Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kritichar

#1151 Re: Pčelarstvo

Post by kritichar »

safran wrote:Imam jedno, prilično laičko, pitanje za iskusnije pčelare. Naime, imamo 2 košnice na vikendici. Pred ovo zahlađenje su pomalo izlijetale iz košnice. Muž se uspio probiti do njih 3. dan nakon ovog žestokog snijegopada. Bile su poprilično zatrpane. Zanima me kolike su šanse da su se pčele jednostavno pogušile usljed nedostatka zraka. Tj. imam li se čemu nadati kad malo otopli.
šanse uvijek postoje, zavisi koliko su zatrpane i da li je snijeg zatvorio sve šupljine košnice
ako osim prela postoji jos neki otvor ili neka šupljina koja nije zatrpana, onda ne bi trebalo biti problema

ja sam ostavio jedan otvor ispod krova, pored novine, da može višak vodene pare izlaziti, koji novina ne može primiti, a to će ujedno poslužiti i kao otvor za zrak ukoliko budu zatrpane
spybuddy

#1152 Re: Pčelarstvo

Post by spybuddy »

Poštovanje dragi pčelari!
Trebala bi mi Vrcaljka RSF AŽ/LR 6 samookretna s el. motorom pa Vas molim za savjet gdje bi se mogla najpovoljnije kupiti. Isto tako kupio bih i 10-ak AŽ košnica nemoraju biti nove te mogu i sa pčelama (napomena - iz Hrvatske sam pa neznam kako bi to išlo s carinom).
Pozz!!
Mustafapasa

#1153 Re: Pčelarstvo

Post by Mustafapasa »

Postovani,

imao bih pitanje za iskusne pcelare. Naime, kako je jucer bio lijep dan i temperatura u plusu, pcele su izasle na probni let. Sve je super osim sto sam primjetio da na dva mala drustva pcele ne izlaze nikako iz kosnice. Pod malim drustvom podrazumijevam drustvo od prosle godine. Nakon sto sam prisao, odsluhnuo da se unutaj kosnica nista ne desava, te kada sam se temeljito uvjerio da unutra nema nikakvih aktivnosti, podignem poklopac i vidim da su ta dva drustva uginula. Detaljnim pregledom sam uvidio da:
-su imali sasvim dovoljno hrane (meda i pogacu),
-nisam nasa niti jednu mrtvu lutku,misa ni bilo sta sto ukazuje na bolest ili nkog stranog napasnika, tretirane od varoe itd...
-pcele isto kao da su u vremenu stale, dakle kao da su se zaledile a kosnice su inace dobre i kvalitetne, imale su i ventilaciju

Zaista ne znam sta bi mogao biti uzrok osim: da nisu imale zraka od ovog snijega ili da su zbog malobrojnosti uginule od zime. Potrebno je vase misljenje. Jedna slika u prilogu.

Image
emir_du

#1154 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Duga i jako ostra zima pa tu nema pravila. Po slici sto se moze vidjet; relativno mali broj pcela i losa kvaliteta hrane (nezatvoren med) koja moze proci kad zime nisu ovako ostre i kad pcele izlaze na procist u 15-20 dana.pogaca im je bila jako daleko (par centimetara) jer sve preko 1,5 cm se smatra smrtnim prostorom.
Ne ocajavaj, izvrcaj taj med pa ga dodaj u preostala drustva kao posticajno prihranjivanje kad se temperature malo povise, pa ces ta preostala drustva razviti brzo i onda ih razroji i nadoknadi izgubljeno.
I samo jos jedna stvar pcele umiru a ne ugibaju.
Neka ti je medno!!!
Mustafapasa

#1155 Re: Pčelarstvo

Post by Mustafapasa »

hvala ti...to je jedna od slika koju sam stavio...
GoldenBoy89

#1156 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

isti slucaj i kod mene, samo 7 ih je uginulo :( dakle u mene su one db kosnice, plodiste puno meda ili 80%, tako mi je bilo zao, nadoknadit cemo nedostatke aBd.

hm i jedno pitanje !!!!!!!!!

DA LI JE NEKO KORISTIO ŽARU(KPRIVU) ZA SPRIJEČAVANJE VAROE ?

hocu prirodno da radim sve pa pitam, jer žara ima mravlje kiseline pa da nebih sta pomogla, da je kiselim i da s tom vodom spricam okvire, ili da kiselim i da im dajem u sirup da ih prociste, za nas ljude je veoma zdrava, zasto ne bih i za pcele. Molim iskusne pcelare da savjetuju, da li je bilo pokusaja s ovim. Imam 23 godine i oko 5 godina se bavim s tim jos se upoznajem sa njima, u literaturi nisam naisao na nesto slicno.

btw. sorry na velik slovima :D

LP
vazi

#1157 Re: Pčelarstvo

Post by vazi »

10 l vode i 1,5 kg korivinog lisca ostaviti potopljeno 10-15 dana. Kazu ima jak i neugodan miris.

Procijediti i pohraniti u zatvorenim posudama van svjetlosti.

Koristiti po razrijedjeno, npr 2l tog soka sa 10l vode i time tretirati

kazu da je najbolje postaviti kosnice "u koprive" tj da je sto vise kopriva u blizini pcelinjaka i nema varoe garantovano.

neko stavlja listove koprive na ulaz u kosnicu a neki opet kazu da je najbolje na dno kosnice stavljati listove koprive, mijenjati ih jednom sedmicno.

U svakom slucaju oni koji su probali tretirati varou koprivom garantuju da je efikasno 100%
GoldenBoy89

#1158 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

Bravo. Hvala Vam puno, uradit cu po Vašem postupku :)

Lijep pozdrav.
flag

#1159 Re: Pčelarstvo

Post by flag »

Dva pitanja za vas pčelare. Vlasnik sam 2000 m2 zemljista u vikend naselju u blizini Sarajeva i rado bih nabavio par rojeva pčela. Raspravljajući o ovome sa radnim kolegom (koji se k'o razumije u ovo) saznao sam da navodno postoji neka zakonska odredba koja propisuje na kojoj udaljenosti mora biti pčelinjak udaljen od komšijskih parcela!!! Dakle pitanje je jednostavno, mogu li ja na svojoj zemlji (2087 m2) imati par sanduka. Čini mi se da u komšiluku nemam pčelara! I drugo pitanje, organizuju li se kakvi kursevi pčelarstva u Sarajevu za apsolutne početnike, kakav sam i sam :D !
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1160 Re: Pčelarstvo

Post by Toto »

flag wrote:Dva pitanja za vas pčelare. Vlasnik sam 2000 m2 zemljista u vikend naselju u blizini Sarajeva i rado bih nabavio par rojeva pčela. Raspravljajući o ovome sa radnim kolegom (koji se k'o razumije u ovo) saznao sam da navodno postoji neka zakonska odredba koja propisuje na kojoj udaljenosti mora biti pčelinjak udaljen od komšijskih parcela!!! Dakle pitanje je jednostavno, mogu li ja na svojoj zemlji (2087 m2) imati par sanduka. Čini mi se da u komšiluku nemam pčelara! I drugo pitanje, organizuju li se kakvi kursevi pčelarstva u Sarajevu za apsolutne početnike, kakav sam i sam :D !
najprije popricaj sa komsijama
ActionWoman

#1161 Re: Pčelarstvo

Post by ActionWoman »

Koliko kosta nov sanduk za pcele (bez pcela) i da li znate nekoga ko prodaje? Hvala unaprijed.
pocetnik033

#1162 Re: Pčelarstvo

Post by pocetnik033 »

ActionWoman wrote:Koliko kosta nov sanduk za pcele (bez pcela) i da li znate nekoga ko prodaje? Hvala unaprijed.
Moj prijatelj pravi košnice. Poslat ću ti na private broj telefona.
ActionWoman

#1163 Re: Pčelarstvo

Post by ActionWoman »

pocetnik033 wrote:
ActionWoman wrote:Koliko kosta nov sanduk za pcele (bez pcela) i da li znate nekoga ko prodaje? Hvala unaprijed.
Moj prijatelj pravi košnice. Poslat ću ti na private broj telefona.

Hvala puno. Ocekujem pp :)
emir_du

#1164 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

Za tebe i za ostale koje to interesira cijene su slijedece +-10% antivarozna podnjaca 12 km,tijelo korpusa 10 km,ram sastavljen 1 km,hranilica klasicna 10 km,krov 10 km,za svaki ram ti traba po jedna satna osnova i ona je oko 1 km, a za kompletnu kosnicu ti trebaju 3 tijela, jedno tijelo za plodiste i dva za mediste pa sracunaj koliko je to ukupno. Ovo se odnosi na LR kosnice, koje su i najzastupljnije u svijetu.
Coppertone

#1165 Re: Pčelarstvo

Post by Coppertone »

flag wrote:Dva pitanja za vas pčelare. Vlasnik sam 2000 m2 zemljista u vikend naselju u blizini Sarajeva i rado bih nabavio par rojeva pčela. Raspravljajući o ovome sa radnim kolegom (koji se k'o razumije u ovo) saznao sam da navodno postoji neka zakonska odredba koja propisuje na kojoj udaljenosti mora biti pčelinjak udaljen od komšijskih parcela!!! Dakle pitanje je jednostavno, mogu li ja na svojoj zemlji (2087 m2) imati par sanduka. Čini mi se da u komšiluku nemam pčelara! I drugo pitanje, organizuju li se kakvi kursevi pčelarstva u Sarajevu za apsolutne početnike, kakav sam i sam :D !
III SMJEŠTAJ PČELINJAKA, PČELINJA PAŠA I NAČIN PREVOZA PČELA

Član 8.

(1) Minimalna udaljenost pčelinjaka od stambenih zgrada, poslovnih prostorija, objekata za stoku, javnih puteva i tuđih zemljišta mora biti veća od 20 metara vazdušne linije, osim ako se radi o vlastitim objektima pčelara gdje ova udaljenost može biti i manja.

(2) Minimalna udaljenost pčelinjaka od predškolske ili školske ustanove, internata i igrališta mora biti veća od 100 metara vazdužne linije, a izlazna strana pri smještaju pčelinjaka ne smije biti okrenuta prema stambenim zgradama, poslovnim prostorijama, predškolskim i školskim ustanovama i internatima.

(3) Minimalna udaljenost pčelinjaka od proizvođačkih i prerađivačkih pogona i turističkih objekata tokom turističke sezone mora biti veća od 300 metara vazdušne linije.

(4) Minimalna udaljensot pčelinjaka od autoputa, željezničke pruge i aerodroma mora biti veća od 50 metara vazdušne linije, a izlazna strana na košnici ne msije biti okrenuta pram autoputu, željezničkoj pruzi i aerodromu.

(5) Minimalna udaljensot između dva pokretna pčelinjaka mora biti veća od 200 metara međusobne udaljensoti vazdušnom linijom i 300 metara između stacionalnog i pokretnog pčelinjaka.

(6) Minimalna udaljenost između pčelinjaka i selekcijskog centra mora biti veća od tri kilometra vazdušne linije.

(7) Na vidnom mjestu pčelinjaka treba da stoji tabla sa imenom i prezimenom vlasnika pčelinjaka, adresom i brojem telefona.

http://www.suprs.info/2010/07/18/zakon-o-pcelarstvu/

Ovo je zakon iz RS-a. Koliko znam za Federaciju nije zvanicno izdat, ali ce vjerovatno biti po ovim mjerama.
flag

#1166 Re: Pčelarstvo

Post by flag »

Hvala Ti Coppertone, napokon odgovor. Znaci, zakonski ja imam uslove da postanem pcelar i mogu vam se pridruziti. Ne treba mi puno... samo da nabavim pcele i pocnem uciti :D . Hvala jos jednom.
Coppertone

#1167 Re: Pčelarstvo

Post by Coppertone »

flag wrote:Hvala Ti Coppertone, napokon odgovor. Znaci, zakonski ja imam uslove da postanem pcelar i mogu vam se pridruziti. Ne treba mi puno... samo da nabavim pcele i pocnem uciti :D . Hvala jos jednom.
Ako hoces radi hobija, onda samo edukacija, idelano je uz nekog iskusnijeg pcelara. Ako hoces radi profita, prvo analiza, ROI,... pa tek onda u tu avanturu.
flag

#1168 Re: Pčelarstvo

Post by flag »

Samo i jedino jedan lijepi hobi. Jedan dobri covjek preporucio mi je Top Bar Hive sanduke! Na brzinu pogledah sta je to i vidim da u Hrvatskoj ( na neko pcelarskom forumu) ovo hvale. A sto se tice edukacije... naravno. Pomalo vec citam, a kasnije ucitelja - pcelara cu valjda naci :D .
emir.memisevic

#1169 Re: Pčelarstvo

Post by emir.memisevic »

Samo jedna napomena, pošto sam imao iskustva sa inspekcijom...

Samo je važno da ostaviš dovoljno mjesta ispred košnica, jer jedino što te mogu "natjerati" je da postaviš ogradu visine 2 metra koja mora biti minimalno udaljena 4 metra od košnice, sa prednje strane. To je jedina mjera koja je zakonom propisana da se može izreći.

Prema mom iskustvu, komšijama ne smetaju pčele nego tvoj uspjeh, pa se trudi ili da ih počastiš teglom meda ili da ne pričaš previše o uspjehu u pčelinjaku.
flag

#1170 Re: Pčelarstvo

Post by flag »

emir.memisevic wrote: Samo jedna napomena, pošto sam imao iskustva sa inspekcijom...

Samo je važno da ostaviš dovoljno mjesta ispred košnica, jer jedino što te mogu "natjerati" je da postaviš ogradu visine 2 metra koja mora biti minimalno udaljena 4 metra od košnice, sa prednje strane. To je jedina mjera koja je zakonom propisana da se može izreći.

Prema mom iskustvu, komšijama ne smetaju pčele nego tvoj uspjeh, pa se trudi ili da ih počastiš teglom meda ili da ne pričaš previše o uspjehu u pčelinjaku.
Hvala ti na ovoj baš korisnoj informaciji, komšijama sam rekao da imam (tamo, nekad) namjeru postaviti par sanduka pčela. Ništa nisu imali protiv, samo jedan košija je napomenuo da ne postavljam uz ogradu sanduke - to svakako nisam ni mislio. Ma da je da vidim da imam meda od svojih pčela - mjesnu zajednicu ću častiti medom :D Hvala ti još jednom.
emirolini

#1171 Re: Pčelarstvo

Post by emirolini »

Iskreno i mislim da niko ne radi iz cistog biznisa, nemoguce je se baviti celama i gledati ih kroz biznis odnosno ne postovati ih i ne diviti im se.
HarisLav

#1172 Re: Pčelarstvo

Post by HarisLav »

zdravo prijatelji pcelari...........Potpuni sam amater u ovom poslu, medutim planiram nabaviti 1 sanduk pčela....Rekli su mi da mi odmah na pocetku treba pčelaska kapa, dimilica i pčelarski nož........Sad me interesuje gdje to mogu kupiti(Visoko, Kakanj, Sarajevo, Vitez) i koja je cijena tih proizvoda........
Hvala unaprijed.............
emir_du

#1173 Re: Pčelarstvo

Post by emir_du »

pozdrav i tebi, a sto se tice nabavke pcela, moj savjet je da sa tim pricekas do proljeca, jer se moze desiti da ti pcele ne prezime pa da se razocaras a od proljeca i ako nesto pogrijesis one ce to same ispraviti. Ti u medjuvremenu nabavi malo literature, malo surfaj da se upoznas sa osnovama pcelarstva, pokusaj naci mentora koji ce ti ponesto objasniti prakticno, jer bez toga neces nista nauciti osim na svojim greskama.Sto se tice opreme koju si nabrojao ona kosta cca 50 km, a mozes je nabaviti u Sarajevu kod crkve u Blazuju, u pip-u, u Apimedu na Grbavici... pa ti vidi, a jedva cekam da nam se pridruzis.
HarisLav

#1174 Re: Pčelarstvo

Post by HarisLav »

Nasao sam mentora vec...........I pcele su stigle...........PA polahko cu sada da iz uvedem u zimu, ali i on mi je obecao dosta pomoci tako da se nadam da ce to sve biti OK.....
crnojević

#1175 Re: Pčelarstvo

Post by crnojević »

Kakvo je stanje s varoom, kod mene više nego ranijih godina?.
Post Reply