flag wrote:Dva pitanja za vas pčelare. Vlasnik sam 2000 m2 zemljista u vikend naselju u blizini Sarajeva i rado bih nabavio par rojeva pčela. Raspravljajući o ovome sa radnim kolegom (koji se k'o razumije u ovo) saznao sam da navodno postoji neka zakonska odredba koja propisuje na kojoj udaljenosti mora biti pčelinjak udaljen od komšijskih parcela!!! Dakle pitanje je jednostavno, mogu li ja na svojoj zemlji (2087 m2) imati par sanduka. Čini mi se da u komšiluku nemam pčelara! I drugo pitanje, organizuju li se kakvi kursevi pčelarstva u Sarajevu za apsolutne početnike, kakav sam i sam

!
III SMJEŠTAJ PČELINJAKA, PČELINJA PAŠA I NAČIN PREVOZA PČELA
Član 8.
(1) Minimalna udaljenost pčelinjaka od stambenih zgrada, poslovnih prostorija, objekata za stoku, javnih puteva i tuđih zemljišta mora biti veća od 20 metara vazdušne linije, osim ako se radi o vlastitim objektima pčelara gdje ova udaljenost može biti i manja.
(2) Minimalna udaljenost pčelinjaka od predškolske ili školske ustanove, internata i igrališta mora biti veća od 100 metara vazdužne linije, a izlazna strana pri smještaju pčelinjaka ne smije biti okrenuta prema stambenim zgradama, poslovnim prostorijama, predškolskim i školskim ustanovama i internatima.
(3) Minimalna udaljenost pčelinjaka od proizvođačkih i prerađivačkih pogona i turističkih objekata tokom turističke sezone mora biti veća od 300 metara vazdušne linije.
(4) Minimalna udaljensot pčelinjaka od autoputa, željezničke pruge i aerodroma mora biti veća od 50 metara vazdušne linije, a izlazna strana na košnici ne msije biti okrenuta pram autoputu, željezničkoj pruzi i aerodromu.
(5) Minimalna udaljensot između dva pokretna pčelinjaka mora biti veća od 200 metara međusobne udaljensoti vazdušnom linijom i 300 metara između stacionalnog i pokretnog pčelinjaka.
(6) Minimalna udaljenost između pčelinjaka i selekcijskog centra mora biti veća od tri kilometra vazdušne linije.
(7) Na vidnom mjestu pčelinjaka treba da stoji tabla sa imenom i prezimenom vlasnika pčelinjaka, adresom i brojem telefona.
http://www.suprs.info/2010/07/18/zakon-o-pcelarstvu/
Ovo je zakon iz RS-a. Koliko znam za Federaciju nije zvanicno izdat, ali ce vjerovatno biti po ovim mjerama.