Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1151 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

prilozi, najdrazi riza i krompir, naravno
riza bijela, samo s mrkvom
przene paprike, oguljene..isprzis dosta paprika, ohladis, ogulis i s onim sokom stavis u frizider i sluzis po potrebi
luk s paradajzom
blitva
krompir na vrhnju
pire krompir
krompir przen u tavi, s malo ulja, ali malo i vode
Ma.Le.Na

#1152 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

bas vam hvala :)
fine ideje :)
swirl

#1153 Re: Recepti

Post by swirl »

wewa wrote:ovo isto mozes i s tunjevinom - a zaboravila sam i kukuruz u smjesi :D rekoh da je ofrljativno...

sto se dolmi tice, ja nijednu ne pravim s rizom, ne volim vidjeti rizu da proviri iz smjese :cry: zato koristim ribani krompir da omeksa smjesu.

rizu kuham po sistemu koji sam pronasla na forumu: na malo putera proprzim solju rize, kad bude staklasta dodam dvije solje hladne vode i pola mesne kocke, po potrebi soli i bibera. kad smjesa provri, smanjim vatru, poklopim i pustim da krcka, promijesam mozda dvaput. kad na povrsini vise ne bude vidljiva voda, sklonim serpu s vatre i pustim da stoji poklopljeno. riza bude idealna, razabrana i tamam kuhana.

osim rize, kuham ledo njoke, peceni krompir iz rerne (na deblje snite), rezance, makarone. to bi bio skrobni spektar :D pravim i sataras, grilovano povrce, salate ovakve i onakve.
Ja se danima raspitujem kako da skuham rizu da mi bude kako treba, a ne sljepljena kao cokolino :D Probacu ovaj tvoj recept veceras :-)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1154 Re: Recepti

Post by plain vanilla »

zaboravih najdrazi prilog, mladi sir
to jedem uz vecinu jela, umjesto salate :D
krompir i riza

#1155 Re: Recepti

Post by krompir i riza »

plain vanilla wrote:prilozi, najdrazi riza i krompir, naravno
riza bijela, samo s mrkvom
przene paprike, oguljene..isprzis dosta paprika, ohladis, ogulis i s onim sokom stavis u frizider i sluzis po potrebi
luk s paradajzom
blitva
krompir na vrhnju
pire krompir
krompir przen u tavi, s malo ulja, ali malo i vode

:D
wewa

#1156 Re: Recepti

Post by wewa »

swirl wrote:
wewa wrote:ovo isto mozes i s tunjevinom - a zaboravila sam i kukuruz u smjesi :D rekoh da je ofrljativno...

sto se dolmi tice, ja nijednu ne pravim s rizom, ne volim vidjeti rizu da proviri iz smjese :cry: zato koristim ribani krompir da omeksa smjesu.

rizu kuham po sistemu koji sam pronasla na forumu: na malo putera proprzim solju rize, kad bude staklasta dodam dvije solje hladne vode i pola mesne kocke, po potrebi soli i bibera. kad smjesa provri, smanjim vatru, poklopim i pustim da krcka, promijesam mozda dvaput. kad na povrsini vise ne bude vidljiva voda, sklonim serpu s vatre i pustim da stoji poklopljeno. riza bude idealna, razabrana i tamam kuhana.

osim rize, kuham ledo njoke, peceni krompir iz rerne (na deblje snite), rezance, makarone. to bi bio skrobni spektar :D pravim i sataras, grilovano povrce, salate ovakve i onakve.
Ja se danima raspitujem kako da skuham rizu da mi bude kako treba, a ne sljepljena kao cokolino :D Probacu ovaj tvoj recept veceras :-)
samo pazi, omjer rize i vode zavisi od vrste rize. ja volim onu okruglog zrna i ona podnosi 1:2, preporucujem rizu Zlato polje.
swirl

#1157 Re: Recepti

Post by swirl »

Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza :)
alica.k

#1158 Re: Recepti

Post by alica.k »

swirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza :)
a sto ne ona uncle ben's? meni je ta dobra skroz, ona integralna pogotovo :)

isto tako, kus kus :) super kao prilog. kao i njoki al to je ustvari krompir tak da...
Ma.Le.Na

#1159 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

koliko ja znam :) razlicita riza se koristi za razlicita jela
pa se recimo za risotto koristi riza koja je skrobastija..da bi risotto bio kremastiji..
mislim da ima na svakoj kutiji bas i naznaceno za sta je riza
Ma.Le.Na

#1160 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

alica.k wrote:
swirl wrote:Ma ja ne zivim u Sarajevu, vani sam, i muku mucim koju rizu kupiti. Meni ovdje zene rekla da je KAO najbolja basmati riza :)

isto tako, kus kus :) super kao prilog. kao i njoki al to je ustvari krompir tak da...
kus kus spremas na pilecem temeljcu ili vodi?
swirl

#1161 Re: Recepti

Post by swirl »

alica.k wrote:

Eto vidis, mogla bih i Uncle Ben's, nisam je nikad jela, a nisam doduse nikog ni pitala kakva je. Ja se uhvatila talijanske rize, isto ko da su samo polja rize po Italiji :D Inace sam osoba koja voli sve, ama bas sve da jede, ali kus kus i gerslu ne bih ni mrtva gladna probala :D
alica.k

#1162 Re: Recepti

Post by alica.k »

swirl wrote:
alica.k wrote:

Eto vidis, mogla bih i Uncle Ben's, nisam je nikad jela, a nisam doduse nikog ni pitala kakva je. Ja se uhvatila talijanske rize, isto ko da su samo polja rize po Italiji :D Inace sam osoba koja voli sve, ama bas sve da jede, ali kus kus i gerslu ne bih ni mrtva gladna probala :D
kus kus je najobicnija psenicna tjestenina :) ja sam jaaaaako izbirljiva sto se hrane tice (ne jedem ni voce ni povrce) al kuskus sam probala bez premisljanja :)
swirl

#1163 Re: Recepti

Post by swirl »

Znam sta je, ali eto kazem ti ja to nikad ne bih probala, ne djasvi mi se :)
BIONA

#1164 Re: Recepti

Post by BIONA »

Alice od cega onda zivis? :D Ja sam se u zadnje vrijeme navukla na bulgur !
Ma.Le.Na

#1165 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

Ma.Le.Na wrote:
alica.k wrote:

kus kus spremas na pilecem temeljcu ili vodi?
wewa

#1166 Re: Recepti

Post by wewa »

kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra

sto se rize tice, za risotto i slicna kremasta jela koristi se riza okruglog zrna. basmati, jasmine i slicne rize dugog zrna suhe su, posluzuju se same - ali ja ne volim rizu koja mi spada s viljuske :D pa uvijek kupujem ovu okruglu.
otherside

#1167 Re: Recepti

Post by otherside »

ja kupim uncle ben's rizu u kesicama, kuham u vodi koliko pise na kutiji, istresem iz kesice, dodam malo maslinovog ulja, soli, ruzmarina, nekad origano :D samo pospem i njami :D svako zrno prica svoju pricu :D
Ma.Le.Na

#1168 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

otherside wrote:ja kupim uncle ben's rizu u kesicama, kuham u vodi koliko pise na kutiji, istresem iz kesice, dodam malo maslinovog ulja, soli, ruzmarina, nekad origano :D samo pospem i njami :D svako zrno prica svoju pricu :D
:lol: koji si ti gotovan :lol: :lol: :D
Ma.Le.Na

#1169 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

wewa wrote:kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra

sto se rize tice, za risotto i slicna kremasta jela koristi se riza okruglog zrna. basmati, jasmine i slicne rize dugog zrna suhe su, posluzuju se same - ali ja ne volim rizu koja mi spada s viljuske :D pa uvijek kupujem ovu okruglu.

wewo haj pliz mi napisi pooolaaaako :D kako pravis kus kus
imala sam ga...i na kraju bacila jer je prosao rok..nisam se usudila probat ga napravit
swirl

#1170 Re: Recepti

Post by swirl »

wewa wrote:kus-kus mozes s cime hoces, volja ti voda ili temeljac. ja ga nikad ne kuham, samo pustim da nabubri i dodam svjeze povrce unutra

Koja riza se pravi ono sa batacima u rerni?
alica.k

#1171 Re: Recepti

Post by alica.k »

BIONA wrote:Alice od cega onda zivis? :D Ja sam se u zadnje vrijeme navukla na bulgur !
zivim sasvim zdravo obzirom da to nista ne jedem :) a opcije su mi totalno ogranicene jer sam prestala i junk da jedem al eto, snalazim se :)

malena, ja kuskus pravim s kockom za supu (aj nou, kill me) znaci stavis vode i kocku, i onda kad prokuha stavis kuskus. procjedis vodu i dobijes kuskus sa ukusom...a bez povrca :)

kad hocu za slatko, prokuham samo u vodi, i onda naspem preko preljeve koje hocu (znam da nije uobicajeno pravit od kuskusa slatke stvari al eto..ja sam ga cak i u panna cottu stavljala)
wewa

#1172 Re: Recepti

Post by wewa »

Ma.Le.Na wrote:

wewo haj pliz mi napisi pooolaaaako :D kako pravis kus kus
imala sam ga...i na kraju bacila jer je prosao rok..nisam se usudila probat ga napravit
ako hoces preciznost, promasila si adresu :lol:

dakleM, ako hocu crvenu varijantu, na puteru i ulju proprzim ribani/pasirani paradajz, zalijem soljom vode, dodam zacine po volji (ne koristim vegetu) i pustim da provri. kus-kus uspem u baska zdjelu, prelijem onim saftom, promijesam, poklopim i pustim da odstoji 10tak min. za to vrijeme nasjeckam svjeze povrce po zelji, a super ide mladi luk, krastavac, paradajz i onda umijesam u kus-kus koji je nabubrio i popio vodu. mudrost prava :D
swirl wrote:

Koja riza se pravi ono sa batacima u rerni?
ja i tu koristim okruglu - arborio ti je slicna ;) samo onda mrvu vise vode/temeljca jer zbog povrsine tepsije brze ispari
swirl

#1173 Re: Recepti

Post by swirl »

hvala, budem probala :wink:
Ma.Le.Na

#1174 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

hvala vam :)
wewa

#1175 Re: Recepti

Post by wewa »

Ma.Le.Na wrote:hvala vam :)