Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
DYD666

#1151 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

AMD wrote:Da li iko od vas Apple-ovaca xD koristi antivirus i koji?

Dobit ću AV koji izaberem besplatno, ali malo sam gledo po netu i u dilemi sam.
Nista...nikad niti sam imao bilo koji AV niti sam ikoga na Win zarazio, a poprilicno sam razmjenjivao fileove tako da...

...a i ne uzimaj sve zdravo za gotovo kako procitas na netu ;)
innovision

#1152 Re: Apple MAC all about

Post by innovision »

:? zasto ne mogu da otvorim apple.com probao sam i na firefoxu i na chromu cekao po 5 minuta ali nista
ja.neron

#1153 Re: Apple MAC all about

Post by ja.neron »

sad može
innovision

#1154 Re: Apple MAC all about

Post by innovision »

:shock: na kraju sam uspio ali sa operom...
laptopovi im rasturaju ali su poskupi+ nasi prodavaci :x
febo_acm

#1155 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

Nema džabe ni u stare babe xD
innovision

#1156 Re: Apple MAC all about

Post by innovision »

hahahah :D
ma znam osnovni model je 1500 km plus shipment to mi je puno postoji li nacin za ista jeftinije
DYD666

#1157 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

innovision wrote:hahahah :D
ma znam osnovni model je 1500 km plus shipment to mi je puno postoji li nacin za ista jeftinije
Postoji. Vise njih. Samo te ne skontah za kakav tacno Mac govoris? Mini ili iMac, ili laptop?

Bilo kako bilo, jedna od schema da je ti neki rodjak u USA kupi i donese. Uz to sve ako nadjes refurbished, mozes jos jeftinije proci, a za trecu schemu se javi na PM, ne smijem javno :skoljka:

Btw, skupoca Macova je cisti MIT. I to vec par godina unazad najmanje. Skuplji ti je svaki DELL identicnog hardwarea, samo sto uz to DELL vrti Win only te ima 200% vise kablova oko sebe. Sad, nekome je DELL hackerski kreativno neuredan, a Mac ja gay...stvar perspektive, furke, inata, principa, zavisti, iskustva, pragmaticnosti, straha...niposto objektivne razlike kvaliteta :lol:
innovision

#1158 Re: Apple MAC all about

Post by innovision »

DYD666 wrote:
innovision wrote:hahahah :D
Postoji. Vise njih. Samo te ne skontah za kakav tacno Mac govoris? Mini ili iMac, ili laptop?

Bilo kako bilo, jedna od schema da je ti neki rodjak u USA kupi i donese. Uz to sve ako nadjes refurbished, mozes jos jeftinije proci, a za trecu schemu se javi na PM, ne smijem javno :skoljka:

Btw, skupoca Macova je cisti MIT. I to vec par godina unazad najmanje. Skuplji ti je svaki DELL identicnog hardwarea, samo sto uz to DELL vrti Win only te ima 200% vise kablova oko sebe. Sad, nekome je DELL hackerski kreativno neuredan, a Mac ja gay...stvar perspektive, furke, inata, principa, zavisti, iskustva, pragmaticnosti, straha...niposto objektivne razlike kvaliteta :lol:
laptop sam mislio...iskreno nisam fan apple-a ,ali moram da priznam sljedece stvari materijali i kvaliteta izdrade su neprevazidjeni najgore mi je kad vidim skup laptop a nesto skripi drma se ekran i tako to.
Drugo garancije to jest apple care je fenomenalan.
Trece ne znam zasto i kako znam par ljudi koji kad su kupovali laptop su dobili tonu programa koji su prilicno korisni i skupi...
I naravno stabilan os.
Pacificgirl

#1159 Re: Apple MAC all about

Post by Pacificgirl »

AMD wrote:To je ova predzadnja serija kao i kod mene ;)
Nije , kod mene je ovaj : http://www.apple.com/macbook/
RiShA

#1160 Re: Apple MAC all about

Post by RiShA »

Pozdrav,zanima me znali neko koji ram koriste MAC-ovi...Jeli ovaj normalni ili neke posebne serije!Najbitnije bi mi bilo,ako imate informacije za PowerMac G5...
ja.neron

#1161 Re: Apple MAC all about

Post by ja.neron »

na googlu za 5 sec. nađeš traženi podatak

http://support.apple.com/kb/ht2248?view ... cale=en_us
RiShA

#1162 Re: Apple MAC all about

Post by RiShA »

ja.neron wrote:na googlu za 5 sec. nađeš traženi podatak

http://support.apple.com/kb/ht2248?view ... cale=en_us
Hvala na Odgovoru

PS:Nemoras odmah psovat :-D :bih:
DYD666

#1163 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Vrlo simpatican program... Ecoute
iTunes je OK ali je odavno prerastao u mnogo vise od obicnog playera i poceo je da jede sumnjivo opravdane kolicine RAM-a. Ovaj Ecoute koliko mogu da vidim iz trial verzije je super alternativa...jos da ne kosta 10$ ...stoga evo (Tu je sve, app, patch i nekoliko tema) ;)
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#1164 Re: Apple MAC all about

Post by suad-sarajevo »

Prije nego krenem skupljati pare za jednog MAC-a, želim da čujem bar 10 razloga zašto je dotični bolji od windowsa. :dance:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 15/04/2015 10:33, edited 1 time in total.
suad-sarajevo

#1166 Re: Apple MAC all about

Post by suad-sarajevo »

Pa, kao da si mi opisao Linux.

Dalje..... :dance:
torik

#1167 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

oo zagrizo si ti jabuku linuxas :) sad samo trazis opravdanje zasto dajes pare :)

Nema razloga zasto da prelazis na mac-a ;) :P :P
Citaj na apple.com ako se pokusavas nagovoriti na mac-a, ali evo ja cu ti ipak jedan razlog, zato sto im cijena jaaaako sporo opada naravno ako ga ocuvas dovoljno dobro i ako ga ne ocuvas opet racunaj da jako malo gubis na njemu. Ja bi ti preporucio uzmi polovnog maconju, dovoze ljudi na sve strane po povoljnim cijenama. Ja na 4-5 macova do sada nisam izgubio ni feninga a po cca godinu dana koristim pa prodam pa opet uzmem nesto novije. :) (ovo vrijedi ako uzmes polovnog mac-a, ali naravno i ako uzmes novog opet njima slabije opada cijena).

Za razliku od PC-a za kojeg nemozes dobiti ni pola love cim ga izneses iz radnje u kojoj ga kupis.

Koji te mac interesuje?
febo_acm

#1168 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

DYD666 wrote:Vrlo simpatican program... Ecoute
iTunes je OK ali je odavno prerastao u mnogo vise od obicnog playera i poceo je da jede sumnjivo opravdane kolicine RAM-a. Ovaj Ecoute koliko mogu da vidim iz trial verzije je super alternativa...jos da ne kosta 10$ ...stoga evo (Tu je sve, app, patch i nekoliko tema) ;)

Simpatičan je ovaj Ecoute ;) Nemam vremena da ga malo bolje testiram, ali izgleda da ima potencijala. A neće mi ni biti žao 10$ ako bude baš dobar ;)
DYD666

#1169 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

suad-sarajevo wrote:Pa, kao da si mi opisao Linux.

Ali Linux zato nema;
1- Jednostavnost koristenja (za Linux, čak i Ubuntu, skoro da moras biti hacker ponekad)
2- Igre (Ni Mac se ne moze pohvaliti izborom, ali u zadnje vrijeme je situacija i vise nego povoljna sem ako nisi totalni geek koji ama bas svaki naslov mora probati, spram Linuxa pogotovo)
3- Robusnost i stabilnost hardwarea, koju nemas na Linuxu jer ga 99,99% ljudi instalira na PC
4- i najvaznije: Profesionalni alati za bilo kakvu ozbiljniju vrstu editinga multimedije ili bavljenja grafikom/dizajnom pa i muzkom. Photoshop, Cubase, ProTools, Logic, FinalCut, Corel/Painter, Illustrator, AfterEffects pa i svi 3D alati tipa Maya, 3DMax, Modo, Cinema4D ...itd itd. Nista od toga na Linuxu.
5- Mac je skup samo kod nas i to je mit. A USA je svaki Dell istih karakteristika i skuplji, ali Dell ne radi uvijek fino sa Windowsom zbog zilion firmi u talu oko proizvodnje hardwarea, dok OSX radi odlicno sa Mac hardwareom, a cak i da ga platis 3x skuplje, na Mac (hardware) uvijek mozes na kraju krajeva (ako bas gori) nonsanlantno instalirati i Windows i Linux, dok na masinu baziranu na bilo kakvom drugom hadrwareu, pokusaj instaliranja OSX-a su muke tantalove, skoro pa da se moze reci neizvodivo i neupotrebljivo. Tako da za istu cijenu, mozes dobiti 3 svijeta u jednoj masini.
Last edited by DYD666 on 12/07/2010 09:54, edited 3 times in total.
febo_acm

#1170 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

suad-sarajevo wrote:Pa, kao da si mi opisao Linux.

Evo naprimjer ja sam imao problema sa BlueRay HD serijama, na Linux-u nikad nisam našao codece sa kojima će mi video biti savršen kao na Win. Uzmi kvalitet izrade MBP i nekog Laptopa ili iMac i PC, vidjet ćeš razliku. Meni se lično kod mog MacBook-a najviše sviđa OS. On je jednostavno genijalan i miljama ispred svih ostalih OS. To jednostavno trebaš osjetiti. Onda kod MacBook-a imaš dosta dobre komponente, a baterija traje do maksimalnih 9-10h. Sa iMac-om možeš uštediti dosta prostora i imat ćeš daleko manje kablova(nema centralnu, ima wireless...). Onda recimo za 3 godine kada izađe novi OS možeš ga instalirati bez problema i radit će ko sat, dok ćeš na danas kupljen PC za 3 godine teško instalirati novi Win. Onda također, mnogo je veći izbor programa u odonsu na Linux koji sada vjerovatno koristiš. Onda možeš regularno na MAC instalirati WIN, obratno ne može... Uz sve to stabilnost i sigurnost na MAC-u i WIN-u ne može u istu rečenicu. Onda ovo oko cijena je tačno, polovan MAC je na cijeni... Dane pričam o izgledu i tako...
suad-sarajevo

#1171 Re: Apple MAC all about

Post by suad-sarajevo »

torik wrote:oo zagrizo si ti jabuku linuxas :) sad samo trazis opravdanje zasto dajes pare :)

Nema razloga zasto da prelazis na mac-a ;) :P :P
Citaj na apple.com ako se pokusavas nagovoriti na mac-a, ali evo ja cu ti ipak jedan razlog, zato sto im cijena jaaaako sporo opada naravno ako ga ocuvas dovoljno dobro i ako ga ne ocuvas opet racunaj da jako malo gubis na njemu. Ja bi ti preporucio uzmi polovnog maconju, dovoze ljudi na sve strane po povoljnim cijenama. Ja na 4-5 macova do sada nisam izgubio ni feninga a po cca godinu dana koristim pa prodam pa opet uzmem nesto novije. :) (ovo vrijedi ako uzmes polovnog mac-a, ali naravno i ako uzmes novog opet njima slabije opada cijena).

Za razliku od PC-a za kojeg nemozes dobiti ni pola love cim ga izneses iz radnje u kojoj ga kupis.

Koji te mac interesuje?
Jesam jesam, zagriz'o...interesuje me mac, ovaj. :dance:
torik

#1172 Re: Apple MAC all about

Post by torik »

Posalji mi na PP mail ja te proslijedim covjeku koji ih dovozi iz inostranstva i uvijek ima tip-top maconje ;) daje garanciju 3 mjeseca, bude i zapakovanih-novih laptopa a duplo jeftinije nego nov. Kupio sam 2 od njega i sljedeci cu :)
DYD666

#1173 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

AMD wrote: Simpatičan je ovaj Ecoute ;) Nemam vremena da ga malo bolje testiram, ali izgleda da ima potencijala. A neće mi ni biti žao 10$ ako bude baš dobar ;)
Bice da se nismo skontali, samo ti klikni na link ;)

...kakvih 10$ :mrgreen:
Chemist

#1174 Re: Apple MAC all about

Post by Chemist »

DYD666 wrote:
AMD wrote: Simpatičan je ovaj Ecoute ;) Nemam vremena da ga malo bolje testiram, ali izgleda da ima potencijala. A neće mi ni biti žao 10$ ako bude baš dobar ;)

Onako, na prvu mi se svidja :), mozes ga drzati sa strane desktopa, ne smeta puno
febo_acm

#1175 Re: Apple MAC all about

Post by febo_acm »

DYD666 wrote:

Ma vidim i da može bez 10$ ;)
Post Reply