Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Josipa Broza ne trebate uzimati u ovoj temi.
Tacno je da nije imao formalnih kvalifikacija,
ali je zato imao par godina dijeljenja celije sa jednim od nasih vodecih intelektualaca tog doba, sto je mozda i jace nego fakultetsko obrazovanje. Kurseve KP da i ne nabrajamo.
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Sarafcina wrote:Katapult ;)
hajde dokazi da lupam ;)
ako mozes :P
(za zilet mozes probati i da ga naostris ;) radi :D)
Na tvrdoglavosti bi ti mogao zavidjeti i piramidalalalog: petominutna pretraga na Google vratila je npr. ovo:
http://www.trebuchet.com
http://www.medieval-castle-siege-weapon ... odels.html
gdje se navodi kako su katapulti izbacivali kamenje i od po 150 kg, pa zatim konjske lešine te razne druge predmete koje bi što smradom što vatrom a što čistom kinetikom tjerale branitelje kula i utvrda na predaju. Kako inače misliš da su sve i jedna antička i srednjevjekovna kula i gradina u Bosni završile u ruševinama? (Ovo je retoričko pitanje, molim te nemoj pokušavati dati objašnjenje!)

Pošto vidim da si ljubitelj antičkog oružja, još par enciklopedijskih podataka: katapult su koristile i jedinice Aleksandra Makedonskog, a izmislili su ga inžinjerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - čak se zna i tačna godina - 399 p.n.e. Britannica ima i ovaj podatak za fizičare-amatere kao što si ti: "Modern experiments suggest that a trebuchet with an arm about 50 feet (15 metres) long would have been capable of throwing a 300-pound (135-kilogram) stone to a distance of 300 yards (275 metres); such a trebuchet would have had a counterpoise of about 10 tons." ili u prijevodu "Današnji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom dužine oko 15 m mogao dobacivati kamen težine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t". Dakle, neupitno je postojanje tako masivne municije kakva je razbacana i širom Bosne. I još jednom: kako su se sve i jedna utvrda u Bosni našle u ruševinama? (Retoričko pitanje - ne moraš odgovarati!)

Iako ne razumijem tvoj bijes, valjda ti je bilo lakše praviti se pametan nego provesti 5 minuta na Internetu, šta li? Koja plitka pamet - pa ti si prevazišao i idola svih piramidaša...

Volio bih da mogu proniknuti u pamet tvoju i amaterovu, šta je to što vas ljudi tjera na pomisao da nauka počinje s vama, i da ste upravo vi pozvani tumačiti historiju civilizacija?

Nisam nikoga prevazisao ni u cemu :(.
Nisam pozvan da tumacim istoriju civilizacija, mi samo diskutujemo. Niti ti znas ko stoji iza Sarafcine niti ja znam ko je iza znanja. Oficijelno, mazlumi bez kvalifikacija ;).

150kg je cini mi se vise od 150 puta manje od 25T. Kod Semira imas cak i tolike kugle.
Da ne ulazim u mase kamenih kugli, ali kocka od leda sa stranicom od jednog metra je teska nesto manje od tone. To je tek da imas sliku o redu velicina o kojima pricamo.
A meni je jasno sta su u antici mogli napraviti i na koju daljinu izbaciti (u idealnom slucaju), ali izgleda da nije tebi, pa pricas da je municija za katapult bila kamena kugla (ja sam namjerno naveo ovu od 25T).

To sto ti navodis za katapulte moze biti tacno (vjerujem da jeste), ali pokusaj onda zamisliti koliki ti protivteg (ako je za 300 funti trebalo 10t)treba da bi izbacio kugletinu od jedne tone (kazu da su one oko banjaluke jos teze, ali nisam siguran u to, dok ne bih stavio na papir).
I kako bi ti digao taj protivteg... da ne "lupam" dalje... fizikalno jeste izvodivo u teoriji, ali je u praksi jako zeznuto (koja je onda debljina te poluge) i nije uopste primjenjivo (ljudi koji dizu taj protivteg bi morali da trce vece razdaljine od udaljenosti samih meta...sporo, ranjivo i neefikasno). Nadam se da shvatas zasto se "teske" kugle nisu koristile u katapultu.

E ako smo sada zavrsili sa kuglama male tezine (do 400kg, jer i moja ofrlje metoda :D govori da je upitno realizovati katapult za nesto teze), sta cemo sa tezim kuglama?
Iz tog razloga i preskacem tvoja retoricka pitanja (i preuranjene zakljucke ;)) ;), jer mene od samog pocetka zanima za ove teske ;).
Malih sam u rukama imao ;)
Ima li objasnjenja?
Opet ovaj... Pa lijepo sam te podučio gore, i šta ti opet nije jasno? Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije... A kamenje je obrađivano da bude okruglo pošto artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrična da bi išla tamo kud ti hoćeš a ne tamo kud ona žele. Hajde sad, pošto sam te ovako lijepo nasavjetovao, nemam više vremena za tvoje gluposti o municiji antičkih oruđa. Imaš pristup Internetu pa pravac Google - ne mogu ni ja više za tebe čitati, a i linkove sam ti one stavio pa nauči štagod prije nego što dođeš opet lupati po ovom forumu.
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:
znanje wrote:
Prenj wrote: Da se ova rasprava ikako mogla voditi samo o argumentima za i protiv hipoteze o piramidi, ova bi se tema davno zavrsila ...
Odlično racionalno zapažanje.

Tacno tako. Problem je ocito da bi morala zavrsiti da se mora iskopati da se dokaze.. ;)
a onda dolazi ko bi to radio ;)
pa dobijemo pozivanja na strucnost , pozivanja na autoritet i sve ono sto nema veze sa argumentima ;)
I opet lupaš, tek da bi nešto rekao. Samo da je tvoja zadnja. Žalosno...
znanje

Post by znanje »

horoz wrote:Par komentara sa http://piramida.blogger.ba/:

U Kur´anu Allah dz.s. preporucuje vjernicima da putuju po svijetu i vide znamenja koja su ostavili ljudi koji su postojali prije nas i kaze da su oni veca znamenja po zemlji ostavili od ljudi koji su stvoreni kasnije...
Ti ajeti cine da povjerujem kako nije nemoguce da su ljudi prije 12 000 godina gradili piramide sto da ne!!!
Dakle postojala se razvijenije civilizacije nego sto mi mozemo i zamisliti Allah zna , a nama je dato samo malo znanja !!!
Citiranje religije u dokazivanju naučnih hipoteza = totalna kapitulacija. :lol:
visocicaguy

Post by visocicaguy »

znanje wrote:
Sarafcina wrote:
znanje wrote: Na tvrdoglavosti bi ti mogao zavidjeti i piramidalalalog: petominutna pretraga na Google vratila je npr. ovo:
gdje se navodi kako su katapulti izbacivali kamenje i od po 150 kg, pa zatim konjske lešine te razne druge predmete koje bi što smradom što vatrom a što čistom kinetikom tjerale branitelje kula i utvrda na predaju. Kako inače misliš da su sve i jedna antička i srednjevjekovna kula i gradina u Bosni završile u ruševinama? (Ovo je retoričko pitanje, molim te nemoj pokušavati dati objašnjenje!)

Pošto vidim da si ljubitelj antičkog oružja, još par enciklopedijskih podataka: katapult su koristile i jedinice Aleksandra Makedonskog, a izmislili su ga inžinjerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - čak se zna i tačna godina - 399 p.n.e. Britannica ima i ovaj podatak za fizičare-amatere kao što si ti: "Modern experiments suggest that a trebuchet with an arm about 50 feet (15 metres) long would have been capable of throwing a 300-pound (135-kilogram) stone to a distance of 300 yards (275 metres); such a trebuchet would have had a counterpoise of about 10 tons." ili u prijevodu "Današnji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom dužine oko 15 m mogao dobacivati kamen težine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t". Dakle, neupitno je postojanje tako masivne municije kakva je razbacana i širom Bosne. I još jednom: kako su se sve i jedna utvrda u Bosni našle u ruševinama? (Retoričko pitanje - ne moraš odgovarati!)

Iako ne razumijem tvoj bijes, valjda ti je bilo lakše praviti se pametan nego provesti 5 minuta na Internetu, šta li? Koja plitka pamet - pa ti si prevazišao i idola svih piramidaša...

Volio bih da mogu proniknuti u pamet tvoju i amaterovu, šta je to što vas ljudi tjera na pomisao da nauka počinje s vama, i da ste upravo vi pozvani tumačiti historiju civilizacija?

Nisam pozvan da tumacim istoriju civilizacija, mi samo diskutujemo. Niti ti znas ko stoji iza Sarafcine niti ja znam ko je iza znanja. Oficijelno, mazlumi bez kvalifikacija ;).

150kg je cini mi se vise od 150 puta manje od 25T. Kod Semira imas cak i tolike kugle.
Da ne ulazim u mase kamenih kugli, ali kocka od leda sa stranicom od jednog metra je teska nesto manje od tone. To je tek da imas sliku o redu velicina o kojima pricamo.
A meni je jasno sta su u antici mogli napraviti i na koju daljinu izbaciti (u idealnom slucaju), ali izgleda da nije tebi, pa pricas da je municija za katapult bila kamena kugla (ja sam namjerno naveo ovu od 25T).

To sto ti navodis za katapulte moze biti tacno (vjerujem da jeste), ali pokusaj onda zamisliti koliki ti protivteg (ako je za 300 funti trebalo 10t)treba da bi izbacio kugletinu od jedne tone (kazu da su one oko banjaluke jos teze, ali nisam siguran u to, dok ne bih stavio na papir).
I kako bi ti digao taj protivteg... da ne "lupam" dalje... fizikalno jeste izvodivo u teoriji, ali je u praksi jako zeznuto (koja je onda debljina te poluge) i nije uopste primjenjivo (ljudi koji dizu taj protivteg bi morali da trce vece razdaljine od udaljenosti samih meta...sporo, ranjivo i neefikasno). Nadam se da shvatas zasto se "teske" kugle nisu koristile u katapultu.

E ako smo sada zavrsili sa kuglama male tezine (do 400kg, jer i moja ofrlje metoda :D govori da je upitno realizovati katapult za nesto teze), sta cemo sa tezim kuglama?
Iz tog razloga i preskacem tvoja retoricka pitanja (i preuranjene zakljucke ;)) ;), jer mene od samog pocetka zanima za ove teske ;).
Ima li objasnjenja?
Opet ovaj... Pa lijepo sam te podučio gore, i šta ti opet nije jasno? Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije... A kamenje je obrađivano da bude okruglo pošto artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrična da bi išla tamo kud ti hoćeš a ne tamo kud ona žele. Hajde sad, pošto sam te ovako lijepo nasavjetovao, nemam više vremena za tvoje gluposti o municiji antičkih oruđa. Imaš pristup Internetu pa pravac Google - ne mogu ni ja više za tebe čitati, a i linkove sam ti one stavio pa nauči štagod prije nego što dođeš opet lupati po ovom forumu.
ama ti ba covjece veze nemas sa zivotom. kakvo bolan "gadjanje" sa katapultom na 250ak metara razdaljini? to su oni imali nisane nekakve, mozda snajperske okulare? kakva "artiljerijska zrna" bolan ne bio, sta to lupas covjece, to su tzv. HRIPE! Hripa = kamen, malo potezi, kad ga vidis da ti se sledi krv u zilama. Da nisu mozda jos i slifovali ta tvoja "artiljerijska zrna", mozda su u te svrhe jos koristili i neke masine na dziel-motore, glede poboljsanja preciznosti na 250 metara razdaljine? smijesan si, presmijesan... isto kao i vecina tvojih ostalih postova nemaju veze sa realnoscu, a kamoli sa nekakvim raciom na koji si se aman nalozio...
horoz

Post by horoz »

znanje wrote:

U Kur´anu Allah dz.s. preporucuje vjernicima da putuju po svijetu i vide znamenja koja su ostavili ljudi koji su postojali prije nas i kaze da su oni veca znamenja po zemlji ostavili od ljudi koji su stvoreni kasnije...
Ti ajeti cine da povjerujem kako nije nemoguce da su ljudi prije 12 000 godina gradili piramide sto da ne!!!
Dakle postojala se razvijenije civilizacije nego sto mi mozemo i zamisliti Allah zna , a nama je dato samo malo znanja !!!
Nisu ljudi vjerovali ni u potop, pa su pronađeni ostaci broda na Araratu.

O vezi Kur'ana i nauke imaš milion stranica. Nemoj se tek tako olako ismijavat'
znanje

Post by znanje »

visocicaguy wrote:
znanje wrote:
Sarafcina wrote:[E ako smo sada zavrsili sa kuglama male tezine (do 400kg, jer i moja ofrlje metoda :D govori da je upitno realizovati katapult za nesto teze), sta cemo sa tezim kuglama?
Ima li objasnjenja?
ama ti ba covjece veze nemas sa zivotom. kakvo bolan "gadjanje" sa katapultom na 250ak metara razdaljini? to su oni imali nisane nekakve, mozda snajperske okulare? kakva "artiljerijska zrna" bolan ne bio, sta to lupas covjece, to su tzv. HRIPE! Hripa = kamen, malo potezi, kad ga vidis da ti se sledi krv u zilama. Da nisu mozda jos i slifovali ta tvoja "artiljerijska zrna", mozda su u te svrhe jos koristili i neke masine na dziel-motore, glede poboljsanja preciznosti na 250 metara razdaljine? smijesan si, presmijesan... isto kao i vecina tvojih ostalih postova nemaju veze sa realnoscu, a kamoli sa nekakvim raciom na koji si se aman nalozio...
Pazi, nova ubleha. Hajde da se ne bih ponavljao evo ti copy-paste objašnjenja:

"Današnji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom dužine oko 15 m mogao dobacivati kamen težine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t" (Britannica)

"...Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije... A kamenje je obrađivano da bude okruglo pošto artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrična da bi išla tamo kud ti hoćeš a ne tamo kud ona žele." (znanje)

"...izmislili su ga inžinjerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - čak se zna i tačna godina - 399 p.n.e." (znanje) ...što upućuje na 2000 godina tradicije i znanja u korištenju katapulta.
znanje

Post by znanje »

horoz wrote:
znanje wrote:

Dokazi?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
znanje

Post by znanje »

horoz wrote:
znanje wrote:

Dokazi?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
upala

Post by upala »

@znanje

ti mi djelujes kao neki bolesni kompleksas!
ides iz krajnosti u krajnost...al da se vratimo piramidi

ako je onaj fini ciko neotkrije ti mu se eto radi svog dusevnog zadovoljstva u lice ismiji...sto da ne ako hoces i javno jer zaboga ti si na pocetku samom bio vidovit i znao da je visocica samo visocica

a ako je vec otkrije ja ti predlazem da se posvjetujes sa kakvim dobrim psihijatrom u vezi dusevne terapije
visocicaguy

Post by visocicaguy »

znanje wrote:
visocicaguy wrote:
znanje wrote: Opet ovaj... Pa lijepo sam te podučio gore, i šta ti opet nije jasno? Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije... A kamenje je obrađivano da bude okruglo pošto artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrična da bi išla tamo kud ti hoćeš a ne tamo kud ona žele. Hajde sad, pošto sam te ovako lijepo nasavjetovao, nemam više vremena za tvoje gluposti o municiji antičkih oruđa. Imaš pristup Internetu pa pravac Google - ne mogu ni ja više za tebe čitati, a i linkove sam ti one stavio pa nauči štagod prije nego što dođeš opet lupati po ovom forumu.

"Današnji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom dužine oko 15 m mogao dobacivati kamen težine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t" (Britannica)

"...Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije... A kamenje je obrađivano da bude okruglo pošto artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrična da bi išla tamo kud ti hoćeš a ne tamo kud ona žele." (znanje)

"...izmislili su ga inžinjerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - čak se zna i tačna godina - 399 p.n.e." (znanje) ...što upućuje na 2000 godina tradicije i znanja u korištenju katapulta.
ja govorim o tome da na takvu razdaljinu NIJE POTREBNO imati skoro idealnu kuglu, i ovdje govorimo o tackastoj simetriji, a ne osnoj. s obzirom na masu "djuleta", nije potrebno trositi energiju na uglacavanje povrsine, jer ce sama masa biti dovoljna za dovoljan potisak zraka pred djuletom kako ne bi skrenuo daleko sa trajektorije koju bi imao sa idealno obradjenom povrsinom (ako govorimo o daljinama reda 250ak metara).

dakle, da rezimiram: ako bacas djule od 150-200 kg na razdaljinu od 250ak metara, onda ces sa "ofrlje" obradjenim djuletom imati trajektoriju cija projekcija na tlu u odnosu na projekciju trajektorije koju bi imala kugla iste mase, a idealnog oblika (sfernog) nece odstupati vise od tek nekoliko stepeni (to se moze izracunati koliki je procentualni dobitak u preciznosti, pri cemu je (pi) radijana (uzimajuci ovu velicinu kao vektor, jer nam treba smijer) izmedju projekcija trajektorija totalna nepreciznost, a 0 radijana potpuna preciznost. Uz to mozda dodje neka nepreciznost u daljini, jer idealno kreirano djule ce doci vjerovatno par metara dalje zbog boljih karakteristika aerodinamicnosti. opet kad se to ukalkulise, a uz to uzme u obzir i nepreciznost samog stroja za gadjanje (katapult), kao i razliciti setovi (natezanja uzadi) pri ispaljivanju, sto takav nacin gadjanja cini skoro pa stohastickim, onda bih se usudio reci da jedna djule u odnosu na kuglu nema skoro nikakve prednosti glede preciznosti, a ako vec istrajavas u hipotezi da ima, onda ne mozes pobiti tvrdju da se ne isplati, jer ti za proizvodnju kugle treba barem desetorostruko vise vremena nego za proizvodnju "ofrlje" djuleta.

PS.: primjeti da ovdje ne govorimo o DOMETU, nego o PRECIZNOSTI, koja jedino moze opravdati koriscenje idealno obradjenih djuladi, kao sto su prikazani na slikama. prema tome nemoj se ponovo, u vezi ove diskusije vracati na ovo tvoje "Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije...", jer to produzivanje, skracivanje poluge, dodavanje i oduzimanje protuteze itd. ne doprinosi boljoj preciznosti, nego DOMETU
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 15:40, edited 1 time in total.
novalic

Post by novalic »

joj, nas leziljebovica ovdje, od kada se preseravamo, mogli smo je rukama otkopat'..
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:
Sarafcina wrote:
znanje wrote: Na tvrdoglavosti bi ti mogao zavidjeti i piramidalalalog: petominutna pretraga na Google vratila je npr. ovo:
gdje se navodi kako su katapulti izbacivali kamenje i od po 150 kg, pa zatim konjske le¹ine te razne druge predmete koje bi ¹to smradom ¹to vatrom a ¹to èistom kinetikom tjerale branitelje kula i utvrda na predaju. Kako inaèe misli¹ da su sve i jedna antièka i srednjevjekovna kula i gradina u Bosni zavr¹ile u ru¹evinama? (Ovo je retorièko pitanje, molim te nemoj poku¹avati dati obja¹njenje!)

Po¹to vidim da si ljubitelj antièkog oru¾ja, jo¹ par enciklopedijskih podataka: katapult su koristile i jedinice Aleksandra Makedonskog, a izmislili su ga in¾injerci Dionisija Starijeg, vladara Sicilije - èak se zna i taèna godina - 399 p.n.e. Britannica ima i ovaj podatak za fizièare-amatere kao ¹to si ti: "Modern experiments suggest that a trebuchet with an arm about 50 feet (15 metres) long would have been capable of throwing a 300-pound (135-kilogram) stone to a distance of 300 yards (275 metres); such a trebuchet would have had a counterpoise of about 10 tons." ili u prijevodu "Dana¹nji eksperimenti sugeriraju da je katapult s polugom du¾ine oko 15 m mogao dobacivati kamen te¾ine 135 kg na daljinu od 275 m; takav katapult bi trebao protivuteg od oko 10 t". Dakle, neupitno je postojanje tako masivne municije kakva je razbacana i ¹irom Bosne. I jo¹ jednom: kako su se sve i jedna utvrda u Bosni na¹le u ru¹evinama? (Retorièko pitanje - ne mora¹ odgovarati!)

Iako ne razumijem tvoj bijes, valjda ti je bilo lak¹e praviti se pametan nego provesti 5 minuta na Internetu, ¹ta li? Koja plitka pamet - pa ti si prevazi¹ao i idola svih piramida¹a...

Volio bih da mogu proniknuti u pamet tvoju i amaterovu, ¹ta je to ¹to vas ljudi tjera na pomisao da nauka poèinje s vama, i da ste upravo vi pozvani tumaèiti historiju civilizacija?

Ima li objasnjenja?
Opet ovaj... Pa lijepo sam te poduèio gore, i ¹ta ti opet nije jasno? Produ¾i ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivte¾u, pa æe¹ time mijenjati i elemente gaðanja, domet, vrstu i te¾inu municije... A kamenje je obraðivano da bude okruglo po¹to artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrièna da bi i¹la tamo kud ti hoæe¹ a ne tamo kud ona ¾ele. Hajde sad, po¹to sam te ovako lijepo nasavjetovao, nemam vi¹e vremena za tvoje gluposti o municiji antièkih oruða. Ima¹ pristup Internetu pa pravac Google - ne mogu ni ja vi¹e za tebe èitati, a i linkove sam ti one stavio pa nauèi ¹tagod prije nego ¹to doðe¹ opet lupati po ovom forumu.

Sam si trazio vraga :D
Rad je A=F*s
gdje su F sila u Njutnima
i s put na kojem sila djeluje.
da bi podigao 25000kg na visinu od jednog metra (s=1m), trebas savladati silu G=m*g (g=9.81m/s^2) priblizno 250 000 N. Da bi to uradio 100 puta manjom silom, put ti mora biti stotinu puta manji (rad mora biti jednak), dakle nekim mehanizmom (poluga je vec preglomazna, to bi bio sistem koturaca) moras djelovati silom od 2500N na putu od sto metara. 2500N je (masa od 250kg)... i mi jos uvijek pricamo o djuletu (municiji), a trebali bi dizati pritivteg, gdje ti kazes da je on za 150kg bio 10T.
Je li ti fakat ne kontas da katapult koji izbacuje 25T NE MOZES NAPRAVITI, a da on pri tome sluzi ikakvoj svrsi?
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 15:41, edited 1 time in total.
znanje

Post by znanje »

ludost wrote:...smijesno mi je i da se ovo 'znanje', koliko god se racionalnim predstavljalo, dalo navuci na taj tanak led... cuj, bogati, grcevite tvrdnje "u nauci nema demokracije"! naucne argumentacije na nivou "bistar si k'o miljacka poslije kise"! i slicno... pa se smijem :lol: ! trebam li tebe pitati za dozvolu kad cu se smijati?
Prvi navod je očigledan pa ga ne treba dokazivati. Drugi navod uopšte nije moj a ti dokaži da sam ja izvalio takvu glupost.
znanje

Post by znanje »

visocicaguy wrote:
znanje wrote:
visocicaguy wrote: ama ti ba covjece veze nemas sa zivotom. kakvo bolan "gadjanje" sa katapultom na 250ak metara razdaljini? to su oni imali nisane nekakve, mozda snajperske okulare? kakva "artiljerijska zrna" bolan ne bio, sta to lupas covjece, to su tzv. HRIPE! Hripa = kamen, malo potezi, kad ga vidis da ti se sledi krv u zilama. Da nisu mozda jos i slifovali ta tvoja "artiljerijska zrna", mozda su u te svrhe jos koristili i neke masine na dziel-motore, glede poboljsanja preciznosti na 250 metara razdaljine? smijesan si, presmijesan... isto kao i vecina tvojih ostalih postova nemaju veze sa realnoscu, a kamoli sa nekakvim raciom na koji si se aman nalozio...

ja govorim o tome da na takvu razdaljinu NIJE POTREBNO imati skoro idealnu kuglu, i ovdje govorimo o tackastoj simetriji, a ne osnoj. s obzirom na masu "djuleta", nije potrebno trositi energiju na uglacavanje povrsine, jer ce sama masa biti dovoljna za dovoljan potisak zraka pred djuletom kako ne bi skrenuo daleko sa trajektorije koju bi imao sa idealno obradjenom povrsinom (ako govorimo o daljinama reda 250ak metara).

dakle, da rezimiram: ako bacas djule od 150-200 kg na razdaljinu od 250ak metara, onda ces sa "ofrlje" obradjenim djuletom imati trajektoriju cija projekcija na tlu u odnosu na projekciju trajektorije koju bi imala kugla iste mase, a idealnog oblika (sfernog) nece odstupati vise od tek nekoliko stepeni (to se moze izracunati koliki je procentualni dobitak u preciznosti, pri cemu je (pi) radijana (uzimajuci ovu velicinu kao vektor, jer nam treba smijer) izmedju projekcija trajektorija totalna nepreciznost, a 0 radijana potpuna preciznost. Uz to mozda dodje neka nepreciznost u daljini, jer idealno kreirano djule ce doci vjerovatno par metara dalje zbog boljih karakteristika aerodinamicnosti. opet kad se to ukalkulise, a uz to uzme u obzir i nepreciznost samog stroja za gadjanje (katapult), kao i razliciti setovi (natezanja uzadi) pri ispaljivanju, sto takav nacin gadjanja cini skoro pa stohastickim, onda bih se usudio reci da jedna djule u odnosu na kuglu nema skoro nikakve prednosti glede preciznosti, a ako vec istrajavas u hipotezi da ima, onda ne mozes pobiti tvrdju da se ne isplati, jer ti za proizvodnju kugle treba barem desetorostruko vise vremena nego za proizvodnju "ofrlje" djuleta.]
A sad nam to sve tako lijepo napisano još sroči i u matematske izraze pa da te možda i razumijemo.
PS.: primjeti da ovdje ne govorimo o DOMETU, nego o PRECIZNOSTI, koja jedino moze opravdati koriscenje idealno obradjenih djuladi, kao sto su prikazani na slikama. prema tome nemoj se ponovo, u vezi ove diskusije vracati na ovo tvoje "Produži ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivtežu, pa ćeš time mijenjati i elemente gađanja, domet, vrstu i težinu municije...", jer to produzivanje, skracivanje poluge, dodavanje i oduzimanje protuteze itd. ne doprinosi boljoj preciznosti, nego DOMETU
Jesi li ti uopšte svjestan kakve gluposti lupaš? Pogriješi u dometu za 20% i pogriješio si u gađanju za 20%. Ili si možda stvarno toliko neuk da misliš da samo uglovna a ne i položajna preciznost utječe na preciznost gađanja? :lol:
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Najnovije vijesti u vezi piramide, postavio sam pitanja osmanagichu i dobio sam odgovor
----- Original Message -----
From: Moje ime
To: info@alternativnahistorijacom
Sent: Monday, November 14, 2005 6:40 AM
Subject: Pitanja u vezi Bosanske piramide

Gosp. Osmanagichu, cijenim vash rad i trud na dokazivanju postajanje
bosanske piramide i podrzavam vas 100 % u tome i zelim vam srecu i uspjeh

Mene interesuje, kako ce se piramida odkopavati na proljece ako se ne nadju
finansijska sredstva , dali ste stupili u kontakt sa nekim stranim
organizacijama koje mozda zele da to finansiraju ????

Ako se smije znati , sta vi planirate raditi na ovom projeku bosanska
piramida u toku zime do aprila, dali mislite prezentirati dokaze o
postajanju piramide u drugim zemljama ????

Kolike su sanse da se pronadju finansijska sredstva za odkop na proljece
????

Mnogi od nas jedva cekaju proljece i odkop, ja sam pratio svaki dan
desavanja od kako ste objavili za piramidu

zelim vam uspjeh u radu i nadam se da ce zidovi piramide ugledati svjetlo
dana na proljece

Semirov odgovor
Zdravo "moje ime"

U ovom momentu radimo na nekoliko stvari. Dovrsava se geoloski izvjestaj koji ce se javno objaviti I koji pokazuje da je nedvojbeno kamena struktura ispod Visocice sagradjena ljudskom rukom; u proceduri je zakonsko proglasenje zemljista posebnim drzavnim interesom; priprema se trodiemnzionalna projekcija piramide; pripremaju se tri projektna tima za proljece (plato, zidovi piramide, podzemni kompleks).

Sto se para tice tu se ne brinem. Iza Nove godine cemo pristupiti osnivanju Fondacije koja ce prikupiti dovoljno za nastavak radova. Koliko para? To nije bitno. Dovoljno je entuzijazma I medijske paznje da se, I sa minimumom sredstava. piramida ukaze svijetu.

Srdacan pozdrav,

Semir
visocicaguy

Post by visocicaguy »

Jesi li ti uopšte svjestan kakve gluposti lupaš? Pogriješi u dometu za 20% i pogriješio si u gađanju za 20%. Ili si možda stvarno toliko neuk da misliš da samo uglovna a ne i položajna preciznost utječe na preciznost gađanja?
procitaj ponovo sto sam napisao, pa onda shvati da sam govorio i o nepreciznosti u daljinu. a onda procitaj ono sto slijedi iza toga. pa razmisli...ako ne shvatis opet razmisli, pa popij casu mlijeka, pa razmisli...skontat ces, vjerujemo u tebe
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Opet ovaj... Pa lijepo sam te poduèio gore, i ¹ta ti opet nije jasno? Produ¾i ili skrati polugu, dodaj ili oduzmi protivte¾u, pa æe¹ time mijenjati i elemente gaðanja, domet, vrstu i te¾inu municije... A kamenje je obraðivano da bude okruglo po¹to artiljerijska zrna trebaju biti osno simetrièna da bi i¹la tamo kud ti hoæe¹ a ne tamo kud ona ¾ele. Hajde sad, po¹to sam te ovako lijepo nasavjetovao, nemam vi¹e vremena za tvoje gluposti o municiji antièkih oruða. Ima¹ pristup Internetu pa pravac Google - ne mogu ni ja vi¹e za tebe èitati, a i linkove sam ti one stavio pa nauèi ¹tagod prije nego ¹to doðe¹ opet lupati po ovom forumu.

Gluposti o municiji si samo ti i iznosio ;). Meni ni u snu ne bi palo na pamet da je postojao katapult koji moze izbaciti 25T na razumnu i svrsishodnu udaljenost.
Inace, katapult je samo pocetak onoga sta te vec ceka :). On mi se najvise svidio ;). Zbog poluge :D. Ne brini, doci cemo i do ostalih teza koje si naveo, samo nam malo vremena i sabura treba :D.

Katapult je orudje na principu poluge (to vec znas ;)).
Na kracem kraju poluge se nalazi djule, a na duzem protivteg.
Ono sto mozda jos ne znas (spada u elementarnu fiziku prvog srednje) je to da bi djule izbacio na odredjenu daljinu, trebas djuletu dati odredjenu pocetnu brzinu (lekcija kosi hitac, bilo koji udzbenik fizike za prvi srednje).
Da bi mu dao tu neku brzinu v (ubrzao ga s nula na v) moras imati silu koja ce savladati tezinu tog tereta i sa razlikom u sili, dati mu ubrzanje kojim ce u kranjoj tacci imati brzinu v.
To postizes protivtegom i polugom (ovo je elementarni dizajn, bez elemenata gadjanja-samo nek baci sto dalje).

Osnovni problemi su:
- poluga mora izdrzati naprezanja (u osloncu zbirno djeluju obje tezine)
- konstrukcija mora izdrzati (preko oslonca se djelovanje prenosi i na konstrukciju)
- protivteg moras nekako podici na odredjenu visinu (sto je duza poluga, ta je duzina veca...na mostu dobijes na cupriji gubis ;))

Povrsna analiza ovih problema ukazuje:
Poluga koja bi na kracem kraju (djule) nosila 25T, a na duzem makar 4 puta vise dakle 100T (upravo ti za djule od 150kg navodis protivteg od 10t, odnos je 1:50, dakle idem u tvoju korist)... meni predstavlja naucnu fantastiku. Ako tebi ne predstavlja, predlazem da apliciras za Nobelovu nagradu.
Kao dokaz postojanja jedne takve grede prihvatam i bilo sta od Osmanagica (ovo cak ni on ne bi tvrdio). Ako ima neki gradjevinac ili masinac, pa da nam dadne nezavisan proracun jedne takve grede, bio bih zahvalan. Ja bih morao prelistati koju knjigu...i mozda bih uradio i to da znam da ce mi znanje vjerovati.

Pokretna konstrukcija koja nosi 125T tereta je ... i sama dosta teska. Zamisli neku srednjovjekovnu vojsku koja sa sobom voza makar jedan toliki katapult. I da od cijele te zajebancije do danas imamo samo jedan jedini trag. Municiju. Toliki katapult, a da ga se niko i ne sjeca niti zabiljezi nesto o njemu (naravno, to nije dokaz da nije postojao, ali :D ... bujrum, budi sad "naucnik" pa mi se pozovi na tu logiku :) )

I onda ti dodje jos jedan veliki problem. Kako podici protivteg na visinu od 15m?

F=m*g= 100000 kg *10 m/s^2 (sa ovolikim brojevima, smijemo i priblizno ;) )
s=15m

Rad koji treba izvrsiti je:

A=F*s= 1*10^6N*15m= 1,5*10^7 J= 1 500 000J
----------------------------------------------------------------------

Ti odaberi kakav hoces mehanizam i stavi sve sto znas, ali taj rad A moras izvrsiti.
Svi obicno biraju sistem koturaca i konopaca. Odaberi kakav god hoces sistem (nema uticaja na racun). Odaberi sebi i 100 ljudi (stotinu konja jeste jace, ali ih je nemoguce koordinirati) i svakog optereti sa 500N (kao da nosi vrecu od 50kg) i nekako natjeraj da vuku konopce i trce (brzina je vrlina) (ovo je sve jos uvijek jako optimisticno, cak previse, ali ja idem sa zaokruzenjima u, za tebe, sigurnu stranu).
Kada to sve slozis A=1 500 000J=100insana*500N*x
(x je nova duzina puta djelovanja iliti put trcanja ovih sto ljudi)
dobijes da je
x=300m, i to u jednom pravcu.
sto je jaaaako duga udaljenost. Zamisli koliko djuladi mozes ispaliti za sat vremena?
Toliko da bi vise stete nanio da svima podijelis pracke pa da gadjaju.

Dakle, da konacno zakljucimo sa katapultom.
Stranice koje si donio navode katapulte koji ispaljuju djulad do 150kg.
A ja te od pocetka pitam za kugle koje su puno teze (jedno 150 puta). Imas gore racun (fizika iz osnovne skole, lekcije: rad sile i jednostavne masine), pa slobodno pokazi tu polugu ili nacin na koji ces izvrsiti rad od 1 500 000J, a da ima smisla.

Naravno, ako imas neki dokaz da je postojao katapult koji je ispaljivao 25T, sa protivtegom od makar 100T (jos uvijek smo daleko od tvog odnosa 1:50, znaci jos uvijek vucem u tvoju korist), volio bih da ga izneses.
Jer, za sada ja znam (jer to racun pokazuje) da takav katapult ne postoji, niti je mogao postojati, dok ti vjerujes (samo zato sto ti ide u korist) da je postojao. (Ovo mozda mozes oboriti samo pozivanjem na Atlantidjane :D)
Ja egzaktnim racunom pobijam (da postavimo uslove na protivteg, tek bi se tada hvatali za glavu, odnos bi bio bas tu negdje 1:50ikusur) tvoju hipotezu da je mogao postojati takav katapult. Trenutna situacija je kao da ti ja kazem da stojadin ne moze ici 220km/h, a ti mi kazes da si ga vidio da ide 130km/h. I onda nesto supljiras i kazes mi "idi pa vidi na internetu" ;).

A ako ti nemas dokaz
(mogao sam i ja tebi reci "idi na google i obrazuj se, pa ces vidjeti da ima piramida" ),
ocekujem da se konacno izvinis Semiru zbog ove teze, pa da idemo na slijedecu ;) :D
Ono... ne moras se ti izviniti, ali bilo bi ljudski.
Sad ionako svako vidi da si s katapultom pritjeran uz zid ;).

Prenj, vjerujes li mu ti za katapult? :)
Ako vjerujes ;) cime te je naveo? ;)
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:

Gluposti o municiji si samo ti i iznosio ;). Meni ni u snu ne bi palo na pamet da je postojao katapult koji moze izbaciti 25T na razumnu i svrsishodnu udaljenost.
Inace, katapult je samo pocetak onoga sta te vec ceka :). On mi se najvise svidio ;). Zbog poluge :D. Ne brini, doci cemo i do ostalih teza koje si naveo, samo nam malo vremena i sabura treba :D.

Katapult je orudje na principu poluge (to vec znas ;)).
Na kracem kraju poluge se nalazi djule, a na duzem protivteg.
Ono sto mozda jos ne znas (spada u elementarnu fiziku prvog srednje) je to da bi djule izbacio na odredjenu daljinu, trebas djuletu dati odredjenu pocetnu brzinu (lekcija kosi hitac, bilo koji udzbenik fizike za prvi srednje).
Da bi mu dao tu neku brzinu v (ubrzao ga s nula na v) moras imati silu koja ce savladati tezinu tog tereta i sa razlikom u sili, dati mu ubrzanje kojim ce u kranjoj tacci imati brzinu v.
To postizes protivtegom i polugom (ovo je elementarni dizajn, bez elemenata gadjanja-samo nek baci sto dalje).

Osnovni problemi su:
- poluga mora izdrzati naprezanja (u osloncu zbirno djeluju obje tezine)
- konstrukcija mora izdrzati (preko oslonca se djelovanje prenosi i na konstrukciju)
- protivteg moras nekako podici na odredjenu visinu (sto je duza poluga, ta je duzina veca...na mostu dobijes na cupriji gubis ;))

Povrsna analiza ovih problema ukazuje:
Poluga koja bi na kracem kraju (djule) nosila 25T, a na duzem makar 4 puta vise dakle 100T (upravo ti za djule od 150kg navodis protivteg od 10t, odnos je 1:50, dakle idem u tvoju korist)... meni predstavlja naucnu fantastiku. Ako tebi ne predstavlja, predlazem da apliciras za Nobelovu nagradu.
Kao dokaz postojanja jedne takve grede prihvatam i bilo sta od Osmanagica (ovo cak ni on ne bi tvrdio). Ako ima neki gradjevinac ili masinac, pa da nam dadne nezavisan proracun jedne takve grede, bio bih zahvalan. Ja bih morao prelistati koju knjigu...i mozda bih uradio i to da znam da ce mi znanje vjerovati.

Pokretna konstrukcija koja nosi 125T tereta je ... i sama dosta teska. Zamisli neku srednjovjekovnu vojsku koja sa sobom voza makar jedan toliki katapult. I da od cijele te zajebancije do danas imamo samo jedan jedini trag. Municiju. Toliki katapult, a da ga se niko i ne sjeca niti zabiljezi nesto o njemu (naravno, to nije dokaz da nije postojao, ali :D ... bujrum, budi sad "naucnik" pa mi se pozovi na tu logiku :) )

I onda ti dodje jos jedan veliki problem. Kako podici protivteg na visinu od 15m?

F=m*g= 100000 kg *10 m/s^2 (sa ovolikim brojevima, smijemo i priblizno ;) )
s=15m

Rad koji treba izvrsiti je:

A=F*s= 1*10^6N*15m= 1,5*10^7 J= 1 500 000J
----------------------------------------------------------------------

Ti odaberi kakav hoces mehanizam i stavi sve sto znas, ali taj rad A moras izvrsiti.
Svi obicno biraju sistem koturaca i konopaca. Odaberi kakav god hoces sistem (nema uticaja na racun). Odaberi sebi i 100 ljudi (stotinu konja jeste jace, ali ih je nemoguce koordinirati) i svakog optereti sa 500N (kao da nosi vrecu od 50kg) i nekako natjeraj da vuku konopce i trce (brzina je vrlina) (ovo je sve jos uvijek jako optimisticno, cak previse, ali ja idem sa zaokruzenjima u, za tebe, sigurnu stranu).
Kada to sve slozis A=1 500 000J=100insana*500N*x
(x je nova duzina puta djelovanja iliti put trcanja ovih sto ljudi)
dobijes da je
x=300m, i to u jednom pravcu.
sto je jaaaako duga udaljenost. Zamisli koliko djuladi mozes ispaliti za sat vremena?
Toliko da bi vise stete nanio da svima podijelis pracke pa da gadjaju.

Dakle, da konacno zakljucimo sa katapultom.
Stranice koje si donio navode katapulte koji ispaljuju djulad do 150kg.
A ja te od pocetka pitam za kugle koje su puno teze (jedno 150 puta). Imas gore racun (fizika iz osnovne skole, lekcije: rad sile i jednostavne masine), pa slobodno pokazi tu polugu ili nacin na koji ces izvrsiti rad od 1 500 000J, a da ima smisla.

Naravno, ako imas neki dokaz da je postojao katapult koji je ispaljivao 25T, sa protivtegom od makar 100T (jos uvijek smo daleko od tvog odnosa 1:50, znaci jos uvijek vucem u tvoju korist), volio bih da ga izneses.
Jer, za sada ja znam (jer to racun pokazuje) da takav katapult ne postoji, niti je mogao postojati, dok ti vjerujes (samo zato sto ti ide u korist) da je postojao. (Ovo mozda mozes oboriti samo pozivanjem na Atlantidjane :D)
Ja egzaktnim racunom pobijam (da postavimo uslove na protivteg, tek bi se tada hvatali za glavu, odnos bi bio bas tu negdje 1:50ikusur) tvoju hipotezu da je mogao postojati takav katapult. Trenutna situacija je kao da ti ja kazem da stojadin ne moze ici 220km/h, a ti mi kazes da si ga vidio da ide 130km/h. I onda nesto supljiras i kazes mi "idi pa vidi na internetu" ;).

A ako ti nemas dokaz
(mogao sam i ja tebi reci "idi na google i obrazuj se, pa ces vidjeti da ima piramida" ),
ocekujem da se konacno izvinis Semiru zbog ove teze, pa da idemo na slijedecu ;) :D
Ono... ne moras se ti izviniti, ali bilo bi ljudski.
Sad ionako svako vidi da si s katapultom pritjeran uz zid ;).

Prenj, vjerujes li mu ti za katapult? :)
Ako vjerujes ;) cime te je naveo? ;)
Pazi malca što mu popustiše živci. Sreća tvoja pa sam ovako doronamjeran i prosvjetiteljski nastrojen. Međutim problem je što ti baš kao i tvoj idol nabacaš kamaru kvazinaučnih izraza i potom očekuješ da ćeš samim tim impresionirati neuku publiku željnu čudesa. Tako da nema suštinske razlike između tebe - amatera tehničkih nauka, i njega - amatera društvenih nauka. Obojica lupate k'o maksim po diviziji. Inače ste se odlično našli - predlažem da osnujete Akademiju kvazinauka BiH. Što se nauka tiče, he he, kako bi ti meni okin'o na godinu... Nego, kojih crnih 25 tona? Jesi li to sam mjerio na kantaru kod babe u selu, ili ti je piramidalalalog rek'o da toliko teže? :razz:
mosor1

Post by mosor1 »

El-bosniaco wrote: Semirov odgovor Sto se para tice tu se ne brinem. Iza Nove godine cemo pristupiti osnivanju Fondacije koja ce prikupiti dovoljno za nastavak radova. Koliko para? To nije bitno. Dovoljno je entuzijazma I medijske paznje da se, I sa minimumom sredstava. piramida ukaze svijetu.
Cijena? Prava sitnica. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
Image
znanje

Post by znanje »

mosor1 wrote:
El-bosniaco wrote: Semirov odgovor Sto se para tice tu se ne brinem. Iza Nove godine cemo pristupiti osnivanju Fondacije koja ce prikupiti dovoljno za nastavak radova. Koliko para? To nije bitno. Dovoljno je entuzijazma I medijske paznje da se, I sa minimumom sredstava. piramida ukaze svijetu.
Cijena? Prava sitnica. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
Image
E, što se slatko ismijah. :thumbup:
Prenj

Post by Prenj »

El-bosniaco wrote: ...
Mnogi od nas jedva cekaju proljece i odkop ...
...
:lol: :lol: :lol:
ludost

Post by ludost »

---
Last edited by ludost on 05/02/2006 15:42, edited 1 time in total.
Locked