Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rizvan

#1151 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

Priča o odlascima postaje standardna tema za socijalizaciju. Tu negdje nakon čavrljanja o vremenu, potegne se i tema o iseljavanju. Ne znam kako ljudima nije više smor pričati o prežvakanoj temi hiljadu puta, ali valjda nemaju o čemu drugom.
HAVANA

#1152 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Dobro evo da se vratimo na temu.Ovo recimo belgijanci dijele...Kad saberes prvih 4,5... Netto je u pitanju,nema tih cuvenih 6000 Image
Ramzess Veliki

#1153 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ramzess Veliki »

Tema je bezveze manje-vise. Sta se tu ima diskutovati, svako pokusava zivjeti bolje, ako ne moze ovdje treba traziti gdje moze, ako nije do njega samog. Odlazak nije nista strasno, lako se vratiti ... ako imas roditelje uplacujes I'm da su rahat of penzije.
A nekakav pokret za odlazak, kakva je to glupost? U to ne vjerujem, ukoliko neciji stepen razocarenja nije prerastao u takvu formu revolta.
Ramzess Veliki

#1154 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ramzess Veliki »

HAVANA wrote:Dobro evo da se vratimo na temu.Ovo recimo belgijanci dijele...Kad saberes prvih 4,5... Netto je u pitanju,nema tih cuvenih 6000 Image
Sve sam razumio al' u :izet: :lol:

De ba prevedi ... :lol:
pustopoljina

#1155 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

HAVANA wrote:Dobro evo da se vratimo na temu.Ovo recimo belgijanci dijele...Kad saberes prvih 4,5... Netto je u pitanju,nema tih cuvenih 6000 Image
awww
sve sam razumjela do "naar de klote", i ono da se dijeli sadrzaj (iako ne razumijem kako tacno kaze, kontam kontekst)...al' do toga: svaku rijec :D
HAVANA

#1156 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

belfy wrote:izgleda da vama cetvorici fali neke komunikacije da ne smarate forum. mislim...lijepo je procitati kada nabacite jedan drugom, ali mozete i preko Vibera, Whats Upa... koji klinac spamate? otvorite si temu negdje ako vam ona kod Muhe u kafani ne pase... kome govorite ista ovom pricom i kako se doticete jebene teme?
Pa sta vise pisati,napisem nesto,iznapadaju me vakav sam,nakav sam.Izgleda ovde pase samo ako se pisa po BiH a uzdize sve tudje.Pa makar i bajkama.Pruzite ljudima koji zele da idu konkretnu informaciju i pomoc.Vise ce im to pomoci nego bajke o 6000 plate i stanu u njemackoj od 56m2 ,uslovnom i dobrom za 48000 eura.Tog stana i u kladnju tesko ima za te pare. :-) a ne u njemackoj,a pogotovo ne u zonama gdje i ima tih plata od 6 milja.Moze ti bit tih 48 000 za jedno 2 godine kirije...Izvinite na smetnji,nastavite vi po svom.Najrahatniji sam na onim vama dosadnim temama.Gdje su nasmijani i neoptereceni ljudi.
muha_sa

#1157 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

ovo je hiljadu i neki put da se otvara tema o odlasku iz ove vukojebine zvana BiH

vi koji želite ic idite i sretan vam put i nek vas sreca prati i daj bože da se razrahatite
mi koji ostajemo u ovoj rupi od države možemo ušima mahat i zajebavat se jer nam je samo zajebancija ostala :(

jel vi fakat mislite da nekog zanima kolika vam je plata :?
koliko vam ostane za klopu i izlaske :?

koji vam je klinac--ostavite nešto u svoja 4 zida

pitajte u mene mi moju hanumu kolika je meni plata--klinac zna :lol: bitno je da ima argetu u frižideru i po panje i elhamdulila

od mene toliko--sad opletite :D sa uživanjem cu citat kako ste se snašli van ove vukojebine
HAVANA

#1158 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Sto me jebete :lol: Haj brzinski.Nezaposleni 900 eto ko biva pregurace mjesec nekako,radnik 1300 da prezivi,vojnik 1400 sto rizikuje zivot,vatrogasac 1800 sto spasava zivot,ucitelj 1600 sto djecu priprema za zivot,doktor 2200 da nas drzi u zivotu...i zadnje mi poznato zvuci...18000 ministru da svakom zivot sjebe...
haubica_i_to_teshka

#1159 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

Jedan od najkonkretnijih na temi je upravo @havana
Pishe iz licnog iskustva, bio i vani, sad je u BiH, kompententan je.
Ko hoce ,moze iz njegovog primjera dosta da nauci/shvati, ili se rijeshi nekih dilema o odlasku ili ostanku

Nekad skretanje sa teme je pozeljno, jer se previshe negativne "energije" nakupi....

Ne znam, jedino neka ljubomora, shta li :? pa pojedini ne mogu da citaju.... :roll:

I nisam mu advokat, ne branim ga...moze on to i bez mene (ako treba je l').
muha_sa

#1160 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

mousstapha

#1161 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Hladna zemlja, hladni ljudi.
zforumas

#1162 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zforumas »

mousstapha wrote:Hladna zemlja, hladni ljudi.
Al' su zene vrele :oops:
Ramzess Veliki

#1163 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ramzess Veliki »

Ja kako procitah komentare jebes svedsku.
Imam jarana tamo, ovdje je bio IT tehnicar u drzavnoj firmi, crkavica of plate, tamo postavlja regips za fine pare kako kaze. Kaze zivot nula bodova, jedina satisfakcija sto je plata redovna, mlade cure ne daju, moze samo neke babe kresnut', njima svejedno.
drndalo

#1164 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by drndalo »

Stara koka=masna juha... :mrgreen:
seln

#1165 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

muha_sa wrote:ovo je hiljadu i neki put da se otvara tema o odlasku iz ove vukojebine zvana BiH

vi koji želite ic idite i sretan vam put i nek vas sreca prati i daj bože da se razrahatite
mi koji ostajemo u ovoj rupi od države možemo ušima mahat i zajebavat se jer nam je samo zajebancija ostala :(

pitajte u mene mi moju hanumu kolika je meni plata--klinac zna :lol: bitno je da ima argetu u frižideru i po panje i elhamdulila

od mene toliko--sad opletite :D sa uživanjem cu citat kako ste se snašli van ove vukojebine

pratim

Kad ja ovako nesto napisem, onda sam zavidni dijasporac koji ne zeli da i drugi bolje zive.
Ovi koji bi otisli... bas kao klinci koji prvi put nesto pojebu, pa se time hvale covjeku koji vec dvadeset godina zivi u braku.
Rizvan

#1166 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

A mi smo kao topli i srdačni?

Glupi stereotipi i predrasude. Ljudi ima svugdje svakakvih. S tim što u Švedskoj funkcioniše sistem i ljudi se u globalu drže pravila. Pa kad si i u nevolji, sistem je taj koji ti pruža zaštitu, i nisi toliko ovisan o drugima, pa ti ta toplina i ne igra neku ulogu. Nju tražiš u uskom krugu ljudi koje izabereš da se njima okružiš.

Dok u Bosni često ovisiš o dobroj volji drugih i koliko profesionalno i korektno rade svoj posao. Tako da za one koji su donji i koji ne poznaju prave ljude, život itekako može biti hladan i okrutan.

A da ne govorim o personalnim odnosima, koji su i u Bosni većinom površni, ljudi se uglavnom druže s nekim iz interesa ili zbog društvenih normi.
seln

#1167 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

HAVANA wrote:Sto me jebete :lol: Haj brzinski.Nezaposleni 900 eto ko biva pregurace mjesec nekako,radnik 1300 da prezivi,vojnik 1400 sto rizikuje zivot,vatrogasac 1800 sto spasava zivot,ucitelj 1600 sto djecu priprema za zivot,doktor 2200 da nas drzi u zivotu...i zadnje mi poznato zvuci...18000 ministru da svakom zivot sjebe...
Nuto, pa ti znas i belgijanski. :shock:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1168 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Ma sve je stvar percepcije....nekom je dobro sa malo, drugom ne pomaže ni puno.
Evo i na ovoj temi, tačno se može vidjeti ko je koliko toliko zadovoljan, sretan životom kojim živi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1169 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:Ma sve je stvar percepcije....nekom je dobro sa malo, drugom ne pomaže ni puno.
Evo i na ovoj temi, tačno se može vidjeti ko je koliko toliko zadovoljan, sretan životom kojim živi.
Upravo tako. Dabogda mi svi imali ono sto nam treba i bili zadovoljni gdje god da smo.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1170 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

I dok je prosječna plata u BiH 888 KM, najviše pojedinačno mjesečno primanje u ovoj godini, koje je u BiH nekom isplaćeno po osnovu radnog odnosa, iznosi 466.783 KM, a isplaćeno je u Banjoj Luci u oblasti finansijskog poslovanja, potvrdili su za Nezavisne u Poreskoj upravi RS.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... St0UvwZdA4

I vi bi u ŠveCku, Njemačku :mrgreen:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1171 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

kod nas je toplo veoma, brinemo jedni za druge ako poklon doneseš :lol:
muha_sa

#1172 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

seln wrote:
muha_sa wrote:ovo je hiljadu i neki put da se otvara tema o odlasku iz ove vukojebine zvana BiH

pratim

Kad ja ovako nesto napisem, onda sam zavidni dijasporac koji ne zeli da i drugi bolje zive.
Ovi koji bi otisli... bas kao klinci koji prvi put nesto pojebu, pa se time hvale covjeku koji vec dvadeset godina zivi u braku.
+1

bilo je ovakvih tema bezbroj :-) covjek pita kako je u ŠveCkoj i može li odma dobit poso a ima ovaj naš pasoš i tad su još i vize trebale :-) :lol:
napišeš mu da može otic u ŠveCku al pod uslovom da nadje žensku koja ima uredne papire i koja ce ga oženit :D može i muško, tako su dozvoljeni istospolni brakovi :D
ondaK ispadneš zavidan jer pobogu otkud ti tolika pakost da mu ne kažeš hajd bujrum--Švedi te jedva cekaju-tvoje je samo da dodješ :lol:
ko se sjeca onog prije desetak godina masovnog izgona iz Njemacke--ljudi, negdje u okolini Tuzle-ne sjecam se tacno gdje, nasjeli na price da su dobrodošli u Njemacku a baja ce ih uvest i sve sredit :-) ljudi prodali imanja i kuce i zaputili se :-) bili par mjeseci u nekakvim izbjeglickim kampovima i dobili šup kartu :-) :(

toliko o informisanosti naših ljudi :-)
što se tice zavidnosti samo bi volio da su u mojoj mahali sve Ronaldo do ronalda i ostali milioneri a neka mene ovakvog kakav sam--irget :D opro bi im avliju, prozore i aVta i šucur elhamdulila :D
jedino ne bih hajrovo da mi je u komšiluku Havana--ne pamtim kad sam od njega pivu popio :( stisko se ko najveca stipsa :-)
mousstapha

#1173 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Rizvan wrote:
A mi smo kao topli i srdačni?

Glupi stereotipi i predrasude. Ljudi ima svugdje svakakvih. S tim što u Švedskoj funkcioniše sistem i ljudi se u globalu drže pravila. Pa kad si i u nevolji, sistem je taj koji ti pruža zaštitu, i nisi toliko ovisan o drugima, pa ti ta toplina i ne igra neku ulogu. Nju tražiš u uskom krugu ljudi koje izabereš da se njima okružiš.

Dok u Bosni često ovisiš o dobroj volji drugih i koliko profesionalno i korektno rade svoj posao. Tako da za one koji su donji i koji ne poznaju prave ljude, život itekako može biti hladan i okrutan.

A da ne govorim o personalnim odnosima, koji su i u Bosni većinom površni, ljudi se uglavnom druže s nekim iz interesa ili zbog društvenih normi.
Ma jebo ljude, ali zemlja jesta fakat hladna i piva skupa sto je najvaznije :D
seln

#1174 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by seln »

muha_sa wrote:
ko se sjeca onog prije desetak godina masovnog izgona iz Njemacke--ljudi, negdje u okolini Tuzle-ne sjecam se tacno gdje, nasjeli na price da su dobrodošli u Njemacku a baja ce ih uvest i sve sredit :-) ljudi prodali imanja i kuce i zaputili se :-) bili par mjeseci u nekakvim izbjeglickim kampovima i dobili šup kartu :-) :(
Sjecam se, nema tome ni deset godina. Masa ljudi otisla, umjesto jednostavnog poziva u njemacku ambasadu.
Komsija prodao imanje (srecom, ostavio kucu) i krenuo sa butum familijom u Svedsku. Nije ostao ni dvije hefte.
Prica se da su tu lafinu u promet pustili autoprevoznici.
HAVANA

#1175 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

seln wrote:
HAVANA wrote:Sto me jebete :lol: Haj brzinski.Nezaposleni 900 eto ko biva pregurace mjesec nekako,radnik 1300 da prezivi,vojnik 1400 sto rizikuje zivot,vatrogasac 1800 sto spasava zivot,ucitelj 1600 sto djecu priprema za zivot,doktor 2200 da nas drzi u zivotu...i zadnje mi poznato zvuci...18000 ministru da svakom zivot sjebe...
Nuto, pa ti znas i belgijanski. :shock:
:lol: Ne znam,znam samo flamanski,francuski nisam naucio. :(
Post Reply