Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
-
aida_8
#1151 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
-
Mutivoda
#1152 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Koji ti je profesor a ko ass.?aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
-
aida_8
#1153 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Prof. Čaušević vodi i predavanja i vježbe.. :/Mutivoda wrote:Koji ti je profesor a ko ass.?aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
- Melanholik
#1154 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?
-
aida_8
#1155 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Sve si mi rekla..Melanholik wrote:aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?![]()
![]()
- Muhamed Đakmić
#1156 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nemoj učiti uopšte, znam ja frajera kod kojeg možeš nabaviti pitanja, predmet je ionako nebitan 
- dinooh
#1157 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Pa koja je knjiga, je li jos od Esada Vilogorca-Uvod u ekonomiju
- Melanholik
#1158 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pozdrav lijena aida, ja ti samo mogu reći da se nadam da dragi profesor Čaušević ne prati ovaj forum.aida_8 wrote:Sve si mi rekla..Melanholik wrote:aida_8 wrote:Pozdrav. Prva sam godina Ekonomskog fakulteta, pa da li me neko moze uputiti kako da ucim osnove ekonomije, da li ima neko olaksanje ili sve moram uciti?![]()
![]()
jest, sam mu naziv kaže kolika nebitnoća zrači iz nj.Muhamed Đakmić wrote:Nemoj učiti uopšte, znam ja frajera kod kojeg možeš nabaviti pitanja, predmet je ionako nebitan
-
aida_8
#1159 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Kako je nebitan, kad mi 2 predmeta iz drugog semestra zavise od njega? :OMuhamed Đakmić wrote:Nemoj učiti uopšte, znam ja frajera kod kojeg možeš nabaviti pitanja, predmet je ionako nebitan
- Muhamed Đakmić
#1160 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nema Fikret vremena za naše nebuloze 
Aida, što si upisala ekonomiju kad ne postoji ekonomskiji predmet od uvoda, tj. osnova ekonomije, a ti gledaš da se provučeš na njemu?
Aida, što si upisala ekonomiju kad ne postoji ekonomskiji predmet od uvoda, tj. osnova ekonomije, a ti gledaš da se provučeš na njemu?
-
aida_8
#1161 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ja samo pokušavam naći načina da se provuče, iako evo vidim da od toga ipak nema ništa. Hvala u svakom slučajuMuhamed Đakmić wrote:Nema Fikret vremena za naše nebuloze
-
Mutivoda
#1162 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Teško da ti mogu pomoći oko toga, meni je bila Velma, i uopće mi nije bilo teško položiti taj predmet, jer mi je to zanimljivo nekako biloaida_8 wrote:Prof. Čaušević vodi i predavanja i vježbe.. :/
A vjerovatno će pred ispite početi i neke skripte po stranici na fb, pa se ti sama odluči iz čega ćeš da učiš
A eto i kolega neka ti pitanja proslijedi
Čaušević mi je predavao Međ. finansije na drugoj godini, i učilo se iz knjige i njegovi nekih materijala koje stavi na stranicu, ali nam je tu dosta i asistentica pomogla, a i on prije testa kaže otprilike šta će biti i na šta posebno da obratite pažnju
Last edited by Mutivoda on 21/10/2013 23:45, edited 3 times in total.
- Melanholik
#1163 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Muhamed Đakmić wrote:Aida, što si upisala ekonomiju kad ne postoji ekonomskiji predmet od uvoda, tj. osnova ekonomije, a ti gledaš da se provučeš na njemu?
da aida, zašto?

poredaj predmete po prioritetima i tako ih i spremaj. ovaj spremi u potpunosti, tj. iščitaj sve i zapamti sve i jednu riječ koju prof. Fikret izgovori, bila vezana za Uvod ili ne.
dakle, ovdje nemoj praviti sebi olakšice. ovo je naravno samo savjet, a ti kako hoćeš. predmet nije uopšte zahtjevan i možeš ga spremiti iz raznih drugih materijala, ali to bi jednostavno bila... šteta. uzmi ono što ti je prof. preporučio i iščitaj s razumijevanjem, jer si to izabrala da izučavaš.
sretno.
-
Mutivoda
#1164 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Melanholik wrote:
dakle, ovdje nemoj praviti sebi olakšice. ovo je naravno samo savjet, a ti kako hoćeš. predmet nije uopšte zahtjevan i možeš ga spremiti iz raznih drugih materijala, ali to bi jednostavno bila... šteta. uzmi ono što ti je prof. preporučio i iščitaj s razumijevanjem, jer si to izabrala da izučavaš.
- Muhamed Đakmić
#1165 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ako pravilno savladaš uvod, makro, mikro, međunarodne i javne finansije, sve će ti to biti puno jednostavnije 
- dinooh
#1166 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ako je knjiga od Vilogorca, bolje knjige neces vidjeti na ekonomiji. Mislim lakse za citanje i pamcenje. Ta knjiga je bila 2009 kad sam ja polagao taj predmet, upravo kod profesora Causevica i tadasnjeg mu asistetna Halilbasica. A tesko je i naci profesora kao njega, sto se tice predavanja njegovih, na prste se mogu prebrojati.
Ako se planiras provlacit neka ti je sretno, ali kad tad ce ti se to obiti o glavu.
Ako se planiras provlacit neka ti je sretno, ali kad tad ce ti se to obiti o glavu.
- Melanholik
#1167 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
istina.dinooh wrote:Ako je knjiga od Vilogorca, bolje knjige neces vidjeti na ekonomiji. Mislim lakse za citanje i pamcenje.
-
Mutivoda
#1168 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Slažem se za knjigudinooh wrote:Ako je knjiga od Vilogorca, bolje knjige neces vidjeti na ekonomiji. Mislim lakse za citanje i pamcenje.
-
menuet
#1169 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Nije još uvijek ta knjiga, barem nije za cijelo gradivo, mi smo kod Velme prve dvije oblasti radili po Vilogorcu, pa od ove sedmice prelazimo na Čauševića
(sad vidim da je izdao knjige 2012., vjerovatno niste upratili
)
- Melanholik
#1170 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
kako se zove knjiga?
hvala.
- dinooh
#1171 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Ja mislim Osnove ekonomije I. i II. dio. To su dvije knjige preko 400 stranica obje (446 i 406 strana). Imaju na ebiblioteci.Melanholik wrote:kako se zove knjiga?hvala.
-
menuet
#1172 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Osnove ekonomije. Prvi dio: Osnove mikroekonomije i ekonomske funkcije državeMelanholik wrote:kako se zove knjiga?hvala.
Osnove ekonomije. Drugi dio: Osnove makroekonomije u zatvorenoj i otvorenoj ekonomiji
-
menuet
#1173 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
pretpostavit ću da si se samo (kao i ja) naslušala svakakvih priča o tome kako je uvod pretežak i bla bla bla, a ne da pokušavaš da izbjegneš učenje vjerovatno najbitnijeg predmeta u ovom semestru(možda i u cijelog godini, ne znam?) i iskreno ti savjetovati da samo sjedneš i počneš učiti, ako te imalo zanima ekonomija, neće ti biti toliko teško, vjeruj miaida_8 wrote:Ja samo pokušavam naći načina da se provuče, iako evo vidim da od toga ipak nema ništa. Hvala u svakom slučajuMuhamed Đakmić wrote:Nema Fikret vremena za naše nebuloze
- Muhamed Đakmić
#1174 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Iskreno, ima na ekonomiji smaranja, laže ko kaže da nema, ali ne vidim razlog da ekonomiju upiše neko koga ne zanimaju principi ponude i potražnje, formiranje budžeta, devizno tržište i slično 
- dinooh
#1175 Re: Upis na Ekonomski fakultet u Sarajevu?
Pretezak, meni se nije cinio tezak. Cak naprotiv, uz onu knjigu o Vilogorca cinio mi se jednostavan. Pitaj ljude koji redovno uce po 3-4 sata je li tezak pa ces cuti odgovor. A ne ove kvazi studente koji se provlace kroz fax kao kroz Gras bez karte
. Uz objasnjenja grafikona od strane profesora/asistenta nece biti problema. Pricekaj dok dodes do Makra pa budes ucio iz onih prezentacija. Duplo vise ces uciti a duplo manje znati
.