zamjena običnih sijalica sa LED
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#1151 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
ovi farovi jedino valjaju kad nisu kineske kopije. Ali su srednja zalost. Bolje bi-led stavi.
https://youtu.be/ekMpdKfLlMQ?si=Zw2lMmhrxqiZ4kjk
-
saabsa
#1152 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Provjeri prije svega kakvo ti je punjenje reglera, led (posebno sa canbus) je najviše osjetljiv na promjene napona a na starijim motorima je to posebno izraženo, da ti se ne bi desilo da prebrzo crkavaju.zdruzdjo wrote: ↑14/10/2023 10:40 Hajde pls svekoliko led pucanstvo
Sta da stavim u motor. Znate da je akcenat na motoru ipak na vidljivost. Odmah da naglasim, ne planiram davati neke stotine km.
U far ide H4 sijalica. Sjenilo je odlicno. Nije izgorjelo.
Gledao sam svakakve ponude led-ova. Night breaker klasicni plavi mi se ne kupuje jer sam na autu se opekao o njihovu trajnost.
Na motoru su vibracije vece(kod mene je V masina koja bas vibrira) i mislim da bi night breaker jos brze otisao. Nasao sam ove neke night breaker silver koji cijenom nisu strasni. Ne znam sta je to i valja li cemu.
Gledao sam i ove neke komplet led farove za motor ali opet, kao sto kolega gore rece, na yt svaki cigo svoga konja hvali. Izgledaju odlicno ali ipak prednost malu dajem funkcionalnosti u odnosu na estetiku.
Pa.eto, heeelp, i need somebody.....
![]()
Kod starijih motora bi uvijek preporučio nešto od halogenih prije nego led.
- ZoomZoomKiwi
#1153 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ako ti odgovaraju dizajnom ta LED svjetla su većinom dobra, osim ako nije neki baš prejeftini kinez.
Sve zavisi od kvalitete samih dioda ali i kvalitete optike. Ako je sve posloženo kako treba, onda bi trebala valjati.
E sad kako to provjeriti, vjerovatno samo reviewi, iako i to više nije pouzdano.
Sve zavisi od kvalitete samih dioda ali i kvalitete optike. Ako je sve posloženo kako treba, onda bi trebala valjati.
E sad kako to provjeriti, vjerovatno samo reviewi, iako i to više nije pouzdano.
- ZoomZoomKiwi
#1154 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Dobar video, baš pokazuje kako je većina sranjekabal1337 wrote: ↑14/10/2023 11:00 ovi farovi jedino valjaju kad nisu kineske kopije. Ali su srednja zalost. Bolje bi-led stavi.
- kabal1337
#1155 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
slazem seEFD22 wrote: ↑14/10/2023 11:19Dobar video, baš pokazuje kako je većina sranjekabal1337 wrote: ↑14/10/2023 11:00 ovi farovi jedino valjaju kad nisu kineske kopije. Ali su srednja zalost. Bolje bi-led stavi.
https://youtu.be/ekMpdKfLlMQ?si=Zw2lMmhrxqiZ4kjk![]()
-
Throttle
#1156 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
S tim da ti nb silver nije bijel nego je izmedju zute klasicne i bijele svjetlosti, ako ti je nijansa bitna
-
zdruzdjo
#1157 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
@saabsa Bogami je starija generacija motora. Punjenje sa reglera ono bas osnovno, a i regler je bas "osnovni". Gledao sam kako se ponasa napon..leta od 12.4 na stangasu do 13,9 kad ga bas zavrnem. Tako da vjerujem da neki led ne bi bas dobro to trpio.
@kabal1337@EFD22 ma ovo sve sto sam gledao, su garant kineske kopije. Cijena je suvise niska da bi bile neke kvalitetne izvedbe. Da budem iskren, dobro izgledaju ali ipak motor vozim, a ne stoji kao izlozbeni eksponat.
Ostaje da nadjem ili neke kvalitetne LED sijalice tipa ove bi-led sa lecom, ali tada opet dolazimo do variranja napona pa samim tim i moguceg brzeg crkavanja, ili ove night breaker silver. Sve su prilike da cu ove silver uzeti.
@Throttle ma nijansa mi je skroz nebitna stvar. Vazna mi je sto bolja vidljivost po mraku i da ne bude mjenjanje sijalica svakih mjesec dana.
@kabal1337@EFD22 ma ovo sve sto sam gledao, su garant kineske kopije. Cijena je suvise niska da bi bile neke kvalitetne izvedbe. Da budem iskren, dobro izgledaju ali ipak motor vozim, a ne stoji kao izlozbeni eksponat.
Ostaje da nadjem ili neke kvalitetne LED sijalice tipa ove bi-led sa lecom, ali tada opet dolazimo do variranja napona pa samim tim i moguceg brzeg crkavanja, ili ove night breaker silver. Sve su prilike da cu ove silver uzeti.
@Throttle ma nijansa mi je skroz nebitna stvar. Vazna mi je sto bolja vidljivost po mraku i da ne bude mjenjanje sijalica svakih mjesec dana.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
- kabal1337
#1159 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
a da li ti je h1 xenon opcija, da stavis projektor i balast sa sijalicom trosak cca. 100-150KM
-
zdruzdjo
#1160 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Pa javlja mi se problem.mjesta za balast. Inace u kucistu fara kod puno motora je smjesteno more kablova jer je tu neka vrsta "cvorista" kablova i konektora. Sve to tu je bas stistnuto i guzva je. Tako da bih kablove morao vuci od fara (tacnije konektora za klasicnu sijalicu) negdje ispod rezervoara do ispod sjedista i tu negdje izmisliti mjesto za isti, a onda onda kabl nazad od balasta do sijalice. Osim toga iskreno ne znam kako je otvoriti ovaj far da bih unutra montirao projektor.
- kabal1337
#1161 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
A jesi li mozda gledao kako je neko drugi uradio?zdruzdjo wrote: ↑14/10/2023 19:00Pa javlja mi se problem.mjesta za balast. Inace u kucistu fara kod puno motora je smjesteno more kablova jer je tu neka vrsta "cvorista" kablova i konektora. Sve to tu je bas stistnuto i guzva je. Tako da bih kablove morao vuci od fara (tacnije konektora za klasicnu sijalicu) negdje ispod rezervoara do ispod sjedista i tu negdje izmisliti mjesto za isti, a onda onda kabl nazad od balasta do sijalice. Osim toga iskreno ne znam kako je otvoriti ovaj far da bih unutra montirao projektor.
Mozda da potrazis neki forum ili fb grupu vezano za tvoj model motora. Sigurno postoji, tu ces sigurno pronaci neko rješenje sto je neko vec pokusao.
-
saabsa
#1162 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Provjeri napon pri paljenju, pretpostavljam da će otići još dosta gore. Ako ne prelazi 17-18V možeš staviti led.zdruzdjo wrote: ↑14/10/2023 18:28 @saabsa Bogami je starija generacija motora. Punjenje sa reglera ono bas osnovno, a i regler je bas "osnovni". Gledao sam kako se ponasa napon..leta od 12.4 na stangasu do 13,9 kad ga bas zavrnem. Tako da vjerujem da neki led ne bi bas dobro to trpio.
P.S. kad je led u pitanju ispravnije je reći kineska kopija kineske led sijalice, jer sigurno preko 95% leda dolazi iz kine, pa tako i ono što nam pod kojekakve brendove nude u prodaji.
- kabal1337
- mobsterc
#1164 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Koja je preporuka za neku zamjensku led sijalicu kod nas, bila je vec led h8, nebitna mi je dugotrajnost i svaki moguci lumen, samo da nije zadnje smece, radi posao a da ne obija dzep?Farovi imaju sociva.
Za drugo auto, tu su xenoni d2s, i sada imam problem nekada se upali, a nekada ne upali, kako da znam je li sijalica ili balast? Preporuka za konverziju na led? Tu se mogu malo vise isprsiti
Za drugo auto, tu su xenoni d2s, i sada imam problem nekada se upali, a nekada ne upali, kako da znam je li sijalica ili balast? Preporuka za konverziju na led? Tu se mogu malo vise isprsiti
-
Throttle
#1165 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Zsmijeni mjesta sijalicama, tako ispitas jel sijalica il balast 
- mobsterc
-
saabsa
#1167 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Pa opet ćeš dobiti jednu ispravnu i jednu neispravnu stranu kad izmjenjaš mjesta...
Naravno ti ćeš morati dva puta to uraditi ako iz prve budeš baksuz pa zamijeniš oba neispravna dijela.
- mobsterc
#1168 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
A sta ako su obje sijalice lose ili oba balasta? Jedina opcija je da kupim novu sijalicu pa je probam i tamo i ovamo pa onda da okrivim balaste. U tom slucaju, ako su oni oslabili, hoce li prelezak na led da ih rastereti?
I niko bas da ima iskustva sa ovim olx led sijalicama?
I niko bas da ima iskustva sa ovim olx led sijalicama?
-
Throttle
#1169 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ako predjes na LED, xenon balasti ti ne trebaju
Balast ne bintrebalo da slabi kao sijalica, ili radi ili ne. Jesu li ti sijalice bijele ili su ljubicaste, roze?
Balast ne bintrebalo da slabi kao sijalica, ili radi ili ne. Jesu li ti sijalice bijele ili su ljubicaste, roze?
- mobsterc
-
saabsa
#1171 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ispravka krivog navoda, postoje led sijalice koje su zamjena za balast i xenon sijalicu, ali su većinom sad u ponudi modeli koji idu na fabrički balast.
-
Throttle
#1172 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Mislio sam da ne koriste xenon balast jer dize napon visoko. 
-
saabsa
- mobsterc
#1174 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ali mu ne koriste pun potencijal, dakle stoji pitanje da li ce ga onda rasteretiti?
Mada, to mi se pocelo desavati kada sam ih preselio u nove farove pa su mozda losije zice ili sta znam..
Mada, to mi se pocelo desavati kada sam ih preselio u nove farove pa su mozda losije zice ili sta znam..
-
zdruzdjo
#1175 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Kad imas neki nerjesiv problem i krenes istrazivati, obicno je rjesenje ono najgluplje koje postoji.
Mjesecima se peglao sa fantomskim glupostima oko struje na autu. Svirnem, auto se ugasi. Upalim i onda sviram 100 puta nista.
Blicnem dugim auto se ugasi. Upalim bez problema i onda nista danima. Nema sta nisam. Na kraju problem je bio glupa plus klema na akumulatoru koja je na jednom mjestu pukla i slab kontakt davala.