Kad je u pitanju ova Tokacina procjena poginulih u BiH oko kojoj je vec bilo rijec mnogo puta na ovome forumu jedino se jos moze izreci poslovica `stara fora nova b.....` . Ja sam vec davno primjeti kako je na Tokacinoj net stranici o stradalim u ratu u BiH uradjena je jako detaljno , na njoj se moze vidjeti sve o nastradalim kao procjena starost , nacionalnost , oni koji su nastradali kao civili ili vojnici, kojeg su zanimanja bili, gdje su radili ili ne, cak i koji im je hobi bio ali se nemoze jedino znati niti provjriti imena nastradalih . To najbolje govori o regularnosti Tokacinog popisa i ozbiljnosti onih koji time barataju . Znas li ti uopste kako je nastao Tokacin spisak zrtava , ko je to platio i po cijoj direktivi . Malo se raspitaj pa onda o tome pisi .[quote][/quote]
Zasto ne podijelis sa nama svoja saznanja i ono najvaznije DOKAZE.Oko ovakvih stvari se ne "raspituje" i tu nema mjesta nicijoj propagandi.
Kako to da se Tokacin spisak zrtava poklapa sa spiskom ICJ u Hagu.
Hoces da kazes ako na Tokacinoj NET stranici ne postoji spisak imena da ga uopste i nema.
PESCANIK-Intervju sa Mirsadom Tokacom
Šta oni koji preuveličavaju broj ubijenih time dobijaju?
Ja sam u Bosanskoj knjizi mrtvih koju upravo pripremam, posvetio jedan dio problemu etičnosti. Prvo, vi imate profesionalni problem – kršenje osnovnih principa profesionalne etike u akademskoj zajednici. Potom, postoji odsustvo elementarne ljudske etike nepoštivanjem žrtve. Ne poštuje tuđu žrtvu, ne poštuje svoju žrtvu. Ne poštuju naše žrtve. Sve vrijeme pokušavam objasniti da govorim o našim građanima, građanima naše zemlje Bosne i Hercegovine. Ja moram ako hoću da poštujem profesionalnu etiku kao i svaki drugi čovjek i političar da se ponašam u skladu s onim što su činjenice. A činjenice govore da u ovoj zemlji ono što se ranije mislilo, govorilo ili propagiralo, nije tačno. Ovo što smo mi uradili je potvrđeno. Ovo nije istraživanje koje smo mi radili sami. Tribunal je potvrdio naše istraživanje 99 posto. Oni su radili procjenu pa su rekli da je to 104 hiljade. Mi smo poimenično došli do 98 hiljada žrtava. Ja sam u završnoj fazi rada na statistici. Za četiri godine koje sam proveo od trenutka objavljivanja do danas provjeravajući podatke, tu nema bitnih promjena. Ja sada govorim da je to približno 100 hiljada građana Bosne i Hercegovine. Svako onaj ko ima nešto drugačije podatke, možemo i trebamo da razgovaramo. Ja sam prije par dana dobio poziv od banjalučkog biskupa Franje Komarice. On je pred mene stavio spiskove ljudi iz njegove biskupije i rekao ‘molim vas, ovo što mi imamo, provjerite’.
Niste mi odgovorili. Šta je motiv ljudi koji preuveličavaju brojeve?
Motiv ljudi koji pripadaju akademskoj zajednici je da sačuvaju svoje pozicije, da dobiju novac i rade to što rade. Političarima je motiv da sačuvaju svoje političke pozicije, jer zemlja je uređena na način da se vlast generira iz etničke pripadnosti. Ja kao Bošnjak, ako bi bio političar, dovoljno promućuran i perfidan, pokvaren, profitiram na tome. Jer ja stalno generiram opasnost za moj narod. I to možete u svim kombinacijama da vrtite. To će raditi i Srbi i Hrvati. Vi imate jedan koloplet u kojem je to izvor vlasti. Dakle, vlast počiva na tome da preuveličavate i sebe predstavite kao žrtvu ako uzmete taj monopol žrtve u svoje ruke. I zato je tako očajna bitka da “ja moram biti žrtva”, a šta mi to znači što sam žrtva? Mi jesmo žrtva, kao zemlja smo žrtva. Sručio se na nas strašan rat. Umjesto da radimo sve da izađemo iz te kaljuže, mi se praktično svakodnevno vraćamo u to kaljužu. Kad je riječ o ljudskim gubicima, bio bih sretan da je mnogo manje, ali mi smo došli do ovog broja. Bitno je da imamo formiranu bazu podataka sa imenima građana BiH svih nacionalnosti i da je to ona etika o kojoj smo govorili. Niko nije bio diskriminiran zbog svoje nacionalne, vjerske, političke ili formacijske pripadnosti.