Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

black

Post by black »

nadia wrote:
anais_nin wrote:
tigris wrote:citam gricku vjesticu 8-) inace jako volim zagorku 8-)
pred ocima su mi brkati vitezovi sa macevima koji se bore za ljubav svojih dama :D u balskim haljinama i sa dugim kosama :-) :-) :D
danas cu morati preskociti peglanje vesa da bi procitala kako ce nera saznat za osjecaje sinise( on neru ludo voli i pise joj pisma svojom vlastitom krvi :D :D :D
joj to jos nisam citala :D a zvuci tako "socno" :D svaki put kad bih nasla na nekom od sajmova citav set knjiga bio je preskup :roll: :( :sad: docepacu se ja vjestice kad tad :lol: :D
Jooj, tako davno sam citala gricku vjesticu, sedmi razred, rat, dugi raspust, period kad sam procitala sve sto se moglo naci u kucama prijateljica:) Voljela bih ponovo procitati Gricku, da se malo romantiziram..eh al ovakve knjige su me zeznule u zivotu, previse ocekujem od ovih nasih suvremenih muskaraca :-x
ma nisi se zeznula..ima josh takvih muskaraca 8-)
Orhanowski

Post by Orhanowski »

black wrote:
nadia wrote:
anais_nin wrote: joj to jos nisam citala :D a zvuci tako "socno" :D svaki put kad bih nasla na nekom od sajmova citav set knjiga bio je preskup :roll: :( :sad: docepacu se ja vjestice kad tad :lol: :D
Jooj, tako davno sam citala gricku vjesticu, sedmi razred, rat, dugi raspust, period kad sam procitala sve sto se moglo naci u kucama prijateljica:) Voljela bih ponovo procitati Gricku, da se malo romantiziram..eh al ovakve knjige su me zeznule u zivotu, previse ocekujem od ovih nasih suvremenih muskaraca :-x
8-)
Saraswati

Post by Saraswati »

:lol: :lol: :lol:

Vid ih sto se nako neofirno prijavljuju 8-)
rikardoreis

Post by rikardoreis »

JA, RIKARDOREIS :)

Sad sam tu i u ovaj kisni dan, ko iz crno-bijelih francuskih filmova, uzviseni Padisah mi naredi da citam knjigu o dekadenciji Osmanskog Carstva krajem sesnaestog vijeka, knjigu o iluminatorima i njihovoj opasnoj umjetnosti, spletkama na dvorovima i obicnom svakodnevnom zivotu raje po Stambolu.

Tu se mijesaju Istok i Zapad, pricaju se gotovo borgesovske price iz Perzije, zakavkaskih i kaspijskih zemalja, pa do prica iz pradomovine Osmanlija - Turkmenistana i Mongolije.
Tajnovita ubistva, vjecne i one manje vjecne ljubavi, preispitivanje vlastite vjere pojedinaca...sve to preplice se u romanu kojeg citam –
„Zovem se Crvena“ od Orhana Pamuka.

Preporucujem, izgleda da se nije dzaba digla onolika halabuka oko nje...malo me podsjeca na Mesin Dervis i Smrt
nadia

Post by nadia »

Orhanowski wrote:
black wrote:
nadia wrote: Jooj, tako davno sam citala gricku vjesticu, sedmi razred, rat, dugi raspust, period kad sam procitala sve sto se moglo naci u kucama prijateljica:) Voljela bih ponovo procitati Gricku, da se malo romantiziram..eh al ovakve knjige su me zeznule u zivotu, previse ocekujem od ovih nasih suvremenih muskaraca :-x
8-)
Haha tek sam vidjela ove prijave :-)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

citam Kad je bio Juli (Nura Bazdulj-Hubijar) i hocu dusu isputit od suza :(
Knjiga je toliko dobra da mi je zao ne procitat, a ne vidim slova. :(

Cure, i ja sam Gricku vjesticu citala u ratu :D Posudila od prijateljice :D
_sa_

Post by _sa_ »

zavrsila sa "historijskom citankom 2"- jergovic
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Posto je jedan forumas bio ljubazan i ostavio link za download knjiga na google-ov space, procitala sam "Necistu krv" juce.
Odabi

Post by Odabi »

Samarkand - Amin Maluf :D
Faust

Post by Faust »

mlada i zelena wrote:Image
Zasto muskarci vole gadure
Od otirača do djevojke iz snova dijele vas samo sto pravila privlačnosti iz ove knjige

Uspjeh u ljubavi postiže se stavom. Zašto muškarci vole gadure duhoviti je vodič o odnosima, namijenjen »previše dobrim« ženama. S osnovnom porukom da se uspjeh u ljubavi ne postiže izgledom nego stavom (iako nas mediji žele uvjeriti u suprotno), autorica podučava žene kako taj stav imati odnosno zadržati. Da bismo imali imalo samopoštovanja, kaže, prijeko je potrebno malo nepoštovanja - prema onome što drugi misle.

„Gadura“ je snažna žena koja iz svoje sposobnosti neovisnog razmišljanja, osobito u svijetu koji još uvijek prisiljava žene na samoodricanje, crpi golemu snagu. Takva žena ne živi prema tuđim, nego samo prema vlastitim mjerilima. To je žena koja igra prema vlastitim pravilima, koja ima osjećaj samopouzdanja, slobode i snage. Gadure koje muškarci vole imaju stav »baš me briga« i posjeduju »oštrinu«. To je, nimalo slučajno, ona ista oštrina koja privlači muškarce, koji – kad opisuju ženu koja se ne pokušava pod svaku cijenu domoći muškarca - redovito govore o »mentalnom izazovu«. Riječ gadura ima isto značenje kao i njihovo načelo mentalnog izazova. A ta im je značajka nadasve privlačna.
preuzeto sa stranice VBZ bookshopa...

i
Image
Montignacovu metodu podržavaju, preporučuju i citiraju domaći i inozemni utricionisti te liječnički krugovi jer nije štetna po zdravlje niti i na koji način neugodna, a istodobno je nadasve učinkovita. Njezin temelj nije smanjivanje količine hrane (dakle, gladovanje, što je višestruko štetno) nego uspostava ravnoteže među namirnicama, kojom se obnavlja pravilan rad organizma.

Naglasak dakle nije na energetskom, nego na metaboličnom potencijalu namirnica, na uravnoteženoj prehrani bogatoj ugljikohidratima niskoga glikemijskog indeksa, nezasićenim masnim kiselinama te svim važnim mikronutrijentima i makronutrijentima.

"Montignacova dijeta" objašnjava načela metode prema kojima možete oblikovati svakodnevnu prehranu, smanjiti tjelesnu težinu i, što je još važnije, trajno je održati. Uz plan brzog mršavljenja i plan održavanja težine te brojne specijalno pripremljene jelovnike i recepte u ovoj knjizi, to zaista i neće biti teško.
Ne zavidim ti... :-D :-D
trotim

#1161 Odgovor i pozdrav

Post by trotim »

Trenutno čitam G.Orwell 1984, razvlačim ga mjesecima jer me internet zaokupio. Btw, pozdrav iz Hrvatske, točnije Zagreba. Pozivam vas na (zabranjeno reklamirati) da nam se javite. To je kod večine nas Home page. C ya!
_sa_

Post by _sa_ »

Amin Maalouf - "U ime identiteta"
pitt

Post by pitt »

Frishko sa prese.....tek sam narucio al sam cuo da je knjiga dobra (i potresna) do bola.

Image
Editorial Reviews

From Publishers Weekly
Starred Review. This absorbing account by a young man who, as a boy of 12, gets swept up in Sierra Leone's civil war goes beyond even the best journalistic efforts in revealing the life and mind of a child abducted into the horrors of warfare. Beah's harrowing journey transforms him overnight from a child enthralled by American hip-hop music and dance to an internal refugee bereft of family, wandering from village to village in a country grown deeply divided by the indiscriminate atrocities of unruly, sociopathic rebel and army forces. Beah then finds himself in the army—in a drug-filled life of casual mass slaughter that lasts until he is 15, when he's brought to a rehabilitation center sponsored by UNICEF and partnering NGOs. The process marks out Beah as a gifted spokesman for the center's work after his "repatriation" to civilian life in the capital, where he lives with his family and a distant uncle. When the war finally engulfs the capital, it sends 17-year-old Beah fleeing again, this time to the U.S., where he now lives. (Beah graduated from Oberlin College in 2004.) Told in clear, accessible language by a young writer with a gifted literary voice, this memoir seems destined to become a classic firsthand account of war and the ongoing plight of child soldiers in conflicts worldwide. (Feb.)
Copyright © Reed Business Information, a division of Reed Elsevier Inc. All rights reserved.

Review

Time Magazine
“A breathtaking and unselfpitying account of how a gentle spirit survives a childhood from which all innocence has suddenly been sucked out. It's a truly riveting memoir.”

Newsweek.com
“Beah is a gifted writer. . . Read his memoir and you will be haunted . . . It’s a high price to pay, but it’s worth it.”

People Magazine
“Deeply moving, even uplifting…Beah's story, with its clear-eyed reporting and literate particularity—whether he's dancing to rap, eating a coconut or running toward the burning village where his family is trapped—demands to be read.” (Critic’s Choice, Four stars)

Elle Magazine
“Beah’s memoir, A Long Way Gone (Farrar, Straus and ­Giroux), is unforgettable testimony that Africa’s children—millions of them dying and orphaned by preventable diseases, hundreds of thousands of them forced into battle—have eyes to see and voices to tell what has happened. And what voices! How is it possible that 26-year-old Beah, a nonnative English speaker, separated from his family at age 12, taught to maim and to kill at 13, can sound such notes of ­family happiness, of friendship under duress, of quiet horror? No outsider could have written this book, and it’s hard to imagine that many ­insiders could do so with such acute vision, stark language, and tenderness. It is a heart-rending achievement.” —Melissa Fay Greene

Christian Science Monitor
“When Beah is finally approached about the possibility of serving as a spokesperson on the issue of child soldiers, he knows exactly what he wants to tell the world: “I would always tell people that I believe children have the resilience to outlive their sufferings, if given a chance.”
Others may make the same assertions, but Beah has the advantage of stating them in the first person. That makes A Long Way Gone all the more gripping.”

Minneapolis Star Tribune
“In place of a text that has every right to be a diatribe against Sierra Leone, globalization or even himself, Beah has produced a book of such self-effacing humanity that refugees, political fronts and even death squads resolve themselves back into the faces of mothers, fathers and siblings. A Long Way Gone transports us into the lives of thousands of children whose lives have been altered by war, and it does so with a genuine and disarmingly emotional force.”

Philadelphia Inquirer
“What Beah saw and did during [the war] has haunted him ever since, and if you read his stunning and unflinching memoir, you'll be haunted, too . . . It would have been enough if Ishmael Beah had merely survived the horrors described in A Long Way Gone. That he has written this unforgettable firsthand account of his odyssey is harder still to grasp. Those seeking to understand the human consequences of war, its brutal and brutalizing costs, would be wise to reflect on Ishmael Beah's story.”

The Wall Street Journal
“Beah speaks in a distinctive voice, and he tells an important story.”

Kirkus Reviews
“Hideously effective in conveying the essential horror of his experiences.”

The Guardian UK
“Extraordinary . . . A ferocious and desolate account of how ordinary children were turned into professional killers.”

"A Long Way Gone is one of the most important war stories of our generation. The arming of children is among the greatest evils of the modern world, and yet we know so little about it because the children themselves are swallowed up by the very wars they are forced to wage. Ishmael Beah has not only emerged intact from this chaos, he has become one of its most eloquent chroniclers. We ignore his message at our peril." —Sebastian Junger, author of A Death in Belmont and A Perfect Storm

"This is a beautifully written book about a shocking war and the children who were forced to fight it. Ishmael Beah describes the unthinkable in calm, unforgettable language; his memoir is an important testament to the children elsewhere who continue to be conscripted into armies and militias." —Steve Coll, author of Ghost Wars: The Secret History of the CIA, Afghanistan, and Bin Laden, from the Soviet Invasion to September 10, 2001, winner of the 2005 Pulitzer Prize for general Nonfiction

"This is a wrenching, beautiful, and mesmerizing tale. Beah's amazing saga provides a haunting lesson about how gentle folks can be capable of great brutalities as well goodness and courage. It will leave you breathless."
—Walter Isaacson, author of Benjamin Franklin: An American Life

“A Long Way Gone hits you hard in the gut with Sierra Leone’s unimaginable brutality and then it touches your soul with unexpected acts of kindness. Ishmael Beah’s story tears your heart to pieces and then forces you to put it back together again, because if Beah can emerge from such horror with his humanity in tact, it’s the least you can do.”
—Jeannette Walls, author of The Glass Castle: A Memoir
rikardoreis

#1164 Re: Odgovor i pozdrav

Post by rikardoreis »

trotim wrote:Trenutno čitam G.Orwell 1984, razvlačim ga mjesecima jer me internet zaokupio. Btw, pozdrav iz Hrvatske, točnije Zagreba. Pozivam vas na (nema reklama) da nam se javite. To je kod večine nas Home page. C ya!
Dobrodošao...bujrum!
i okani se neta pored jedne takve knjige :)
Baghira

Post by Baghira »

Zocem se crvena od Pamuka. :)
Na momente me prenese, pa ne znam gdje sam stala...avaj, ne kontam je :roll: :D Mozda je preumorna citam :D Nadam se da ce se stanje stabilizovati :D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

pitt wrote:Frishko sa prese.....tek sam narucio al sam cuo da je knjiga dobra (i potresna) do bola.

Image
Procitala sam ovu skoro, potresna je definitivno ali je dobra..... :) :thumbup:
trotim

Post by trotim »

Baš ti hvala na" savjetu ", ali prvo pročitaj knjigu pa mi se onda javi.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

trotim wrote:Baš ti hvala na" savjetu ", ali prvo pročitaj knjigu pa mi se onda javi.
nemam pojma sto stavljas navodnike...nisam nista lose mislio, naprotiv...
i procitao sam knjigu, naravno...pa valjda zato sam je i preporucio.

a paranoje, majko mila :-)
trotim

Post by trotim »

nemam pojma sto stavljas navodnike...nisam nista lose mislio, naprotiv...
i procitao sam knjigu, naravno...pa valjda zato sam je i preporucio.

a paranoje, majko mila :-)[/quote]

Nesporazum, ok sda je jasno. Također hvala na dobrodošlici.
Ovo su mi jedni od prvih foruma, pa imam neke predrasude. Nadam se da ću brzo promijeniti mišljenje.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

U redu...razumijem. Ma raja je ovdje, uglavnom, ok! Uzivaj!
Sedam Patuljaka

Post by Sedam Patuljaka »

Ovih dana citam par knjiga, kao sto to zna bit slucaj kod mnogih drugih ovdje vidim, i jedan casopis:

Christopher Lasch - 'Narcisticka kultura' --preporuka za razumijevanje gdje smo i sta se zapravo zbiva u socijumom i ljudima koji borave u istom, ovakvom kakav jeste (postao i kod nas)

'Odjek'-jesen/zima 2006, br. 3-4 --kako isti godinama nisam nabavljala pomalo sam iznenadjena odabirom tekstova tj. osobito malim brojem clanaka domacih autora

'Otto F. Kernberg' - Psychodynamic Psychotherapy of Borderline Patients --strucno, te i nije za preporucit sem onome kome ne treba za posao

Hajnc Kohut - Buducnost psihoanalize(izabrani eseji) --preporuka stoji, lijepo pisano, jasno, informativno, moglo bi se reci da veci dio odabranih eseja izdatih ovom prilikom spada u domen opsteg obrazovanja ... mozda malo sireg ranga
Daphna

Post by Daphna »

Zadnje sto sam procitala... Od Erike Jong Sappho's Leap (ili u nasem prevodu DESETA MUZA). Toplo preporucujem onima koji vole grcku mitologiju. :D

A ako je neko zainteresovan za musko zenske odnose, :shock: ili generalno za istinu o seksu, osamljenosti, poslu, majcinstvu, braku, sve naravno iz zenskog ugla, neka potrazi Dezurna kucka, Cathi Hanauer.

Ugodno citanje... :D :D
patrius

Post by patrius »

Daniel Easterman:Posljednji sud.
van Basten

Post by van Basten »

Ja malo hvatao zaostatke pa tek sad iščitah Posljednji don od Puzo-a... vrlo dobra knjiga, al realno daleko od dometa Kuma
pitt

Post by pitt »

Image

Book Description

In the eleventh century, in Persia, there lived a mathematician named Ghiyathuddin Abulfath Omar bin Ibrahim al-Khayyami--or, Omar, son of Abraham, the tent-maker. Omar wrote poetry, and while his rhymes received little attention in their day, they were rediscovered and translated into beautiful English--more than seven centuries later--by a gentleman and scholar named Edward FitzGerald. It was a meeting of minds, a great collaboration of the past and the present, and FitzGerald's rendition of those passionate verses has become one of the best loved poem cycles in the English language.

With their concern for the here and now, as opposed to the hereafter, Omar Khayyam's quatrains are as romantic today as they were hundreds of years ago; they are a tribute to the power of one moment's pleasure over a lifetime of sorrow, of desire over the vicissitudes of time. Rubaiyat of Omar Khayyam, presented here with Edward FitzGerald's original preface, is truly a classic, and it will stand forever as one of our finest monuments to love.

Here with a Loaf of Bread
beneath the Bough
A Flask of Wine,a Book of
Verse - and Thou
Beside me singing in the
Wilderness -
And Wilderness is Paradise
enow
Post Reply