BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

ins

#1151 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

johnny_blazze wrote: znaci koliko god se mi tjesili ipak su susjedno-komsiske zemlje daleko ispred nas
Johnny, evo stigla ponuda, toliko povoljna da se ispalti mozda i 30-ak uzeti :lol: :lol: :lol:
611 mil EUR (4,56 mlrd kn) za osam zrakoplova Gripen C/D, 100 mil kn za godišnje održavanje

Ponuda švedskog FXM-a za osam zrakoplova Gripen C/D iznosi 611 milijuna EUR, doznao je Defender.hr. U cijenu je uključena obuka, i to osnovna u trajanju 15 sati i borbena u trajanju 50 sati. Radi se o cijeni bez naoružanja. Nadalje, godišnji troškovi održavanja osam zrakoplova bili bi 14 milijuna EUR (cca 100 milijuna kuna). Spomenutoj cijeni od 611 milijuna EUR treba dodati i kamate koje bi se plaćale kroz desetogodišnju otplatu kredita, pa je u konačnici iznos nešto veći.

U prvim reakcijama ključnih ljudi koji odlučuju o ponudama, dva su ključna negativna predznaka koji se vežu uz ponudu Gripena. Prvi je broj ponuđenih zrakoplova. Osam zrakoplova niti u kojem slučaju ne zadovoljava potrebe HRZ. Drugi je razlog broj sati obuke koji je neobično malen i to kako za obuku za prijelaz sa MIG-21 tako i borbenu obuku koja iznosi 50 sati. Treći je naoružanje. Naime, u paketu nema projektila zrak-zrak ili bilo kojih drugih tipova naoružanja. Republika Hrvatska bi se morala sama pobrinuti da dobije sve potrebne dozvole američke strane za nabavu raketa.

Povjerenstvo je nakon prispjele Gripenove ponude odlučilo zaključiti svoj posao u ponedjeljak, a rješenje će biti ostanak MIG-ova kao prijelaznog rješenja do nabave novog borbenog zrakoplova, odnosno remont MIG-ova u jednom od stranih zavoda.

http://www.defender.hr/republika-hrv...odrzavanje.php
Milijarda EUR za desetogodisnje RENTANJE Grippena :-)
I to goli avioni, bez naoruzanja :lol: :lol: :lol:
madner

#1152 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

I serviseri Svedi, pa kada ode na remont ide deranje :D

50 sati obuke :lol:
Coppertone

#1153 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Coppertone »

imati mlaznu avijaciju to pravo kosta i zato su swedi ponudili program leasinga. milijarda nije puno jer se kasnije ti avioni mogu zamjeniti. za 10 godina zastari avijacija pravo jer su sada prepuni elektronike. zadnji migovi 21 su napravljeni za vrijeme vucka, a ovi u sto se hrvatskoj koriste jos za vrijeme dok je heile selasije obitavao na brijonima.
155_mm

#1154 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma kakva borbena avijacija nije to za bivse clanice SFRJ ni jedna nema ekonomsku snagu da odrzava ni 8 borbenih aviona novijih generacija. pa hrvatska se napinje kao "gladan srati" zadnjih 10 godina da kupi neke nove avione ali kako god da izracunaju "nejma se". glavni razlog je ustvari nadziranje vlastitog zracnog prostora a ne nekakve borbeneavijacije.
da su odnosi nesto bolji medju "republikama" moglo bi se naci rijesenje. na primjer da "republike" zajednicki kupe (ili iznajme) nekoliko aviona i na nekom za SFRJ centralnom aerodromu (tuzla bi bila idealna) napraviti zajednicku aviobazu (nesto kao jugoslovenski aviano) i od tud kontrolisati zracni prostor "od vardara pa do triglava" i od "djerdapa pa do jadrana".

inace sudbina raznih avijacija i zrakoplovstava na podrucju SFRJ ne izgleda bas najbolje. hrvati su cak uveli kabrio-modele a kod srba sve cesce se pada.

najsigruniju mlaznu avijaciju ima BiH od 1995 ni jedan incident. :mrgreen:
Coppertone

#1155 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Coppertone »

Slovenija je tako placala Italiji za kontrolu njenog prostora. Ulaskom u NATO, 2-3 baze u ovom regionu mogu poklopiti citavu exYu. Mozda bi se mogla i Albanija pokrivati. HR tornja previse o avijaciji. Pokrepase od gladi, PDV 25%.
Tacticus

#1156 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

@mba wrote:kako to radi turska, kako se otvaraju nova radna mjesta!

Image
Podsekretar za vojnu industriju Murat Bajar, izjavio je da je Turska vrlo blizu upotpunjenju svih potreba nacionalne odbrane iz domaćih proizvodnih kapaciteta.

Gostojući u televizijskom programu TRT-a, Bajar je odgovarao na pitanja urednika TRT News, Ahmeta Bokena.

Udio državnih kompanija u vojnoj industriji u posljednjih osam godina se udvostručio, rekao je Bajar i dodao da je time zadovoljena polovina domaćih potreba. U narednih pet godina, planirano je da domaće kompanije pokriju sve potrebe vojne odbrambene industrije.

Podsekretar za vojnu industriju je dao sliku sadašnjeg stanja u ovom sektoru, kazavši da polovinu od 3-4 milijarde dolara vrijednih godišnjih sredstava za svrhe kupovine vojne opreme i sredstava podmiruje domaća vojna proizvodnja. On je nadalje rekao da više od jedne hiljade malih i srednjih preduzeća trenutno učestvuje u domaćoj vojnoj industriji.

Probni letovi bespilotnih letjelica ANKA-e su takođe veoma uspješni, rekao je Bajar i k tome dodao da se prve isporuke manjih tipova ovih letjelica očekuju naredne godine.

Još jedan veoma važan projekat jeste i helikopter domaće proizodnje, nazvan ATAK.
Projekat ATAK je u toku, tri helikoptera su već spremna za upotrebu, a njih ukupno 51 će biti isporučen oružanim snagama.

Bajar je na kraju govorio o problemima na koje se naišlo prilikom isporuke oklopnih transportera "Jež". Njihova je proizvodnja u toku i 273 jedinice su već isporučene kopnenim snagama.

Datum unošenja : 02 Oktobar 2012 12:08
nemozes porediti drzavu od 70 miliona ljudi sa granicama na kojima se vode ratovi sa nama
pa nekadasnja juga je bila gigant jer je postigla ono sto turci tek postizu i to sa 23 milona ljudi

gripen je izvrstan avion, ali BiH nepotreban, bolje je imati 2-3 baterije modernijih (ne najmodernijih) sistema zemlja-zrak da se odbranimo od 8-16 aviona koliko maksimalno zemlje u okruzenju mogu imati, npr. madjarska koja je tu negdje kao srbija populacijom i velicinom, a trenutno jaca ekonomski muku muci sa 14 gripena
155_mm

#1157 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se danas s premijerom Pakistana
Dokument objavljen: 10.10.2012
Drugog dana posjete Islamskoj Republici Pakistan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se s premijerom Pakistana Rajom Pervaizom Ashrafom.
Razgovarano je o ukupnim odnosima dvije prijateljske zemlje, s posebnim akcentom na unapređenje privredne saradnje.

Istaknuto je da fokus ekonomskih odnosa treba biti definisanje zajedničkih projekata i otvaranje mogućnosti potencijalnim pakistanskim investitorima u Bosni i Hercegovini, posebno u oblastima turizma i poljoprivrede, te finansijskom sektoru.

Inicijalno je dogovorena saradnja u oblasti obrazovanja, kroz univerzitetsku razmjenu, kao i programi usavršavanja bh. diplomata na diplomatskim akademijama u Pakistanu.

Predsjedavajući Izetbegović se u odvojenim susretima sastao i s ministricom vanjskih poslova Hinom Rabbani Khar, te ministrom odbrane Syedom Naveedom Qamarom.

Predsjedavajućem Izetbegoviću, na posebnoj svečanosti priređenoj u njegovu čast na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Islamabadu, dodijeljena je titula počasnog doktora nauka.

Također, danas su direktor Namjenske industrije Pakistana general Muhamed Ahsan i direktor “Pretisa” Hajrudin Pezo potpisali sporazum koji će biti od velike važnosti za namjensku industriju u našoj zemlji.
http://www.predsjednistvobih.ba/saop/1/?cid=192451,2,1

pakistanci izgleda opet dali sansu pretisu. i pored onog kriminalnog govnaluka sa svjetlecim granatama za haubice prije nekoliko godina. ako ovaj put ponovo useru, pretisu negine nego kljuc u bravu.
ins

#1158 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Zar Pretis nije zajebao u slucaju Indonezije ili Malezije?

EDIT: nasao, Malezija je bila u pitanju
Na sajmu u Maleziji bio je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj koji nam je nakon povratka iz ove daleke zemlje rekao da je BiH tržište Malezije vrlo interesantno jer je jedno od osnova plasmana naših firmi poput Pretisa i Binasa. Unatoč tome, tržište Malezije je za BiH bilo zatvoreno četiri godine jer su pojedinci iz naše zemlje bukvalno prevarili svoje malezijske partnere sa ugovorom o Pretisu. Upravo je sređivanje odnosa između FBiH i Malezije bio jedan od razloga što je Trhulj otišao na sajam.

Riješeni nesporazumi

"Tada smo dobili avans od 1,3 miliona američkih dolara, dali bankovnu garanciju, a roba nikad nije bila isporučena, pa je ugovor na kraju raskinut. Ministar odbrane Malezije Ahmad Zahid Hamidi, koliko mi je poznato i ranije je imao zahtjeve od bivšeg premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i bivšeg ministra Vahida Heće, ali nije želio nikoga da primi. Bio sam uporan u zadnjih šest mjeseci i uspio sam izdejstvovati da mene i mog savjetnika primi na protokolarni sastanak koji je trebao trajati pet minuta. Ipak, naš sastanak je trajao 40-ak minuta i na kojem smo, čini mi se, riješili sve nesporazume. Bila je potrebna samo jedna riječ, izvinjenje, za sve ono što je napravljeno u ranijem načinu poslovanja. Maleziji smo se zahvalili na pomoći u ratu, poslije rata, na investicijama koje su pokretali u BiH, a koje njima nisu donijele nikakvu dobit. Posebno smo se izvinili za Pretis i oni su nam oprostili garanciju od 1,3 miliona američkih dolara", kaže Trhulj.
jefferson

#1159 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jefferson »

155_mm wrote:ma kakva borbena avijacija nije to za bivse clanice SFRJ ni jedna nema ekonomsku snagu da odrzava ni 8 borbenih aviona novijih generacija. pa hrvatska se napinje kao "gladan srati" zadnjih 10 godina da kupi neke nove avione ali kako god da izracunaju "nejma se". glavni razlog je ustvari nadziranje vlastitog zracnog prostora a ne nekakve borbeneavijacije.
da su odnosi nesto bolji medju "republikama" moglo bi se naci rijesenje. na primjer da "republike" zajednicki kupe (ili iznajme) nekoliko aviona i na nekom za SFRJ centralnom aerodromu (tuzla bi bila idealna) napraviti zajednicku aviobazu (nesto kao jugoslovenski aviano) i od tud kontrolisati zracni prostor "od vardara pa do triglava" i od "djerdapa pa do jadrana".

inace sudbina raznih avijacija i zrakoplovstava na podrucju SFRJ ne izgleda bas najbolje. hrvati su cak uveli kabrio-modele a kod srba sve cesce se pada.

Nije to tako jednostavno kao sto si ti opisao.
Ulaskom u NATO obavezujes se da ces nadzirati svoje nebo. U slucaju da izaberes opciju da ne nadzires, mora sPLATITI nekome da to radi.
Za to opciju su se slovenci odlucili, i nikad se vise nisu zajebali.
Slovenci su se odlucili iz razloga sto ej izgledalo ekonomski isplativije da im nebo cuva Austrija sa F5 i JAS35 Draken avionima. Medjutim, austrijanci su presli sa ovih starih aviona na Eurofighter ciji sat leta skoro dostize 20,000 eura, plus dodatni troskovi (to je koliko austriju samu kosta).
SLO je do sada mogla kupiti dvije eskadrile aviona i sama nadzirati nebo te skolovati SVOJ kadar.
To ej HR dobro ispitala i po svaku cijenu pokusava zadrzati borbeno vazduhoplovstvo jer jednom kada to ugasis, slabo ces opet pokrenuti.
HR ide sa nekoliko opcija, ali definitivno avijacija ostaje. Postoji mogucnost da se cak kupe opet MIG-21 avioni, jer ih ima nekoliko stotina po bivsim sovjetskim republikama koji imaju po 5-6 sati leta u BIS verziji. To bi ima kupilo 7-8 godina.
Medjutim, sve vise i kod njih prevladava misljenje da se predje na zapadnu tehniku jer je najveci problem saradnja sa rusima kada je u pitanju odrzavanje.
Tako da mislim da HR ulazi u kupovinu polovnih F16 ili od njemacke uzima kao neku vrstu donacije F4 koji su opremljeni avionikom F/A18.
Sto se nas tice, to je politicko pitanje a ne pitanje mogucnosti. I znam da stvari koci Sarajevo a ne RS!
Mi imamo nekoliko Orlova i G4, ali ne lete zbog politike SDA.
Oni svakako nisu sposobni za nadziranje neba jer su podzvucni avioni, ali od kanade se moze uzeti F5 (koji kanadjani prodaju) ili od Turske. ja mislim da taj dogovor mi imamo sa Turskom jos od kraja rata za te avione.
8 F5 aviona bi nama super bilo (vrlo niska cijena sata leta) i podmirilo nase potrebe.
U slucaju da nesto ne uradimo, nema druge nego HR placati!
I da, onda postoji problem procedura. Kad ti neko nadzire nebo dolazi do problema nadleznosti kod obaranja aviona i sl.
155_mm

#1160 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ins wrote:Zar Pretis nije zajebao u slucaju Indonezije ili Malezije?

EDIT: nasao, Malezija je bila u pitanju
Na sajmu u Maleziji bio je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj koji nam je nakon povratka iz ove daleke zemlje rekao da je BiH tržište Malezije vrlo interesantno jer je jedno od osnova plasmana naših firmi poput Pretisa i Binasa. Unatoč tome, tržište Malezije je za BiH bilo zatvoreno četiri godine jer su pojedinci iz naše zemlje bukvalno prevarili svoje malezijske partnere sa ugovorom o Pretisu. Upravo je sređivanje odnosa između FBiH i Malezije bio jedan od razloga što je Trhulj otišao na sajam.

Riješeni nesporazumi

"Tada smo dobili avans od 1,3 miliona američkih dolara, dali bankovnu garanciju, a roba nikad nije bila isporučena, pa je ugovor na kraju raskinut. Ministar odbrane Malezije Ahmad Zahid Hamidi, koliko mi je poznato i ranije je imao zahtjeve od bivšeg premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i bivšeg ministra Vahida Heće, ali nije želio nikoga da primi. Bio sam uporan u zadnjih šest mjeseci i uspio sam izdejstvovati da mene i mog savjetnika primi na protokolarni sastanak koji je trebao trajati pet minuta. Ipak, naš sastanak je trajao 40-ak minuta i na kojem smo, čini mi se, riješili sve nesporazume. Bila je potrebna samo jedna riječ, izvinjenje, za sve ono što je napravljeno u ranijem načinu poslovanja. Maleziji smo se zahvalili na pomoći u ratu, poslije rata, na investicijama koje su pokretali u BiH, a koje njima nisu donijele nikakvu dobit. Posebno smo se izvinili za Pretis i oni su nam oprostili garanciju od 1,3 miliona američkih dolara", kaže Trhulj.
takvo nesto slicno je i bilo sa pakistanom. bilo je nekih vijesti po javnim servisima da je to radjenjo namjerno da bi se pretis doveo pred slom i da bi se onda preuzeo za male pare (a koliko je od tog istina to je tesko znati).
po kapacitetima i po proizvodima pretis je najvaznija tvornica namjenske industrije u BiH. umjesto da sam proizvodi i izvozi nekoliko puta vise od sviju ostali tvornica namjenske industrije on pred stecajem zivi vec godinama a radnici provode to vrijeme u strajkovima. ma zalost i tuga. sta reci koju poruku poslati? :x
herturty

#1161 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by herturty »

Pratim namjensku industriju jako dugo. Ako Pakistan bude kupovao nase proizvode iz Pretisa i ako nebude nekih sranja tipa kriminala i korupcije onda smo na konju.
sinuhe

#1162 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by sinuhe »

Znaci zemlja na rubu propasti kao slamka spasa beha tvornice. Pa lijepo to.
herturty

#1163 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by herturty »

sinuhe wrote:Znaci zemlja na rubu propasti kao slamka spasa beha tvornice. Pa lijepo to.
I zemlje na rubu propasti od 70 miliona stanovnika moraju kupovati granate za tenkove, topove, haubice itd. A granata je granata. Ako ce je kupovati od nas i time mi zaposliti nekih 3000 ljudi onda boli nas briga sto je na rubu propasti. Pakistan je atomska sila i ima relativno jaku i veliku vojsku; non stop im vojska vjezba radi Indije i radi borbe protiv talibana tako da trose mnogo municije a mi cemo im to praviti i tako razvijati dalje vojnu industriju i svi zadovoljni.

Sada jos Malezija i Turska da nas poguraju i eto nas za deceniju na prijeratnim kapacitetima.
155_mm

#1164 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

herturty wrote:
sinuhe wrote:Znaci zemlja na rubu propasti kao slamka spasa beha tvornice. Pa lijepo to.
I zemlje na rubu propasti od 70 miliona stanovnika moraju kupovati granate za tenkove, topove, haubice itd. A granata je granata. Ako ce je kupovati od nas i time mi zaposliti nekih 3000 ljudi onda boli nas briga sto je na rubu propasti. Pakistan je atomska sila i ima relativno jaku i veliku vojsku; non stop im vojska vjezba radi Indije i radi borbe protiv talibana tako da trose mnogo municije a mi cemo im to praviti i tako razvijati dalje vojnu industriju i svi zadovoljni.

Sada jos Malezija i Turska da nas poguraju i eto nas za deceniju na prijeratnim kapacitetima.
trziste za granate je ogromno pogotovo za minobacace. srbija je iraku isporucila nekoliko stotina hiljada minobacacki granata 120 mm (a bosna ni jednu). cak su iz pretisa nabavljali kosuljice za te granate jer nisu sve stizali sami.

veliki broj islamskih zemalja uvozi municiju od drugih zemalja (npr. srbija) koja se moze proizvoditi u IGMANU i PRETISU. nazalost bosnjacka vlast je uspijela do danas jedino jedan ozbiljan ugovor da napravi. to je izvoz municije iz IGMANA u vrijednosti za 36 mio $ za jednu "prijateljsku zemlju".
a ako se zna koliko je bitna namjenska industrija za opstanak bosnjaka to je stvarno katastrofa.
herturty

#1165 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by herturty »

155_mm wrote:
herturty wrote:

trziste za granate je ogromno pogotovo za minobacace. srbija je iraku isporucila nekoliko stotina hiljada minobacacki granata 120 mm (a bosna ni jednu). cak su iz pretisa nabavljali kosuljice za te granate jer nisu sve stizali sami.

veliki broj islamskih zemalja uvozi municiju od drugih zemalja (npr. srbija) koja se moze proizvoditi u IGMANU i PRETISU. nazalost bosnjacka vlast je uspijela do danas jedino jedan ozbiljan ugovor da napravi. to je izvoz municije iz IGMANA u vrijednosti za 36 mio $ za jednu "prijateljsku zemlju".
a ako se zna koliko je bitna namjenska industrija za opstanak bosnjaka to je stvarno katastrofa.
porediti srbiju koja nije razrusena ratom i jedan pretis koji je bio 100% opljackan je u najmanju ruku idiotski. Malo strpljenja vidis da se nasi politicari zalazu za to/ Prestignut cemo mi srbiju jer je potencijal veci.
155_mm

#1166 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

herturty wrote: porediti srbiju koja nije razrusena ratom i jedan pretis koji je bio 100% opljackan je u najmanju ruku idiotski. Malo strpljenja vidis da se nasi politicari zalazu za to/ Prestignut cemo mi srbiju jer je potencijal veci.
govorim o namjenskoj industriji a ne o drzavama. vjerovati da na tvornice namjenske industrije u srbiji nije pala ni jedna bomba prilikom NATO bombardovanja 1999 je u najmanju ruku idiotski.
a 100% je idiotski tvrditi da se politicari zalazu za namjensku industriju kada su isti ti politicari prije nekoliko godina dozvolili da rukovodstvo PRETIS-a (tvornica u vlasnistvu drzave i samim tim po odgovornoscu politicara) na onakav sraman nacin ukradu novac od pakistana i malezije i sa time zatvore ta trzista za PRETIS na nekoliko godina. a samo da proizvodi za te dvije armije PRETIS bi imao posla kao za vrijeme SFRJ ako ne vise.
politicari sad idu tamo da prose i mole za oprost i to prodaju kao veliki uspijeh vizionarske politike zadnjih 20 godina. i velika vecina im to vjeruje i porucuju ostalima da se jos malo strpe.
Tacticus

#1167 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

jefferson wrote:
155_mm wrote:ma kakva borbena avijacija nije to za bivse clanice SFRJ ni jedna nema ekonomsku snagu da odrzava ni 8 borbenih aviona novijih generacija. pa hrvatska se napinje kao "gladan srati" zadnjih 10 godina da kupi neke nove avione ali kako god da izracunaju "nejma se". glavni razlog je ustvari nadziranje vlastitog zracnog prostora a ne nekakve borbeneavijacije.

Ulaskom u NATO obavezujes se da ces nadzirati svoje nebo. U slucaju da izaberes opciju da ne nadzires, mora sPLATITI nekome da to radi.
Slovenci su se odlucili iz razloga sto ej izgledalo ekonomski isplativije da im nebo cuva Austrija sa F5 i JAS35 Draken avionima. Medjutim, austrijanci su presli sa ovih starih aviona na Eurofighter ciji sat leta skoro dostize 20,000 eura, plus dodatni troskovi (to je koliko austriju samu kosta).
SLO je do sada mogla kupiti dvije eskadrile aviona i sama nadzirati nebo te skolovati SVOJ kadar.
To ej HR dobro ispitala i po svaku cijenu pokusava zadrzati borbeno vazduhoplovstvo jer jednom kada to ugasis, slabo ces opet pokrenuti.
HR ide sa nekoliko opcija, ali definitivno avijacija ostaje. Postoji mogucnost da se cak kupe opet MIG-21 avioni, jer ih ima nekoliko stotina po bivsim sovjetskim republikama koji imaju po 5-6 sati leta u BIS verziji. To bi ima kupilo 7-8 godina.
Medjutim, sve vise i kod njih prevladava misljenje da se predje na zapadnu tehniku jer je najveci problem saradnja sa rusima kada je u pitanju odrzavanje.
Tako da mislim da HR ulazi u kupovinu polovnih F16 ili od njemacke uzima kao neku vrstu donacije F4 koji su opremljeni avionikom F/A18.
Sto se nas tice, to je politicko pitanje a ne pitanje mogucnosti. I znam da stvari koci Sarajevo a ne RS!
Oni svakako nisu sposobni za nadziranje neba jer su podzvucni avioni, ali od kanade se moze uzeti F5 (koji kanadjani prodaju) ili od Turske. ja mislim da taj dogovor mi imamo sa Turskom jos od kraja rata za te avione.
8 F5 aviona bi nama super bilo (vrlo niska cijena sata leta) i podmirilo nase potrebe.
I da, onda postoji problem procedura. Kad ti neko nadzire nebo dolazi do problema nadleznosti kod obaranja aviona i sl.
a sta bi sa F-5 kontrolisali?
F-5 je istih godina kao Mig 21 i brzo bi imali iste logisticke probleme zbog zastarjelosti
ako bi mi u sljedecih 5-15 godina pricali o borbenim avionima onda je najbolje pricati o prvim verzijama F-16 kojih sada ima u velikim kolicinama u ponudi, besplatno ali da se uradi MLU (unapredzenje sredinom operativnog zivota) koja kostaju od zavisnosti opsega od 2-10 miliona dolara
jedno vrjeme se cak pominjalo da bi mogli dobiti F-16 A/B lovce koje je davno pakistan narucio i djelomicno platio ali USA ih nikada nije isporucila radi promjene politike u to doba, ali i od toga nije bilo nista
herturty

#1168 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by herturty »

155_mm wrote:
herturty wrote: porediti srbiju koja nije razrusena ratom i jedan pretis koji je bio 100% opljackan je u najmanju ruku idiotski. Malo strpljenja vidis da se nasi politicari zalazu za to/ Prestignut cemo mi srbiju jer je potencijal veci.
govorim o namjenskoj industriji a ne o drzavama. vjerovati da na tvornice namjenske industrije u srbiji nije pala ni jedna bomba prilikom NATO bombardovanja 1999 je u najmanju ruku idiotski.
a 100% je idiotski tvrditi da se politicari zalazu za namjensku industriju kada su isti ti politicari prije nekoliko godina dozvolili da rukovodstvo PRETIS-a (tvornica u vlasnistvu drzave i samim tim po odgovornoscu politicara) na onakav sraman nacin ukradu novac od pakistana i malezije i sa time zatvore ta trzista za PRETIS na nekoliko godina. a samo da proizvodi za te dvije armije PRETIS bi imao posla kao za vrijeme SFRJ ako ne vise.
politicari sad idu tamo da prose i mole za oprost i to prodaju kao veliki uspijeh vizionarske politike zadnjih 20 godina. i velika vecina im to vjeruje i porucuju ostalima da se jos malo strpe.
pa sta bi ti uradio sada? Korupcije ima svugdje na balkanu. Sam predsjednik Hrvatske je ukrao 10 miliona pa mu sada sude.
@mba

#1169 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

Tacticus wrote:
@mba wrote:kako to radi turska, kako se otvaraju nova radna mjesta!

Image
Podsekretar za vojnu industriju Murat Bajar, izjavio je da je Turska vrlo blizu upotpunjenju svih potreba nacionalne odbrane iz domaćih proizvodnih kapaciteta.

Gostojući u televizijskom programu TRT-a, Bajar je odgovarao na pitanja urednika TRT News, Ahmeta Bokena.

Udio državnih kompanija u vojnoj industriji u posljednjih osam godina se udvostručio, rekao je Bajar i dodao da je time zadovoljena polovina domaćih potreba. U narednih pet godina, planirano je da domaće kompanije pokriju sve potrebe vojne odbrambene industrije.

Podsekretar za vojnu industriju je dao sliku sadašnjeg stanja u ovom sektoru, kazavši da polovinu od 3-4 milijarde dolara vrijednih godišnjih sredstava za svrhe kupovine vojne opreme i sredstava podmiruje domaća vojna proizvodnja. On je nadalje rekao da više od jedne hiljade malih i srednjih preduzeća trenutno učestvuje u domaćoj vojnoj industriji.

Probni letovi bespilotnih letjelica ANKA-e su takođe veoma uspješni, rekao je Bajar i k tome dodao da se prve isporuke manjih tipova ovih letjelica očekuju naredne godine.

Još jedan veoma važan projekat jeste i helikopter domaće proizodnje, nazvan ATAK.
Projekat ATAK je u toku, tri helikoptera su već spremna za upotrebu, a njih ukupno 51 će biti isporučen oružanim snagama.

Bajar je na kraju govorio o problemima na koje se naišlo prilikom isporuke oklopnih transportera "Jež". Njihova je proizvodnja u toku i 273 jedinice su već isporučene kopnenim snagama.

Datum unošenja : 02 Oktobar 2012 12:08
nemozes porediti drzavu od 70 miliona ljudi sa granicama na kojima se vode ratovi sa nama
pa nekadasnja juga je bila gigant jer je postigla ono sto turci tek postizu i to sa 23 milona ljudi

gripen je izvrstan avion, ali BiH nepotreban, bolje je imati 2-3 baterije modernijih (ne najmodernijih) sistema zemlja-zrak da se odbranimo od 8-16 aviona koliko maksimalno zemlje u okruzenju mogu imati, npr. madjarska koja je tu negdje kao srbija populacijom i velicinom, a trenutno jaca ekonomski muku muci sa 14 gripena

pa nebih se bas slozio da "tek postizu" pogledaj kako su rastjetali grke na sjevernom kipru 70-tih, a clanica je NATO saveza ima 50 godina...ali nije ni bitno sada jer nije tema turska vojska!

htjeo sam samo da podvucem da bosna i hercegovina i te kako moze da profitira od nama prijateljskih zemalja, i to treba iskoristiti sto je bolje moguce!
Tacticus

#1170 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

@mba wrote:

pa nebih se bas slozio da "tek postizu" pogledaj kako su rastjetali grke na sjevernom kipru 70-tih, a clanica je NATO saveza ima 50 godina...ali nije ni bitno sada jer nije tema turska vojska!

htjeo sam samo da podvucem da bosna i hercegovina i te kako moze da profitira od nama prijateljskih zemalja, i to treba iskoristiti sto je bolje moguce!
u poslu ima malo emocija i prijateljskih odnoso

najbolje bi bilo da pogledas koliko mi uvozimo iz turske, a koliko izvozimo tako da tesko mozes ocekivati da cemo dobijati poslove za namjensku industriju od turske radi prijateljstva
jefferson

#1171 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jefferson »

Tacticus wrote:
jefferson wrote:

a sta bi sa F-5 kontrolisali?
F-5 je istih godina kao Mig 21 i brzo bi imali iste logisticke probleme zbog zastarjelosti
ako bi mi u sljedecih 5-15 godina pricali o borbenim avionima onda je najbolje pricati o prvim verzijama F-16 kojih sada ima u velikim kolicinama u ponudi, besplatno ali da se uradi MLU (unapredzenje sredinom operativnog zivota) koja kostaju od zavisnosti opsega od 2-10 miliona dolara
jedno vrjeme se cak pominjalo da bi mogli dobiti F-16 A/B lovce koje je davno pakistan narucio i djelomicno platio ali USA ih nikada nije isporucila radi promjene politike u to doba, ali i od toga nije bilo nista
Velika je razlika izmedju MIG-21 i F-5.
Oba aviona imaju vrlo brzu reakciju od momenta ulaska pilota u kabinu do momenta polijetanja. To su dva aviona sa najbrzom reakcijom.
Ono sto ih razlikuje je izrada. MIG-21 je ruska skola, znaci avion ima predvidjeni resurs, dok F-5 NEMA resursa, tj. dok laseri ne otkriju zamor materijala avion leti. U americi ih imas sa po 14-15.000 sati leta, dok na MIG-21 ide oko 3,000 sati leta. Zato je i razlika u cijeni novog bila tolika.
Sta mislis sto sve siromasne zemlje koriste MIG-21? Jer je jeftin. Ali odrzavanje je katastrofa. Prvo, s rusima raditi je uzas opsti jer nikad nisi siguran koji ce dio ispravan doci, drugo, avion jede gorivo i gume.
F-5 su u turskoj i kanadi dovedeni na nivo F/A 18 kada je u pitanju avionika. Imaju vrlo velik dolet za svoju velicinu a imaju dva motora, cime se umanjuje mogucnost gubitka aviona zbog raznih kvarova.
F16 jeste dobra opcija, ali je to vec masina koja trazi ozbiljno vazduhopolovstvo. To HR i SRB mogu, ejr ljudi lete stalno. Nasi, de prvo da krenemo od manje zahtjevniha viona koji mogu cuvati nebo, pa cemo poslije pricati o nekim avionima tipa F16 ili Gripen.
155_mm

#1172 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

herturty wrote: pa sta bi ti uradio sada? Korupcije ima svugdje na balkanu. Sam predsjednik Hrvatske je ukrao 10 miliona pa mu sada sude.
tacno da korupcje ima svugdje ali to nije razlog da je treba podrzavati i odobravati.
ali treba ipak malo razlikovati jer nije isto kad korumpirani politicari uniste jednu pivovaru ili tvornicu duhana ili kad to urade sa tvornicom granata i raketa cija je osnovna namjena bila da snabdjeva JNA u nekom potencijalnom sukubu sa SSSR-om na liniji fronta od drine pa do austrije sa vagonima i vagonima granata i raketa.
moje licno misljenje da svi oni koji su doprinijeli propasti namjenske industrije po kontrolom bosnjaka su saucesnici u nekom mogucem zlocinu nad bosnjacima u buducnosti. a i oni koji opravdavaju takvu politiku su takodje saucesnici.
i da pojasnim, ovo je moje licno subjektivno misljenje puno emocija. :x
jefferson

#1174 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jefferson »

johnny_blazze wrote:http://www.youtube.com/watch?v=UxuVQ0a8 ... re=related
kad mogu oni mozemo(moramo) i mi
Za ovaj dio bas i nisam siguran!
burekodsira

#1175 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

ovaj avion sa snimka ima aerodinamiku ko traktor :lol:
Post Reply