Najpopularnija imena u BIH?
Moderator: anex
- tendzera
#1151 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Oj Džamijo i Bože 
- Havatar
#1152 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Cherry-Cherry wrote: nije tačno. imena almir, aldin, armin, admir su karakteristična za urbana područja, a ahmed, hamza, izet za ruralna.
doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
Ahmed , Hamza , Izet se sad najvise i daju u gradu posto su prava muslimanska
- elma89_
#1154 Re: Najpopularnija imena u BIH?
20 najcescih imena u BIH
r.b. Ime Djeteta broj
1 AMAR 261
2 TARIK 241
3 VEDAD 214
4 AHMED 199
5 ADIN 189
6 AJDIN 189
7 HARUN 177
8 FARIS 142
9 DAVUD 134
10 HAMZA 134
11 AJNUR 132
12 KENAN 129
13 IMRAN 120
14 EMAN 118
15 MUHAMED 118
16 DARIS 115
17 KERIM 115
18 LUKA 109
19 BENJAMIN 108
20 EMIR 108
r.b. Ime Djeteta broj
1 AMAR 261
2 TARIK 241
3 VEDAD 214
4 AHMED 199
5 ADIN 189
6 AJDIN 189
7 HARUN 177
8 FARIS 142
9 DAVUD 134
10 HAMZA 134
11 AJNUR 132
12 KENAN 129
13 IMRAN 120
14 EMAN 118
15 MUHAMED 118
16 DARIS 115
17 KERIM 115
18 LUKA 109
19 BENJAMIN 108
20 EMIR 108
-
ZeMska
#1155 Re: Najpopularnija imena u BIH?
21. Mirzaelma89_ wrote:20 najcescih imena u BIH
r.b. Ime Djeteta broj
1 AMAR 261
2 TARIK 241
3 VEDAD 214
4 AHMED 199
5 ADIN 189
6 AJDIN 189
7 HARUN 177
8 FARIS 142
9 DAVUD 134
10 HAMZA 134
11 AJNUR 132
12 KENAN 129
13 IMRAN 120
14 EMAN 118
15 MUHAMED 118
16 DARIS 115
17 KERIM 115
18 LUKA 109
19 BENJAMIN 108
20 EMIR 108
-
andalib
#1156 Re: Najpopularnija imena u BIH?
izvini, ali ovaj ti je komentar toliko nepovezan s realnoscu isto kao da si sad s marsa pala?! trenutno vlada generalni trend ka davanju "starinskih" imena, te imena koja su gotovo pa nepoznata nasem podrucju, bilo da su s istoka ili zapada (npr iman i tajra). izet i ahmed su imena koja su se PRIJE davala djeci na selu, ali sada je bas obratno: ahmeda pun grad, i to ne samo u vjernickim porodicama. imam poznanicu iz veoma ugledne hercegovacke porodice, urbano da urbanije ne moze, ne bih u detalje, zvucno je prezime, i jedan sin joj je ahmed, a ni drugom nije nista "modernije" ime, dapace! ta tipicna bosanska, nategnuto moderna imena (koja inace ne podnosim) tipa eldin, meris, armin, almir i druga ce inshallahCherry-Cherry wrote:nije tačno. imena almir, aldin, armin, admir su karakteristična za urbana područja, a ahmed, hamza, izet za ruralna.
doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
nisu samo starinska imena alternativa admirima i damirima. ima tako lijepih klasicnih imena, kud ce covjek dalje od faruka, harisa, tarika, farisa, mirze... ali ne, mora biti adian i eldin. mah...
-
andalib
#1157 Re: Najpopularnija imena u BIH?
i ovo jos: ODUVIJEK je narod iz sela dolazio u grad!!! pogotovo na balkanu koji haman da se i sastoji samo od sela. istinske urbane sredine u toj regiji mozes izbrojati na prstima jedne ruke. urbanizacija je toliko recentna pojava na balkanu da ne mogu a da se ne upitam na sta to toliko prcite nosice. koliko to ljudi moze reci da ne vuce korijene sa sela? ili da budemo skroz iskreni, koliko to ljudi uopste moze reci da i dan danas ne zivi na selu. i na kraju krajeva, porijeklo je zadnja stvar na koju se smije biti ponosno, jer nije produkt truda, nije zasluga, vec slucajnost. umjesto sto se neko rodio u tom ah tako urbanom sarajevu, moglo mu se desiti da na svijet dodje kao kinez koji bere rizu ili crnce u africi koje nema vode da se napije. po kojoj li ste to zasluzi dosli na svijet kao gradjani u evropi?doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
- elma89_
#1158 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Andalib,samo jedna ispravka..Adian i Eldin su tradicionalna imena i nisu u rangu Admira,Armina i sl
- elma89_
#1159 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Evo najcesca imena kod susjeda Hrvata:
Popularna imena u 2009.
Muška imena Ženska imena
Luka Lana
Ivan Petra
Marko Ana
David Ema
Filip Lucija
Josip Sara
Petar Mia
Karlo Nika
Matej Marija
Ivano Iva
Popularna imena u 2009.
Muška imena Ženska imena
Luka Lana
Ivan Petra
Marko Ana
David Ema
Filip Lucija
Josip Sara
Petar Mia
Karlo Nika
Matej Marija
Ivano Iva
- coek
#1160 Re: Najpopularnija imena u BIH?
andalib wrote:i ovo jos: ODUVIJEK je narod iz sela dolazio u grad!!! pogotovo na balkanu koji haman da se i sastoji samo od sela. istinske urbane sredine u toj regiji mozes izbrojati na prstima jedne ruke. urbanizacija je toliko recentna pojava na balkanu da ne mogu a da se ne upitam na sta to toliko prcite nosice. koliko to ljudi moze reci da ne vuce korijene sa sela? ili da budemo skroz iskreni, koliko to ljudi uopste moze reci da i dan danas ne zivi na selu. i na kraju krajeva, porijeklo je zadnja stvar na koju se smije biti ponosno, jer nije produkt truda, nije zasluga, vec slucajnost. umjesto sto se neko rodio u tom ah tako urbanom sarajevu, moglo mu se desiti da na svijet dodje kao kinez koji bere rizu ili crnce u africi koje nema vode da se napije. po kojoj li ste to zasluzi dosli na svijet kao gradjani u evropi?doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
-
CungaLunga
#1161 Re: Najpopularnija imena u BIH?
2 x cherry može samo na osnovu imena da ocijeni ko je seljak a ko
gradska raja
kakvi su to kompleksi kad se i na ovoj temi pokušava pokrenuti
priča o rural vs urban
Ahmed je jedno prelijepo ime, a da li je popularno u mojem krugu ili ne...
Briga me
gradska raja
priča o rural vs urban
Ahmed je jedno prelijepo ime, a da li je popularno u mojem krugu ili ne...
Briga me
-
andalib
#1162 Re: Najpopularnija imena u BIH?
elma89_ wrote:Andalib,samo jedna ispravka..Adian i Eldin su tradicionalna imena i nisu u rangu Admira,Armina i sl
Adian sam prvi put cula u proteklih par godina. Doduse, isto vazi i za Daris, ali Daris barem ima neko iole smisleno znacenje. Napisala sam na temi da Adian na arapskom znaci vjere, religije, dakle rijec je o mnozini rijeci din -vjera. Pitam se dokle ce nas narod davati imena smijesnog znacenja, samo da eto imaju prizvuk muslimanskog, ali da slucajno nisu klasicno muslimanska. Eldin je tipicno bosansko ime, ono kad se malo igras sa slovima, jedno dodas, jedno oduzmes, jedno iskrivis da dobijes "moderno" ime. Ispravno je Edin (ed-din).
Izvinjavam se, ja sam strasno kriticna po ovom pitanju, ne volim neopravdane komplekse i neopravdan ponos.
- elma89_
#1163 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Ne znam ja od ovih Adijana koje poznajem svi su muslimani ,najvise arapi i afganistanci(pise se Adiyan),a Eldin je navodno od Din ,,sto opet znaci vjera,mozda nije cesto ime medju drugim muslimanima ali ima svoje "znacenje"
- Cherry-Cherry
#1164 Re: Najpopularnija imena u BIH?
joj koliko se ljudi našlo u tome, da ljudi sa sela dolaze u grad

-
romeomoraprezivjeti
#1165 Re: Najpopularnija imena u BIH?
@andalib
@2xcherry
Vasi komentari su smjesni,ne znam gdje crpite toliku kolicinu gluposti?! Kakva li su vasa imena??????
@2xcherry
Vasi komentari su smjesni,ne znam gdje crpite toliku kolicinu gluposti?! Kakva li su vasa imena??????
-
blugirl
#1166 Re: Najpopularnija imena u BIH?
andalib wrote:i ovo jos: ODUVIJEK je narod iz sela dolazio u grad!!! pogotovo na balkanu koji haman da se i sastoji samo od sela. istinske urbane sredine u toj regiji mozes izbrojati na prstima jedne ruke. urbanizacija je toliko recentna pojava na balkanu da ne mogu a da se ne upitam na sta to toliko prcite nosice. koliko to ljudi moze reci da ne vuce korijene sa sela? ili da budemo skroz iskreni, koliko to ljudi uopste moze reci da i dan danas ne zivi na selu. i na kraju krajeva, porijeklo je zadnja stvar na koju se smije biti ponosno, jer nije produkt truda, nije zasluga, vec slucajnost. umjesto sto se neko rodio u tom ah tako urbanom sarajevu, moglo mu se desiti da na svijet dodje kao kinez koji bere rizu ili crnce u africi koje nema vode da se napije. po kojoj li ste to zasluzi dosli na svijet kao gradjani u evropi?doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
On topic, ja sto ljudi znam, vecinom daju kratka imena koja se mogu lahko izgovorit, Ena, Mia i sl., mislim da je to cisto globalizacijska znacajka
- elma89_
#1167 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Lamija,Amina i Amar ,Tarik 
-
Cybernetic
#1168 Re: Najpopularnija imena u BIH?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 21:47, edited 1 time in total.
-
Cybernetic
#1169 Re: Najpopularnija imena u BIH?
.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 21:47, edited 1 time in total.
- Cherry-Cherry
#1171 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Cybernetic wrote:Naravno da svaka urbana populacija potice od ljudi koji su nekada dosli sa sela. Pogotovo u jugoistocnoj Evropi gdje su urbanizacija i inustrijalizacija jako kasnile. Problem je tvoje glorificiranje predmoderne zaostalosti i nepismenosti dok istovremeno prezires sve sto podrazumijevas kao moderno. Da te nije spopala kakva nostalgija za "dobrim starim vremenima" kada su se nosali turbani, a magarac sluzio kao najcesce prevozno sredstvo? Jedna od modernih zasluga je odbacivanje porijekla kao zasluge ili prokletstva. Osudjujes aroganciju urbane malogradjanstine koja istice navodni visi nivo civilizacije. Da li isto vazi za neke druge identitete kao recimo vjerski? Ti bi samo da zamijenis jednu oholost drugom, usput davno prevazidjenom. Sretan put u proslost.andalib wrote:i ovo jos: ODUVIJEK je narod iz sela dolazio u grad!!! pogotovo na balkanu koji haman da se i sastoji samo od sela. istinske urbane sredine u toj regiji mozes izbrojati na prstima jedne ruke. urbanizacija je toliko recentna pojava na balkanu da ne mogu a da se ne upitam na sta to toliko prcite nosice. koliko to ljudi moze reci da ne vuce korijene sa sela? ili da budemo skroz iskreni, koliko to ljudi uopste moze reci da i dan danas ne zivi na selu. i na kraju krajeva, porijeklo je zadnja stvar na koju se smije biti ponosno, jer nije produkt truda, nije zasluga, vec slucajnost. umjesto sto se neko rodio u tom ah tako urbanom sarajevu, moglo mu se desiti da na svijet dodje kao kinez koji bere rizu ili crnce u africi koje nema vode da se napije. po kojoj li ste to zasluzi dosli na svijet kao gradjani u evropi?doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
U drugom postu prizivas kraj "tipicnim bosanskim, nategnuto modernim" imenima. Koja su to stara bosanska imena? Nemoj mi nabrajati ova arapska, turska i perzijska imena koja su bosanska koliko i kineska. Na kraju krajeva, u danasnjem svijetu je valjda za ocekivati da ljudi svatko za sebe odlucuju kakva ce imena nositi i njihova djeca, bez ikakvih propisa. BiH je nazalost daleko od tog stanja. Ratna desavanja su tu zemlju katapultirala nazad u tamni vilajet. Ti kritikujes umisljene zasluge pseudourbanih snobova (pogotovo sarajevskih narcisoida), a nudis svoju vrstu "legitimacije" tipa "kuda dalje od Faruka, Mirze...". Nikada nisam vidio da ljudi u Austriji, Njemackoj, Americi, Francuskoj etc. debatiraju o imenima i nekoga prozivaju za "pogresno ime", jer svakome je jasno da je to stvar licnog izbora. Ja licno nemam nista protiv Faruka ili Mirze, ali mi itekako smeta kada odredjene interesne grupe putem svojih propagandnih kanala svoju ideologiju namecu kao kolektivnu obavezu.
Jedina razlika izmedju imena koja ti favoriziras i onih koja smatras modernim izmisljotinama je da su "tvoja" imena stare izmisljotine. I jezik je covjek izmislio kao mogucnost posredovanja svojih misli. Kao sto je covjek izmislio nazive za sve sto vidi, tako je izmislio i nazive za druge ljude. Ti nazivi su najcesce nastali iz jezika kojim se sluzi osim naravno u tvom svjetonazoru. Ako za primjer uzmemo cesto ime Zlatko, to je za tebe naravno tudje ime, iako je nastalo iz jezika koji valjda smatras maternjim i kojim ovdje piskaras.
- Havatar
#1172 Re: Najpopularnija imena u BIH?
coek wrote:andalib wrote:i ovo jos: ODUVIJEK je narod iz sela dolazio u grad!!! pogotovo na balkanu koji haman da se i sastoji samo od sela. istinske urbane sredine u toj regiji mozes izbrojati na prstima jedne ruke. urbanizacija je toliko recentna pojava na balkanu da ne mogu a da se ne upitam na sta to toliko prcite nosice. koliko to ljudi moze reci da ne vuce korijene sa sela? ili da budemo skroz iskreni, koliko to ljudi uopste moze reci da i dan danas ne zivi na selu. i na kraju krajeva, porijeklo je zadnja stvar na koju se smije biti ponosno, jer nije produkt truda, nije zasluga, vec slucajnost. umjesto sto se neko rodio u tom ah tako urbanom sarajevu, moglo mu se desiti da na svijet dodje kao kinez koji bere rizu ili crnce u africi koje nema vode da se napije. po kojoj li ste to zasluzi dosli na svijet kao gradjani u evropi?doduše, sad je dosta ljudi sa sela došlo u grad pa se to izmiješalo.
-
andalib
#1173 Re: Najpopularnija imena u BIH?
samo da kazem da sam procitala cijeli komentar, ali nemam namjeru odgovarati na njega. otprilike si dobro shvatio moju poziciju i kako razmisljam, ne moramo ulaziti u detalje. a pogotovo mi se ne ulazi u polemiku s tobom, jer poente nema. po cijelom tvom nastupu i insceniranom imidzu vidim da smo na gotovo oprecnim krajevima jedne skale, i mada mene na poneke stvari hvata srklet, opet sam dovoljno tolerantna da mogu procitati tvoje misljenje i slegnuti ramenima na njega. misli kako god hoces. ako ja sada protracim pola dana svoga (i djetetovog) vremena piskarajuci i nadmudrujuci se po forumu, sumnjam da cu promijeniti icije misljenje. zapravo imam dovoljno forumskog iskustva da znam da necu! stoga, uredu je.Nikada nisam vidio da ljudi u Austriji, Njemackoj, Americi, Francuskoj etc. debatiraju o imenima i nekoga prozivaju za "pogresno ime", jer svakome je jasno da je to stvar licnog izbora.
jedino ti moram odgovoriti na ovo sto sam citirala, jer to nije pitanje necijeg stava ili misljenja, vec je kompletno pogresna izjava. vjerovatno ne zivis vani ili nisi bio puno vani ili ako jesi, nisi u drustvenim tokovima?! ne govorim ovo s visine, ali fakat si u krivu, i to kako! imena su itekako tema rasprava i diskusija na tom tako puno prizivanom i idealiziranom zapadu, samo sto to ocigledno neko ne zna. recimo u spomenutoj austriji i njemackoj postoji termin KEVINIZAM (Kevinismus) kojim se prosjecan, kulturni narod ismijava neobrazovanom i siromasnom, generalno nizem stalezu (kojeg zovu proleterima) koji ima obicaj davati svojoj djeci imena koja nisu tipicna za njihovu drzavu i jezik. dakle, umjesto nekih klasicnih svojih imena daju francuska i engleska imena koja u nastavku ne znaju pravilno izgovarati. termin je kevinizam, jer je jedno takvo popularno ime kevin, koje veze s vezom nema s njemackom i austrijom, i drustvo je toga svjesno i umire od sege. pogotovo umiru od sege, kada je djetetu ime jacqueline, a nadimak jackie, a ljudi ciji je maternji njemacki ne razlikuju dobro DZ i C (ch kao u camac), pa onda dijete zovu tschaeki, umjesto dzaeki. obrazovan ili pak prosjecan narod u austriji i njemackoj svjesno bira za svoj narod tipicna imena, jer postoje studije koje se rade i objavljuju u kojima su dosli do zakljucka da austrijanci i nijemci sa egzoticnim imenima imaju losije sanse pri trazenju posla, te su stigmatizirani u skolama kod uciteljica kao problematicni, jer obicno dolaze iz porodica u kojima akademske sposobnosti nisu bas jaca strana. bogati stalez po tim studijama daje starinska imena (tipa gustav).
u takodjer spomenutoj americi su imena isto tako velika tema. americki crnci imaju veoma specificna imena koja su isto tako egzoticna, cesto kompletno pogresno napisana francuska imena ili neke varijacije u ortografiji tog imena. na cnn-u u komentarima ispod nekog clanka o nekom dogadjaju mozes procitati nesto tipa, ne moras ni pitati koje je rase, dovoljno je da mu vidis ime. americki white trash isto voli da svojoj djeci daje imena koja nisu tipicna za ameriku, recimo talijanska, koja isto tako ne znaju pravilno izgovoriti i to je izvor podsmijeha.
svaki narod ima korijene i istoriju, davnu i recentniju, manje recentniju. samo se kod nas ide bukvalno do kulina... valjda zbog onih gore spomentih kompleksa. nisu ni nijemci bili uvijek hriscani i dio civilizovanog svijeta, daleko od toga da su uvijek nosili vecinom imena latinskog porijekla, ali sada to bas jesu, "civilizirani" hriscani s latinskim imenima koja sad vaze za njihova klasicna, regularna imena. mi imamo probleme s onim sto eto nazalost vise nismo i s onim sto smo postali. ja vjerujem da smo postali christiani i klausi, ne bi se prisjecali kulina i nekakvih originalnih bosanskih imena i odbacivali nametnutog christiana.
hajd, cao, moram poci.
-
theTruePath
#1174 Re: Najpopularnija imena u BIH?
To su naravno predrasude,ali zaista postoji ovakva podjela ,no kao i u svemu drugome tako i u ovome oni neobrazovani prate obrazovane i elitne pa tako pocinju davati ovakva starinska imena.I u Bosni je taj trend danas,od kraja 80-ih se ostavljaju izmisljena imena i okrece se tradicionalnim ili novim arapskim(recimo iman,dalal,farah)
Drugi dio ti je cista glupost izvini, bosnjaci ih se danas prisjecaju jer im se otima taj dio historije i negira ih se kao narod,a cinjenica je da smo najstariji narod i to dokazuju Kulin i Tvrtko,i trebaju svi to da znaju.Ja ne poznajem ni jednog bosnjaka koji ima kopleks radi bilo cega,historijski gledano smo napacen narod ali imamo jaku ljubav prema onome sto smo.I nije tacno da se zapadnjaci ne prisjecaju svoje predkrscanske historije,recimo svedjani lude za vikinzima i svojom predkrscanskom historjiom,ali opet daju krscanska imena i dio su te civilizacije,isto tako i njemci,zasto onda i mi nebi proucavali svoju predislamsku historiju? turci odavno svoju predislamsku historiju slave i vole,isto i neki arapi(oni van arapskog poluostrva) O tome imam mnogo sta reci Ali da se vratimo temi imena
Drugi dio ti je cista glupost izvini, bosnjaci ih se danas prisjecaju jer im se otima taj dio historije i negira ih se kao narod,a cinjenica je da smo najstariji narod i to dokazuju Kulin i Tvrtko,i trebaju svi to da znaju.Ja ne poznajem ni jednog bosnjaka koji ima kopleks radi bilo cega,historijski gledano smo napacen narod ali imamo jaku ljubav prema onome sto smo.I nije tacno da se zapadnjaci ne prisjecaju svoje predkrscanske historije,recimo svedjani lude za vikinzima i svojom predkrscanskom historjiom,ali opet daju krscanska imena i dio su te civilizacije,isto tako i njemci,zasto onda i mi nebi proucavali svoju predislamsku historiju? turci odavno svoju predislamsku historiju slave i vole,isto i neki arapi(oni van arapskog poluostrva) O tome imam mnogo sta reci Ali da se vratimo temi imena
Last edited by theTruePath on 27/09/2013 05:00, edited 1 time in total.
-
theTruePath
#1175 Re: Najpopularnija imena u BIH?
Evo naucni tekst o imenima i trendovima imena medju Bosnjacima,preporucujem da se procita,spominju se i trendovi u mjesanim brakovima,te kakva imena su dominirala kroz razne periode i kakva dominiraju sad
jako zanimljiv tekst'! spominju se i tzv izmisljena imena koja su bila popularna u 80-im proslog stoljeca,analizira se zbog cega su nastala
http://www.klix.com/etimol ... lina-imena
http://www.klix.com/etimol ... lina-imena
Last edited by theTruePath on 27/09/2013 04:52, edited 2 times in total.