Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post Reply
vivaldi

#1151 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote:
e sad, na americke stavove ne mogu prvise uticati, pa je veci fokus na tome da bosnjacima ogade drzavu ne bili za 10-20-30 godina sami rekli, pun nam vas je vise kurac ili da ih isprovociraju da naprave neki radikalan potez koji bi onda amere natjerao da presipitaju svoju politiku.

na tragu svega toga, mile svako jutro prije nego sto zube opere prvo nesto smisli da se popisha po drzavi i gurne prst u oko bosnjacima.. u sklopu toga je i kip draze koji sasvim sigurno nece biti zadnji.
Ima i tog, balkanskog, primitivnog, da se isprovocira drugi, ali to je manji dio razloga takvog ponašanja Dodika i generalnog opstruiranja svega i svačega kojeg provodi politička i administrativna "elita" iz RS na nivou BiH.

Primarni razlog je vlastiti puk, kojem se mora dati do znanja da nema života u BiH, kojem se mora održavati mržnja, nepovjerenje i odbojnost prema drugim narodima i državi BiH, bilo čemu što nosi naziv bosansko, tj čuvanje na toplom režimu dok se ne ukaže sljedeća prilika za odvajanje od BiH. Ništa ta politička elita nije odmaka od Karadžićeve upute da se ne pristaje ni na šta, a na ono što budu natjerani to se svakako ni ne pika jer se nisu usaglasili.

Sada kada je EU jasno obzanila da od našeg prisutpanja uniji nema ništa, nema od predpristupnih para ništa, mrkva će se svesti na neposredno neophodne kredite MMF. Mogu se očekivati blokade sa svih strana, rahat patnja ulazi u sljedeću fazu.
ma ne slazem se s tobom. pogledaj im imovinske kartone - nije bitno jel u pitanju dodik, spiric, ivanic, borenovic, bosic, micic, govedarica, bjelica...svi imaju 2 zajednicke stvari - stanove u beogradu/novom sadu, a u sarajevu tj cijeloj federaciji, ni jebene vikendice. ma ni pod razno. ista slucaj je s hrvatima. to si sve govori, nema tu nikakve propagande.

naravno, vlastitom puku jeste namjenjen dobar dio price jer je do fotelja svima stalo, ali i tu kad pogledas, i to je samo takmicenje u srbovanju. najgora optuzba je izdaja.

ustvari, politicari su mila majka kakav je narod, sto je i logicno jer je elita iz rata (a i poslije rata) izasla enormno bogata, a narod je izginuo. mrznja je akomulirana u narodu, a ne u politicarima.

ovo sto sad imamo je u politickom smislu vjerovatno neki maksimalni kompromis, sve preko toga bi znacilo da neko morao skroz popustiti, sto automatski znaci pljuvanje po vlastitim zrtvama, a mislim da to niko ni u shali ne smije izgovoriti naglas, a kamoli se za to zalagat jer bi bio ekspresno izbrisan sa politicke scene.

sto se tice eu, mislim da tu mrkve vec odavno nema (jos otkako su nam ukinuli vize) jer je taj put u svakom slucaju toliko dug da je ta mrkva apstraktna. imas bezbroj poglavlja i hrpu nekih drugih uslova tako da fakticki ti stalno mozes napredovati stalno imati pozitivne izvjestaje...al da ni za 20 godina ne udjes u eu. to je vise zamisljena mrkva nego stvarna jer nema nista konkretno ni opipljivo.

sto se tice mmf-a, ta je prica totalno nebitna. mmf ima kod nas mitoloski status, ali to je apsolutno neutemeljno. prica kako nas mmf odrzava u zivotu je totalna besmislica, ali ovdje smo vec kod brojeva pa je to onda lakse slikovito prikazat.

ukupan javni dug federacije 01. januara 2017. je bio 6,5 milijardi maraka. javni dug 01.januara 2019. je srezan na 5,8 milijardi. za samo dvije godine skinuto je 700 miliona maraka.

ukupan javni dug rs-a 01.januara 2017. je bio 5,45 milijardi maraka. javni dug 01.januara 2019. je srezan na ispod 5,2 milijardi. za samo 2 godine su srezali javni dug za 250 miliona maraka iako su se u 2017 i 2018 intenzivno zaduzivali za autoput do doboja, klinicki centar u banjaluci i bolnicu u lukavici. da u tom periodu nije bilo tih kapitlanih projekata skinuli bi jos i vise duga.

sad dolazimo do mmf-a. u 2017 godini od mmf-a je bih (znaci oba entiteta) su dobili slovom i brojem 0 (nula) maraka, a u 2018. je bila druga transa aktuelnog aranzmana u kojoj je rs dobila 50 miliona, a fbih 100 miliona maraka. smjesno.

ali ni tu nije kraj. pocetkom sljedeceg mjeseca bih (znaci oba entiteta) ce uplatiti posljednju transu (mislim oko 60-70 miliona maraka, od cega trecina rs, a dvije trecina fbih) kojom ce biti izmiren dug mmf-u za sve kredite uzete do 2016 godine. nakon toga ostace dug za 2 transe aktuelnog aranzmana iz 2016 i ona iz 2018 koju sam spomenuo. sveukupno 300 miliona maraka (100 miliona rs, 200 federacija) koji je jos uvijek u grejsu i pocet ce se vracati tek od marta 2021. smjesan dug.

i sad kad vidis ove podatke sam mozes zakljuciti koliko si po portalima procitao ekonomskog bullshita u te dvije godine.

krediti se vec odavno uzimaju samo za infratsrtrukturu, mahom autoputeve, ali to nisu nikakvi esencijalni projekti. ako smo zivjeli bez autoputeva do sada, mozemo i dalje. to ne moze biti nikakav alat za velike ucjene.

na kraju krajeva, prije samo 5 godina smo imali katastrofalne poplave kada smo bukvalno preko noci pretprili 4 milijarde marake stete (toliko je eu procjenila, po 2 milijarde u oba entiteta) i sta se desilo? nista.

nije dug kod nas nikakav problem vec uzasno spor napredak.

osim toga, nevezano za to sve, ne vjerujem da bi evropa pribjegavala tim nekim rigidnim metodama jer njih boli kurac sta se kuha u bosasnkom loncu (mada vjerujem da bi im bilo drago da stvari idu nabolje), njih samo zanima da nas lonac ne prekipi i ne pocne se prelivat na zemlje oko nas tako da ne vjerujem da bi im bilo u interesu da poduizmaju bilo sta sto bi im se samim obilo o glavu.

najveca opasnost za nasu ekonomiju dolazi iznutra jer kolaps bi mogli izazvat unutrasnje blokade, strajkovi...
Fudo387

#1152 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
najveca opasnost za nasu ekonomiju dolazi iznutra jer kolaps bi mogli izazvat unutrasnje blokade, strajkovi...
Kakav kolaps, a bukvalno si napisao da imas ekonomiju velicine osrednjeg preduzeca u njemackoj?
Ako vam te 4 milijarde poplava nisu dohakale, nece nista.
Neunistivi ste.
vivaldi

#1153 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Kakav kolaps, a bukvalno si napisao da imas ekonomiju velicine osrednjeg preduzeca u njemackoj?Ako vam te 4 milijarde poplava nisu dohakale, nece nista.Neunistivi ste.
o kolapsu bi trebao da pitas one koji ga spominju, a ima ih podosta. ja sam upravo napisao zasto se nije desio niti ce desiti.

a sto se tice ostatka, u pravu si, ali i sam znas da vec godinama nasu ekonomiju uglavnom opisujem terminom "kurceva glava"
Fudo387

#1154 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Kakav kolaps, a bukvalno si napisao da imas ekonomiju velicine osrednjeg preduzeca u njemackoj?Ako vam te 4 milijarde poplava nisu dohakale, nece nista.Neunistivi ste.
o kolapsu bi trebao da pitas one koji ga spominju, a ima ih podosta. ja sam upravo napisao zasto se nije desio niti ce desiti.

a sto se tice ostatka, u pravu si, ali i sam znas da vec godinama nasu ekonomiju uglavnom opisujem terminom "kurceva glava"
Ma nema tu neke firme tipa Enron i sl da izazove zesce sranje. Dva tri preduzeca koja vrte ozbiljne pare, plus imaju apsolutni monopol, moze to tako ni tamo ni vamo milion godina.
vivaldi

#1155 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Ma nema tu neke firme tipa Enron i sl da izazove zesce sranje. Dva tri preduzeca koja vrte ozbiljne pare, plus imaju apsolutni monopol, moze to tako ni tamo ni vamo milion godina.
aposlutno. voda, cumur, bukva, kukuruz, gace i carape...to je osnova ove ekonomije, mrsko mi ekonomija stavljat pod navodnike jer je smjesno mada sa druge strane u toj smjehuriji zivi tri miliona ljudi, sto bas i nije smjesno.

uglavnom pukom slucjasnoscu imamo tih nekih elemntarnih resursa da veci dio postojece populacije moze prezivaljavat dugi period. onaj visak preko toga svakako kontinuirano curi vani pa ne postoji velika mogucnost da pretis lonac u vidu socijalnih nemira eksplodira.
Fudo387

#1156 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Ma nema tu neke firme tipa Enron i sl da izazove zesce sranje. Dva tri preduzeca koja vrte ozbiljne pare, plus imaju apsolutni monopol, moze to tako ni tamo ni vamo milion godina.
aposlutno. voda, cumur, bukva, kukuruz, gace i carape...to je osnova ove ekonomije, mrsko mi ekonomija stavljat pod navodnike jer je smjesno mada sa druge strane u toj smjehuriji zivi tri miliona ljudi, sto bas i nije smjesno.

uglavnom pukom slucjasnoscu imamo tih nekih elemntarnih resursa da veci dio postojece populacije moze prezivaljavat dugi period. onaj visak preko toga svakako kontinuirano curi vani pa ne postoji velika mogucnost da pretis lonac u vidu socijalnih nemira eksplodira.
Jebes ga, mozda je tako i najbolje.
Sta mislis neko investira, dadne ozbiljne pare tim budalasima na vlasti i oni ih sljustre na gluposti?
Onda te bogotac ne spasi.
Eno vidio si tih zemalja, venecuela, qraca palaca, gladan narod. Hugo tarlihno, ovaj novi ne zna jel poso il doso...nema im spasa.
vivaldi

#1157 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Jebes ga, mozda je tako i najbolje.
razumijem sta mislis, ali ne mogu da se slozim jer ja ipak zivim ovdje. interesno sam neuporedivo vise vezan za ovaj cirkus nego ti.
Fudo387

#1158 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Jebes ga, mozda je tako i najbolje.
razumijem sta mislis, ali ne mogu da se slozim jer ja ipak zivim ovdje. interesno sam neuporedivo vise vezan za ovaj cirkus nego ti.
Pa sta druze predlazes?
vivaldi

#1159 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:Pa sta druze predlazes?
u politickom smislu, apsolutno ne vidim nikakvu, ama bas nikakvu mogucnost bilo kakvog napretka u narednim godinama, da ne kazem decenijama.

samim tim, mislim da se broj onih onih koji se bave "sudbinskim pitanjima" mora drasticno reducirat u korist onih koji se bave konkretnim zivotnim pitanjima i iskoristavanju postojeceg okvira, ne zato sto je on dobar vec zato sto ocigledno ne moze bolje, a toliko su bezobrazno pretplaceni da nije dovoljno da 23 godine samo slijezu ramenima, upiru prstom i prodaju maglu, vec da konkretno ponude neka izvodiva rjesenja u datim okolnostima.

sranje je sto mislim da obican narod na to ne moze previse uticat vec ostaje samo nada da ce unutar postojecih, po mogucnosti najvecih stranaka, u jednom trenutku pojaviti nekog sa takvim osjecajem odgovornosti i entuzijazma, na relativno visokoj funkciji, koji ce pokrenuti neki pozitivni talas promjena, ali ispod radara za pocetak - da ne postane prebrzo trn u oku stranackim liderima jer ce ga se brzo rijesiti.

kada bi se pojavio neko takav onda bi bilo neke sanse da se pocne plesti mreza neke odgovornosti i rezultata. da se razumijemo, nema tu nista spektakulrano, vec vise kao neki pelcer promjene.

do sada se takav nije pojavio, ali mi pomalo pocinje na to liciti konakovic koji ima neke predispozicije da mozda bude taj pelcer - zna djonom jako udariti, a nekako djeluje kao da ima entuzijazma. nema preveliku moc, a nije proslo ni puno vremena, pa nema ni nekih rezultata, ali eto kad bi morao izdvojiti neko ime, onda bi to vjerovatno bio on.

e sad, da se ja pitam, imao bih nekoliko konkrentih stvari i pravaca u kojima bi isao (u potpunosti uvazavajuci sve otezavajuce okolnosti postojeceg sistema), ali je najvaznije da do pozicije kakve -takve moci dodje neko ko nesto hoce da uradi.
pustopoljina

#1160 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

LBVIEW wrote: Ma ja, sve je to isto.
A smrad crnogorski smrdi kilometrima, tu ne pomaze smrk, a kamoli flasa. :wink:
Znaci, sapunom ti treba oprati usta.
Valjda ce chmoljo stici procitati.
Usporedi sebe i sta dustaban pise...
decembar2017

#1161 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by decembar2017 »

dustaban wrote:Da se malo ukljucim...

Vidi nesta, kao pro-bih orijentisani crnogorac (a to ti je ovdje isto sto i srbin poturica) mogu vam kompetentno kazat da je ovaj problem - nerjesiv!
Nerjesiv je ne zato sto je nemuslimanima postalo neugodno u sarajevu (i Federaciji) vec zato sto je ovo sta se ovdje desava jednako neugodno i NORMALNIM MUSLIMANIMA.
A znamo svi sta znaci pojam normalni, tj. Titin musliman. :mrgreen:

Ovi "novi muslimani" (klapna hanume, vehab-fashion, trostepene munare...) su bome postali problem i sami sebi. I kao sto vidimo, ko god to ne voli odlazi odavde, a to nisu samo nemuslimani.

Medjutim treba biti iskren pa reci - od onih normalnih prijeratnih Jugoslovena opet su Muslimani/Bosnjaci najmanje umakli. Ne zato sto su najpametniji i najodaniji bivsoj drzavi nego zato sto je njihova centrifugalna sila manja od centripetalne. I ta njihova centrifuga bi bila jaca da granicimo sa Turskom!
Zato mislim da, ako vise ima ikakve sanse da nam se vrati bratstvo i jedinstvo, onda opet treba tipovati na bracu muslimane. Mislim ove normalne, prijeratne.
Jebiga oni jos jedino njeguju Tita i partizane. Ovi ispadi sa Busuladzicem, vehabijama, nikabima, Izetbegovicevskim feudalizmom i new-wave islamom... to je ipak manji problem od metastaze ustastva i cetnistva koja je ovladala srbsko-hrvatskim tjelesima.

I kad vec spominjem tijela, moram kasti da mi je ova Kolinda, sto vise laje i sto se vise provaljuje, sve nekako jebizovnija. Ocito nisam ni ja sav svoj, tako da i ovo sta gore nasrah uzmite sa rezervom.
:mrgreen:
ko u stara dobra vremena bratstva i jedinstva kada su nemuslimani uzimali za sebe pravo da oni odrede ko je dobar a ko los musliman :-)

da je dobar musliman onaj koji je ateista, pije, ne klanja, jede krmetinu, djeci daje "jugoslovenska " imena, gdje mu je Dedinje Kibla :lol:
Last edited by decembar2017 on 07/06/2019 08:44, edited 1 time in total.
Dr. Kuca

#1162 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Dr. Kuca »

Cuj titin musliman :lol: :lol: jebiga, 45 godina ispiranja mozga ima svoje posljedice.
decembar2017

#1163 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by decembar2017 »

jeza u ledja wrote:
decembar2017 wrote:
Bas suprotno , cak su i amerikanci , ustvari pogotovo oni racunali da ce biti permanantna podjela tipa Kipar, gdje ce postojati de-fakto granica koja se nece moci prelaziti a gdje ce misija snaga MZ , vojnih i politickih biti da odrzavaju mir na toj granici. Ispalo je drugacije od toga zbog pojedinaca iz MZ koji su se protivi toj ideji i tom planu a ne zato jer je tako bilo planiramo od pocetka. Dejton i sve ono do Dejtona je primarno bilo da se zaustave borbe po bilo kakvu cijenu a ne da se odrzi jedinstvena Bosna i Hercegovina.

Ako si ikako citao interne dokumente americke vlade, a koji postoje sada na netu, vidjeces da od stotina dokumenata nema ni jednog gdje im je cilj da uspostave efikasnu, jedinstvenu drzavu ili cak da kazne agresore,da pomognu protiv agresije ili na bilo koji nacin vrate stanje na ono prije zlocina , vec bas ovo sto sam naveo: da zaustave borbe. Tacka. Tako da te price kako je MZ ili barem Amerika bila za cjelovitu Bosnu, pravdu, demokratiju i da su nam planirali da pomogu da barem sami to ostvarimo nemaju nikakvog validnog dokaza, bas suprotno.
Aha, pojedinci iz MZ protiv cijelog svijeta. :lol: Mitovi i legende cuda bosanskog otpora.

Naravno da je cilj Dejtona bio prvenstveno zaustavljanje rata. To i govorim. Nije trebao biti trajno, dugorocno rjesenje.

Ono, nema dokaza da je BiH jedinstvena drzava, nema dokaza da je izbjeglicama omogucen povratak i povrat imovine, nema dokaza da su zlocinci kaznjeni, nema dokaza da su agresori kaznjeni, nema dokaza da su nam pomogli protiv buduce agresije, granica sa RS je ko na Kipru, nema cak ni dokaza da su poslije htjeli da uspostave efikasniju drzavu....ni za sta nema dokaza, pise u internim dokumentima :oops: .

:roll:

Al eto sva sreca pa su ti pojedinci rekli svoje "ne" pa je ispalo drukcije. :roll:
Informisi se iz ozbiljnijih izvora nego dnevni avaz i nezavisne ili neki ciko iz kafane pa se javi da popricamo jer sve ovo sto si ti naveo je bas dijelo tih pojedinaca koji su sklopom okolnosti mogli da uticu na te stvari a ne iskrena zalja i plan MZ. Da je bilo kako su planirali da ce ispasti Dejton bi bila samo prva tacka totalne separacije tipa Kipar, gdje ni granicu ne bi mogao da prekoracis ali treba nam prodavati spiku kako je MZ bila za cjelovitu Bosnu ali Bosnjaci na celu sa SDA zele podjelu da bi imali dzamahiriju :wink:
Bodkin

#1164 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Pa sta druze predlazes?
u politickom smislu, apsolutno ne vidim nikakvu, ama bas nikakvu mogucnost bilo kakvog napretka u narednim godinama, da ne kazem decenijama.

samim tim, mislim da se broj onih onih koji se bave "sudbinskim pitanjima" mora drasticno reducirat u korist onih koji se bave konkretnim zivotnim pitanjima i iskoristavanju postojeceg okvira, ne zato sto je on dobar vec zato sto ocigledno ne moze bolje, a toliko su bezobrazno pretplaceni da nije dovoljno da 23 godine samo slijezu ramenima, upiru prstom i prodaju maglu, vec da konkretno ponude neka izvodiva rjesenja u datim okolnostima.

sranje je sto mislim da obican narod na to ne moze previse uticat vec ostaje samo nada da ce unutar postojecih, po mogucnosti najvecih stranaka, u jednom trenutku pojaviti nekog sa takvim osjecajem odgovornosti i entuzijazma, na relativno visokoj funkciji, koji ce pokrenuti neki pozitivni talas promjena, ali ispod radara za pocetak - da ne postane prebrzo trn u oku stranackim liderima jer ce ga se brzo rijesiti.

kada bi se pojavio neko takav onda bi bilo neke sanse da se pocne plesti mreza neke odgovornosti i rezultata. da se razumijemo, nema tu nista spektakulrano, vec vise kao neki pelcer promjene.

do sada se takav nije pojavio, ali mi pomalo pocinje na to liciti konakovic koji ima neke predispozicije da mozda bude taj pelcer - zna djonom jako udariti, a nekako djeluje kao da ima entuzijazma. nema preveliku moc, a nije proslo ni puno vremena, pa nema ni nekih rezultata, ali eto kad bi morao izdvojiti neko ime, onda bi to vjerovatno bio on.

e sad, da se ja pitam, imao bih nekoliko konkrentih stvari i pravaca u kojima bi isao (u potpunosti uvazavajuci sve otezavajuce okolnosti postojeceg sistema), ali je najvaznije da do pozicije kakve -takve moci dodje neko ko nesto hoce da uradi.
Nemoguce sve da dovedes merkelovu ovdje, a razlog je izbor i ciklus. Danas da stavis referendumsko pitanje “500 km veca plata ili (bilo sta vezano za nacionalna sranja)” vecina ce zaokruziti drugu opciju.

Dino (kojeg licno znam i ne mirisem uopste) za 4 godine ne moze nista napraviti, a ako ne bude nacionalista, nema nikakve sanse da ostane na vlasti.

Uglavnom narod zasluzuje vlast kakvu ima skupa sa ekonomijom kakvu ima
madner

#1165 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by madner »

Decembar opet lupa gluposti. Zvanicni dokumenti USA vlade jasno vide dvije struje, Harisovu koji je za cjelovitu i unitarnu BiH i Alijinu koji je za podjelu. Interes USA je bilo ocuvanje poredka koji su stvorili 1945, shodno tome su se i ponasali i branili nedjeljivost granica. Naravno ako bi se dogovorili, to nije sporno nikome.

Sto se tice promjena, one u ovom sistemu mogu doci samo odozdo. Vec na nivou federacije imamo problem da se ostvari izborna volja gradjana.

Sto se tice Dine, to bi moglo biti to, s tim da je bitno da se ljestvica pomakne prema gore. Standard ponasanja treba nametnuti, pa i ako Dino krene Efendicem stopama ostane pomak.
Sanjarko

#1166 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Sanjarko »

Naslov teme je pogresan i nisu odgovor na i ovu i tu sa ispravnim naslovom.
decembar2017

#1167 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by decembar2017 »

madner wrote:Decembar opet lupa gluposti. Zvanicni dokumenti USA vlade jasno vide dvije struje, Harisovu koji je za cjelovitu i unitarnu BiH i Alijinu koji je za podjelu. Interes USA je bilo ocuvanje poredka koji su stvorili 1945, shodno tome su se i ponasali i branili nedjeljivost granica. Naravno ako bi se dogovorili, to nije sporno nikome.

Sto se tice promjena, one u ovom sistemu mogu doci samo odozdo. Vec na nivou federacije imamo problem da se ostvari izborna volja gradjana.

Sto se tice Dine, to bi moglo biti to, s tim da je bitno da se ljestvica pomakne prema gore. Standard ponasanja treba nametnuti, pa i ako Dino krene Efendicem stopama ostane pomak.
@madner nam nije makao dalje od beogradske politike pa nam lupa gluposti , jer da nije tako nasao bi nam barem jedan dokument od ovih koji pokazuje da je cilj amerikanca bio ista vise od samog prekida pucanja. 1 zvanicni dokument , a ne" rekao mi komesar na kursu u Kumrovcu " koji pokazuje da su amerika ili/i evropa stajali iza cjelovite, nedjeljive i suverene Bosne i Hercegovine i da su to planirali i aktivno da podrzavaju a ne samo " izjavama i izrazom zabrinutosti pa da im nije glavni cilj bio samo da se prekine granatiranje pa da mogu jesti veceru uz CNN bez da gledaju slike raskomadanih tijela iz Bosne ?

https://www.cia.gov/library/readingroom ... presidency

I kakav su to poredak stvorili da su bez ikakvih problema gledali logore, ubijanja, glad i opsade civila duge 3,5 godine ? Koliko je to metaka, granata , goriva doslo iz te Amerike i demokratske evrope da pomogne da se brani ta nedjeljiva, cjelovita, suverena Bosna i Hercegovina ili se sve svodilo na izraze zabrinutosti , pozive na dogovor i mir ili u najboljem slucaju na " okretali glavu na drugu stranu kada je Iran slao oruzje " ?
salik79

#1168 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by salik79 »

decembar2017 wrote:
madner wrote:Decembar opet lupa gluposti. Zvanicni dokumenti USA vlade jasno vide dvije struje, Harisovu koji je za cjelovitu i unitarnu BiH i Alijinu koji je za podjelu. Interes USA je bilo ocuvanje poredka koji su stvorili 1945, shodno tome su se i ponasali i branili nedjeljivost granica. Naravno ako bi se dogovorili, to nije sporno nikome.

@madner nam nije makao dalje od beogradske politike pa nam lupa gluposti , jer da nije tako nasao bi nam barem jedan dokument od ovih koji pokazuje da je cilj amerikanca bio ista vise od samog prekida pucanja. 1 zvanicni dokument , a ne" rekao mi komesar na kursu u Kumrovcu " koji pokazuje da su amerika ili/i evropa stajali iza cjelovite, nedjeljive i suverene Bosne i Hercegovine i da su to planirali i aktivno da podrzavaju a ne samo " izjavama i izrazom zabrinutosti pa da im nije glavni cilj bio samo da se prekine granatiranje pa da mogu jesti veceru uz CNN bez da gledaju slike raskomadanih tijela iz Bosne ?

I kakav su to poredak stvorili da su bez ikakvih problema gledali logore, ubijanja, glad i opsade civila duge 3,5 godine ? Koliko je to metaka, granata , goriva doslo iz te Amerike i demokratske evrope da pomogne da se brani ta nedjeljiva, cjelovita, suverena Bosna i Hercegovina ili se sve svodilo na izraze zabrinutosti , pozive na dogovor i mir ili u najboljem slucaju na " okretali glavu na drugu stranu kada je Iran slao oruzje " ?
:thumbup:

U prilog tome, isjecak iz knjige rahmetli Rasima Delica, "101 ratna prica" :
Image
madner

#1169 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by madner »

decembar2017 wrote:

Nepisemen si, to ti pise u tim dokumentima koje si postavio.

Inace koliko moras biti glup da u dokumentima obavjestajne sluzbe trazis zvanicne stavove? To nije uloga obavjestajne sluzbe, ona je ta koja daje informacije koje su podrska politickom vrhu. Dobro nisi u izvjestajima policije trazio tumacenje ustava.

Osim sto si nepismen i glup, ne znas ni sta je poredak iz 1945 pa pravis neku hiperbolu da bi imao neki argument.

I onda bi pricao, umjesto da prvo savladas osnove.
exliberal-ex

#1170 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by exliberal-ex »

Samo da vas podsjetim na naslov teme....

A sta je decembar napisao za muslimane...isto vazi i za srbe i malo manje hrvate .

Komunisti su preko noci postali veliki vjernici i poceli su prozivat one sto su se nisu bojali/stidili reci sta su dok su ovi vedrili i oblacili...mogao je samo dodat pravoslavce i katolike u isti post.
Fudo387

#1171 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

exliberal-ex wrote:Samo da vas podsjetim na naslov teme....
Pa dobro, de kad si navalio, izjasni se.
Jesi li pro BiH orijentisan Srbin?
dustaban

#1173 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by dustaban »

pustopoljina wrote:
LBVIEW wrote: Ma ja, sve je to isto.
A smrad crnogorski smrdi kilometrima, tu ne pomaze smrk, a kamoli flasa. :wink:
Znaci, sapunom ti treba oprati usta.
Valjda ce chmoljo stici procitati.
Usporedi sebe i sta dustaban pise...
Hvala @pustopoljina nisam prije vidio ovaj "selfi".
Ali pusti ga bas nam je fino pokazao svoju raskosnu kulturu. Misli, jadan, da je sa islamom nespojivo jesti escajgom, moderno se obući, ici u korak sa vremenom... i da je na bozjem putu kad vrijedja "smrdljive crnogorce"
U svakom slucaju ce manje nastetiti meni nego svojoj vjeri i svome narodu.
LBVIEW

#1174 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

Cuj, usrani se poziva na kulturu i postovanje drugog, nakon sto je izvrijedjao cijeli narod. :roll:
exliberal-ex

#1175 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by exliberal-ex »

Fudo387 wrote:
exliberal-ex wrote:Samo da vas podsjetim na naslov teme....
Pa dobro, de kad si navalio, izjasni se.
Jesi li pro BiH orijentisan Srbin?

Daj mi definiciju sta je po tebi pro Bih srbin?
Post Reply