Hajlac wrote:
Kad napises LED (dakle velikim slovima), to predstavlja Light Emitting Diode. Zbunjujes ljude
Za mene kao laika LED je led (smrznuta voda).
Za "Light Emitting Diode" nikad nisam cuo i pojma nemam sta je to, ali sam cuo za grijanje na led iliti (smrznutu vodu).
Niti ovaj forum niti ova tema nije vezana za strucnu tematiku, pa tako nevidim ni potrebu da se lupamo strucnim izrazima. Vecina ljudi koji ovo citaju su laici i bas njih briga za srucnim izrazima.
I mene, a vjerujem i vecunu ljudi ovdje zanima kako da povoljno rijese problem grijanja a strucne izraze, sto se mene tice ja prepustam strucnjacima.
inverto ili inverter, meni je sasvim svejedno (nisam strucnjak) bitno je da se zna na sta se misli.
Hajlac wrote:
Koliko vidim 'na prvu', taj sistem je jos komplikovaniji (skuplji) od obicnog voda-zrak.
Korisnije bi bilo, kad vec znas nesto o tome, da lijepo objasnis princip rada, performanse i cijenu investicije.
Nemam pojma o ovoj vrsti grijanja, ali, vec je bilo price na temu kako je nesto skupo ali se dugorocno isplati jer znacajno obara cijenu energije.
Istom logikom i ova vrsta klimatizacije (ne radi sa samo o grijanju) je na duze staze sigurno jako isplativa. Naravno onome ko ima pare da plati investiciju.
Koliko sam ja kao laik shvatio, u ovom slucaju solarne celije treba da rade sa jako malim kapcitetom tako da mogu da pokriju zahtjeve i kad ima jako malo sunca. Sto je po meni opet veliki plus.A sama klimatizacija trosi vodu i nesto malo struje koju proizvode solarne celije.
Dali je skuplji ili ne je jako diskutabilno. Ako uzmemo da je pocetna investicija 30 000EUR onda naravno da je skupo.
Ali istom logikom je onda skupo i grijanje inverterima u odnosu na grijalice od 40KM po komadu.
Mislim da se pojam isplativosti ovdje cesto poistovjecuje sa mogucnostima a to je po meni jako pogresno.
To sto mi nemamo pare za skupa rjesenja, ne znaci da su ta skupa rjesenja neisplativa. Naprotiv.
Skuplja rjesenja su najcesce i najbolja i najisplativija samo je pitanje ko moze to sebi da priusti.
Mene trenutno zanima inverter.
Omanji stan cirka 60kvm.
Niski plafoni nesto kao polu potkrovlje. Slaba izolacija ali je u planu da se to sredi.
Ja sam se skoro odlucio na split sistem sa jednom vanjskom i 3 unutarnje jednice. snage 6KW.
Siemens ili tako nesto.
Ako sam dobro shvatio a mislim da jesam taj uredjaj be trebalo da mi je vise nego dovaljan.
Na 3 unutarnje jedinice idem radi rasporeda prostorija. Cisto da obezbijedim sto ravnomjernije grijanje i hladjenje.
Trenutno u stanu imam neku BEKO klimu koja osim kad je preniska temperatura moze da umlaci sve osim dnevne.
Tu je sad u pitanju raspored prostorija.
Ali idem ovom logikom.
Ova klima koju sad imam kad bi bila duplo jaca mogla bi solidno da ugrije citav stan (kad je u pitanju kapacitet)
Znaci kad uzmem 3 puta jacu i stavim 3 unutarnje jedinice mora dobro da grije.
E sad s obzirom na to da temperatore kod nas nisu jako niske, nadam se da cu 3 puta jacim invertorom ostati na istoj potrosnji stroje.
Znaci, ja se nadam da cu na ovaj nacin dobiti za iste pare solidno grijem cijeli stan, a investivija je investicija.
Sad me zanima misljenje ako sam bio dovoljno jasan.
Dali je ovo dobra ideja i koliko sam realno u pravu.
Dali bi bolje rjesenje bilo sa dvije zasebne pumpe ili 1 vanjska i 3 unutarnje jedinice.
Kolika je relna razlika izmedju ove dvije varijante.
Mnogo vise mi odgovara 1 vanjska iz mnogo razloga. Ali bih bio spreman i da predjem na dvije manje ako je to toliko bolje.