Bosanska piramida Sunca vol.2
Moderator: Chloe
- seljak_cojek
U pravu si nije stara 12 000 godina. (vjerovatno - pošto se ne može egzaktno utvrditi starost). Nova otkrica upućuju na to da je stara 7-10 hiljada godina.edosman wrote:Eh, vala ja ne trazio za necim u sta ne vjerujem.Goran_35 wrote:Edo,neda mi se,ali potrazi i naci ces sam.Ja sam licno o tome citao iz par naucnih casopisa i gledao par emisija na Discovery koje govore o ovom otkricu...
Strucnjaci su to potvrdili na osnovu erozije sfinge u odnosu na piramide...
Od mene trazite dokaze, a sami ih ne donosite. Nije fair.
Dakle vazi da nije stara 12.000 godina.
http://www.catchpenny.org/augustm.html
http://www.plim.org/sphinx.htm wrote: What new theory exists on the Sphinx?
Now the other view of the Great Sphinx was that its builder was a civilization that existed before the Egyptians. This civilization existed in the Ante-Diluvian age (i.e. before the great Flood). The time frame this group placed on the construction of the Sphinx is between 5,000 – 10,500 B.C. The Egyptians came later and built their tombs and temples along side and on top of these great structures.
Now the evidence consists of first ancient astronomical and astrological calculations of the stars and secondly of geological evidences that the Sphinx and other monuments of Giza suffered water erosion. It is this evidence that has turned the Egyptologists’ world upside down. Many have chosen to ignore the evidence.
Robert Bauval, a Belgian construction engineer, had a flair for astronomy. He saw that the monuments in the Giza region on the earth mimic various constellations in the sky. It was this piece of evidence that the Egyptologists had ignored.
He showed that the three pyramids align with the stars in the Orion constellation. Mathematicians and astronomers endorsed his calculation. Graham Hancock makes the following quotes about Bauval’s calculation. "…the Giza monuments as a whole were so arranged as to provide a picture of the skies not as they had looked in Fourth Dynasty around 2500 B.C., but as they looked…around the year 10,450 B.C."
Using Bauval’s method, archaeology-astronomy and the computer model for stars for 2,500 B.C. and 10,500 B.C. shows why the Sphinx has the form of a lion’s body. He showed that the Sphinx facing east or the raising sun is clearly a marker for the spring equinox. Now Leo is the zodiac sign that conforms to a lion’s body. The sun rose in the constellation or house of Leo during the time of the spring equinox 10,500 B.C. This was also at the same time the Orion constellation lined up with the pyramids and other monuments had aligned with various other constellations.
Secondly, a geologist at Boston University, Professor Robert Schoch, verified that water eroded the Sphinx. Geologists know scientifically that wind/sand erosion on limestone differs from water erosion. Schoch states that the pattern of erosion on the limestone body of the Sphinx is consistent with water erosion. Many of his colleagues back his findings.
The erosion "…is entirely consistent with precipitation-induced weathering where you have water, rain water beating down from above (p. 422)." He also placed the age of the Sphinx between 5,000 - 7,000 B.C.
John West says for a majority of the 4500 year period that the Sphinx was built, it would have been buried in sand up to its neck. This means that it could not have suffered wind/sand erosion if it was buried most of the time. There is no other monument that has suffered this type of erosion during this same period. Thus, the weathering was due to thousands of years of heavy rainfall, before the existence of Egypt.
Now these two findings permanently altered mankind’s view of the Sphinx and advanced ancient civilizations. It is the first time hard evidence has verified ancient legends and myths concerning previous advanced civilizations.
Even if these new findings are proven wrong, the old Egyptologists’ model of the Sphinx has been permanently changed from its rigid model that refused to reexamine itself in face of new evidence.
-
Shoshana
Dakle, kao sto rekoh u zadnjoj recenici - nedokazano! Moj post je bio odgovor Goranu, koji tvrdi da je sfinga 12000 stara. Pa, reko' evo cak i autor te teorije ne tvrdi da je 12000 stara...edosman wrote:Izvini, ali on je "plasirao teorije" kako ti kazes.Shoshana wrote:Evo veb stranica covjeka koji je plasirao teoriju o starosti sfinge, kao i istrazivao Yonaguni...Goran_35 wrote:Edo,neda mi se,ali potrazi i naci ces sam.Ja sam licno o tome citao iz par naucnih casopisa i gledao par emisija na Discovery koje govore o ovom otkricu...
Strucnjaci su to potvrdili na osnovu erozije sfinge u odnosu na piramide...
Pazljivo procitaj sve sto pise i o sfingi i o Yonaguniju.... (Dakle, u najboljem slucaju 8000, a i to je nedokazano.)
http://www.robertschoch.net/index.html
Ali nije plasirao "potvrdjene teorije".
To je jedna bitna razlika.
Ali, o tom po tom. Odoh ja sada tebi prezentirati moje dokaze.
Samo moment, molit cu.
-
edosman
@goran
prvo mali isjecak iz teksta, sto se te "water-erosion"-metode tice:
------------------------------
Water erosion
In recent years professor Robert M. Schoch of Boston University, Colin Reader and other geologists have pointed out that the Sphinx displays evidence of prolonged water erosion. Egypt's last significant rainy period ended during the 3rd millennium BC, and these geologists have posited that the amount of water erosion evident on the Sphinx indicates a construction date no later than the 6th millennium BC or 5th millennium BC, at least two thousand years before the traditional construction date and 1500 years prior to the accepted date for the beginning of Egyptian civilization.
This theory has not been accepted by mainstream Egyptologists. Alternative theories for the erosion include wind and sand, acid rain, exfoliation or the poor quality of the limestone used to construct the Sphinx.
prvo mali isjecak iz teksta, sto se te "water-erosion"-metode tice:
------------------------------
Water erosion
In recent years professor Robert M. Schoch of Boston University, Colin Reader and other geologists have pointed out that the Sphinx displays evidence of prolonged water erosion. Egypt's last significant rainy period ended during the 3rd millennium BC, and these geologists have posited that the amount of water erosion evident on the Sphinx indicates a construction date no later than the 6th millennium BC or 5th millennium BC, at least two thousand years before the traditional construction date and 1500 years prior to the accepted date for the beginning of Egyptian civilization.
This theory has not been accepted by mainstream Egyptologists. Alternative theories for the erosion include wind and sand, acid rain, exfoliation or the poor quality of the limestone used to construct the Sphinx.
-
edosman
Koliko se sjecam, Goran je rekao da je moj odgovor o "4000 godina staroj Sfingi" pogresan pa je plasirao teoriju o 12.000 godina.Shoshana wrote:![]()
![]()
![]()
Cekaj malo @Edo, meni se cini da si ti pobrkao loncice![]()
Ja sam postavila clanak o Schoch-u kao tvrdnju protiv ideje da je sfinga 12000 gidan stara, a ne @Goran kao potvrdu iste![]()
A ja sam mu na to postavio ove informacije.
Sad kako ti dolazis do tvrdnje da sam ja tu pobrkao loncice je manje bitno.
Idemo dalje.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
hrasno38 wrote:Uzgred evo jedan text vezan za Sfinge u kojem se spominje starost od 4500 - 9000 godina
http://msnbc.msn.com/id/3077390/
Malo me to nekada interesiralo, a bogami je i moja guza vidjela puta i sjedila na kamenu piramida u Gizi.
Dakle, ... postoji i "Teorija Hancock and Bauval", .... koja kaze da je Sfinga u Gizi stara 12.000 godina.
No, sta to dokazuje u vezi ovih iskopina u Visokom gdje mene ni jedan iskopani kamen ne asocira u postojanje piramide.
- seljak_cojek
edosman wrote: This theory has not been accepted by mainstream Egyptologists.
Zvuči poznatohttp://msnbc.msn.com/id/3077390/ wrote: More traditional Egyptologists reject this view for several reasons. First, a Sphinx built earlier than 7000 B.C. would upset our understanding of ancient civilization, as there is no evidence of an Egyptian civilization this old.
- seljak_cojek
Pa nisam baš siguran. Jedan moj prijatelj ima završenu srednju školu za zidara, pa je nastavo još jednu godinu i dobio diplomu građevinskog tehničara. Poslije je diplomirao mašinstvo. A sad se bavi (zarađuje za život) grafičkim dizajnom, veoma uspješno. E sad šta je njemu prfesija a u čemi je amater.edosman wrote: Pa evo, na primjer ja nisam studirao arheologiju i s time sam amater sto se toga tice, jel tako?
-
edosman
Mislim da ovo naglabanje nicemu ne vodi, ali svejedno.Shoshana wrote:Tako sto na moj post odgovaras Goranu...edosman wrote: Sad kako ti dolazis do tvrdnje da sam ja tu pobrkao loncice je manje bitno.
Idemo dalje.
Al' hajde, vidim da si na lijevu nogu ustao, pa nema veze
Sad ako sam kliknuo na tvoj post, a zelio Goranu odgovoriti je manje bitno, posto su se i tvoje i moje teme poklapale.
Idemo dalje.
-
edosman
Pa vidis, kad se neko bavi slikanjem ili crtanjem, taj ne ide negdje iskopavati nesto.seljak_cojek wrote:Pa nisam baš siguran. Jedan moj prijatelj ima završenu srednju školu za zidara, pa je nastavo još jednu godinu i dobio diplomu građevinskog tehničara. Poslije je diplomirao mašinstvo. A sad se bavi (zarađuje za život) grafičkim dizajnom, veoma uspješno. E sad šta je njemu prfesija a u čemi je amater.edosman wrote: Pa evo, na primjer ja nisam studirao arheologiju i s time sam amater sto se toga tice, jel tako?
Ne mogu se sve nauke medjusobno olahko porediti.
Ako ja izucavam stare slikare, onda je sansa mala da pocnem kopati u tvojoj basti.
Osim ako nisam neki zaludjeni slikar, koji dobija inspiraciju kopanjem.
-
edosman
Ma ne brini se, necu ja dugo ovdje. Vec odavno znam za ovu stranicu, ali nisam htio ucestvovati.Shoshana wrote:Ako si mislio da ovo naglabanje vodi necemu - propustio si prvih 250 stranica istog![]()
![]()
Al' sa'ce to tebi El Bosniaco objasnit, a i ostalim nije mane![]()
![]()
Uzivaj!
Sad sam eto, samo onako da se zna, da ima i antipiramidasa, koji ne pljuju.
Koliko vidim, vecinu sa obje strane vodi ideologija a ne znanje ili zelja da vise saznaju.
Steta. A sve se moze bez svadje.
- Jara
Valjda mislis na indoevropske jezikeedosman wrote:
Baski su, koliko znam, najstariji narod, posto ne govore indogermanskim jezicima kao ostali Evropljani.
Ima jedan jezik s kojim baskijski ima oko 30% zajedničkih ( istih ) riječi...to je gruzijski ( gruzinski ). Ni jedan drugi jezik na svijetu im nije sličan ! Zagonetka...
A i Gruzijci ( Gruzini) su poznati kao dobri trgovci...
- Murat Sabanovic
na ovoj temi uvijek jedno te isto...
piramidasi i antipiramidasi uvjeravaju jedni druge u svoju strucnost i znanje o piramidama...
za antipiramidase je semir amater koji ima 15 godina amatersko iskustvo, te bogati amerikanac koji sebi moze priusiti da putuje po svijetu i izucava svoj hobi.mnogi ga kritkuju sto je u visokom ulozio i svoje vlastite novce.zamislimo, da ga je nasa vlada donirala ,kakve bi onda ovdje reakcije bile?neki spominju piramide u gizi i lava s ljudskom glavom(sfingu) i prepiru se o starosti sfinge...sto je smijesno....pa ni najveci egiptolozi ne znaju koliko je ona stara,ali je dokazano da je u 3 faze radjena.neko je rekao da je stara izmedju 4000-9000 god.hej, 5 hiljada godina razmaka.ja, strucnosti ...ovo samo pokazuje kolike smo upuceni.
ali se zato dobro znamo ismijavati semiru i njemu slicnim.AFERIM
gradjevina pirmidalnog oblika jeste,i to niko ne moze ospriti,ali da li je piramida kakve poznajemo samo sa internet stranica je upitno.
ako semira ne mozete , ne zelite podrzati u njegovom kopanju onda nemojte covjeka ni ismijavati.
zahvaljujuci semiru bosna trenutno zivi svoj san.sve oci su uperene u nju..ali nazalost ,nasi arheolozi podpomognuti sa-x antipiramidasima joj prave kosmar.
piramidasi i antipiramidasi uvjeravaju jedni druge u svoju strucnost i znanje o piramidama...
za antipiramidase je semir amater koji ima 15 godina amatersko iskustvo, te bogati amerikanac koji sebi moze priusiti da putuje po svijetu i izucava svoj hobi.mnogi ga kritkuju sto je u visokom ulozio i svoje vlastite novce.zamislimo, da ga je nasa vlada donirala ,kakve bi onda ovdje reakcije bile?neki spominju piramide u gizi i lava s ljudskom glavom(sfingu) i prepiru se o starosti sfinge...sto je smijesno....pa ni najveci egiptolozi ne znaju koliko je ona stara,ali je dokazano da je u 3 faze radjena.neko je rekao da je stara izmedju 4000-9000 god.hej, 5 hiljada godina razmaka.ja, strucnosti ...ovo samo pokazuje kolike smo upuceni.
ali se zato dobro znamo ismijavati semiru i njemu slicnim.AFERIM
gradjevina pirmidalnog oblika jeste,i to niko ne moze ospriti,ali da li je piramida kakve poznajemo samo sa internet stranica je upitno.
ako semira ne mozete , ne zelite podrzati u njegovom kopanju onda nemojte covjeka ni ismijavati.
zahvaljujuci semiru bosna trenutno zivi svoj san.sve oci su uperene u nju..ali nazalost ,nasi arheolozi podpomognuti sa-x antipiramidasima joj prave kosmar.
- helo
Lagano ljudi dolaze od jutarnji sati, danas če da bude puno ko šibica gore
http://bihlive.bih.net.ba/index.php?id=527
-
mamica papucarka
Ja stvarno NEMAM POJMA jel te PIRAMIDE postoje
Medjutim, zbog cega ismijavat kad je vec nesto otkriveno
Ploce, pa ploce
Jel iko znao da ono ispod Visocice postoji
Nek se kopa? Ljudi u nesto vjeruju, pa makar i na trenutak.
Barem se nesto pozitivno desava. 
Medjutim, zbog cega ismijavat kad je vec nesto otkriveno
Ploce, pa ploce
Nek se kopa? Ljudi u nesto vjeruju, pa makar i na trenutak.
-
mamica papucarka
pa i da jeste amater ili salabajzer- pa sta?edosman wrote:A sto se tice toga, da su i naucnici cinili glupe stvari, to jos uvijek ne daje amaterima poput Semira O. pravo da i on svoju srecu isproba.
Jel bi nas to neko poi prvi put zaj..o?
Nek je sve, samo nek nije politicar
- helo
Šta više Semir je uradio jednu stvar što još ni jedan političar nije uradio za ovi 11 godina poslje rata. Uradio je da Bošnjak , Hrvat , Srbin imaju jedno večinsko i zajedničko mišljenje da vjeruju da postoji piramida i da se slažu večinom svi. Dali mi možete reči jeli iko to do sada uradio kao Semirmama29 wrote:pa i da jeste amater ili salabajzer- pa sta?edosman wrote:A sto se tice toga, da su i naucnici cinili glupe stvari, to jos uvijek ne daje amaterima poput Semira O. pravo da i on svoju srecu isproba.
Jel bi nas to neko poi prvi put zaj..o?
Nek je sve, samo nek nije politicar
-
edosman
Indoevropski i indogermanski su jednaki po znacenju, samo je indoevropski "tacniji" sto se semantike tice.Jara wrote:Valjda mislis na indoevropske jezikeedosman wrote:
Baski su, koliko znam, najstariji narod, posto ne govore indogermanskim jezicima kao ostali Evropljani., ali osim njih postoje u Evropi još neki ( npr. ugrofinski ). Ako svi osim Baskijaca, kako kažeš, govore indogermanskim jezicima, ispada da su i nasi i svi ostali slavenski jezici zapravo germanski...što nije tačno, naravno.
Ima jedan jezik s kojim baskijski ima oko 30% zajedničkih ( istih ) riječi...to je gruzijski ( gruzinski ). Ni jedan drugi jezik na svijetu im nije sličan ! Zagonetka...
Mozda se narod na putu od Kavkaza do Pirineja zaustavljao na Balkanu, tj. u Visokom?
A i Gruzijci ( Gruzini) su poznati kao dobri trgovci...
Prije se cak i govorilo o "indoarijskim" jezicima.
A ko se sve zaustavljao i gdje pri selidbama, to ni ja ni ti ne mozemo znati.
A da vanzemaljci nisu gradili piramide, e tu sigurno imamo obobojica isto misljenje, zar ne?
Samo Semir O. vjeruje u vanzemaljce.
-
edosman
Zivjeli smo i sa Titom nase snove, pa se kasnije ispostavilo, gdje smo dogurali.Murat Sabanovic wrote: zahvaljujuci semiru bosna trenutno zivi svoj san.sve oci su uperene u nju..ali nazalost ,nasi arheolozi podpomognuti sa-x antipiramidasima joj prave kosmar.
Ali hajde, pricekajmo dok se dokaze da piramide nema, pa cu vas onda ponovo u vezi svega ovoga pitati.
-
damir_k87
"Na pitanje da li će se, kad se istraživanja završe, zidovi piramide moći u potpunosti vidjeti, Osmanagić je rekao da će se njeni zidovi moći jasno vidjeti, ali da sama piramida nikad neće biti u potpunosti otkrivena, jer bi to izazvalo poplave." (http://www.sarajevo-x.com/clanak/060430005)
Kakve bolan poplave???
Kakve bolan poplave???