Star Trek

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#1151 Re: Star Trek

Post by Bloo »

još da je dočekati 3. i 4. epizodu, pa da znam na čemu smo :D nastaviti gledati ili ne
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1152 Re: Star Trek

Post by JoseMujica »

pogledah sinoć prvu...nit miriše niti smrdi vala

jedino mi oni klingonci naki grdni da te bog sačuva...ko da odeš na kakav predizborni skup kod nas
So What!

#1153 Re: Star Trek

Post by So What! »

Nisam ja nostalgičar, ja sam trekkie tek nekih 10-11 godina.

Zahvaljujući FTV-ovom emitovanju Star Trek: Voyagera postao sam vjerni fan.

Zamislit da je ekipa sa državne televizije imala sluha i za ostale serijale, imali bismo čitavu armiju trekkija u domovini.

Recimo prije sam čitao UFP Croatia, odličan portal bio, a kasnije su se pojavili neki fini blogovi na blogger.ba o Star Treku.

Uglavnom UFP Croatia, a zatim Memory Alpha su bili prozor u širi svijet zahvaljući kojem sam se i zaljubio u Star Trek univerzum i pogledao ostale serijale.

TNG i TOS su mi došli kao zadnji nekako i mogu reći da sam blago bio razočaran, jer su po mom mišljenju najdosadnije iako sam svjestan njihove važnosti.
ExNihilo

#1154 Re: Star Trek

Post by ExNihilo »

Kao light fan, više poštovalac, koji je neopoterećen prošlošću serijala - nije loše. Daleko od toga da je spektakularno, ali more se gledati.
The 51st State

#1155 Re: Star Trek

Post by The 51st State »

konacno cgi na nivou sf serije, bice ovo dobro.
Ajatolah_

#1156 Re: Star Trek

Post by Ajatolah_ »

So What! wrote:Nisam ja nostalgičar, ja sam trekkie tek nekih 10-11 godina.

Zamislit da je ekipa sa državne televizije imala sluha i za ostale serijale, imali bismo čitavu armiju trekkija u domovini.

TNG i TOS su mi došli kao zadnji nekako i mogu reći da sam blago bio razočaran, jer su po mom mišljenju najdosadnije iako sam svjestan njihove važnosti.
A većinu Star Treka kojeg sam ja pogledao sam je bilo na HRT-u, jedini izuzetak je baš to jedno emitovanje Voyagera koje spominješ koji sam pratio kao dijete, i evo sad Discovery koji moram ganjati online. HRT ima otkupljene sve serije osim TOS-a i rade rerunove svakih par godina, meni dosta.

Elem, Voyager je katastrofalno koristio, odnosno bolje rečeno nije koristio, svoju premisu. Na kraju svake epizode se brod resetuje u perfektno stanje, a većina scenarija epizoda ustvari nema nikakve veze s njihovim položajem, nego djeluju kao prilagođeni otpaci nesnimljenih TNG epizoda... Zna se reći da je čitava ta serija trebala biti koncipirana kao epizoda Year of Hell. Opet, nije sad da je to loša serija, recimo 4. sezona je baš super, ali u globalu ima veliki broj nezanimljivih epizoda.
Mišo_Kovač

#1157 Re: Star Trek

Post by Mišo_Kovač »

Ono što je Voyager trebao biti, bila je Galactica par godina kasnije. Barem što se habanja broda tiče :D Elem, usput, ko nije gledao Galacticu, nek pogleda Galacticu :D
dale cooper

#1158 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Ajatolah_ wrote:
So What! wrote:Nisam ja nostalgičar, ja sam trekkie tek nekih 10-11 godina.

A većinu Star Treka kojeg sam ja pogledao sam je bilo na HRT-u, jedini izuzetak je baš to jedno emitovanje Voyagera koje spominješ koji sam pratio kao dijete, i evo sad Discovery koji moram ganjati online. HRT ima otkupljene sve serije osim TOS-a i rade rerunove svakih par godina, meni dosta.

Elem, Voyager je katastrofalno koristio, odnosno bolje rečeno nije koristio, svoju premisu. Na kraju svake epizode se brod resetuje u perfektno stanje, a većina scenarija epizoda ustvari nema nikakve veze s njihovim položajem, nego djeluju kao prilagođeni otpaci nesnimljenih TNG epizoda... Zna se reći da je čitava ta serija trebala biti koncipirana kao epizoda Year of Hell. Opet, nije sad da je to loša serija, recimo 4. sezona je baš super, ali u globalu ima veliki broj nezanimljivih epizoda.
Da, to je recimo bila sjajna epizoda koju su upropastili resetom na kraju. Problem kod dosta starog Star Treka
je što nije bilo stvarne opasnosti za većinu glavnih likova. Ništa što se ne bi moglo riješiti magičnim
putovanjem kroz vrijeme ili nekim sličnim plotom koji bi resetovao stvari na staro. DS9 je donekle sa
zadnjih par sezona unio realističniji i mračniji pristup gdje su opasnosti bile stvarne i ljudi su mogli
stradati (Jadzia recimo) Kao i činjenicu da zvjezdana flota nije bila baš tako benigna organizacija kao što se
činilo,što je pokazala obavještajna agencija Section 31, koja se služila različitim i često moralno diskutabilnim
sredstvima u ime očuvanja federacije.
mali_balon

#1159 Re: Star Trek

Post by mali_balon »

Postao sam fan kad sa prvi put gledao film Star Trek IV: The Voyage Home, onda je ubrzo na nocnom programu dan i noc, tvsa, pocelo emitiranje tng ostalo je histoy sve sam gotivio osim ds9 ona mi je nako.....nije lose...nedavno emitovano enterprise mi je bio isto nako...a ovo sad vidjet cemo....nove tehnologije u industriji i tako to vidjet cemo...klingonci....sta ja znam kad pogledam kakvi su bili 60ih....kontam sve evoluira pa tako i industija i masta reditelja.....nove generacije trekija nadolaze.....
So What!

#1160 Re: Star Trek

Post by So What! »

dale cooper wrote:
Da, to je recimo bila sjajna epizoda koju su upropastili resetom na kraju. Problem kod dosta starog Star Treka
je što nije bilo stvarne opasnosti za većinu glavnih likova. Ništa što se ne bi moglo riješiti magičnim
putovanjem kroz vrijeme ili nekim sličnim plotom koji bi resetovao stvari na staro. DS9 je donekle sa
zadnjih par sezona unio realističniji i mračniji pristup gdje su opasnosti bile stvarne i ljudi su mogli
stradati (Jadzia recimo) Kao i činjenicu da zvjezdana flota nije bila baš tako benigna organizacija kao što se
činilo,što je pokazala obavještajna agencija Section 31, koja se služila različitim i često moralno diskutabilnim
sredstvima u ime očuvanja federacije.
O da, između Klingonaca, Borga, Romulanaca i ostalih najpoznatijih i najzanimljivijih protagonista Star Trek univerzuma, Sector 31 je definitnivno jedan od njih. Tvorci novih filmova su to prepoznali pa su Sectro 31 ubacili u drugi film.

Ubjeđen sam da će i ova serija imati u sastavu Sectro 31, jer otkako se pojavila u DS9, nastavila je rad kroz Enterprise i film.
Bloo
Globalna šefica

#1161 Re: Star Trek

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Kao light fan, više poštovalac, koji je neopoterećen prošlošću serijala - nije loše. Daleko od toga da je spektakularno, ali more se gledati.
:lol: :lol: :lol:

e'o sad bih mogla umrijet sretna

kakav ti je osjećaj slušati klingonce na klingonskom all the time?
ExNihilo

#1162 Re: Star Trek

Post by ExNihilo »

Ok je. Jedva čekam da kažu: bortaš bir žablu'di' reh kuago naj. :lol:

Što, je li to predstavlja problem senzibilnim fanovima?
Bloo
Globalna šefica

#1163 Re: Star Trek

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Ok je. Jedva čekam da kažu: bortaš bir žablu'di' reh kuago naj. :lol:

Što, je li to predstavlja problem senzibilnim fanovima?
Nisam senzibilni fan, tako da mogu govoriti samo za sebe :D. Meni je awesome.
Moja je pretpostavka (nakon odgledane 2 epizode) odmah bila, da se dosta ljudi neće svidjeti baš zbog toga što pričaju na klingonskom, iz više razloga.
Iako posjedujem neko rudimentarno znanje o istom, teško ga je slušati jer je guturalan i glotalan i nekako ga teško i sporo izgovaraju, što je u jakom kontrastu sa povremenim uzvicima u ranijim franšizama (red engleskog, red neke klingonske parole - pretpostavljam i jedna od privlačnosti Klingonaca kao ratničkih motorista i overall coolnessa, krvoločnih dok se deru na umilnom engleskom).
ExNihilo

#1164 Re: Star Trek

Post by ExNihilo »

Skontao sam da mi ovi novi Klingonci malo tuknu na orke. :D
tranquil

#1165 Re: Star Trek

Post by tranquil »

Mišo_Kovač wrote:Ono što je Voyager trebao biti, bila je Galactica par godina kasnije. Barem što se habanja broda tiče :D Elem, usput, ko nije gledao Galacticu, nek pogleda Galacticu :D
So say we all :thumbup: Serija koja mi je pokvarila svaki Star Trek poslije toga.

Odgledaš Galacticu, i svu onu ozbiljnost i militarizam i makljažu i ljudsku poganost u svemiru bez ijednog aliena, i nakon toga upališ Star Trek, i vidiš aliena kvrgave glave i velikih ušiju u šarenom prslučiću kako dodaje pića u baru svemirske stanice.
jasko_ba

#1166 Re: Star Trek

Post by jasko_ba »

Onak, moglo je i bolje
Image
madner

#1167 Re: Star Trek

Post by madner »

Znaci postoje dva kapetana i puno jako bljedih kopija. Voyager je zamalo sahranila serijal.
Mišo_Kovač

#1168 Re: Star Trek

Post by Mišo_Kovač »

Svidja mi se Lorca. Iako mu prezime ne zvuči "kapetanski", al ne zvuči ni Siskovo, al je ipak bio čovjek mamojebač :D
tranquil

#1169 Re: Star Trek

Post by tranquil »

Kapetan se zove Lorca? Pa, meni zvuči zajebano zbog jedne asocijacije. Jedan španski pjesnik i pisac drama se zvao Federico Garcia Lorca, ubijen u španskom građanskom ratu, ali njegovo ime me, kao SF fana, opet instant asocira na najzajebanije kapetansko ime u SF-u: Otac Kapetan Federico de Soya, kapetan broda Arhanđel u Dan Simmons-ovom Endymion-u. Ko zna, možda su autori novog ST došli do ovog imena sličnim asocijacijama.
Bloo
Globalna šefica

#1170 Re: Star Trek

Post by Bloo »

tranquil wrote:Kapetan se zove Lorca? Pa, meni zvuči zajebano zbog jedne asocijacije. Jedan španski pjesnik i pisac drama se zvao Federico Garcia Lorca, ubijen u španskom građanskom ratu, ali njegovo ime me, kao SF fana, opet instant asocira na najzajebanije kapetansko ime u SF-u: Otac Kapetan Federico de Soya, kapetan broda Arhanđel u Dan Simmons-ovom Endymion-u. Ko zna, možda su autori novog ST došli do ovog imena sličnim asocijacijama.
:thumbup:

Mene je na isto asociralo.
Prvenstveno na FG Lorcu
dale cooper

#1171 Re: Star Trek

Post by dale cooper »

Dobra epizoda. Lorca je dobar. Finalizirani brod izgleda super na malom ekranu. Sviđa mi se i da su flotini oficiri prikazani kao
realniji. Prave greške u prosudbi, moralno su dvosmisleniji itd, što je promjena u odnosu na perfektne oficire iz TNG i Voyager ere.
Očigledno da je Discovery eksperimentalan brod netipičan za ovo vremensko razdoblje. Kako neki već teorišu moguća
je upletenost i zloglasne sekcije 31. Lorca mi izgleda kao tip koji bi mogao raditi za tu organizaciju.
Eh da, nadam se da se ništa loše neće desiti kadetkinji Tilly, simpatičan je lik. :D
Skream

#1172 Re: Star Trek

Post by Skream »

Svi su mi manje više kliknuli i sjeli osim security officera, ali doći će i to na svoje, još je rano
Lorca je tonbe :thumbup:
Biće ovo dobro ba
ExNihilo

#1173 Re: Star Trek

Post by ExNihilo »

Loša epizoda. Ova hebena Sasha će sahraniti ovu seriju svojom "vječno blago raspiždena" ekspresijom jer druge nema.
muhafuca

#1174 Re: Star Trek

Post by muhafuca »

ExNihilo wrote:Loša epizoda. Ova hebena Sasha će sahraniti ovu seriju svojom "vječno blago raspiždena" ekspresijom jer druge nema.
sad znam sto meni ide asocijacija na lik Rambo kad god se one pojavi u sceni :D
Qler

#1175 Re: Star Trek

Post by Qler »

Dobra napeta epizoda, drugacije od starih ST-ova, pogotovo kad sam poslije ove na HRT-u pogledao DS9 :D u glavnom, moglo bi ovo biti dobro.
Post Reply