to nikad nije bilo upitno u mojim pisanjimalilla wrote:Zato imamo slobodu izbora koje ćemo kriterije prihvatiti a svako će odgovorati za svoj dio.ljubav_aha wrote:
cijeli zivot analiziramo prema vlastitim kriterijumima koje nismo iskljucivo mi izmislili,stoga i kad slijedimo isti pravac,mozemo ga slijediti drugacije,iz razlicitih potreba,razloga i zadovoljstva
Par pitanja za one koji poznaju islam
- ljubav_aha
#1151 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
- ljubav_aha
#1152 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ljubav_aha wrote:...kako objasniti masovna stradanja osoba razlicitih profila,zivotne dobi ... na jednom mjestu u isto vrijeme![]()
-
Static-X
#1153 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Sto se tema utisa
Evo jedno tako reci pitanje. Bil ko znao malo vise da protumaci ajete u vezi stvaranja Adema i njegovog silaska iz dzeneta na zemlju?
Evo jedno tako reci pitanje. Bil ko znao malo vise da protumaci ajete u vezi stvaranja Adema i njegovog silaska iz dzeneta na zemlju?
- minjonja
#1154 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
stani u redStatic-X wrote:Sto se tema utisa![]()
evo ponovicu:
mene zanima zasto su sure u kur'anu poredane onako kako su poredane, a ne hronoloski kako su objavljivane? izvinite ako je pitanje vec bilo, malo je tesko pretraziti temu od 40 strana.
- ljubav_aha
#1155 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
minjonja,odlicno pitanje 
- bijela
#1156 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
glavni razlog je postepeno objavljivanje kur'ana, pa je tek nekolicina sura objavljena odjedanput.
npr. prvo sto je objavljeno su prvih 5 ajeta sure el-alek, dok je ostatak sure objavljen nekih 10 godina nakon toga.
tako da sure nisu mogle biti redane otpocetka jer nisu bile zavrsene.
u tom procesu je uloga Muhammeda, a.s., bila kljucna jer je tokom godina nadgledao postavljanje ajeta na njihova mjesta u surama.
kada je objava kompletirana i za vrijeme hazreti ebu bekra izvrsena kodifikacija teksta u mushaf, sure su redane onako kako stoje i danas. iako je postojalo par primjeraka (npr. hazreti alijin) hronoloski poredanih sura, pravilo je bilo redati sure danasnjim poretkom. to zato jer vecina ucenjaka vjeruje da je poredak ajeta i sura tewqifi, tj od Boga objavljen, te da je Muhammed, a.s., jos za svog zivota ashabe poducio redoslijedu.
ukoliko odgovor nije potpun, vjerujem da ce se javiti neko sa boljim info
npr. prvo sto je objavljeno su prvih 5 ajeta sure el-alek, dok je ostatak sure objavljen nekih 10 godina nakon toga.
tako da sure nisu mogle biti redane otpocetka jer nisu bile zavrsene.
u tom procesu je uloga Muhammeda, a.s., bila kljucna jer je tokom godina nadgledao postavljanje ajeta na njihova mjesta u surama.
kada je objava kompletirana i za vrijeme hazreti ebu bekra izvrsena kodifikacija teksta u mushaf, sure su redane onako kako stoje i danas. iako je postojalo par primjeraka (npr. hazreti alijin) hronoloski poredanih sura, pravilo je bilo redati sure danasnjim poretkom. to zato jer vecina ucenjaka vjeruje da je poredak ajeta i sura tewqifi, tj od Boga objavljen, te da je Muhammed, a.s., jos za svog zivota ashabe poducio redoslijedu.
ukoliko odgovor nije potpun, vjerujem da ce se javiti neko sa boljim info
-
Static-X
#1157 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
minjonja wrote:stani u redStatic-X wrote:Sto se tema utisa![]()
Evo jedno tako reci pitanje. Bil ko znao malo vise da protumaci ajete u vezi stvaranja Adema i njegovog silaska iz dzeneta na zemlju?cekam ima 6 stranica na odgovor
![]()
evo ponovicu:
mene zanima zasto su sure u kur'anu poredane onako kako su poredane, a ne hronoloski kako su objavljivane? izvinite ako je pitanje vec bilo, malo je tesko pretraziti temu od 40 strana.
Jesam li ja ono odma iza tebe bio u redu
- minjonja
#1158 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
pa ako preskocis one tri hiljade pitanja od ljubav_aha onda jesiStatic-X wrote:minjonja wrote:stani u redStatic-X wrote:Sto se tema utisa![]()
Evo jedno tako reci pitanje. Bil ko znao malo vise da protumaci ajete u vezi stvaranja Adema i njegovog silaska iz dzeneta na zemlju?cekam ima 6 stranica na odgovor
![]()
evo ponovicu:
-
Static-X
#1159 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1160 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
manje dvosmislenih postova moliću lijepoStatic-X wrote:ma ko ce ljubav_aha zadovoljiti, njoj i kad je jasno ona ima pitanja
![]()
- ljubav_aha
#1161 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
minjonja wrote:pa ako preskocis one tri hiljade pitanja od ljubav_aha onda jesiStatic-X wrote:
Static-X wrote:ma ko ce ljubav_aha zadovoljiti, njoj i kad je jasno ona ima pitanja
![]()
cekam odgovore i na vasa pitanja
- ikrime
#1162 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Pa žena - u svakom smislu te riječi 
- ljubav_aha
#1163 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
hvalaikrime wrote:Pa žena - u svakom smislu te riječi
a gdje su odgovri na moja pitanja,ili pitanja minjonja i stati-X
- ikrime
#1164 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
molim
iskreno, što se me tiče, neda mi se. Ja sam inače po prirodi altruista, prepustiću drugima sevape. Mislim da će vam to brat arzuhal, na tanane objansit - ujutro nakon što srkne koji fildžan kahve. Sab'r ba
iskreno, što se me tiče, neda mi se. Ja sam inače po prirodi altruista, prepustiću drugima sevape. Mislim da će vam to brat arzuhal, na tanane objansit - ujutro nakon što srkne koji fildžan kahve. Sab'r ba
- ljubav_aha
#1165 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ikrime wrote:molim![]()
- Chmoljo
#1166 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
i ja sam ljevak, i to izrazitibesana wrote:-Pa utorkom se ne valja shishati,
-pa dok te shishaju,, nemoj pricati, ne valja,
Niko meni ne objasni za ovaj utorak (dan koji ne valja ni za shta)![]()
te slab hadis, te jevrej rek'o... te provjericemo ... nejse
A i ovo mi je cudno: Negdje procitah, nr znam gdje, "Jedi pij, daji i uzimaj desnom rukom" citala sam da je Muhamed a.s. sve (lijepo ) radio upravo desnom rukom, a lijevu je koristio za "prljave stvrai" (valjda pranje nakon nuzde i sl) .....eh sad, shta je sa ljudima koji su RODJENI kao lljevaci? Moj brat je ljevak, i citam zivot jede lijevom rukom.
Moze li mi ovo neko pojasniti?
- Chmoljo
#1167 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
i moj stari je bio. vezali su mu ruku u osnovnoj da bi naučio pisati desnom. a sumnjam da je bilo zbog hadisa, jer mu je učitelj bio Srbin.besana wrote:
Cuj to?![]()
Ma ne fakat i moj brat je ljevak. Jeste da mu je desna ruka jaca, jer je cijeli dunjaluk prilagodjen deshnjacima, pa vishe koristi desnu ruku, ali kad sjedne jesti, zna se, lijeva.Mi smo u komshiluku imali porodicu gdje su batinama i silom od djecaka ljevaka napravili deshnjaka
Valjda zbog ovog "Jedi pij, daji i uzimaj desnom rukom" a bice da je hadis, ne znam
- statix
#1168 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
LOL-cina, hvala ti besana, lijepo se ismijah...Ma ne fakat i moj brat je ljevak. Jeste da mu je desna ruka jaca, jer je cijeli dunjaluk prilagodjen deshnjacima, pa vishe koristi desnu ruku, ali kad sjedne jesti, zna se, lijeva.Mi smo u komshiluku imali porodicu gdje su batinama i silom od djecaka ljevaka napravili deshnjaka
Valjda zbog ovog "Jedi pij, daji i uzimaj desnom rukom" a bice da je hadis, ne znam
-
Static-X
#1169 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
I ja lijevak, samo ja cuo da lijevaci duze zive 
- minjonja
#1170 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
i da su pametniji :$Static-X wrote:I ja lijevak, samo ja cuo da lijevaci duze zive
- Chmoljo
#1171 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Klinton i Obama su ljevacibesana wrote:Pa to vam govorim, sve se to izmjeshalo, hadisi, obicaji, navike ..... i svi vele 'kazu da ne valja ...ovo ...ono....".
Ko kaze? Gdje pishe> A ja ipak vjerujem da ima veze sa islamskim obicajima ovo korishtenje dasne a ne lijeve ruke.
Eto znam covjeka, koji je radio kod arapa, i kaze, sjednu da jedu, ovaj covjek bosanjceros, musliman, koristio obje ruke, arapi na njega zagalalamili. On kaze da oni jedu iskljucivo desnom rukom, lijeve kao da i nemaju.
hahahah cuj ovoga lijevaci duze zivee jes' garant
Pametniji? Ja sam 'pametnija" od svog brata ...![]()
Ako ovo vidi ...
a to za Arape... pa to je ono, ako se perem lijevom poslije velike nužde ond ne bih trebao jesti. fazon je u tome što se ja perem desnom
mislim, izvinjavam se ostalima ako je malo neumjesno, ali opet govorimo o pravim razlozima
- Irish
#1172 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Hmmm, a zna li se postoji li kakav izvor??besana wrote:Pa to vam govorim, sve se to izmjeshalo, hadisi, obicaji, navike ..... i svi vele 'kazu da ne valja ...ovo ...ono....".
Ko kaze? Gdje pishe> A ja ipak vjerujem da ima veze sa islamskim obicajima ovo korishtenje dasne a ne lijeve ruke.
Eto znam covjeka, koji je radio kod arapa, i kaze, sjednu da jedu, ovaj covjek bosanjceros, musliman, koristio obje ruke, arapi na njega zagalalamili. On kaze da oni jedu iskljucivo desnom rukom, lijeve kao da i nemaju.
Ako ovo vidi ...
I ja sam to negdje cula/procitala, pa se zadeverah
Upravu si sa hadisima, navikama, obicajima, covjek bi pobudalio kad bi o bas svemu napisanom/prenesom razmisljao
-
Static-X
#1173 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
besana wrote:Pa to vam govorim, sve se to izmjeshalo, hadisi, obicaji, navike ..... i svi vele 'kazu da ne valja ...ovo ...ono....".
Ako ovo vidi ...
To je ono sto neki gledaju sitnice, Muhamed a.s. bio desnjak i sad svi moraju biti , sta bi da je bio lijevak?
- zlafa
#1174 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Postoji hadis da se jede desnom rukom i da Allah s.w.t. daje prednost desnoj strani u odnosu na lijevu cak i u safovima. Al nikakav grijeh ne cini neko ko jede lijevom. Ovo je od onih stvari sto se kazu lijepi za primjenuti ko moze a ko ne moze nikome nista. Resul s.a.w.s. je jeo rukom a mi koristimo kasike i viljuske.
- ikrime
#1175 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
čime si vi bavite