Osmanlije su ............

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hullu

#1151 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by hullu »

Cybernetic wrote:Padaju ko muhe. :D
Neces ni ti dugo.

Sa takvim stavovima samo je pitanje vremena prije nego ti padne maska.
Cybernetic

#1152 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:53, edited 1 time in total.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1153 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Woody »

Drugovi... drugovi... Mir, molim... Tražim riječ! Hvala.

Mene nema samo jedan dan, a vi ovako... Drugovi, biću kratak. Prvo bih iskoristio priliku da popzdravim svog zemljaka (a i krompiri su zemljaci, zar ne?) i velikog prijatelja Mostara, druga @ravno. Živio :thumbup: Primi selame i od moje matere Veselina Gatala i od babe Nine Raspudića (Jeb'o te! Nisam znao da sam medicinski fenomen. Jedini insan na dunjaluku kome su roditelji istog spola, a osim toga i babo mi je duplo mlađi od mene. Hmmm?). Kaže mi mater da je još malo boli onih par rebara koje su joj slomili "pripadnici" ARBiH dok je bila kod njih u vojsci. Ali, neka... proće inshallah... na mladu je. Ja još uvijek marljivo učim učim turski jezik. Malo u Pavarottiju, ali više u "Kosači". Evo, baš danas smo učili pjesmicu: "Ben Türk değilim, ve Türkiye benim annem. Bu yüzden öyle olsun edildi". Hodža Abdulah-efendija nam je rekao da je moramo naučiti napamet. Pa, k'o velim... Evo, mater i babo su mi rekli da ti pošaljem po vozaču autobusa ovu majicu, što ovom prilikom i činim

Image

Abdulah-efendija mi je lično s'jetovao da stavim na avatar sliku rah. Mehe "Đegera" (a ne, kako ti kažeš -Džegera. Ali neka, naučićeš ti naš mostarski govor, još jedno 3,000 hektolitara Radobolje da popiješ - i to ti je to :thumbup: ). Jerbo sam ti se ja lomio između Grete i Ace Bicikiste, ali ovaj (ma ja, Abdulah-efendija, na njega i mislim) mi veli. "Stavi bolan Đegera, on ti je naš - musliman. Pa nećeš valjda Gretu (iako je i ona bila muslimanka Allah joj rahmetile) ili neuzubillah Acu Biciklistu, vlaha..."

A, evo šaljem i selame mom ahbabu @neretvancu, uz prigodnu sliku, pa da ne trošim prostor na vlastiti komentar:

Image

A, da me @Chmoljo ne bi mrkn'o k'o anamo-onog @korisnik101, da dodam nešto i na temu:

Haman drugovi, što ste navalili na 464 katoličke crkve: Pa nije bilo 464, nego 463 - ona jedna je ostala malo "nakrivo". Pa nije bilo katoličkih crkava u doba dolaska (namjerno neću da pišem "osvajanja", da se ne ljute ovi Talibani) Osmanlija NIKAKO. Pa nisu to Osmanlije rušili to je bilo urbanističko uređenje i akcija čišćenja parkova širom Bosne. Pa ja ovakav, pa ja onakav...

Hajde sad da probamo sa ove strane:

Samo u Beogradu (ne kažem u vascijeloj Srbiji - jerbo ti se više i ne zna kolika je ta Srbija), srušeno je 273 džamije. E, sad ovdje govorimo o "čvrstim" objektima (pa nisu ba Turci bili dunđeri... znali su oni držati visak, itekako), pa gdje ne bi 464 uboge katoličke crkvice (u prosjeku 10m2 svaka) u XV vijeku, u zemlji za koju ni sam Papa nije bio siguran oko lokacije, a i Bošnjani nisu bili baš revnosni u održavanju (a bogami ni štovanju) istih, baš k'o i danas. Nije to baš bio neki haman-zaman građevinski poduhvat, zar ne? Neću da špekulišem o broju (eto, fra Andrija je rek'o). Ja hoću da kažem da Osmanlije nisu bili NIKAKVI humanitarci, hipici i "grlitelji drveća", a kamoli društvo posmatrača ptica. Bili su OSVAJAČI, baš kako je i bilo moda i adet u taj vakat. I da, rušili su. A bogami nečemu i mijenjali "prvobitnu namjenu", sve u skladu sa Zakonom o urbanizmu koji se u to vrijeme zvao "Kanuni Raya", a koji veli:

1. Kršćani i Jevreji ne smiju u pokorenim zemljama podizati manastire, crkve i isposnice;

2. Oni (raya) ne smiju popravljati svoje crkve;

3. Oni (raya) koji stanuju u susjedstvu muslimana, svoje kuće mogu popraviti jedino u slučaju prijeke potrebe;

4. Za potrebe putnika i trgovaca, proširivaće kapije manastira i crkava, da se može ući u njih na konju;

5. Svim strancima - namjernicima ukazivaće se tri dana gostoprimstvo;

6. Kod sebe neće primati uhode, a ukoliko takve prepoznaju, smjesta će ih predati svome ćehaji;

7. Svoju djecu ne smiju podučavati Kur'anu;

8. Među sobom nemaju pravo da izriču presude;

9. Nikoga iz svoje sredine (pa ni vlastitu djecu) ne smiju sprječavati da postane musliman;

10. Prema muslimanima će se ponašati s poštovanjem, ustajaće prilikom njihovog ulaska i prepuštaće im počasno mesto bez gunđanja;

11. U pogledu odjeće ne smiju se nositi kao muslimani;

12. Ne smiju učiti arapski jezik;

13. Ne smiju jahati osedlanog konja, nositi sablju niti drugo oružje ni u kući niti van nje;

14. Ne smiju prodavati vino i nositi dugu kosu;

15. Ne smiju svoje ime utisnuti u pečat s prstenom;

16. Ne smiju nositi širok pojas;

17. Izvan svojih kuća ne smiju javno nositi krst ni svoje sveto pismo;

18. U svojim svetim kućama ne smiju glasno i snažno zvoniti već samo umjereno (to, koliko je umjereno, je određivao lokalni imam- da se ne bi nadglasao njegov ezan);

19. U njima mogu samo poluglasno da mole (i ovo koliko je "poluglasno" je određivao lokalni imam);

20. Smiju samo tiho da se mole za pokojnike;

21. Muslimani mogu i da siju po kršćanskim grobljima ako više ne služe za sahranjivanje;

22. Ni kršćani ni Jevreji ne smiju držati robove;

23. Ne smiju da kupuju zarobljene muslimane niti da zaviruju u kuće muslimana;

24. Ukoliko bi neki kršćanin ili Jevrejin bio zlostavljan od muslimana, ovaj će za to platiti propisanu kaznu (može se samo pretpostaviti šta je važilo za "suprotno")

Eto! Ja ih nabrojah svih 24. I umorih se, bogami.

A ja. Umalo ne zaboravih! @janko_007, još čekam kontra-argumente. I nemoj mi više slati tužne priče o hudim bosanskim "vratrima" koji su najebali u ovom zadnjem ratu od strane vlastitih sunarodnjaka, jer kao da čujem neko "okretanje" kostiju na fratarskom groblju u Fojnici a čuju se i neki šumovi tamo iz pravca Grabovice. A mog'o bih i zaplakat'

A evo ti i podpitanja, da ti bude lakše:

1. Crkva svetih Apostola (Konstatinopolj, SRUŠENA 1461 da bi se napravila Fatih džamija );
2. Crkva Kora/Crkva Svetog Spasitelja (u XVI vijeku pretvorena u džamiju);
3. Rotunda/Crkva Svetog Đorđa (Solun, ranokršćanska bazilika-pravoslavna crkva-džamija-pravsolavna crkva)
4. Crkva Svetog Dimitrija (Solun)

Hvala, drugovi :thumbup:
Nadzornik

#1154 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Nadzornik »

Pa dajte ljudi da obnovimo ove crkve...u cemu je problem...???
hullu

#1155 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by hullu »

Woody wrote:Evo, mater i babo su mi rekli da ti pošaljem po vozaču autobusa ovu majicu, što ovom prilikom i činim

Image
Lijepa majica... posalji i meni jednu Woody
Hvala, drugovi :thumbup:
Nema na cemu.

Nego, kad ce treci?
janko_007

#1156 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by janko_007 »

Sinko moj woody,
ja u klin ti u plocu. Ne znam sta ja tebi jos treba da obrazlazem. Tvoje nebuloze, tvoje skakanje i iskakanje iz zadate teme, je pomalo iritantno, da ne kazem neku tezu rijec. Postavio si za temu naglabanje fra Andrije o tome da su osmanlije unistile 464 franjevacke crkve u BiH. Sastavio je fra Andrija i kartu, gdje su bile locirane. Objasnjava i kako su te crkve bile skromnih dimenzija.Ne govori od kakvog su materijala one bile sagradjene(kamena, cigle, cerpica). Pri tom se on osvrce i na Crkvu bosansku, koju negira kao hereticku i za koju govori da je se njeno ucenje zasniva na ucenju Cirila i Metodija, tj da je u duhu hriscanske crkve. Zatim na kraju fra Andrija govori, da taj proces rusenja tih katolickih crkvi i unistavanja svega katolickog, po njemu , izgleda jos nije zavrsen. To on izjavljuje u Katolickom tjedniku. Ja sam po struci, neko ko se bavi povjesnom naukom, znaci nisam neki levat i ne polemisem sa ljudima koji se u povjest razumiju povrsno ili gotovo nikako. Sa fra Andrijom se ne slazem ni u jednom segmentu koji je on iznio u pomenutom Tjedniku. Fra Andrija daje veoma uvrjedljive komentare uperene protiv drzave Bosne i Hercegovine, protiv njene povjesti, ali i protiv njene buducnosti i svrstava se u onaj dio katolickog klera koji laziranjem povjesti BIH pokusava na sve nacine dokazati da hrvatska drzava a uz nju i katolicka crkva ima povjesno pravo na Bosnu i Hercegovinu. Da se vratimo na tema. Sto se tice Crkve bosanske, te negiranja njenog postojanja kao dualisticke, hereticke crkve, dao sam ti bezbroj dokaza da Andrija nije u pravu. Ne negiras ni jedan, ne raspravljas ni o jednom , vec odmah skaces na drugu temu. O rusenju 464 katolicke crkve sam ti pisao da su sve sama glupost do gluposti. Prvo jer ih ni u kom slucaju niti je bilo ukupno toliko, u to vrijeme, niti su ih Osmanlije srusili u tom obimu. Moras znati woody da je franjevacka crkva bila nametnuta u BIH, strano tjelo, niti su je volili, niti su je prihvatali u toj mjeri o kojoj pise fra Andrija.Medju bosancima(zovi ih kako hoces)tog vremena je bila velika mrznja prema papi, koga su nazivali Luciferom I antikristom a katolicku crkvu nazivali djavolskom I idolopoklonickom I ako je ko rusio te crkve onda su to radili bosanci, pripadnici Crkve bosanske. Malo da se dotaknemo I Osmanlija, Turaka, muslimana. Vidim da imas osnovne informacije o islamu I zelim da ti kazem nesto sto ti vjerovatno znas . U temelje islamske vjere su ugradjeni i jevreska i hriscanska vjera i da su svi profeti , tj Boziji poslanici(Musa a.s-Moses-Mojsje, Isak a.s-Jesus-Isus) priznati u islamu u ravni sa Muhamedom a.s. , dakle kao Boziji poslanici, pa i njihove bogomolje, sinagoge, crkve. Nije u skladu sa ucenjem Kur’ana da muslimani ruse Bozije hramove. Govorim za jevrejske, hriscanske i muslimanske. Muslimani su neprijateljski nastrojeni prema idolopoklonickim i visebozackim religijama i njihovi hramovi su bili po njima od Boga prokleti i vjerujem da su ih unistavali(mada je eto gotovo citava egipatska, sumerska, akadska, babilonska kultura uglavnom sacuvana). Turci su kad pricamo o 15. Stoljecu bili nevidjena sila(ma sta ti o njima initimno mislio). O jadu su zabavili citavu zapadnu civilizaciju. Tek negdje 1683 godine su ih na jadvite jade uspjeli, pred Becom zaustaviti. U nasoj zajednickoj historiografiji su zabiljezeni kao barbari, rusitelji I koji su 500 godina drzali okupirane zemlje u ropstvu, pa je iz toga nastala ta mrznja, prije svega hriscana prema svemu sto dolazi sa te strane, pa I prema islamu. I vjerovatno imaju pravo, jer nije lako robovati 500 godina(zamisli samo, danak u krvi-dervsirme, pa pravo age na prvu bracnu noc, pa harac). Ali im se pripisuje I ono sto oni nisu radili. Nisu, bez velike potrebe ili povoda rusili vjerske objekte. Ako gdje izbije kakva buna, onda im oni za kaznu, spale mosti sveca, devastiraju mozda crkvu, ali kao kaznena mera a ne kao princip, da su mrzili hriscanske bogomolje. Ako se koja crkva, kako ti navodis, pretvorila u dzamiju, znam da tebi to izgleda nevjerovatno, jer mrzis I jer si naucen da mrzis sve islamsko, nije to uradjeno iz mrznje prema hriscanstvu. Nema opravdanja za to znam, ali su bar ostale sacuvane, pa I Haji Sofia, koja je danas muzej a inace je bila uzor gradnji svih turskih dzamija. Boravio sam u zemljama bliskog istoka I sam se uvjerio da se vjernici ako se nadju na putu, mole u prvoj bogomolji koja im je najbliza, dal crkva dal dzamija, potpuno svejedno, jer polaze od stanovista da je Bog jedan I za jevreje I za hriscane I za muslimane. U nacelu svu tu mrznju, medju monoteistickim religijama je napravila politika, a ne vjera. Sad I da zavrsim. Ne svidja mi se nimalo taj tvoj nadmeni nacin pisanja. Pravi si curan I glumis velikog znalca, a baratas populistickim frazama, koje su u sustini veoma povrsne. Lako ih nalazis po raznim wikipedijama I podastires pred one koji su lijeni da provjere njihovu vjerodostojnost. Sve to prepucavanje po ovom forumu shvatas previse licno I vodis neki svoj rat sam protiv svih-pravi Rambo, plitak , povrsan, petparacki, kao I on sam. A cim se malo ozbiljnije sta pojavi odmah odskakuces, kao kengur, na drugu teme, za koju mislis da si jaci. Inace, vrlo vrlo povrsan tip, koji eto voli da zajebava, da se izrazim tvojim rijecnikom, one za koje misli da mu nisu dorasli. I sve to preko tipkalice, sakriven iza svog blentavog nicka. Hajd ostaj mi u zdravlje. I nastavi, ako ti to predstavlja zadovoljstvo I ako ti se cini ljekovitim.
LBVIEW

#1157 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by LBVIEW »

janko_007 wrote:Sinko moj woody,
ja u klin ti u plocu. Ne znam sta ja tebi jos treba da obrazlazem. Tvoje nebuloze, tvoje skakanje i iskakanje iz zadate teme, je pomalo iritantno, da ne kazem neku tezu rijec. Postavio si za temu naglabanje fra Andrije o tome da su osmanlije unistile 464 franjevacke crkve u BiH. Sastavio je fra Andrija i kartu, gdje su bile locirane. Objasnjava i kako su te crkve bile skromnih dimenzija.Ne govori od kakvog su materijala one bile sagradjene(kamena, cigle, cerpica). Pri tom se on osvrce i na Crkvu bosansku, koju negira kao hereticku i za koju govori da je se njeno ucenje zasniva na ucenju Cirila i Metodija, tj da je u duhu hriscanske crkve. Zatim na kraju fra Andrija govori, da taj proces rusenja tih katolickih crkvi i unistavanja svega katolickog, po njemu , izgleda jos nije zavrsen. To on izjavljuje u Katolickom tjedniku. Ja sam po struci, neko ko se bavi povjesnom naukom, znaci nisam neki levat i ne polemisem sa ljudima koji se u povjest razumiju povrsno ili gotovo nikako. Sa fra Andrijom se ne slazem ni u jednom segmentu koji je on iznio u pomenutom Tjedniku. Fra Andrija daje veoma uvrjedljive komentare uperene protiv drzave Bosne i Hercegovine, protiv njene povjesti, ali i protiv njene buducnosti i svrstava se u onaj dio katolickog klera koji laziranjem povjesti BIH pokusava na sve nacine dokazati da hrvatska drzava a uz nju i katolicka crkva ima povjesno pravo na Bosnu i Hercegovinu. Da se vratimo na tema. Sto se tice Crkve bosanske, te negiranja njenog postojanja kao dualisticke, hereticke crkve, dao sam ti bezbroj dokaza da Andrija nije u pravu. Ne negiras ni jedan, ne raspravljas ni o jednom , vec odmah skaces na drugu temu. O rusenju 464 katolicke crkve sam ti pisao da su sve sama glupost do gluposti. Prvo jer ih ni u kom slucaju niti je bilo ukupno toliko, u to vrijeme, niti su ih Osmanlije srusili u tom obimu. Moras znati woody da je franjevacka crkva bila nametnuta u BIH, strano tjelo, niti su je volili, niti su je prihvatali u toj mjeri o kojoj pise fra Andrija.Medju bosancima(zovi ih kako hoces)tog vremena je bila velika mrznja prema papi, koga su nazivali Luciferom I antikristom a katolicku crkvu nazivali djavolskom I idolopoklonickom I ako je ko rusio te crkve onda su to radili bosanci, pripadnici Crkve bosanske. Malo da se dotaknemo I Osmanlija, Turaka, muslimana. Vidim da imas osnovne informacije o islamu I zelim da ti kazem nesto sto ti vjerovatno znas . U temelje islamske vjere su ugradjeni i jevreska i hriscanska vjera i da su svi profeti , tj Boziji poslanici(Musa a.s-Moses-Mojsje, Isak a.s-Jesus-Isus) priznati u islamu u ravni sa Muhamedom a.s. , dakle kao Boziji poslanici, pa i njihove bogomolje, sinagoge, crkve. Nije u skladu sa ucenjem Kur’ana da muslimani ruse Bozije hramove. Govorim za jevrejske, hriscanske i muslimanske. Muslimani su neprijateljski nastrojeni prema idolopoklonickim i visebozackim religijama i njihovi hramovi su bili po njima od Boga prokleti i vjerujem da su ih unistavali(mada je eto gotovo citava egipatska, sumerska, akadska, babilonska kultura uglavnom sacuvana). Turci su kad pricamo o 15. Stoljecu bili nevidjena sila(ma sta ti o njima initimno mislio). O jadu su zabavili citavu zapadnu civilizaciju. Tek negdje 1683 godine su ih na jadvite jade uspjeli, pred Becom zaustaviti. U nasoj zajednickoj historiografiji su zabiljezeni kao barbari, rusitelji I koji su 500 godina drzali okupirane zemlje u ropstvu, pa je iz toga nastala ta mrznja, prije svega hriscana prema svemu sto dolazi sa te strane, pa I prema islamu. I vjerovatno imaju pravo, jer nije lako robovati 500 godina(zamisli samo, danak u krvi-dervsirme, pa pravo age na prvu bracnu noc, pa harac). Ali im se pripisuje I ono sto oni nisu radili. Nisu, bez velike potrebe ili povoda rusili vjerske objekte. Ako gdje izbije kakva buna, onda im oni za kaznu, spale mosti sveca, devastiraju mozda crkvu, ali kao kaznena mera a ne kao princip, da su mrzili hriscanske bogomolje. Ako se koja crkva, kako ti navodis, pretvorila u dzamiju, znam da tebi to izgleda nevjerovatno, jer mrzis I jer si naucen da mrzis sve islamsko, nije to uradjeno iz mrznje prema hriscanstvu. Nema opravdanja za to znam, ali su bar ostale sacuvane, pa I Haji Sofia, koja je danas muzej a inace je bila uzor gradnji svih turskih dzamija. Boravio sam u zemljama bliskog istoka I sam se uvjerio da se vjernici ako se nadju na putu, mole u prvoj bogomolji koja im je najbliza, dal crkva dal dzamija, potpuno svejedno, jer polaze od stanovista da je Bog jedan I za jevreje I za hriscane I za muslimane. U nacelu svu tu mrznju, medju monoteistickim religijama je napravila politika, a ne vjera. Sad I da zavrsim. Ne svidja mi se nimalo taj tvoj nadmeni nacin pisanja. Pravi si curan I glumis velikog znalca, a baratas populistickim frazama, koje su u sustini veoma povrsne. Lako ih nalazis po raznim wikipedijama I podastires pred one koji su lijeni da provjere njihovu vjerodostojnost. Sve to prepucavanje po ovom forumu shvatas previse licno I vodis neki svoj rat sam protiv svih-pravi Rambo, plitak , povrsan, petparacki, kao I on sam. A cim se malo ozbiljnije sta pojavi odmah odskakuces, kao kengur, na drugu teme, za koju mislis da si jaci. Inace, vrlo vrlo povrsan tip, koji eto voli da zajebava, da se izrazim tvojim rijecnikom, one za koje misli da mu nisu dorasli. I sve to preko tipkalice, sakriven iza svog blentavog nicka. Hajd ostaj mi u zdravlje. I nastavi, ako ti to predstavlja zadovoljstvo I ako ti se cini ljekovitim.
:thumbup:
A sto se tice ovog k'o biva muslimana i Bosnjaka Woody-ja(sumskog :D ),forum je pravo zaheban medij, sve pamti i nikome ne oprasta, pa tako ni njemu - kontradiktornijeg i zbrkanijeg lika tesko je naci. :D Tip je, na jednoj strani, "propustao kroz sake petokolase", a na drugoj, u "crni notes" biljezio svako "stradanje nejaci" od Sarajeva do Bosanskog Petrovca i Buzima( Hamze i Gazije si uh ovdje toliko navaljali da je okupiranom Bosanskom Novom proglasen Dan zalosti :D ) , nerijetko boraveci na par mjesta istovremeno :D ,u pricipu svako samaranje cetalja po labrnji nije moglo proc bez prisustva istog :D.Dalje, ded/did ili kako vec :D mu je, ovisno po potrebi tj., sto trenutno petlja i masla, cas bio Antin pristasa i ustasa, cas kraljev zagovarajuc' agrarnu reformu i dobrovoljno/dragovoljno :D se odricuci imovine u korist iste. :D Specijalac Armije BiH koji zali za poginulim cetnicima, kuka sto na mjestu imbecila Kukanjca nije bio neko sposobniji koji bi"oslobodio" Sarajevo itd itd. :D
asurbanipal

#1158 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by asurbanipal »

...
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1159 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by Woody »

Uh, uh, uh... tobe-jarabum-tobe-estagfirullah...

Dragi učesnici foruma (svi) ovim svečano i službeno objavljujem da je najpoznatiji taliban foruma i prvoborac za Jedinstvenu i nedjeljivu (multikulturnu ako treba - a ako ne biće dobra i islamska) Republiku nam Bosnu i Hercegovinu, koji je prvi uzeo pušku u dalekom nam Stockholmu, i stavio se na branik domovine odmah tu u Norrtälje da spriječi svaki prodor mrskih nam Ćetnika prema našoj Krajini. Daleko su odjekivali njegovi patriotski pokliči "Allahu-Ekber" koji su davali dodatnog elana našim mujahideem-a iz 505-e Bužimske, i djelovali bolje neg' municija koje ionako nisu imali, neg' su goloruki, sa tekbirom na usnama i ponekom tamburicom kidisali na dobro utvrđene crkve u Glini i Dvoru na Uni, likvidirali ubačene ĆetniĆke 5-kolonaše i teroriste maskirane kao 80- godišnje babe i 10-godišnja djeca, ne štedeći u toj borbi ni SVOJ OBRAZ, a da ne spominjem njihov "viteški" odnos prema ratnim zarobljenicima, a naročito onima u činu zastavnika, širom bratske nam Nezav... uh, zajebah se... Republike Hrvatske.

Daklem, (uh, gdje ono stadoh...), objavljujem da me je @LBVIEW do kraja raskrinkao i osramotio pred cijelim džematom, i da dajem časnu Titovu pionirsku riječ da na ovom forumu neću više napisati ni slova - Amin-illah-jarabi!!!

Image

Tebi, @janko_007, ja kao levat i "neko ko se u povijest razumije povrsno ili (slobodno ću reći) nikako" u pauzi odskakivanja kao kengur, ovakav ćuran i glumac "velikog znalca" i vrlo, vrlo površan tip (Rambo), koji eto voli da zajebava iza tipkalice, sakriven iza svog blentavog nick-a, neću ti ponavljati molbu za kontra-argumentima, jer ti: istoričar, profesor emeritus, i "neko ko se bavi povijesnom naukom" u rijetkim pauzama pisanja teza i anti-teza o cjelokupnoj istoriji ljudskog društva od Asirije do Balkanskih ratova 91-95 (u mom džematu takve zovu - dunđeri :wink: ), takav kapacitet majka još nije rodila, i veoma, veoma studiozan tip (ne znam šta je suprotno od Rambo. Možda Austin Powers?) koji nikada, ali NIKADA ne zajebava već konstantno zadržava ozbiljan izraz lica kao neko ko pati od tvrde stolice, tebi ću na tvoju bravurozno-genijalnu izjavu:
U temelje islamske vjere su ugradjeni i jevreska i hriscanska vjera i da su svi profeti , tj Boziji poslanici(Musa a.s-Moses-Mojsje, Isak a.s-Jesus-Isus) priznati u islamu u ravni sa Muhamedom a.s. , dakle kao Boziji poslanici, pa i njihove bogomolje, sinagoge, crkve. Nije u skladu sa ucenjem Kur’ana da muslimani ruse Bozije hramove. Govorim za jevrejske, hriscanske i muslimanske
razmotati samo jedan, mali-malehni-ma zehra jedna, prevedeni (sam sam ga prevodio, jerbo ti ja znam i turski, a-ha) članak iz Turskih (e, jebi ga sad) novina:
Religija u Turskoj
Brisanje kršćanske prošlosti

Lijepa bizantska crkva u Turskoj je pretvorena u džamiju!

27. srpanj 2013 | TRABZON | Iz tiskanog izdanja

Grešne slike na stropu ?

5. srpnja, muftija Trabzonski se okupio s ostalim građanima na prvu džumu od svetog mjeseca posta - ramazana, ali ne u džamiji, već u drevnoj bizantskoj crkvi. Okupljanje je simbolično obilježilo osvajanje ove drevne grčke crnomorske luke 1462, od strane Mehmeta II , otomanskog sultana, koji je oteo Carigrad od Bizanta 1453. On je obilježio svoju pobjedu pretvaranjem Aja Sofije u današnjem Istanbulu u džamiju .

Aja Sofija je sestra istog imena u Trabzonu, ali je manja . Ipak, sa svojim blistavim freskama i prekrasnom ambijentu s pogledom na more, zgrada iz 13. stoljeća, slovi kao jedan od najboljih primjera bizantske arhitekture. Kao i kod drugih kršćanskih spomenika, i Aja Sofija u Trabzonu je postala simbol u borbi između sekularista i islamista . Pretvorena je u džamiju oko 16. stoljeća, a nakon drugih inkarnacija , postala muzej 1964. Ali islamisti, koji su osvojili posljednju rundu u izborima 2012, kada je lokalni sud je prihvatio tužbeni zahtjev Opće uprave za vakufe, tijelo državne uprave nadležno za povijesne džamije u Turskoj , tvrde da je Aja Sofija koja im je pripadala od osnivanja Mehmeta II, bila "ilegalno okupirana " od strane Ministarstva kulture .

Odluka je izazvala iznenađujući bijes u gradu poznatom po ultra-nacionalističkim pogledima. "Radi se o brisanju kršćanske prošlosti, oživljavanju Ottomanizma", kaže lokalni povjesničar. " Ima dovoljno džamija u Trabzonu, polovica njih su prazne, što je potrebno? " Odzvanja Zeki Bakr, lokalni vijećnik. Podenesan je tužba da se poništi pretvorba.

Unatoč tomu, umjerena vlada islamističke partije Pravde i razvoja ( AK ) provodi pretvorbu u vrijeme ramazana. Crveni tepih sada zastire pod prekriven finim mozaicima. Kapci i tende ispod središnje kupole štite muslimanske vjernike od "grešnih" slika Presvetog Trojstva. Sjajne čelične slavine s plastičnim koritima za abdest, razasute su bez ikakvog reda širom nekada zelenog vrta ispunjenog antičkim skulpturama.

Mazhar Yildirimhan iz ureda direkcije ravnatelja vakufima u Trabzonu sliježe ramenima na pritužbe kao propagandu. No, za stručnjake, (kakav si i ti @janko_007, op.) pretvorba je tragična, a neizbježno će dovesti i do oštećenja zgrade. " Čini se da će isto ubrzo nakon Aja Sofije slijediti i u Izniku", upozorava Antonije Eastmond iz Courtauld Institute of Art , govoreći o drugom preobraćanju.

Sve to je izazvalo zabrinutost da će Aja Sofija u Istanbulu "biti sljedeća". Ti strahovi su pretjerani . Restauratorski radovi na poznatoj bazilici se vrše već desetljeće vladavine AK-a i Recepa Tayyipa Erdogana, premijera , koji je odbacio brige o njenoj sudbini . Ipak g. Yildirimhan ne skriva svoju želju za preobraćenje, za koju kaže da dijeli sa kolegama muslimanima. "Tako je naložio sultan ," kaže on . " Mi imamo sve podatke . "

"Zaman"
Last edited by Woody on 22/11/2013 13:11, edited 1 time in total.
fantom slobode

#1160 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by fantom slobode »

LBVIEW wrote: :thumbup:
A sto se tice ovog k'o biva muslimana i Bosnjaka Woody-ja(sumskog :D ),forum je pravo zaheban medij, sve pamti i nikome ne oprasta, pa tako ni njemu - kontradiktornijeg i zbrkanijeg lika tesko je naci. :D Tip je, na jednoj strani, "propustao kroz sake petokolase", a na drugoj, u "crni notes" biljezio svako "stradanje nejaci" od Sarajeva do Bosanskog Petrovca i Buzima( Hamze i Gazije si uh ovdje toliko navaljali da je okupiranom Bosanskom Novom proglasen Dan zalosti :D ) , nerijetko boraveci na par mjesta istovremeno :D ,u pricipu svako samaranje cetalja po labrnji nije moglo proc bez prisustva istog :D.Dalje, ded/did ili kako vec :D mu je, ovisno po potrebi tj., sto trenutno petlja i masla, cas bio Antin pristasa i ustasa, cas kraljev zagovarajuc' agrarnu reformu i dobrovoljno/dragovoljno :D se odricuci imovine u korist iste. :D Specijalac Armije BiH koji zali za poginulim cetnicima, kuka sto na mjestu imbecila Kukanjca nije bio neko sposobniji koji bi"oslobodio" Sarajevo itd itd. :D
Samo da podsjetimo... :lol: :lol:
LBVIEW

#1161 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by LBVIEW »

fantom slobode wrote:
LBVIEW wrote: :thumbup:
Samo da podsjetimo... :lol: :lol:
Ah, umalo zaboravih Vlatka Vukovica, pricaju babe u Zijemlju kako je ovaj nas Woody(od milja sumski :D )potomak istog.
asurbanipal

#1162 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by asurbanipal »

Woody wrote: Tebi, @janko_007, ja kao levat i "neko ko se u povijest razumije povrsno ili (slobodno ću reći) nikako" u pauzi odskakivanja kao kengur, ovakav ćuran i glumac "velikog znalca" i vrlo, vrlo površan tip (Rambo), koji eto voli da zajebava iza tipkalice, sakriven iza svog blentavog nick-a, neću ti ponavljati molbu za kontra-argumentima, jer ti: istoričar, profesor emeritus, i "neko ko se bavi povijesnom naukom" u rijetkim pauzama pisanja teza i anti-teza o cjelokupnoj istoriji ljudskog društva od Asirije do Balkanskih ratova 91-95 (u mom džematu takve zovu - dunđeri :wink: ), takav kapacitet majka još nije rodila, i veoma, veoma studiozan tip (ne znam šta je suprotno od Rambo. Možda Austin Powers?) koji nikada, ali NIKADA ne zajebava već konstantno zadržava ozbiljan izraz lica kao neko ko pati od tvrde stolice, tebi ću na tvoju bravurozno-genijalnu izjavu:
Ad hominem argumentacija. Reci nešto, bubni, pa kud puklo da puklo.

Nego, inače, iskazivanje ljubavi kroz mržnju je tradicija na ovim prostorima, pa vidim da si i ti na dobrom putu. Svakako je Rajko Vasić otišao, pa bi trebalo popuniti to mjesto, osim ako se ne predomisliš, jer koliko me sjećanje služi, leži ti ova uloga mijenjanja boja i dresova. :D
_majevica_

#1163 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke cr

Post by _majevica_ »

asurbanipal wrote:
Woody wrote: Tebi, @janko_007, ja kao levat i "neko ko se u povijest razumije povrsno ili (slobodno ću reći) nikako" u pauzi odskakivanja kao kengur, ovakav ćuran i glumac "velikog znalca" i vrlo, vrlo površan tip (Rambo), koji eto voli da zajebava iza tipkalice, sakriven iza svog blentavog nick-a, neću ti ponavljati molbu za kontra-argumentima, jer ti: istoričar, profesor emeritus, i "neko ko se bavi povijesnom naukom" u rijetkim pauzama pisanja teza i anti-teza o cjelokupnoj istoriji ljudskog društva od Asirije do Balkanskih ratova 91-95 (u mom džematu takve zovu - dunđeri :wink: ), takav kapacitet majka još nije rodila, i veoma, veoma studiozan tip (ne znam šta je suprotno od Rambo. Možda Austin Powers?) koji nikada, ali NIKADA ne zajebava već konstantno zadržava ozbiljan izraz lica kao neko ko pati od tvrde stolice, tebi ću na tvoju bravurozno-genijalnu izjavu:
Ad hominem argumentacija. Reci nešto, bubni, pa kud puklo da puklo.

Nego, inače, iskazivanje ljubavi kroz mržnju je tradicija na ovim prostorima, pa vidim da si i ti na dobrom putu. Svakako je Rajko Vasić otišao, pa bi trebalo popuniti to mjesto, osim ako se ne predomisliš, jer koliko me sjećanje služi, leži ti ova uloga mijenjanja boja i dresova. :D
Mrznja moze biti skrivena i javna.Al kao sto kazes na dobrom je putu....Rajko Vasic je samo primjer. :wink:
helium987

#1164 Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by helium987 »

zašto se ne govori o ovome? Jesu svi zaboravili ili...? Ovo je bilo razmjera 100 Srebrenica... I 10 puta okrutnije.
slavonskilola

#1165 Re: Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by slavonskilola »

Trebamo i o tome razgovarati i postoje neki relevantni izvori iz onoga doba .No narod je uglavnom ostao ne promijenjen ali unatoč tome nemamo puno svjedoka.Jedini preživjeli svjedoci i očevidci su Bosanski fratri .
spreca

#1166 Re: Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by spreca »

helium987 wrote:zašto se ne govori o ovome? Jesu svi zaboravili ili...? Ovo je bilo razmjera 100 Srebrenica... I 10 puta okrutnije.
ja se sjecam kao da je juce bilo.......zaklali su oko milion ljudi i to ovakvim motorkama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
Drvosjeca iz Dejcica

#1167 Re: Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Postoji starija tema, gotovo pa identična tako da ne vidim potrebu za još jednu sa istom tematikom.

http://forum.klix.ba/osmanlije-su-osvoj ... 16906.html

Usput, po meni treba se i osvrnuti na ovoj temi i na slanje kaznenih ekspedicija od strane Vatikana a protiv tadašnje Bosne i njenih stanovnika, 1234/39, 1244/47, 1254, 1283, 1326, 1340. i 1356/58, da ne kažem križarski ratovi protiv Bosne i to prije Turaka.

P.S Pokretač teme je očito indoktriniran u ISIL stilu ovim vjerskim tekstovima i kršćanskom vjerskom propagandom tipa...
Prvu crtu Vatikana prema istoku drže katolici u BiH
http://www.--- NO LINKS ---/kolumne/povi ... 10006.html
listopad

#1168 Re: Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by listopad »

O ovakvim temama je ovdje i na slicnim forumima nemoguce povesti objektivnu diskusiju zbog nacionalistickog demoniziranja (Srbi i Hrvati), te idealiziranja (Bosnjaci) Osmanskog carstva. Jedni tvrde da su Osmanlije klale sve redom, drugi da je Osmansko carstvo bilo raj tolerancije. Istina je naravno negdje u sredini. Turski osvajacki ratovi su imali katastrofalne posljedice za Bosnu koja je izgubila veliki dio stanovnistva. Ali ja to ne bih nazvao genocidnom kampanjom. Sama tema je sigurno izazovna, ali kao sto sam rekao, diskusija nije moguca zbog uplitanja dnevne politike.
Drvosjeca iz Dejcica

#1169 Re: Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

listopad wrote:O ovakvim temama je ovdje i na slicnim forumima nemoguce povesti objektivnu diskusiju zbog nacionalistickog demoniziranja (Srbi i Hrvati), te idealiziranja (Bosnjaci) Osmanskog carstva. Jedni tvrde da su Osmanlije klale sve redom, drugi da je Osmansko carstvo bilo raj tolerancije. Istina je naravno negdje u sredini. Turski osvajacki ratovi su imali katastrofalne posljedice za Bosnu koja je izgubila veliki dio stanovnistva. Ali ja to ne bih nazvao genocidnom kampanjom. Sama tema je sigurno izazovna, ali kao sto sam rekao, diskusija nije moguca zbog uplitanja dnevne politike.
Da, istina, dnevna politika sjebe sve pa i neku koliko-toliko normalnu diskusiju koja bi se vodila na ovakvim temama. Za mene su Osmanlije bili ukupatori i tu nema dileme ali isto tako smatram da su daleko od toga da su klali sve pred sobom jer kako se onda u tu priču uklapa dolazak Sefarda i to baš pod okrilje osmanskog carstva?
slavonskilola

#1170 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke crkve

Post by slavonskilola »

Bosna je bila uglavnom katolička zemlja kao i Hum koji usput da spomenem predstavlja nešto stariju administrativno političku jedinicu od Bosne i nemože ga se decidirano vezati za ondašnju Bosnu.U izvorima imamo izmjene loših i malo boljih razdoblja katolika pod turskom upravom,ali svakako treba reći da su mnogi od njih koji nisu nastradali u borbama nestali ,ili su prešli na islam ili su odvedeni u roblje u Tursku,dok su mnogi ostavili Bosnu i odselili se u kršćanske zemlje.
Katoličanstvo je naj stariji svjedok stare Bosanske države,njene vjere i kulture.Prem da im pastva nestaje,oni ostaju kao jedini povijesni svjedoci mnogih minulih vremena.
Crkva Bosanska katolička je gotovo pa jedina sačuvala puno pisanih svjedočanstava.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1171 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke crkve

Post by hrasno38 »

Ja stvarno vise ne mogu da razumijem koga zaboli kita sta je bilo prije nekih jebenih 500 godina kada su svijetom vladale plemenske zajednice na nekom malo urbanijem nivou. Osmnalije porusli katolicke a koliko su katolicke imperije poruslili toga u svijetu....osvajaci jedni....osvajaci drugi...itd itd. Imamo mi ispred nosa danas neke nove "Osmanlije" u tri korpusa u rigidnim i u blazim varijantama i trebamo da gledamo kako njima da se nejeboemo mame a ne da razbijamo glavu sta je neko radio prije 550 godina!!!!!
nasa

#1172 Re: Turski genocid nad bosanskim katolicima/bogumilima

Post by nasa »

listopad wrote:O ovakvim temama je ovdje i na slicnim forumima nemoguce povesti objektivnu diskusiju zbog nacionalistickog demoniziranja (Srbi i Hrvati), te idealiziranja (Bosnjaci) Osmanskog carstva. Jedni tvrde da su Osmanlije klale sve redom, drugi da je Osmansko carstvo bilo raj tolerancije. Istina je naravno negdje u sredini. Turski osvajacki ratovi su imali katastrofalne posljedice za Bosnu koja je izgubila veliki dio stanovnistva. Ali ja to ne bih nazvao genocidnom kampanjom. Sama tema je sigurno izazovna, ali kao sto sam rekao, diskusija nije moguca zbog uplitanja dnevne politike.
To su vrlo jednostavne stvari. Potrebno je razumjeti historijski kontekst, a kada neke hist. teme aktualiziras onda definisati cilj tj. svrhu opet postujuci isti.
Problem ovakvih tema je sto je mahom taj cilj takodjer zapeo u nekom historijskom kontekstu i ne mozes ga nikako aktualizirati osim da uporno predstavljas da je to jako bitno danas.
Plus mislim da smo mi fenomen, medju rijetkim ljudima koji ne izucavaju nesto iz ljubavi vec iz mrznje.
seln

#1173 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke crkve

Post by seln »

Sjecam se ko da je bilo danas,
kad su Turci crkve rusili kod nas.
Na glavama him turbani, u rukama cuskije.
Rekli su da im je dosta svega, i zvona i fratara i mise,
i da bi radije gledali gole zenske sise.
Mi katolici cucali smo ispod strehe, a komsije su govorile
"pustite hajvane, otici ce oni dok im se carevina srusi"...

Turci su, dapace, srusili 4640 crkvi (ili se kaze crkava) i pobili dva milijuna katolika.
Smail Aga Cengic

#1174 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke crkve

Post by Smail Aga Cengic »

:zzzz: :zzzz: :zzzz:

A da li negdje postoje temelji ili neki spisi autenticni o tih 4 miliona crkava? Ili neko objasnjenje da su Osmanlije citavo vrijeme podrzavali pravoslavlje a zatirali katolicanctvo? Ili neki katolicki spis slican ahdnami koji su oni izdali kad su istjerivali druge religije? :? :? :?

Ovakva propaganda treba biti zakonom zabranjena jer ima maldih usijanih glava koji stvarnou to i povjeruju...
Smail Aga Cengic

#1175 Re: Osmanlije su, osvojivši Bosnu, porušili 464 katoličke crkve

Post by Smail Aga Cengic »

Evo dva mjeseca prodje a nikakva dokaza o 4 miliona porusenih crkava i 400 miliona poklanih katolika srednjovjekovne Bosne...
Post Reply