Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
niko_niko_kao_ja

#1151 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

zene u Turbo limacu snizenje 50% na sve, odjecu, igracke, baby opremu. pa ako vam sta treba da znate. snizenje je do 18. 12. :-D
otherside

#1152 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote:zene u Turbo limacu snizenje 50% na sve, odjecu, igracke, baby opremu. pa ako vam sta treba da znate. snizenje je do 18. 12. :-D
hvala :kiss:
niko_niko_kao_ja

#1153 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:zene u Turbo limacu snizenje 50% na sve, odjecu, igracke, baby opremu. pa ako vam sta treba da znate. snizenje je do 18. 12. :-D
hvala :kiss:
neJma na cemu :D :kiss:
Alhemicarkaa

#1154 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Joj i mene sve više hvata strah od dojenja, naročito kad slušam priče i iskustva. Je li iko išao u onu školu dojenja? Ja sam planirala danas zvati da se prijavim, ali evo, uhvatila me prehlada :( :( :( , pa ne znam hoću li ozdraviti do četvrtka.
LaCici

#1155 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Zar ima bas skola za dojenje? Ja znam da ima neki Centar za dojenje na Grbavici, pa ako su oni ti koji organizuju kurseve to bi bilo super, voljela bih i ja ici. A cula sam i da na onim vjezbama u Skerlicevoj daju instrukcije kako pravilno dojiti.
Alhemicarkaa

#1156 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Jeste, u tom Centru se održava škola, dobije se i certifikat (ne znam čemu on služi :? )
Elem, škola je u terminima od 12-14 sati i 18-20 sati svakog četvrtka. Prijave na telefon 061- 482 248 svakim radnim danom od 12-14 sati. Ja ću ako sutra budem bolje nazvati i najaviti se.
LaCici

#1157 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Znas li cijenu? Meni je jos rano da idem tek sam usla u 5. mjesec, ali svakako planiram nekad poslije. Hajde ako budes isla, napisi nam iskustva. :wink:
Alhemicarkaa

#1158 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Zasad je besplatno, koliko znam, ali pošto se daju neke brošure i materijal, vjerovatno će se morati komercijalizovati. Napisat ću iskustva naravno, ali kažu da nije rano, bila je djevojka kojoj se uopće još nije vidio stomak. I ja baš u četvrtak ulazim u 6 mjesec :-D Da mi je uhvatiti dok je još besplatno, samo mi se izvlače pare kako sam trudna, sve idem onom logikom, za trudnoću nije ništa skupo i uhvatim se za glavu kad vidim minus već desetog (i to podebeo minus).
LaCici

#1159 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Evo sad sam nasla na internetu da je do Nove godine besplatno. Traje samo 4 sata, tj 2 puta po 2 sata odes i to je to. Mogla bih onda i ja iskoristiti sad do Nove, jer sam u procesu stednje love za bebecu opremu, pa mi se bas i ne placa. :)
mumy

#1160 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mumy »

Imate i u Nahli na C.Vili isto kurseve,vjezbe i slicno besplatno za buduce mame...pa eto koje je blizu,zgrada je nova...unutra sve fino i cisto.
yellow cat

#1161 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

Zoya wrote:
yellow cat wrote:e da, i to što kažeš, cica je uvijek dostupna i na izvolite :D .. mada kažu da ima neka spravica koja čuva toplotu bočice, pa je možeš napraviti prije spavanja da ne ustaješ naveče. Vidjela sam to u DM-u.

Jedino je kod dojenja još "problem" što niko ne može zamjeniti majku (osim ako se ne izdoji), ali svejedno planiram se sama baviti bebom i ne uvaljivati je nikome, tako da mi to neće teško pasti.
Pa mozes ga ponekad i svekrvi ostaviti :D :skoljka:
kad naraste. Do tada ga ne dam nikom. Već sad znam da me snaha neće voljeti. :D
niko_niko_kao_ja

#1162 Re: Trudnjače i porodilje online

yellow cat wrote:
Zoya wrote:
yellow cat wrote:e da, i to što kažeš, cica je uvijek dostupna i na izvolite :D .. mada kažu da ima neka spravica koja čuva toplotu bočice, pa je možeš napraviti prije spavanja da ne ustaješ naveče. Vidjela sam to u DM-u.

Jedino je kod dojenja još "problem" što niko ne može zamjeniti majku (osim ako se ne izdoji), ali svejedno planiram se sama baviti bebom i ne uvaljivati je nikome, tako da mi to neće teško pasti.
Pa mozes ga ponekad i svekrvi ostaviti :D :skoljka:
kad naraste. Do tada ga ne dam nikom. Već sad znam da me snaha neće voljeti. :D
i ja sve nesto kontam, ni mene snajka nece voljeti. :-D
baby24

#1163 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

evo mene upadam kao padobranac, ali samo da podjelim neke info o dojenju s vama:-) slazem se sa svima koje kazu da svako moze da doji, samo neko lako, a neko pak puno teze, ali moze, cak mislim preko 95% zena moze dojiti... tako da, ko hoce, nema izvlacenja:-) i bas kao sto pise u jednoj brosuri, to je isto kao da sa krave postanu moderne, cule one da ima neko dobro ljudsko mlijeko pa daju svojim teladima, tako i mi, umjesto da koristimo sto nam je dao Bog, pojedine zene jedva docekaju da kazu nemam ja mlijeka, moram dati flasicu i obicno je tu kraj:-( svaka cast forumasici koja je uspostavila iskljucino dojenje nakon flasice, zaista svaka cast!!! cak na vjezbama uce da i ako se mora dohranjivati beba, znaci sisa + formula, formulu dati iskljucivo kasicicom ili spricom malom, ko smije... ima na youtube kako se to radi:-)

sto se tice podsticaja mlijeka, bezalkoholna piva je cudo!!:-) dr kaze da je mlijeko i caj najbolje piti, znaci ne puno slatke sokove, mlijeka i sl, naravno moze sve, ali najvise vode i caja.... sa kompotom, posebno od SUHIH SLJIVA biti jako OPREZAN, ovo su nas ucili u skoli dojenja o kojoj govorite (na Grbavici)... jer suhe sljive momentalno regulisu stolicu i odraslima, a mozes misliti sta urade bebinim crijevima?? naime, zgule svu sluznicu i stolica bude puna sluzi, zato moze casa npr da regulise stolicu, ali ni slucajno to piti litrima, jer nije dobro za bebu.... btw, skola je super, traje samo 2x2h i do Nove godine je besplatno, bude na casu samo po 5 zena (maximalno) sto je super.... a dobiju se 2-3 brosurice sa jako jako puno korisnih savjeta, bas zlata vrijede:-)) steta ne otici ko moze...

takodje se o svemu, a ne samo dojenju uci na psihofizickim vjezbama za trudnice, ima na Otoci, Vojnickom, Skerlicevoj... mozda jos negdje, nisam sigurna... ja idem u Skerlicevu i super je... i besplatno je, pa ko moze neka ne bude lijen, jednom sedmicno moze odvojiti 2 sata za svoju bebu:-)

izvinite sto ja puno ispisah, ali se nadam da ce nekome biti od koristi:-)

p.s. svim novopecenim mamama cestitam od srca i zelim svu srecu svijeta... da im djecica budu zdrava i sretna 100 godina!!!:-))
LaCici

#1164 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Nas beba i dalje bojkotuje, ni danas nismo uspjeli vidjeti spol (19. sedmica) :sad:
Ali, sto je najbitnije sve je ok. :-D
niko_niko_kao_ja

#1165 Re: Trudnjače i porodilje online

LaCici wrote:Nas beba i dalje bojkotuje, ni danas nismo uspjeli vidjeti spol (19. sedmica) :sad:
Ali, sto je najbitnije sve je ok. :-D
ma bitno je da je sve ok, a bebac ocito od starta hoce da pokaze ko je glavni :-D
LaCici

#1166 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Naravno, ali eto nesto se ponadah da bi mi danas mogao reci, da znam u kojem rodu da se obracam bebi kada pricam s njom. :D
wewa

#1167 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:Naravno, ali eto nesto se ponadah da bi mi danas mogao reci, da znam u kojem rodu da se obracam bebi kada pricam s njom. :D
reci slobodno 'sine', i mene mati tako zove :lol:
LaCici

#1168 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

:lol:
To mi nikad nije imalo nikakvog smisla, ali i meni se moja uvijek tako obracala. :-D
Zoya

#1169 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Ja sam cula da kad doktor nije siguran u spol, odnosno ne moze vidjeti na UZ, onda je djecak u pitanju, jer ko biva djevojcica se odmah "vidi", a djecaci malo vise to "prikriju" :P :D
Budemo vidjeli koliko ova pije vode (do tvog sljedeceg pregleda) :D
maajaa

#1170 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maajaa »

Cure, je li neka od vas radila amniocentezu? Zanima me kakva je procedura za taj postupak na GAK-u, a kakva da se to uradi (preko ZZO) kod dr. Mehmedbasica? Hvala
LaCici

#1171 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Zoya wrote:Ja sam cula da kad doktor nije siguran u spol, odnosno ne moze vidjeti na UZ, onda je djecak u pitanju, jer ko biva djevojcica se odmah "vidi", a djecaci malo vise to "prikriju" :P :D
:lol: A ja opet citala da se cuna lakse vidi, pa je zato teze skontati ako je curica. :-D Ko bi ga znao, vidjet cemo.
otherside

#1172 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Zoya wrote:Ja sam cula da kad doktor nije siguran u spol, odnosno ne moze vidjeti na UZ, onda je djecak u pitanju, jer ko biva djevojcica se odmah "vidi", a djecaci malo vise to "prikriju" :P :D
meni do kraja trudnoce nisu bili sigurni kojeg je beba spola :D
cujica izadje iz tibe :D
niko_niko_kao_ja

#1173 Re: Trudnjače i porodilje online

LaCici wrote:
:lol: A ja opet citala da se cuna lakse vidi, pa je zato teze skontati ako je curica. :-D Ko bi ga znao, vidjet cemo.
pa valjda je i lakse vidjeti visuljak :zoka: :lol: a saznaces kad bude vrijeme. :wink:
meni doktor rekao davno da je djecak, i to u vise navrata, pa sam mozda samo dvije tri stvari plave kupila, sve mi je u nekim neutralnim bojama. :-D
yellow cat

#1174 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

LaCici wrote:
i ja mislim da se ćuna lakše vidi.. ja bih isto tipovala na curu, ali ne mora značiti.
Zoya

#1175 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Usmine se jako brzo mogu zamjeniti sa cunom i zbog toga dolazi do nesigurnosti :D
Post Reply