Haris.ba wrote:bitanga_sa_otesa wrote:TESLA_EDISON wrote:
Ma samo kazem da sve bi sve drzavne firme trebalo pod jedan konzorcij i da se svi riješe međusobnih dugova. Ovako jedna drugu ruše a nikakve koristi od toga. Ovo za privilegije je druga tema, samo sam usput spomenu
pogresno,firme se ruse prastanjem dugova...
Isti ovakvi makroekonomisti nam i sjede danas po državnim firmama i skupštinama. Ne zna ništa, osim da nema praštanja dugova kada je njihova lična plata u pitanju.
P.S.
Je li 4 KM povratna karta ok?
Ja cisto sumnjam da ce biti 4 KM. Je li ti imas neke provjerene info ili onako pises? Mislim da ne treba ljudima davati nadu da ce ovo biti jeftino. Kazem vam 500k turista bude u Sarajevu i taj broj raste iz godine u godinu. Nesto se bojim da ce oni biti ciljna grupa.
Mislim, tesko je i odrediti fkt ciljnu grupu. Nisu vise prijeranta doba kada dosta ljudi nije imalo auto. Sada je u Sarajevu registrovano 140.000 automobila! To u prosjeku znaci da svako domacinstvo ima automobil.
Gradjani Sarajeva ce se naravno svi prvo provozati, odraditi po 1-2 ture. Medjutim, dosta raje smatra da na trebevicu nema nista zanimljivo. A sta ce se tek desiti kada se raja popne gore i vidi da gore fkt nema nista, nema kafica, basti, nargila i tako to. Imas oronulu bob stazu, prelijep pogled i ostaje ti da setas. Koliko ce uopste prosjecni gradjanin voznji "odraditi"?
Druga stvar, "nepristupacnost" za stanovnike Novog Grada, Ilidze, pa i Novog Sarajeva. Dakle, ovo su najmnogoljudnije opstine i oni ce morati prvo automobilom doci do zicare. Parkinga ima, snadje se raja. Ali evo ja prvi kad skontam, pa sigurno necu redovno dolaziti na zicaru placati parking po 2 KM po h. Nek je karta 5 KM, parking jedno 3h ti je 6 KM. Za troje to je 21 KM. Neko s Dobrinje ili Alipasinog preko Lukavice dolazi sa litar benzina na Trebevic i ne mora platiti parking. Znaci ostaje mu 18.5 KM.
Ovo sve treba uzeti u obzir jer nije dobro i ako se odredi preniska cijena, misleci da se ucini usluga gradjanima Sarajeva, a onda gradjani Sarajeva ono isfuraju zicaru za godinu dvije i onda belaj. Jer evo vi sami sebe zapitajte koliko cete puta koristiti zicaru eto tokom godine? Ako imate automobil i zivite npr u opstini Novi Grad. I imate sasvim ok put prema Trebevicu?
Ja se samo nadam da ce ovi u JP Sarajevo biti pametni, pa da ce ovu pocetnu navalu i zaradu akumulirati. Jer neko je napisao i prijasnja zicara je poslovala super prve tri godine. Poslije toga banana. Da ne bude joj vidi kako nam super ide, daj investiraj, daj kupuj, zaposljavaj itd. Kao sto imamo obicaj uraditi. Ono, misli se 3 sekunde unaprijed.