Dešavanja u EU
- TriDe
#1151 Re: Dešavanja u EU
Nije poenta samo rintat kod Hase u BiH, već pokrenut nešto u svom na svom.
To sto će sada opet neki reći nema ništa kod nas, ne zanima me.
Ja znam sta je tuđina, zima od pola godine, trka, frka, nalazi itd.
Ko voli nek izvoli. Idi druže pa radi i zaradi kod Hansa.
Ali nešto je zanimljivo, većinom će srati na Bosnu oni koji iz nje nisu metra kročili. Puna usta im EU, a ne mogu dobaciti do granice.
Nabešali godina, puna mjesina i brze bolje da nešto oblate.
Danas svak može vani, slobodno evo dat ću vam ja neke kontakte. Čak nekima ni jezik ne treba. Široko vam polje.
To sto će sada opet neki reći nema ništa kod nas, ne zanima me.
Ja znam sta je tuđina, zima od pola godine, trka, frka, nalazi itd.
Ko voli nek izvoli. Idi druže pa radi i zaradi kod Hansa.
Ali nešto je zanimljivo, većinom će srati na Bosnu oni koji iz nje nisu metra kročili. Puna usta im EU, a ne mogu dobaciti do granice.
Nabešali godina, puna mjesina i brze bolje da nešto oblate.
Danas svak može vani, slobodno evo dat ću vam ja neke kontakte. Čak nekima ni jezik ne treba. Široko vam polje.
- Point.
#1152 Re: Dešavanja u EU
BiH ako bi ušla u EU to bi pokrenulo ulaganja u nju, milijarde iz fondova itd ne ni bilo potrebe napuštati.
- escobar__
#1153 Re: Dešavanja u EU
Ma napuštaju je i sad, bezveze priča ba.
- Point.
#1154 Re: Dešavanja u EU
Napušta sad, al kad bi se standard popravio, došla ulaganja, pare, digao kvalitet života? To se sve dobija kada si član unije.
- dječak sa šibicama
#1155 Re: Dešavanja u EU
Ulazak u EU, pa i ovaj "ograniceni" sto se nudi, donosi slobodne granice i tek tada pravi odliv radnika. Vec vidjeno u svakoj novoj clanici.
Dobra stvar je sto se nakon par godina, pocnu vracati, Rumunija, Poljska, Hrvatska imaju veliki talas povratnika. Jer se stanje u drzavi popravilo, a u Njemackoj vise nije tako dobro kao prije.
BiH je i ovako izgubila mnogo ljudi, Slovenija i Njemacka su progutale preko 200000 BH drzavljana u posljednjih desetak godina. I to su sluzbeni podaci njihovih migracijskih sluzbi. Ali rizik sa EU se isplati, na kraju ce doci nazad mnogi od tih sto odu. Ovako, sumnjam da ce se vracati ljudi u drzavu koja nije u EU i u ovakvom je losem stanju kao nasa.
Dobra stvar je sto se nakon par godina, pocnu vracati, Rumunija, Poljska, Hrvatska imaju veliki talas povratnika. Jer se stanje u drzavi popravilo, a u Njemackoj vise nije tako dobro kao prije.
BiH je i ovako izgubila mnogo ljudi, Slovenija i Njemacka su progutale preko 200000 BH drzavljana u posljednjih desetak godina. I to su sluzbeni podaci njihovih migracijskih sluzbi. Ali rizik sa EU se isplati, na kraju ce doci nazad mnogi od tih sto odu. Ovako, sumnjam da ce se vracati ljudi u drzavu koja nije u EU i u ovakvom je losem stanju kao nasa.
- Ozimician
#1156 Re: Dešavanja u EU
Otisao je svako ko je htio da ode, migracioni saldo je drasticno opao. Ulazak u EU to ne bi promjenio mnogo, vise bi uticao da na povratak - nego na odlazak, jer kad imas EU papire - mozes se saltati tamo-vamo, a kad nemas, onda moras sve napustiti i ako opet zelis otici, moras ponovo ispocetka sav proces, i to je jedan od razloga zasto se mnogi ne odlucuju na povratak.
- dječak sa šibicama
#1157 Re: Dešavanja u EU
Nije otisao svako ko je htio jer kao slobodni EU gradjanin mozes naci puno bolje poslove od "pranja guzica".
Sto se vidjelo u svakoj novoj clanici, bukvalno je iz svake krenuo val radnika poslije ulaska u EU. Cak i Slovenija je imala odliv a uvijek su vazili za stabilnu ekonomiju za razliku od postpristupne Bugarske, Poljske, Rumunije, Hrvatske.
Imas jednaka pravo kao i gradjani EU, dakle mozes birati poslove. Primjer kojem sam svjedocio, vozaci kamiona sa EU papirima mogu izmisljati sta ce raditi, dok nonEU gradjani nemaju veliki izbor i uglavnom su teski irgeti jer EU gradjani ne zele raditi te najgore poslove gdje se radi 24 sata i radi se fizicki posao, prljav posao na kadama ili pokretnim podovima, sa smecem, otpacima, zitaricama i slicno.
Sto se vidjelo u svakoj novoj clanici, bukvalno je iz svake krenuo val radnika poslije ulaska u EU. Cak i Slovenija je imala odliv a uvijek su vazili za stabilnu ekonomiju za razliku od postpristupne Bugarske, Poljske, Rumunije, Hrvatske.
Imas jednaka pravo kao i gradjani EU, dakle mozes birati poslove. Primjer kojem sam svjedocio, vozaci kamiona sa EU papirima mogu izmisljati sta ce raditi, dok nonEU gradjani nemaju veliki izbor i uglavnom su teski irgeti jer EU gradjani ne zele raditi te najgore poslove gdje se radi 24 sata i radi se fizicki posao, prljav posao na kadama ili pokretnim podovima, sa smecem, otpacima, zitaricama i slicno.
-
Hakiz
#1158 Re: Dešavanja u EU
Kako bi naš narod podnio 3 Eura na paketić sa Temu koji košta 1 Euro?
Eto razlog protiv EU.
Eto razlog protiv EU.
- Ozimician
#1159 Re: Dešavanja u EU
Sve sto si naveo - vrijedi zapravo obrnuto.
Ne znam odakle ti crpis te podatke.
Da bi jedan Bosanac sa BH pasosem dosao u Njemacku npr. on mora dobiti odobrenje od njihovog biroa za zaposljavanja i ponudjena plata mora da ispuni odredjeni iznos, bez toga on ne moze da dobije vizu uopste. Isto tako, da jedan Bosanac dobije trajni boravak u Njemackoj, on mora savladati jezik na B1 nivou i odnedavno polagati i integracioni test. Prosjecan Bosanac u Njemackoj danas bolje govori njemacki od prosjecnog Rumuna, Bugara, Madjara, pa i Hrvata. - ne zato sto zeli, nego jer je morao da nauci, inace nema ostati tu.
Najvece afere za rad na crno i zlouptrebe sistema su upravo iz ovih novih EU clanica, upravo jer su prema njima kontrole najslabije.
Vozaci sa EU papirima su jedino zanimljivi za firme iz BiH i Srbije; EU firme sredjuju radnu/boravisnu dozvolu i onda nikakve razlike nema bio EU ili nonEU vozac.
Ne znam odakle ti crpis te podatke.
Da bi jedan Bosanac sa BH pasosem dosao u Njemacku npr. on mora dobiti odobrenje od njihovog biroa za zaposljavanja i ponudjena plata mora da ispuni odredjeni iznos, bez toga on ne moze da dobije vizu uopste. Isto tako, da jedan Bosanac dobije trajni boravak u Njemackoj, on mora savladati jezik na B1 nivou i odnedavno polagati i integracioni test. Prosjecan Bosanac u Njemackoj danas bolje govori njemacki od prosjecnog Rumuna, Bugara, Madjara, pa i Hrvata. - ne zato sto zeli, nego jer je morao da nauci, inace nema ostati tu.
Najvece afere za rad na crno i zlouptrebe sistema su upravo iz ovih novih EU clanica, upravo jer su prema njima kontrole najslabije.
Vozaci sa EU papirima su jedino zanimljivi za firme iz BiH i Srbije; EU firme sredjuju radnu/boravisnu dozvolu i onda nikakve razlike nema bio EU ili nonEU vozac.
- dječak sa šibicama
#1160 Re: Dešavanja u EU
Naravno da ima razlike, ta radio sam to.
Ali dobro, vrijeme ce pokazati, ako ikada BiH udje u EU.
Ali dobro, vrijeme ce pokazati, ako ikada BiH udje u EU.
- escobar__
#1161 Re: Dešavanja u EU
I ja sam mišljenja da ne bi bilo drastičnog iseljavanja po ulasku Bosne i Hercegovine u EU jer, kako forumaš iznad reče, ko je htio otići je već vani (ili se do sad vratio nazad).
Hrvati ionako imaju EU pasoš, ostalima je u periodu od 2015. bilo relativno olakšano otići (kroz razne odredbe uključujući najpopularniju za ZB).
Hrvati ionako imaju EU pasoš, ostalima je u periodu od 2015. bilo relativno olakšano otići (kroz razne odredbe uključujući najpopularniju za ZB).
- TriDe
#1162 Re: Dešavanja u EU
Da je mogla, BiH bi ušla. Nije jer politika blokira, a to EU zna i prave se blesavi.
Da smo sekund složni barem mi Bošnje u Federaciji, napravili bi malu Švicu.
Ali i ovako, BiH ima dušu. Zemlja u kojoj se za malo novca možeš kvalitetno najesti.
Po Njemačkoj ti svaki dan treba kesa od 30 eura za dvoje. Nemaju tečnog jogurta, nemaš hljeba koji ne lomi zuba. U stvari imaš onaj 2 eura narezan u kesi od par šnita.
Nemaš kuhano osim u centru grada, a pekare Backstube i Hasi gluho bilo. Zubolom.
I onda radis pet god da doneseš doma možda 30000 evra i slomljen zivot. Tamo imas auto na kreditu i zelju za odmorom.
Ne hrle naši bezveze svako malo u BiH na odmor.
Yebo EU.
Ali i ovako, BiH ima dušu. Zemlja u kojoj se za malo novca možeš kvalitetno najesti.
Po Njemačkoj ti svaki dan treba kesa od 30 eura za dvoje. Nemaju tečnog jogurta, nemaš hljeba koji ne lomi zuba. U stvari imaš onaj 2 eura narezan u kesi od par šnita.
Nemaš kuhano osim u centru grada, a pekare Backstube i Hasi gluho bilo. Zubolom.
I onda radis pet god da doneseš doma možda 30000 evra i slomljen zivot. Tamo imas auto na kreditu i zelju za odmorom.
Yebo EU.
- eltroxin
#1163 Re: Dešavanja u EU
Dajte da se organizujemo, da svabama hljeba posaljemo. I jogurta.
-
Osmi Socrates
#1164 Re: Dešavanja u EU
Pa gdje nađe Nijemcima hljeb da kritikuje?
Preko 3000 različitih vrsta hljeba u Njemačkoj, i on ne može naći jedan da njemu valja.
Preko 3000 različitih vrsta hljeba u Njemačkoj, i on ne može naći jedan da njemu valja.
- Point.
#1165 Re: Dešavanja u EU
Jarane, ti nemaš pojma o čemu pišeš. Nema tečnog jogurtaTriDe wrote: ↑08/06/2026 00:16 Da je mogla, BiH bi ušla. Nije jer politika blokira, a to EU zna i prave se blesavi.
Yebo EU.
Šta nam, EU je crna rupa gdje nema ni jogurta ni mehkog hljeba.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1166 Re: Dešavanja u EU
https://www.vaticannews.va/hr/papa/news ... elovo.html
vera u europi je mrtva
1 200 000 ljudi na misi s papom u nedjelju
vera u europi je mrtva
1 200 000 ljudi na misi s papom u nedjelju
- TriDe
#1167 Re: Dešavanja u EU
Edeka i Peny, znači dva od 4 glavna centra nemaju tečni jogurt. Ima kefir, ajran i jogurt za kašiku.Point. wrote: ↑08/06/2026 05:38Jarane, ti nemaš pojma o čemu pišeš. Nema tečnog jogurtaTriDe wrote: ↑08/06/2026 00:16 Da je mogla, BiH bi ušla. Nije jer politika blokira, a to EU zna i prave se blesavi.
Yebo EU.![]()
Šta nam, EU je crna rupa gdje nema ni jogurta ni mehkog hljeba.
Hljeb ima tvrdi, crni i bijeli u pakarama a u marketima izrezane šnite. 6 tih snita 2 eura.
Suština posta jeste da se Bošnjo teško može naviknut na njemačku hranu. Svaki dan ti treba 30 eura za tri obroka, dvije osobe, i to ako dvaput dnevno kuhaš.
Običan im krumpir kg dva eura. BIO je skuplji.
Možeš ti i za 20 eura u Peniju se namirit ali to je ono da se loše hraniš.
Odite pa probajte. Prva godina je zabavna, kasnije izgubite kile i rahatluk.
Bezveze ovdje raspravljamo. Kome se sviđa neka ide. Sto uopšte živite u BiH ako vam ne valja. Jel se možda plašite promjena.
- dječak sa šibicama
#1168 Re: Dešavanja u EU
Hilfe-bitte.ba skupljamo pare za Nijemce
- TriDe
#1169 Re: Dešavanja u EU
Bošnjo živi elegantno, dostojanstveno i ne želi se patit. Zato za 5 godina imaš malo crkavice sa strane.
A vi šaljite pare Švabama, vidio sam ih, suhi i gladni i žedni, a dobar dio vraća flaše.
A vi šaljite pare Švabama, vidio sam ih, suhi i gladni i žedni, a dobar dio vraća flaše.
- Point.
#1170 Re: Dešavanja u EU
A jest frajer zapeo za jogurt i još mrtvo hladno napravi od Njemačke Biafru gdje svi hodaju mršavi i neuhranjeni ko štiglici.
-
geoxx
#1171 Re: Dešavanja u EU
Zasto imam osjecaj da su nekog ovdje sutnuli iz Njemacke jer nije znao ekser zakucati? 
- Point.
#1172 Re: Dešavanja u EU
Ko što je Kolindi falio jogurt u Jugoslaviji, tako i ovom liku u Njemačkoj 
- eltroxin
#1173 Re: Dešavanja u EU
Meni ovaj pacenik baca na Zviza. Samo elegantno i dostojanstveno.
- eltroxin
- JohnnyS
#1175 Re: Dešavanja u EU
Kolinda jesi li to ti? Ni ona nije jogurta imalaTriDe wrote: ↑08/06/2026 00:16 Da je mogla, BiH bi ušla. Nije jer politika blokira, a to EU zna i prave se blesavi.
Yebo EU.