Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nerminz

#1151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nerminz »

Hajlac wrote: Kakav crni LED :-)
I naucite vec jednom da nisu ni inventori ni invertori vec invertEri.
Nije CRNI nego sasvim obican LED (smrznuta voda). Jos ako se iskombinuje sa solarnim celijama koje poklope posrosnju struje, cijena grijanja moze da bude skoro pa ravna "0".
Zanimljivo, kako to da tako veliki poznavalac sistema za zagrijavanje, tako malo poznaje nove tehnologije.
http://www.eisheizung.com/eisheizung/vi ... raege.html

Nema veze, vazno je da znas ispraviti jedno slovo...
Hvala na korekciji....
Hajlac

#1152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nerminz wrote:
Hajlac wrote: Kakav crni LED :-)
I naucite vec jednom da nisu ni inventori ni invertori vec invertEri.
Nije CRNI nego sasvim obican LED (smrznuta voda). Jos ako se iskombinuje sa solarnim celijama koje poklope posrosnju struje, cijena grijanja moze da bude skoro pa ravna "0".
Zanimljivo, kako to da tako veliki poznavalac sistema za zagrijavanje, tako malo poznaje nove tehnologije.
http://www.eisheizung.com/eisheizung/vi ... raege.html

Nema veze, vazno je da znas ispraviti jedno slovo...
Hvala na korekciji....
Vec prepucavanje :-)

Kad napises LED (dakle velikim slovima), to predstavlja Light Emitting Diode. Zbunjujes ljude.
Napisao si LED bez ikakvog pojasnjenja o cemu se zapravo radi.

Ja se ne smatram nikakvim "velikim poznavaocem sistema za zagrijavanje" vec samo malo informisanijim korisnikom tehnologije Toplotnih pumpi ;-) tako da te opaske bolje uputi "majstorima" i "strucnjacima" - padobrancima na ovoj temi koji su, odvracajuci ljude od same ideje o grijanju na sistem Toplotne pumpe, svakakve gluposti valjali od prve stranice.

Koliko vidim 'na prvu', taj sistem je jos komplikovaniji (skuplji) od obicnog voda-zrak.
Korisnije bi bilo, kad vec znas nesto o tome, da lijepo objasnis princip rada, performanse i cijenu investicije.
nerminz

#1153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nerminz »

Hajlac wrote: Kad napises LED (dakle velikim slovima), to predstavlja Light Emitting Diode. Zbunjujes ljude
Za mene kao laika LED je led (smrznuta voda).
Za "Light Emitting Diode" nikad nisam cuo i pojma nemam sta je to, ali sam cuo za grijanje na led iliti (smrznutu vodu).
Niti ovaj forum niti ova tema nije vezana za strucnu tematiku, pa tako nevidim ni potrebu da se lupamo strucnim izrazima. Vecina ljudi koji ovo citaju su laici i bas njih briga za srucnim izrazima.
I mene, a vjerujem i vecunu ljudi ovdje zanima kako da povoljno rijese problem grijanja a strucne izraze, sto se mene tice ja prepustam strucnjacima.
inverto ili inverter, meni je sasvim svejedno (nisam strucnjak) bitno je da se zna na sta se misli.
Hajlac wrote: Koliko vidim 'na prvu', taj sistem je jos komplikovaniji (skuplji) od obicnog voda-zrak.
Korisnije bi bilo, kad vec znas nesto o tome, da lijepo objasnis princip rada, performanse i cijenu investicije.
Nemam pojma o ovoj vrsti grijanja, ali, vec je bilo price na temu kako je nesto skupo ali se dugorocno isplati jer znacajno obara cijenu energije.
Istom logikom i ova vrsta klimatizacije (ne radi sa samo o grijanju) je na duze staze sigurno jako isplativa. Naravno onome ko ima pare da plati investiciju.
Koliko sam ja kao laik shvatio, u ovom slucaju solarne celije treba da rade sa jako malim kapcitetom tako da mogu da pokriju zahtjeve i kad ima jako malo sunca. Sto je po meni opet veliki plus.A sama klimatizacija trosi vodu i nesto malo struje koju proizvode solarne celije.

Dali je skuplji ili ne je jako diskutabilno. Ako uzmemo da je pocetna investicija 30 000EUR onda naravno da je skupo.
Ali istom logikom je onda skupo i grijanje inverterima u odnosu na grijalice od 40KM po komadu.
Mislim da se pojam isplativosti ovdje cesto poistovjecuje sa mogucnostima a to je po meni jako pogresno.
To sto mi nemamo pare za skupa rjesenja, ne znaci da su ta skupa rjesenja neisplativa. Naprotiv.
Skuplja rjesenja su najcesce i najbolja i najisplativija samo je pitanje ko moze to sebi da priusti.

Mene trenutno zanima inverter.
Omanji stan cirka 60kvm.
Niski plafoni nesto kao polu potkrovlje. Slaba izolacija ali je u planu da se to sredi.
Ja sam se skoro odlucio na split sistem sa jednom vanjskom i 3 unutarnje jednice. snage 6KW.
Siemens ili tako nesto.
Ako sam dobro shvatio a mislim da jesam taj uredjaj be trebalo da mi je vise nego dovaljan.
Na 3 unutarnje jedinice idem radi rasporeda prostorija. Cisto da obezbijedim sto ravnomjernije grijanje i hladjenje.
Trenutno u stanu imam neku BEKO klimu koja osim kad je preniska temperatura moze da umlaci sve osim dnevne.
Tu je sad u pitanju raspored prostorija.
Ali idem ovom logikom.
Ova klima koju sad imam kad bi bila duplo jaca mogla bi solidno da ugrije citav stan (kad je u pitanju kapacitet)
Znaci kad uzmem 3 puta jacu i stavim 3 unutarnje jedinice mora dobro da grije.
E sad s obzirom na to da temperatore kod nas nisu jako niske, nadam se da cu 3 puta jacim invertorom ostati na istoj potrosnji stroje.
Znaci, ja se nadam da cu na ovaj nacin dobiti za iste pare solidno grijem cijeli stan, a investivija je investicija.
Sad me zanima misljenje ako sam bio dovoljno jasan.
Dali je ovo dobra ideja i koliko sam realno u pravu.
Dali bi bolje rjesenje bilo sa dvije zasebne pumpe ili 1 vanjska i 3 unutarnje jedinice.
Kolika je relna razlika izmedju ove dvije varijante.
Mnogo vise mi odgovara 1 vanjska iz mnogo razloga. Ali bih bio spreman i da predjem na dvije manje ako je to toliko bolje.
ketronsd1

#1154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

nerminz wrote:Planiram da kupim invertor pa sam plelistao skoro cijelu temu.
Nesto se pitam kako ce ovi ljudi ovdje shvatiti da je najjeftinije grijanje na LED.
Mislim na utrosak enegirije prvenstveno a samim tim se dugorocno isplati ma koliko da kosta u startu.
Nemogu da shvatim da neko moze da napise 100 postova a da ne gleda televiziju, ne cita nista na internetu.
Prosto je nevjerovatno da neko moze da napise 100 BZZE postova.
Dajte ljudi citajte malo vise a pisite manje. Mozda svi skupa nesto naucimo.
Ako neko radi invertore (okolina Tuzle) molim PM.
Kako ce shvatiti vjeruj da neznam.A da se moze grijati na led nije nikakva novina.Jedan klikogram leda daje 0,8W energije.Za jednu dobro izolovanu kucu treba ti oko 5000-6000 kW pa sad ti skontaj koliko ti leda treba.I nemoj se zavaravati da kostanje grijanja ravno 0.U ovom slucaju led zamjenjuje izbusenu rupu za ZEMLJA-VODA ili zrak ako je u pitanju ZRAK-VODA ili jezero ako je u pitanju VODA-VODA pumpa.Dakle da bi ovo u navedenom video klipu funkcionisalo mora postojati toplotna pumpa koja ce tu energiju koju posjeduje led da pretvori u toplotu a u toj pumpi imaju najmanje dvije cirkulacione pumpe i kompresor i koji idu na sto? Na struju naravno.
Moja ti je preporuka na tvoje pitanje oko invertör pumpe sa 1-3 da ti je stepen iskoristavanja puno bolji sa 2-2
dakle dvije unutarnje i dvije vanjske.Ja bi ipak probao sa jednom(1-1) za pocetak ako plan kuce ili stana je dobar pa da je mozes postaviti na idealno mjesto.
Ziv bio.

PS;Onu nulu´komotno zaboravi :-D :-D
dječak sa šibicama

#1155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

Uglavnom, vec mogu zakljuciti, ja sam ove zime placao duplo manje racune nego prosle, zahvaljujuci konvektorima.

Prosle zime na kvarcne grijalice i jednu mobilnu klimu, nije neka kvaliteta samo da naglasim.
krater

#1156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by krater »

preko 200 KM :-)
ketronsd1

#1157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:kad sam trazio koju toplotnu pumpu da kupim bilo je raznih prijedloga,ali svi su se slozili u jednom,to je da ne uzimam jednu vanjsku sa vise unutrasnjih,vise kosta,npr fujitsu inverter 12 ima i od 1300km,3 takve kostaju 3900km,a dobijes 3 puta po 4 kw,znaci 12 kw,treba vidjet kolko kosta jedna multisplit od 12kw,a kad ode u defrost multisplit sve stanu odjednom,dok zasebne idu u defrost jedna po jedna,osim tog manje klime obicno imaju bolji cop,tako da ispada da manje trose tri klime po 4kw nego jedna od 12kw,itd
Od 20-40 % je bolji stepen iskoristenosti 2:2 u odnosu na 1:2 ili vise.Ja sam svoju postavio jednu iznad druge (vanjske) i mogao sam ici na 1:2 ali uppravo zbog ustede a i jeftinije me je doslo sa 2:2 sam se odlucio na ovakvo nesto.
mO k3

#1158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mO k3 »

imali razlike u radijatorima ??
ketronsd1

#1159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ženski Dr.Med wrote:imali razlike u radijatorima ??
Apsolutno!
aldera

#1160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

malo sam citao zadnjih paar stranica postova, interesantno, pokusat cu da odgovorim na malo drugaciji nacin:

za primjer njemacka:
zemni gas kWh cijena u prosjeku za 2012: 13,24 feninga
elektricna energija (domacinstva): 50,26 fening
elektricna energija (industrija): 26,56 feninga
peleti: 10,23 feninga

za primjer bosna:
zemni gas kWh: 11,5 feninga
elektricna energija (domacinstva): 14,06 feninga
elektricna energija (industrija): 21,49 feninga
peleti: 7,07 feninga

Za grijanje su potrebni kWh prije svega. Iz ove tabele se pouzdano moze vidjeti sta se isplati. Ova racunica je ispravna jedino ako se pojedini energent ispravno koristi. Centralno grijanje nije samo pec i radijatori. Ima tu mnogo proracuna, hidraulicki balans, podesenje uredjaja, odrzavanje, pravilno koristenje.

Blago nama u Bosni kada je nama primarna energija ovako niska. Gdje industrija placa socijalni mir. Ovakvim rasporedom nema buducnosti. Blago nama kada se mozemo na struju grijati. Koristite ljudi kada je u Bosni sve naopako, isplati se trenutnom politikom cijena, jos na dizalice topline, lud je ko to ne vidi.Blago nama u ovakvoj drzavi.

Pratim postove,

javim se opet 8-)
mO k3

#1161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mO k3 »

ketronsd1 wrote:
Apsolutno!
drugar izgubiti ti arsenal veceras :) ....
haj da ti pokusam moj problem objasniti ,a ti posavjetuj
100 majstora ,100 razlicith misljenja .Naso sam jednog koji kako kazu to jest moja tetka kaze da zna da postavi centralno ,ali nisam siguran u to da li ce to znati malo sam skeptican .
Radi se centralno grijanje na struju kvadratura 240 kvadratnih metara , nasa prva zelja je bila vailant elektricni blok koji bi samo bio za centralno i ekstra protocni bojler preko kojeg bi onda snadbjevali se vrucom vodom . Onda smo dosli na ideju da uzmemo vailant elektro block sa mogucnosti da moze ujedno i vodu da grije kosta nekih 30 kw ako se ne varam 3700 KM + instalacija znaci nekih 9000 KM sa bakrenim cijevima ne oni u pvc ako se ne varam .
Citavo vrijeme razmisljam da uzmem firmu LUK koja ima takodje prodavnicu u bl i da mi dojdu oni i to odrade ,samo koji ce oni cijenu nabiti ?? ... koje radijatore jednu kazu uzmi ove drugi uzmi onu u luku sam bio oni kazu vailantove , druga prodavnica uzmi ove ... kontas me?
Najvise se bojim da ne fulnem nesto pa da moram duplo kupovati .... sta ti mislis? koje mi radijatore savjetujes i slicno sta bi ti uradio na mome mjestu
aldera

#1162 Re: AW: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

Ženski Dr.Med wrote:
ketronsd1 wrote:
Apsolutno!
Najvise se bojim da ne fulnem nesto pa da moram duplo kupovati .... sta ti mislis? koje mi radijatore savjetujes i slicno sta bi ti uradio na mome mjestu
Savjetujem prvo projekat i time proracun toplotnih gubitaka + hidraulicki proracun nakon sto se odlucis koji sistem zagrijavanja prostora izaberes. Koju opremu onda odabrati, to je manje bitno, jer ovdje postoje samo dvije opcije, 2-3 kvalitetne opcije, ostalo je sve isto, zavisi kojeg preprodavaca zakacis. To pod ostalo mislim isti najgori moguci kvalitet, koji se na evropskom trzistu ne moze prodavati.
mO k3

#1163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mO k3 »

Kontaktirao sam upravu firmu LUK poslo im listu sta treba vidjecemo sta ce doci :)
Filter

#1164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

@Zenski_dr.med... posmatraj malo cijene bakra, bakrenih cijevi. mozda ti ovako zvuci blesavo, ali sam ja zijanio skoro 1000KMova na iznosu od 5000 (20% :-) ) upravo zbog toga sto cijene variraju iz dana u dan.
GaRGa

#1165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by GaRGa »

Ženski Dr.Med wrote:Kontaktirao sam upravu firmu LUK poslo im listu sta treba vidjecemo sta ce doci :)

treba ti prvo dobar projekat pa nek LUK izvodi po njemu radove, al nadji dobrog inzenjera da nebi bila skuplja pita neg tepsija
mO k3

#1166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mO k3 »

Dobio sam Odgovor i cijena na spram od prosle godine od drugih majstora jos jeftinija ,jos uz to dobijam sve od vaillanta ,sada moram jos ruke dogovoriti
ketronsd1

#1167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ženski Dr.Med wrote:
ketronsd1 wrote:
Apsolutno!
drugar izgubiti ti arsenal veceras :) ....
haj da ti pokusam moj problem objasniti ,a ti posavjetuj
100 majstora ,100 razlicith misljenja .Naso sam jednog koji kako kazu to jest moja tetka kaze da zna da postavi centralno ,ali nisam siguran u to da li ce to znati malo sam skeptican .
Radi se centralno grijanje na struju kvadratura 240 kvadratnih metara , nasa prva zelja je bila vailant elektricni blok koji bi samo bio za centralno i ekstra protocni bojler preko kojeg bi onda snadbjevali se vrucom vodom . Onda smo dosli na ideju da uzmemo vailant elektro block sa mogucnosti da moze ujedno i vodu da grije kosta nekih 30 kw ako se ne varam 3700 KM + instalacija znaci nekih 9000 KM sa bakrenim cijevima ne oni u pvc ako se ne varam .
Citavo vrijeme razmisljam da uzmem firmu LUK koja ima takodje prodavnicu u bl i da mi dojdu oni i to odrade ,samo koji ce oni cijenu nabiti ?? ... koje radijatore jednu kazu uzmi ove drugi uzmi onu u luku sam bio oni kazu vailantove , druga prodavnica uzmi ove ... kontas me?
Stari nakon pola sata sam ugasio , vise nisam mogao gledati onu patnju
A sad o tvom problemu.
Sto se tiče našeg tržišta vjeruj mi da neznam puno o kvaliteti proizvoda.
Ja inače živim u Švedskoj tako da nisam bas u toku.
aldera

#1168 Re: AW: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

Ženski Dr.Med wrote:Dobio sam Odgovor i cijena na spram od prosle godine od drugih majstora jos jeftinija ,jos uz to dobijam sve od vaillanta ,sada moram jos ruke dogovoriti

Raspitaj se o povrsinskom grijanju, zidno ili podno, plasticne cijevi, kondenzacioni uredjaj, najbolje i najsigurnije ces proci, ima i boljih stvari od vaillanta, za cijevi ne bi nista ispod PEX-c plasticnih cijevi. PERT ni slucajno. Za to bi se ja opredjelio....
pestalozzi

#1169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by pestalozzi »

.
valter.ba

#1170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by valter.ba »

Moze li neko od ovih koji imaju centralno gradsko u SA napisati koliko placaju po m2? Da li je tacno da ukoliko zelite otkazati Toplane morate i dalje placati 40% od cijene za tzv. pasivno grijanje. Hvala :)
Hajlac

#1171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

valter.ba wrote:Moze li neko od ovih koji imaju centralno gradsko u SA napisati koliko placaju po m2? Da li je tacno da ukoliko zelite otkazati Toplane morate i dalje placati 40% od cijene za tzv. pasivno grijanje. Hvala :)

Tacno je - meni salju 20 umjesto 50KM racun otkad su ga iskljucili 2010. godine.

Za jednosoban stan u grijnoj sezoni to ispada 40KM mjesecno. Za sta, pitam ja njih?
dječak sa šibicama

#1172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

micki125 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Uglavnom, vec mogu zakljuciti, ja sam ove zime placao duplo manje racune nego prosle, zahvaljujuci konvektorima.

Prosle zime na kvarcne grijalice i jednu mobilnu klimu, nije neka kvaliteta samo da naglasim.
:lol: :lol: :lol: :lol:

kako tebi objasniti da i jedno i drugo ima isti stepen iskorištenja i da si uštedio isključivo zahvaljujući slabijoj zimi.
Bilo je i slabijih zima, pa sam placao duplo vece racune.

Ne mjeri se vrijeme dvije godine unazad :-)
ami8

#1173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Haj' da malo zakuham :-D , pitanje posebno za ketronsd1 jer vidim da se dosta razumije u mitsubishi modele, vrijedi li model Mitsubishi KIRIGAMINE FH MSZ-FH25VEHZ
u odnosu na Fujitsu inverter awyz14lb nocria razlike u cijeni 200 Eura?
Uređaj bi se koristio u dobro izolovanoj stambenoj jedinici od 40 m2, klima kontinentalna. Po onome što sam ja pročitao Nocria je više nego dovoljna a Mitsubishi je bolji utoliko što ima bolji COp(5,52) i grije bez problema do -25 te ima hyper grijanje(grije i na -15 istom snagom).
Elem u igri su:
Hayer - 1510 KM
Toshiba avant - 1690 KM
Nocria - 2000 KM http://www.coolshop.rs/fajlovi/D2D_AW00 ... -24LBC.pdf
Mitsubishi 2380 KM http://otus.ba/static/pdf/FH/FH_serija_Bih_web.pdf

Još prednost mićka je što sam uz dodatnih 200 KM riješen svih briga oko transporta,ugradnje i održavanja jer su mi najbliži i djeluju kao ozbiljna firma a čini se da je i dugoročno najbolje rješenje, mada ne bih ni od Nocrie bježao. Opet ova dva jeftinija spominjem jer su osjetno jeftiniji a za ekstremnije hladnoće imam svakako rezervnu varijantu za grijanje u vidu centralnog na plin dok se ljeti klima ne bi puno ni koristila jer je stan sjeverno orijentisan. Hvala unaprijed na svim sugestijama...
ami8

#1174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Nije žurba svakako, do iduće zime ću valjda riješiti. Već smo nas dvojica debatisali oko Fujitsu, kontao sam jeftiniju varijantu uzimati od 1300 km, ali kontam kad već kupujem da uzmem nešto kako treba a u tom se pojaviše i ovi što rade Mitsubishi, po Fujitsu bih morao u Mostar pa tražiti ko će ugraditi i održavati a što se tiče Mitsubishi-ja oni su mi pred nosom i to mi je znatna prednost iako su skuplji...
ketronsd1

#1175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

lamudan wrote:http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/v ... nitPage=20
mene zanima ovo gledam u svedskoj se prodaju ove kao drvene kucice za vanjsku jedinicu,kad bi to stvarno nesto pomoglo mozda bi moj lg mogo vise izdrzat na minusima,cekacemo ketrona mozda on zna sta o tome
Nista od toga moj lamudane.Ovdje je bilo dosta polemike oko tih raznoraznih zastita i dokazano je da je u stvari stetno po vnjsku jedinicu imati nesto ovakvo i manji efekat se postize. Pusti ti svoga LG-a nek on odradi svoje pa kad ga pokopas znas brate sta ces :-D ..........Micko naravno :D
Post Reply