Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Rimad

#1151 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Nisam baš siguran da je to notareva obaveza. Notar je dužan da provjeri validnost priloženih dokumenata, ali notar nije stručnjak za falsificiranje.
Notar sve svoje poslove obavlja u kancelariji, tako da on ne može znati da li je ZK izvadak stvarno izvađen u Sudu. Svi poslovi notara van kancelarije se dodatno plaćaju.
Opet pusti to šta je notareva obaveza. Teorija je jedno, a praksa drugo.

Kod ZK izvadka JEDINA opcija ti je da ga sam izvadiš u sudu. Jedino tako ćeš znati da je original.

Međutim, nisam siguran da je ZK izvadak 100 % siguran (mnogi kažu da jeste). Ako se radi o stanu od prije rata, provjeri da li je trenutni prodavač prijeratni nosilac stanarskog prava. Ako jeste, nema problema.
Ako je stan naslijedio od nekog, provjeri da li je sproveden ostavinski postupak i ko su sve naslijednici. Možda je vlasništvo stana podijeljeno. Ako jeste - obavezno svi vlasnici moraju biti potpisnici i predugovora i ugovora.

AKo je stan kupljen od prijeratnog nosioca stanarskog prava, onda provjeri njihov ugovor o kupoprodaji (obavezno sa notarom to uraditi). Ako je stan kupljen od nasljednika stana, obavezno provjeriti kako je sproveden ostavinski postupak.

Helem, poenta je da ti je najsigurnije da pratiš čitavu linju vlasnika od prijeratnog nosioca stanarkg prava do sada i provjeriš sve sprovedene pravne postupke.

Ako ti je sve ovo gnjavaža (a ne bi trebalo biti, jer ipak kupuješ stan), onda samo izvadi ZK izvadak. Kad ga budeš vadio, nemoj tražiti ZK izvadak, već traži dokument punim imenom.

Obavezno pogledaj kako to izgleda kod nekog ko je već kupovao stan. Obavezno u ZK izvadku provjeri strukturu i kvadraturu stana. Nekad se može dogoditi da se realna kvadratura i kvadratura u izvadku razlikuju - utom slučaju kvadratura se računa onako kako piše u izvadku.

Ne dopusti da ti u kvadraturu računaju balkon, jer te kvadratur enema i ZK izvadku.

Obavezno provjeri da li postoji hipoteka na stanu (to ti piše u ZK izvadku).

Recimo, meni nikad ne bi palo napamet da možda neki podstanar ima stanrsko pravo - to se događa ako podstanar živi barem 5 ili 10 godina - treba provjeriti i ovo. Naravno, sve ovo možeš pitati notara i pitati ga gdje to da provjeriš.

Eto, toliko.

Nadam se da sam pomogao.
Last edited by Rimad on 04/02/2010 11:45, edited 1 time in total.
jazzer

#1152 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

@ Rimad

Hvala, jako si pomogao.
ahuseino

#1153 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

sabanss wrote:
ahuseino wrote: Ma ja mislio ti fakat imao neke brojeve. Ne znam sta kazu statistike ta dva zemljotresa, ali bi bilo interesanto saznati... Ja se sjecam jednog velikog iz sedamdesetih samo messcini nista nije palo u Sarajevu. Posto se nesto k'o malo razumijem u fiziku, licno bih izabrao trospratnu zgradu sa pola metra zida i flexibilnim podovima, nego betonsku grobnicu sa 10+ spratova i rigidnom podno-zidnim spojem.
Niske zgrade se lakse ruse kod zemljotresa. Veliko i malo klatno, koje je lakse zaljuljati?
odakle ti da je frekvencija dovoljno spora i magnituda dovoljno velika da ZALJULJA?

klatno i zgrada mi nisu nikako u istom domenu... mozda VELIKO klatno... :D
sabanss

#1154 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

ahuseino wrote: odakle ti da je frekvencija dovoljno spora i magnituda dovoljno velika da ZALJULJA?

Popularna nauka :D Gledao sam na Discoveriju dokumentarac o zemljotresima i posljedicama, cini mi se da se govorilo o potresu o Kobeu i japanski strucnjak objasnjava kako se desilo da su se srusile niske zgrade dok je par visokih nebodera oko njih prezivjelo. Fakat cudna snimka, trospratnice porusene dok 20+ spratova neboderi stoje.
Alfons Kauders

#1155 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

sabanss wrote:
ahuseino wrote: odakle ti da je frekvencija dovoljno spora i magnituda dovoljno velika da ZALJULJA?

Popularna nauka :D Gledao sam na Discoveriju dokumentarac o zemljotresima i posljedicama, cini mi se da se govorilo o potresu o Kobeu i japanski strucnjak objasnjava kako se desilo da su se srusile niske zgrade dok je par visokih nebodera oko njih prezivjelo. Fakat cudna snimka, trospratnice porusene dok 20+ spratova neboderi stoje.
Jah, kad su ih pravili Japanci.

Da ih je pravila Vranica, kurac bi moj stajali. :D
dufa

#1156 Re: Cijene stanova All about

Post by dufa »

Ovako izgleda zgrada ako se malo vise podkopa
Image
Image
Izvinjavam se sto je off topic ali nisam mogao a da ne podijelim s vama ove slicice
Edin H.

#1157 Re: Cijene stanova All about

Post by Edin H. »

jazzer wrote:
notarova obaveza je da to sve provjeri i da svojim potpisom, kao i imovinom, garantuje za ispravnost dokumenata.[/quote]

Ne mislim da su ovi ljudi koji zive u stanu nesto shuhveli ali posto dajem puno para,
a svjestan sam u kakvoj drzavi zivim,nije naodmet raspitati se malo. Vjerovatno zvucim pomalo
paranoicno ali mogu li oni zajebati notara pa da se ja poslije sudski zajebavam sa notarom?[/quote]

Zar se ne moze provjeriti na internetu?

Znam da moze u Hrvatskoj - website se zove uredjena zemlja, ali nisam siguran kod nas.
Alfons Kauders

#1158 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

kod nas bi i ovdje za kvadrat trazili 2500... :D
ahuseino

#1159 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

Alfons Kauders wrote:kod nas bi i ovdje za kvadrat trazili 2500... :D
najskuplle bi isli ovi na zadnjem i na prvom spratu, ovi u sredini bi bili sa popustom... :D
Alfons Kauders

#1160 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

ahuseino wrote:
Alfons Kauders wrote:kod nas bi i ovdje za kvadrat trazili 2500... :D
najskuplle bi isli ovi na zadnjem i na prvom spratu, ovi u sredini bi bili sa popustom... :D
aha, oni su "dvostrano orijentisani"... :D nebo - zemlja... :D
trinit1404

#1161 Re: Cijene stanova All about

Post by trinit1404 »

nego, glupo pitanjce, kako se ustvari racuna kvadratura, da li u to ulaze i zidovi ili samo funkcionalni prostor? isto tako sam shvatila da se po zakonu balkon racuna po 0.5 metra kvadratna, znaci ako ti je balkon 4 m2 onda 2m2 racunaju u kvadraturu stana? hvala
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1162 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

oćel više te cene dole :D da si kupim neki stančić :D
Alfons Kauders

#1163 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

komi wrote:oćel više te cene dole :D da si kupim neki stančić :D
Sacekaj malo da potrose stetocine pare od IMF-a... Kad padnu plate svima na drzavnoj sisi jedno 30% i kad banke pocnu oduzimati stanove kupljene njihovim kreditima, bice finih rasprodaja.

Kao sto sam vec rekao, za godinu-dvije ce se u banci uz kredit moci zavrsiti i stan, nema hodanja i papirologije, sve na jednom mjestu. :D
sen555

#1164 Re: Cijene stanova All about

Post by sen555 »

Eh, ovako... posjedujem stan 68 m2 u strogom centru Vogošće, stan je u starijoj zgradi, prizemlje, balkon, uz stan i podrum. Interesuje me koja bi realna cijena stana bila i da li na cijenu utiče lokacija stana?
2jz

#1165 Re: Cijene stanova All about

Post by 2jz »

zivim u Kaliforniji kupio sam kucu 2002 godine i vec drugu godinu ne placam ratu za kredit. Iz pocetka su me zvali svaki dan ali u zadnje vrijeme su prestali zvati. Ne znam stvarno sta se desava a kao sto vidim ni banke nemaju pojma
Mozda sam ih nesto uvrijedio kad su zvali ko ce znat?
Imam nekih poznanika koji su kupili vise kuca i stavili pod rentu ista stvar uzimaju rentu, a ne placaju kredit.Izgleda da peku zanat od banaka uzimaju ono sto nije njihovo
zonbirile

#1166 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

sen555 wrote:Eh, ovako... posjedujem stan 68 m2 u strogom centru Vogošće, stan je u starijoj zgradi, prizemlje, balkon, uz stan i podrum. Interesuje me koja bi realna cijena stana bila i da li na cijenu utiče lokacija stana?
-------------------------------------------
jok jarane,da si u Hadžičima gdje se pucalo osiromašenim uranijumom i rak zagarantovan,dobio bi još više.
homar

#1167 Re: Cijene stanova All about

Post by homar »

jazzer wrote:Malo sam off topic ali da ne otvaram novu temu..

Blizu sam kupovine stana (ukoliko mi banka kreditom to dozvoli :) ) pa me interesuje
postoji li mogucnost nekih komplikacija glede papira vlasnika stana? Moze li ZK izvadak biti
falsifikovan? Na sta treba posebno obratiti paznju kod ovakve transakcije? Ako neko ima iskustva
po ovom pitanju dobro bi mi dosao svaki savjet.

Hvala vam..
ZK izvadak nije garancija da je stan "čist", šta ako se vodi sudski postupak oko tog stana. Moj savjet: vidi ko je prijeratni nosilac stanarskog prava, ako je on isti kao i sadašnji vlasnik u ZK izvadku, onda nema problema. Ako nije, onda obavezno prati cijeli tok od prijeratnog stanarskog prava pa do sadašnjeg vlasništva. Sretno!
Alfons Kauders

#1168 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfons Kauders »

2jz wrote:zivim u Kaliforniji kupio sam kucu 2002 godine i vec drugu godinu ne placam ratu za kredit. Iz pocetka su me zvali svaki dan ali u zadnje vrijeme su prestali zvati. Ne znam stvarno sta se desava a kao sto vidim ni banke nemaju pojma
Imam nekih poznanika koji su kupili vise kuca i stavili pod rentu ista stvar uzimaju rentu, a ne placaju kredit.Izgleda da peku zanat od banaka uzimaju ono sto nije njihovo
drug... ako kad budem u kaliforniji, imas pivu od mene... :D
trinitrotoluol

#1169 Re: Cijene stanova All about

Post by trinitrotoluol »

Ima li neko info o ovom naselju Nukleus u Nedzaricima? Treba li i ovog poduzetnika googlati ili je frajer regulara kao Shirbegovic :lol:
trinit1404

#1170 Re: Cijene stanova All about

Post by trinit1404 »

Alfons Kauders wrote:
2jz wrote:zivim u Kaliforniji kupio sam kucu 2002 godine i vec drugu godinu ne placam ratu za kredit. Iz pocetka su me zvali svaki dan ali u zadnje vrijeme su prestali zvati. Ne znam stvarno sta se desava a kao sto vidim ni banke nemaju pojma
drug... ako kad budem u kaliforniji, imas pivu od mene... :D
pitanje je samo vremena kad ce doci da oduzmu kuce. istina, spori su, ali ce vas naci. a sljedeci put kad budete aplicirali za kredit, hmm, sretno. terbat ce vam godina i godina da popravite kreditni rejting, a u medjuvremenu rijetko ce vam ko dati kredit. dakle, samo je pitanje vremena.
Mis mekinjas

#1171 Re: Cijene stanova All about

Post by Mis mekinjas »

Mene samo zanima, vidim svakakvih problema, ali govorite li o hipotekarnim kreditima, ili nekim drugim. Koliko znam, ako je hipotekarni kredit u pitanju, zar banka ne štiti sebe, i vas kao kupca je nemoguće zeznuti, jer lako za vas, ali banka ne da na sebe. Neće oni valjda davati kredit za stan koji nije čist zemljišnoknjižno?
I ima li nekog drugog osiguranja, osim žiranata, postoje li sudužnici, police osiguranja, kad se kupi stan, plaćaju li se osiguranja od požara, poplave, krađe....?

Hvala, unaprijed, na odgovorima.
xyz101

#1172 Re: Cijene stanova All about

Post by xyz101 »

u bankama rade ljudi koji su cisti birokrati i veoma cesto gluplji od prosjecnog covjeka.
ne radi se o tajnim agentima i policajcima koji svaku nekretninu provjeravaju.
najbolje je da se osiguras, i provjeris sam.
kamen spoticanja

#1173 Re: Cijene stanova All about

Post by kamen spoticanja »

dakle i mene zanima ista stvar...zelim da provjerim vlasnistvo nad stanom koji zelim kupiti...na koji nacin to mogu onaviti najsigurnije...ljudi pominju zk izvadak...mozda je malo smijesno ali sta je zk izvadak,gdje ga mogu izvaditi,i daa li ga ja uopce mogu izvaditi ili to moze napraviti samo vlasnik stana? totalno mi je napoznata ta materija a ovih dana ako Bog da imam namjeru u kupovinu :D
i koliko znam notar nije najsigurnija varijanta jer je vec bilo slucajeva gdje su se ljudi opekli a notar sve zvanicno ovjerio :?
i ako nije problem,za forumase koji rade u bankama...kakvi su uvjeti dobivanja kredita samo na osnovu hipoteke...dakle bez ziranata?
hvala unaprijed
kriticarka_nikova

#1174 Re: Cijene stanova All about

Post by kriticarka_nikova »

Zanima me jesu li se smanjile i cijene stanova u Zenici, ustvari zna li neko kolika je tamo cijena jednog kvadrata?
zonbirile

#1175 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

kriticarka_nikova wrote:Zanima me jesu li se smanjile i cijene stanova u Zenici, ustvari zna li neko kolika je tamo cijena jednog kvadrata?
-------------------------------------pa kao i u Sisku,pročulo se da uz stan dobijaš karcinom pride.
Post Reply