Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Moderator: anex
- dusa_raskopuša
- Lacrosse
#1152 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Jel umro radi raka ili od doktora?lovebunny wrote:Danas sam na zalost primila vijest da je moj otac preminuo uzenickoj bolnici, pored toga sto sam tuzna sto sam izgubila tatu veoma sam ljuta na doktore i osoblje koje radi tamo. Moj otac je prje par mjesec dobio proljev koji nije prestao do smrti. nakon sto se javio doktorku dobio je antibiotike sto je uobicajena praksa, nakon nekoga vremena uzimanja antibiotika oni nisu pomogli i jedna od od doktorica mu je rekla da ako ne prestane proljev nakon slj doze da dode lezati u bolnicu nakon sto je popi te lijekove i nije proljev prestao javio se ponovo u bolnicu gdje mu je doktor (DRUGI NE ISTi) rekao da nastavi uzimati antibiotike i to je tako potrajalo dok nije bio naruzen za kolonoskopiju na kojoj su mu dijagnosticirani HEMOROIDI i gdje su ga narucili da ih operise za sve to vrijeme moj otac je veoma smrso i smanjio mu se apetit, nazalost kada je operacija trebala biti izvsena on je odustao od toga jer je bio prestrasen nakon nekoga vremena njemu se situacija naglo pogorsala i dosao je doktoru opce prakse koji ga je uputio u zenicku bolnicu gdje ga je sestra i doktor vratili jer nema neke nalaze i da kad izvadi te nalaze da nazove tu sestru (selma mujkanovic) i da ce mu ona reci kad moze doci lezati tesko bolesnog covjeka vucaraju na taj nacini napokon kada je taj nalaz izvadjen dosao je u bolncu gdje mu je receno dobro je da si dosao da si dosao malo kasnije bilo bi najgore sto se ispostavilo nakon dana u bolnici preminuo je u 3 ujutro i nakon toga doznali smo da ima RAK kakve Hemoroide. et tako vam je u Bosni. Razmisljam da ih tuzim al ne u bosni to je sve shit, nego u brisselu i to ne da nadoknade samo materijalno, jer dusevnu bol ne mgu, nego da izgube pravo da lijece vise ikoga u svome zivotu i tako da ne unistavaju drugim ljudima zivote jer se njima ne da biti predan u svome poslu jer su pare male. N mislim da su svi doktori u BiH losi, ne daj boze imam primjer doktorice koja radi u kaknju ,dr Leja Pilav, koja vise nego predano radi svoj poso ali na zalost vecina doktora u BiH pacijente gleda kao stoku
I ako je umro radi raka, a nije znao da ima rak, mozda mu je i bilo bolje.
Rak koji bez dijagnostike ubije nekog za 3 mjeseca nije rak pocetnik vec terminalni rak koji je u svojoj zavrsnoj fazi.
A to sto nisu znali naruciti CT nalaz abdomena s kontrastom ili ako je kolonoskopija bila laznao negativna, to konstituira pravo vase na negodovanje i nezadovoljstvo.
Ali da vratim film u nazad. Da je prije 3 mjeseca tvoj otac dijagnosticiran s rakom pankreasa od kojeg je umro Steve Jobs, najbogatiji covjek na svijetu i Patrick Swayze, sta bi to ti u Zenici uradila drukcije sa svojim ljekarskim konzilijem? Vodila ga ne kemoterapiju? Operisala ga? Rak pankreasa kad se dijagnosticira ima prognozu 6 mjeseci zivota, mozda jos 6 sa najboljom kemoterapijom i jako mali procenat ljudi koji se mogu spasiti hirurskih zahvatomkoji traje 4-5 sati i zahtjeva najboljeg hirurga, covjeka koji moze da operise na zljezdama i spoji njihove duktove, a to nije znanje to je umjetnost.
Ljekari kod nas jesu losi. Ali meni se cini da ljudi umru i tamo gdje su dobri ljekari. Nisam jos cuo za zdravstveni sistem u kojem nije niko umro. To sto zna od ceg umire, ako je to toliki luksuz, u pravu si, treba ih tuziti. I njih i Allaha Dz.s. sto izmisli da sve ima svoj pocetak i svoj kraj. Ne vidim da predlazes da Mittal Steel tuzis, jer ti je otac udisao njihov zrak barem 10 godina. A rak pankreasa ako je to bio nije dobio sto je zivjeo zdravo vec jer je pusio, a mozda i pio, a mozda nije ni jedno ni drugo, vec bilo tako zapisano.
Sve u svemu, zao mi je za tvoj gubitak. Napisi od kojeg je raka umro, ako mozes, a ja cu ti reci vise o tome da li se to moze uopste ljeciti, ako je rak pankreasa, odgovor je skoro pa niko se nije uspjesno ljecio, i ako ce ti pomoci nesto, da ti kazem ja jedan slucaj. Zena u 30 i nekoj, trudna, dobije rak pankreasa. I umre 2 godine kasnije da je dijete nije zapamtilo. Mjesto radnje: Amerika.
-
lovebunny
#1153 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Moj otac NIJE umro od raka pankerasa ja to nisam nigdje spomenula umro je od raka crijeva, ja ne ocekujem od doktora da imaju carobni stapic i da izlijece nesto sto ne mogu, ono sto ja trazim jeste da postanu profesionalni i da ljude-pacijente ne tretiraju kao stoku, da kazu covjeku ili njegovoj obitelji od cega boluje tako da se njegova obitelj moze pripremiti ja se nisam stigla ni oprostiti jer zivim u SAD ne mogu preletiti baru kao da je par kilometara takodjer i par tjedana prije nego je umro non-stop je bio vucaran da vadi koje kakve nalaze dakle znali su da covjek ima rak zadnji stadij nisu ga htjeli primiti u bolnicu nego su ga izmucenog slali u zenicu i nazad u DAKLE posto vidim da ne razumijes meni ni mojoj obitelji nije ni spomenut RAK prije smrti a imali smo pravo na tu informaciju i moj otac je imao pravo da ne bude vucarn iz kaknja do zenice i nazad ako mu ne mogu pomoci i da da su ovdje u SAD posto spominjes SAD, njega tako bolesnog vratili iz bolnice na nekakvo vadjenje nalaza i jedva stojeci i uz pogresnu dijagnozu (laznu) oni bi bili tuzeni sudu u SAD i izgubili bi licencu najmanje on ne mogu cuda napraviti ali su duzni se boriti da pacijenti imaju dostojanstven kraj zivotaLacrosse wrote:Jel umro radi raka ili od doktora?lovebunny wrote:Danas sam na zalost primila vijest da je moj otac preminuo uzenickoj bolnici, pored toga sto sam tuzna sto sam izgubila tatu veoma sam ljuta na doktore i osoblje koje radi tamo. Moj otac je prje par mjesec dobio proljev koji nije prestao do smrti. nakon sto se javio doktorku dobio je antibiotike sto je uobicajena praksa, nakon nekoga vremena uzimanja antibiotika oni nisu pomogli i jedna od od doktorica mu je rekla da ako ne prestane proljev nakon slj doze da dode lezati u bolnicu nakon sto je popi te lijekove i nije proljev prestao javio se ponovo u bolnicu gdje mu je doktor (DRUGI NE ISTi) rekao da nastavi uzimati antibiotike i to je tako potrajalo dok nije bio naruzen za kolonoskopiju na kojoj su mu dijagnosticirani HEMOROIDI i gdje su ga narucili da ih operise za sve to vrijeme moj otac je veoma smrso i smanjio mu se apetit, nazalost kada je operacija trebala biti izvsena on je odustao od toga jer je bio prestrasen nakon nekoga vremena njemu se situacija naglo pogorsala i dosao je doktoru opce prakse koji ga je uputio u zenicku bolnicu gdje ga je sestra i doktor vratili jer nema neke nalaze i da kad izvadi te nalaze da nazove tu sestru (selma mujkanovic) i da ce mu ona reci kad moze doci lezati tesko bolesnog covjeka vucaraju na taj nacini napokon kada je taj nalaz izvadjen dosao je u bolncu gdje mu je receno dobro je da si dosao da si dosao malo kasnije bilo bi najgore sto se ispostavilo nakon dana u bolnici preminuo je u 3 ujutro i nakon toga doznali smo da ima RAK kakve Hemoroide. et tako vam je u Bosni. Razmisljam da ih tuzim al ne u bosni to je sve shit, nego u brisselu i to ne da nadoknade samo materijalno, jer dusevnu bol ne mgu, nego da izgube pravo da lijece vise ikoga u svome zivotu i tako da ne unistavaju drugim ljudima zivote jer se njima ne da biti predan u svome poslu jer su pare male. N mislim da su svi doktori u BiH losi, ne daj boze imam primjer doktorice koja radi u kaknju ,dr Leja Pilav, koja vise nego predano radi svoj poso ali na zalost vecina doktora u BiH pacijente gleda kao stoku
I ako je umro radi raka, a nije znao da ima rak, mozda mu je i bilo bolje.
Rak koji bez dijagnostike ubije nekog za 3 mjeseca nije rak pocetnik vec terminalni rak koji je u svojoj zavrsnoj fazi.
A to sto nisu znali naruciti CT nalaz abdomena s kontrastom ili ako je kolonoskopija bila laznao negativna, to konstituira pravo vase na negodovanje i nezadovoljstvo.
Ali da vratim film u nazad. Da je prije 3 mjeseca tvoj otac dijagnosticiran s rakom pankreasa od kojeg je umro Steve Jobs, najbogatiji covjek na svijetu i Patrick Swayze, sta bi to ti u Zenici uradila drukcije sa svojim ljekarskim konzilijem? Vodila ga ne kemoterapiju? Operisala ga? Rak pankreasa kad se dijagnosticira ima prognozu 6 mjeseci zivota, mozda jos 6 sa najboljom kemoterapijom i jako mali procenat ljudi koji se mogu spasiti hirurskih zahvatomkoji traje 4-5 sati i zahtjeva najboljeg hirurga, covjeka koji moze da operise na zljezdama i spoji njihove duktove, a to nije znanje to je umjetnost.
Ljekari kod nas jesu losi. Ali meni se cini da ljudi umru i tamo gdje su dobri ljekari. Nisam jos cuo za zdravstveni sistem u kojem nije niko umro. To sto zna od ceg umire, ako je to toliki luksuz, u pravu si, treba ih tuziti. I njih i Allaha Dz.s. sto izmisli da sve ima svoj pocetak i svoj kraj. Ne vidim da predlazes da Mittal Steel tuzis, jer ti je otac udisao njihov zrak barem 10 godina. A rak pankreasa ako je to bio nije dobio sto je zivjeo zdravo vec jer je pusio, a mozda i pio, a mozda nije ni jedno ni drugo, vec bilo tako zapisano.
Sve u svemu, zao mi je za tvoj gubitak. Napisi od kojeg je raka umro, ako mozes, a ja cu ti reci vise o tome da li se to moze uopste ljeciti, ako je rak pankreasa, odgovor je skoro pa niko se nije uspjesno ljecio, i ako ce ti pomoci nesto, da ti kazem ja jedan slucaj. Zena u 30 i nekoj, trudna, dobije rak pankreasa. I umre 2 godine kasnije da je dijete nije zapamtilo. Mjesto radnje: Amerika.
- Lacrosse
#1154 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
I sad si ti ljuta sto te ljekar nije zvao iz Zenice, da ti kaze da trebas kupiti kartu jer ti otac ima rak, od kojeg je umro, i nije ti krivo sto je umro, vec sto ti nisi iz Amerike dosla da napravis jedno dramsko odjeljenje na odjelu gdje ti je otac lezao, sa onom "talk to the hand" strategijom.
Da si ga dovela u Ameriku, prvo, on je stranac, drugo, nijedna insurance kompanije ga nebi pokrila, trece, samo u akademskim sektorima bi mogao traziti tretman jer oni operiraju po onoj - sto ne mozes naplatiti, otpisi od poreza i takse, pa i ako bi se mogao hospitalizirati kako bi ga operirali ili mu dali kemoterapiju? Ne znam, ja mislim da hirurg jos nije operisao ni na kom dzabe u Americi, on hoce da je placen. I iako ovih situacija ima koliko hoces, sta bi da ti je otac iz Zenice umro u Americi a da ne zna rijec Engleskog, bio bi sretan jel, da ga avionom vucaraju nazad do groblja ili da ga ovdje sahranis s Davy Crocketom?
Helem, zao mi je sto su ti oca mucili, takodje mi je zao sto ti umjesto da si u zalosti se boris protiv vjetranjaca, i umjesto da se dobro isplaces planiras nekakve sudske parnice ko' ti iz Amerike, jesi ti ikad bila kod advokata u Americi? Sat je $150 dollara, samo da znas. Pa ako ces koga tuziti vidi koliko imas ti a koliko oni koje sudis (bolnice) i ne sekiraj se, na svakog tvog advokata bolnica ima tim advokata. I nije samo to vec je potrebno dokazati ne samo da je pocinjen malpractice vec da je on rezultirao nezeljenim ishodom. Ako je tvoj otac umro od raka, to sto je isao od ambulante do laboratorija po nalaze, umjesto lezao na bolnici ne mjenja cinjenicu da je u momentu dijagnoze imao rak koji je metastazirao, i koji se ne moze operisati, i mogla mu se samo kemoterapija dati, a kemoterapija se ni u Americi ne daje nekom koje slabasan i gubi na tezini i izgleda kao smrt podgrijana. Tj. daju neki onkolozi u Americi i takvima kemoterapiju da bi maksimizirali svoj profit, a jedini rezultat je sto neko umre od posljedica kemoterapije prije raka. Ali, kad podpises da ces primiti kemoterapiju nus efekt kemoterapije je smrt. Tako da podpises da se slazes da te ubije onkolog prije raka. I ne moze ti 200 advokata s Harvarda pomoci kad to uradis.
Tako da mani se ratoborne retorike, shvatam da si zatecena, ali kupi koju knjigu o tome kako tugovati, prvo se prodje kroz nevjericu, pa kroz pokusaj cjenkanja, pa kroz srdzbu i ljutnju i kroz bijes, i na kraju se covjek pomiri s onim sto je i prihvati to.
Da si ga dovela u Ameriku, prvo, on je stranac, drugo, nijedna insurance kompanije ga nebi pokrila, trece, samo u akademskim sektorima bi mogao traziti tretman jer oni operiraju po onoj - sto ne mozes naplatiti, otpisi od poreza i takse, pa i ako bi se mogao hospitalizirati kako bi ga operirali ili mu dali kemoterapiju? Ne znam, ja mislim da hirurg jos nije operisao ni na kom dzabe u Americi, on hoce da je placen. I iako ovih situacija ima koliko hoces, sta bi da ti je otac iz Zenice umro u Americi a da ne zna rijec Engleskog, bio bi sretan jel, da ga avionom vucaraju nazad do groblja ili da ga ovdje sahranis s Davy Crocketom?
Helem, zao mi je sto su ti oca mucili, takodje mi je zao sto ti umjesto da si u zalosti se boris protiv vjetranjaca, i umjesto da se dobro isplaces planiras nekakve sudske parnice ko' ti iz Amerike, jesi ti ikad bila kod advokata u Americi? Sat je $150 dollara, samo da znas. Pa ako ces koga tuziti vidi koliko imas ti a koliko oni koje sudis (bolnice) i ne sekiraj se, na svakog tvog advokata bolnica ima tim advokata. I nije samo to vec je potrebno dokazati ne samo da je pocinjen malpractice vec da je on rezultirao nezeljenim ishodom. Ako je tvoj otac umro od raka, to sto je isao od ambulante do laboratorija po nalaze, umjesto lezao na bolnici ne mjenja cinjenicu da je u momentu dijagnoze imao rak koji je metastazirao, i koji se ne moze operisati, i mogla mu se samo kemoterapija dati, a kemoterapija se ni u Americi ne daje nekom koje slabasan i gubi na tezini i izgleda kao smrt podgrijana. Tj. daju neki onkolozi u Americi i takvima kemoterapiju da bi maksimizirali svoj profit, a jedini rezultat je sto neko umre od posljedica kemoterapije prije raka. Ali, kad podpises da ces primiti kemoterapiju nus efekt kemoterapije je smrt. Tako da podpises da se slazes da te ubije onkolog prije raka. I ne moze ti 200 advokata s Harvarda pomoci kad to uradis.
Tako da mani se ratoborne retorike, shvatam da si zatecena, ali kupi koju knjigu o tome kako tugovati, prvo se prodje kroz nevjericu, pa kroz pokusaj cjenkanja, pa kroz srdzbu i ljutnju i kroz bijes, i na kraju se covjek pomiri s onim sto je i prihvati to.
-
miki27A
#1155 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Lacross,izvini drug, ali ti nisi izgleda procitao njen odgovor kako treba. Njoj a ni njenom ocu kao pacijentu nisu ni rekli da ima rak! U Americi ti bar kazu odmah na cemu si, koja ti je dijagnoza ( a to je zadnji put kad sam provjerila, i pravo pacijenta i njegove porodice u BiH). Ne znam zasto doktori odlucuju da se dijagnoze ne kazu pacijentima, to mi je krajnje neozbiljno, jer po svim pravilima pacijent je taj koji treba biti ukljucen u sve: od dijagnostike (da izabere hoce li ili nece odredjenu dijagnostiku ako postoji druga koja mu moze dati iste nalaze, a jeftinije) nacine lijecenja: das covjeku opcije, pa nek bira, pa do toga da mu kazes da mu je mogucnost izljecenja 0%, da pocne da se sprema za smrt... Mislim, ja bih bar voljela da znam da ako vec imam losu dijagnozu da imam odredjeno vrijeme da se pozdravim sa svojim najblizim. Da je ona znala da je otac toliko bolestan, ne bi ona njega vodila u Ameriku, ona bi dosla da bude malo s njim...
- cvrčak_na_hedonizmu
#1156 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Vidim da "kolega" @Lacrosse brani doktore pa rekoh da podijelim par svojih iskustava sa njima.
Moj stari rahmetli je umro od srca. Vrlo otporan čovjek koji kada kaže "sine nije mi dobro" onda je baš zajebana situacija. Kaže stari staroj, nije mi dobro, ona pozove hitnu, ovi dođu, odvuku ga u hitnu i neki doktor zaključi da mu nije ništa i puste ga. Nakon par dana stari dobije blaži srčani udar. Završi na Koševu i smjeste ga na endokrilno odjeljenje
Srčani problemi, endokrilno odjeljenje
Puste ga "nakon ispitivanja" i zakažu kateterizaciju za jedno godinu dana. Sredim to za par dana, urade mu kateterizaciju. On dobije jak srčani udar, jedva ostane živ,puste ga i nakon toga umre. Moj stari je bio lik koji je više volio da umre nego da živi i da se pati pri čemu se nije čuvao pa je nastavio da puši i jede masnu hranu. O tome smo više puta pričali, to sam prihvatio ( jer sam i sam takav ) pa zato nisam nikom jebo mater i poslao ga na maksilofacijalnu.
Naznaka prvih problema sa srcem - nije ti ništa
blaži srčani udar - enokrilno
kateterizacija - za cirka godinu dana
Primjer drugi. Kumu treba da se rodi dijete, njegov kolega ( jer je i moj kum medicinar ) doktor traži mito za porođaj jer neće da izazovu kontrakcije da se dijete porodi ( iako postoji mogućnost da se pupčana vrpca obmota djetetu oko vrata i udavi ga u stomaku majke ) dok ne dobiju pare
Odnosno žena se nije mogla odmah poroditi, ovi fol čekali "prirodan" porođaj dva-tri dana. Kad je čovjek platio, izazvali su kontrakcije i dijete se rodilo
Primjer treći. Drugu pukne ahilova tetiva na fudbalu. Ahilova tetiva treba najkasnije da se operiše par dana nakon pucanja jer se ona skuplja pa što više vremena prolazi veća je šansa da ostaneš invalid. Čovjek ležao dva dana, došao mu drug u posjetu, pitao što ga ne operišu ( i obasnio mu situaciju ), ovaj skontao koliko je sati, našao štelu i naravno odmah operisan. Inače bi ga pustili da leži dok se boje ne rastope kao što su pustili nekog lika koji je ležao sa njim a hospitaliziran je prije njega ( isti problem sa ahilovom tetivom ) i vrlo vjerovatno napravili invalida od čovjeka. Situacija za kalaša.
Primjer četvrti. Moja tetka slomila ruku. Ovi slikali i rekli joj "nije ti ništa". Ona došla na kontrolu nakon sedam dana i rekla "boli me ruka", ovi je opet ubijedili da joj nije ništa, ova opet došla i onda je neki doktor skontao nakon gledanja istog snimka da je ruka napukla.
Primjer peti. Jedan poznanik koji završava medicinu govori da je najpošteniji lik u njegovoj generaciji onaj koji je shvatio da ništa ne zna i da je masu ispita položio preko štele pa je izabrao patologiju sa rečenicom "bolje da se štelim na leševima nego na ljudima". Bukvalno čovjek kaže "bolje da ne znaš ko će te liječiti u budućnosti".
Jel treba još nešto napisati ili spomenuti o jadovima koji se nazivaju doktorima ( barem većini ) ?
Moj stari rahmetli je umro od srca. Vrlo otporan čovjek koji kada kaže "sine nije mi dobro" onda je baš zajebana situacija. Kaže stari staroj, nije mi dobro, ona pozove hitnu, ovi dođu, odvuku ga u hitnu i neki doktor zaključi da mu nije ništa i puste ga. Nakon par dana stari dobije blaži srčani udar. Završi na Koševu i smjeste ga na endokrilno odjeljenje
Naznaka prvih problema sa srcem - nije ti ništa
blaži srčani udar - enokrilno
kateterizacija - za cirka godinu dana
Primjer drugi. Kumu treba da se rodi dijete, njegov kolega ( jer je i moj kum medicinar ) doktor traži mito za porođaj jer neće da izazovu kontrakcije da se dijete porodi ( iako postoji mogućnost da se pupčana vrpca obmota djetetu oko vrata i udavi ga u stomaku majke ) dok ne dobiju pare
Primjer treći. Drugu pukne ahilova tetiva na fudbalu. Ahilova tetiva treba najkasnije da se operiše par dana nakon pucanja jer se ona skuplja pa što više vremena prolazi veća je šansa da ostaneš invalid. Čovjek ležao dva dana, došao mu drug u posjetu, pitao što ga ne operišu ( i obasnio mu situaciju ), ovaj skontao koliko je sati, našao štelu i naravno odmah operisan. Inače bi ga pustili da leži dok se boje ne rastope kao što su pustili nekog lika koji je ležao sa njim a hospitaliziran je prije njega ( isti problem sa ahilovom tetivom ) i vrlo vjerovatno napravili invalida od čovjeka. Situacija za kalaša.
Primjer četvrti. Moja tetka slomila ruku. Ovi slikali i rekli joj "nije ti ništa". Ona došla na kontrolu nakon sedam dana i rekla "boli me ruka", ovi je opet ubijedili da joj nije ništa, ova opet došla i onda je neki doktor skontao nakon gledanja istog snimka da je ruka napukla.
Primjer peti. Jedan poznanik koji završava medicinu govori da je najpošteniji lik u njegovoj generaciji onaj koji je shvatio da ništa ne zna i da je masu ispita položio preko štele pa je izabrao patologiju sa rečenicom "bolje da se štelim na leševima nego na ljudima". Bukvalno čovjek kaže "bolje da ne znaš ko će te liječiti u budućnosti".
Jel treba još nešto napisati ili spomenuti o jadovima koji se nazivaju doktorima ( barem većini ) ?
-
lovebunny
#1157 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
dobro si se umislio/la da citas tudje misli i da sve znas lupas gluposti maximalno po tvome doktor ima pravo da ti nista ne kaze to je sve ok za tebe jer ti mislis tako ni tebi bi obitelji i sto je jos gore da tako pre smrt muci covjeka koji nema auto da dode iz kaknja nego da ide na voz i da vadi nalaze koji mu nisu ni potrebni da tesko bolesnog covjeka vraca par puta zenica kakanj ocemu ti da bi ga ja vodila u ameriku kupi ti knjigu kako da se oslanjas na cinjenice a ne na tvoje zamisli jer to rade dosta glupi ljudi E PA ja imam pravo da trazim za moga oca da ga ne tretiraju KAO STOKU AKO TO DO SAD NISI SHVATIO/LA AKO STO SAM TI NAPISALA AKO SE NE MOZE POMOCI ONA PUSTI COVJEKA NA MIRU DA UMRE I RECI OBITELJI STA JE S NJIME...mene ne treba doktor zvati da mi kaze duzan je reci mojoj majci njegovoj supruzi koja je i sama postavila pitanje njegove dijagnoze 1000 puta TO JE TEBI PREVISE ZA ZAHTJEVATI ma da mozda je previse jer ocito ti nije sve ok u glavi i od kouda ti znas kojibi bili moji planovi sa njime da sam znala da on ima rak jel majke ti je si li ikada bio/la u mojoj glaviLacrosse wrote:I sad si ti ljuta sto te ljekar nije zvao iz Zenice, da ti kaze da trebas kupiti kartu jer ti otac ima rak, od kojeg je umro, i nije ti krivo sto je umro, vec sto ti nisi iz Amerike dosla da napravis jedno dramsko odjeljenje na odjelu gdje ti je otac lezao, sa onom "talk to the hand" strategijom.
-
The Realist
#1158 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Lovebunny, žao mi je za to što ti se desilo i nadam se da ćeš što je lakše moguće to preboljeti.
Ali, da se osvrnem na stanje u našem zdravstvu i vraćanja tvog sada već rahmetli/pokojnog oca, radi nedostatka nalaza.
U BiH je trenutno najteže doći sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite do tercijarnog, jer se sve pokušava riješiti na primarnom nivou, kako bi se smanjili troškovi.
To je praksa koja se i u drugim zemljama radi, te smo i mi počeli isto implementirati. No, razlika je što kod nas za neke testove trebaš jako, jako dugo čekati dok dođeš na red, osim ako se ne procijeni da se radi o neposrednoj opasnosti po život (znači ili nešto akutno, ili da simptomatologija direktno upućuje na karcinom, nažalost, ovo drugo je rijetko - jer rijetko kada će simptomatologija samo na karcinom uputiti, nego je diferencijalna dijagnoza puno šira).
Iako se tokom studija uči da se prvo isključi ono najgore, to u praksi nije slučaj. Najveći razlog tome je nedostatak novca i veliki pritisak zavoda, koji insistira da se neke stvari prolongiraju, jer oni dovoljno novca nemaju (tu je ta mana našeg zdravstvenog sistema, koji je skoro besplatan, ali sa ovoliko nezaposlenošću se on jako rijetko puni). To uveliko ograničava i ljekare porodične medicine, koji moraju pokušati "sami" liječiti slučaj.
Čak i kada oni pošalju pacijenta, to ne znači da će pomoći, jer se mora duže čekati (jedini način je privatno otići, ali nažalost, nemaju naši ljudi taj novac).
Ukoliko pacijent dođe bez nalaza, vrlo vjerovatno da ga neće primiti, jer je i praksa da nakon što se odredi terapija, ili odredi dijagnostika, ponovo se vraća na nivo porodičnog ljekara, koji JEDINI ima pravo da izda recept (može čak i pobiti odluku specijaliste, ali mora to navesti) i pacijent se mora vratiti (takav je zakon, takva su pravila). Naravno, ne govorim o lijekovima koji se samo mogu izdati na navio tercijarne zdravstvene zaštite, tj. koji se samo tu mogu koristiti, ili o pacijentima koji su već primljeni, ali postoji proces koji se mora obaviti, prije primanja pacijenta kao ležećeg.
Što se tiče toga da tvom rahmetli/pokonom ocu nije prenesena prava dijagnoza, to baš i nije praksa. Čak i ako uzmemo korupciju u obzir, ovdje će radije reći da je nešto veće, pa da izvuku nešto novca (ako su korumpirani), nego obrnuto. Tako da prije ili je nalaz bio negativan, ili su pogrešnu dijagnozu postavili (mada iskreno, da je obavljen operativni zahvat izvršen kada je bio planiran, tada bi i otkrili bolest - ako se baš radi o toj bolesti), ali sumnjam da namjerno nisu htjeli reći o čemu se radi.
Nažalost, ako je tako brzo došlo do smrti tvog oca, očito je već carcinom bio uznapredovao (mada treba vidjeti šta se tačno desilo). Možda da zatražiš nalaz obdukcije?
Općenito, nemam pozitivno iskustvo sa zeničkom ljekarima, niti imam pozitivne informacije o njima, tj. njihovih ljekara, pogotovo hirurga (ustvari, oni i jesu najgori), ali ni infektologa (moje lično iskustvo, mada je to davno bilo), tako ne mogu tvrditi da nigdje nisu pogriješili u vašem slučaju, ali postoji velika šansa da u nekim segmentima oni nisu krivi (što se tiče odnosa prema pacijentu i vraćanja pacijenta, o dijagnostici, naravno, ne bih govorio).
I još jednom, iskreno saučešće i nadam se da ćete smoći snage da što lakše prebrodite trenutnu situaciju.
Ali, da se osvrnem na stanje u našem zdravstvu i vraćanja tvog sada već rahmetli/pokojnog oca, radi nedostatka nalaza.
U BiH je trenutno najteže doći sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite do tercijarnog, jer se sve pokušava riješiti na primarnom nivou, kako bi se smanjili troškovi.
To je praksa koja se i u drugim zemljama radi, te smo i mi počeli isto implementirati. No, razlika je što kod nas za neke testove trebaš jako, jako dugo čekati dok dođeš na red, osim ako se ne procijeni da se radi o neposrednoj opasnosti po život (znači ili nešto akutno, ili da simptomatologija direktno upućuje na karcinom, nažalost, ovo drugo je rijetko - jer rijetko kada će simptomatologija samo na karcinom uputiti, nego je diferencijalna dijagnoza puno šira).
Iako se tokom studija uči da se prvo isključi ono najgore, to u praksi nije slučaj. Najveći razlog tome je nedostatak novca i veliki pritisak zavoda, koji insistira da se neke stvari prolongiraju, jer oni dovoljno novca nemaju (tu je ta mana našeg zdravstvenog sistema, koji je skoro besplatan, ali sa ovoliko nezaposlenošću se on jako rijetko puni). To uveliko ograničava i ljekare porodične medicine, koji moraju pokušati "sami" liječiti slučaj.
Čak i kada oni pošalju pacijenta, to ne znači da će pomoći, jer se mora duže čekati (jedini način je privatno otići, ali nažalost, nemaju naši ljudi taj novac).
Ukoliko pacijent dođe bez nalaza, vrlo vjerovatno da ga neće primiti, jer je i praksa da nakon što se odredi terapija, ili odredi dijagnostika, ponovo se vraća na nivo porodičnog ljekara, koji JEDINI ima pravo da izda recept (može čak i pobiti odluku specijaliste, ali mora to navesti) i pacijent se mora vratiti (takav je zakon, takva su pravila). Naravno, ne govorim o lijekovima koji se samo mogu izdati na navio tercijarne zdravstvene zaštite, tj. koji se samo tu mogu koristiti, ili o pacijentima koji su već primljeni, ali postoji proces koji se mora obaviti, prije primanja pacijenta kao ležećeg.
Što se tiče toga da tvom rahmetli/pokonom ocu nije prenesena prava dijagnoza, to baš i nije praksa. Čak i ako uzmemo korupciju u obzir, ovdje će radije reći da je nešto veće, pa da izvuku nešto novca (ako su korumpirani), nego obrnuto. Tako da prije ili je nalaz bio negativan, ili su pogrešnu dijagnozu postavili (mada iskreno, da je obavljen operativni zahvat izvršen kada je bio planiran, tada bi i otkrili bolest - ako se baš radi o toj bolesti), ali sumnjam da namjerno nisu htjeli reći o čemu se radi.
Nažalost, ako je tako brzo došlo do smrti tvog oca, očito je već carcinom bio uznapredovao (mada treba vidjeti šta se tačno desilo). Možda da zatražiš nalaz obdukcije?
Općenito, nemam pozitivno iskustvo sa zeničkom ljekarima, niti imam pozitivne informacije o njima, tj. njihovih ljekara, pogotovo hirurga (ustvari, oni i jesu najgori), ali ni infektologa (moje lično iskustvo, mada je to davno bilo), tako ne mogu tvrditi da nigdje nisu pogriješili u vašem slučaju, ali postoji velika šansa da u nekim segmentima oni nisu krivi (što se tiče odnosa prema pacijentu i vraćanja pacijenta, o dijagnostici, naravno, ne bih govorio).
I još jednom, iskreno saučešće i nadam se da ćete smoći snage da što lakše prebrodite trenutnu situaciju.
- alibegoa
#1159 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Za ovog narcisa sto kaze da je doktor u Americi ako uopce i jeste.
Googlaj malo CNN freedom project i operation hope pa se educiraj sta rade pravi hirurzi po Americi, a ovo je jedan od mnogih primjera.
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
Googlaj malo CNN freedom project i operation hope pa se educiraj sta rade pravi hirurzi po Americi, a ovo je jedan od mnogih primjera.
-
lovebunny
#1160 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Zahvaljujem na rijecima utjeheThe Realist wrote:Lovebunny, žao mi je za to što ti se desilo i nadam se da ćeš što je lakše moguće to preboljeti.
- Lacrosse
#1161 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
De stavi ovdje sta je CNN rekao, a ne "pricam ti pricu o pravom hirurgu preko smartphone-a od 50 dollara sa tapatalk od 2 dollara o tome koje hirurg"alibegoa wrote:Za ovog narcisa sto kaze da je doktor u Americi ako uopce i jeste.
Ako tvoj telefon i tapatalk fascinira neko dijete iz Bosne, za mene su ljudi koji forumaju preko smartphone seljacine galore jer nije telefon za forumanje kao sto nije kurac za prstena, ali eto, razni bezi po kapitalizmu su naucili sve sto treba, pa vam se moze.
Evo tebi jedan clanak od tvojih CNN-ovaca, nece ljude u Americi s insurancem da prihvataju kardiolozi vise jer od nove 2013 medicare ce da smanji placanje 30% na svaku posjetu klinici penzionera, a ti uzmi pa dovedi svoje na turistickoj vizi pa pravac od zubara do hirurga i kardiologa, vidi imali sta dzabe ako moze u Americi ko kad ste vi bezi navikli dzabice i po dajdzama i stricevicima...
http://thechart.blogs.cnn.com/2012/12/3 ... ?hpt=he_c2
- Lacrosse
#1162 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Ljekar nije duzan nista reci tebi, tvojoj majci, tvom susjedu, meni ili bilo kome drugom.lovebunny wrote:dobro si se umislio/la da citas tudje misli i da sve znas lupas gluposti maximalno po tvome doktor ima pravo da ti nista ne kaze to je sve ok za tebe jer ti mislis tako ni tebi bi obitelji i sto je jos gore da tako pre smrt muci covjeka koji nema auto da dode iz kaknja nego da ide na voz i da vadi nalaze koji mu nisu ni potrebni da tesko bolesnog covjeka vraca par puta zenica kakanj ocemu ti da bi ga ja vodila u ameriku kupi ti knjigu kako da se oslanjas na cinjenice a ne na tvoje zamisli jer to rade dosta glupi ljudi E PA ja imam pravo da trazim za moga oca da ga ne tretiraju KAO STOKU AKO TO DO SAD NISI SHVATIO/LA AKO STO SAM TI NAPISALA AKO SE NE MOZE POMOCI ONA PUSTI COVJEKA NA MIRU DA UMRE I RECI OBITELJI STA JE S NJIME...mene ne treba doktor zvati da mi kaze duzan je reci mojoj majci njegovoj supruzi koja je i sama postavila pitanje njegove dijagnoze 1000 puta TO JE TEBI PREVISE ZA ZAHTJEVATI ma da mozda je previse jer ocito ti nije sve ok u glavi i od kouda ti znas kojibi bili moji planovi sa njime da sam znala da on ima rak jel majke ti je si li ikada bio/la u mojoj glaviLacrosse wrote:I sad si ti ljuta sto te ljekar nije zvao iz Zenice, da ti kaze da trebas kupiti kartu jer ti otac ima rak, od kojeg je umro, i nije ti krivo sto je umro, vec sto ti nisi iz Amerike dosla da napravis jedno dramsko odjeljenje na odjelu gdje ti je otac lezao, sa onom "talk to the hand" strategijom.
Ljekar je duzan reci svom pacijentu njegovu dijagnozu.
A to da li su rekli tvom ocu ili ne, i da li je on krio od vas, to ti mozes istraziti, nije problem. Mozda su ti rekli ocu, a on nije htjeo reci vama, nego rekao je da nije nista.
Prvo, neka se obavi abdukcija da se zna sta je s covjekom bilo, jer ocigledno je da je naprasno umro za 3 mjeseca.
Ljekar nema nikakvu obavezu naspram obitelji, osim nominalne. Ljekar ima odnos s pacijentom, i samo s pacijentom, a ako mu pacijent kaze da ne treba nikom drugom da kaze da ima rak, onda tako bude i mora da bude.
I ne, nisam ja bio u tvojoj glavi, ali ti se moraju reci stvari neke kad ocigledno niti poznajes medicinu, niti BIH, a krivo ti je sto ti nisi otisla u Zenicu, a ne sto ti je otac umro, i sad raspali po ljekarima, kriv ljekar sto te nije doveo iz Amerike u Zenicu ili Kakanj, i kako nisu bolesnog oca primili u bolnicu, pa u Bosni radi samo stela ili pare, jos ako su culi da ima kcerku u Americi, nisu ga primili jer ti nisi dosla i donjela sa sobom sumu novca, dakle ti si kriva, trebala si odnjeti 20 hiljada i doslo bi se do dijagnoze, mozda bi zivjeo 3 mjeseca duza, mozda ne ali eto, imali bi tu satisfakciju da se upoznate s rakom, i ako ti je tesko podnjeti neciju smrt, vjeruj mi rak podnjeti u prvom licu je mnogo teze, teze jer je osoba jos uvijek tu, a izmice ti ispod ruke, zahvali se ti ocu sto te postedio i sto nisi ni prstom makla, a ocekivala od drugih da urade sve. I sad se ti kao, pozivas na pravo i na svoju ozaloscenost? Preko foruma? I pricas price naucene u Americi kako ces ti "nekoga tuziti". A ispitavanje na rocistu zapoceti receicom "da li si ti bio u mojoj glavi". Pa nemojte molim vas, sta trpi forum, hartija i ova Amerika, to ne moze niko ziv.
-
jaime contra
#1163 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
.....
Last edited by jaime contra on 01/01/2013 18:36, edited 1 time in total.
- alibegoa
#1164 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
@Lacrosse
Ovo je prica nekog ko se malo uzdigao iz najvece bijede i dokopao interneta, nisi ti vidio medicinske skole ni izdaleka.
Ovo je prica nekog ko se malo uzdigao iz najvece bijede i dokopao interneta, nisi ti vidio medicinske skole ni izdaleka.
-
Brus Lee
#1165 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
1/1Lacrosse wrote:Ljekar nije duzan nista reci tebi, tvojoj majci, tvom susjedu, meni ili bilo kome drugom.lovebunny wrote:dobro si se umislio/la da citas tudje misli i da sve znas lupas gluposti maximalno po tvome doktor ima pravo da ti nista ne kaze to je sve ok za tebe jer ti mislis tako ni tebi bi obitelji i sto je jos gore da tako pre smrt muci covjeka koji nema auto da dode iz kaknja nego da ide na voz i da vadi nalaze koji mu nisu ni potrebni da tesko bolesnog covjeka vraca par puta zenica kakanj ocemu ti da bi ga ja vodila u ameriku kupi ti knjigu kako da se oslanjas na cinjenice a ne na tvoje zamisli jer to rade dosta glupi ljudi E PA ja imam pravo da trazim za moga oca da ga ne tretiraju KAO STOKU AKO TO DO SAD NISI SHVATIO/LA AKO STO SAM TI NAPISALA AKO SE NE MOZE POMOCI ONA PUSTI COVJEKA NA MIRU DA UMRE I RECI OBITELJI STA JE S NJIME...mene ne treba doktor zvati da mi kaze duzan je reci mojoj majci njegovoj supruzi koja je i sama postavila pitanje njegove dijagnoze 1000 puta TO JE TEBI PREVISE ZA ZAHTJEVATI ma da mozda je previse jer ocito ti nije sve ok u glavi i od kouda ti znas kojibi bili moji planovi sa njime da sam znala da on ima rak jel majke ti je si li ikada bio/la u mojoj glaviLacrosse wrote:I sad si ti ljuta sto te ljekar nije zvao iz Zenice, da ti kaze da trebas kupiti kartu jer ti otac ima rak, od kojeg je umro, i nije ti krivo sto je umro, vec sto ti nisi iz Amerike dosla da napravis jedno dramsko odjeljenje na odjelu gdje ti je otac lezao, sa onom "talk to the hand" strategijom.
A to da li su rekli tvom ocu ili ne, i da li je on krio od vas, to ti mozes istraziti, nije problem. Mozda su ti rekli ocu, a on nije htjeo reci vama, nego rekao je da nije nista.
Prvo, neka se obavi abdukcija da se zna sta je s covjekom bilo, jer ocigledno je da je naprasno umro za 3 mjeseca.
Ljekar nema nikakvu obavezu naspram obitelji, osim nominalne. Ljekar ima odnos s pacijentom, i samo s pacijentom, a ako mu pacijent kaze da ne treba nikom drugom da kaze da ima rak, onda tako bude i mora da bude.
I ne, nisam ja bio u tvojoj glavi, ali ti se moraju reci stvari neke kad ocigledno niti poznajes medicinu, niti BIH, a krivo ti je sto ti nisi otisla u Zenicu, a ne sto ti je otac umro, i sad raspali po ljekarima, kriv ljekar sto te nije doveo iz Amerike u Zenicu ili Kakanj, i kako nisu bolesnog oca primili u bolnicu, pa u Bosni radi samo stela ili pare, jos ako su culi da ima kcerku u Americi, nisu ga primili jer ti nisi dosla i donjela sa sobom sumu novca, dakle ti si kriva, trebala si odnjeti 20 hiljada i doslo bi se do dijagnoze, mozda bi zivjeo 3 mjeseca duza, mozda ne ali eto, imali bi tu satisfakciju da se upoznate s rakom, i ako ti je tesko podnjeti neciju smrt, vjeruj mi rak podnjeti u prvom licu je mnogo teze, teze jer je osoba jos uvijek tu, a izmice ti ispod ruke, zahvali se ti ocu sto te postedio i sto nisi ni prstom makla, a ocekivala od drugih da urade sve. I sad se ti kao, pozivas na pravo i na svoju ozaloscenost? Preko foruma? I pricas price naucene u Americi kako ces ti "nekoga tuziti". A ispitavanje na rocistu zapoceti receicom "da li si ti bio u mojoj glavi". Pa nemojte molim vas, sta trpi forum, hartija i ova Amerika, to ne moze niko ziv.
- P308
#1166 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
WowLacrosse wrote:Ljekar nije duzan nista reci tebi, tvojoj majci, tvom susjedu, meni ili bilo kome drugom.lovebunny wrote:dobro si se umislio/la da citas tudje misli i da sve znas lupas gluposti maximalno po tvome doktor ima pravo da ti nista ne kaze to je sve ok za tebe jer ti mislis tako ni tebi bi obitelji i sto je jos gore da tako pre smrt muci covjeka koji nema auto da dode iz kaknja nego da ide na voz i da vadi nalaze koji mu nisu ni potrebni da tesko bolesnog covjeka vraca par puta zenica kakanj ocemu ti da bi ga ja vodila u ameriku kupi ti knjigu kako da se oslanjas na cinjenice a ne na tvoje zamisli jer to rade dosta glupi ljudi E PA ja imam pravo da trazim za moga oca da ga ne tretiraju KAO STOKU AKO TO DO SAD NISI SHVATIO/LA AKO STO SAM TI NAPISALA AKO SE NE MOZE POMOCI ONA PUSTI COVJEKA NA MIRU DA UMRE I RECI OBITELJI STA JE S NJIME...mene ne treba doktor zvati da mi kaze duzan je reci mojoj majci njegovoj supruzi koja je i sama postavila pitanje njegove dijagnoze 1000 puta TO JE TEBI PREVISE ZA ZAHTJEVATI ma da mozda je previse jer ocito ti nije sve ok u glavi i od kouda ti znas kojibi bili moji planovi sa njime da sam znala da on ima rak jel majke ti je si li ikada bio/la u mojoj glaviLacrosse wrote:I sad si ti ljuta sto te ljekar nije zvao iz Zenice, da ti kaze da trebas kupiti kartu jer ti otac ima rak, od kojeg je umro, i nije ti krivo sto je umro, vec sto ti nisi iz Amerike dosla da napravis jedno dramsko odjeljenje na odjelu gdje ti je otac lezao, sa onom "talk to the hand" strategijom.
- Lacrosse
#1167 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Seljobericu iz Amerike gdje su linkovi o besplatnim operacijama u Americi?alibegoa wrote:@Lacrosse
Seljoberce okacilo zastavu da se vidi koje iz najgore bijede dosao do smartphone i androidne aplikacije od 2 dollara, ali tu je to, sine dragi mozes ti kupiti telefon s kojim mozes forumati, ali kad nemas nista pametno reci, sta ce ti? A ja ljecenje kompleksa. Otvori jednu temu moje ljecenje kompleksa kao bega iz Bosne, i kao emigranta u Americi koji cini mi se nisam uspjeo, pa cu ti ja na osnovu ove dvije dijagnoze propisati kuru.
-
immuno
#1168 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Lacrosse realan si do bezobrazluka zvuci grubo al je 1000% tacno,bolno je izgubiti roditelja a jos bolnije od toga praviti takav teatar da budes sam (ziv i zdrav) sazaljevan i oplakivan 
- Op3r4t0r
#1169 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Sve ih tuzi, odmah sutra advokatu i sve redom tuzi, mozda bi trebala licno otici u brisel i direktno to tamo sve obaviti, ja sam na tvojoj strani, tuzi pa kud puklo da puklo!lovebunny wrote:Razmisljam da ih tuzim al ne u bosni to je sve shit, nego u brisselu i to ne da nadoknade samo materijalno, jer dusevnu bol ne mgu, nego da izgube pravo da lijece vise ikoga u svome zivotu i tako da ne unistavaju drugim ljudima zivote jer se njima ne da biti predan u svome poslu jer su pare male. N mislim da su svi doktori u BiH losi, ne daj boze imam primjer doktorice koja radi u kaknju ,dr Leja Pilav, koja vise nego predano radi svoj poso ali na zalost vecina doktora u BiH pacijente gleda kao stoku
Samo nisam najbolje skontao sto ih neces u bosni da tuzis, ko je taj shit?

- luckylaka
#1170 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Zbilja si dosadan sa svojim glupim postovima.Ako imas sta pametno reci na temu Bujrum,ako nemas razguli postajes naporanalibegoa wrote:@Lacrosse
- alibegoa
#1171 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Ne provaljuj se vise, doktor u AmeriKi a nikad nije cuo i trazi link za CNN freedom project. I google ti je stran, steta jer ne mozes vidjeti sta rade ljudi koji nisu rodjeni u bjediLacrosse wrote:Seljobericu iz Amerike gdje su linkovi o besplatnim operacijama u Americi?alibegoa wrote:@Lacrosse
Seljoberce okacilo zastavu da se vidi koje iz najgore bijede dosao do smartphone i androidne aplikacije od 2 dollara, ali tu je to, sine dragi mozes ti kupiti telefon s kojim mozes forumati, ali kad nemas nista pametno reci, sta ce ti? A ja ljecenje kompleksa. Otvori jednu temu moje ljecenje kompleksa kao bega iz Bosne, i kao emigranta u Americi koji cini mi se nisam uspjeo, pa cu ti ja na osnovu ove dvije dijagnoze propisati kuru.
-
kakavdanakneiskustvu
-
bebeSa
#1173 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Nazalost...kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/oca-su-m ... /130104065
Na slican sam ja nacin izgubila sestru! Potrebna joj je bila HITNA operacija srcanog zaliska... HITNA...!!! U 6. mjesecu nakon dijagnoze narucivanja, prvo za kateterizaciju, "nekad krajem 7. mjeseca dodjite da vas narucimo"! Nakon urgencije mocnika, primaju je na 3. internu jer njihovi pacijenti ne moraju cekati operacije na Centru za srce! Na 3. internoj jos jedna dijagnoza, blok srca III stupnja, HITNO ugraditi pejs mejker (PM) (ili kako se vec pise). Otpustaju je kuci da ceka termin!!! Ponovo zove nas mocnik pa je primaju u Centar za srce za 7 dana, ujedno rade ugradnju PM i kateterizaciju! Nalaz OK, moze na operaciju, ali "idite kuci dok nadjemo termin"! Deseti dan, nije joj dobro, ode na KUM, pregled kardiologa BO, PM radi, sve ok, "idite kod svog doktora po uputnice, povadite XY nalaze pa kuci malo ojacajte organizam"! Sutra dan njen doktor joj da uputnicu za BOLNICU uz komentar "nisu normalni da vas tako tesku pacijenticu u takvom stanju salju na pretrage u DZ"! HITNO u bolnicu, naravno nakon laboratorija, odvezu je na KUM "niste vi za nas", ode u centar za srce "niste vi za nas"...ona vise ne moze da stoji, nosi je suprug kuci naravno! Ponovo urgencija, prime je na III internu, pitamo doktora zasto je nije primio u CzaS""Sto nije rekla da je njegova""! Sutradan, cijela klinika na nogama, da se povade nalazi...MR CT sve sta treba, nije problem, sve u danu bez narucivanja, termin za operaciju ponedjeljak u 9 ujutro.....to je bio cetvrtak! Petak noc, 03.08. moja sestra u mukama izdahnula!!! Imala 38 godina, ostavila 3 djece!
RIP mila!
-
nenadjebivi_2
#1174 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Bogu se zahvaljujem pa sam zdrav a ne bih volio da padnem u ruke ovim nasim doktorima.Neka se ne ljute ima ih i na forumu.Ali kad vidis koliko se bune za plate i koliko su strucni to im je i previse.
Sent from my GT-I9300
Sent from my GT-I9300
-
bebeSa
#1175 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....
Opet ja...
Nazalost, imam potrebu ponovo ovdje pisati o neljubaznosti i nebrizi nasih doktora i medicinskih sestara...
Prije petnaest dana, nazalost, odem na stomatologiju sa djecom moje pok. sestre, svi ih znaju jer najmladji ima strasne probleme sa mlijecnim zubicima, vec je bio na maksilofacijali pod tot anestezijom mu drenirali ali sad mora sve izvaditi. I sad kad smo vec tu, zamolim da pregledaju najstariju djevojcicu jer joj treba aparatic. Prvo idi na prijemno, pa je pregleda neka "doktorica" (navodnici zato sto ne lici ni na sta a ne na doktoricu) da bi doticna zavirila u usta i bukvalno pocela veoma drsko drzati predavanje kako je stanje strasno zapusteno, mora hitno ispopravljati devet zuba, aparatic je trebao odavno biti u ustima "sta je mama do sad cekala" gledajuci u mene. Rasplaka se dijete na stolici dok sam objasnjavala da je mama pokojna i da su kod privatnika odrzavali zube ali sad se nema za privatnika pa smo dosli po aparatic. E gospodjo neka vam privatnik koji je ovako zapustio napravi aparatic mi ovdje necemo sigurno! Idite gore na skolsko neka joj ovo ispopravljaju. Naravno dijete jedva dodje gore uz moje hrabrenje da nisu svi kao doticna. Primi je neka, iscita iz kartona podatke, namaza je genicijanom i bez ijedne rijeci naruci je za 21.01. Napomena nigdje zive duse...ni na stolicama ni u cekaonicama!!!! Baci meni prva doktorica sumnju u naseg stomatologa pa pocnem dijete vodati iz ordinacije u ordinaciju, opet privatno naravno, da bi se cetiri ugledna stomatolodga slozila da treba zamjeniti jednu plombu na sestici, popraviti neku drugu sesticu prije aparatica znaci nije hitno, a kad pitam ostalo kazu pigment!!! Ponovo kod naseg stomatologa, kojem nismo rekli za putesestviju, popravi covjek sesticu na drugoj zamjeni plombu i nista nam ne naplati, a onda nas ljubazno uputi na ortodonciju stomatoloskog fakulteta da nam naprave aparatic da ne placamo uz opasku "kad budete htjeli ici javite mi da nazovem neke ljude" !!! Hvala mu do neba, u ime moje pokojne sestre, njene djece i moje naravno!
E sad vjeruj im i idi im ...pogotovo kad su djeca u pitanju...strasno!!!
LP
Nazalost, imam potrebu ponovo ovdje pisati o neljubaznosti i nebrizi nasih doktora i medicinskih sestara...
Prije petnaest dana, nazalost, odem na stomatologiju sa djecom moje pok. sestre, svi ih znaju jer najmladji ima strasne probleme sa mlijecnim zubicima, vec je bio na maksilofacijali pod tot anestezijom mu drenirali ali sad mora sve izvaditi. I sad kad smo vec tu, zamolim da pregledaju najstariju djevojcicu jer joj treba aparatic. Prvo idi na prijemno, pa je pregleda neka "doktorica" (navodnici zato sto ne lici ni na sta a ne na doktoricu) da bi doticna zavirila u usta i bukvalno pocela veoma drsko drzati predavanje kako je stanje strasno zapusteno, mora hitno ispopravljati devet zuba, aparatic je trebao odavno biti u ustima "sta je mama do sad cekala" gledajuci u mene. Rasplaka se dijete na stolici dok sam objasnjavala da je mama pokojna i da su kod privatnika odrzavali zube ali sad se nema za privatnika pa smo dosli po aparatic. E gospodjo neka vam privatnik koji je ovako zapustio napravi aparatic mi ovdje necemo sigurno! Idite gore na skolsko neka joj ovo ispopravljaju. Naravno dijete jedva dodje gore uz moje hrabrenje da nisu svi kao doticna. Primi je neka, iscita iz kartona podatke, namaza je genicijanom i bez ijedne rijeci naruci je za 21.01. Napomena nigdje zive duse...ni na stolicama ni u cekaonicama!!!! Baci meni prva doktorica sumnju u naseg stomatologa pa pocnem dijete vodati iz ordinacije u ordinaciju, opet privatno naravno, da bi se cetiri ugledna stomatolodga slozila da treba zamjeniti jednu plombu na sestici, popraviti neku drugu sesticu prije aparatica znaci nije hitno, a kad pitam ostalo kazu pigment!!! Ponovo kod naseg stomatologa, kojem nismo rekli za putesestviju, popravi covjek sesticu na drugoj zamjeni plombu i nista nam ne naplati, a onda nas ljubazno uputi na ortodonciju stomatoloskog fakulteta da nam naprave aparatic da ne placamo uz opasku "kad budete htjeli ici javite mi da nazovem neke ljude" !!! Hvala mu do neba, u ime moje pokojne sestre, njene djece i moje naravno!
E sad vjeruj im i idi im ...pogotovo kad su djeca u pitanju...strasno!!!
LP