Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1151 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

Thorgerson wrote: Problem je ako sarafcic il ekser bude kostao 50 KM.
I ako budu sebi nabijali plate nesrazmjerno poslovanju preduzeca.

Mada ja mislim da cemo mi na kraju placati zicaru i pored karte. Tj. sumnjam da ce imati takav promet da bude samoodrziva. Vidjet cemo.

Nadu daje veliki broj turista koji posjecuju Sarajevo. I zbog toga, ponavljam, ne ocekujte kartu od 5 KM.
to je problem u svim drzavnim firmama ,jer sve toliko kosta ..metle...pepeljare... i sl .jer neko bere kajmak...
problem je kupovat to i omogucavati tim da beru kajmak,a ne placati struju ,vodu,porez i ostalo i praviti druge ogromne dugove...
valjda znas koliki je grasov dug za struju...ja jos dok sam radio u ED 1999.... 2000. sam ih par puta iskljucivao zbog duga koji je iznosio stotine hiljada maraka ...
Tesla Edison

#1152 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Pa tu je kriva EP. Stuja za GRAS bi trebala biti besplatna jer i Gras i EP imaju istog vlasnika-državu. Jedino ovdje država daje povlastice privatnicima a ubija svoje firme. Isti primjer je Telemach-BH Telecom.
Haris.ba

#1153 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

TESLA_EDISON wrote:Pa tu je kriva EP. Stuja za GRAS bi trebala biti besplatna jer i Gras i EP imaju istog vlasnika-državu. Jedino ovdje država daje povlastice privatnicima a ubija svoje firme. Isti primjer je Telemach-BH Telecom.
Samo da kvotam. Da se slučajno ne pobriše. :D

P.S.
Uvijek rudari zafrkana stranka na kraju.
karanana

#1154 Re: Sarajevska zicara?

Post by karanana »

pametnica nasa
Prpa.ba

#1155 Re: Sarajevska zicara?

Post by Prpa.ba »

Gasite forum, doslo je do provale. :lol:
Logovan

#1156 Re: Sarajevska zicara?

Post by Logovan »

Eh kad bi Tesla znao ko koristi njegovo ime na forumu. :mrgreen: :mrgreen: Ili Edison....
trambusek88

#1157 Re: Sarajevska zicara?

Post by trambusek88 »

TESLA_EDISON wrote:Pa tu je kriva EP. Stuja za GRAS bi trebala biti besplatna jer i Gras i EP imaju istog vlasnika-državu. Jedino ovdje država daje povlastice privatnicima a ubija svoje firme. Isti primjer je Telemach-BH Telecom.
Nisu davali džabe ni kad su trebali, kad je GRAS svoje usluge besplatno pružao građanima.

Ta elektroprivreda je sjekla struju GRAS-u u martu 1995, kada je obustavljena tada jedina tramvajska linija Remiza-Čengić vila.
Tesla Edison

#1158 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

trambusek88 wrote:
Nisu davali džabe ni kad su trebali, kad je GRAS svoje usluge besplatno pružao građanima.

Ta elektroprivreda je sjekla struju GRAS-u u martu 1995, kada je obustavljena tada jedina tramvajska linija Remiza-Čengić vila.
Zamisli da ja imam dvije firme i prva naplacuje usluge drugoj i jedna drugu uništavaju. Samo kod nas to ima. Ni u S. Koreji to ne postoji.
Smetljari u ratu struju isključivali i to sestrinskoj firmi sa istim vlasnikom. Da ne povjeruješ.
Još kad pametnjakovići krenu to da opravdavaju, tek tad vidimo sa smo svi otišli u k**ac.
pecpec

#1159 Re: Sarajevska zicara?

Post by pecpec »

To je dokaz da kod nas nema talova,mi smo postena drzava :lol:
DaffyDuck

#1160 Re: Sarajevska zicara?

Post by DaffyDuck »

bitanga_sa_otesa wrote:
DaffyDuck wrote:
Nije problem odrzavanje i struja, vec je pravo pitanje koliko zaposlenih ce biti u JP Sarajevo. To je dotuklo i Gras i ostala JP. Isle pare na plate viska ljudi a ne na odrzavanja i ulaganja.
ma da, elektromotor ide na jogurt i na sklopu zicare nema potrosnih dijelova uopste :lol:
:?
:run:
bitanga_sa_otesa

#1161 Re: Sarajevska zicara?

TESLA_EDISON wrote:
trambusek88 wrote:

Zamisli da ja imam dvije firme i prva naplacuje usluge drugoj i jedna drugu uništavaju. Samo kod nas to ima. Ni u S. Koreji to ne postoji.
Smetljari u ratu struju isključivali i to sestrinskoj firmi sa istim vlasnikom. Da ne povjeruješ.
Još kad pametnjakovići krenu to da opravdavaju, tek tad vidimo sa smo svi otišli u k**ac.
kakve ti tesla gluposti valjas :-) :-) :-) ....placas li ti struju? gdje to ima dzabe i na poklon da se spojim?
svako ko ne placa iskljuci se ,vrlo jednostavno.ko ne plati kartu cipela iz tramvaja,trolejbusa,nema hljeba ni mlijeka u prodavnici ako ne platis...nema goriva na pumpi bez para...
od vecih firmi gras i vodovod su najveci potrosaci struje u sarajevu ,poslije livnice na alipasinom mostu,koja mislim da ne radi ni sa 20% kapaciteta kad radi...a sve troje su najveci duznici za struju vec desetljece...
napravi ti svoju elektranu i mi cemo se svi spojiti i koristiti dzabe :lol:
statixx

#1162 Re: Sarajevska zicara?

Post by statixx »

Ovakvih sa teslinim razmisljanjem je na stotine po javnim preduzecima, nije ni cudo sto propadaju. Njihovo shvatanje menadzmenta pocinje i zavrsava sa pitanjima "sto bi placao struju", "sta cu placati vodu i komunalije", "sta hoce ovi iz telecoma" itd...sve su to nase firme ba, disemo zajedno... :lol:
Tesla Edison

#1163 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

bitanga_sa_otesa wrote: kakve ti tesla gluposti valjas :-) :-) :-) ....placas li ti struju? gdje to ima dzabe i na poklon da se spojim?
svako ko ne placa iskljuci se ,vrlo jednostavno.ko ne plati kartu cipela iz tramvaja,trolejbusa,nema hljeba ni mlijeka u prodavnici ako ne platis...nema goriva na pumpi bez para...
od vecih firmi gras i vodovod su najveci potrosaci struje u sarajevu ,poslije livnice na alipasinom mostu,koja mislim da ne radi ni sa 20% kapaciteta kad radi...a sve troje su najveci duznici za struju vec desetljece...
napravi ti svoju elektranu i mi cemo se svi spojiti i koristiti dzabe :lol:
A jesi li ti upšte pročitao post? Vi naplaćujete struju od haman svoje firme, od sebe samih! Ja kao privatnik nemam ništa sa vama i moram plaćati EP usluge ali što naplaćujete sami od sebe? Vi i Gras imate istog vlasnika tj. vi ste haman jedna te ista firma. EP, BHT, Gras, Vodovod, Željeznice,... svima njima je vlasnik država (kanton, entitet nije bitno, sve je to u jednoj državi) a te firme međusobno se uništavaju. EP uništava Telekom sa aminovanjem Telemachovih nelegalnih priključaka, EP uništava Gras tako što im bezobrazno skupo naplaćuje struju i tako dalje. To mi je neshvatljivo. Umjesto da državne firme štite jedna drugu, da međusobno im pružaju besplatne usluge iz svog segmena, oni rade obratno. Još kad Trambusek napisa da je EP isključio Grasu struju u ratu nisam mogao vjerovati sve dok se nisam zarovio po netu i našao članak o tome iz februara 1995. godine. Jednom riječi FUJ!

I za kraj, pa zaključujem raspravu o ovome. Zanima me samo kako je moguće da firma kao što je EP jedne godine ostvari NETO dobit od 800 miliona KM a druge godine jedva 2 miliona dok treće opet skoći na 100 miliona? Kako je moguće da radnici EP-a imaju takve benefite da bi im i radnici Microsofta pozavidjeli? Imam informaciju da su radnici preko sindikata kupovali stanove za cca 10 000 KM a nove automobile iz salona za 1000 KM, plaćali djeci školovanje u inostranstvu sa troškovima od preko 60 000€ godišnje, išli na najelitnija ljetovališta i zimovališta i to sve "preko sindikata". Bog sami zna kakve sve benefite imaju a za koje se niti zna niti smije progovoriti u javnosti.
neki

#1164 Re: Sarajevska zicara?

Post by neki »

Jbt..odavno nije bilo veće kamare gluposti i nebuloza u jednom postu.. :cry:
Edin H.

#1165 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

problemnatravunu wrote:
insomnia78 wrote: -cuko 2€
'vako nekako bi moglo biti i kod nas samo umjesto € , KM , samo, na cuke zaboravi :mrgreen:
Tacno cu nahvatati onih lutalica, platiti po dvije marke, pa nek' se vozaju zicarom. :D
bitanga_sa_otesa

#1166 Re: Sarajevska zicara?

TESLA_EDISON wrote: A jesi li ti upšte pročitao post? Vi naplaćujete struju od haman svoje firme, od sebe samih! Ja kao privatnik nemam ništa sa vama i moram plaćati EP usluge ali što naplaćujete sami od sebe? Vi i Gras imate istog vlasnika tj. vi ste haman jedna te ista firma. EP, BHT, Gras, Vodovod, Željeznice,... svima njima je vlasnik država (kanton, entitet nije bitno, sve je to u jednoj državi) a te firme međusobno se uništavaju. EP uništava Telekom sa aminovanjem Telemachovih nelegalnih priključaka, EP uništava Gras tako što im bezobrazno skupo naplaćuje struju i tako dalje. To mi je neshvatljivo. Umjesto da državne firme štite jedna drugu, da međusobno im pružaju besplatne usluge iz svog segmena, oni rade obratno. Još kad Trambusek napisa da je EP isključio Grasu struju u ratu nisam mogao vjerovati sve dok se nisam zarovio po netu i našao članak o tome iz februara 1995. godine. Jednom riječi FUJ!

I za kraj, pa zaključujem raspravu o ovome. Zanima me samo kako je moguće da firma kao što je EP jedne godine ostvari NETO dobit od 800 miliona KM a druge godine jedva 2 miliona dok treće opet skoći na 100 miliona? Kako je moguće da radnici EP-a imaju takve benefite da bi im i radnici Microsofta pozavidjeli? Imam informaciju da su radnici preko sindikata kupovali stanove za cca 10 000 KM a nove automobile iz salona za 1000 KM, plaćali djeci školovanje u inostranstvu sa troškovima od preko 60 000€ godišnje, išli na najelitnija ljetovališta i zimovališta i to sve "preko sindikata". Bog sami zna kakve sve benefite imaju a za koje se niti zna niti smije progovoriti u javnosti.
procitao sam,ali ti nisi...
koji mi? zamijenio si me s nekim ,ja ne radim u ED vec 16 godina...jedinu privilegiju sto sam tamo imao je sto sam morao reci svoju sifru potrosaca da mi se struja odbija od plate kako bi mi radnici bili za primjer ostalim gradjanima da placamo struju.o kakvim drugim privilegijama pricas?? elektrodistribucija i elektroprivreda su razlicite firme,nauci vec jednom .ako nisi znao svi objekti elektrodistribucije imaju mjerenje i elektrodistribucija placa utrosak el. energije elektroprivredi,sta cemo sad bratska firmo? kakve besplatne usluge?? pruzas li ti kome besplatne usluge?ili tvoja firma u kojoj radis ,ako radis...zgrada elektroprivrede takodjer ima mjerenje na visokom naponu u njihovoj trafostanici (to ne znam ko placa i da li se placa,vjerovatno se placa).i da, naravno da su gras-u iskljucili struju 1995.jer su imali ogroman dug,sjecam se toga,radio sam tada.cak mislim da su mene tada poslali da iskljucim remizu, jer se ona jedino ne moze daljinski iskljuciti kao ostale njihove elektrovucne podstanice.nije ih EP ,a ni ED tjerala da dzabe voze.ko ih je natjerao da dzabe voze trebao je platiti racun za struju .sta je mislio da tramvaji idu na jogurt??
vješalica

#1167 Re: Sarajevska zicara?

Post by vješalica »

istina je da su ih iskljucivali jer tada i jedan dio iza rata nije se olacao prevoz pa se kasnije i to uvelo jer je krenulo dzabalanisanje ko i danas,nisu imali para da placaju racune za struju,a samo odredbe ferka imaju kome se zbog javnog interesa ne smije iskljuciti struja
helem,svi potrosaci trebaju da plate,a nikad mi inace nece biti jasni majmuni koji nagrme milione pa uzmu fukarisat za neki racun do 100-200 maraka u svojim brlozima
da se vratimo na temu zicare,karta treba biti u nekoj normalnoj cijeni,ne raslojavati drustvo i gradjane jer neki jebivjetar snibovski neurozni koji glođe kredit i krompir,misli da ima.prece pravl na.nesto sto mu majka,babo i deda i baba nikad u zivotu nisu vidjeli,a kamoli.on ;)
i gore obavezno da eko redari gemaju kazne njuskama koje odlucno krenu u proces bacanja smeca kako to znaju po gradu da rade
Tesla Edison

#1168 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

bitanga_sa_otesa wrote:
TESLA_EDISON wrote: A jesi li ti upšte pročitao post? Vi naplaćujete struju od haman svoje firme, od sebe samih! Ja kao privatnik nemam ništa sa vama i moram plaćati EP usluge ali što naplaćujete sami od sebe? Vi i Gras imate istog vlasnika tj. vi ste haman jedna te ista firma. EP, BHT, Gras, Vodovod, Željeznice,... svima njima je vlasnik država (kanton, entitet nije bitno, sve je to u jednoj državi) a te firme međusobno se uništavaju. EP uništava Telekom sa aminovanjem Telemachovih nelegalnih priključaka, EP uništava Gras tako što im bezobrazno skupo naplaćuje struju i tako dalje. To mi je neshvatljivo. Umjesto da državne firme štite jedna drugu, da međusobno im pružaju besplatne usluge iz svog segmena, oni rade obratno. Još kad Trambusek napisa da je EP isključio Grasu struju u ratu nisam mogao vjerovati sve dok se nisam zarovio po netu i našao članak o tome iz februara 1995. godine. Jednom riječi FUJ!

procitao sam,ali ti nisi...
koji mi? zamijenio si me s nekim ,ja ne radim u ED vec 16 godina...jedinu privilegiju sto sam tamo imao je sto sam morao reci svoju sifru potrosaca da mi se struja odbija od plate kako bi mi radnici bili za primjer ostalim gradjanima da placamo struju.o kakvim drugim privilegijama pricas?? elektrodistribucija i elektroprivreda su razlicite firme,nauci vec jednom .ako nisi znao svi objekti elektrodistribucije imaju mjerenje i elektrodistribucija placa utrosak el. energije elektroprivredi,sta cemo sad bratska firmo? kakve besplatne usluge?? pruzas li ti kome besplatne usluge?ili tvoja firma u kojoj radis ,ako radis...zgrada elektroprivrede takodjer ima mjerenje na visokom naponu u njihovoj trafostanici (to ne znam ko placa i da li se placa,vjerovatno se placa).i da, naravno da su gras-u iskljucili struju 1995.jer su imali ogroman dug,sjecam se toga,radio sam tada.cak mislim da su mene tada poslali da iskljucim remizu, jer se ona jedino ne moze daljinski iskljuciti kao ostale njihove elektrovucne podstanice.nije ih EP ,a ni ED tjerala da dzabe voze.ko ih je natjerao da dzabe voze trebao je platiti racun za struju .sta je mislio da tramvaji idu na jogurt??
Ma nisam mislio na tebe licno, greškom pisao u drugom licu.

Ma samo kazem da sve bi sve drzavne firme trebalo pod jedan konzorcij i da se svi riješe međusobnih dugova. Ovako jedna drugu ruše a nikakve koristi od toga. Ovo za privilegije je druga tema, samo sam usput spomenu
bitanga_sa_otesa

#1169 Re: Sarajevska zicara?

TESLA_EDISON wrote:
Ma samo kazem da sve bi sve drzavne firme trebalo pod jedan konzorcij i da se svi riješe međusobnih dugova. Ovako jedna drugu ruše a nikakve koristi od toga. Ovo za privilegije je druga tema, samo sam usput spomenu
pogresno,firme se ruse prastanjem dugova...
Haris.ba

#1170 Re: Sarajevska zicara?

Post by Haris.ba »

bitanga_sa_otesa wrote:
TESLA_EDISON wrote:
Isti ovakvi makroekonomisti nam i sjede danas po državnim firmama i skupštinama. Ne zna ništa, osim da nema praštanja dugova kada je njihova lična plata u pitanju.

P.S.
Je li 4 KM povratna karta ok?
bitanga_sa_otesa

#1171 Re: Sarajevska zicara?

Haris.ba wrote:
Isti ovakvi makroekonomisti nam i sjede danas po državnim firmama i skupštinama. Ne zna ništa, osim da nema praštanja dugova kada je njihova lična plata u pitanju.

P.S.
ma ko zna ima li platu uopste....
a 4 km je ok cijena,mislim da je pristupacno svima.prva 3 mjeseca ce sigurno biti posla,ali mislim da ce poslije toga opasti interesovanje,tako da ce mozda u buducnosti morati povecati cijenu karte...
muha_sa

#1172 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

treba zaposlit jedno 20-ak komunalaca koji ce hodat trasom žicare i kupit otpatke cipsOva, grisinija i nakih papira poslije pojedenih sendvica koji ce naši vrli putnici bacat kroz prozor u toku vožnje

eto šaMse za nezaposlene
Thorgerson

#1173 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
TESLA_EDISON wrote:

P.S.
Ja cisto sumnjam da ce biti 4 KM. Je li ti imas neke provjerene info ili onako pises? Mislim da ne treba ljudima davati nadu da ce ovo biti jeftino. Kazem vam 500k turista bude u Sarajevu i taj broj raste iz godine u godinu. Nesto se bojim da ce oni biti ciljna grupa.

Mislim, tesko je i odrediti fkt ciljnu grupu. Nisu vise prijeranta doba kada dosta ljudi nije imalo auto. Sada je u Sarajevu registrovano 140.000 automobila! To u prosjeku znaci da svako domacinstvo ima automobil.

Gradjani Sarajeva ce se naravno svi prvo provozati, odraditi po 1-2 ture. Medjutim, dosta raje smatra da na trebevicu nema nista zanimljivo. A sta ce se tek desiti kada se raja popne gore i vidi da gore fkt nema nista, nema kafica, basti, nargila i tako to. Imas oronulu bob stazu, prelijep pogled i ostaje ti da setas. Koliko ce uopste prosjecni gradjanin voznji "odraditi"?

Druga stvar, "nepristupacnost" za stanovnike Novog Grada, Ilidze, pa i Novog Sarajeva. Dakle, ovo su najmnogoljudnije opstine i oni ce morati prvo automobilom doci do zicare. Parkinga ima, snadje se raja. Ali evo ja prvi kad skontam, pa sigurno necu redovno dolaziti na zicaru placati parking po 2 KM po h. Nek je karta 5 KM, parking jedno 3h ti je 6 KM. Za troje to je 21 KM. Neko s Dobrinje ili Alipasinog preko Lukavice dolazi sa litar benzina na Trebevic i ne mora platiti parking. Znaci ostaje mu 18.5 KM. :D

Ovo sve treba uzeti u obzir jer nije dobro i ako se odredi preniska cijena, misleci da se ucini usluga gradjanima Sarajeva, a onda gradjani Sarajeva ono isfuraju zicaru za godinu dvije i onda belaj. Jer evo vi sami sebe zapitajte koliko cete puta koristiti zicaru eto tokom godine? Ako imate automobil i zivite npr u opstini Novi Grad. I imate sasvim ok put prema Trebevicu?

Ja se samo nadam da ce ovi u JP Sarajevo biti pametni, pa da ce ovu pocetnu navalu i zaradu akumulirati. Jer neko je napisao i prijasnja zicara je poslovala super prve tri godine. Poslije toga banana. Da ne bude joj vidi kako nam super ide, daj investiraj, daj kupuj, zaposljavaj itd. Kao sto imamo obicaj uraditi. Ono, misli se 3 sekunde unaprijed.
shake69

#1174 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

muha_sa wrote:treba zaposlit jedno 20-ak komunalaca koji ce hodat trasom žicare i kupit otpatke cipsOva, grisinija i nakih papira poslije pojedenih sendvica koji ce naši vrli putnici bacat kroz prozor u toku vožnje

eto šaMse za nezaposlene
Znam da se salis, Muha, ali i da hoce nece moci. Umjesto prozorcica na otvaranje, koliko sam vidio samo su manji otvori, poput musebaka, za kruzenje zraka. :wink:
muha_sa

#1175 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

shake69 wrote:
muha_sa wrote:treba zaposlit jedno 20-ak komunalaca koji ce hodat trasom žicare i kupit otpatke cipsOva, grisinija i nakih papira poslije pojedenih sendvica koji ce naši vrli putnici bacat kroz prozor u toku vožnje

eto šaMse za nezaposlene
Znam da se salis, Muha, ali i da hoce nece moci. Umjesto prozorcica na otvaranje, koliko sam vidio samo su manji otvori, poput musebaka, za kruzenje zraka. :wink:

iz ovih se sve i svašta bacalo kroz prozorce :-)

Image

kakav je danas krkanluk i bahatost na sceni ne bi me cudilo da bude ovako kao što napisah maloprije :-)

al dobro je, nisam znao za te male otvore :-) konto sam da su prozorcici kao nekad što su bili
Post Reply