Trappist wrote: ↑06/04/2023 14:55
Hakiz wrote: ↑06/04/2023 14:52
Moj daidža umro od moždanog, rano, nije puši ni pio. Tetak od srčanog, takođe ni pušio ni pio. Itd.
Ja sam nepušač i protivnik pušenja. Ali, ti anegdotalni primjeri se uvijek mogu opovrgnuti drugim anegdotalnim primjerima. Anegdotalan primjer je "Znam jednog, u familiji rođak" i slični.
Zato je statistika bitna. Ona i jeste razlog da države kažu: Izgubljeni profit i produktivnot zbog bolovanja, kao i troškovi liječenja izazvanih pušenjem su skuplji nego zarada od poreza na pušenje, zato ga zabranjujemo.
Sve ostalo je priča pored kamina uz porto, cigaru i čokoladu.
"Cigarette smoking remains the leading cause of preventable disease and death in the United States.
Cigarette smoking kills more than 480,000 Americans each year.1 Cigarette smoking cost the United States more than $600 billion in 2018, including more than $240 billion in healthcare spending and nearly $372 billion in lost productivity."
480 hiljada amera umre svake godine od pusenja, a posljedice pusenja kostaju ameriku vise od 600 biliona godisnje. I treba nekome jos neko dodatno objasnjenje sto je u svakoj iole naprednoj drzavi zabranjeno pusenje u zatvorenim prostorijama ?
Imaš u toj Americi i gradova u kojima je zabranjeno pušenje i na ulici. Smiješ pušiti samo u svom privatnom prostoru u kojem nema maloljetnika itd.
Pušenje je preskupo za državu i to je jedini razlog zabrane. Ne da ljudi budu zdravi. Kada bi ljudi i pored bolesti izazvanih pušenjem bili sposobni raditi kao kada ne puše, ne bi državu zabolio tješitelj što su bolesni.
Sve je u novcu. Feminizam je postao OK kada je Harrods izračunao koliko će imati vei profit kada bi žene imale svoj novac i trošile ga. Djeca, pogotovo tinejdžeri su dobili prava kada su trgovci skontali da djeca i tinejdžeti nemaju kontrolu i vrše pritisak na svoje roditelje da im kupuju, a kada imaju svoj novac, sami ga troše. Ta ko su i LGBT pokret i ekologija i svi postali društveni prihvatljivi kada se skontalo kako od toga zaraditi. Sve je u novcu, Ako nep ostoji očita veza nečega i zarade, ne znači da je nema, samo ej dobro skrivena. Čak se i od terorizma zarađuje, ima na TED dobar video koji govori kako terorističke grupe zarađuju. Doduše, terorizam ne može biti društveno prihvatljv jer direktno ubija "nedužne", ali neko iz pozadine zarađuje.
Tako da, ako želite otkriti zašto, samo pratite novac.
To važi i za zabranu pušenja.
Benefiti za zdravlje su samo slučajna nuspojava, svojevrsna ironična "kolateralna šteta".