Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
BlooQ.

#1151 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:Odlično barby, nadam se da će BlooQ pročitat...

:cry:

dobivam fobiju od pricajucih beba
beautyfool

#1152 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

@barby02 , jako zanimljivo poredjenje :) ko hoce da razumije, razumit ce a ko nece naci ce hiljadu mana cak i u tom tako jednostavnom tekstu :) :thumbup:
BlooQ.

#1153 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

beautyfool wrote:@barby02 , jako zanimljivo poredjenje :) ko hoce da razumije, razumit ce a ko nece naci ce hiljadu mana cak i u tom tako jednostavnom tekstu :) :thumbup:

da tekst je veoma jednostavan, razumljiv i providan dapače, ali mislim da smo svi ovdje odrasle obrazovane osobe sa kvocijentom inteligencije većim od broja cipela tako da apsolutno nema nikakve potrebe za tekstovima koji dokazuju neciji stav a na nivou su kretena (kreten koirstim kao medicinski izraz ovdje)(tekstovi, a ne stavovi)

dakle smatram za uvredu da mi se kao nekome ko nije pripadnik vaše vjere, kao dokaz postojanja Boga i svega diskutovanog kao argument podastire kretenoidna priča koja je na nivou (meni mrskih) pričica o abortusu koje se nalaze u katoličkim tjednicima

hvala
travar

#1154 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by travar »

Nekome džaba i IQ od 190, neko ko to ne zna iskoristiti i ko zatvara oči svemu isto k'o da i nema taj IQ :roll:
Anyways, barby, lijepa i POUČNA "kretenoidna" pričica :thumbup:
BlooQ.

#1155 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

travar wrote:Nekome džaba i IQ od 190, neko ko to ne zna iskoristiti i ko zatvara oči svemu isto k'o da i nema taj IQ :roll:

zena u starijim godinama svakog dana bi izlazila na terasu i glasno vikala hvalite boga,a njen prvi komsija (ateist) bi joj svakog puta uzvracao e nema boga.i tako za dugo vremena do jednog dana kada je zena glasno molila boga, o boze ja vise nemam nista da jedem molim te posalji mi malo novca da kupim da jedem ili mi posalji neke namernice da bih spremila nesto jesti inace ako mi ne pomognes ja cu umrijeti od gladi.
sjutra dan zena ustane a na terasu paket,zena otvori paket i zadivi se paket pun hrane. klekne na kolena i glasno hvali boga hvala tebi boze,slava tebi boze.uto njen komsija vice e rekao sam ti da nema boga da nije mene bilo ti bi umrla od gladi ja sam ti kupio hranu.

da ostanem na vašem nivou :D
pasvandzija

#1156 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pasvandzija »

Šapat wrote:Nego...gdje se stade sa svime ovime...?
Jel' poenta bila u dokazivanju postojanja ili nepostojanja Njega ili nesto drugo?
ni blizu. poenta nije ni u religijama ni u dokazivanju postojanja kreatora (a zar je i za to potreban dokaz?). poenta je ta da pojedinci zele pokazati koliko su inteligentni, prosvijetljeni, mudri, nacitani, "evoluirani" :-), koliki su filozofi, koliko su napredni nad ostalim smrtnicima u razmisljanju i tako dalje.... a onda kontaju da i druge ovdje prosvijetle, nauce, te da ih "dignu na svoj nivo". ja ne'am pojma sta bih bez takvih :run:.

veze ovo nema ni sa bogom ni i religijama.
harunyahya

#1157 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by harunyahya »

Pokazat ćemo im dokaze Naše (moći, znanja, mudrosti) u svemirskim prostranstvima, i u njima samima, dok im ne bude potpuno jasno da je to (što je tebi, o Muhammede, objavljeno) istina.'' (Prijevod značenja Fussilet, 53.) :)
pasvandzija

#1158 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pasvandzija »

Ateista wrote:
pasvandzija wrote:
ma nije to nista, ja sam licno cuo od drugih koji su prisustvovali tim dzumama sta se sve uci i radi tamo. strahota i horor, uzas ba. hebo ijedan horor film. prvo te zavezu za stolicu ispred nekog ekrana, daju ti neku inekciju, i puste neki hipnotizirajuci film na ekranu gdje non-stop blicaju rijeci poput "ubij, ubij, ubij, mrzi, mrzi, mrzi, udaraj zenu, udaraj zenu, udaraj zenu..." itd. ja nisam mogao da vjerujem kad sam cuo. :run: tako da, kao sto ovaj ateista, borac za mir, ljubav i prosvjetljenje putem provociranja i bljuvanja nebuloza, rece, covjek tesko moze i zamisliti sta se tamo sve desava...

veli, covjek kad izadje sa te dzume skroz se promijeni, nije vise ista osoba. ne mozes prepoznat ni rodjenog babu a kamo li sta drugo. veli dalje, ponasaju se kao cudaci, ludjaci, vanzemaljci itd, kad izadju. ne smijes ih gledat direktno u oci jer, kako sam cuo, pogodi te neko neopisivo i neobjasnjivo zlo...

nek' dodju kod nas u dzamije ako neko zeli da nauci kako efikasno isprati mozak...

:-) :-) :-) :-)
Kad nemas argumenata, onda je najlakse na zajebanciju i preuvelicavanje, znas dobro da nisam mislio ni na sta takvo, ali nema veze, mozete se praviti ludi, tako je najlakse...
kak'e argumente lanbo? mislis na argumente tipa "mogu zamisliti sta im tamo pricaju..."? :-)
beautyfool

#1159 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

BlooQ. wrote:
beautyfool wrote:@barby02 , jako zanimljivo poredjenje :) ko hoce da razumije, razumit ce a ko nece naci ce hiljadu mana cak i u tom tako jednostavnom tekstu :) :thumbup:

da tekst je veoma jednostavan, razumljiv i providan dapače, ali mislim da smo svi ovdje odrasle obrazovane osobe sa kvocijentom inteligencije većim od broja cipela tako da apsolutno nema nikakve potrebe za tekstovima koji dokazuju neciji stav a na nivou su kretena (kreten koirstim kao medicinski izraz ovdje)(tekstovi, a ne stavovi)

dakle smatram za uvredu da mi se kao nekome ko nije pripadnik vaše vjere, kao dokaz postojanja Boga i svega diskutovanog kao argument podastire kretenoidna priča koja je na nivou (meni mrskih) pričica o abortusu koje se nalaze u katoličkim tjednicima

hvala
Draga moja mozda tekst nije na tvom nivou ali Islam je upravo takav - jednostavan i razumljiv za sve ljude, od cobana pa do doktora... a i pored te jednostavnosti, Islam ne razumije samo onaj koji ne zeli da razumije.
Selam alejkum
andrija2007

#1160 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

arzuhal wrote:Fakat ne znam đe sam te toliko očepio da me pratiš i častiš ciničnim komentarima. Mislim, može to, meni je ok, al' mi nako začudo. Na jednoj strani govoriš kako mudrošću i lijepim odnosom prema svakome nastojiš da budiš ono pozitivno u ljudima, a baš se nešta na mene namjerio :) . Pa, prijatelju, đe sam toliko zgriješio kod tebe da sam ti toliko interesantan?
Pa eto, primijetio sam da cesto pises duge postove, i da cesto pises kao da na sve znas odgovor, a kad nisi u
stanju da ozbiljno odgovoris ne nesto sto zapravo ne znas ( ne znati sve po meni nije sramota), onda ili okrenes na salu ili predjes preko pitanja kao da ti nije bilo ni postavljeno, kao na primjer ono gdje sam te pitao ako religija nije u stanju da odgoji "ahmake" (ovo je tvoje rijec) onda cija bi bila uloga da to uradi itd.
Ja licno ne znam mnogo toga i sigurno je vise stvari koje ne znam od onih koje znam, ali to otvoreno kazem,
jer sam shvatio da je u stvari greska da pokusavam da se pravim vecim znalcem nego sto stvarno jesam, i ako
se tako ponasam , to zapravo govori o mojoj aroganciji, i dalje o mom stvarnom ne-znanju.
Ako sam ti djelovao cinicno to je vjerovatno sto je moj nefs promolio glavu malo vise ovih dana.
Pozdrav, Andrija.
pasvandzija

#1161 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by pasvandzija »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
pasvandzija wrote:
ma nije to nista, ja sam licno cuo od drugih koji su prisustvovali tim dzumama sta se sve uci i radi tamo. strahota i horor, uzas ba. hebo ijedan horor film. prvo te zavezu za stolicu ispred nekog ekrana, daju ti neku inekciju, i puste neki hipnotizirajuci film na ekranu gdje non-stop blicaju rijeci poput "ubij, ubij, ubij, mrzi, mrzi, mrzi, udaraj zenu, udaraj zenu, udaraj zenu..." itd. ja nisam mogao da vjerujem kad sam cuo. :run: tako da, kao sto ovaj ateista, borac za mir, ljubav i prosvjetljenje putem provociranja i bljuvanja nebuloza, rece, covjek tesko moze i zamisliti sta se tamo sve desava...

veli, covjek kad izadje sa te dzume skroz se promijeni, nije vise ista osoba. ne mozes prepoznat ni rodjenog babu a kamo li sta drugo. veli dalje, ponasaju se kao cudaci, ludjaci, vanzemaljci itd, kad izadju. ne smijes ih gledat direktno u oci jer, kako sam cuo, pogodi te neko neopisivo i neobjasnjivo zlo...

nek' dodju kod nas u dzamije ako neko zeli da nauci kako efikasno isprati mozak...

Ja znam lika (ja ateista) koji je bio 0 vjernik, otis'o jednom na dzumu i vrat'o se bradat ko vehabija.

Malo se zezam, ali prica je fakat istinita :)
i ja znam sacira, pa sta? sta ja mogu ako je on sjekirom isjekao zenu, kad je istu tu sjekiru mogao koristiti da nacijepa drva.
i ja se malo zezam, i prica je neistinita... al' valjda kontas poentu. :)
barby02

#1162 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by barby02 »

Ama ljudi dragi, iako se nisam mislila vracati na ovu temu, niti sam ja muslimanka, niti ja velicam islam , nego tekst pokazuje Boga ili Allaha (ko kako voli) iliti njegovo postojanje, nepobitno postojanje. Svako na svoj nacin vjeruje i praktikuje, priznamo mi te razlike i no problem i svi se slazemo da je onaj gore jedan, pa i u svetom trojstvu je jedan- otac tvz. Sakralne kuce su institucije, stvorene ljudskom rukom. . dobro pise da se treba tu u bozjim kucama moliti/klanjati, ali ko kaze da je to pod per mus? Niko i nigdje.
Usput, onaj post nema veze sa abortusima, katolickom zagovoru, jer ja se vracam na logiku, pomozi sebi i onaj gore ce ti pomoci ! Ili bi mozda pored 4-vero gladnih trebala rodit jos dvoje ?!(recimo)
Sad bar ima mogucnost abortusa a sta prije 1000 godina ? Rodis- ubijes ili zrtvujes (tok prema civilizaciji ne treba zaboraviti)- iako ovo nije tema. . Ko kaze da se katolici sa svim slazu, sto kaze papa ili im naredi "katolicka " drzava? Sta je istina ? Istina je Biblija i Kur`an casni. Ipak o tome ne vrijedi raspravljati, bitno je ispostovati. . .ako covjek vjeruje. .
arzuhal

#1163 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by arzuhal »

andrija2007 wrote:
arzuhal wrote:Fakat ne znam đe sam te toliko očepio da me pratiš i častiš ciničnim komentarima. Mislim, može to, meni je ok, al' mi nako začudo. Na jednoj strani govoriš kako mudrošću i lijepim odnosom prema svakome nastojiš da budiš ono pozitivno u ljudima, a baš se nešta na mene namjerio :) . Pa, prijatelju, đe sam toliko zgriješio kod tebe da sam ti toliko interesantan?
Pa eto, primijetio sam da cesto pises duge postove, i da cesto pises kao da na sve znas odgovor, a kad nisi u
stanju da ozbiljno odgovoris ne nesto sto zapravo ne znas ( ne znati sve po meni nije sramota), onda ili okrenes na salu ili predjes preko pitanja kao da ti nije bilo ni postavljeno, kao na primjer ono gdje sam te pitao ako religija nije u stanju da odgoji "ahmake" (ovo je tvoje rijec) onda cija bi bila uloga da to uradi itd.
Ja licno ne znam mnogo toga i sigurno je vise stvari koje ne znam od onih koje znam, ali to otvoreno kazem,
jer sam shvatio da je u stvari greska da pokusavam da se pravim vecim znalcem nego sto stvarno jesam, i ako
se tako ponasam , to zapravo govori o mojoj aroganciji, i dalje o mom stvarnom ne-znanju.
Ako sam ti djelovao cinicno to je vjerovatno sto je moj nefs promolio glavu malo vise ovih dana.
Pozdrav, Andrija.
Bići džentlmen pa neću ništa odgovoriti na ovo, kao što, uostalom, preskočim mnoge stvari kojima ne vidim cilja ili to okrenem na šalu ;-)
andrija2007

#1164 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

arzuhal wrote:
andrija2007 wrote:
Pozdrav, Andrija.
Bići džentlmen pa neću ništa odgovoriti na ovo, kao što, uostalom, preskočim mnoge stvari kojima ne vidim cilja ili to okrenem na šalu ;-)
Naravno, nesto drugo nisam ni ocekivao.
andrija2007

#1165 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

U svakom slucaju, ako jednom spoznas odgovor,jos vrijedi pitanje: Ako religija (bilo koja), nije u stanju da promijeni
"ahmake" (tvoj izraz), onda ko je u stanju, obrazovanje, kultura, nauka, vodoo rituali, vanzemaljci, politicari, ideologije, itd, itd.
Unaprijed zahvalan,Andrija.
BlooQ.

#1166 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

beautyfool wrote:
BlooQ. wrote:

hvala
Draga moja mozda tekst nije na tvom nivou ali Islam je upravo takav - jednostavan i razumljiv za sve ljude, od cobana pa do doktora... a i pored te jednostavnosti, Islam ne razumije samo onaj koji ne zeli da razumije.
Selam alejkum
ne govorim o nivoima, govorim o zdravorazumskoj diskusiji dvije odrasle osobe gdje nisu potrebne pričice za djecu kao argument.
Uostalom priča je generalna a nije vezana za islam.
Tko je rekao da ne razumijem islam? Da li razumijevanje automatski pretpostavlja i vjerovanje?
Šapat

#1167 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Šapat »

Da...tako nekako.
Recimo, ja nisam vjernik, ali sam procitao masu stvari o tome ukljucujuci i pojedine svete knjige. I pored svega sto tamo stoji, ipak me nisu uspjele privuci da postanem vjernik.

Ali, mene generalno interesuje sama svrha religija. Da li je poenta u nekoj, hajmo reci, unutrasnjoj duhovnoj pomoci koju ljudi ocekuju od toga ili je nesto drugo u pitanju?
Mozda je nekome ovo pitanje glupo, ali meni kao klasicnom pragmaticaru je vrlo interesantno, a odgovor mi je dobrim dijelom nedokuciv...
Ateista

#1168 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:
travar wrote:Nekome džaba i IQ od 190, neko ko to ne zna iskoristiti i ko zatvara oči svemu isto k'o da i nema taj IQ :roll:

zena u starijim godinama svakog dana bi izlazila na terasu i glasno vikala hvalite boga,a njen prvi komsija (ateist) bi joj svakog puta uzvracao e nema boga.i tako za dugo vremena do jednog dana kada je zena glasno molila boga, o boze ja vise nemam nista da jedem molim te posalji mi malo novca da kupim da jedem ili mi posalji neke namernice da bih spremila nesto jesti inace ako mi ne pomognes ja cu umrijeti od gladi.
sjutra dan zena ustane a na terasu paket,zena otvori paket i zadivi se paket pun hrane. klekne na kolena i glasno hvali boga hvala tebi boze,slava tebi boze.uto njen komsija vice e rekao sam ti da nema boga da nije mene bilo ti bi umrla od gladi ja sam ti kupio hranu.

da ostanem na vašem nivou :D
:thumbup:
Ateista

#1169 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

pasvandzija wrote:
Ateista wrote:
pasvandzija wrote:

Kad nemas argumenata, onda je najlakse na zajebanciju i preuvelicavanje, znas dobro da nisam mislio ni na sta takvo, ali nema veze, mozete se praviti ludi, tako je najlakse...
kak'e argumente lanbo? mislis na argumente tipa "mogu zamisliti sta im tamo pricaju..."? :-)
Vec sam ti rekao da sam prisustvovao misama, i ZNAM sta su tamo govorili, tu mi ne treba nagadjanje, a sto se tice dzumom, samo idem logikom ogromne slicnosti izmedju religija, pa je logicna i slicnost dzume i mise, mislim da je to vec argument. Da ne pricam o tome sto se ljudi vrate ispranih mozgova, ne svi, zavisno valjda od toga u koju dzamiju idu.
Ateista

#1170 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

beautyfool wrote:
BlooQ. wrote:

hvala
Selam alejkum
A zar vam jedan od argumenata "natprirodnosti" kurana nije bio slozenost njegovih ajeta? Otkud sad da je islam jednostavan?
Ateista

#1171 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Šapat wrote:Da...tako nekako.
Recimo, ja nisam vjernik, ali sam procitao masu stvari o tome ukljucujuci i pojedine svete knjige. I pored svega sto tamo stoji, ipak me nisu uspjele privuci da postanem vjernik.

Ali, mene generalno interesuje sama svrha religija. Da li je poenta u nekoj, hajmo reci, unutrasnjoj duhovnoj pomoci koju ljudi ocekuju od toga ili je nesto drugo u pitanju?
Mozda je nekome ovo pitanje glupo, ali meni kao klasicnom pragmaticaru je vrlo interesantno, a odgovor mi je dobrim dijelom nedokuciv...
Mislim da odgovor zavisi od toga kome je upucen. Vjerskim sluzbenicima religija ima jednu svrhu, odredjenim vjernicima drugu, nekim drugim vjernicima trecu...
alexandar32

#1172 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by alexandar32 »

Moderni sociolozi previdjaju da ce u buducnosti religija nestati, kako nauka bude isla naprijed tako ce se sve vise stvari tumaciti kroz racio, a ne kroz nesto iracionalno, sto se mene tice zao mi je sto necu docekati taj period, mislim da ce ljudi biti puno sretniji
beautyfool

#1173 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

Toplo preporucujem da se posjeti sajam koji je u medresi preko puta Begove dzamije, uglavnom je o Poslaniku savs i zivotu u Islamu. Interesantan sajam, ja sam bila prije par dana, nisam vidjela do kad traje ali nadam se da je jos uvijek tu.
Ima tamo odjel, slavni nemuslimani o Poslaniku savs, i jedan od tekstova je i ovaj:

George Bernard Shaw, the British playwright, declared: “The world is in dire need of a man with the mind of Muhammad; religious people in the Middle Ages, due to their ignorance and prejudice, had pictured him in a very dark way as they used to consider him the enemy of Christianity. But after looking into the story of this man I found it to be an amazing and a miraculous one, and I came to the conclusion that he was never an enemy of Christianity, and must be called instead the saviour of humanity. In my opinion, if he was to be given control over the world today, he would solve our problems and secure the peace and happiness which the world is longing for.” ;-)

Selam alejkum
andrija2007

#1174 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

beautyfool wrote:Toplo preporucujem da se posjeti sajam koji je u medresi preko puta Begove dzamije, uglavnom je o Poslaniku savs i zivotu u Islamu. Interesantan sajam, ja sam bila prije par dana, nisam vidjela do kad traje ali nadam se da je jos uvijek tu.
Ima tamo odjel, slavni nemuslimani o Poslaniku savs, i jedan od tekstova je i ovaj:

George Bernard Shaw, the British playwright, declared: “The world is in dire need of a man with the mind of Muhammad; religious people in the Middle Ages, due to their ignorance and prejudice, had pictured him in a very dark way as they used to consider him the enemy of Christianity. But after looking into the story of this man I found it to be an amazing and a miraculous one, and I came to the conclusion that he was never an enemy of Christianity, and must be called instead the saviour of humanity. In my opinion, if he was to be given control over the world today, he would solve our problems and secure the peace and happiness which the world is longing for.” ;-)

Selam alejkum
Zasto onda nisu dosla ta poboljsanja, rjesenja problema, mir i sreca, nama u Bosnu nakon rata, s obzirom da se sada religija
moze praktikovati slobodnije u odnosu na prijeratni period?
beautyfool

#1175 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by beautyfool »

andrija2007 wrote:
beautyfool wrote:Toplo preporucujem da se posjeti sajam koji je u medresi preko puta Begove dzamije, uglavnom je o Poslaniku savs i zivotu u Islamu. Interesantan sajam, ja sam bila prije par dana, nisam vidjela do kad traje ali nadam se da je jos uvijek tu.

Selam alejkum
Zasto onda nisu dosla ta poboljsanja, rjesenja problema, mir i sreca, nama u Bosnu nakon rata, s obzirom da se sada religija
moze praktikovati slobodnije u odnosu na prijeratni period?
Hajde ti procitaj ponovo tekst pa onda postavi pitanje, jeli to nama poslije rata dosao Poslanik savs ? SubhanaAllah :roll:
Post Reply