Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- slobodni armirach
#1151 Re: Dolazi zima - zimske gume
ko ove godine nije naucio stavljat lance, nece nikad 
-
Forsaken
#1152 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gdje se mogu nabavit ove Tigar gume u Sa, 15' me interesuje?
- shlauf
#1153 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne sluti na snijeg. Imali smo ga prošle zime i previšeeeeeeeee.
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- olensoner
#1154 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jutros u Esterajhu

- hopi
#1155 Re: Dolazi zima - zimske gume
čim sam vidio ovu temu aktiviranu reko jel to ljeto gotovo, a ovo za esterajh kod njih i nije neuobičajeno. tj ipak zavisi gdje i na kojoj visini.
- vukojebina
#1156 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gdje se ovaj jaran popeo ebote, na kitzbühel?? kod mene 15 stepeni, kisica prokapljuje samo...za spavanja idealno 
-
sabih05
#1157 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ti ne bih preporucio Tigar. Imao sam Tigar Winter1 (16") koje smo kupili zato sto ne prelazimo puno kilometara (uglavnom se to auto vozi po gradu). Znaci, cijena je bila faktor i zeznuli smo se.Forsaken wrote:Gdje se mogu nabavit ove Tigar gume u Sa, 15' me interesuje?
Gume su bile super prve godine. Cupaju iz snijega bez problema. Na ledu nisu bile nesto posebno, ali ne toliko lose (s obzirom na nisku cijenu).
Druge godine i trece godine, na ledu su se ponasale kao da vozis skateboard. Nikakve koristi ni kontrole auta. Na snijegu su i dalje bile prilicno dobre. Sve skupa preslo se nekih 5.000 km s njima, da imas osjecaj trajnosti.
Na drugom autu sa kojim prelazimo puno vise imamo Sava Eskimo S3 (195/65/15) vec tri godine i jako su dobre. Ne mogu se porediti sa Tigrom, a cijena je povoljna. Imao sam ih i ranije, ovo su druge Eskimo na istom autu.
Ako biras, ja ti preporucujem Savu. Vrijedi te razlike u cijeni. Neki moji prijatelji imaju Sportivu i Barum i zadovoljni su. Opet bolje od Tigra.
Sretno!
- basicm
#1158 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja isto imao Tigar i bio sam paralizovan, nikako ih ne preporucujem. Samo prvu sezonu su nesto bile.
-
mentalist
#1159 Re: Dolazi zima - zimske gume
ako su gume korištene i ljeti, ne znam šta bi da očekuješ nego da se pretvori u plastikanerasabih05 wrote:Ja ti ne bih preporucio Tigar. Imao sam Tigar Winter1 (16") koje smo kupili zato sto ne prelazimo puno kilometara (uglavnom se to auto vozi po gradu). Znaci, cijena je bila faktor i zeznuli smo se.Forsaken wrote:Gdje se mogu nabavit ove Tigar gume u Sa, 15' me interesuje?
Gume su bile super prve godine. Cupaju iz snijega bez problema. Na ledu nisu bile nesto posebno, ali ne toliko lose (s obzirom na nisku cijenu).
Druge godine i trece godine, na ledu su se ponasale kao da vozis skateboard. Nikakve koristi ni kontrole auta. Na snijegu su i dalje bile prilicno dobre. Sve skupa preslo se nekih 5.000 km s njima, da imas osjecaj trajnosti.
Na drugom autu sa kojim prelazimo puno vise imamo Sava Eskimo S3 (195/65/15) vec tri godine i jako su dobre. Ne mogu se porediti sa Tigrom, a cijena je povoljna. Imao sam ih i ranije, ovo su druge Eskimo na istom autu.
Ako biras, ja ti preporucujem Savu. Vrijedi te razlike u cijeni. Neki moji prijatelji imaju Sportivu i Barum i zadovoljni su. Opet bolje od Tigra.
Sretno!
kupi koju god hoćeš marku a da je za zimu i vozi je i ljeti, 2 godine max exploatacije
- basicm
#1160 Re: Dolazi zima - zimske gume
moje nisu vozene ljeti, ali su nikakve. Bolji protect od njih, ustvari protect za zimu je medju boljim. Na E30 BMW sam isao praznog gepeka sa njima.
-
sabih05
#1161 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vozene su samo zimi. Kako sam napisao, vozene su jako malo, nekih 5.000 km, uglavnom gradske voznje (za nepune tri sezone).mentalist wrote:ako su gume korištene i ljeti, ne znam šta bi da očekuješ nego da se pretvori u plastikanerasabih05 wrote:Ja ti ne bih preporucio Tigar. Imao sam Tigar Winter1 (16") koje smo kupili zato sto ne prelazimo puno kilometara (uglavnom se to auto vozi po gradu). Znaci, cijena je bila faktor i zeznuli smo se.Forsaken wrote:Gdje se mogu nabavit ove Tigar gume u Sa, 15' me interesuje?
Sretno!
kupi koju god hoćeš marku a da je za zimu i vozi je i ljeti, 2 godine max exploatacije
Takodje, jako su bucne.
Naravno da znam da se zimske gume trose vise ako se voze i ljeti. Poslije vise od 20 godina vozackog iskustva covjek svasta nauci.
-
LeKo
#1162 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bolje ikakva zimska od nikakve zimske. Koliko ko može da izdvoji neka kupi u tom cjenovnom rangu. Bez veze je pričati dodaj još 20-30-50 pa kupi bolje, iz prazne ne puca.
- AleSa
#1163 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moj prijedlog za zimske gume su gume firme NOKIAN!
-Ja ne znam koliko je nasa raja upoznata i poznaje NOKIAN gume, pa cu samo par rijeci:
Ove gume proizvodi istoimena finska kompanija Nokian koja se bavi samo proizvodnjom zimskih guma koje odgovaraju vremenskim uslovima voznje u Skandinaviji (snijeg, kisa, led...)
Buduci da je nasa klima dosta slicna (bar ovaj hladni dio
), a zastupljnost ovih guma na nasim sigurno nesto slabija buduci da nasa raja vjeruje samo u Continental, Dunlop, Michellin i sl
. vjerujem da se kod nas mogu uzeti i za puno manje para nego gume spomenutih proizvodjaca.
Finci su toliko razvili i usavrsili ove gume da su postali sigurno vodeci proizvodjaci zimskih guma.. i ja ih imam na svom autu, zadovoljan sam i rado vam ih preporucujem...
gledajte i uzivajte
http://www.youtube.com/watch?v=wdCj7o1E_14
-Ja ne znam koliko je nasa raja upoznata i poznaje NOKIAN gume, pa cu samo par rijeci:
Ove gume proizvodi istoimena finska kompanija Nokian koja se bavi samo proizvodnjom zimskih guma koje odgovaraju vremenskim uslovima voznje u Skandinaviji (snijeg, kisa, led...)
Buduci da je nasa klima dosta slicna (bar ovaj hladni dio
Finci su toliko razvili i usavrsili ove gume da su postali sigurno vodeci proizvodjaci zimskih guma.. i ja ih imam na svom autu, zadovoljan sam i rado vam ih preporucujem...
gledajte i uzivajte
http://www.youtube.com/watch?v=wdCj7o1E_14
- drndalo
#1164 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja bih zelio ostati aMoniman, ali prodajem NokiaN gume, pa ih falim... Da si bar napisao i gdje se mogu pogledati, potraziti, cijene za uporediti...?
- AleSa
#1165 Re: Dolazi zima - zimske gume
niiti ih prodajem niti ih hvalim.. pametnom je dovoljan onaj klip da skonta o kakvoj se firmi i kakvim gumama radi. ja licno ne znam gdje se mogu nabaviti u Sa ili koliko kostaju... ja sta sam znao napisao sam, a kome trebaju sam ce ih naci
- drndalo
#1166 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja ih zelim vec 5 godina razmatrati, ali ih ni baterijom u po bijela dana ne mogu naci, pa mi ne igraju... Ko ih, kako, koliko zastupa, izgleda niko... Pa lakse Pirelli iskopam nego njih...
- holowey
#1167 Re: Dolazi zima - zimske gume
gume prikazane na onom klipu, popularne ekserice, su afaik zabranjene za koristenje na nasim cestama pa pretpostavljam da ih iz tog razloga ne mozes naci kod nasih trgovaca...AleSa wrote:niiti ih prodajem niti ih hvalim.. pametnom je dovoljan onaj klip da skonta o kakvoj se firmi i kakvim gumama radi. ja licno ne znam gdje se mogu nabaviti u Sa ili koliko kostaju... ja sta sam znao napisao sam, a kome trebaju sam ce ih naci
-
Grga07
#1168 Re: Dolazi zima - zimske gume
nokian gume budu na petrol pumpama, barem su prosle godine bili, a zastupnistvo im je u bijeljini cini mi se...
- AleSa
#1169 Re: Dolazi zima - zimske gume
evo nakon 2min pretrage http://www.autogumeshop.ba/shop/page/1/ ... zimske/on/drndalo wrote:Ja ih zelim vec 5 godina razmatrati, ali ih ni baterijom u po bijela dana ne mogu naci, pa mi ne igraju... Ko ih, kako, koliko zastupa, izgleda niko... Pa lakse Pirelli iskopam nego njih...
kazem ti kome trebaju naci ce
- drndalo
#1170 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nokian ne pravi samo exerice, pa da ih nema kod nas... Tamo gdje je dozvoljeno, kao u Skandinaviji, imaju ih, gdje nije, imaju obicne zimnjace...holowey wrote:gume prikazane na onom klipu, popularne ekserice, su afaik zabranjene za koristenje na nasim cestama pa pretpostavljam da ih iz tog razloga ne mozes naci kod nasih trgovaca...AleSa wrote:niiti ih prodajem niti ih hvalim.. pametnom je dovoljan onaj klip da skonta o kakvoj se firmi i kakvim gumama radi. ja licno ne znam gdje se mogu nabaviti u Sa ili koliko kostaju... ja sta sam znao napisao sam, a kome trebaju sam ce ih naci
AutoBox d.o.o.evo nakon 2min pretrage http://www.autogumeshop.ba/shop/page/1/ ... zimske/on/
Glavičice BB
76318 Glavičice BIH
Da, kao sto rekoh, bas mi je naruku, ili je zastupnistvo to da ih imas ti, i samo ti ugradjujes, a ne prodajes veletrgovacki kod barem 12 jacih vulkanizera po BiH...
- AleSa
#1171 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znam dobro da su exerice strogo zabranjene kod nas, a klip sam postavio cisto da pokazem rezultat firme Nokian.. da raja (koja ne poznaje proizvodjaca) ne kaze odmah cuj Nokian nidje veze i sl. stvari koje nasi strcnjaci govore...holowey wrote:gume prikazane na onom klipu, popularne ekserice, su afaik zabranjene za koristenje na nasim cestama pa pretpostavljam da ih iz tog razloga ne mozes naci kod nasih trgovaca...AleSa wrote:niiti ih prodajem niti ih hvalim.. pametnom je dovoljan onaj klip da skonta o kakvoj se firmi i kakvim gumama radi. ja licno ne znam gdje se mogu nabaviti u Sa ili koliko kostaju... ja sta sam znao napisao sam, a kome trebaju sam ce ih naci
- holowey
#1172 Re: Dolazi zima - zimske gume
nisam ni tvrdio da rade iskljucivo ekserice, nego sam komentarisao klip i tekst da je "pametnom dosta onaj klip" te da ne zna "gdje ih nabaviti u sa ili koliko kostaju"drndalo wrote:Nokian ne pravi samo exerice, pa da ih nema kod nas... Tamo gdje je dozvoljeno, kao u Skandinaviji, imaju ih, gdje nije, imaju obicne zimnjace...holowey wrote:gume prikazane na onom klipu, popularne ekserice, su afaik zabranjene za koristenje na nasim cestama pa pretpostavljam da ih iz tog razloga ne mozes naci kod nasih trgovaca...AleSa wrote:niiti ih prodajem niti ih hvalim.. pametnom je dovoljan onaj klip da skonta o kakvoj se firmi i kakvim gumama radi. ja licno ne znam gdje se mogu nabaviti u Sa ili koliko kostaju... ja sta sam znao napisao sam, a kome trebaju sam ce ih naci
- ovajonaj
#1173 Re: Dolazi zima - zimske gume
e posto je ova tema malo aktivna da ovdje pitam pitanje, da li pasu felge sa ford mondeo 2000 godiste promjer rupa 4x108 na peugeot 206 2002 isto promjer rupa 4x108... ali po podacima sto sam nasao na netu razlikuje im se onaj ET nesto kod forda je oko 35 i 63.3
a kod pezoa 25 i 65 tako nekako... sta mu je to ET?
a kod pezoa 25 i 65 tako nekako... sta mu je to ET?
- drndalo
- ovajonaj
#1175 Re: Dolazi zima - zimske gume
hvala drndalo,
ako sam dobro shvatio posto je u forda veci offset onda ce ta felga biti izbacenija vani ako je stavim na pezeo 206?
hajd to mi i nije neki problem ali sta znaci onaj drugi broj sto je u forda 63 a u pezoa 65?
uh sad sam procitao to je ona kao sipka promjer one osovine na koju se stavi felga...ispada da je u pezoa ta osovina malo deblja nego kod forda.. jbg nema druge nego probati fizicki pa vidjeti jel pase ili ne pase...
ako sam dobro shvatio posto je u forda veci offset onda ce ta felga biti izbacenija vani ako je stavim na pezeo 206?
hajd to mi i nije neki problem ali sta znaci onaj drugi broj sto je u forda 63 a u pezoa 65?
uh sad sam procitao to je ona kao sipka promjer one osovine na koju se stavi felga...ispada da je u pezoa ta osovina malo deblja nego kod forda.. jbg nema druge nego probati fizicki pa vidjeti jel pase ili ne pase...