Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
- minjonja
#1151 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
bosanski nosi 10 bodova, njemacki 30 bodova. je li ima neki minimum koji treba da se postigne da se polozi, ili se sve zbraja i na kraju gledaju jesi li upao ili nisi? mislim, da li je potrebno, npr., minimalno 5 bodova iz bosankog za prolaza?
- alica.k
#1152 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ma daj!doticna wrote:Hvala na odgovoru, ali sam odustala. Neću ni ići na prijemni.
vjeruj, pravopis ti je stvarno najlaksi :S ja sam tu glupost dvaput polozila i oba puta bio prakticno isti test. stvarno je lagano, glupost ti je da radi toga odustajes!
- medeja
#1153 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
alica.k wrote:ma daj!doticna wrote:Hvala na odgovoru, ali sam odustala. Neću ni ići na prijemni.
vjeruj, pravopis ti je stvarno najlaksi :S ja sam tu glupost dvaput polozila i oba puta bio prakticno isti test. stvarno je lagano, glupost ti je da radi toga odustajes!
Slažem se. Nemoj zbog pravopisa odustajati.
- medeja
#1154 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
minjonja wrote:ima li neko da studira njemacki i francuski da mi kaze jesu li vjezbe i predavanja uskladjena?
Nema ti tu usklađenosti (ne mogu dva odsjeka praviti posebne rasporede za studente koji su upisali kombinirani studij). Upiši jedan predmet redovno, drugi vanredno i neće biti problema. Ili izaberi neku već "iskombiniranu" studijsku grupu.
- medeja
#1155 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Da, moraš na prijemnom osvojiti bar minimum bodova za prolaz. Onda ti se sve to skupa sabira.minjonja wrote:bosanski nosi 10 bodova, njemacki 30 bodova. je li ima neki minimum koji treba da se postigne da se polozi, ili se sve zbraja i na kraju gledaju jesi li upao ili nisi? mislim, da li je potrebno, npr., minimalno 5 bodova iz bosankog za prolaza?
- medeja
#1156 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
sunshine_AK wrote:ej, ljudi, pls nek mi neko odgovori, ko zna, ovo mi je fakat bitno.![]()
mogu li ove godine upisati normalno (redovno) anglistiku, a sljedece takodjer redovno nesto drugo, npr francuski, uz anglistiku? i da onda tako budem druga godina anglistike, a prva francuskog?![]()
![]()
![]()
hvala ko god odgovori.
Što da ne?
- minjonja
#1157 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
ma kasno je vecmedeja wrote:minjonja wrote:ima li neko da studira njemacki i francuski da mi kaze jesu li vjezbe i predavanja uskladjena?
Nema ti tu usklađenosti (ne mogu dva odsjeka praviti posebne rasporede za studente koji su upisali kombinirani studij). Upiši jedan predmet redovno, drugi vanredno i neće biti problema. Ili izaberi neku već "iskombiniranu" studijsku grupu.
- alica.k
#1158 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
mojoj prijateljici koja studira arapski i engleski kombinovano malo gledaju kroz prste, a po planu i programu nema uopste isti broj predavanja kao mi, npr mi smo morali dolaziti na seminarski ponedjeljkom a ona nije itd itd...minjonja wrote:ma kasno je vecprijateljica je predala redovno za njemacki i francuski danas. zanima nas hoce li joj uzimati u obzir profesori i asistenti sa oba odsjeka ako ne dodje na neka predavanja jer je vamo imala vjezbe? ili ce svaki put dobiti minus, pa tri minusa sakupi i ne moze po potpis
uglavnom ti kombiniranim studentima se ipak malo olaksa, npr ako su blok predavanja i poklapaju se onda bude sat vremena na jednom, drugi sat na drugom, il jednom na jedno, drugi put na drugo, nisu profesori bas baba roge sto se toga tice. il obicno ako jedan jest, onda onaj drugi nije, itd itd.
nije to sve toliko strasno koliko na prvu zvuci, ali ipak je malo teze nego nekome ko studira samo na jednom odsjeku, jer su dvije obaveze, ne mozes bukvalno bas NIKAD da se ne pojavis na vjezbama/predavanjima. pogotovo na predmetima gdje ima i usmeno ispit...tu te profesor odma skonta jel te zna il ne zna.
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#1159 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Savjet:
Nema prepadanja od prijemnog, odes, znas da znas!
-
mRva_4
#1160 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Privatna poruka wrote:Savjet:
-
sunshine_AK
#1161 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Je li to 100 % ?medeja wrote:Što da ne?Možeš upisati šta god hoćeš.
-
doticna
#1162 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Pa nisam rekla da odustajem zbog ispita, a pogotovo ne zbog Bosanskog. To bar nije problem
Zapravo, bila sam 100% sigurna da ću ja to položiti, ali izgleda da se mora biti koliko - toliko redovan na predavanjima, a ja već studiram, pa sam kontala ovaj uporedo upisati, ali ipak nisam toliko fleksibilna.
Možda sljedeće godine.
Zapravo, bila sam 100% sigurna da ću ja to položiti, ali izgleda da se mora biti koliko - toliko redovan na predavanjima, a ja već studiram, pa sam kontala ovaj uporedo upisati, ali ipak nisam toliko fleksibilna.
Možda sljedeće godine.
-
Knuffica
#1163 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Privatna poruka wrote:Znam...medeja wrote:Vjerujem da znaš i ti.
U svakom slucaju obratiti paznju na navodnike, zareze, sastavljeno i rastavljeno pisanje rijeci. Koliko se ja sjecam tog pravopisnog testa, i da, veliko i malo slovo.
(medeja, ovo da ne bude offtopic)
Mozes li mi reci za taj bosanski , kako ce nam dati taj test ? Hoce li to biti po primjeru pogrešno napisanog teksta , pa mi ispravljamo greške ili pod a,b,c ili nešo slično ?
Hvala unaprijed
- Privatna poruka
- Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!
#1164 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Test ces dobiti od ljudi koji budu zaduzeni za tebe i za tvoj prijemni ispit.Knuffica wrote:Privatna poruka wrote:Znam...medeja wrote:Vjerujem da znaš i ti.
U svakom slucaju obratiti paznju na navodnike, zareze, sastavljeno i rastavljeno pisanje rijeci. Koliko se ja sjecam tog pravopisnog testa, i da, veliko i malo slovo.
(medeja, ovo da ne bude offtopic)
Mozes li mi reci za taj bosanski , kako ce nam dati taj test ? Hoce li to biti po primjeru pogrešno napisanog teksta , pa mi ispravljamo greške ili pod a,b,c ili nešo slično ?
Hvala unaprijed![]()
![]()
![]()
![]()
U formi pogresno napisanog teksta. Tvoje da uocis i ispravis greske.
-
M_agic
#1165 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
sunshine_AK wrote:ej, ljudi, pls nek mi neko odgovori, ko zna, ovo mi je fakat bitno.![]()
mogu li ove godine upisati normalno (redovno) anglistiku, a sljedece takodjer redovno nesto drugo, npr francuski, uz anglistiku? i da onda tako budem druga godina anglistike, a prva francuskog?![]()
![]()
![]()
hvala ko god odgovori.
Koliko sam ja upoznata, ne moze.
Ja vec studiram na jednom drugom fakultetu, i ove godine sam odlučila da upišem romanistiku na filozofskom, ali moram vanredno. Ne znam da li je ista stvar u okviru jednog fakulteta, ali tete iz studentske mi rekoše da profesori ne bi bili dužni da tolerišu bilo kakve izostanke...
-
bosanka91
#1166 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
kojeg tipa ce biti pitanja iz psihologije ? na sta najvise da se baziramo u spomenutoj knjizi ?? 
-
psi
#1167 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Koliko sam ja informisan test se sastoji iz tri dijela.bosanka91 wrote:kojeg tipa ce biti pitanja iz psihologije ? na sta najvise da se baziramo u spomenutoj knjizi ??
1. Pitanja zatvorenog tipa(ponuđeni a,b,c,...)
2. Pitanja zatvorenog tipa(Da, ne)
3. Pitanja otvorenog tipa( mi dopisujemo ostatak definicije ili pisemo je u potpunosti)
- DanteX
#1168 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
bosanka91 wrote:kojeg tipa ce biti pitanja iz psihologije ? na sta najvise da se baziramo u spomenutoj knjizi ??
Uči puno iz historije psihologije i naravno o anatomiji čovjeka (živci, mozak i sl.) ali isto tako ti savjetujem da se posvetiš raznim bolestima o kojima pričaju u knjizi
- minjonja
#1169 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
da li budu odvojeni spiskovi onih koj su upisali njemacki i onih koji su upisali njemacki i francuski?
dosta raje svake godine preda na germanistiku, pa me zanima jesu li sad ti ljudi konkurencija ovoj mojoj prijateljici koja je uzela njemacki i francuski, ili joj je konkurencija samo oni koji su uzeli dvopredmetni studij? nekako bi mi bilo logicno da je odvojeno, cim je pravilo takvo da ako ne polozis prijemni na germanistici, nisi primljen ni na romanistici, barem meni
gledala sam na netu i vidim primaju 20 redovnih, 20 SF, 20 vanrednih na germanistici, a 5 na njemackom kao dvopredmetni studij, znaci meni je to odvojeno
molim vas utjesite me i recite mi da su mojoj prijateljici sanse vece jer je izabrala njemacki i francuski
hvala 
dosta raje svake godine preda na germanistiku, pa me zanima jesu li sad ti ljudi konkurencija ovoj mojoj prijateljici koja je uzela njemacki i francuski, ili joj je konkurencija samo oni koji su uzeli dvopredmetni studij? nekako bi mi bilo logicno da je odvojeno, cim je pravilo takvo da ako ne polozis prijemni na germanistici, nisi primljen ni na romanistici, barem meni
molim vas utjesite me i recite mi da su mojoj prijateljici sanse vece jer je izabrala njemacki i francuski
-
irmaahmetovic
#1170 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
koliko nas ima ove godine na germanistici
??????
- insolite
#1171 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
PISMENI (Bosanski, hrvatski i srpski jezik) 3. juli sa početkom u 9 sati. Ovaj dio ispita traje 45 minuta.
PISMENI dio za određeni studij održat će se 3 jula nakon završenog pismenog ispita iz Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Ovaj dio ispita trajat će 90 minuta.
Prijemni ispit za drugi predmet održat će se 3. jula sa početkom u 12 sati i 30 minuta. Dio ispita za drugi predmet trajat će 45 minuta
Imam jedno pitanje vezano za ovo gore.. Ili ja nisam dobro shvatila ili.. Ako radimo sve jedan dan i taj bosanski (pravopis) traje tih 45 min, poslije toga odmah idemo na pismeni dio (u mom slucaju esej iz engleskog jezika), kad radim gramaticki dio ? :S Jer ovaj prijemni za drugi predmet je za dvopredmetni studij, a ja idem na jednopredmetni.. Hvala unaprijed
PISMENI dio za određeni studij održat će se 3 jula nakon završenog pismenog ispita iz Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika. Ovaj dio ispita trajat će 90 minuta.
Prijemni ispit za drugi predmet održat će se 3. jula sa početkom u 12 sati i 30 minuta. Dio ispita za drugi predmet trajat će 45 minuta
Imam jedno pitanje vezano za ovo gore.. Ili ja nisam dobro shvatila ili.. Ako radimo sve jedan dan i taj bosanski (pravopis) traje tih 45 min, poslije toga odmah idemo na pismeni dio (u mom slucaju esej iz engleskog jezika), kad radim gramaticki dio ? :S Jer ovaj prijemni za drugi predmet je za dvopredmetni studij, a ja idem na jednopredmetni.. Hvala unaprijed
-
almina_mima_kunic
#1172 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
irmaahmetovic wrote:koliko nas ima ove godine na germanistici??????
koliko hočeš ....
-
tonystonem
#1173 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Kako ja shvatam, imamo 45 min za gram. i 45 min za esej. Pitala sam onu tetu kad sam predavala papire, a ona mi je rekla da je onako kako piše na njihovoj stranici. Dakle, shift to max speed.insolite wrote:PISMENI (Bosanski, hrvatski i srpski jezik) 3. juli sa početkom u 9 sati. Ovaj dio ispita traje 45 minuta.
- Privatna poruka
#1174 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Evo ne bi mi mrsko nazvati tvoju buducu kolegicu. Sasvim jasno..u tih 90 minuta ti je esej i gramatika.insolite wrote:PISMENI (Bosanski, hrvatski i srpski jezik) 3. juli sa početkom u 9 sati. Ovaj dio ispita traje 45 minuta.
Imas odredjeno vrijeme za esej, kada zavrsis esej dobijes gramaticki dio.
edit: Gramaticki dio je ogroman, ali je vecinom, zaokruzi dopuni tako da to ide jako brzo.
- insolite
#1175 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu
Hvala vam puno.. Ja stvarno ne znam kako cu moci taj esej za 45 min -.- Nek nam je Bog svima na pomoci hehe.. Hvala jos jednom