I moja je...I dalje cu citati Oslobodjenje a redovno Buku.General War wrote:Moja zelja je imati nezavisno novinarstvo nego imati partijski bilten (ko vise da).Maraschino wrote: Ti bas hoces medij po svojoj zelji?
pa vidis li na sta ti zemlja lici?
Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
- Maraschino
#1151 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
- General War
#1152 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Mozes i nastavit, ja se najeo baklave pa ionako se zavalio u stolicu..nema sanse da se pomjerimDasi wrote:Jos ovo i necu vise fakat.General War wrote:![]()
Nevjerovatno koliko god covjek vam napise... vi se zakacite na jednu te istu pricu i vrtite je dok se boje ne rastope.
Svi hoce da budu novinari, pa i tako moze Bakir, Dodik, Covic...kurci palci ...reci eto svi "Novinari" hoce da budu cobani (politicari) naroda...neka sebi osnuju stranku pa bujrum a ne da nas hude samo kritikuju... a znamo koliko je to nemoguce kad imas novinare ko Vildana i novac koji sve kontrolise...![]()
Stvarno ili se djeca javljau ili nazalost neko ko nemoze ocigledne stvari da razluci...ili po partijskoj dezuri.![]()
Kukas po ostalim temama mako te vrijedjaju navlace na tanak led da dobijes ban a onda i ti ovde pocnes vrijedjati. U pravu si, ti si ultimativno u pravu i ko god ima drugacije misljenje od tvog je dijete ili debil ili stranacki bot. Nisam nista od tog, samo sam svjestan vremena i drustvenog uredjenja u kojem zivim.
Ok, ja nisam tema ovdje...kakve sad ima veze jedno sa drugi vec nesto bzze pokusavas
Nigdje ja nisam rekao da sam u pravu, ali ovo sto si napisao nema veze s vezom...ako si svjestan vremana a po pisanju moze se onda zakljuciti da si se i "snasao" u tom vremenu pa odatle onda vidim razlog ovoga sto pises.
- General War
#1153 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Pa citaj ko ti brani...oslobodjenje juri hanam one fasiste, buka domace = tamam fokusiran na zadatu temu...sto je i ciljna grupa.Maraschino wrote:I moja je...I dalje cu citati Oslobodjenje a redovno Buku.General War wrote:Moja zelja je imati nezavisno novinarstvo nego imati partijski bilten (ko vise da).Maraschino wrote: Ti bas hoces medij po svojoj zelji?
pa vidis li na sta ti zemlja lici?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1154 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
jednom za svagda ovako javno, i ne želim repliku na ovo:hAZNADAR wrote:
Imam pravo da kukam. Sta mi drugo preostaje kada ne smijes komentarisati?
Izvini na skretanju sa teme. De nastavi sad o kritici jednoumlja i cenzuri slobode govora.
tvoja sloboda ne podrazumijeva ugnjetavanje, zastrašivanje, klevetanje drugog. to je valjda jasno svima. izgovorena riječ sa sobom nosi posljedice i to je cijena koju ona nosi sa sobom.
ona može biti u vidu neke sankcije, ali posljedica može biti i u tome da se nekome zagorča život.
moderacija je, i ova trenutna i sve bivše, imala na dnevnom hipten haznadara, insomnia, FGRovaca, vjernika, nevjernika vehabija i sličnih. nemojte misliti da ste nešto posebno. niste.
nije ni moderacija, vala, ali njeno se pika.
da se znati sami igrati, moderacija ne bi ni trebala. a kad moderacija treba uvijek će neko ostati kratkih rukava. po zasluzi ili ne, to je stvar subjektivnog viđenja koje se može tumačiti u nedogled. i zato je zabranjena rasprava. jer se ne želi baviti time ko je kome kako, šta, gdje, kad, nego se treba baviti topicom. kada si postao član foruma, pristao si na ove uvjete. niko te nije tjerao.
ti neprestano, komentarišeš rad moderacije iako je zabranjeno i iako ti je skretana pažnja na to. jednostavno je to jače od tebe, da dokazuješ svima da si u pravu. nedavno si uspio prijaviti post tako što si cinično prokomentarisao rad moderacije. budući da je bio post ni tamo, ni vamo, i obzirom na tvoj odnos prema forumu, prijava je uredno uklonjena.
ovdje tvoje tirade o komentarisanju moderacije između redova prestaje. uradiš to još jednom, bićeš banovan na duži period.
ovo čisto da se ne iznenadiš ili nekome šupljiraš da si eto banovan na pravdi Boga.
forumaj dalje kako si forumao, nemoj kršiti pravila foruma i biće ok. nastavi sa onim na šta sam upozorio... znaš šta slijedi.
ponavljam ne želim komentar na ovo, ni tvoj ni ičiji.
- General War
#1155 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Stari intervju za SB ali otprilike mnoge stvari objasnjava
BORO «UNDER THE SIEGE»
«
BORO «UNDER THE SIEGE»
«
Dok sam ja donosio vijesti iz opkoljenog Sarajeva, zvijezda Al Jazeera Balkansa Mirjana Hrga pripremala se za Tuđmanovog vrtnog patuljka»
Boris Dežulović je u Sarajevo ulazio kad ni ptica nije mogla; u julu i u decembru 1992. godine! Njegov tadašnji urednik u Slobodnoj Dalmaciji, pokojni Joško Kulušić nije bio dovoljno lud da ga pošalje na teren u grad pod opsadom, ali Dežulović, ipak, malo jeste. «Joško Kulušić je bio sjajan urednik i sjajan čovjek, koji se istinski brinuo za svoje novinare, koliko god to patetično zvučalo. Tako da sam ja njega morao jedno dva mjeseca nagovarati da me pusti da idem u Sarajevo. Pa sam tako i otišao, oba puta sa svojim kolegom-fotoreporterom, pokojnim Željkom Maganjićem. Sjetim se tih odlazaka u Sarajevo svako malo. Ili me podsjete drugi. Podsjetila me tako, prije neki dan, Mirjana Hrga, aktuelna zvijezda Al Jazeera Balkansa, koja se u jednom, vrlo brzo skinutom, statusu sa svog Facebooka osjetila jako uzrujanom cijelom ovom frtutmom oko mog otkaza, pitajući se kad su to kolumnisti donijeli neku vijest s terena. Ista ona koja je, u vrijeme dok smo mi donosili 'vijesti s terena' i opkoljenog Sarajeva, radila kao Tuđmanov plastični vrtni patuljak u Motrištima, vjerojatno najčuvenijem zločinačkom pothvatu u povijesti Hrvatske televizije. Mirjana Hrga se danas predstavlja kao ratna reporterka, s lanjskih sarajevskih demonstracija mrtva ozbiljna u Gloriji piše Dnevničke zapise iz pakla Sarajeva i pita mene kad sam donio vijest. Na što meni preostaje samo reći: jebem te državo kad sam ti ja novinar», veli Boris Dežulović.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... avlom.html
-
Fudo387
#1156 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Pretplatio sam se na online izdanje oslobodjenja, da ne bude ove pateticne afere ne bih nikad.
- Matzan
#1157 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Fudo387 wrote:Pretplatio sam se na online izdanje oslobodjenja, da ne bude ove pateticne afere ne bih nikad.
Vidis da je Vildana bila upravu.
- Dasi
#1158 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Opet si u pravu, snasao sam se... ovde Bakirov savjetnik glavom i bradom.General War wrote:Mozes i nastavit, ja se najeo baklave pa ionako se zavalio u stolicu..nema sanse da se pomjerim![]()
Ok, ja nisam tema ovdje...kakve sad ima veze jedno sa drugi vec nesto bzze pokusavas
Nigdje ja nisam rekao da sam u pravu, ali ovo sto si napisao nema veze s vezom...ako si svjestan vremana a po pisanju moze se onda zakljuciti da si se i "snasao" u tom vremenu pa odatle onda vidim razlog ovoga sto pises.
Etiketiranje, etiketiranje...
Vec drugi put pokusavas da ovu konverzaciju, nazovimo je tako, svedes na licni nivo. Ali neces uspjeti da me navedes na zakljucak da si se i ti
"snasao" ali na drugoj strani, onoj istocnoj, pa da spominjem Bosnjake nastale u hotelu, bosanski jezik... Neces uspjeti jer sam Bosanac, FGR kako nas naziva SDA mladez i pojedini forumasi pa me boli briga ko si, odakle si, sta si i sta radis da bi mogao platiti racune.
Ja sam se snasao toliko da radim za privatnika i privatno, nije lose ne zalim se a da moze bolje uvijek moze. Da si ikad ista radio privatno znao bi kako kapitalizam funkcionise i sta sve moras uraditi i progutati da bi nastavio zaradjivati i placati racune. Kad smo to rijesili idemo dalje.
Kazes...
Je li ti seres o majstoru prije lose obavljenog posla ili poslije? Ti u ovom slucaju nisi ni upoznao majstora a kamo li mu dao sansu da ti promijeni gumicu na cesmi.General War wrote:Ma ne pada mi na pamet..jeli ti majstoru unaprijed das lovu kad ti nesto popravi ili po zavrsenom poslu?
Pa ti si uletio klizeci...a opet ne razumijes sustinu.
Znaci, ne citas Oslobodjenje ali znas koja ga politika uredjuje. "Nisi sutnuo loptu u zivotu ali znas s kojom postavkom selektor treba izaci na teren".
pa kazeGeneral War wrote:Nigdje ja nisam rekao da sam u pravu
Kad govno umotas u celofan ono je opet govno ili sto bi rekli "nije govno nego se pas posro". Znaci, ko ima drugacije vidjenje od tvog je... dijete, neko ko NE MOZE ocigledne (tebi, koji ne citas Oslobodjenje) stvari da razluci ili je partijski potrcko. Nema cetvrtog, da mozda ipak ti nisi u pravu kad uplices politiku u ovo.General War wrote:Stvarno ili se djeca javljau ili nazalost neko ko nemoze ocigledne stvari da razluci...ili po partijskoj dezuri.
Pojeo sam tulumbu
I da, jos nesto. Hipoteticki.
Recimo, da je izasla Dezuloviceva kolumna, da je to onda uticalo na otkazivanje par stalnih oglasivaca, otkazivanje pretplate i samim tim pad tiraza. Onda to sve zajedno umanjilo prihode pa dovelo do toga da se otpusti cistacica, sekretarica, lektor... Da li bi iko otvorio temu za te ljude? Da li bi iko znao za njihovu sudbinu i da li bi ikoga bolio kurac za njih.
- Edin H.
#1159 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Jos suplje.General War wrote:Stari intervju za SB ali otprilike mnoge stvari objasnjava
BORO «UNDER THE SIEGE»
«Dok sam ja donosio vijesti iz opkoljenog Sarajeva, zvijezda Al Jazeera Balkansa Mirjana Hrga pripremala se za Tuđmanovog vrtnog patuljka»
Boris Dežulović je u Sarajevo ulazio kad ni ptica nije mogla; u julu i u decembru 1992. godine! Njegov tadašnji urednik u Slobodnoj Dalmaciji, pokojni Joško Kulušić nije bio dovoljno lud da ga pošalje na teren u grad pod opsadom, ali Dežulović, ipak, malo jeste. «Joško Kulušić je bio sjajan urednik i sjajan čovjek, koji se istinski brinuo za svoje novinare, koliko god to patetično zvučalo. Tako da sam ja njega morao jedno dva mjeseca nagovarati da me pusti da idem u Sarajevo. Pa sam tako i otišao, oba puta sa svojim kolegom-fotoreporterom, pokojnim Željkom Maganjićem. Sjetim se tih odlazaka u Sarajevo svako malo. Ili me podsjete drugi. Podsjetila me tako, prije neki dan, Mirjana Hrga, aktuelna zvijezda Al Jazeera Balkansa, koja se u jednom, vrlo brzo skinutom, statusu sa svog Facebooka osjetila jako uzrujanom cijelom ovom frtutmom oko mog otkaza, pitajući se kad su to kolumnisti donijeli neku vijest s terena. Ista ona koja je, u vrijeme dok smo mi donosili 'vijesti s terena' i opkoljenog Sarajeva, radila kao Tuđmanov plastični vrtni patuljak u Motrištima, vjerojatno najčuvenijem zločinačkom pothvatu u povijesti Hrvatske televizije. Mirjana Hrga se danas predstavlja kao ratna reporterka, s lanjskih sarajevskih demonstracija mrtva ozbiljna u Gloriji piše Dnevničke zapise iz pakla Sarajeva i pita mene kad sam donio vijest. Na što meni preostaje samo reći: jebem te državo kad sam ti ja novinar», veli Boris Dežulović.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... avlom.html
Za "strane" novinare uopste nije bio problem da dodju sto rece Adzem metropolu, izganjaju UNPROFOROVU akreditaciju, prijave se, sjednu na avion koji je lafo nosio humanitarnu pomoc, a uglavnom snabjdevao njihove trupe i bujrum.
Zato je i dolazilo svakavih cudaka, recimo upoznao sam Amerikanca koji je odlucio da dodje u Sarajevo, jer ga je ostavila zena, Belgijanca koji nije htio da uci za popravni, pa da ga ne mogu roditelji spengati dosao u Sarajevo... Poslije postao spokesman UNHCR-a
- BHCluster
#1160 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Sve se moze kad se hoce.
- kmirsad
#1161 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Jes vidio navlakuše moj Fudo... hajmo ih zajebat... daj pasvord... da svi ulazimo i čitamo đaba... uništimo ih finansijski...Fudo387 wrote:Pretplatio sam se na online izdanje oslobodjenja, da ne bude ove pateticne afere ne bih nikad.
- General War
#1162 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Da bi bila potpuna suplja, moram te napomenuti da je Boris Dezulovic Hrvat iz "Hrvatske" ulazio u BiH u to doba je bila sve nego strana drzava i bas nesto srbi nisu bili blagonakloni prema toj kategoriji " stranih drzavljana".Edin H. wrote:Jos suplje.General War wrote:Stari intervju za SB ali otprilike mnoge stvari objasnjava
BORO «UNDER THE SIEGE»
«Dok sam ja donosio vijesti iz opkoljenog Sarajeva, zvijezda Al Jazeera Balkansa Mirjana Hrga pripremala se za Tuđmanovog vrtnog patuljka»
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... avlom.htmlulazio kad ptica nije mogla
![]()
Za "strane" novinare uopste nije bio problem da dodju sto rece Adzem metropolu, izganjaju UNPROFOROVU akreditaciju, prijave se, sjednu na avion koji je lafo nosio humanitarnu pomoc, a uglavnom snabjdevao njihove trupe i bujrum.
Zato je i dolazilo svakavih cudaka, recimo upoznao sam Amerikanca koji je odlucio da dodje u Sarajevo, jer ga je ostavila zena, Belgijanca koji nije htio da uci za popravni, pa da ga ne mogu roditelji spengati dosao u Sarajevo... Poslije postao spokesman UNHCR-a
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
-
The 51st State
#1164 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
dezulovic je drag gost ali ipak gost, red je da izuje cipele.
super je sto se parcijalna cenzura nametnula kao glavni drustveni problem, "progresivni" forumasi su uvijek znali identifikovati goruce probleme, keep going.
sad iz glave makar deset stvari mozes nabrojati koji imaju direktno los uticaj na drzavu i drustvo ali nisu intelektualno preseravajuce te zahtjevaju stvaran angazman pa nisu atraktivne
super je sto se parcijalna cenzura nametnula kao glavni drustveni problem, "progresivni" forumasi su uvijek znali identifikovati goruce probleme, keep going.
sad iz glave makar deset stvari mozes nabrojati koji imaju direktno los uticaj na drzavu i drustvo ali nisu intelektualno preseravajuce te zahtjevaju stvaran angazman pa nisu atraktivne
Last edited by The 51st State on 16/06/2018 11:18, edited 1 time in total.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1165 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Smeta im Dežulović ali im ne smeta da nazovu takmičenje učača Kur'ana, po ovoj omraženoj osobi iz muslimanske istorije.
https://www.youtube.com/watch?v=M7hQZ4UvF4A&app=desktop
Inače, nju gotivi samo Saudija jer time frustriraju Irance, pa su tako odlučili da ih i ovdje frustriraju, za svoje pare.
Tako ispada da se u IZ uvrijede samo ako im se ne plati .
https://www.youtube.com/watch?v=M7hQZ4UvF4A&app=desktop
Inače, nju gotivi samo Saudija jer time frustriraju Irance, pa su tako odlučili da ih i ovdje frustriraju, za svoje pare.
Tako ispada da se u IZ uvrijede samo ako im se ne plati .
-
kakavdanakneiskustvu
#1166 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
ma sve ok,ali svako ima pravo prijaviti svaki post,na moderatorima je da odluce sta i kako sa tom prijavomKejn wrote:Nije problem u prijavi ako je sa razlogom. Problem je što dotična u diskusiji sa neistomišljenicima u drugom reply-u obavezno prijeti prijavom. Možda žena misli da je ovo nečiji blog a ne forum gdje se razmijenjuju mišljenja.kakavdanakneiskustvu wrote:Kejn wrote:Ovo je ne znam koji put da ova Sabina prijavljuje ljude.... znam da ima mnogo fanova Titinog režima na forumu ali mislim ono... ipak je 2018-ta i težimo ka zapadnom svijetu i Evropi....
zar je problem u prijavljivanju ili u onome sto neko napišpe a moguce3 da je za bana?
-
mirza_15
#1167 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Jah. Moderacija ima pravo da sancionise i odredjuje sta moze, a sta ne i obrise neprimjerene komentare (apsolutno tacno), ali glavni urednik nema pravo da radi svoj posao. Po tom tumacenju glavni urednik ne bi trebao ni postojati. Neka svako pise sta hoce i objavljuje bez obzira na posljedice.
Procitah ovaj gore tekst. Opet se postave netacne teze pa se oko njih gradi prica. Primjera radi, zna i pisac teksta, kao i sam Dezulovic da "poslan od Boga" i "Boziji poslanik" nije jedno te isto, ali treba pojacati malo svoju prica, pa koga briga za "male" semanticke razlike. Hoce li zarez u recenici: "Pustiti ne streljati" stajati iza "pustiti" ili iza "ne" nije toliko bitno bez obzira na potpuno razlicito znacenje. Ako je razlika jasna meni, sasvim sigurno je jasna i onima kojima je jezik posao. Ipak, nimalo im ne smeta da ipak malo izvrnu znacenje recenog ili napisanog da bi dali snagu svojoj tezi.
Procitah ovaj gore tekst. Opet se postave netacne teze pa se oko njih gradi prica. Primjera radi, zna i pisac teksta, kao i sam Dezulovic da "poslan od Boga" i "Boziji poslanik" nije jedno te isto, ali treba pojacati malo svoju prica, pa koga briga za "male" semanticke razlike. Hoce li zarez u recenici: "Pustiti ne streljati" stajati iza "pustiti" ili iza "ne" nije toliko bitno bez obzira na potpuno razlicito znacenje. Ako je razlika jasna meni, sasvim sigurno je jasna i onima kojima je jezik posao. Ipak, nimalo im ne smeta da ipak malo izvrnu znacenje recenog ili napisanog da bi dali snagu svojoj tezi.
- piupiu
#1168 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Ta reakcija, koja se tebi čini pretjeranom, je samo reakcija na svakodnevno ukidanje svih ostalih prava i obaveza civlizovanog društva u ovoj sociopatskoj vukojebini.The 51st State wrote:dezulovic je drag gost ali ipak gost, red je da izuje cipele.
Znaš ko je ovdje 'gost'? Ta predmoderna plemenska etika (vrijedjaš moja vjerska osjećanja kad pljuneš po Bakiru i Redžepu). Ona nikako ne može biti gradjanska norma zdravog društva. Može biti samo norma jednog autoritarnog, agresivnog i bolesnog društva. Što mi, kao što rekoh, i jesmo.
-
The 51st State
#1169 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Kojih prava I obaveza konkretno?piupiu wrote:Ta reakcija, koja se tebi čini pretjeranom, je samo reakcija na svakodnevno ukidanje svih ostalih prava i obaveza civlizovanog društva u ovoj sociopatskoj vukojebini.The 51st State wrote:dezulovic je drag gost ali ipak gost, red je da izuje cipele.
Znaš ko je ovdje 'gost'? Ta predmoderna plemenska etika (vrijedjaš moja vjerska osjećanja kad pljuneš po Bakiru i Redžepu). Ona nikako ne može biti gradjanska norma zdravog društva. Može biti samo norma jednog autoritarnog, agresivnog i sociopatskog društva. Što mi, kao što rekoh, i jesmo.
Za drugi dio, jesi li imala prilika procitati tekst, ako ne, insinuiras iz pogresne premise.
Last edited by The 51st State on 16/06/2018 14:30, edited 1 time in total.
- Edin H.
#1170 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Pa obrisu/banuju ako nekoga vrijedjas, a ne zbog misljenja bolan.mirza_15 wrote:Jah. Moderacija ima pravo da sancionise i odredjuje sta moze, a sta ne i obrise neprimjerene komentare (apsolutno tacno), ali glavni urednik nema pravo da radi svoj posao. Po tom tumacenju glavni urednik ne bi trebao ni postojati. Neka svako pise sta hoce i objavljuje bez obzira na posljedice.
-
mirza_15
#1171 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Pa prema zvanicnom obrazlozenju ni Dezulovicev tekst nije objavljen zbog vrijedjanja, a ne zbog misljenja. Nekada se vrijedjanje jasno razlikuje od misljenja. Nekada je to opet stvar procjene i ugla gledanja. Tome najbolje svjedoce cesto podjeljena misljenja o tome da li je nesto za ban ili nije. Kao sto i chmoljo napisa, sloboda govora ima granice i treba snositi posljedice za izreceno. Prava tema je gdje su te granice i sta je dozvoljeno, a sta ne. Cesto smo subjektivni u takvim procjenama, pa nam smeta kada nam se kao bumerang vrati nesto sto i sami radimo.
- Edin H.
#1172 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Postoji razlika ako nesto izjavis kao javni radnik, vrsilac funkcije, osobito predsjednik drzave i ako nesto kazes u kafani ili na forumu.
U prvom slucaju ne govoris samo u svoje ime.
-
mirza_15
#1173 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Tacno. Isto tako nije isto kada ja izjavim nesto u kafani i kada to moje misljenje objavi neko javno glasilo. Zato to javno glasilo ima glavnog urednika koji odlucuje sta moze, a sta ne da se objavi. Slican posao radi i administracija na ovom forumu.Edin H. wrote:Postoji razlika ako nesto izjavis kao javni radnik, vrsilac funkcije, osobito predsjednik drzave i ako nesto kazes u kafani ili na forumu.
- General War
#1174 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Pa zna se zasto je text navodno neobjavljen...jesi li ti procitao sta je taj " gost" napisao da uvrijedi necija vjerska osjecanja?The 51st State wrote:Kojih prava I obaveza konkretno?piupiu wrote:Ta reakcija, koja se tebi čini pretjeranom, je samo reakcija na svakodnevno ukidanje svih ostalih prava i obaveza civlizovanog društva u ovoj sociopatskoj vukojebini.The 51st State wrote:dezulovic je drag gost ali ipak gost, red je da izuje cipele.
Znaš ko je ovdje 'gost'? Ta predmoderna plemenska etika (vrijedjaš moja vjerska osjećanja kad pljuneš po Bakiru i Redžepu). Ona nikako ne može biti gradjanska norma zdravog društva. Može biti samo norma jednog autoritarnog, agresivnog i sociopatskog društva. Što mi, kao što rekoh, i jesmo.
Za drugi dio, jesi li imala prilika procitati tekst, ako ne, insinuiras iz pogresne premise.
Kad je gost bombardovao druga dva konstitutivna naroda onda je bilo svekoliko odusevljenje i sirenje istine
-
halo_ba
#1175 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.
Boris nije dosao sa akreditacijom, niti avionom.Edin H. wrote:Jos suplje.General War wrote:Stari intervju za SB ali otprilike mnoge stvari objasnjava
BORO «UNDER THE SIEGE»
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/22 ... avlom.htmlulazio kad ptica nije mogla
![]()
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 5160.shtml
Prvi pokušaj - preko Sokolović-Kolonije i Butmira - zapeo je na aerodromskoj pisti, odakle su tenkovi tukli Dobrinju i nije bilo šanse niti za noćni prelazak. One večeri kad su Danska i Njemačka igrale finale Europskog nogometnog prvenstva - sjećam se jer smo za danskog fotografa Jorgena cijeli dan tražili akumulator za televizor - na kraju smo, u polupijanu očaju, pitali čak i za kanalizaciju. Uz smijeh su nam objasnili da su tim predgrađima Srbi u Ilidži čak i kanalizaciju presjekli. Pitali smo, jasno, i za Futyja - morali su zapamtiti toga luđaka duge kose i neobičnog slovensko-srpsko-hrvatskog naglaska - ali njega tamo nitko nije vidio. Pamte, doduše, jednog Slovenca, novinara, koji se muvao tuda, ali taj se zvao Ivo Štandeker. Tada još nismo znali da je jedna od granata na Dobrinji, koje smo gledali s tavana u Butmiru, bila i njegova. Izdahnut će nekoliko sati kasnije, jer Srbi nisu dopustili njegov transport do koševske bolnice.
Drugi put smo pokušali dva tjedna kasnije, s druge strane, preko Kiseljaka. Za nas koji smo rat u Bosni i blokadu Sarajeva pratili preko televizije bio je to pravi šok: ne samo da smo u Sarajevo mogli bez problema, već smo na zadnjem punktu HVO-a dobili i pratnju srpske milicije s Ilidže, koja nas je - nakon pića s "braćom Hrvatima" - preko desetak barikada dovela do Stupa, predavši nas opet HVO-u. Tad smo prvi put - a prošla su samo tri mjeseca otkako je počeo rat u BiH - iz prve ruke čuli priče o zajedničkim operacijama protiv "balija" i razmjeni oružja, municije, nafte i hrane između Srba i Hrvata.
Još pod dojmom zajedničke rakije sa četnicima s Ilidže i haveoovcima iz Kiseljaka, našli smo se na Stupu - "samo pravo, samo pravo" - i odjednom je, iz općeg košmara, ispred nas izronio spaljeni kostur zgrade Oslobođenja. To je, dakle, to - pogledali smo se Maganja i ja: uspjeli smo! Urlali smo poput idiota deset minuta, polijevajući se pivom, praćeni pogledima Sarajlija koje nakon stotinu dana opsade zacijelo nije moglo iznenaditi mahnito deranje iz automobila, koliko možda njegova splitska registracija.