Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
aida_8

#1151 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by aida_8 »

Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
Mutivoda

#1152 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
Koji ti je profesor a ko ass.? :)
aida_8

#1153 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by aida_8 »

Mutivoda wrote:
aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
Koji ti je profesor a ko ass.? :)
Prof. Čaušević vodi i predavanja i vježbe.. :/
Melanholik

#1154 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

:cry: :cry: :cry:
aida_8

#1155 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by aida_8 »

Melanholik wrote:
Sve si mi rekla.. :sad:
Muhamed Đakmić

#1156 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Nemoj učiti uopšte, znam ja frajera kod kojeg možeš nabaviti pitanja, predmet je ionako nebitan ;-)
dinooh

#1157 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Pa koja je knjiga, je li jos od Esada Vilogorca-Uvod u ekonomiju
Melanholik

#1158 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

aida_8 wrote:
Melanholik wrote:
Sve si mi rekla.. :sad:
pozdrav lijena aida, ja ti samo mogu reći da se nadam da dragi profesor Čaušević ne prati ovaj forum.
Muhamed Đakmić wrote:Nemoj učiti uopšte, znam ja frajera kod kojeg možeš nabaviti pitanja, predmet je ionako nebitan ;-)
jest, sam mu naziv kaže kolika nebitnoća zrači iz nj. :mrgreen:
aida_8

#1159 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by aida_8 »

Muhamed Đakmić wrote:Nemoj učiti uopšte, znam ja frajera kod kojeg možeš nabaviti pitanja, predmet je ionako nebitan ;-)
Kako je nebitan, kad mi 2 predmeta iz drugog semestra zavise od njega? :O
Muhamed Đakmić

#1160 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Nema Fikret vremena za naše nebuloze :D

Aida, što si upisala ekonomiju kad ne postoji ekonomskiji predmet od uvoda, tj. osnova ekonomije, a ti gledaš da se provučeš na njemu?
aida_8

#1161 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by aida_8 »

Muhamed Đakmić wrote:Nema Fikret vremena za naše nebuloze :D

Aida, što si upisala ekonomiju kad ne postoji ekonomskiji predmet od uvoda, tj. osnova ekonomije, a ti gledaš da se provučeš na njemu?
Ja samo pokušavam naći načina da se provuče, iako evo vidim da od toga ipak nema ništa. Hvala u svakom slučaju :D
Mutivoda

#1162 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

aida_8 wrote:Prof. Čaušević vodi i predavanja i vježbe.. :/
Teško da ti mogu pomoći oko toga, meni je bila Velma, i uopće mi nije bilo teško položiti taj predmet, jer mi je to zanimljivo nekako bilo :-D
A vjerovatno će pred ispite početi i neke skripte po stranici na fb, pa se ti sama odluči iz čega ćeš da učiš :)
A eto i kolega neka ti pitanja proslijedi :P

Čaušević mi je predavao Međ. finansije na drugoj godini, i učilo se iz knjige i njegovi nekih materijala koje stavi na stranicu, ali nam je tu dosta i asistentica pomogla, a i on prije testa kaže otprilike šta će biti i na šta posebno da obratite pažnju :D Uglavnom, profesor je meni bio ok (nisam baš išla redovno na predavanja, znala sam ga više sa ispita :-) ), i nije to toliko težak predmet, uglavnom želim ti sreću i da položiš to :D
Last edited by Mutivoda on 21/10/2013 23:45, edited 3 times in total.
Melanholik

#1163 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

Muhamed Đakmić wrote:Aida, što si upisala ekonomiju kad ne postoji ekonomskiji predmet od uvoda, tj. osnova ekonomije, a ti gledaš da se provučeš na njemu?

da aida, zašto? Image

:mrgreen:

poredaj predmete po prioritetima i tako ih i spremaj. ovaj spremi u potpunosti, tj. iščitaj sve i zapamti sve i jednu riječ koju prof. Fikret izgovori, bila vezana za Uvod ili ne. :)

dakle, ovdje nemoj praviti sebi olakšice. ovo je naravno samo savjet, a ti kako hoćeš. predmet nije uopšte zahtjevan i možeš ga spremiti iz raznih drugih materijala, ali to bi jednostavno bila... šteta. uzmi ono što ti je prof. preporučio i iščitaj s razumijevanjem, jer si to izabrala da izučavaš.

sretno.
Mutivoda

#1164 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

Melanholik wrote:

dakle, ovdje nemoj praviti sebi olakšice. ovo je naravno samo savjet, a ti kako hoćeš. predmet nije uopšte zahtjevan i možeš ga spremiti iz raznih drugih materijala, ali to bi jednostavno bila... šteta. uzmi ono što ti je prof. preporučio i iščitaj s razumijevanjem, jer si to izabrala da izučavaš.
:thumbup:
Muhamed Đakmić

#1165 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Ako pravilno savladaš uvod, makro, mikro, međunarodne i javne finansije, sve će ti to biti puno jednostavnije :D
dinooh

#1166 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Ako je knjiga od Vilogorca, bolje knjige neces vidjeti na ekonomiji. Mislim lakse za citanje i pamcenje. Ta knjiga je bila 2009 kad sam ja polagao taj predmet, upravo kod profesora Causevica i tadasnjeg mu asistetna Halilbasica. A tesko je i naci profesora kao njega, sto se tice predavanja njegovih, na prste se mogu prebrojati.
Ako se planiras provlacit neka ti je sretno, ali kad tad ce ti se to obiti o glavu.
Melanholik

#1167 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

dinooh wrote:Ako je knjiga od Vilogorca, bolje knjige neces vidjeti na ekonomiji. Mislim lakse za citanje i pamcenje.
istina.

:music2:
Mutivoda

#1168 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Mutivoda »

dinooh wrote:Ako je knjiga od Vilogorca, bolje knjige neces vidjeti na ekonomiji. Mislim lakse za citanje i pamcenje.
Slažem se za knjigu :thumbup: , i mislim da jest ta još uvijek :-D
menuet

#1169 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by menuet »

Nije još uvijek ta knjiga, barem nije za cijelo gradivo, mi smo kod Velme prve dvije oblasti radili po Vilogorcu, pa od ove sedmice prelazimo na Čauševića :) (sad vidim da je izdao knjige 2012., vjerovatno niste upratili :D )
Melanholik

#1170 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Melanholik »

kako se zove knjiga? :) hvala.
dinooh

#1171 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Melanholik wrote:kako se zove knjiga? :) hvala.
Ja mislim Osnove ekonomije I. i II. dio. To su dvije knjige preko 400 stranica obje (446 i 406 strana). Imaju na ebiblioteci.
menuet

#1172 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by menuet »

Melanholik wrote:kako se zove knjiga? :) hvala.
Osnove ekonomije. Prvi dio: Osnove mikroekonomije i ekonomske funkcije države
Osnove ekonomije. Drugi dio: Osnove makroekonomije u zatvorenoj i otvorenoj ekonomiji

:)
menuet

#1173 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by menuet »

aida_8 wrote:
Muhamed Đakmić wrote:Nema Fikret vremena za naše nebuloze :D

Ja samo pokušavam naći načina da se provuče, iako evo vidim da od toga ipak nema ništa. Hvala u svakom slučaju :D
pretpostavit ću da si se samo (kao i ja) naslušala svakakvih priča o tome kako je uvod pretežak i bla bla bla, a ne da pokušavaš da izbjegneš učenje vjerovatno najbitnijeg predmeta u ovom semestru(možda i u cijelog godini, ne znam?) i iskreno ti savjetovati da samo sjedneš i počneš učiti, ako te imalo zanima ekonomija, neće ti biti toliko teško, vjeruj mi :-D pogotovo ove prve 2-3 oblasti, ovo su stvarno najosnovnije stvari, mislim da nismo ni svjesni šta nas čeka kasnije :roll:
Muhamed Đakmić

#1174 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by Muhamed Đakmić »

Iskreno, ima na ekonomiji smaranja, laže ko kaže da nema, ali ne vidim razlog da ekonomiju upiše neko koga ne zanimaju principi ponude i potražnje, formiranje budžeta, devizno tržište i slično :D
dinooh

#1175 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?

Post by dinooh »

Pretezak, meni se nije cinio tezak. Cak naprotiv, uz onu knjigu o Vilogorca cinio mi se jednostavan. Pitaj ljude koji redovno uce po 3-4 sata je li tezak pa ces cuti odgovor. A ne ove kvazi studente koji se provlace kroz fax kao kroz Gras bez karte :D. Uz objasnjenja grafikona od strane profesora/asistenta nece biti problema. Pricekaj dok dodes do Makra pa budes ucio iz onih prezentacija. Duplo vise ces uciti a duplo manje znati :D.
Post Reply