Ovi su mi giganti... Druže, ja sa svojih 50-60 stignem uvijek prije tebe od Otoke do Čaršije, jer se ti sa svojim prestrojavanjem i ubrzavanjem / usporavanjem izgubiš i staneš na semaforima 20 puta na toj relaciji. Nadam se da ti mnogo ljudi ide po živcima, tako ti i treba kad ne znaš saobraćajna pravila i kulturu. Prošao sam skoro sve gradove Evrope i vozio u svakom od njih, nigdje se ne vozi glupo kao kod nas, a uzrok su upravo ovakva razmišljanja kao tvoje. Ne radi se o brzini, nego o glupom načinu vožnje.GOLFER wrote:to ti je bas glupo, djetinjasto i bezveze, sto to ti ko fol glumis mangupassmmiilleeyy wrote:ja ne vozim brze od 50 maksimalno 60 po gradu
Vazda neki belaj imam,skoro uvijek se nadje neko ko blica svira lijepi se za karambolku a ja i dalje po svom
U cetvrtak Navece sam zamalo imao udes s nekim papkom koji prodje kroz crveno. On stavio koku pa misli faca jbg kod nas moras non stop gledati po retrovizorima pa malo lijevo desno nikad ne znas sta se moze desiti![]()
Hitnoj i Vatrogascima se sklanjam kako znam i umijem,a ovim guzonjama nikad nek cekajupa neces da se pomaknes u drugu traku...
Po gradu imaju 2 ili 3 trake dovoljno i za one sopore i za one brze vozace, pa nek svako vozi kako zeli, sta se ti imas u to mjesati ne kontam? I ja znam nekad blicati nekome da se skloni ili prestroji u sporiju traku, jer zuri mi se, ja ne zelim da se od carsije do Otoke vozim 20 minuta, ja tu idem max 10 minuta i meni tih 10 minuta znaci puno, ko si ti da mi se mjesas to?
ja kada ne zurim uvjekvodim racuna da ne ometam saobracaj i druge vozace, dakle ne zelim da usporavam i ometam saobracaj nego da ga ubrzam... fakat ne kontam Vas koji mislite da svako ko vozi brze od 50-60 km/h je guzonja kojem trebas igrat po zivcima...![]()
![]()
Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
- Erzsebet
#1151 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
-
GOLFER
#1152 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ja nisam rekao da postoji ODREDJENA traka za brze ili sporije... (sporija traka je ona u kojoj ima vise automobila koji voze sporije, svaki vozac mora biti sposoban prociijeniti to)karanana wrote:a boga ti, u gradu, na ovoj glavnoj saobracajnici sa tri trake, koja je to sporija a koja brza traka? deder mi reci.
vidi kad je guzva guzva je svima i svesu trake iste, ali nekad se desi da u jednoj grupi ide 4-5 automobila i 3 automobila blokiraju sve tri trake peglajuci po 50-tak km/h ocito neki ljudi to rade namjerno (kao sto sam ovdje na forum procitao) i ne zele da oslobode ni jednu traku onima koji voze brze od njih ili kojima se zuri, dakle ti ljudi ne vode racuna o saobracaju, usporavaju, cesto naprave bezpotrebnu guzvu, provociraju druge vozace... a sve sto treba je da se kulturno sklone ispred ili iza nekog u drugoj traci koji vozi sporo kao i oni...E o tome se radi, a ovako (neki) ko fol glume mangupe, jer eto oni nece da se sklone nekome ko zeli da vozi brze (ili nekome ko zuri)
Vidi kada mi se PEGLA (i kad ne zurim) gledam malo retrevizor i prati saobracaj oko sebe, ako vidim da neko vozi brze i ne moze da prodje ja mu napravim prostor i sklonim se ko covjek u traku u kojoj jos neko pegla, sto se ja imam pravit pametan i glumit nesto?
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#1153 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Boga mi, bez obzira na to što nema tehničke preduslove da se nazove autoputem, kad ulaziš sa obje strane na onaj dio puta imaš saobraćajni znak autoputa odnosno:karanana wrote:dijelu zapadnog izlaza iz sarajeva od blazuja do mostarskog raskrsca jer ni ono nije autoput nego cesta sa ogranicenjem od 60 km/h.
. Stoga se na onom dijelu puta treba ponašati u skladu sa pravilima vožnje po autoputu koja nalažu da kad završiš obilaženje automobila u desnoj traci i ti se vratiš u desnu, Sve drugo je papanluk i tvoje iživljavanje ravno papanluku blicanja u gradu da ti se neko skloni iz trake.
- Erzsebet
#1154 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Nije cesta tvoja privatna prćija, pa da nekome govoriš hoće li voziti brže od ograničenja. Ograničenje je 50, eventualno 60, a ako želiš brže, kupi si helikopter, pa idi iznad nas. Ti smiješ nas provocirati sa svojih 80 ili više na sat, a mi tebe ne smijemo, jer ne želimo da nas kamera uhvati i da kao debili plaćamo kazne? Odjebaus sa svojom vožnjom, žuri kući kad dođeš.GOLFER wrote:ja nisam rekao da postoji ODREDJENA traka za brze ili sporije... (sporija traka je ona u kojoj ima vise automobila koji voze sporije, svaki vozac mora biti sposoban prociijeniti to)karanana wrote:a boga ti, u gradu, na ovoj glavnoj saobracajnici sa tri trake, koja je to sporija a koja brza traka? deder mi reci.
vidi kad je guzva guzva je svima i svesu trake iste, ali nekad se desi da u jednoj grupi ide 4-5 automobila i 3 automobila blokiraju sve tri trake peglajuci po 50-tak km/h ocito neki ljudi to rade namjerno (kao sto sam ovdje na forum procitao) i ne zele da oslobode ni jednu traku onima koji voze brze od njih ili kojima se zuri, dakle ti ljudi ne vode racuna o saobracaju, usporavaju, cesto naprave bezpotrebnu guzvu, provociraju druge vozace... a sve sto treba je da se kulturno sklone ispred ili iza nekog u drugoj traci koji vozi sporo kao i oni...E o tome se radi, a ovako (neki) ko fol glume mangupe, jer eto oni nece da se sklone nekome ko zeli da vozi brze (ili nekome ko zuri)![]()
![]()
![]()
Vidi kada mi se PEGLA (i kad ne zurim) gledam malo retrevizor i prati saobracaj oko sebe, ako vidim da neko vozi brze i ne moze da prodje ja mu napravim prostor i sklonim se ko covjek u traku u kojoj jos neko pegla, sto se ja imam pravit pametan i glumit nesto?
-
GOLFER
#1155 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Ja tebi niti odredjujem kako ces voziti niti ti nesto pametujem, ja samo kazem da nije uradu NAMJERNO peglat u liniji sa jos 1 ili 2 peglatora u susjednim trakama i tako potpuno blokirat put svakome ko zeli imalo brze da vozi... Ovo sto pisem se ne odnosi na guzve nego kada npr na jendom semaforu stane 5-6 automobila.Erzsebet wrote:
Ovi su mi giganti... Druže, ja sa svojih 50-60 stignem uvijek prije tebe od Otoke do Čaršije, jer se ti sa svojim prestrojavanjem i ubrzavanjem / usporavanjem izgubiš i staneš na semaforima 20 puta na toj relaciji. Nadam se da ti mnogo ljudi ide po živcima, tako ti i treba kad ne znaš saobraćajna pravila i kulturu. Prošao sam skoro sve gradove Evrope i vozio u svakom od njih, nigdje se ne vozi glupo kao kod nas, a uzrok su upravo ovakva razmišljanja kao tvoje. Ne radi se o brzini, nego o glupom načinu vožnje.
Ti NIKADA sa tim 50-60 neces stici prije mene do otoke (u gustoci saobracaja o kojoj ja pricam) jer ja znam tacno napamet svaki semafor na toj relaciji, jer vozim svaki dan vise puta, i tacno znam gdje trebam ubrzati da bi stigao koji semafor i koliko trebam ubrzati, ali to nije ni bitno, bitno je da neko NAMJERNO zeli da se pravi mangup i blokira trake svima, a ako je to KULTURA onda mi nemamo sta pricati...
- karanana
#1156 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ma ne, ako ja vozim 50-60 na cesti gdje je ogranicenje 50-60, nije mi jasno zasto bih se ja trebao sklanjati i prilagodjavati necijoj vecoj brzini od te. mene ne zanima vozi li neko 150 na toj cesti, sto se mene tice moze, ali neka meni ne blica i ne utice na moj nacin voznje i nek meni ne kreira nervozu i srklet gdje cu se ja zbog njega i njegovog blicanja zabit u nekoga ili uletiti nekome u drugu traku.
a naravno drugo je kad dva seljaka voze 20 i pricaju kroz prozore dvaju auta i usporavaju saobracaj iza sebe. ali ti slucajevi nisu tako cesti.
bogami @1946, nisi u pravu. pravac o kojem sam ja pricao, blazuj-mostarsko raskrsce nema taj znak. taj znak se prekrizava negdje oko osjeka gdje je onaj toyota salon i odatle imas znakove ogranicenja brzine 80 pa onda 60 koji nastaje od izlaza za blazuj i ide dalje iako je cesta sa dvije trake. dakle kroz blazuj ti je ogranicenje 60.
a naravno drugo je kad dva seljaka voze 20 i pricaju kroz prozore dvaju auta i usporavaju saobracaj iza sebe. ali ti slucajevi nisu tako cesti.
bogami @1946, nisi u pravu. pravac o kojem sam ja pricao, blazuj-mostarsko raskrsce nema taj znak. taj znak se prekrizava negdje oko osjeka gdje je onaj toyota salon i odatle imas znakove ogranicenja brzine 80 pa onda 60 koji nastaje od izlaza za blazuj i ide dalje iako je cesta sa dvije trake. dakle kroz blazuj ti je ogranicenje 60.
- Erzsebet
#1157 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Ja ću sa svojih 60 UVIJEK stići prije tebe, pogotovo kad je gužva, jer i ja znam napamet svaki semafor u gradu i tačno znam gdje mogu kako voziti. Na dionicama gdje treba ubrzati postavljene su kamere, pa bujrum plaćaj kaznu, konkretno su to Pofalići i Otoka, a baš tu treba ubrzati ako želiš stići zeleni val. Nikome ja to ne radim namjerno, a o kulturi nemamo šta pričati, jer nije kultura voziti po gradu 80 i više, pogotovo jer ne voze tako svi, nego određeni broj onih "kojima se žuri". U Istanbulu je to kultura i to je druga priča, ali u Sarajevu nije, a kad mi blicaš kod 60 na sat, očekuj samo da ti još i zakočim, a ne da ti se sklonim.GOLFER wrote:Ja tebi niti odredjujem kako ces voziti niti ti nesto pametujem, ja samo kazem da nije uradu NAMJERNO peglat u liniji sa jos 1 ili 2 peglatora u susjednim trakama i tako potpuno blokirat put svakome ko zeli imalo brze da vozi... Ovo sto pisem se ne odnosi na guzve nego kada npr na jendom semaforu stane 5-6 automobila.Erzsebet wrote:
Ovi su mi giganti... Druže, ja sa svojih 50-60 stignem uvijek prije tebe od Otoke do Čaršije, jer se ti sa svojim prestrojavanjem i ubrzavanjem / usporavanjem izgubiš i staneš na semaforima 20 puta na toj relaciji. Nadam se da ti mnogo ljudi ide po živcima, tako ti i treba kad ne znaš saobraćajna pravila i kulturu. Prošao sam skoro sve gradove Evrope i vozio u svakom od njih, nigdje se ne vozi glupo kao kod nas, a uzrok su upravo ovakva razmišljanja kao tvoje. Ne radi se o brzini, nego o glupom načinu vožnje.
Ti NIKADA sa tim 50-60 neces stici prije mene do otoke (u gustoci saobracaja o kojoj ja pricam) jer ja znam tacno napamet svaki semafor na toj relaciji, jer vozim svaki dan vise puta, i tacno znam gdje trebam ubrzati da bi stigao koji semafor i koliko trebam ubrzati, ali to nije ni bitno, bitno je da neko NAMJERNO zeli da se pravi mangup i blokira trake svima, a ako je to KULTURA onda mi nemamo sta pricati...
-
GOLFER
#1158 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
hajde Bogati popsti, ako to je do rasprave idi na drugi forum... ja NIGDJE nisam rekao da neko TREBA DA UBRZAVA, sve sto sam napisao fino pise, zato ne PODVALJUJ!!! Fakat nidje vez ti je komentar, da li ti mozes razmisljati dalje od nekog usadjenog kalupa u tvojoj glavi o odredjenim pitanjima???Erzsebet wrote:Nije cesta tvoja privatna prćija, pa da nekome govoriš hoće li voziti brže od ograničenja. Ograničenje je 50, eventualno 60, a ako želiš brže, kupi si helikopter, pa idi iznad nas. Ti smiješ nas provocirati sa svojih 80 ili više na sat, a mi tebe ne smijemo, jer ne želimo da nas kamera uhvati i da kao debili plaćamo kazne? Odjebaus sa svojom vožnjom, žuri kući kad dođeš.GOLFER wrote:
ja nisam rekao da postoji ODREDJENA traka za brze ili sporije... (sporija traka je ona u kojoj ima vise automobila koji voze sporije, svaki vozac mora biti sposoban prociijeniti to)
vidi kad je guzva guzva je svima i svesu trake iste, ali nekad se desi da u jednoj grupi ide 4-5 automobila i 3 automobila blokiraju sve tri trake peglajuci po 50-tak km/h ocito neki ljudi to rade namjerno (kao sto sam ovdje na forum procitao) i ne zele da oslobode ni jednu traku onima koji voze brze od njih ili kojima se zuri, dakle ti ljudi ne vode racuna o saobracaju, usporavaju, cesto naprave bezpotrebnu guzvu, provociraju druge vozace... a sve sto treba je da se kulturno sklone ispred ili iza nekog u drugoj traci koji vozi sporo kao i oni...E o tome se radi, a ovako (neki) ko fol glume mangupe, jer eto oni nece da se sklone nekome ko zeli da vozi brze (ili nekome ko zuri)![]()
![]()
![]()
Niti kome govorim kako d avozi ni koliko brzo ni nista drugo, nego samo ne mogu da skontam sto bi se neko ko fol pravio MANGUP i namjernooooo, namjerno, namjerno blokirao sve trake da neko ko vozi brz ne moze proci. zasto se jednostavno ne skoloni iza ili ispred nekog ko isto tako sporo vozi? Ja radi to, sklonim se jer je to valjda neka kultura, a ti ne mozes skontat.... hajd sad opet opleti kako ja nemam pravo tebe tjerat da VOZIS BRZE
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#1159 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Moram priznati da nisam nikad primjetio taj znak kod toyote, doduše kroz Blažuj mi razum ne dozvoljava da vozim brže kad imaš one lole što konstantno preskaču (ne prelaze) cestu iako imaju podputnjak. A sad mi nadođe i da znak autoputa u smjeru prema gradu stoji tek nakon podvožnjaka.karanana wrote:bogami @1946, nisi u pravu. pravac o kojem sam ja pricao, blazuj-mostarsko raskrsce nema taj znak. taj znak se prekrizava negdje oko osjeka gdje je onaj toyota salon i odatle imas znakove ogranicenja brzine 80 pa onda 60 koji nastaje od izlaza za blazuj i ide dalje iako je cesta sa dvije trake. dakle kroz blazuj ti je ogranicenje 60.
- karanana
#1160 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
da li je kod nas to blicanje zabranjeno nekim zakonom?
ja znam da je u nekim evropskim zemljama blicanje zabranjeno pa cak i kada je u pitanju neko od koga trazis da se skloni iz lijeve trake autoputa. jer nije tvoje da nekome dajes do znanja kako i koliko ce brzo voziti i da pri tom ugrozavas njegov zivot i zivote u automobilima oko njega. za takvu procjenu postoji policija i eventualno kamere jer se i spora voznja moze kazniti.
kroz blazuj na najmanje 5 mjesta imas tablu 60. na relaciji sarajevo-mostar, veoma cesto prije onoga nadvoznjaka, odmah na izlazu za blazuj i akvu imas policiju i radar koji fataju one koji ne ispostuju znak smanjenja brzine sa 120 na 60.
ja znam da je u nekim evropskim zemljama blicanje zabranjeno pa cak i kada je u pitanju neko od koga trazis da se skloni iz lijeve trake autoputa. jer nije tvoje da nekome dajes do znanja kako i koliko ce brzo voziti i da pri tom ugrozavas njegov zivot i zivote u automobilima oko njega. za takvu procjenu postoji policija i eventualno kamere jer se i spora voznja moze kazniti.
kroz blazuj na najmanje 5 mjesta imas tablu 60. na relaciji sarajevo-mostar, veoma cesto prije onoga nadvoznjaka, odmah na izlazu za blazuj i akvu imas policiju i radar koji fataju one koji ne ispostuju znak smanjenja brzine sa 120 na 60.
-
GOLFER
#1161 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
molim te citaj sta pisem, pa bar to... ja sam fino rekao o kojim ja situacijama pricam, a guzvu sam jasno izuzeo iz svoje price, tako da mi guzvu bezveze spominjes je o njoj ne pricamo. I da kamere imaju, ali ti mozes ubrzavati do linije semafora gdje je senzor. i sva moja prica se odnosi na to da neko nema osjecaja za tok saobracaja, meni nije normalno da neko NAMJERNO usporava i blokira trake i to je ono sto meni smeta (ne kazem da to radis ti), ja samo kazem da treba pratiti tok saobracaja, i valjda imat neki osjecaj za protok vozila oko sebe... meni je normalno kad nezurim uletit kolonu (traku) gdje jos 2-3 automobila isto ne zure i oslobodit traku onima koji mozda (opravdano ili ne opravdano zure) ko sam ja da ulazim u te stvari... ja mogu ko covjek olaksat, zaso bi nekome otezavo, sta me kosta? vala NISTA al eto nekoga mozda i kosta olaksat drugom...Erzsebet wrote:
Ja ću sa svojih 60 UVIJEK stići prije tebe, pogotovo kad je gužva, jer i ja znam napamet svaki semafor u gradu i tačno znam gdje mogu kako voziti. Na dionicama gdje treba ubrzati postavljene su kamere, pa bujrum plaćaj kaznu, konkretno su to Pofalići i Otoka, a baš tu treba ubrzati ako želiš stići zeleni val. Nikome ja to ne radim namjerno, a o kulturi nemamo šta pričati, jer nije kultura voziti po gradu 80 i više, pogotovo jer ne voze tako svi, nego određeni broj onih "kojima se žuri". U Istanbulu je to kultura i to je druga priča, ali u Sarajevu nije, a kad mi blicaš kod 60 na sat, očekuj samo da ti još i zakočim, a ne da ti se sklonim.
- karanana
#1162 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ja se u gradu necu nikad nikom skloniti ni promijeniti traku kao odgovor na njegovo blicanje. vozim dozvoljenom brzinom u traci koja niti je dezignirana da je brza niti sporija. nemam se ja sta prestrojavati u uvijek gustom saobracaju na cesti punoj semafora i skretanja i tako rizikovati da cu nekoga udariti ili mu uletiti pa da meni frajer jebe mater sto mu se ubacujem.
autoput je drugo. nije toliko gust sa saobracajem pa nije problem se skloniti u desnu traku i voziti svoj ritam i pustiti brze neka idu lijevom. ali cak i na autoputevima, na dijelovima koji prolaze kroz grad gdje je saobracaj gusci ne bi se trebalo ocekivati sklanjanje udesno kada su i lijeva i desna traka gusto popunjene vozilima.
autoput je drugo. nije toliko gust sa saobracajem pa nije problem se skloniti u desnu traku i voziti svoj ritam i pustiti brze neka idu lijevom. ali cak i na autoputevima, na dijelovima koji prolaze kroz grad gdje je saobracaj gusci ne bi se trebalo ocekivati sklanjanje udesno kada su i lijeva i desna traka gusto popunjene vozilima.
- BSn
#1163 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Ako je traka pored slobodna, onda onaj ko zeli brze se prestrojava. Voznja od 50-60 ne pravi zakrcenja, tako da svako ko zeli da pozuri mora sam sebi da nadje nacin da se probije. Onaj ko nema namjeru da skrene na sljedecem krizanju (osim ako nije cep, naravno) se prestrojava i vozi srednjom. Ne postoji najbrza traka u gradu, nego traka za pravo i za skretanje. Kada bi svako ko zeli i poslije raskrsnice nastaviti pravo vozi srednjom, a oni koji zele lijevo ili desno vozili tim trakama, bilo bi mnogo manje guzve, a samim tim i prostora za onoga ko zuri da "slaloma" izmedju njih i tako vozi kako mu ceif.
- BSn
#1164 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
karanana wrote:ja se u gradu necu nikad nikom skloniti ni promijeniti traku kao odgovor na njegovo blicanje. vozim dozvoljenom brzinom u traci koja niti je dezignirana da je brza niti sporija. nemam se ja sta prestrojavati u uvijek gustom saobracaju na cesti punoj semafora i skretanja i tako rizikovati da cu nekoga udariti ili mu uletiti pa da meni frajer jebe mater sto mu se ubacujem.
Mada na nasem autoputu nema (ili su jako rijetke) situacija u kojima je toliko zakrcenje da je najbolja varijanta da se vozi u obje trake podjednako. Lijeva traka na autoputu jeste za "preticanje", pa je savim normalno poslije preticanja se vratiti odmah u desnu, posebno ako iza tebe ide neko s vecom brzinom, tako da mu ne oduzimas zamah.
Mada, kod nas se raja mnogo normalnije ponasa na autoputu, nego u gradskoj voznji, ili na magistrali. Na magistrali, valjda, kontaju da ti trebas da usporis dok on pretice.
- karanana
#1165 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
nema kod nas guzve ni zakrcenja na autoputu tako da kod nas nije problem pridrzavati se pravila lijeve trake kao obilazne trake. posto cesto prolazim kroz zagreb, na to sam mislio, tamo se cesto na autoputu zakrci od onog savskog mosta pa do onog odmorista "plitvice", tako da na tih nekoliko kilometara to pravilo lijeve trake i nije bas efektno jer je guzva i desno i lijevo.
- BSn
#1166 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
karanana wrote:nema kod nas guzve ni zakrcenja na autoputu tako da kod nas nije problem pridrzavati se pravila lijeve trake kao obilazne trake. posto cesto prolazim kroz zagreb, na to sam mislio, tamo se cesto na autoputu zakrci od onog savskog mosta pa do onog odmorista "plitvice", tako da na tih nekoliko kilometara to pravilo lijeve trake i nije bas efektno jer je guzva i desno i lijevo.
Za to Italijani imaju najbolje rjesenje - zaustavnu traku.
Kako bi se kod nas spuc'o u most kad bi kren'o zaustavnom.
-
Cafe Camargue
#1167 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Ne provaljuj se, očigledno je da nisi mak'o iz Sarajeva.Erzsebet wrote:Ovi su mi giganti... Druže, ja sa svojih 50-60 stignem uvijek prije tebe od Otoke do Čaršije, jer se ti sa svojim prestrojavanjem i ubrzavanjem / usporavanjem izgubiš i staneš na semaforima 20 puta na toj relaciji. Nadam se da ti mnogo ljudi ide po živcima, tako ti i treba kad ne znaš saobraćajna pravila i kulturu. Prošao sam skoro sve gradove Evrope i vozio u svakom od njih, nigdje se ne vozi glupo kao kod nas, a uzrok su upravo ovakva razmišljanja kao tvoje. Ne radi se o brzini, nego o glupom načinu vožnje.GOLFER wrote:to ti je bas glupo, djetinjasto i bezveze, sto to ti ko fol glumis mangupassmmiilleeyy wrote:ja ne vozim brze od 50 maksimalno 60 po gradu
Vazda neki belaj imam,skoro uvijek se nadje neko ko blica svira lijepi se za karambolku a ja i dalje po svom
U cetvrtak Navece sam zamalo imao udes s nekim papkom koji prodje kroz crveno. On stavio koku pa misli faca jbg kod nas moras non stop gledati po retrovizorima pa malo lijevo desno nikad ne znas sta se moze desiti![]()
Hitnoj i Vatrogascima se sklanjam kako znam i umijem,a ovim guzonjama nikad nek cekajupa neces da se pomaknes u drugu traku...
Po gradu imaju 2 ili 3 trake dovoljno i za one sopore i za one brze vozace, pa nek svako vozi kako zeli, sta se ti imas u to mjesati ne kontam? I ja znam nekad blicati nekome da se skloni ili prestroji u sporiju traku, jer zuri mi se, ja ne zelim da se od carsije do Otoke vozim 20 minuta, ja tu idem max 10 minuta i meni tih 10 minuta znaci puno, ko si ti da mi se mjesas to?
ja kada ne zurim uvjekvodim racuna da ne ometam saobracaj i druge vozace, dakle ne zelim da usporavam i ometam saobracaj nego da ga ubrzam... fakat ne kontam Vas koji mislite da svako ko vozi brze od 50-60 km/h je guzonja kojem trebas igrat po zivcima...![]()
![]()
-
Cafe Camargue
#1168 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Moraš razumjet da nisu svi dobri vozači sa dobrim osjećajem za vožnju. To što su položili testove znakova, paralelni parking i kretanje uzbrdo ne čini ih dobrim vozačima.Lud i ponosan wrote:Gdje je to moguce naravno, lijeva traka i u gradu bi trebala da bude najbrza. To nigdje ne pise u zakonu, ali ne znaci da nije ispravno. Ali... Ne mogu to neki da shvate. Pa se ja iz lijeve na kraju prestrojim u skroz desnu straku (ako je u slucaju cesta sa 3 trake), jer ova dva kloca idu jedan do drugog i ne kontaju ama bas nista.BSn wrote:Ako je traka pored slobodna, onda onaj ko zeli brze se prestrojava. Voznja od 50-60 ne pravi zakrcenja, tako da svako ko zeli da pozuri mora sam sebi da nadje nacin da se probije. Onaj ko nema namjeru da skrene na sljedecem krizanju (osim ako nije cep, naravno) se prestrojava i vozi srednjom. Ne postoji najbrza traka u gradu, nego traka za pravo i za skretanje. Kada bi svako ko zeli i poslije raskrsnice nastaviti pravo vozi srednjom, a oni koji zele lijevo ili desno vozili tim trakama, bilo bi mnogo manje guzve, a samim tim i prostora za onoga ko zuri da "slaloma" izmedju njih i tako vozi kako mu ceif.
Ne postoji brza traka na cesti gdje su na svim raskrsnicama moguća skretanja i desno i lijevo, dakle to jednostavno NE POSTOJI. Opet, postoji nepisano pravilo da je krajnja desna za kamione i autobuse pa se može tretirati sporom trakom, ali brza na sarajevskoj džadi jednostavno ne postoji.
Znam par ljudi koji voze 10+ godina, i toliko su nesigurni da im je prestrojavanje iz krajnje desne u krajnju lijevu operacija za koju im treba dionica od bar pola kilometra. A što je još gore, takvi vozački u tim situacijama toliko uspore da naprave čep u saobraćaju, tako da mislim da je ipak bolje da se drže koje god hoće trake, samo nek voze u granicama dozvoljenog.
- respo
#1169 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
hahahBSn wrote:Ako je traka pored slobodna, onda onaj ko zeli brze se prestrojava. Voznja od 50-60 ne pravi zakrcenja, tako da svako ko zeli da pozuri mora sam sebi da nadje nacin da se probije. Onaj ko nema namjeru da skrene na sljedecem krizanju (osim ako nije cep, naravno) se prestrojava i vozi srednjom. Ne postoji najbrza traka u gradu, nego traka za pravo i za skretanje. Kada bi svako ko zeli i poslije raskrsnice nastaviti pravo vozi srednjom, a oni koji zele lijevo ili desno vozili tim trakama, bilo bi mnogo manje guzve, a samim tim i prostora za onoga ko zuri da "slaloma" izmedju njih i tako vozi kako mu ceif.
kako si sam kontradiktoran
vidis da postoji "najbrza" traka u gradu to je uvijek u pravilu srednja jedna ili vise
naravno nigdje ne pise ali to je nepisano pravilo
a sad sto neko pegla lijevom ili desnom od marin dvora da bi skrenuo na malti je bas to usporavanje saobracaja
- respo
#1170 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
ajd ponovo na cas logikeLud i ponosan wrote: Gdje je to moguce naravno, lijeva traka i u gradu bi trebala da bude najbrza. To nigdje ne pise u zakonu, ali ne znaci da nije ispravno. Ali... Ne mogu to neki da shvate. Pa se ja iz lijeve na kraju prestrojim u skroz desnu straku (ako je u slucaju cesta sa 3 trake), jer ova dva kloca idu jedan do drugog i ne kontaju ama bas nista.
Problem Sarajeva, a vjerujem i drugih gradova, su primitivizam, bahatost i seljakljuk. Odvrni muziku u golfu 2, nebitno sto se od basova kompletno auto ljulja, nabaci kineske ksenone i hajmo u slamom sa nekom plavusicom pored. Boli nas uvo i za pjesake, lokve, druge ucesnike u saobracaju, semafore, mi smo glavni.
Da ne spominjem papke sa dobrim ledjima, babuska tajkun/lopov i sina bodri adekvatnim auticem (Q7, Touareg i sl.) i dozvolom da radi sta hoce.
Stane na sred ceste, upali sva 4 zmigavca i ode malo u prodavnicu. Jebe se njega sto ce da izazove kolaps.
Jebem Vas u usta seljacka!
pa u gradu je nepisano pravilo da je srednja traka najbrza a ne lijeva
evo recimo na malti se desi da se popuni izlivna i jos nazad ostane auta i sta treba da lijeva bude najbrza a auta stoje
- Neelix
#1171 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
Jedina tri nepisana pravila koja treba postovati su ova:
1.
2.
3.
sve ostalo je shuplja
1.
2.
3.
sve ostalo je shuplja
- kurty
#1172 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
s tim da se ovo pod 2. sad promjenilo, al to je to u bitiNeelix wrote:Jedina tri nepisana pravila koja treba postovati su ova:
1.
2.
3.
sve ostalo je shuplja
- Esja
#1173 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
haha bas tako..Neelix wrote:Jedina tri nepisana pravila koja treba postovati su ova:
1.
2.
3.
sve ostalo je shuplja
- zateznistub
#1174 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
@Respo
Nemoj me pogresno shvatiti, ali kad, gdje i kako si ti polozio vozacki ispit???
Nemoj me pogresno shvatiti, ali kad, gdje i kako si ti polozio vozacki ispit???
- metar_drva
#1175 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom
stvarno pišete gluposti, to je neviđeno. čuj ovoga, srednja najbrza traka, haharespo wrote:ajd ponovo na cas logikeLud i ponosan wrote: Gdje je to moguce naravno, lijeva traka i u gradu bi trebala da bude najbrza. To nigdje ne pise u zakonu, ali ne znaci da nije ispravno. Ali... Ne mogu to neki da shvate. Pa se ja iz lijeve na kraju prestrojim u skroz desnu straku (ako je u slucaju cesta sa 3 trake), jer ova dva kloca idu jedan do drugog i ne kontaju ama bas nista.
Problem Sarajeva, a vjerujem i drugih gradova, su primitivizam, bahatost i seljakljuk. Odvrni muziku u golfu 2, nebitno sto se od basova kompletno auto ljulja, nabaci kineske ksenone i hajmo u slamom sa nekom plavusicom pored. Boli nas uvo i za pjesake, lokve, druge ucesnike u saobracaju, semafore, mi smo glavni.
Da ne spominjem papke sa dobrim ledjima, babuska tajkun/lopov i sina bodri adekvatnim auticem (Q7, Touareg i sl.) i dozvolom da radi sta hoce.
Stane na sred ceste, upali sva 4 zmigavca i ode malo u prodavnicu. Jebe se njega sto ce da izazove kolaps.
Jebem Vas u usta seljacka!
pa u gradu je nepisano pravilo da je srednja traka najbrza a ne lijeva
evo recimo na malti se desi da se popuni izlivna i jos nazad ostane auta i sta treba da lijeva bude najbrza a auta stoje
ograničenje u gradu je 60 (zamisli, u sve tri trake) i svaka daljnja rasprava je totalno besmilena