Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
casanova123
#1152 Re: eBay - Vaša iskustva
sram ga bilo haha... i hoces li platiti' STA SE desi kad se ne plati ovako carina?
- zli_hordas
#1154 Re: eBay - Vaša iskustva
Sta cu svjestan sam carinskih propisa,prije jedno 7 dana mi stigle tene vrijednost oko 130km i to fino pisalo na kutiji vrijednost i sve i nisam nista platio a danas fino izbrojo markice.
- matic.ivan
- newklear
#1156 Re: eBay - Vaša iskustva
Nešto sam naručio i poslato je 20.3. Do kada mi je rok da se žalim ebayu ili paypalu da mi vrate lovu pošto još nije stiglo?
i kako to tačno ide? to mi je prva kupovina na ebay pa veze nemam
i kako to tačno ide? to mi je prva kupovina na ebay pa veze nemam
- Digla_da_kreci
#1157 Re: eBay - Vaša iskustva
newklear, jesi kontaktirao sellera?
Rok je 45 dana, trebao si pokrenuti dispute na paypalu.
- newklear
#1158 Re: eBay - Vaša iskustva
kontaktirat ću ga odmah... jesam li zakasnio za taj dispute???Digla_da_kreci wrote:newklear, jesi kontaktirao sellera?
- Digla_da_kreci
#1159 Re: eBay - Vaša iskustva
Jesi, ali jos uvijek imas vremena mu ostaviti negativan feedback ukoliko se ne uspijete dogovoriti.newklear wrote:kontaktirat ću ga odmah... jesam li zakasnio za taj dispute???
-
motorola01
#1160 Re: eBay - Vaša iskustva
Nisi zakasnio ako si narucio 20.03.Danas je 27.04 i znaci proslo je nekih 37-38 dana i imas jos vremena.Rok je 45 dana i 44. dan pokreni slucaj ako ti do tada ne dodje.newklear wrote:kontaktirat ću ga odmah... jesam li zakasnio za taj dispute???Digla_da_kreci wrote:newklear, jesi kontaktirao sellera?
- Digla_da_kreci
#1161 Re: eBay - Vaša iskustva
Vidi stvarno
Hvala na ispravci motorola 
Last edited by Digla_da_kreci on 15/08/2012 00:24, edited 1 time in total.
-
wewe
#1162 Re: eBay - Vaša iskustva
Pozdrav,
imam jedno pitanje i nadam se da ce mi neko moci pomoci, jer vec tri dana bezuspjesno citam sve moguce forume, ali jos uvijek nisam pametan. naime, razmisljao sam da djevojci za rodjendan kupim kolekciju filmova sa J. Deppom, pa sam nasao jedan jeftin britanski site, gdje kolekcija od 7 filmova kosta £45.49, što je negdje oko 103 KM. Poštarina za BiH kosta £7.50. sve to cjenovno mogu podnijeti, međutim kako nisam nesto s paraman, ne znam za carinu i PDV is ta ja znam sta se sve jos placa. inace nemam iskustva sa online kupovinom, ali kada je ona meni prosle godine narucila mob preko ebaya, od jedno 300-400KM carina je iznosila oko 60-70KM. eh, ne znam uopce kako se ta carina racuna, d ali na tezinu, da li na vrijednost ili kako...nailazio sam na razne podatke da se carina ne racuna na predmete do 100KM, do 100Eu, do 50KM..i tako u nedogled...ako neko ima slicno iskustvo, molim da ga podijeli!
imam jedno pitanje i nadam se da ce mi neko moci pomoci, jer vec tri dana bezuspjesno citam sve moguce forume, ali jos uvijek nisam pametan. naime, razmisljao sam da djevojci za rodjendan kupim kolekciju filmova sa J. Deppom, pa sam nasao jedan jeftin britanski site, gdje kolekcija od 7 filmova kosta £45.49, što je negdje oko 103 KM. Poštarina za BiH kosta £7.50. sve to cjenovno mogu podnijeti, međutim kako nisam nesto s paraman, ne znam za carinu i PDV is ta ja znam sta se sve jos placa. inace nemam iskustva sa online kupovinom, ali kada je ona meni prosle godine narucila mob preko ebaya, od jedno 300-400KM carina je iznosila oko 60-70KM. eh, ne znam uopce kako se ta carina racuna, d ali na tezinu, da li na vrijednost ili kako...nailazio sam na razne podatke da se carina ne racuna na predmete do 100KM, do 100Eu, do 50KM..i tako u nedogled...ako neko ima slicno iskustvo, molim da ga podijeli!
-
Chuckie
#1163 Re: eBay - Vaša iskustva
Fakturna vrijednost > ono sa Paypala uključujući i poštarinu, dakle total.
x 10 % carina (na fakturnu vrijednost)
---------------------------------
Osnovica za PDV (Fakturna vrijednost + Carina)
x 17% PDV (na osnovicu)
Dakle, za platiti:
Carina
+ PDV
+ 8.5KM carinski pregled
+ 4KM za 4 uplatnice za to iznad.
to je otprilike to, nadam se da ti je malo jasnije.
x 10 % carina (na fakturnu vrijednost)
Osnovica za PDV (Fakturna vrijednost + Carina)
x 17% PDV (na osnovicu)
Dakle, za platiti:
Carina
+ PDV
+ 8.5KM carinski pregled
+ 4KM za 4 uplatnice za to iznad.
to je otprilike to, nadam se da ti je malo jasnije.
- newklear
#1164 Re: eBay - Vaša iskustva
To je onda ovo što piše ispod naručenih items....motorola01 wrote:Nisi zakasnio ako si narucio 20.03.Danas je 27.04 i znaci proslo je nekih 37-38 dana i imas jos vremena.Rok je 45 dana i 44. dan pokreni slucaj ako ti do tada ne dodje.newklear wrote:kontaktirat ću ga odmah... jesam li zakasnio za taj dispute???Digla_da_kreci wrote:newklear, jesi kontaktirao sellera?
Don't forget to leave feedback! If there was a problem, please go to the Resolution Center by 05/02/12.
-
mirzarb
#1165 Re: eBay - Vaša iskustva
Meni je prodavač rekao vratiti novac i nikad ništa od toga.. Kad god ga kontaktiram kaze bice sutra i tako nista.. Ima lik preko 3000 transakcija uspjesnih. Naručio sam jednom prilikom 3 stvari sa interneta i 2 su mi stigle dok treca ova nije.
I sve govorio čekaj jos čekaj jos i izgleda da nisam znao za taj rok od 45 dana i da sam
u pitanju je košulja..
Kad god pokusam kontaktirati ebay buyer support ovo mi izbaci

Savjeti ?
I sve govorio čekaj jos čekaj jos i izgleda da nisam znao za taj rok od 45 dana i da sam

Savjeti ?
-
Dady
#1166 Re: eBay - Vaša iskustva
Samo mu reci da ces mu ostaviti negativan feedback.mirzarb wrote:Meni je prodavač rekao vratiti novac i nikad ništa od toga.. Kad god ga kontaktiram kaze bice sutra i tako nista.. Ima lik preko 3000 transakcija uspjesnih. Naručio sam jednom prilikom 3 stvari sa interneta i 2 su mi stigle dok treca ova nije.
I sve govorio čekaj jos čekaj jos i izgleda da nisam znao za taj rok od 45 dana i da samu pitanju je košulja..
Savjeti ?
Skoro sam cekao nesto 40 dana iz Kine pa sam kontaktirao prodavca. Vratio mi lik pare isti dan. kad 45 dan stize posiljka, pa sam ga opet kontaktirao da mi posalje ponovo racun na paypal da mu platim. S
-
nino90
#1167 Re: eBay - Vaša iskustva
I meni zadnji put carinu naplatili. Ne kontam odkud im to, znaci na artikl za ebay sto mi je sa postarinom izaso pet dolara, naplatili mi dvije i po marke carine :s
-
Chuckie
#1168 Re: eBay - Vaša iskustva
Ejs dvije i po marke carine? Jel to carina bila?reni-90 wrote:I meni zadnji put carinu naplatili. Ne kontam odkud im to, znaci na artikl za ebay sto mi je sa postarinom izaso pet dolara, naplatili mi dvije i po marke carine :s
- _Alcatraz_
#1169 Re: eBay - Vaša iskustva
Ostavi mu negativan komentarmirzarb wrote:Meni je prodavač rekao vratiti novac i nikad ništa od toga.. Kad god ga kontaktiram kaze bice sutra i tako nista.. Ima lik preko 3000 transakcija uspjesnih. Naručio sam jednom prilikom 3 stvari sa interneta i 2 su mi stigle dok treca ova nije.
I sve govorio čekaj jos čekaj jos i izgleda da nisam znao za taj rok od 45 dana i da samu pitanju je košulja..
Savjeti ?
Zatim ces na eBayu dobiti "ponudu" da pokrenes postupak protiv njega i opises razloge ostavljanja negativnog komentara i zasto pokreces postupak protiv prodavaca.
Nakon toga eBay ce te pitati jesi li kontaktirao prodavca i sl.
Onda oni to preuzmu na sebe i ako budes bio u pravu vratice ti eBay novac.
Nemoj pokusavati prevariti eBay jer mozes naje*ati ti umjesto prodavaca, a mozda ti i uspije.
- iceman ze
#1170 Re: eBay - Vaša iskustva
Imam Visu Electron izdate od RBA, medutim, nece da je prihvati PayPal. Sutra cu do banke, samo da provjerim da li je neko koristi?
-
motorola01
#1171 Re: eBay - Vaša iskustva
Koristi je vecina godinama.Na racunu moras imati 1,95 dolara da ih oni mogu povuci,a na sljedecem izvodu od banke ces dobiti cetverocifreni kod koji ces ukucati na paypalu i tada ce ti vratiti tih 1,95 dolara i aktivirati ti racun.ZNaci ne mozes odmah koristiti racun na paypalu dok ovo ne uradis.iceman ze wrote:Imam Visu Electron izdate od RBA, medutim, nece da je prihvati PayPal. Sutra cu do banke, samo da provjerim da li je neko koristi?
-
prolaznik1
#1172 Re: eBay - Vaša iskustva
Nedavno sam imao pozitivno iskustvo i sa ebay i PayPal servisom, vrijednost robe je iznosila $236 (pretvoreno cca 342 KM), i prvo sam naručio dva artikla $86 , i nakon par dana treći artikal $150.
Artikli su stigli za otprilike petnaestak dana, poštar je naplatio 3 KM neka taksa, a kako mogu skontati ovi na carini nisu ništa računali.
E sad da li će kasnije stići čestitka da platim, ne znam. Uglavnom dva artikla su stigla iz Istanbula, a treći iz Italije.
Sve preporuke za online kupovinu, pogledati rejting prodavca, i skoro pa svi se boje negativnog dojma i rijetko se ko usudi ne ispoštovati dogovor.
Sva ostala pitanja, bujrum.
Artikli su stigli za otprilike petnaestak dana, poštar je naplatio 3 KM neka taksa, a kako mogu skontati ovi na carini nisu ništa računali.
E sad da li će kasnije stići čestitka da platim, ne znam. Uglavnom dva artikla su stigla iz Istanbula, a treći iz Italije.
Sve preporuke za online kupovinu, pogledati rejting prodavca, i skoro pa svi se boje negativnog dojma i rijetko se ko usudi ne ispoštovati dogovor.
Sva ostala pitanja, bujrum.
-
Chuckie
#1173 eBay - Vaša iskustva
Moze je i bez te verifikacije koristiti ali ima neki limit, kada je verifikuje nema toga limita.motorola01 wrote:Koristi je vecina godinama.Na racunu moras imati 1,95 dolara da ih oni mogu povuci,a na sljedecem izvodu od banke ces dobiti cetverocifreni kod koji ces ukucati na paypalu i tada ce ti vratiti tih 1,95 dolara i aktivirati ti racun.ZNaci ne mozes odmah koristiti racun na paypalu dok ovo ne uradis.iceman ze wrote:Imam Visu Electron izdate od RBA, medutim, nece da je prihvati PayPal. Sutra cu do banke, samo da provjerim da li je neko koristi?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
NoaLada
#1174 Re: eBay - Vaša iskustva
Naručila danas nešto. Sa shippingom 11,40 $. Sta mislite hoce li dodavati carinu na to? :/
- zenny
#1175 Re: eBay - Vaša iskustva
kupio bneke slusalice 'povoljno' za 20eura, dosle nakon 15 dana mom rodjaku u belgiju jer je bila jeftinija postarina. dok sam ja dosao do slusalica nakon oko sedmicu, vidio sam da su slusalice u drasticno sjebanijem stanju nego sto je bilo opisano, bukvalno beskorisne su a meni je mojih 20 eura zao
napisem poruku prodavacu, cekam par dana, on odgovri na veoma glup nacin gdje ne nudi nikakvo rjesenje, ja dam prijedlog i onda cekam opet 4 dana na odgovor i tako je to potrajalo bas dugo.... sad ne mogu da mu dam negativan dojam a iz nekog principa moram nesto poduzet jer me je bas napravio budalom kroz ovo sve.... savjet?