Recepti
Moderator: anex
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1151 Re: Recepti
prilozi, najdrazi riza i krompir, naravno
riza bijela, samo s mrkvom
przene paprike, oguljene..isprzis dosta paprika, ohladis, ogulis i s onim sokom stavis u frizider i sluzis po potrebi
luk s paradajzom
blitva
krompir na vrhnju
pire krompir
krompir przen u tavi, s malo ulja, ali malo i vode
przene paprike, oguljene..isprzis dosta paprika, ohladis, ogulis i s onim sokom stavis u frizider i sluzis po potrebi
luk s paradajzom
blitva
krompir na vrhnju
pire krompir
- Ma.Le.Na
#1152 Re: Recepti
bas vam hvala 
fine ideje
fine ideje
- swirl
#1153 Re: Recepti
Ja se danima raspitujem kako da skuham rizu da mi bude kako treba, a ne sljepljena kao cokolinowewa wrote:ovo isto mozes i s tunjevinom - a zaboravila sam i kukuruz u smjesirekoh da je ofrljativno...
sto se dolmi tice, ja nijednu ne pravim s rizom, ne volim vidjeti rizu da proviri iz smjesezato koristim ribani krompir da omeksa smjesu.
rizu kuham po sistemu koji sam pronasla na forumu: na malo putera proprzim solju rize, kad bude staklasta dodam dvije solje hladne vode i pola mesne kocke, po potrebi soli i bibera. kad smjesa provri, smanjim vatru, poklopim i pustim da krcka, promijesam mozda dvaput. kad na povrsini vise ne bude vidljiva voda, sklonim serpu s vatre i pustim da stoji poklopljeno. riza bude idealna, razabrana i tamam kuhana.
osim rize, kuham ledo njoke, peceni krompir iz rerne (na deblje snite), rezance, makarone. to bi bio skrobni spektarpravim i sataras, grilovano povrce, salate ovakve i onakve.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1154 Re: Recepti
zaboravih najdrazi prilog, mladi sir
to jedem uz vecinu jela, umjesto salate
to jedem uz vecinu jela, umjesto salate
- krompir i riza
#1155 Re: Recepti
plain vanilla wrote:prilozi, najdrazi riza i krompir, naravno
luk s paradajzom
blitva
krompir na vrhnju
pire krompir
- wewa
#1156 Re: Recepti
samo pazi, omjer rize i vode zavisi od vrste rize. ja volim onu okruglog zrna i ona podnosi 1:2, preporucujem rizu Zlato polje.swirl wrote:Ja se danima raspitujem kako da skuham rizu da mi bude kako treba, a ne sljepljena kao cokolinowewa wrote:ovo isto mozes i s tunjevinom - a zaboravila sam i kukuruz u smjesirekoh da je ofrljativno...
sto se dolmi tice, ja nijednu ne pravim s rizom, ne volim vidjeti rizu da proviri iz smjesezato koristim ribani krompir da omeksa smjesu.
rizu kuham po sistemu koji sam pronasla na forumu: na malo putera proprzim solju rize, kad bude staklasta dodam dvije solje hladne vode i pola mesne kocke, po potrebi soli i bibera. kad smjesa provri, smanjim vatru, poklopim i pustim da krcka, promijesam mozda dvaput. kad na povrsini vise ne bude vidljiva voda, sklonim serpu s vatre i pustim da stoji poklopljeno. riza bude idealna, razabrana i tamam kuhana.
osim rize, kuham ledo njoke, peceni krompir iz rerne (na deblje snite), rezance, makarone. to bi bio skrobni spektarpravim i sataras, grilovano povrce, salate ovakve i onakve.
Probacu ovaj tvoj recept veceras
- swirl
#1157 Re: Recepti
Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza 
- alica.k
#1158 Re: Recepti
a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovoswirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza
isto tako, kus kus
- Ma.Le.Na
#1159 Re: Recepti
koliko ja znam
razlicita riza se koristi za razlicita jela
pa se recimo za risotto koristi riza koja je skrobastija..da bi risotto bio kremastiji..
mislim da ima na svakoj kutiji bas i naznaceno za sta je riza
pa se recimo za risotto koristi riza koja je skrobastija..da bi risotto bio kremastiji..
mislim da ima na svakoj kutiji bas i naznaceno za sta je riza
- Ma.Le.Na
#1160 Re: Recepti
kus kus spremas na pilecem temeljcu ili vodi?alica.k wrote:a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovoswirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza
isto tako, kus kussuper kao prilog. kao i njoki al to je ustvari krompir tak da...
- swirl
#1161 Re: Recepti
Eto vidis, mogla bih i Uncle Ben's, nisam je nikad jela, a nisam doduse nikog ni pitala kakva je. Ja se uhvatila talijanske rize, isto ko da su samo polja rize po Italijialica.k wrote:a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovoswirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza
isto tako, kus kussuper kao prilog. kao i njoki al to je ustvari krompir tak da...
- alica.k
#1162 Re: Recepti
kus kus je najobicnija psenicna tjesteninaswirl wrote:Eto vidis, mogla bih i Uncle Ben's, nisam je nikad jela, a nisam doduse nikog ni pitala kakva je. Ja se uhvatila talijanske rize, isto ko da su samo polja rize po Italijialica.k wrote:a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovoswirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza
Inace sam osoba koja voli sve, ama bas sve da jede, ali kus kus i gerslu ne bih ni mrtva gladna probala
- swirl
#1163 Re: Recepti
Znam sta je, ali eto kazem ti ja to nikad ne bih probala, ne djasvi mi se 
-
BIONA
#1164 Re: Recepti
Alice od cega onda zivis?
Ja sam se u zadnje vrijeme navukla na bulgur !
- Ma.Le.Na
#1165 Re: Recepti
Ma.Le.Na wrote:kus kus spremas na pilecem temeljcu ili vodi?alica.k wrote:a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovoswirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza
- wewa
#1166 Re: Recepti
kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra
sto se rize tice, za risotto i slicna kremasta jela koristi se riza okruglog zrna. basmati, jasmine i slicne rize dugog zrna suhe su, posluzuju se same - ali ja ne volim rizu koja mi spada s viljuske
pa uvijek kupujem ovu okruglu.
sto se rize tice, za risotto i slicna kremasta jela koristi se riza okruglog zrna. basmati, jasmine i slicne rize dugog zrna suhe su, posluzuju se same - ali ja ne volim rizu koja mi spada s viljuske
- otherside
#1167 Re: Recepti
ja kupim uncle ben's rizu u kesicama, kuham u vodi koliko pise na kutiji, istresem iz kesice, dodam malo maslinovog ulja, soli, ruzmarina, nekad origano
samo pospem i njami
svako zrno prica svoju pricu 
- Ma.Le.Na
#1168 Re: Recepti
otherside wrote:ja kupim uncle ben's rizu u kesicama, kuham u vodi koliko pise na kutiji, istresem iz kesice, dodam malo maslinovog ulja, soli, ruzmarina, nekad origanosamo pospem i njami
svako zrno prica svoju pricu
- Ma.Le.Na
#1169 Re: Recepti
wewa wrote:kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra
sto se rize tice, za risotto i slicna kremasta jela koristi se riza okruglog zrna. basmati, jasmine i slicne rize dugog zrna suhe su, posluzuju se same - ali ja ne volim rizu koja mi spada s viljuskepa uvijek kupujem ovu okruglu.
wewo haj pliz mi napisi pooolaaaako
imala sam ga...i na kraju bacila jer je prosao rok..nisam se usudila probat ga napravit
- swirl
#1170 Re: Recepti
Koja riza se pravi ono sa batacima u rerni?wewa wrote:kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra
sto se rize tice, za risotto i slicna kremasta jela koristi se riza okruglog zrna. basmati, jasmine i slicne rize dugog zrna suhe su, posluzuju se same - ali ja ne volim rizu koja mi spada s viljuskepa uvijek kupujem ovu okruglu.
- alica.k
#1171 Re: Recepti
zivim sasvim zdravo obzirom da to nista ne jedemBIONA wrote:Alice od cega onda zivis?Ja sam se u zadnje vrijeme navukla na bulgur !
malena, ja kuskus pravim s kockom za supu (aj nou, kill me) znaci stavis vode i kocku, i onda kad prokuha stavis kuskus. procjedis vodu i dobijes kuskus sa ukusom...a bez povrca
kad hocu za slatko, prokuham samo u vodi, i onda naspem preko preljeve koje hocu (znam da nije uobicajeno pravit od kuskusa slatke stvari al eto..ja sam ga cak i u panna cottu stavljala)
- wewa
#1172 Re: Recepti
ako hoces preciznost, promasila si adresuMa.Le.Na wrote:wewa wrote:kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra
wewo haj pliz mi napisi pooolaaaakokako pravis kus kus
imala sam ga...i na kraju bacila jer je prosao rok..nisam se usudila probat ga napravit
dakleM, ako hocu crvenu varijantu, na puteru i ulju proprzim ribani/pasirani paradajz, zalijem soljom vode, dodam zacine po volji (ne koristim vegetu) i pustim da provri. kus-kus uspem u baska zdjelu, prelijem onim saftom, promijesam, poklopim i pustim da odstoji 10tak min. za to vrijeme nasjeckam svjeze povrce po zelji, a super ide mladi luk, krastavac, paradajz i onda umijesam u kus-kus koji je nabubrio i popio vodu. mudrost prava
ja i tu koristim okruglu - arborio ti je slicnaswirl wrote:Koja riza se pravi ono sa batacima u rerni?wewa wrote:kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra
- swirl
#1173 Re: Recepti
hvala, budem probala 
- Ma.Le.Na
#1174 Re: Recepti
hvala vam 
- wewa
#1175 Re: Recepti
nejma na cemMa.Le.Na wrote:hvala vam