Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mahalas505

#1151 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:ne bi te ja ni zvao da dodjes :lol: :lol:
Posteno, sto jes jes :thumbup: .
Citros Buenos

#1152 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Citros Buenos »

mahalas505 wrote:
Ne bih ti ni ja akumulator ugradio, nema teorije :-)
Dendrlix

#1153 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dendrlix »

Ridjobrki wrote: Ako nađeš gdje u Krajini i ako si ti onaj moj Dendrlix javi da ga ja uzmem i pošaljem ti. :)

Ove sedmice neću u BL i okolinu ali onu tamo heftu ću imati nekog posla tamo pa se može nešto organizovati ako ukuješ to u Čelincu.
Taj sam :) Nadam se da ću već za vikend završiti dever. Ima u okolini 4-5 komada ali prvo moram skinuti svoj pa sa uzorkom sjesti u auto i obići otpade. Čelinac mi je zadnja opcija. Javim ako bude trebala pomoć...
mahalas505

#1154 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Citros Buenos wrote:
mahalas505 wrote:
Ma snaci cu se ja nekako :( . Ja i vjerujem da inzinjer ima pametnijeg posla nego da mi mjenja akumulator.
Citros Buenos

#1155 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Citros Buenos »

mahalas505 wrote:
Citros Buenos wrote:
Ma snaci cu se ja nekako :( . Ja i vjerujem da inzinjer ima pametnijeg posla nego da mi mjenja akumulator.
Ima, naravno.
Poznajemo se ?
mahalas505

#1156 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Citros Buenos wrote: Ima, naravno.
Poznajemo se ?
Ma ne. Jednostavna dedukcija iz ranijih postova.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1157 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

pa jel mahalas ili nije ,vidis da sve zna o svima :lol: :lol:
Citros Buenos

#1158 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Citros Buenos »

bitanga_sa_otesa wrote:pa jel mahalas ili nije ,vidis da sve zna o svima :lol: :lol:
Deduktivnog je karaktera ;-)
Ali nije nesimpatican, zna biti zanimljiv.
530i

#1159 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Dakle niti jedan validan argument u korist slovenačkih akumulatora marke Topla, koji se možda proizvode u Makedoniji. Čak su i cijene slične sa drugim baterijama....valjda je to to enženjersko znanje, evo nas k'o Njemačka od silnih enženjera, razvijamo se samo tako.
mahalas505

#1160 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

bitanga_sa_otesa wrote:pa jel mahalas ili nije ,vidis da sve zna o svima :lol: :lol:
Vidi ovog sa predrasudama, ccc...
Citros Buenos wrote:
Deduktivnog je karaktera ;-)
Ali nije nesimpatican, zna biti zanimljiv.
Ma dobar je, za oko kuce :lol: .
Del_Boy_Trotter

#1161 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Del_Boy_Trotter »

Danas sam zakačio podom na makadamu , sasvim malo tako da mi nije bilo sumnjivo i nastavim voziti. Radi se o golfu 4 1.9 TDI 66 kw, nizak puno. Nakon nekih 500 - 600 metara vožnje kada sam već bio na magistralnom putu počinje gubiti snagu, nažalost tek tada uočavam lampicu od ulja , skrećem na proširenje i auto se gasi.

Karter je probijen i ulje iscurilo, ranije je sigurno oštećen jer ovaj udarac nije bio jak.

Na pokušaj paljenja vergla, ostavio sam ga u servisu ali svjestan sam da nema razloga za optimizam. Da li ipak ima neka mogućnost da nije motor zaribao nego možda zbog turbine se ugasio. Nije ništa hlupalo u motoru, kad ubacim u 4 brzinu i poguram auto motor "okreće" , ne znam ni sam ipak motor moraju skinuti da vidim štetu :(
Optimist

#1162 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Ako se i moglo nesto uciniti nakon paljenja lampice i gasenja, bojim se da si ga ti dokusurio sa verglanjem poslije svega. Ne gine ti otvaranje motora da se pregledaju stubline i karike.

P.S. Kako to da nemas onu plasticnu zastitu ispod motora?
mahalas505

#1163 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Del_Boy_Trotter wrote:Danas sam zakačio podom na makadamu , sasvim malo tako da mi nije bilo sumnjivo i nastavim voziti. Radi se o golfu 4 1.9 TDI 66 kw, nizak puno. Nakon nekih 500 - 600 metara vožnje kada sam već bio na magistralnom putu počinje gubiti snagu, nažalost tek tada uočavam lampicu od ulja , skrećem na proširenje i auto se gasi.

Karter je probijen i ulje iscurilo, ranije je sigurno oštećen jer ovaj udarac nije bio jak.

Na pokušaj paljenja vergla, ostavio sam ga u servisu ali svjestan sam da nema razloga za optimizam. Da li ipak ima neka mogućnost da nije motor zaribao nego možda zbog turbine se ugasio. Nije ništa hlupalo u motoru, kad ubacim u 4 brzinu i poguram auto motor "okreće" , ne znam ni sam ipak motor moraju skinuti da vidim štetu :(
Pa valjda je neko osnovno pravilo da kad se upali lampica za ulje, nema paljenja dok se ne provjeri nivo ulja.
bleee_sa

#1164 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

Vidio lampicu od ulja, auto se ugasilo, i ti opet vergl'o ? :shock:

Obiđi otpade.
Tahir89

#1165 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tahir89 »

Citros Buenos wrote:
Ridjobrki wrote:Vakat mijenjati akumulator... :)

Trenutni je 72 aH - da li tražiti isti ili mu neće naškoditi malo jača snaga? Motor je 1.9 JTD sa 85 kW/115KS.

Molim za preporuke oko kupovine novog akumulatora - gdje kupiti, koje brendove tražiti a koje izbjegavati...?
Nisam mehaničar ali iz mog iskustva oko auta i struje (od struje i živim :) ): Kupi originalni kapacitet, 72 Ah, nemaš šta tu eksperimentisati kada je fabrika tako preporučila. Akumulator i alternator su svojim karakteristikama "upareni", te da ti puno ovdje ne razglabam o tome svemu - traži 72 Ah ili što bliže.
Pored poznatih i precijenjenih Varta i Bosch akumulatora koji znaju "čučnuti" prije vremena poledaj i Topla akumulatore koji su se pokazali odličnim.
Ako si iz Sarajeva, onda Vesprom u Hrasnom.

HUgel u Motorexu :) 74 Ah 139 KM. provjereno 6 godina na mom autu:)
Citros Buenos

#1166 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Citros Buenos »

Tahir89 wrote:
Citros Buenos wrote:
Ridjobrki wrote:Vakat mijenjati akumulator... :)

Trenutni je 72 aH - da li tražiti isti ili mu neće naškoditi malo jača snaga? Motor je 1.9 JTD sa 85 kW/115KS.

Molim za preporuke oko kupovine novog akumulatora - gdje kupiti, koje brendove tražiti a koje izbjegavati...?
Nisam mehaničar ali iz mog iskustva oko auta i struje (od struje i živim :) ): Kupi originalni kapacitet, 72 Ah, nemaš šta tu eksperimentisati kada je fabrika tako preporučila. Akumulator i alternator su svojim karakteristikama "upareni", te da ti puno ovdje ne razglabam o tome svemu - traži 72 Ah ili što bliže.
Pored poznatih i precijenjenih Varta i Bosch akumulatora koji znaju "čučnuti" prije vremena poledaj i Topla akumulatore koji su se pokazali odličnim.
Ako si iz Sarajeva, onda Vesprom u Hrasnom.

HUgel u Motorexu :) 74 Ah 139 KM. provjereno 6 godina na mom autu:)
Sada će ti 530injection spočitati da to nije validan argument. Jesi levat, što bolan nisi uzeo Vartu, ovako 6 godina gledaš isti akumulator, i još nešto pametuješ :lol:
quarterback

#1167 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

530 je cudo, na drugoj temi me ubjedjivao da bolje od mene zna koliko trosi moje auto...

prvo je govorio da nema sase da 1.6b 100 ks toliko trosi
pa je onda govorio da je auto pokvaren
pa je onda govorio da njemu voznja po gradu nije ono sto je meni voznja po gradu
pa je onda poceo tvrditi da ne znam voziti

blokiran je u svakom slucaju, nemam zivaca za takve likove
Citros Buenos

#1168 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Citros Buenos »

quarterback wrote:530 je cudo, na drugoj temi me ubjedjivao da bolje od mene zna koliko trosi moje auto...

prvo je govorio da nema sase da 1.6b 100 ks toliko trosi
pa je onda govorio da je auto pokvaren
pa je onda govorio da njemu voznja po gradu nije ono sto je meni voznja po gradu
pa je onda poceo tvrditi da ne znam voziti

blokiran je u svakom slucaju, nemam zivaca za takve likove
Ne znam majke mi šta bih ti rekao. U principu sam čovjek dobre volje, naravno nekada se i meni svašta omakne jer nije svaki dan baš sretan i uspješan, ali one njegove provokacije su stvarno čudne. Dokazivanje bez dokaza i kontriranje bez razloga. Nemam pojma.
Del_Boy_Trotter

#1169 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Del_Boy_Trotter »

Optimist wrote:Ako se i moglo nesto uciniti nakon paljenja lampice i gasenja, bojim se da si ga ti dokusurio sa verglanjem poslije svega. Ne gine ti otvaranje motora da se pregledaju stubline i karike.

Plastične zaštite ispod kartera nema, znam da sam ispao totalni amater a vidjet ću kolika je šteta kada otvore motor. Karter je izgleda ranije oštećen, inače golf je nizak skroz ( 15 gume na njemu) , i kupovanje polovnog motora nije mi baš dobra opcija. Rizik je i to, bolje uraditi generalku ako biram između te dvije opcije. Kako kažu čovjek se uči pameti dok je živ, i opet budala umre. :evil:
NediM17

#1170 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Del_Boy_Trotter wrote:
Optimist wrote:Ako se i moglo nesto uciniti nakon paljenja lampice i gasenja, bojim se da si ga ti dokusurio sa verglanjem poslije svega. Ne gine ti otvaranje motora da se pregledaju stubline i karike.

Plastične zaštite ispod kartera nema, znam da sam ispao totalni amater a vidjet ću kolika je šteta kada otvore motor. Karter je izgleda ranije oštećen, inače golf je nizak skroz ( 15 gume na njemu) , i kupovanje polovnog motora nije mi baš dobra opcija. Rizik je i to, bolje uraditi generalku ako biram između te dvije opcije. Kako kažu čovjek se uči pameti dok je živ, i opet budala umre. :evil:
Ako jos uvijek okrece to je relativno dobar znak, mada ako si osjetio da losije ide vjerovatno je bio vec u fazi zaribavanja. Uglavnom, u zadnjih godinu dana znam za dva Golfa 4 na kojima je probijen karter i nazalost oba su zaribala, jedan je bio 1.9 TDI, jedan 1.9 SDI (mislim cak da su kompletni motori identicni, da je razlika samo sto jedan ima turbo a drugi ne). Ovaj 1.9 TDI je dobio novi motor, medjutim turbina je prebacena a nije ispuhana od opiljaka- rezultat- nakon par stotina kilometara vrisnula i turbina. Na 1.9 SDI promijenja radilica i lezajevi, i ispuhani dobro svi uljni kanali. Ovo sto Optimist kaze ne gine ti pregledavanje stublina i karika, ne bih se slozio, jer u zivotu sam vidio dosta rasklopljenih motora koji su zaribali, i na svakom su karike i stubline bile neostecene, dok su lezajevi radilice i radilica bivali satrani.

Nadam se da sam u krivu, ali nazalost mislim da je taj motor trofac. Ako je motor riknuo, i ako planiras auto voziti jos neki duzi period, moj ti je savjet da generalno uradis svoj motor, nikako da kupujes macka u vreci. Pripremi se na nove letece, lezece, obradu radilice, mozda uljnu pumpu, mozda karike, mozda dihtung glave, i da nadjes dobrog majstora koji nece zaboraviti ispuhati neki uljni kanal u kojem su zaostali opiljci koji opet mogu napraviti sranje.
pirpa

#1171 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pirpa »

Del_Boy_Trotter wrote:Danas sam zakačio podom na makadamu , sasvim malo tako da mi nije bilo sumnjivo i nastavim voziti. Radi se o golfu 4 1.9 TDI 66 kw, nizak puno. Nakon nekih 500 - 600 metara vožnje kada sam već bio na magistralnom putu počinje gubiti snagu, nažalost tek tada uočavam lampicu od ulja , skrećem na proširenje i auto se gasi.

Rjesenje za tvoje probleme ;-)

http://www.olx.ba/servisi-i-usluge/serv ... rformance/
esso_sa

#1172 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

pirpa wrote: Rjesenje za tvoje probleme ;-)

http://www.olx.ba/servisi-i-usluge/serv ... rformance/
Vidim, Cako jos uvijek ostavlja kruzne tragove na glavama/blokovima k'o kad ti u granapu narezu sira... :D
Kazu, to tako treba - da bolje nalegne dihtung :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1173 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

to tako treba i kad odneses da poravna glavu ,cekas 10 dana i slusas glupe izgovore.....
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1174 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Radio sam popravku alternatora (zamjena lezajeva).

Vozeci auto od servisa, normalno je upalilo i islo, mada su mi sugerisali da je mozda akumulator slab. Prosle godine je kupljen, pa sam mislio da je nemoguce.

Elem sinoc krenuo da upalim auto, ne regauje nikako, niti se lampice pale (samo od airbaga) niti uopce ima čoka.

Zvat cu BIHAMK, a interesuje me, sta mislite je li akumulator gotov ili ga je potrebno samo dobro napuniti?
530i

#1175 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Pozdrav za enženjere :kiss:

Bata, bihamkovci obično imaju onaj tester za akumulator pa ti mogu reći kakvo je stanje. Pošto kažeš da nije star moguće je da se izvučeš samo sa punjenjem, ali čudno od tih majstora da nisu sve prekontrolisali. Jbg, danas je svako i majstor i enženjer.
Post Reply