Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

nera18

#1151 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

alica.k wrote:nera, divljanje hormona sam ja rijesila vitexom :) probaj.
a sta jes jes, gadno je pravo bilo. lice mi se nazalost vratilo na staro :(
hajmo, vise informacija na sunce
ja sam ocajna zadnjih 15tak dana... sve je cisto bilo, ja mirna, ovo je uzas :(
zvrzgana

#1152 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zvrzgana »

Meni je vise dosadilo zaliti se i pricati o pilulama i svim popratnim problemima.
Prvo je bio hormonalni disbalans pa sam uzimala Diane. Lice mi je bilo divno a inace muku mucim sa licem od 16 godine. Kada kazem "muku mucim" nisu u pitanju dvije, tri bubuljice na licu nego ozbiljan problem koji prije koristenja Diana i Roaccutana nisam nikako mogla rijesiti, a vjerujte SVE sam probala.
Onda je dosla cista na grudima, dvije punkcije, pa prekida uzimanja hormona.
Onda je doslo do prekida ciklusa - diagnoza PCSO.
Nakon toga sam uzimala Dabrostan i Diane ponovo. Ta 4 mjeseca sam non stop krvarila. Ovaj put Diane nikakonisam podnosila.
Prestanem uzimati hormone - ciste se ponovo vratile, ponovni gubitak ciklusa. U medjuvremenu lice divlja! Uzimam antibiotike, nista ne pomaze...
Nakon toga ponovo 7 dana hormona za izazivanje ciklusa i sada sam na Yazu....
Za sada je situacija ok, ja se dobro odjecam i mnogo ih bolje podnosim nego Diane...nadam se da ce tako ostati :|
alica.k

#1153 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

nera18, pisala sam vec
kapsule su na biljnoj bazi, u principu sve koje imaju vitex agnus castus, ilitiga konopljiku su dobre za to. i tinktura isto. obicno ih se prodaje kao kapsule za pms i slicno.

malo proguglaj tu biljku, ona se vec dugo koristi za poticanje tijela da prirodno luci hormone :) i stabilizuje ih - uspostavlja ravnotezu hormona bez obzira jel ih ima previse il premalo (smanjuje prolaktin, onda se poveca progesteron, veri najs), a nema nikakve hormone u sebi vec otice rad hipofize :).
kad sam se ja tek skinula s pilule to je bio haos :S htjela sam umrijet fakat, odavno nisam tolko poludila. te ne mogu spavat vise od 2-3 sata dnevno, te stalno nervozna, pa onda sva hepi, tacno se vidjelo da me drma :) i sta me drma.

sad sam na drugoj kutiji ovih kapsula i stanje je puno bolje :). ja uzimam 800mg dnevno, jednu kapsulu ujutro a drugu navecer. prije je bio encianov pms free i u te su se cure klele, ja sam davno pila tinkturu - kad sam imala 17-18 godina. sad ovih encianovih nema (barem ja ne mogu da nadjem), pa sam uzela one solaray Vitex, kostaju oko 20KM za puno nesto kapsula.
samo pazi, vitex ne smijes pit uz hormonalnu terapiju :D pretpostavljam da ako ih hoces uzimat onda si se vec skinula s hormona, ali eto...da napomenem za ostale sto citaju.
ako neko vidi negdje pms free, javljajte :) one su dosad najkoristenije medju curama jer najbolje djeluju.

isto tako, sad cu poceti sa cajem od vrkute :) ona isto uravnotezuje hormone. bicu sva uravnotezena :) jooooo

edit: upravo mi mama javlja da mi je nasla pms free :) hehe :)
Last edited by alica.k on 12/05/2011 14:34, edited 1 time in total.
nera18

#1154 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

pa gdje je nasla, daj daj :)
alica.k

#1155 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

ihhhh pa da mi kupite :) salim se, izgleda da su ih ponovo dobili, novo pakovanje, zato ih nije bilo. ima u onoj apoteci kod katedrale :) odma pored prave apoteke.

10KM kosta kutija. odo ja kupit, samo sta cu sad s volikim vitexom..
nera18

#1156 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

alica.k wrote:ihhhh pa da mi kupite :) salim se, izgleda da su ih ponovo dobili, novo pakovanje, zato ih nije bilo. ima u onoj apoteci kod katedrale :) odma pored prave apoteke.

10KM kosta kutija. odo ja kupit, samo sta cu sad s volikim vitexom..
mogu ti kupit, blizu sam
alica.k

#1157 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

ma jok, rekla im je da mi ostave kutiju taman da ih izruzim jer sam prije par dana bila tamo i nisu imali a sad kao imaju. nidje veze.
kakav nered

#1158 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kakav nered »

LaCici wrote:OK hvala,to znam, zakazala sam se, ali sta dalje, gdje i koliko se placa? Oni kakvi su u Skerlicevoj nece mi nista objasniti. Ako ima neko ko je prosao kroz to bilo bi najbolje da napise svoje iskustvo.

Ne plaća se ništa ako imaš knjižicu...
ja sam imala broj doktora na Koševu pa sam zvala i dogovorila se s njim kad da dođem... a kasnije me on poslao drugoj doktorici da izvadim papa test (koji evo čekam već 2 i pol mjeseca :x ) ...pokušaj naći broj prijemnog šaltera na Jezeru ili otiđi gore s uputnicom...

Nije to ništa strašno, samo ti uzme bris... isto kao kad vadiš papa test... i to je to... rezultati za 15 dana :)

Sretno!!
pepe le frr

#1159 Re: Ginekologija i vagine....

Post by pepe le frr »

Alica.k slažem se s tobom po pitanju vitexa apsolutno.Ja ću ovoj biljci dići spomenik ako ovako nastavi.Moji ciklusi su bili totalna katastrofa godinama.Koristila sam pilule od Yasmina koji mi je djelovao kad ga pijem pa kad prestanem opet po starom, pa do Diana od kojih sam mislila da ću umrijeti, tako sam ih loše podnosila da sam imala vrtoglavice 24/7.Hvala Bogu na internetu, čeprkajući dođem do informacija o vitexu i naravno odmah ga kupim i hvala Bogu konačno je sad sve normalno čak me i stomak manje boli kad dobijem.Ja sam uvjek nalazila PMS free zadnjih mjeseci bez problema u apotekama, a kupila sam vitex i od solaraya, rekoh da probam ali na bočici piše 4-6 kapsula dnevno, da nije puno?Pa sam se vratila na encian.Voljela bih probati i tinkturu ali ne mogu nigdje da nađem, ako neko zna gdje ima nek javi.Inače, pokušavam već neko vrijeme ostati trudna pa se nadam da će vitex pogurati malo stvar.Puno pusica za sve i držite mi fige :) :)
jaca-maca

#1160 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

Ponekad me uhvati neki cudan osjecan u maternici, kao neki grc, tupa bol, ne znam kako da opisem. Da li je neko imao nesto slicno? :-?
alica.k

#1161 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

pepe le frr wrote:Alica.k slažem se s tobom po pitanju vitexa apsolutno.Ja ću ovoj biljci dići spomenik ako ovako nastavi.Moji ciklusi su bili totalna katastrofa godinama.Koristila sam pilule od Yasmina koji mi je djelovao kad ga pijem pa kad prestanem opet po starom, pa do Diana od kojih sam mislila da ću umrijeti, tako sam ih loše podnosila da sam imala vrtoglavice 24/7.Hvala Bogu na internetu, čeprkajući dođem do informacija o vitexu i naravno odmah ga kupim i hvala Bogu konačno je sad sve normalno čak me i stomak manje boli kad dobijem.Ja sam uvjek nalazila PMS free zadnjih mjeseci bez problema u apotekama, a kupila sam vitex i od solaraya, rekoh da probam ali na bočici piše 4-6 kapsula dnevno, da nije puno?Pa sam se vratila na encian.Voljela bih probati i tinkturu ali ne mogu nigdje da nađem, ako neko zna gdje ima nek javi.Inače, pokušavam već neko vrijeme ostati trudna pa se nadam da će vitex pogurati malo stvar.Puno pusica za sve i držite mi fige :) :)
razlika je u jacini ekstrakta...encianove se piju jednom dnevno (ja pijem dvije) al jaci je ekstrakt. a solaray je slabiji ekstrakt i oni preporucuju 4-6 :S

cydonia svoje preporucuje 3 dnevno...
pepe le frr

#1162 Re: Ginekologija i vagine....

Post by pepe le frr »

Alica.k jesi li imala nekih nus pojava s obzirom da piješ dvije encianove?Šta misliš da li bih i ja smjela dvije dnevno da malo ˝poguram˝ plodnost, imam i povišen prolaktin a znam da je vitex dobar i za to.NE znam, razmišljala sam da ujutro pijem jednu encianovu a naveče solaray,samo strah me da ne napravim kakav problem.
alica.k

#1163 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

nikakve nuspojave, ali iskreno tek sam pocela s encianom...nisam ih nikad prije pila. kupila prekjucer, i pijem po dvije...znas i sama da treba barem 3 mjeseca redovne terapije vitexom pa da se bas vide rezultati!

mislim da ne bi trebalo bit nikakvih negativnih efekata, al nikad en znas. nekad sam citala da je neka djevojka pila po dvije i nista....

ako ej za plodnost, probaj kombinovati vitex i vrkutu ili marulju mejbi? znam i da je ulje curekota dobro za plodnost, al kako se koristi to ne znam....
marulja se ima specijalni neki nacin da se pije...kao...samo do pola ciklusa a od pola pauza i tak te stvari. u svakom slucaju otidji u apoteku (biljnu) gdje ce ti teta znati ispricati sta je za sta i kako da koristis.

edit: i da, znas da ne smijes vitex uz hormonalnu terapiju piti...tako da ak si na necem sintetickom nemoj prirodno i obratno :)
LaCici

#1164 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Znate li koliko kosta tipizacija HPV-a kod privatnika? Nazvala sam gore one u Skerlicevu da se zakazem da uzmem samo j... uputnicu i zakazali me tek za 21.6. :x Samo da napomenem da papa test nije strasan, imam samo cervicitis chr. (tako pise) i iskreno ne znam ni zasto me salje na to, ali ocigledno ima razlog pa bih voljela to sto prije uraditi.
miikiica

#1165 Re: Ginekologija i vagine....

Post by miikiica »

Posto vidim da pisete o pilulama, moram da vas pitam je li vam vasa doktorica, koja vam je propisala kont. pilule prije toga uradila te neke silne testove, kao sto su vadjenje krvi, provjera hormona... itd. Naime, mene je moja pitala samo da li imam stalnog partnera, i odmah mi propisala yaz... Nije me pitala niti kakve su mi menstruacije, imam li problema sa necime? Kada sam joj u prici spomenula da sam anemicna, samo je pitala sta pijem, i kada sam rekla - nista nije poduzela, samo je do kraja popunila recept za yaz pilule?? Eh sad ne znam da li da ih pijem, ili ne ? :?
nera18

#1166 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

miikiica wrote:Posto vidim da pisete o pilulama, moram da vas pitam je li vam vasa doktorica, koja vam je propisala kont. pilule prije toga uradila te neke silne testove, kao sto su vadjenje krvi, provjera hormona... itd. Naime, mene je moja pitala samo da li imam stalnog partnera, i odmah mi propisala yaz... Nije me pitala niti kakve su mi menstruacije, imam li problema sa necime? Kada sam joj u prici spomenula da sam anemicna, samo je pitala sta pijem, i kada sam rekla - nista nije poduzela, samo je do kraja popunila recept za yaz pilule?? Eh sad ne znam da li da ih pijem, ili ne ? :?
procitaj negdje gore, ja sma povadila 65553nalaza, prepisala mi jasmin i onda usput rekla, ma ne ne moras, mozes i diane piti :D
alica.k

#1167 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

miikiica wrote:Posto vidim da pisete o pilulama, moram da vas pitam je li vam vasa doktorica, koja vam je propisala kont. pilule prije toga uradila te neke silne testove, kao sto su vadjenje krvi, provjera hormona... itd. Naime, mene je moja pitala samo da li imam stalnog partnera, i odmah mi propisala yaz... Nije me pitala niti kakve su mi menstruacije, imam li problema sa necime? Kada sam joj u prici spomenula da sam anemicna, samo je pitala sta pijem, i kada sam rekla - nista nije poduzela, samo je do kraja popunila recept za yaz pilule?? Eh sad ne znam da li da ih pijem, ili ne ? :?
to je i meni moja uradila i onda me 6-7 godina svaki put kad odem prebacivala s jednih na druge.
onda sam joj ja odnijela na svoju ruku hormone, da bi mi ona rekla kao...po tom nalazu ocito mi nijedne ne odgovaraju :S
i opet me prebacivala s logesta na mycrogynon i obratno.
da bi ja na kraju rekla da necu nista i eto.

to je tako preocito da im je receno da prepisuju yaz i yasmin i da oni to rade bez obzira kakvi su nalazi. imeni je moja otpocetka samo yasmin yasmin...tuzno je kad su pacijenti pokusni kunici
nera18

#1168 Re: Ginekologija i vagine....

Post by nera18 »

@ alica.k - jel uzimas jos ensto sem ovih tableta pms free
tipa, nekog caja, nesto sto tebi pomaze :)
malo sam "luda"
madnessa

#1169 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

nera18 wrote:@ alica.k - jel uzimas jos ensto sem ovih tableta pms free
malo sam "luda"
meni pomaze fizicka aktivnost. prosto se iznenadim kad dobijem, jer vise ne osjecam nikakve tegobe otkako treniram. i pola sata setnje skoro svaki dan ima veliki uticaj i na fizicke i na psihicke manifestacije PMSa.
alica.k

#1170 Re: Ginekologija i vagine....

Post by alica.k »

nera18 wrote:@ alica.k - jel uzimas jos ensto sem ovih tableta pms free
malo sam "luda"
znam ja sta ti mislis :)
pocela sam vrkutu al tek tak da blage veze nemam jel vec djeluje il ne djeluje.
Mis mekinjas

#1171 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Mis mekinjas »

LaCici wrote:Znate li koliko kosta tipizacija HPV-a kod privatnika? Nazvala sam gore one u Skerlicevu da se zakazem da uzmem samo j... uputnicu i zakazali me tek za 21.6. :x Samo da napomenem da papa test nije strasan, imam samo cervicitis chr. (tako pise) i iskreno ne znam ni zasto me salje na to, ali ocigledno ima razlog pa bih voljela to sto prije uraditi.
Kakav ti je Papa, jel' I ili II?
Zbog sebe vjerujem da ti je bitno da brzo radiš tipizaciju, ali neće se HPV ni više ni manje uzbuniti do 21.06.
Mislim da tipizacija nigdje nije ispod 100-150km....
Ne znam da li u SA rade tipizaciju na 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68, ja sam neki dan radila svi negativni, to su visokog rizika, ako je srednji nema tipizacije, ima ih preko 100, niski,će ti vjerovatno raditi 6, 11, ali ako nemaš kondilome, sve je ok...

Sretno...
LaCici

#1172 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Papa je bio OK, ustvari imam kao hronicni cervicitis, bar tako pise na nalazu ali nista vise sto bih mogla shvatiti kao uzbunu za HPV. Vjerovatno me je poslao cisto da prekontrolisem.
Mis mekinjas

#1173 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Mis mekinjas »

LaCici wrote:Papa je bio OK, ustvari imam kao hronicni cervicitis, bar tako pise na nalazu ali nista vise sto bih mogla shvatiti kao uzbunu za HPV. Vjerovatno me je poslao cisto da prekontrolisem.
Pa prekontroliši, nije z glave..... :)
Inače, koliko znam cervicitis je upala vrata grlića maternice, pa te sigurno toga radi šalje da pregledaš HPV, zna se da je on uzročnik raka grlića. Što opet ne mora značiti da je aktivan, niti da ga imaš...
Vjerovatno ćeš raditi i bris na Ureaplasmu, Micoplasmu, i Chlamydiu trachomatis, i floru vagine. to je normalan pregled, i treba ga svakako raditi jednom godišnje... :)
Emich

#1174 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Bila sam na redovnoj kolposkopiji kod dr.Anje Tomic i radila sam PAPA bris...mogu reci sve pohvale...divna je i sto je najbitnije veliki strucnjak...toplo je preporucujem
Mis mekinjas

#1175 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Mis mekinjas »

LaCici wrote:Papa je bio OK, ustvari imam kao hronicni cervicitis, bar tako pise na nalazu ali nista vise sto bih mogla shvatiti kao uzbunu za HPV. Vjerovatno me je poslao cisto da prekontrolisem.
Šta bi sa nalazima? :roll:
Post Reply