Mislim da smo u ovom momentu, na moju veliku zalost, ipak blizi Zenici i Tuzli, nego Londonu i Parizu... Tako da svaka prica o tome prestaje... O uslovima za taxi licencu u tim gradovima na "trulom zapadu" necemo, jer bi tek tu nastao kurslus...Jon Spencer wrote: Treba li se ugledati na Tuzlu i Zenicu ili London i Pariz?
Sarajevski taksisti- dno dna
- drndalo
#1151 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
-
Jon Spencer
#1152 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
vrbas1979 wrote:Čuj ti bi start podigao na 2,5 - 3 KM !?!?Jon Spencer wrote:Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale a korisnici koji idu na malo duže relacije nebi toliko osjetili razliku (ako daš 8-9 KM ni 9-10 KM ti neće biti bitno skuplje). A ko hoće da se luksuzira na 100 m neka plati 3-4 KM.nidokralj wrote:pa koliko bi ti naplacivao?s obzirom na generalnu situaciju u drzavi ,standard itd. mislim da su ove cijene taman i da stalni porast i potraznja za licencama to pokazuje...normalno je da je vama ova cijena prejeftina
Ja bih onda samo kratke ganjao.
Jedan Zagreb je nekada vrijedio kao grad sa najskupljim taksistima u ex-Yu. Situaciija je danas sljedeca: Oryx taxi - startna 9,5 kuna (2,4 KM), kilometar 4,8 kuna (1.2 KM). Znači trebamo biti isti ili skuplji i od njih, a porediti standard stanovnika Zagreba i Sarajeva je...hmm
Dalje, Taxi Cammeo Zagreb - startna 15 kuna (3,9 KM) u što je uključeno prva dva pređena kilometra, dalje se naplaćuje 5 kuna po kilometru (1,3 KM).
Dakle od Skenderije do stadiona Grbavica po tvom prijedlogu bi plaćali 5KM, a za istu relaciju bi ti gore spomenuta taxi firma naplatila 3,9KM.
No da se i podigne cijena na onu koju predlažeš većina naših taksista nikada neće biti zadovoljna i uvijek će tražiti više. U životu nisam sreo veći broj radnika koji toliko kukaju i cvile oko ama baš svega: "što tako kratka relacija, samo 5 kilometara, jao ulica i jada, otiće mi amortizeri, zar si baš morao ovamo ići, znaš li ti koliko danas košta gorivo, a koliko karambolka koju sam jutros promijenio, zar si baš mene morao pokupiti sa štanda, jesi čitao jutros u Avazu kako je..."
Ama sve mene to kao mušteriju ne zanima. Cijena je takva kakva jeste. Taksisti je posao da me pozdravi, pita lokaciju i odveze na istu što ću ja uredno i platiti. Završena priča. A za pomenute probleme, brate, kući ženi ili kome već pa se istresaj (mada savjetujem da to rade pred zgradama vlada, parlamenata, sindikata i drugih institucija).
Za tako sitnu lovu kao što je sad ne možeš ni očekivati uslugu na nekom nivou.
Kad već spomenu Oryx taxi
http://www.vecernji.hr/zagreb/oryx-taxi ... nak-392490
- Adriatic
#1153 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Koja sitna lova?
Sve bi ja njih na biro da vide kako je zaraditi.
Sitna im lova 20 eura od aerodroma?
- Michun
#1154 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
konkurencija je tito - taxi stari grad odnedavno posluje.
mene vozio momak, fin, kulturan, bice mogucnost i karticnog placanja.
eto vidjecemo kako ce se oni pokazati.
- drndalo
#1155 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Da, a mozemo ocekivati da nam prodavacica u prodavnici za svih mega-300 KM koje zaradi mjesecno radeci u smjenama bude relativno ljubazna, profesionalana, pozdravi, odzdravi, i usluzi ?Jon Spencer wrote: Za tako sitnu lovu kao što je sad ne možeš ni očekivati uslugu na nekom nivou.
Ili bi zbog vama niskih cijena trebalo da u uslugu spada i premlacivanje musterije, onako preventivno ???
Ne zaboravi da kod tebe "Dobar dan" kosta 1.50 KM...
-
Bimmer_
#1156 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Kakav stari grad, kad ti je vec nahvalio, je li ti rekao ko su oni?Michun wrote:konkurencija je tito - taxi stari grad odnedavno posluje.
Oni su otpadak iz Sarajevo taksija, koji su ili izbaceni iz Sa taksija ili izgubili licence pa ne mogu biti clanovi udruzenja;) Jesi pogledao koliko ih ima taksi oznaku i TA table?
-
Bimmer_
#1157 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne kosta dobar dan druze, nego to sto, nece niko da se vozi bez klime, u smrdljivom i prljavom autu, nekad ga moram i dva puta dnevno oprat. Sto su nase ulice kao Dakar, a sve brdsko-planinske pa mjenjam lafete na svako dvije sedmice (ima ih 8 na autu kostaju 60-120KM). E zato je 1.50KM start. Em sto rizikujem svoje zdravlje, na cesti non stop, stres, rizikujem auto, da me neko "pokupi"od djecurlije koja se trka, da me neko zaustavi po noci otme mi novac ili auto...drndalo wrote:Da, a mozemo ocekivati da nam prodavacica u prodavnici za svih mega-300 KM koje zaradi mjesecno radeci u smjenama bude relativno ljubazna, profesionalana, pozdravi, odzdravi, i usluzi ?Jon Spencer wrote: Za tako sitnu lovu kao što je sad ne možeš ni očekivati uslugu na nekom nivou.
Ili bi zbog vama niskih cijena trebalo da u uslugu spada i premlacivanje musterije, onako preventivno ???
Napisao sam gore koji su sve ulozi na taksi, meni je dato samo odobrenje za rad, a sa ulozenim novcem u ovo mogao sam i kafic otvorit, radnju ili bilo sta. Moj vlastiti kapital je u pitanju tako da me nemoze niko na biro poslat;) Niti mozes porediti sa prodavacicom u granapu.
Savrseno sam ljubazan prema musterijama samo da se zna;)
Puno taksi start 1.5KM naplacujemo "dobar dan", a kad placamo kafu u kaficu 2-3KM a njena nabavna je 0.2KM, ili sok nabavna 1KM, cijena 3-4KM, to nam je uredu, a kad je taksi u pitanju sve je skupo
Last edited by Bimmer_ on 05/07/2012 11:32, edited 2 times in total.
-
Bimmer_
#1158 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Moj taksimetar kuca 13.40KM Obala- Aerodrom. Ta cifra je presmjesna, pa da je toliko do aerodroma ja bih odvozio to i vratio se kuci da lezim citav danAdriatic wrote:Koja sitna lova?
Super ja znamkako je zaraditi novac , ne brini za to, ne kradem i ja zaradjujem
Kao sto rekoh mene je kostao pocetak rada na taksiju, 20 000KM sa tim da je licenca besplatna(imam od oca) a ona je kostala ok 20 000KM kad je on uzimao... Ako je tu mojih ulozenih cca 40 000KM i radim kao privatnik, uredno placam, moze li mene neko "otjerat" na biro kao sto kazes;)
- drndalo
#1159 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pogledaj kome sam, i na koju konstataciju spomenuo prodavacicu...
Rekoh ti da dio tvoje price shvatam, i ima u njemu istine, ali ono sto stalno potenciram je da bi se kod vas zaradilo za pristojan zivot, mora se sada vise, da ne kazem i ozbiljno raditi... Ne zavisi to samo od standa i kise, jer vecina vas koji su za preporuciti ima stalne musterije koje vas zovnu telefonom, obicno za bolje ture od onih Dalmatinska-Mejtas... Problem vecine vasih kolega je sjecanje na Titina vremena, gdje se mogao igrati sah 6 sati dnevno i opet imati iznadprosjecna mjesecna plata u kuci... Nakon svih ulaganja u vozilo...
Shvatam i da su problem kratke ture, ali koliko to vas moze imati mjesec dana sa samo kratkim turama ? Nikoliko, statisticki ce te obicno zapasti mjesecno slican omjer kratkih/srednjih/dugih/izvangradskih... Uglavnom, ko hoce raditi, moze se, ko nece, naci ce 1001 razlog zasto ne moze...
A za aerodrom su ti rekli koliko ti kolege pokusavaju uzeti sa aerodromskog standa, a ne na aerodrom...
Rekoh ti da dio tvoje price shvatam, i ima u njemu istine, ali ono sto stalno potenciram je da bi se kod vas zaradilo za pristojan zivot, mora se sada vise, da ne kazem i ozbiljno raditi... Ne zavisi to samo od standa i kise, jer vecina vas koji su za preporuciti ima stalne musterije koje vas zovnu telefonom, obicno za bolje ture od onih Dalmatinska-Mejtas... Problem vecine vasih kolega je sjecanje na Titina vremena, gdje se mogao igrati sah 6 sati dnevno i opet imati iznadprosjecna mjesecna plata u kuci... Nakon svih ulaganja u vozilo...
Shvatam i da su problem kratke ture, ali koliko to vas moze imati mjesec dana sa samo kratkim turama ? Nikoliko, statisticki ce te obicno zapasti mjesecno slican omjer kratkih/srednjih/dugih/izvangradskih... Uglavnom, ko hoce raditi, moze se, ko nece, naci ce 1001 razlog zasto ne moze...
A za aerodrom su ti rekli koliko ti kolege pokusavaju uzeti sa aerodromskog standa, a ne na aerodrom...
Last edited by drndalo on 05/07/2012 11:40, edited 1 time in total.
-
Bimmer_
#1160 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Istina je sve sto sam napisao;)drndalo wrote:Pogledaj kome sam, i na koju konstataciju spomenuo prodavacicu...
Rekoh ti da dio tvoje price shvatam, i ima u njemu istine, ali ono sto stalno potenciram je da bi se kod vas zaradilo za pristojan zivot, mora se sada vise, a ne kazem i ozbiljno raditi... Ne zavisi to samo od standa i kise, jer vecina vas koji su za preporuciti ima stalne musterije koje vas zovnu telefonom, obicno za bolje ture od onih Dalmatinska-Mejtas... Problem vecine vasih kolega je sjecanje na Titina vremena, gdje se mogao igrati sah 6 sati dnevno i opet imati iznadprosjecna mjesecna plata u kuci... Nakon svih ulaganja u vozilo...
Shvatam i da su problem kratke ture, ali koliko to vas moze imati mjesec dana sa samo kratkim turama ? Nikoliko, statisticki ce te obicno zapasti mejsecno slican omjer kratkih/srednjih/dugih/izvangradskih... Uglavnom, ko hoce raditi, moze se, ko nece, naci ce 1001 razlog zasto ne moze...
Ja ne potenciram, meni je sasvim dovoljno to sto zaradim, imam stalnih musterija, ne smetaju mi kratke voznje nikako, cak mi je i drago kad me zaustavi usput ga povucem, nemam "prazan hod".
NIsam radio u Titino vrijeme, mlad sam pa nemam za tim nostalgiju:D
A moje "kolege" to nije moj problem, ne poznajem ih pa me ne zanima mogu li ili ne i koliko rade
Naravno koliko ja radim i previse zaradjujem, jest da je veci rizik ali zaradim fino
-
Jon Spencer
#1161 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pa ne misliš li da bi i prodavačica trebala zarađivati više a ne da se taxi ravna prema izrabljivanoj kasirki Amko komerca. Ta filozofija ti je loša. Ako je nekom loše treba da je svima loše, otkud nekom pravo da želi bolje.drndalo wrote:Da, a mozemo ocekivati da nam prodavacica u prodavnici za svih mega-300 KM koje zaradi mjesecno radeci u smjenama bude relativno ljubazna, profesionalana, pozdravi, odzdravi, i usluzi ?Jon Spencer wrote: Za tako sitnu lovu kao što je sad ne možeš ni očekivati uslugu na nekom nivou.
Premlaćivanje mušterije?! Ne lupaj. Po tvojoj priči prosječan taxo Udruženja Sarajevo taxi radi par sati dnevno, izvara sve ijednu mušteriju, otima, krade i na kraju naravno uredno premlati korisnika svojih usluga.
Ne zaboravi da je taj "Dobar dan" iz vozila koje je moje vlasništvo, kupljen mojim sredstvima, vozilo koje ja održavam, popravljam, čistim, upalim ti klimu..... Kad bih sračunao štetu na vozilu koju su mi mušterije direktno napravile na vozilu izašlo bi par hiljada minimalno. Ne zaboravi da to vozilo neće trajati vječno i da se mora jednog dana zamjeniti. Sve ti je to u 1,5 KM.
- drndalo
#1162 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne lupam ja, niti zelim da imate plate kao kasirke kod Amka, ti si rekao da se za ovu cijenu ne moze ocekivati neka usluga na nivou... Ja jako dobro znam koliki su troskovi odrzavanja auta, pa znam i da su vasi visi od mojih, ali kao sto sam kazes sve je to sadrzano ne samo u ovih 1.5 KM starta, vec i u cijeni kilometra... U svakom slucaju, radite sami za sebe, sami ste sebi sefovi, sto je dobro, zato mi i smeta kada neki od vas bezobrazluk nekih vasih clanova pokusavaju opravdati bilo cime...
-
kojeime
#1163 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Naravno da bi kasirka u Amku trebala zaradjivati vise, ali ako zivis u zamlji u kojoj toliko zaradjuje, ne mozes ni ti formirati cijenu po plati koju zaradi kasirka negdje drugo. Osim ako neces aktivno raditi na tome da kasirka u Amku vise zaradjuje. Ali mislim da neces.Jon Spencer wrote:Pa ne misliš li da bi i prodavačica trebala zarađivati više a ne da se taxi ravna prema izrabljivanoj kasirki Amko komerca. Ta filozofija ti je loša. Ako je nekom loše treba da je svima loše, otkud nekom pravo da želi bolje.drndalo wrote:Da, a mozemo ocekivati da nam prodavacica u prodavnici za svih mega-300 KM koje zaradi mjesecno radeci u smjenama bude relativno ljubazna, profesionalana, pozdravi, odzdravi, i usluzi ?Jon Spencer wrote: Za tako sitnu lovu kao što je sad ne možeš ni očekivati uslugu na nekom nivou.
Premlaćivanje mušterije?! Ne lupaj. Po tvojoj priči prosječan taxo Udruženja Sarajevo taxi radi par sati dnevno, izvara sve ijednu mušteriju, otima, krade i na kraju naravno uredno premlati korisnika svojih usluga.
Ne zaboravi da je taj "Dobar dan" iz vozila koje je moje vlasništvo, kupljen mojim sredstvima, vozilo koje ja održavam, popravljam, čistim, upalim ti klimu..... Kad bih sračunao štetu na vozilu koju su mi mušterije direktno napravile na vozilu izašlo bi par hiljada minimalno. Ne zaboravi da to vozilo neće trajati vječno i da se mora jednog dana zamjeniti. Sve ti je to u 1,5 KM.
Steta na autu ti ulazi u amortizaciju. Odabrao si posao cije sredstvo za rad je automobil i morao si prije odluke da pocnes to raditi napraviti finansijski plan, to jeste provjeriti sta se sve moze desiti tvom sredstvu za rad i kako ga amortizovati. A ne da se ljutis sto ti se sredstvo za rad trosi brze nego sto ti mislis da treba. Kao u svakom drugom poslu.
I na kraju sve sto mi pricamo je suplja. Ako mi je skupo ili mi se ne svidja kako se prema meni odnose taksisti, necu koristiti taksi i taksisti ce ostati bez novca. Sta god taksisti mislili, to je na kraju jedino vazno. Da udjem u taksi, platim i udjem ponovo. A na taksisti je da razmislja kako da me primami da to uradim. Ne znam kako ce to napraviti, ali znam kako nece. Sigurno nece tako da na moju kritiku pocne da govori da nisam u pravu ili da se sa mnom svadja. Ili da mi pocne pricati kakve on probleme ima u svom poslu. Imam ih i ja u svom poslu, ima ih svako. To mu sigurno nece pomoci da od mene zaradi.
- Zox
#1164 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Svi se ravnaju s Parizom i Londonom, a nigdje para. I nigdje usluge.
Ja fakat ne kontam taxistu koji deset godina radi kao taxista "a nigdje ga nema". Brate, nije OBAVEZNO biti taksista. Ako ti se ne isplati, nemoj Boga ti da te ja zavaljujem u trosak kratkim relacijama ili uzbrdicama. Nemoj da se osjecam krivim, prijatelju, uhvati se neceg gdje ti necu biti na trosku.
Ja fakat ne kontam taxistu koji deset godina radi kao taxista "a nigdje ga nema". Brate, nije OBAVEZNO biti taksista. Ako ti se ne isplati, nemoj Boga ti da te ja zavaljujem u trosak kratkim relacijama ili uzbrdicama. Nemoj da se osjecam krivim, prijatelju, uhvati se neceg gdje ti necu biti na trosku.
- JThomas
#1165 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
jednostavno je laž da ovih iz sarajevo taksija "nigdje nema". boljih poslova sa SSS je jako malo, i zato se i ne može doći do licence.
-
vrbas1979
#1166 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zanima me stvar vezana oko pravljenja štete (nije provokacija), koji i kakav oblik štete može napraviti mušterija?Jon Spencer wrote: Kad bih sračunao štetu na vozilu koju su mi mušterije direktno napravile na vozilu izašlo bi par hiljada minimalno.
Vozio sam se bezbrojno puta i nikada mi se nije desilo da sam jače lupnuo vratima, poderao navlake, ušao prljav, prosuo nešto, jeo u autu, ušao blatnjav, povratio, prducko, masnim rukamama od bureka dirao kontrolnu tablu, propuhom ubio vozača, ufleko prozor... ne znam samo maštam i pokušavam shvatiti koja bi šteta to mogla biti.
Ali zato s druge strane je bila gomila nepravilnosti (naravno čast mnogim izuzecima): nema sitno da vrati (košta 9, naplati 10), nema da rasitni 20 ili 50 KM, neće zimi uzbrdo, kada vidi lošu cestu zvoca, što samo 3-4 kilometra, kupi druge mušterije usput (istina samo 2 puta mi se to desilo)...
- JThomas
#1167 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ima svakakvih mušterija. k'o i svugdje drugo. ali da se ne isplati - do licence bi se moglo doći.
-
Bimmer_
#1168 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nismo mi krivi sto se do licence ne moze, nego ministarstvo, mi smo odavno za to da se stave u slobodni promet...JThomas wrote:ima svakakvih mušterija. k'o i svugdje drugo. ali da se ne isplati - do licence bi se moglo doći.
Sto se tice lose usluge pojedinih taksista to se nemoze nicim opravdati, niti pravdam, papaka kao i u citavom gradu sto ima, ima i na taksiju. Kakvih ima i musterija, ima i vozaca.
Prije dvije noci sjeda mi covjek i hoce da ga vozim u Kambodzu i uporan forsira hoce u Kambodzu i Bog. Covjek cca. 30 godina, povelik, istetovirana ruka, brada, majica bez rukava, vidi se akademik pravi.. Provocirao me par kilometara, dok mi nije rekao krajnju destinaciju. Sve vrijeme me proracunato vrijedjao i provocirao.
Namjerno sam trpio i okretao na zezanciju jer sam shvatio sta pokusava. Kad sam dosao na destinaciju, uredno mu naplacujem i vracam kusur, a on broji jedno 3-4 minute i govori mi, "znas sta, mogu ja tebi reci ne das se ti, al opet su oni iz kaleta i paje bolji od vas, znam ja gazde njihove to su beton ljudi." Izadje i krhnu mi vratima koliko ima snage.
A sto se tice pravljenja stete,
Kese iscure po sjedistu cesto, poslije smrdi i ostane fleka- dubinsko 60KM
Djeca rahat hodaju u cipelicama po sjedistima- takodjer cesto potrebno dubinsko
Zalijepe zvaku na sjediste
Cesto slome one plastike na tapacirunzima vrata, neznam kako uspiju iscupat
Otkinu kabal od firme gore i samo zaguraju pod sjediste
Slome one resetke od ventilacije kako se naslone na njih
Lupaju vratima kao da su od podruma
Krhnu vratima od zid kad otvore
Jedu lisnata tijesta, pite i ostalo u autu
Ispadne im cigara progore presvake ili etison
I koliko hoces jos primjera
Al ima i sasvim finih ljudi ponasaju se u autu i cuvaju kao da je njihovo i to cijenim
-
kojeime
#1169 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
"Nismo mi krivi sto se do licence ne moze, nego ministarstvo, mi smo odavno za to da se stave u slobodni promet..."
Hoces reci da kada bi recimo 500 taksista koji tesko zive od taksiranja ali jadni nemaju nista drugo raditi vratilo licence da tih 500 licenci ne bi mogli dobti drugi ljudi? Prije ce biti da se taksirati ipak isplati, a to sto se kuka, pa svi kukamo.
Hoces reci da kada bi recimo 500 taksista koji tesko zive od taksiranja ali jadni nemaju nista drugo raditi vratilo licence da tih 500 licenci ne bi mogli dobti drugi ljudi? Prije ce biti da se taksirati ipak isplati, a to sto se kuka, pa svi kukamo.
- JThomas
#1170 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
i gdje bi kambodža, jel iznad aneksa u brdo?
-
Bimmer_
#1171 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ti uopste ne citas sta sam napisao u prethodnim postovima, ja zivim nadprosjecno dobro, imam i druge izvore prihoda pored ovih. Ne kukam i nije mi lose, imam VSS te ima izbora da radim nesto drugo...kojeime wrote:"Nismo mi krivi sto se do licence ne moze, nego ministarstvo, mi smo odavno za to da se stave u slobodni promet..."
Da vratim ja licencu opet je ne moze niko dobit, tako je regulisano zakonom. Smanjuju broj taksista i svaka licenca koja se "vrati" ili izgubi trajno nestaje. Ne moze je niko drugi dobit.
Ti sto tesko zive to je njihov licni problem i necu u to da ulazim zbog cega je to tako.
Ministarstvo je regulisalo zakonom da se licence ne mogu izdavati.
Mi zahtjevamo da se stave u slobodan promet i kad se jedna vrati da se ista izda nekom drugom ili da ti ja poklonim ili prodam svoju licencu. A ne ovako. I naravno da se pojacaju kontrole i uklone SVI nelegalni vozaci i auta i da se postroze kazne za nelegalan rad. (ko god nema taksi oznaku izdatu od ministarstva u KS je neregularan) A ne ovako ima ih vise nego nas
-
Bimmer_
#1172 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nije Gazin Han je bio u pitanju, malo je skakljiva destinacija jer je bilo kasno po noci ali ipak sam "stisnuo zube" i odvukao ga.JThomas wrote:i gdje bi kambodža, jel iznad aneksa u brdo?
- Bullet Tooth Tony
#1173 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
hahahahahhahahahahahahahhah cuj Gazin Han skakljiva destinacija ... dvije kradje i tri udesa citavu haman godinu bila .... zive stariji ljudi i ljudi sa porodicama .. de mi samo reci gdje si ga ostavio pa da ti kazem ko jeBimmer_ wrote:Nije Gazin Han je bio u pitanju, malo je skakljiva destinacija jer je bilo kasno po noci ali ipak sam "stisnuo zube" i odvukao ga.JThomas wrote:i gdje bi kambodža, jel iznad aneksa u brdo?
-
Bimmer_
#1174 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma ne zbog same destinacije, nego zbog rute kojom se vozi, ima dosta nenaseljenog podrucija, obzirom da je "mutan" lik, lahko moze reci "hajd sad izadji iz auta" ili "daj sve pare". Kao sto sam napisao bilo je jako kasno u noci a odakle ja znam zivi li on uopste tu ili ne.Bullet Tooth Tony wrote:hahahahahhahahahahahahahhah cuj Gazin Han skakljiva destinacija ... dvije kradje i tri udesa citavu haman godinu bila .... zive stariji ljudi i ljudi sa porodicama .. de mi samo reci gdje si ga ostavio pa da ti kazem ko jeBimmer_ wrote:Nije Gazin Han je bio u pitanju, malo je skakljiva destinacija jer je bilo kasno po noci ali ipak sam "stisnuo zube" i odvukao ga.JThomas wrote:i gdje bi kambodža, jel iznad aneksa u brdo?
Dok ja dodjem do prve kuce (telefona) on vec u RS-u.
Po gore opisanom ophodjenju svasta se moze ocekivat
-
The Realist
#1175 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
A zar ne bi bilo bolje podići start na 2,5-3KM, ali da se onda uključi prvi kilometar, ili dva u to (ili kilometar i pol). Tako bi cijene ostale iste, ali ne bi bilo tog iskorištavanja kratkih vožnji, jer je start veći.Jon Spencer wrote: Po meni realno bi bilo da se digne samo start na 2,5 do 3 KM a kilometar da ostane isti. Time bi se "zloupotreba" taxija (ono hajd me samo 100 m) a i nezgodne situacije (tipa neće da me vozi kratka relacija) svele u granicu normale a korisnici koji idu na malo duže relacije nebi toliko osjetili razliku (ako daš 8-9 KM ni 9-10 KM ti neće biti bitno skuplje). A ko hoće da se luksuzira na 100 m neka plati 3-4 KM.
Ja bih onda samo kratke ganjao.