Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- Partizzanka
#1151 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ama ne mozemo joj to raditi, mislim pustiti je da bude vani ... posto je njoj 11 godina pa ono sve je nesto ko sazaljevamo a opet ona nas handri samo tako
ja kontala da izbacujemo pijesak vani preko dana a navece da ga unosimo (pokusavamo da bude u kuci navece ipak smo tako mirni)
i posuda je tu da eto piski navece i kad je fakat zima ali se ona osilila hahaha
ja kontala da izbacujemo pijesak vani preko dana a navece da ga unosimo (pokusavamo da bude u kuci navece ipak smo tako mirni)
i posuda je tu da eto piski navece i kad je fakat zima ali se ona osilila hahaha
- erni3
#1152 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vec sam ranije ovdje pisao kako moja Bambi praavoo malo jede, pogotovo nakon sterilizacije koja je bila u februaru.
Pojede ona nesto tu i tamo, ali izgleda kao anoreksicarka. Doduse, nisam relevantan da kazem koliko jede jer sam do sada uglavnom na vikendici imao cuke tj. tornjake koji su jeli ko medvjedi pred zimski san, tako sta god maca pojede meni je malo.
Uglavnom ne voli svakavu hranu, a ako jede onda jede Kite Kat, onu iz kesice. Od ove normalne hrane voli sardine iz konzerve i Ovako pastete. Uprkos tome sto joj dajemo hranu koju voli, idalje slabo jede i pravo je mrsava.
Sad, ne znam sta da radim, vec par dana razmisljam da je odvedem veterinaru na Veterinarski Fakultet, pa da vide sta je problem.
Sinoc je i povratila nakon sto je pojela pastetu. Dugo je nesto kao kasljucala i odjednom je povratila pored mog kreveta.
Sad, fakat, mislim da je trebam odvesti veterinaru i to cu uciniti u ponedjeljak. Do tada, ima li tko kakvih savjeta ili bilo sta sta bi mi bilo korisno?
Pojede ona nesto tu i tamo, ali izgleda kao anoreksicarka. Doduse, nisam relevantan da kazem koliko jede jer sam do sada uglavnom na vikendici imao cuke tj. tornjake koji su jeli ko medvjedi pred zimski san, tako sta god maca pojede meni je malo.
Uglavnom ne voli svakavu hranu, a ako jede onda jede Kite Kat, onu iz kesice. Od ove normalne hrane voli sardine iz konzerve i Ovako pastete. Uprkos tome sto joj dajemo hranu koju voli, idalje slabo jede i pravo je mrsava.
Sad, ne znam sta da radim, vec par dana razmisljam da je odvedem veterinaru na Veterinarski Fakultet, pa da vide sta je problem.
Sinoc je i povratila nakon sto je pojela pastetu. Dugo je nesto kao kasljucala i odjednom je povratila pored mog kreveta.
Sad, fakat, mislim da je trebam odvesti veterinaru i to cu uciniti u ponedjeljak. Do tada, ima li tko kakvih savjeta ili bilo sta sta bi mi bilo korisno?
- kakav nered
#1153 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
erni3 wrote:Vec sam ranije ovdje pisao kako moja Bambi praavoo malo jede, pogotovo nakon sterilizacije koja je bila u februaru.
macke su inace izbirljive... moj Pero jede samo one krekere, tu mokru ni pod razno...pojede nekad malo salame i mesa, ali se nateže oko nje minut dva kao bi li - ne bi li, i onda kao malo pojede...a nekad ni neće, onjuši i ode...
i kad jede krekere jede baš malo... ali nije mršav... sad ima oko 7-8 kg
to što je povratila je vjerojatno dlaka i ne bi se trebao brinuti... moraju da je izbace...
e jedino to što je mršava... da nema parazite?? jesi joj davao tablete protiv parazita??
ja nisam neki stručnjak, mace imam tek 2 godine i nisam imala problema nikada... nadam se da će se javiti netko tko ima više iskustva
- kakav nered
#1154 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
i ja imam jedan problem... mala maca mi izgleda nije više mala
već 3 dana ima tjeranje, po cijeli dan i noć mjauče... zanima me koliko to dugo traje... mačka sam kastrirala nakon 4 dana mjaukanja, ali ne zbog toga, nego zato što je počeo da piška po stanu... nju nešto ne bih odmah sterilizirala pa me zanima koliko će to trajati??
- ami8
#1155 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mislim da tu nema nekih pravila, ja imam dvije i prva je imala tjeranje dva puta u razmaku od mjesec dana po 3-4 dana, a kod druge je to trajalo 7 dana pa par dana pauze pa opet. A sada su obadvije sterilisane i mirne...kakav nered wrote:i ja imam jedan problem... mala maca mi izgleda nije više malaveć 3 dana ima tjeranje, po cijeli dan i noć mjauče... zanima me koliko to dugo traje... mačka sam kastrirala nakon 4 dana mjaukanja, ali ne zbog toga, nego zato što je počeo da piška po stanu... nju nešto ne bih odmah sterilizirala pa me zanima koliko će to trajati??
- kakav nered
#1156 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ami8 wrote:Mislim da tu nema nekih pravila, ja imam dvije i prva je imala tjeranje dva puta u razmaku od mjesec dana po 3-4 dana, a kod druge je to trajalo 7 dana pa par dana pauze pa opet. A sada su obadvije sterilisane i mirne...kakav nered wrote:i ja imam jedan problem... mala maca mi izgleda nije više malaveć 3 dana ima tjeranje, po cijeli dan i noć mjauče... zanima me koliko to dugo traje... mačka sam kastrirala nakon 4 dana mjaukanja, ali ne zbog toga, nego zato što je počeo da piška po stanu... nju nešto ne bih odmah sterilizirala pa me zanima koliko će to trajati??
Hvala
prestala je sinoć... držalo je 4 dana... znači mogu opet uskoro očekivati da je uhvati...
sterilizirat ću i ja nju vjerojatno... ali nešto ne bih sad odmah... nema opasnosti od mačića pošto je mačak kastriran...
- SinjaD
#1157 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Erni, javi nam šta bi kod veta?!!kakav nered wrote:erni3 wrote:Vec sam ranije ovdje pisao kako moja Bambi praavoo malo jede, pogotovo nakon sterilizacije koja je bila u februaru.
macke su inace izbirljive... moj Pero jede samo one krekere, tu mokru ni pod razno...pojede nekad malo salame i mesa, ali se nateže oko nje minut dva kao bi li - ne bi li, i onda kao malo pojede...a nekad ni neće, onjuši i ode...
i kad jede krekere jede baš malo... ali nije mršav... sad ima oko 7-8 kg![]()
to što je povratila je vjerojatno dlaka i ne bi se trebao brinuti... moraju da je izbace...
e jedino to što je mršava... da nema parazite?? jesi joj davao tablete protiv parazita??
ja nisam neki stručnjak, mace imam tek 2 godine i nisam imala problema nikada... nadam se da će se javiti netko tko ima više iskustva
Nadam se da je sve dobro i da maca nije bolesna!
- erni3
#1158 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nisam je vodio kod veterinara. Otkrio sam sta je razlog ovoj mrsavosti. Vec nekoliko dana radim do ranog jutra (6:00h), a prije sam isao ranije u krevet. I vidio sam sta moja Bambi radi. Ja da onako trcim i skacem, pa imao bih 20 kg. Znaci, macka za dvije-ti minute napravi dvadesetak krugova po kuci. Prvo ide u kuhinju, a naradne sekunde je vec u mojoj sobi - znaci strahovita brzina. I to ponavlja dosta puta. Dodajem tome jos ona penjanja na nemoguca mjesta i lov na muhe. Dolazim do zakljucka da maca ionako malo jede zbog svoje izbirljivosti, a nenormalno trosi kalorije na aktivnost.
Sto se tice hrane, i za to sam otkrio problem. Gospodja nece da jede na podu. Vjerovali ili ne, kada sam ja kod nje i kada je postavim na stol pojede skoro citavu kesicu hrane od 100 g. Inace, tu istu kesicu, dok je u njenoj posudi na podu, nece ni da pogleda tj. ponekad uzme malo.
Evo, ovih dana sam joj ogranicio prostor po kojem moze trcati tako sto je zatvorim u hodnik za vrijeme tih sati koje posvecuje fiskulturi.To je od 4:30 do 5:00, nakon cega se izmori i ide u krpe ili dodje da se mazi pa zaspi na mom stomaku.
Osjetno vise jede od kako je hranim kako sam gore naveo.
I sto je najvazije, poceo sam primjecivati "stomacic", a ne neku rupu koja je djelovala kao vakuum na mjestu stomaka. Uglavnom, sve dobro ide.
Sto se tice hrane, i za to sam otkrio problem. Gospodja nece da jede na podu. Vjerovali ili ne, kada sam ja kod nje i kada je postavim na stol pojede skoro citavu kesicu hrane od 100 g. Inace, tu istu kesicu, dok je u njenoj posudi na podu, nece ni da pogleda tj. ponekad uzme malo.
Evo, ovih dana sam joj ogranicio prostor po kojem moze trcati tako sto je zatvorim u hodnik za vrijeme tih sati koje posvecuje fiskulturi.To je od 4:30 do 5:00, nakon cega se izmori i ide u krpe ili dodje da se mazi pa zaspi na mom stomaku.
Osjetno vise jede od kako je hranim kako sam gore naveo.
I sto je najvazije, poceo sam primjecivati "stomacic", a ne neku rupu koja je djelovala kao vakuum na mjestu stomaka. Uglavnom, sve dobro ide.
- Duhovni Vođa
#1159 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kako natjerati mačku da ne iznosi hranu iz zdjele i jede je oko zdjele? ovaj moj mrvi na sve strane, posebno suhu hranu....
- minjonja
#1160 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kolika je maca i koji keks koristis? obicno to rade kad je nesto preveliko, pa iznese sa strane da to dobro izmrvi i smaze. probaj uzeti neki sitniji keks, ako je macic. mozda mu je taj prevelik. ima bas keksica za macice. ako je odrasla macka, ne znam sta je.Duhovni Vođa wrote:kako natjerati mačku da ne iznosi hranu iz zdjele i jede je oko zdjele? ovaj moj mrvi na sve strane, posebno suhu hranu....
- sarajlija_ba
#1161 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Nabavi još jednu posudu sa pijeskom. Može i obični pijesak onaj građevinski. Tu posudu drži napolju i kada se pokaki u kući a ti prenesi to u tu posudu vani dok ona ne skonta da je i to njen wc. Kad se navikne na tu posudu vani onda ukloni tu posudu u kući skroz.Partizzanka wrote:situacija je ovakva
nasa maca je kucno poljska maca (vise kucna zimi, vise vani ljeti iako ne ide daleko od kuce ali eto)
i do prosle zime je vecinu (90%) svojih potreba wc-a obavljala iskljucivo vani!
cak i zimi kada je ovdje ispod -20C samo par dana kada je ono bas bas bas zima ona to radi u svojoj posudi
a onda smo joj kupili eto da joj tih par dana bude fino a i da nama bude lakse cistiti - kupili onaj pijesak sto se oko mokrace i izmeta zgrudva, i sto se samo prosije i sto neutralise mirise
posto je bila zima mislili smo da je to oki jer je stalno vrsila u kuci nuzdu
medjutim vjestica i sada kada je lijepo vrijeme vrsi nuzdu samo u kuci
po cijeli je dan nema ... dodje, piski i ode vani!
![]()
sta da radimo???
da joj ne ocistimo dan dva onaj pijesak mozda joj se bude gadilo???
bojim se da ce nam se samo poceti po kuci piskiti
Ako je navikneš da ide samo vani onda nemoj ponovo unositi posudu sa pijeskom ni zimi.
- sarajlija_ba
#1162 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
NikakoDuhovni Vođa wrote:kako natjerati mačku da ne iznosi hranu iz zdjele i jede je oko zdjele? ovaj moj mrvi na sve strane, posebno suhu hranu....
- erni3
#1163 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Minjona, smijem li ovo davati maci: http://www.dukat.hr/magazin/novosti/duk ... om-laktoze ?
- minjonja
#1164 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja ne bih, iako je to neko spešl preparirano mlijeko. jezim se kad vidim da neko daje mlijeko mackama. udebljace se ona i bez toga. daj joj 3 puta dnevno da jede plus nek keksa ima uvijek. mlijeko nije normalna ishrana za odrasle zivotinje, ni za covjeka, zato mnogi ne podnose mlijecne proizvode. koliko je stara maca?erni3 wrote:Minjona, smijem li ovo davati maci: http://www.dukat.hr/magazin/novosti/duk ... om-laktoze ?
- moa
#1165 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vlasnici plavih ruskih javite se...
- erni3
#1166 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Starija je od 6 mjeseci, kako rece Amar. sad koliko, ne znam stvarno.minjonja wrote:ja ne bih, iako je to neko spešl preparirano mlijeko. jezim se kad vidim da neko daje mlijeko mackama. udebljace se ona i bez toga. daj joj 3 puta dnevno da jede plus nek keksa ima uvijek. mlijeko nije normalna ishrana za odrasle zivotinje, ni za covjeka, zato mnogi ne podnose mlijecne proizvode. koliko je stara maca?erni3 wrote:Minjona, smijem li ovo davati maci: http://www.dukat.hr/magazin/novosti/duk ... om-laktoze ?
Uglavnom, ono zbog cega hocu da joj dajem mlijeko nije zato sto hocu da se udeblja. NEgo zato sto voli mlijeko, ja kad pravim corn flakes, uvijek se prisulja nekako i onda ili pije mlijeko iz posude u kojoj sebi pripremam hranu, ili ako se sta prospe to polize. Znam da ne valja, pa je zato odbijam od mlijeka, ali kad vec toliko voli - rekoh da joj uzmem to neko posebno mlijeko i ponekad je pocastim
- minjonja
#1167 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
vole sve mace, i moje, al im ne dam. oni su iskljucivi mesojedi, za razliku od cuka koji jedu i pitu i hljeb i rizu i sve ostalo sto im se da. moje bi nekako jele sve sto i ja, a kad im stavim u njihovu zdjelu, nije vise zanimljivo. takve su one. ja sad muku mucim oko herbara, sve mi biljke pojedose...
- SinjaD
#1168 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Možda da joj u posudu s vodom kapneš par kapi mlijeka (bukvalno par kapi) , samo da malo oboji i zamiriše vodu. Možda je uspiješ zavarati, a ta mala količina neće joj naškoditi.erni3 wrote:Starija je od 6 mjeseci, kako rece Amar. sad koliko, ne znam stvarno.minjonja wrote:ja ne bih, iako je to neko spešl preparirano mlijeko. jezim se kad vidim da neko daje mlijeko mackama. udebljace se ona i bez toga. daj joj 3 puta dnevno da jede plus nek keksa ima uvijek. mlijeko nije normalna ishrana za odrasle zivotinje, ni za covjeka, zato mnogi ne podnose mlijecne proizvode. koliko je stara maca?erni3 wrote:Minjona, smijem li ovo davati maci: http://www.dukat.hr/magazin/novosti/duk ... om-laktoze ?
Uglavnom, ono zbog cega hocu da joj dajem mlijeko nije zato sto hocu da se udeblja. NEgo zato sto voli mlijeko, ja kad pravim corn flakes, uvijek se prisulja nekako i onda ili pije mlijeko iz posude u kojoj sebi pripremam hranu, ili ako se sta prospe to polize. Znam da ne valja, pa je zato odbijam od mlijeka, ali kad vec toliko voli - rekoh da joj uzmem to neko posebno mlijeko i ponekad je pocastim
I moj mačak "leti" kad osjeti/vidi da ja jedem pahuljice s mlijekom ali slaba mu fajda
Inače drago mi je da je s macom sve OK. Jako je bitno posmatrati ih, vidjeti kakve su im navike, kako rade ovo ili ono...
- VenomousV
#1169 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
potrazi ga i dozivaj.
prije dva dana se po treci put dogodila i meni ista situacija. prva dva puta smo ga trazili i nasli nakon 2 dana. danas opet ista prica, nadjosmo ga zakljucanog u komsinicinoj supi, sreca pa je mjaukao kad je cuo mamu kako ga zove. posljednjih sat vremena prede i umiljava se
nadam se da ces ga naci
prije dva dana se po treci put dogodila i meni ista situacija. prva dva puta smo ga trazili i nasli nakon 2 dana. danas opet ista prica, nadjosmo ga zakljucanog u komsinicinoj supi, sreca pa je mjaukao kad je cuo mamu kako ga zove. posljednjih sat vremena prede i umiljava se
nadam se da ces ga naci
- VenomousV
#1170 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
trazi ga po mjestima gdje mislis da sigurno ne bi otisao. vrlo je moguce da je negdje usao pa ne zna izac... sretno
- Felidae
#1171 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja kad jedem cokolino
moja sjedne i ceka...zna da ce dobiti posudu da olize....tako napravi slatku facu da bi bio grijeh da joj ne dam, i naravno poslije pravljenja pudinga, serpa je njena....ali moja maca hvala bogu ne pokazuje neke probleme radi toga.
-
Strpljiva
#1172 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Udomila sam skoro dvoje mačića. Jedno od njih kaki samo na jednom mjestu u sobi, neće u pijesak 
- Skyfox
#1173 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jesi probala da ga nosis u kutiju? Ocisti detaljno to mijesto dok ne uklonis sav miris, mozda ce onda preci na pijesak...Strpljiva wrote:Udomila sam skoro dvoje mačića. Jedno od njih kaki samo na jednom mjestu u sobi, neće u pijesak
-
Strpljiva
#1174 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pokazala sam mu odmah pijesak. Ali očigledno mu nešto ne paše. Dok joj sestrica ne pravi probleme.Skyfox wrote:jesi probala da ga nosis u kutiju? Ocisti detaljno to mijesto dok ne uklonis sav miris, mozda ce onda preci na pijesak...Strpljiva wrote:Udomila sam skoro dvoje mačića. Jedno od njih kaki samo na jednom mjestu u sobi, neće u pijesak
Probam, pa se javim. Hvala
- Partizzanka
#1175 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pa onda njemu/njoj stavi posudu sa pijeskom na to mjesto :=)