sheilak wrote:@ shin
Isti ili vrlo slican problem smo i mi imali i jos imamo. I nama su dosli " od Markovih konaka " tvrdeci da su oni i samo oni neprikosnoveni vlasnici i starosjedioci Bosne i Balkana. Isto tako nas nazivaju teroristima, zaostalim, govoreci da ubijajuci nas, brane sebe. O metodama, propagandi, psihickom teroru, kao da su Izraelci ucili od nasih istocnih susjeda. Ili ovi od njih.
Ne znam sta bih vise rekla o svemu ovome. Meni nije toliko grozna akcija Izraela ( ipak su jedni drugima neprijatelji tamo ) - stravicnija mi je reakcija ( odsustvo iste ) arapskog svijeta i muslimanskog uopste.
Sta bi se desilo, ukoliko bi se kojim cudom muslimanski svijet ujedinio, zauzeo isti stav i poduzeo konkretne zajednicke akcije, recimo napad na Izrael ili barem aktivnu odbranu Gaze i Palestine ? Zasto to ne ucine? Koga se boje ? Treci svjetski rat vec odavno traje. Zar misle da ce manje naroda izginuti ako budu mirni i pasivni nego ako se bore ? Nece, poginuce ih vise, samo na rate, kao sto je to Bosna pokazala, Irak, Afganistan, Palestina oduvijek. Debeli, masni, mekoruki funkcioneri i princevi islamskog svijeta trebali bi reagirati, barem radi Boga kojem padaju nicice i danju i nocu, iz licemjerja.
Samo da dodam. Upravo sam na Tv-u vidjela onu spodobu Karla Bildta - i on se ukljucio u nalazenje nekog rjesenja na Bliskom istoku. Pa, zar se vec lesinari skupljaju?
sheilak , islamski odn muslimanski svijet ne postoji!
to je fikcija,paradigma nečega što bi kao trebalo biti a zapravo nije,.jedan pojas od atlantika do filipina,.manje-više kompaktan jedino u smislu da se okreću svi u molitvama kibli-i tu je kraj sličnostima.
to je onaj muslimanski svijet koji se već godinama masakrira u raznim bombaškim napadima po iraku,i nerijetko su i same džamije i vjernici u njima žrtve,ima i pakistan sličnih problema,zaljevski arapi iz dna duše mrze irance i svi rađe danas nego sutra stali na stranu izraela da ih napadne,.turci ne vole arape,arapi mrze turke,.arapi sirijci mrze arape saudijce,.egipćani libijce,.svi se zajedno kunu u palestinu ali kad već ne mogu i ne smiju da se pokefaju sa izraelom,pa hajde da onda te zaljevske zemlje koje zajme lovu amerima da ih vade iz ekonomske krize,što ti isti ne postave ultimatum amerima-natjerajte izrael da prestane sa napadima ili nema love-nigdje ni jednog,.sam egipat ne da pomoć gazi-ne da jer je 3 puta ratovao sa izraelom i sva 3 puta bio namlaćen do nogu,.tako i sirija i jordan,..pun klinac islamskih klerika , pa i ovdje u bosni zna da tupi zapad ovo-izrael ono,.nikad da se svi sastanu rade na tome da muslimani jedni druge prestanu masakrirati po pijacama i džamijama mezopotamije,.to se kao ne događa?
sami palestinci su lani pobili svojih ljudi u obračunima za vlast,.fatah i hamas,.toliko su vatreni da se među sobom kolju,a ovih dana nisu ni par izraelsih vojnika ubili,..
dakle neće se ujediniti ono čega nema.