"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
Point.

#1151 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Point. »

Hame_ wrote:Ne kontam kako nikakva većeg otpora nije bilo u BL, DO i BN.

Valjda odvojenost i udaljenost, al` DO je baš ono samo iza tunela.
U BL je bio stacioniran banjalučki korpus. BL su već u početku kaparisali za glavni grad. Slobodna teritorija daleko. A SDA je sjebala pošiljku povećeg broja naoružanja ljudima koji su bili spremni za borbu. Možda je to bila i sreća, jer naš narod u BL ne bi imao nikakve šanse u tom okruženju i pitaj Boga šta bi bilo sa našim narodom.
nepoznati988

#1152 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

Kako su je sjebali?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1153 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Hame_ »

Brčaci su se po ulicama i predgrađima udarali do Dejtona.

Brčko moje, brčaci te vole.
Iskreni pomiritelj

#1154 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Iskreni pomiritelj »

Nalazim da pitanje moze biti vrlo relevantno.
Maraschino

#1155 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Maraschino »

Hame_ wrote:Ne kontam kako nikakva većeg otpora nije bilo u BL, DO i BN.

Valjda odvojenost i udaljenost, al` DO je baš ono samo iza tunela.
Ti kao ne znas da su Bijeljinci probali pruziti otpor, dosla JNA i Arkanovci i nastao pokolj civila a ovi se razbjezali. Nisu imali sanse.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#1156 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Hame_ »

Pa isto je na početku u svakom ovom većem mjestu bilo, zato i pitam...

Zašto svi nismo pružili isti otpor?
detroit-mercy

#1157 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

Hame_ wrote:Pa isto je na početku u svakom ovom većem mjestu bilo, zato i pitam...

Na sva mjesta nije udareno istom snagom, jer je i kod njih postojao prioritet. Bijeljina okruzena velikim srpskim selima, zbog blizine granice sa Srbijom kao i zbog veze Srbija-Semberija-Posavina-Krajina-Kninska Krajina nije imala veliku sansu. Pogledaj intenzitet ratovanja na svim mjestima uz koridor i npr. nekim drugim mjestima.
Drugo, stvar tehnike, tenkovska premoc je bitna u Sjevernoj Bosni, u brdima i planinama Bosne je vec druga prica.
horkesh

#1158 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by horkesh »

Hame_ wrote:Pa isto je na početku u svakom ovom većem mjestu bilo, zato i pitam...

Puno toga je zavisilo od strateških komunikacijskih pravaca, od toga gdje je bila najbliža slobodna teritorija, barem kao logistička baza i tako dalje.

Bošnjaci su prije rata činili većinu stanovništva u određenim općinama, ali samo u gradovima. U Banjoj Luci jeste živjelo 29.000 Bošnjaka, ali od toga je 27.000 živjelo u samom gradu. U samom gradu Doboju Bošnjaci su činili relativnu većinu, a u Prijedoru ni to - tamo su Srbi bili u relativnoj većini.

Evo, na primjer, kako je izgledala etnička struktura Bijeljine prije rata:

Image

Gledajući po općinama, Bošnjaci su prije rata činili većinu u 43,7 posto općina. Međutim, gledajući po naseljima, Bošnjaci su činili većinu na tek 28,4 posto teritorija BiH.

Činjenica je koja se skoro nigdje ne spominje, ali bošnjački etnički teritorij je ustvari proširen nakon rata, a pri tome je i homogeniziran. Na primjer, dok su Srbi od Bošnjaka "preuzeli" 186 naselja, Bošnjaci su od Srba "preuzeli" 260 naselja.

Evo kako je to izgledalo prije rata:

Image

...a kako poslije rata.

Image
pirmin

#1159 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by pirmin »

Ja sam do '89 zivio u ubjedjenju da je BL probosanski grad, sa Lesinarima pjevao "neka cuje Srbija i cijela Hrvatska da je nasa Bosna zajednica bratska".
Tek te godine skontao koliko je sati.
Kakav fail. :roll:
PM72

#1160 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

Ja sam čuo da je BL dobila dosta pravoslavnog stanovništva nakon obnove od zemljotresa...
pirmin

#1161 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by pirmin »

santo gral wrote: I kako onda objasnjavas rezultate izbora 1990, koji nisu bili izbori nego nacionalni popis ???
Kako mislis kako objasnjavam?
Kao sto napisah, zivio u debeloj zabludi.
Maraschino

#1162 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Maraschino »

PM72 wrote:Ja sam čuo da je BL dobila dosta pravoslavnog stanovništva nakon obnove od zemljotresa...
Maralo se nekad sici sa Grmeca i Kozare. :D
detroit-mercy

#1163 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

santo gral wrote:
pirmin wrote:
santo gral wrote: I kako onda objasnjavas rezultate izbora 1990, koji nisu bili izbori nego nacionalni popis ???
Kako mislis kako objasnjavam?
Kao sto napisah, zivio u debeloj zabludi.
E pa meni su sve zablude razjašnjene dan poslije izbora.
Pročitah neki dan na FB: Pametni ljudi su se isparili kad je Tita prvi put noga zabolila. Dakle u svezi ove teme, nek objasnjavaju gdje su bili samo oni sa nacional-fasistoidnih mitinga. Oni sto su se nadali da ce rat samo po tudjoj guzici pucat. Ja zaglavih u kaljuzi a krezuba stoka sa Koševa , Bijelog Brijega i stadiona Borca se uvali u logistiku i ambasade. Odakle nekom pravo da me pita gdje sam ja bio kad je Haris Silajdzic prvi put ćuo granatu 93' i to nakratko. Kad je porodica Ganić rat gledala preko CNN, Čenga iz Bagdada, kurci palci iz ambasada.
Šta koga boli gdje sam ja bio.
Zaboravio si Dinu Merlina sto se ispari po zadatku :mrgreen: obavljo veoma bitne stvar za drzavu :-).
Jos kad se sjetim mase oni sto su se pouvaljivali na kojekakva radna mjesta, sekretarijate, komisije, stabove, rasoporedjeni na zadatke :mrgreen: bili u ratu a rata okusili nisu. Uglavnom porodice ispalili vani, oni ostali angazovani za svaki slucaj. Rat stade, svi ovi sto su bili "angazvoani" se pouvaljivase na nova radna mjesta, logisticari izadjose iz rata kapitalisti a ovi iz rovova dobise certifikate i nastavise da glabaju Ikara idalje :skoljka: .
PM72

#1164 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

Ovo nije ni sud ni komisija što amnestira ili kažnjava vojno sposobne u periodu 1992 - 1995 nego polemika da li je ispravno i moralno za premijera staviti osobu koja je otišla/pobjegla 1992 i koja ima više FB prijatelja nego dobijenih glasova...
U principu,boli me ćošak ko je gdje bio samo ne volim kad mi dezerteri kapu kroje.
detroit-mercy

#1165 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

PM72 wrote:Ovo nije ni sud ni komisija što amnestira ili kažnjava vojno sposobne u periodu 1992 - 1995 nego polemika da li je ispravno i moralno za premijera staviti osobu koja je otišla/pobjegla 1992 i koja ima više FB prijatelja nego dobijenih glasova...
U principu,boli me ćošak ko je gdje bio samo ne volim kad mi dezerteri kapu kroje.
Je li bilo moralno staviti Necka Brankovica za premijera :mrgreen:
Od kraja rata naovamo su ti kapu krojili "ucesnici u ratu" i kako ti je bilo, jesi li osjetio poboljsanje, jesu li ti se popravili zivotni uslovi, jesu ti dali nadu za bolje sutra?
PM72

#1166 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

detroit-mercy wrote:
PM72 wrote:Ovo nije ni sud ni komisija što amnestira ili kažnjava vojno sposobne u periodu 1992 - 1995 nego polemika da li je ispravno i moralno za premijera staviti osobu koja je otišla/pobjegla 1992 i koja ima više FB prijatelja nego dobijenih glasova...
Od kraja rata naovamo su ti kapu krojili "ucesnici u ratu" i kako ti je bilo, jesi li osjetio poboljsanje, jesu li ti se popravili zivotni uslovi, jesu ti dali nadu za bolje sutra?
Koliko se sjećam,Nedžad Branković je ovdje bio u ratu i dobitnik je Zlatnog ljiljana.Također,Mustafa Mujezinović je bio borac u rovu i poslije premijer.To što sistem ne valja je drugi par cipela.
Leverage

#1167 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Leverage »

Kako je "bio/nije bio u ratu" kriterij za premijersku funkciju? To ne može biti kriterij.
detroit-mercy

#1168 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

PM72 wrote:
detroit-mercy wrote:
Koliko se sjećam,Nedžad Branković je ovdje bio u ratu i dobitnik je Zlatnog ljiljana.Također,Mustafa Mujezinović je bio borac u rovu i poslije premijer.To što sistem ne valja je drugi par cipela.
Hos reci da je onog "po Zakonu" pokvario sistem a da je on fin momak. Izvuko Energoinvest, preporodio federaciju :mrgreen:
Po cemu pamtis vladavinu Mujezinovica, sta je konkretno uradio.
I Fahro je bio u ratu, treba i njega okusati mozda.
Svrakici biznismeni, sto ne njih :mrgreen: .
detroit-mercy

#1169 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

Leverage wrote:Kako je "bio/nije bio u ratu" kriterij za premijersku funkciju? To ne može biti kriterij.
Cak ni broj glasova u velikom broju zemalja ne predstavlja kriterij za premijera.
Nek postave Efendica, on je nako dobar a i ima glasova :mrgreen: .
djkurt

#1170 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by djkurt »

i čerčil je sjebo hitlera i ispušio odma poslije toga ;)
PM72

#1171 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

Leverage wrote:Kako je "bio/nije bio u ratu" kriterij za premijersku funkciju? To ne može biti kriterij.
Tačno,to ne može biti kriterij ali mu ne dam ni glas ni podršku ako je pobjego,Da mi je brat!
detroit-mercy

#1172 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by detroit-mercy »

PM72 wrote:
Tačno,to ne može biti kriterij ali mu ne dam ni glas ni podršku ako je pobjego,Da mi je brat!
Ali dajes podrsku svim onima kojima je rat bio brat.
PM72

#1173 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

detroit-mercy wrote: Hos reci da je onog "po Zakonu" pokvario sistem a da je on fin momak. Izvuko Energoinvest, preporodio federaciju :mrgreen:
Po cemu pamtis vladavinu Mujezinovica, sta je konkretno uradio.
I Fahro je bio u ratu, treba i njega okusati mozda.
Svrakici biznismeni, sto ne njih :mrgreen: .
Hoću da kažem da je u ratu radio dobar posao.I opet ti kažem - ne valja sistem.Alija i SDA su napravili fildžan entitet da sa 10 porodica sve sjebu,porobe i zajašu narod.
Da je Alija htio državu kako treba,mogao je uzeti njemačke zakone o radu,ponašanju,kulturi,korupciji- prevesti ih i primjeniti.Imao je sve poluge vlasti i samo se drži zakona.
PM72

#1174 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

detroit-mercy wrote:
PM72 wrote:
Ali dajes podrsku svim onima kojima je rat bio brat.
:-)
nepoznati988

#1175 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by nepoznati988 »

santo gral wrote:I jos nesto dok sam 'vako ljut. Kad budete otvarali temu gdje si bio 2020 nemojte mene pitat nego ove sto obecavaju da ce se jos Bosnom proljevat rijeke krvi do (valjda) konacnog rjesenja.
vučić i dodik? ili zli alija?
Post Reply