Snajperisti u Sarajevu..
-
TheMule
#1151 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da li iko zna vise detalja o petokolonasu s Alipasina. Zivio je u onom zelenom neboderu i navodno snajperiso odozgo. Kad su posli da ga uhvate, izvrsio samoubistvo kasikarom. Bilo je rane 92.
-
PM72
#1152 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kakva kašikara i samoubistvo snajperiste? Ja sam iz C faze i odmah sam se uključio u tek formiranu odbrambenu grupu koja je postala TO BiH ...a da se neko ubio kašikarom kad je bio otkriven je laž.Istina je da je neko iz zelenih (možda i iz žutih) zgrada gađao po narodu ali vrlo neuspješno,sve su bile fule.Valjda nije smio nanišaniti kako treba ili je bio totalni levat,uglavnom,niti je pronađen niti se ubio bombom.Valjda bi znao-majka mu stara.Nemojte vjerovati svakoj priči... 
- helpdesk1
#1153 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jeste to je onAlive wrote:
Zezas da je to on? Ne bih ga nikad poznao... ni kvrge one nema![]()
-
TheMule
#1154 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro PM. Ali je bomba aktivirana 100% jer sam bio na licu mjesta nekoliko puta kao dijete. Mislim da je bio srednji ulaz, negdje 9. 10. sprat tako nesto. Na stubistu se jasno vidilo gdje su geleri (kuglice?) udarile po stepenistu i zidovima. I vjerujem ti da je bilo neuspjesno jer se ne sjecam da je iko pogino tu u parku sve do samog kraja rataPM72 wrote:Kakva kašikara i samoubistvo snajperiste? Ja sam iz C faze i odmah sam se uključio u tek formiranu odbrambenu grupu koja je postala TO BiH ...a da se neko ubio kašikarom kad je bio otkriven je laž.Istina je da je neko iz zelenih (možda i iz žutih) zgrada gađao po narodu ali vrlo neuspješno,sve su bile fule.Valjda nije smio nanišaniti kako treba ili je bio totalni levat,uglavnom,niti je pronađen niti se ubio bombom.Valjda bi znao-majka mu stara.Nemojte vjerovati svakoj priči...
-
PM72
#1155 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vidi jednu stvar.To što je neka budala ili narkoman aktivirao ručnu bombu u haustoru nije nikakva novost.Ja lično znam par budala koji su da 10 DM u ratu bacali ručne bombe u WC pa štopali vrijeme ko smije više ostati.Upravo su iz C faze.Kreteni.Bili i ostali.Ali,pripisivati to kao čin samoubistva nekoh srpskog snajperiste i petokolonaša je nebuloza jer sam ja bio stanovnik C faze i učesnik rata tako da bih sa sigurnošću tako nešto čuo ili doznao.To je šupljak isto kao i priča kako je Juka bacao sa spratova snajperiste a ja znam da nije nijednog.Pa odrastao sam tu - majka mu stara.To je onda palilo jer su se preostali petokolonaši Srbi srali od strana na sami pomen Juke.U C fazi tvrdim da niko nije poginuo niti pogođen od strane srpskog snajperiste unutar naselja.Svjedok sam prikupljanja naoružanja oko zgrada i po smetljarnicima,jedne prilike me umalo jedan dobošar nije spucao u leđa kad sam prolazio ispod zgrade.Srbi petokolonaši su ODBACIVALI oružje u strahu od odmazde ili kojekakvih gluposti koje su nametnuli sami sebi tipa - Juka baca Srbe sa spratova ako im nađe pušku.Nalazili smo dobošare i automate M56 po kontejnerima a lično sam našao jedan u svom ulazu sa prerezanom cijevi.Poslije sam saznao i čiji je ali to više nije bitno.Jedini snajperisti koji su uhvaćeni na području Alipašinog polja su bili braća Gluhović i uhvaćeni su u A fazi u zgradama preko puta televizije.Njih su uhvatili policajci i stanari te zgrade a Jukini ljudi ih propustili kroz šake.Pošto je to bio sami početak rata,razmjenjeni su za neke naše ljude a čuo sam da nisu bili duga vijeka,krepali su od posljedica batina.
Što se mene tiče,nisu ih trebali ni hapsiti ni slikati za TV.To je trebalo poubijati po kratkom postupku.Bez svjedoka i suvišne priče.
Što se mene tiče,nisu ih trebali ni hapsiti ni slikati za TV.To je trebalo poubijati po kratkom postupku.Bez svjedoka i suvišne priče.
- Pitar s Kariba
#1156 Re: Snajperisti u Sarajevu..
strašan videopotres_mozga wrote:Naletih na ovaj video, a nisam ga ranije vidio na ovom forumu, pa cu ovdje postaviti.
Napad Labudova na Spicastu stijenu i osvajanje bunkera![]()
je li oni ovo bombama razminiravaju teren kuda će proći?
-
PM72
#1157 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bombama se ne može razminirati teren.Ni u slučaju kad bi mine poredali po parketu.Momci iz Labudova su se popeli uz Špicastu stijenu koja i nije bila minirana jer je to bilo neizvodljivo,četalji nisu imali ni potrebe izlaziti iz onih bunkera (jedan od tih bunkera gađaju LPG-jevima).Glupa i nepromišljena akcija,htjeli se malo dokazati nama "sarajlijicama" kako smo nesposobni a oni kao veliki borci.Rezultat,prošli kao bos po trnju.Nije bio problem zauzeti bunker kojeg su gađali,problem je bio ono "iza" bunkera a to je čistina nekih 200 metara pa opet njihovi bunkeri,praga,minobacači a u neposrednoj blizini im je prolazio ratni put-žila kucavica preko kojeg su išli sa Ilidže,Ilijaša ili Vogošće za Pale.Sa slijeve strane je bila mala kula na Grdonju a sa desne šumarak i velika kula.Lasta je jedne prilike za 10 minuta zauzela malu kulu i ubila par četnika.Onda je bilo malo zatišje (dok su se presabrali i doveli pojačanja,naštimali koordinate minobacača i haubica i doveli pragu i tenkove).Prvo je bila žestoka artiljerijska priprema,onda je praga podšišala borovinu i napravila čistinu za dva tenka T55.Tenkovi su pancirnim projektilima skoro rasturili kamenu kulu a momci iz Laste su bili primorani na povlačenje.Četalji su se samo ušetali u stare rovove...
Poslije bitke je lako biti general pa tako i ja tumačim.Bez istovremenog zauzimanja male i velike kule,špicaste stijene i prodora na njihovu cestu sa uvođenjem stotina vojnika na desnu i lijevu stranu,uništavanjem Mrkovića i ukopavanjem,nije se ni trebalo pentrati i gubiti ljude.Mještani Sedrenika su odmah u startu prepustili položaje četnicima iz Mrkovića i ovi su to dobro iskoristili ubijanjem skoro 100 ljudi po Sedreniku i okolini sa same špicaste stijene.Trebao sam možda ja sa Alipašinog da ih otjeram sa špice?
Poslije bitke je lako biti general pa tako i ja tumačim.Bez istovremenog zauzimanja male i velike kule,špicaste stijene i prodora na njihovu cestu sa uvođenjem stotina vojnika na desnu i lijevu stranu,uništavanjem Mrkovića i ukopavanjem,nije se ni trebalo pentrati i gubiti ljude.Mještani Sedrenika su odmah u startu prepustili položaje četnicima iz Mrkovića i ovi su to dobro iskoristili ubijanjem skoro 100 ljudi po Sedreniku i okolini sa same špicaste stijene.Trebao sam možda ja sa Alipašinog da ih otjeram sa špice?
- Pitar s Kariba
#1158 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ja nisam imao dovoljno godina, pa i nisam učestvovao u ratu, barem ne kao vojnik, pa zbog toga ne volim da pričam o tome jer nemam prava .. ali gledajući ove snimke, moram ovim momcima skinuti kapu .. trebalo je imati srca za ovo .. a te podjele sarajlice, nesarajlijice ... to je druga priča i ne bih o tome. meni je žao ovih momaka, bez obzira odakle bili.
ovdje se vidi kako u nekoliko navrata bacaju bombe ne na bunker već ispod same stijene, na put kojim će poslije baš proći prema bunkeru. zato sam pomislio da razminiravaju.
ja pretpostavljam da su i ovdje imali neki plan zauzimanja i te dubine... spominju u razgovoru veliku i malu kulu a spominju i kemine odnosno vikićeve, koji su valjda imali zadatak negdje s druge strane pa nisu uspjeli .. (u jednom trenutku lik koji se javlja na vezi keže "kemu su zaustavili" a onda isto "ništa od vikićevih, četnici su još tamo")
ja mogu samo da žalim što akcija nije uspjela i što su ova, tek sad vidim, djeca tako nastradala
ovdje se vidi kako u nekoliko navrata bacaju bombe ne na bunker već ispod same stijene, na put kojim će poslije baš proći prema bunkeru. zato sam pomislio da razminiravaju.
ja pretpostavljam da su i ovdje imali neki plan zauzimanja i te dubine... spominju u razgovoru veliku i malu kulu a spominju i kemine odnosno vikićeve, koji su valjda imali zadatak negdje s druge strane pa nisu uspjeli .. (u jednom trenutku lik koji se javlja na vezi keže "kemu su zaustavili" a onda isto "ništa od vikićevih, četnici su još tamo")
ja mogu samo da žalim što akcija nije uspjela i što su ova, tek sad vidim, djeca tako nastradala
- Dozer
#1159 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hajde da se ne lazemo...
Ovo je bila jos jedna od suludih i nesvrsishodnih akcija, koja za cilj nije imala nista drugo nego da se:
1. svijetu pokaze kako se u i oko Sarajeva vode "teske" borbe
2. podigne moral sarajlijama, jer je dosla dobro opremljena jedinica izvana (Labudovi)
U sustini, i realno, Spica se nije mogla zauzeti bez detalja koje je PM72 vec naveo, a cak i s tim zauzimanjem, tesko da bi se tu moglo ostati bez obzira koliko ljudi da se uvede. Ukopavanje na toj poziciji takojer ne bi dalo rezultata, osim ako se rezultatom ne naziva i par destina poginulih i ranjenih, sto bi zasigurno uslijedilo isti dan, ili najkasnije sutradan, a nastavilo bi se i danima nakon toga - teska artiljerija bi taj dio sravnila sa zemljom, i jos bi ga utjeralo 10m u dubinu zemlje. Dakle - suludo, bez veze, totalno nepotrebno.
Da se to zaista planiralo odraditi kako treba (a nije), onda se ne bi radilo na nacin kako se radilo, nego ipak malo drugacije. Posto sam ja tu davao podrsku, mogu slobodno reci da je akcija isplanirana na nacin Sirogojna i Boska Buhe - juris, pa sta bog da. Ne bas bukvalno, naravno, jer prostora za klasicni juris nije bilo radi konfiguracije terena, ali cak i pokusaj kakav je uradjen, veranjem po stijeni, jednostavno nije mogao dati bilo kakav rezultat. Ne bez minimalno 500 ljudi koji bi odmah nakon prodora uletili i rasporedili se na protor od 1 km, i tu uspostavili liniju, nakon cega bi sutradan doslo jos toliko ljudi u kompletna linija se pomjerila za jos 1 km u sirinu i u dubinu. Tada se tu vise ne bi imalo sta pricati. Medjutim, pored toga sto nam je falilo podosta MTS-a za takvo nesto, vrh lanca nije imao ni stvarnu volju i zelju za necim takvim, jer jedna takva akcija na sarajevskom ratistu bi automatski promijenila tok cijelog rata, ne samo na tom, nego i na drugim ratistima. A to nije ni trebalo ni smjelo da se desi. Ali, necemo u tu temu sada ovdje...
Ovo je bila jos jedna od suludih i nesvrsishodnih akcija, koja za cilj nije imala nista drugo nego da se:
2. podigne moral sarajlijama, jer je dosla dobro opremljena jedinica izvana (Labudovi)
U sustini, i realno, Spica se nije mogla zauzeti bez detalja koje je PM72 vec naveo, a cak i s tim zauzimanjem, tesko da bi se tu moglo ostati bez obzira koliko ljudi da se uvede. Ukopavanje na toj poziciji takojer ne bi dalo rezultata, osim ako se rezultatom ne naziva i par destina poginulih i ranjenih, sto bi zasigurno uslijedilo isti dan, ili najkasnije sutradan, a nastavilo bi se i danima nakon toga - teska artiljerija bi taj dio sravnila sa zemljom, i jos bi ga utjeralo 10m u dubinu zemlje. Dakle - suludo, bez veze, totalno nepotrebno.
Da se to zaista planiralo odraditi kako treba (a nije), onda se ne bi radilo na nacin kako se radilo, nego ipak malo drugacije. Posto sam ja tu davao podrsku, mogu slobodno reci da je akcija isplanirana na nacin Sirogojna i Boska Buhe - juris, pa sta bog da. Ne bas bukvalno, naravno, jer prostora za klasicni juris nije bilo radi konfiguracije terena, ali cak i pokusaj kakav je uradjen, veranjem po stijeni, jednostavno nije mogao dati bilo kakav rezultat. Ne bez minimalno 500 ljudi koji bi odmah nakon prodora uletili i rasporedili se na protor od 1 km, i tu uspostavili liniju, nakon cega bi sutradan doslo jos toliko ljudi u kompletna linija se pomjerila za jos 1 km u sirinu i u dubinu. Tada se tu vise ne bi imalo sta pricati. Medjutim, pored toga sto nam je falilo podosta MTS-a za takvo nesto, vrh lanca nije imao ni stvarnu volju i zelju za necim takvim, jer jedna takva akcija na sarajevskom ratistu bi automatski promijenila tok cijelog rata, ne samo na tom, nego i na drugim ratistima. A to nije ni trebalo ni smjelo da se desi. Ali, necemo u tu temu sada ovdje...
-
TheMule
#1160 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Slazem se brate. Hvala za sve sto odradiPM72 wrote:Vidi jednu stvar.To što je neka budala ili narkoman aktivirao ručnu bombu u haustoru nije nikakva novost.Ja lično znam par budala koji su da 10 DM u ratu bacali ručne bombe u WC pa štopali vrijeme ko smije više ostati.Upravo su iz C faze.Kreteni.Bili i ostali.Ali,pripisivati to kao čin samoubistva nekoh srpskog snajperiste i petokolonaša je nebuloza jer sam ja bio stanovnik C faze i učesnik rata tako da bih sa sigurnošću tako nešto čuo ili doznao.To je šupljak isto kao i priča kako je Juka bacao sa spratova snajperiste a ja znam da nije nijednog.Pa odrastao sam tu - majka mu stara.To je onda palilo jer su se preostali petokolonaši Srbi srali od strana na sami pomen Juke.U C fazi tvrdim da niko nije poginuo niti pogođen od strane srpskog snajperiste unutar naselja.Svjedok sam prikupljanja naoružanja oko zgrada i po smetljarnicima,jedne prilike me umalo jedan dobošar nije spucao u leđa kad sam prolazio ispod zgrade.Srbi petokolonaši su ODBACIVALI oružje u strahu od odmazde ili kojekakvih gluposti koje su nametnuli sami sebi tipa - Juka baca Srbe sa spratova ako im nađe pušku.Nalazili smo dobošare i automate M56 po kontejnerima a lično sam našao jedan u svom ulazu sa prerezanom cijevi.Poslije sam saznao i čiji je ali to više nije bitno.Jedini snajperisti koji su uhvaćeni na području Alipašinog polja su bili braća Gluhović i uhvaćeni su u A fazi u zgradama preko puta televizije.Njih su uhvatili policajci i stanari te zgrade a Jukini ljudi ih propustili kroz šake.Pošto je to bio sami početak rata,razmjenjeni su za neke naše ljude a čuo sam da nisu bili duga vijeka,krepali su od posljedica batina.![]()
- Pitar s Kariba
#1161 Re: Snajperisti u Sarajevu..
a dobro, šta se ustvari ovdje desilo? .. dakle, da napomenem, ja o ovome znam samo sa ovog snimka, zato i pitam.Dozer wrote:Hajde da se ne lazemo...
kako sam sa snimka upratio, postoje tri grupe koje napadaju. dvije grupe labudova od kojih prva ide na stijenu direktno (tu grupu vodi momak sa nadimkom kliha) i druga koja ide na zastavu (vodi ih veiz) i još jedna grupa keminih (vikićevih), koja se ne vide na snimku ali napada negdje s druge strane. koliko se vidi i čuje sa veze, uspjela je da prođe samo grupa na stijeni. zauzeli su rov i otišli dalje. dokle su dalje otišli i šta su uopšte mogli uraditi, pošto ove dvije druge grupe nisu prošle?
ako je vjerovati komentarima ispod snimka, nažalost, u ovoj akciji su poginula oba momka koji vode grupe labudova, i kliha i veiz
-
team87
#1162 Re: Snajperisti u Sarajevu..
nema veze sa temom, ali nisam htio da otvaram novu temu, ne znam gdje da postavim pitanje, pa sam postavio ovdje jer vidim da je nekako najaktivnija u ovom podforumu
Da li je Nele ikada otvoreno uvrijedio Sarajevo dok je odlazio iz grada i u godinama poslije rata ?
Da li je Nele ikada otvoreno uvrijedio Sarajevo dok je odlazio iz grada i u godinama poslije rata ?
-
Alive
#1163 Re: Snajperisti u Sarajevu..
JESTE! Zato sto je otisao iz Sarajeva koje mu je sve pruzilo! Naravno da su i drugi odlazili ali on je bio javna licnost, ljudi su njega drugim ocima gledali...team87 wrote:nema veze sa temom, ali nisam htio da otvaram novu temu, ne znam gdje da postavim pitanje, pa sam postavio ovdje jer vidim da je nekako najaktivnija u ovom podforumu
Pogrijesio si totalno temu, ima o Neletu tema. BACK TO TOPIC!
THE END!
-
felsh
#1164 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A sta je tek sa njihovom podrskom sa trebevica,kaze lik neki njihov ,sto je vracao tu liniju,neki njihov komadant: nakon dovodjenja interventne jedinice trebevic je okrenuo cjevi PAM PAT BOFORS itd po reonu spicaste stjene i tek tad su muslimani shvatili da je svaki pokusaj ostajanja na tim polozajima uzaludan.
Jel ono onaj posteni,preposteni saja, onaj sto je djelio puske po foci a nikako ih prodavo,sto na ustikolini ima cardak.?
Jel ono onaj posteni,preposteni saja, onaj sto je djelio puske po foci a nikako ih prodavo,sto na ustikolini ima cardak.?
- Dozer
#1165 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@Karibdzijski pitaru
Desilo se upravo ovo sto ti je rekao PM72. Jesu, isle su 3 grupe, ali su samo Labudovi uspjeli proci. S jedne strane su imali najgori i najtezi dio sto se tice prelaska, a to je frontalni i direkt na bunker, a s druge strane taj dio je bio i najlaksi upravo radi prirodnih zaklona od metaka, tj. stijena, sto mozes i sam vidjeti na snimku.
Mi smo imali desnu stranu, medjutim ta strana je bila kroz sumu i bez stijena kao mogucih zaklona. Uspjelo se doci do one tacke na kojoj se vise ljudi, a dalje ne jer se prakticno izlazilo na cistinu po kojoj nije prestajalo frcati. Koliko se moglo i uspjelo, dalo se podrske Labudovima s te strane, ali nekakav juris do bunkera, ili dalje, bio je cisto samoubistvo. Ukratko, kako sam vec i rekao, planeri akcije ili nisu imali predstave sta da se ocekuje tu, ili su jednostavno isli logikom - uzecemo bunker, a onda cemo lako. Rezultat - jes', al u qrcu...
Posto su Srbi bili na visocijem polozaju koji se onda spustao prema njihovoj strani, koju su opet mogli odlicno kontrolisati artiljerijom s vise strana, i ne samo artiljerijom, zauzimanje bunkera je OK, medjutim nastavak je zahtijevao bukvalno par stotina ljudi ukoliko se to mislilo i odrzati. Ostajanje u samom bunkeru i na toj cuki je, kao sto mozes pretpostaviti, opet ravno samoubistvu jer se tako mali prostor preore artiljerijom za pola sata.
Desilo se upravo ovo sto ti je rekao PM72. Jesu, isle su 3 grupe, ali su samo Labudovi uspjeli proci. S jedne strane su imali najgori i najtezi dio sto se tice prelaska, a to je frontalni i direkt na bunker, a s druge strane taj dio je bio i najlaksi upravo radi prirodnih zaklona od metaka, tj. stijena, sto mozes i sam vidjeti na snimku.
Mi smo imali desnu stranu, medjutim ta strana je bila kroz sumu i bez stijena kao mogucih zaklona. Uspjelo se doci do one tacke na kojoj se vise ljudi, a dalje ne jer se prakticno izlazilo na cistinu po kojoj nije prestajalo frcati. Koliko se moglo i uspjelo, dalo se podrske Labudovima s te strane, ali nekakav juris do bunkera, ili dalje, bio je cisto samoubistvo. Ukratko, kako sam vec i rekao, planeri akcije ili nisu imali predstave sta da se ocekuje tu, ili su jednostavno isli logikom - uzecemo bunker, a onda cemo lako. Rezultat - jes', al u qrcu...
Posto su Srbi bili na visocijem polozaju koji se onda spustao prema njihovoj strani, koju su opet mogli odlicno kontrolisati artiljerijom s vise strana, i ne samo artiljerijom, zauzimanje bunkera je OK, medjutim nastavak je zahtijevao bukvalno par stotina ljudi ukoliko se to mislilo i odrzati. Ostajanje u samom bunkeru i na toj cuki je, kao sto mozes pretpostaviti, opet ravno samoubistvu jer se tako mali prostor preore artiljerijom za pola sata.
- Pitar s Kariba
#1166 Re: Snajperisti u Sarajevu..
hvala na odgovoru drug
kako sam shvatio, ti si bio kod vikića. respect!
moram reći da me ovaj snimak dobro potresao. ono kad gledaš iz daljine siluete koje jurišaju na bunker, izgleda sve kao akcioni film .. ali onda dođe onaj snimak iz bolnice i vidiš da su te siluete ustvari obična golobrada djeca velikog srca ... meni su tad izgledali kao odrasli jer sam mlađi, ali tek sad vidim da su, odnosno da ste bili djeca .. šteta što akcija nije uspjela.. ovi momci su imali dobre namjere i volju da se skinu četalji sa glave ljudima na sedreniku i kako ti reče podigne moral iznemoglim sarajlijama. ovako, zbog nestručnosti i prevelikih ambicija komande i planera, žali Bože izgubljene mladosti
ne ponovilo se nikad i nikome!
kako sam shvatio, ti si bio kod vikića. respect!
moram reći da me ovaj snimak dobro potresao. ono kad gledaš iz daljine siluete koje jurišaju na bunker, izgleda sve kao akcioni film .. ali onda dođe onaj snimak iz bolnice i vidiš da su te siluete ustvari obična golobrada djeca velikog srca ... meni su tad izgledali kao odrasli jer sam mlađi, ali tek sad vidim da su, odnosno da ste bili djeca .. šteta što akcija nije uspjela.. ovi momci su imali dobre namjere i volju da se skinu četalji sa glave ljudima na sedreniku i kako ti reče podigne moral iznemoglim sarajlijama. ovako, zbog nestručnosti i prevelikih ambicija komande i planera, žali Bože izgubljene mladosti
ne ponovilo se nikad i nikome!
- karanana
#1167 Re: Snajperisti u Sarajevu..
znaci, iznutra, armija bih niti na jednoj liniji u sarajevu nije mogla uraditi apsolutno nista ofanzivno sto bi bilo ujedno i odrzivo?
- Dozer
#1168 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mislim da je mogla. Pogotovo nakon otvaranja tunela i mogucnosti dovlacenja MTS-a. Medjutim, cijela je masa faktora radi kojih jeste i nije moglo. Nas najveci problem je bio MTS, a njihov ljudstvo. Mi smo nedostatak MTS nekako mozda i mogli nadoknaditi ljudstvom, ali je pitanje po koju cijenu, dok su oni svoj nedostatak nadoknadjivali upravo MTS-om.
Ali, moje licno misljenje o tome da vrh nije uopste imao stvarnu namjeru i zelju za deblokadom niko i nikada nece moci promijeniti.
Ali, moje licno misljenje o tome da vrh nije uopste imao stvarnu namjeru i zelju za deblokadom niko i nikada nece moci promijeniti.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1169 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Grbavica se mogla uzeti i dio do pod vraca samo da je bilo stvarne namjere. Mislim da bi to smanjilo gubitke koje su nanijeli sanjperisti s ovog rejona. Ne treba ni spominjati šta bi to uradilo na moral obiju strana.
- karanana
#1170 Re: Snajperisti u Sarajevu..
dok ce na ovo mnogi reci da se sta i na grbavici probalo, bila bi sravnjena sa vraca i sa trebevica i oni bi opet iz lukavice preko vraca sisli u roku od dna-dva.arman1 wrote:Grbavica se mogla uzeti i dio do pod vraca samo da je bilo stvarne namjere. Mislim da bi to smanjilo gubitke koje su nanijeli sanjperisti s ovog rejona. Ne treba ni spominjati šta bi to uradilo na moral obiju strana.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1171 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Rejon grbavice i Hrasna je takav da se može oduprijeti artiljeriji. MTS tu gubi pred ljudima.karanana wrote:dok ce na ovo mnogi reci da se sta i na grbavici probalo, bila bi sravnjena sa vraca i sa trebevica i oni bi opet iz lukavice preko vraca sisli u roku od dna-dva.arman1 wrote:Grbavica se mogla uzeti i dio do pod vraca samo da je bilo stvarne namjere. Mislim da bi to smanjilo gubitke koje su nanijeli sanjperisti s ovog rejona. Ne treba ni spominjati šta bi to uradilo na moral obiju strana.
- Dozer
#1172 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Svako naselje, pogotovo sa zgradama, je nesto gdje artiljerija ima ucinak umanjen za bar 50%. Od sposobnosti i brzine ljudstva zavisi koliko i kojom dinamikom ce se takav teren cistiti.
Medjutim, koliko god artiljerija gubila svoj efekat u takvom okruzenju, pjesadijski MTS ga dobije. Zato ratovanje u urbanom okruzenju i jeste najteza vrsta ratovanja.
Npr: pravilan i efikasan upad i ciscenje samo jedne zgrade, s recimo 3 ulaza i 5 spratova, zahtijeva angazovanje minimalno 3 upadna tima od po 4-6 ljudi, minimalno 3 tima podrske od po 2-3 covjeka, i jos 3 tima osiguranja od po 3-5 ljudi, koji bi nakon ciscenja obezbijedili objekat. A ovo je samo za jednu zgradu.
Sad u glavi probajte sloziti sliku od 4-5-6 bliskih zgrada, koje nisu u nizu nego su postavljene na razne nacine, tj. u raznim pravcima, i iz jedne se uvijek vide druga 1 ili 2 ili 3.
Gubici napadaca u takvim uslovima cesto idu i do 50%, sto je sasvim dovoljno za uspjesnu odbranu.
Ovdje, naravno, i te kakvu ulogu igra upravo kolicina i kvalitet pjesadijskog MTS-a (tipa RPG, zolja, kasikara i snajpera). Ukoliko ovoga ima dovoljno, kao i ukoliko ima dovoljno ljudi i ako su ljudi obuceni kako treba, onda se moze i racunati na neki uspjeh. Nazalost, koliko ja znam, osim specijalne, i nesto malo Delti, Labudova i Lasta, mi nismo imali ni priblizno dovoljno ljudstva za ovakvo nesto. O MTS-u da ne pricamo.
Medjutim, koliko god artiljerija gubila svoj efekat u takvom okruzenju, pjesadijski MTS ga dobije. Zato ratovanje u urbanom okruzenju i jeste najteza vrsta ratovanja.
Npr: pravilan i efikasan upad i ciscenje samo jedne zgrade, s recimo 3 ulaza i 5 spratova, zahtijeva angazovanje minimalno 3 upadna tima od po 4-6 ljudi, minimalno 3 tima podrske od po 2-3 covjeka, i jos 3 tima osiguranja od po 3-5 ljudi, koji bi nakon ciscenja obezbijedili objekat. A ovo je samo za jednu zgradu.
Sad u glavi probajte sloziti sliku od 4-5-6 bliskih zgrada, koje nisu u nizu nego su postavljene na razne nacine, tj. u raznim pravcima, i iz jedne se uvijek vide druga 1 ili 2 ili 3.
Gubici napadaca u takvim uslovima cesto idu i do 50%, sto je sasvim dovoljno za uspjesnu odbranu.
Ovdje, naravno, i te kakvu ulogu igra upravo kolicina i kvalitet pjesadijskog MTS-a (tipa RPG, zolja, kasikara i snajpera). Ukoliko ovoga ima dovoljno, kao i ukoliko ima dovoljno ljudi i ako su ljudi obuceni kako treba, onda se moze i racunati na neki uspjeh. Nazalost, koliko ja znam, osim specijalne, i nesto malo Delti, Labudova i Lasta, mi nismo imali ni priblizno dovoljno ljudstva za ovakvo nesto. O MTS-u da ne pricamo.
-
mayo
#1173 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Slažem se sa Dozerom, da se efektivi artiljerije gube u gustim urbanim sredinama, i Srbi su znali značaj Grbavice i probleme koje nam ona pravi u komunikaciji, s toga sam uvjeren da su i oni imali određene odgovore na naše eventualne napade ili pokušaje osvajanja... Ono što ne smijemo zaboraviti je činjenica da su naši borci bili ljudi iz raje, koji su uglavnom imali želju, i skoro ništa više.Jako je bitna i komandna struktura od nivoa četa i bataljona jer su to nekako formacije sa kojima se uglavnom i izvodile akcije, tu smo bili deficitarni, tamo su bili ipak školovani oficiri.Uzimanje Grbavice ili nekog njenog dijela bi zahtijevalo angažovanje jako mnogo vojnika sposobnih za takve stvari, specijalne uvjete borbe, koje ruku na srce nismo imali, sva specijalna da se angažuje na jednom pravcu, ne bi bila dovoljna , a to su ljudi koji su bili osposobljeni za takav oblik borbe i prije rata.Negdje sam pročitao neke stvari o ratu u groznom i taktici čečena da se Rusisma suprotstave sa kooridiranom snjaperskom vatrom, jesu im nanijeli određene gubitke u ljudstvu, ali su Rusi primijenili staru taktiku, bukvalno su rušili zgrade artilejrijom i uništavali Čečene.Ne treba zaboraviti da su nas Sa Trebevića mogli praćkama gađati , kuda su htjeli...Pošto živim na Trgu Heroja, svaki dan gledam linije razdvajanja, pa se ponekada upitam i je li moguće da oni nisu baš mogli provaliti kada su htjeli,ili smo se stvarno odbranili. Mislim da je to bio sve dio nekih političkih talova iz nama neznanih i nedokučivih razloga.
- Dozer
#1174 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mogli su provaliti, isto kao i mi njima, ali ne i ostati, isto kao ni mi tamo. U tome je caka 
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#1175 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Što se tiče špicaste stijene (i jednodnevnog pohoda) sve je lijepo objasnio Vikićev sprecijalac u komentaru svog bloga od 4.11.2005. godine, kao odgovor na pitanje da li su Labudovi i ostale jedinice bile plaćene za to da osvoje određene kote:
Neko moje mišljenje je da je Špica bila gadno mjesto, ali koliko god gadno toliko i podnošljivo sa strane vojne taktike da bude u četničkim rukama, ali da je dosta više truda trebalo uložiti u oslobađanju Stupa, Azica, Otesa i Ilidže jer komunikacija sa Igmanom mimo tunela i slobodna terotorija sve do Butila i Reljeva bi kudikamo bila korisnija.
Boldovao sam razlog zbog kojeg mislim da je i došla naredba odozgo, čisto radi dizanja morala trupama i razbijanje fame o Špici kao neosvojivoj tvrđavi, a gore je neko lijepo objasnio šta je sve bilo potrebno za osvajanje i ovladavanjem te kote.A sto se tice price uzimanja kota za pare ja znam za jedu. Bio sam pripadnik OPSN CSB-a Sarajevo LASTA, u zimu '93 u bazu su nam dosla 5-ca Crnih Labudova, odmah poslije toga smo izasli u izvidjanje polozaja oko Spicaste Stijene (Kule) koju je drzala 9MBR. Sjecam se da se tih dana sve vise spominjala u izjestajima kao mjesto odakle se non-stop snajperskom vatrom tuce po gradu, mislim da se polako pocela stvarati fama o tome kako je nemoguce zauzeti Spicastu Stijeu i naravno doslo je naredjenje "odozgo". Uzeti Spicastu po svaku cijenu. U izvidjanje sem nas (I Ceta OPSN Lasta) isla su i ta petorica momaka iz Labudova i diverzanti 9MBR. Ovako tece razgovor izmedju mene i jednog diverzanta 9MBR u toku jednog izvidjanja:
D: Jeli vi ovo ozbiljno?
Ja: Haa
D: Sta Ha? Gdje ces sad?
Ja: Kako gdje trazim jel' ova strana minirana!!!
D: Jebote pa vas drogiraju stvarno...
Ovdje se prica prekida jer je ispaljena svjetleca raketa na nase polozaje nekih 50 m iza nas.
Poslje povratka sa izvidjanja (ja sam nastavio a D se vratio nazad) trazim ga da ga pitam sto se vratio i da mi objasni sta mu znaci ono oko drogiranja...
Naso sam ga u kuci u kojoj je bila priprema bataljona koji je drzao taj dio linije.
Ja: Jeli sta ti bi gore...
D Kroz zalogaj (jede razvodnjene makarone): Eee.. dje si drot aj' sjedi... os' jest..
Ja: Jok samo ti, nego sta ti znaci ono drogirani i to..
D: Ma zajebancija buraz, sto s' navalio ko mutav na mine
Ja: ??? Pa sta treba da se sjebemo prije i nego krenemo..
D: Ma jok' ba, djes' kretat...
Ja: Sta pricas?!?
D: Slusaj ... Lasta, kaka ba' Kula (Spicasta Stijena) nemoj se ti meni sekirat... izadjemo sutra zarokamo iz LPG a pa bombe pa malo ta vasa Nitroglicerinka rokamo jedno dvaes' pola sata onda Cete krenu sa artiljerijom ... i to je to.... mi nazad ..jebiga u komandi kazes cekali nas i to ... ma koga boli ku...
Ja sam se samo ustao i izasao van, nadje me "sef" vani kako pusim pita gdje sam traze me da idemo u bazu.
Sutra je Spicasta odradjena bez diverzanata, mi i ti momci iz Labudova. Momci su za 10 svaka im cast.
Cete su ponovi uzele Spicastu ni 24h poslije, Armija nije mogla da odrzi polozaje.
Cijena koju smo platili za to je prevelika (o tome mozda neki drugi put) po mom misljenu. Ako nista raji u gradu smo malo digli moral i naravno razbili famu oko Spicaste Cijene.
E dodjosmo i do placanja, poslije akcije smo culu da su Labudovi dobili pare za to. Ja iskreno nisam vjerovao u to sve dok se nismo opet sreli sa tim istim momcima kad se radila akcija Trebevic. Bio sam malo razocaran kad su mi rekli da je istina da su dobili pare (koliko para nije bito sada) ali poslje se kako sto znate "izvjesio" cjenovnik koliko sta kosta kada zarobis odnosno koliko Korous placa za pusku, 84 ku, minomacac, itd..
DA istina je da se PLACALO za neke akcije. Nemislim da je to nesto lose sada, tada mozda ali sada ne.
I jos nesto, CRNI LABUDOVI su momci prva liga i svaka im cast i tu nema niko sta da im zamjeri. Bosanci od glave do pete. Kamo srece da je bilo vise takvih na pravim mjestima
Neko moje mišljenje je da je Špica bila gadno mjesto, ali koliko god gadno toliko i podnošljivo sa strane vojne taktike da bude u četničkim rukama, ali da je dosta više truda trebalo uložiti u oslobađanju Stupa, Azica, Otesa i Ilidže jer komunikacija sa Igmanom mimo tunela i slobodna terotorija sve do Butila i Reljeva bi kudikamo bila korisnija.