Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Connaisseur Karlin

#1151 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:Nisu se oni gadili ni na mlade muskarčiće
https://www.blic.rs/riznica/jeste-li-cu ... de/j4j89zd
hvala za tekst :thumbup:
Ničeg sličnog u hrišćanskim društvima nije bilo. Prosto je bilo nezamislivo da jedan hrišćanski monarh ima svoj harem uopšte, a pogotovo muški harem. To je ogromna razlika između hrišćanstva i islama u ovom periodu
riverflow

#1152 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by riverflow »

Connaisseur Karlin wrote:
Ničeg sličnog u hrišćanskim društvima nije bilo. Prosto je bilo nezamislivo da jedan hrišćanski monarh ima svoj harem uopšte, a pogotovo muški harem. To je ogromna razlika između hrišćanstva i islama u ovom periodu
"u ovom peiodu"...kako lijepo skrojeno. A hajmo pitati Umberta Eca šta je kršćanstvo sadržavalo, još puno prije "tog perioda". Ne znam da li bi se složio.
Nemojte biti jednostrani. Moglo bi se ovdje svašta pisati i teškim bojama bojiti. Ovako, ženski problemi su ljepša tema
Connaisseur Karlin

#1153 Re: da li je žena u islamu ponižena?

riverflow wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
"u ovom peiodu"...kako lijepo skrojeno. A hajmo pitati Umberta Eca šta je kršćanstvo sadržavalo, još puno prije "tog perioda". Ne znam da li bi se složio.
Nemojte biti jednostrani. Moglo bi se ovdje svašta pisati i teškim bojama bojiti. Ovako, ženski problemi su ljepša tema
ma pisi, slobodno, meni ne smeta :-D

ja cesto puta insistirma na komparacijama dvije ili vise religija u istim ili razlicitim periodima :thumbup:
riverflow

#1154 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by riverflow »

Connaisseur Karlin wrote: ma pisi, slobodno, meni ne smeta :-D

ja cesto puta insistirma na komparacijama dvije ili vise religija u istim ili razlicitim periodima :thumbup:
Ljudi su isti sa svim svojim slabostima, željama, manama i vrlinama u svim religijama, ideologijama. Koga god i s kim god da porediš, to ćeš na kraju shvatiti.
Connaisseur Karlin

#1155 Re: da li je žena u islamu ponižena?

riverflow wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ma pisi, slobodno, meni ne smeta :-D

Ljudi su isti sa svim svojim slabostima, željama, manama i vrlinama u svim religijama, ideologijama. Koga god i s kim god da porediš, to ćeš na kraju shvatiti.
da, a o tome se jednsotavno treba javno pricati i pisati bez nervoze :-D
riverflow

#1156 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by riverflow »

Gojeni H wrote: Feredza je tada skinuta nasilno. Danas je stavljaju dobrovoljno.

Hajd dobro. Meni je ta "dobrovoljnost" vrlo diskutabilna ali možda griješim pa neću dalje.
Gojeni H wrote: Nema u dzehenemu raje ... samo neprekidno lutanje polovicne svijesti o sebi ...
Ovo mi se svidja, pokazuje samouvjerenost pravog vjernika .Koliko je istinito, niko ne zna. :)
Gojeni H wrote: Zene koje prakticiraju nosenje hidzaba (marame) npr., nerijetko imaju problema kod dobijanja posla.
Možda izvan BiH, a ovdje...kako gdje. Negdje je hidzab čak poželjan kod zapošljavanja.
MarlboroGold

#1157 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: :thumbup:

Imaš li još koji detalj, kakvu pričicu, može i koja sočnija istorijska? :D

To će vjerovatno arzo znati bolje objasniti, mislim da je na arapskom harem, ali kod nas se možda pravi distinkcija izmedju harema (džamijskog) i haremluka (privatnog dijela kuće za žene)? To ja onako intuitivno, ne zato što znam.
Što se Rizvanbegovića tiče, o njemu sam čitao u Ljetopisu Hercegovine od Čokorila... prije možda 2-3 godine. Bilo je dosta detalja iz njegovog života, ali se ne mogu svega sjetiti. Što se harema tiče, kao što si rekla, imao je šest žena i boravile su u nekom dvorištu ograđeno velikom ogradom. Tu su samo one bile, dok su ostali bili u drugoj kući. Mislim da je spominjan i haremluk, pa sam i postavio to pitanje. Pored toga, harem/haremluk je bio na visokom kulturološkom nivou gdje se brinuo i iskazivao najveće poštovanje prema svojim ženama... navodno su i one njega gotivile i poštovale :D
Nakon njegove smrti su i dalje sa velikim poštovanjem gledali i brinuli se o njegovim ženama.

Ima i djelo život Ali-paše Rizvanbegovića, ali ne znam ko je pisac.

Vjerujem da to arzo bolje zna, pa neka me ispravi ako griješim.

Ne mogu se sjetiti ostalih primjera... ako se sjetim navest ću.
piupiu

#1158 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by piupiu »

I uništi ih dekadencija. :D
piupiu

#1159 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote:

To će vjerovatno arzo znati bolje objasniti, mislim da je na arapskom harem, ali kod nas se možda pravi distinkcija izmedju harema (džamijskog) i haremluka (privatnog dijela kuće za žene)? To ja onako intuitivno, ne zato što znam.
Što se Rizvanbegovića tiče, o njemu sam čitao u Ljetopisu Hercegovine od Čokorila... prije možda 2-3 godine. Bilo je dosta detalja iz njegovog života, ali se ne mogu svega sjetiti. Što se harema tiče, kao što si rekla, imao je šest žena i boravile su u nekom dvorištu ograđeno velikom ogradom. Tu su samo one bile, dok su ostali bili u drugoj kući. Mislim da je spominjan i haremluk, pa sam i postavio to pitanje. Pored toga, harem/haremluk je bio na visokom kulturološkom nivou gdje se brinuo i iskazivao najveće poštovanje prema svojim ženama... navodno su i one njega gotivile i poštovale :D
Nakon njegove smrti su i dalje sa velikim poštovanjem gledali i brinuli se o njegovim ženama.

Aaaaa, hvala, a ja kontala sad ćeš ti neku 'kad je moj čukundedo'.... :lol: :)
MarlboroGold

#1160 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote:
MarlboroGold wrote:

Ma kakvi. Nisam te shvatio :D
Connaisseur Karlin

#1161 Re: da li je žena u islamu ponižena?

narode, ja cekam nestprljivo arzonjinu pricu , najavio je istu sa "uh" ili "huh" uzdahom :D :-D
MarlboroGold

#1162 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:narode, ja cekam nestprljivo arzonjinu pricu , najavio je istu sa "uh" ili "huh" uzdahom :D :-D
Očigledno mu je teško o tome govoriti :D
Connaisseur Karlin

#1163 Re: da li je žena u islamu ponižena?

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote:narode, ja cekam nestprljivo arzonjinu pricu , najavio je istu sa "uh" ili "huh" uzdahom :D :-D
Očigledno mu je teško o tome govoriti :D
sad nema izbora, svi ga cekamo :D
Gojeni H

#1164 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Ništa meni na Balkanu nije zanimljivije nego naše crno-bijele muške istorije. To što je neko jednog dana rekao 'skidaj' ne znači da to žene nisu htjele i da to nijednoj ženi samoj ne bi i nije palo na pamet. Moje su se pranana i nana, iskrene vjernice, borile da se to skine. Ne u Savezu Komunista, nego kao obične sarajevske žene. Da mi je naći jednog muškarca, jednu ženu, bilo koga, istoričara, sociologa, nekoga, da malo počne razbijati te mitomanske, nacionalne, muške istorije gdje je skidanje feredže 'komunistička prisila nad bošnjačkim narodom' samo zato što se fino uklapa u tekuću mitologiju. :)
Ne odvlaci paznju citalaca. Dilema je da je nema. Da li su zene imale izbor? - Nisu. Sva prica se tu zavrsava.

Meni je veci fenomen, definitivno za socioloskog istrazivanja, spremnost na poslusnost doklegod postoji percepcija jednakosti izazvana opstim drustvenim dresiranjem (obdaniste, skola, vojska, fakultet, radno mjesto, itd.) te obezbjedjenjem osnovnih potreba za fizicko odrzavanje zivota.

Ali, takodje sam za detaljno istrazivanje efekata kolektivizacije i posljedica po selo, demografiju, porodicu, ... Ima tu jos interesantnih eksperimenata ciji efekti nikada nisu ni povrsinski prepoznati.
Gojeni H

#1165 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

riverflow wrote:
Gojeni H wrote: Zene koje prakticiraju nosenje hidzaba (marame) npr., nerijetko imaju problema kod dobijanja posla.
Možda izvan BiH, a ovdje...kako gdje. Negdje je hidzab čak poželjan kod zapošljavanja.
Sasvim slucajno znam zene koje nisu mogle dobiti posao u Bosni zbog hidzaba. Dakle, receno im je bez ikakvog ustezanja.
Gojeni H

#1166 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Irsar wrote:
Gojeni H wrote:Prvo, ova povezanost sa satanizmom mi nikako nije jasna.
"Šejtanski put".
@riverflow? :lol:
Daj ba nemoj me zezat'. Ona I @zijancer najinteresatniji likovi na onoj Nurkinoj temi. Off: Radoznalo srce tesko da moze biti lose. ;-)

Možda onda da se prvo definiše "slijepa poslušnost", da vidimo o čemu zapravo ovdje pričamo. To da je muškarac hijerarhijski iznad žene i da žena u principu (ali ne uvijek i nužno u praksi!) treba da bude poslušna mužu (u stvarima dobrim i dozvoljenim) je istina, te ujedno Islamski stav. Naravno, onoj kojoj sam odgovorio ne pada na pamet da bude poslušna u duhu Islama, toliko je valjda očito.
Ovakva razmisljanja zaglave islam u srednjem vijeku, uz svo duzno postovanje.
Nije to pitanje uskladjivanja sa novim drustvenim tokovima, sto je taaako sterilan izraz, vec sa zivotom.
Vjerovati da je Gospodar svega stvorenoga svom namjesniku na Zemlji namijenio da nakon nekoliko prvih vijekova prestane razmisljati je igranje sa ljudskom ulogom od Boga datom.
piupiu

#1167 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:Ne odvlaci paznju citalaca. Dilema je da je nema. Da li su zene imale izbor? - Nisu. Sva prica se tu zavrsava.
E, nećemo tako, Dino. Da li su žene prije toga imale izbor? Ima i izbor prije izbora, oprosti. Ja ti govorim da su mi se pranana i nana borile da se feredže i zarovi skidaju, a ti ništa. Ne želiš čuti, ne svidja ti se ideja da se je tako nešto moglo ženama pasti na pamet, je l' da? Ti ne praviš razliku izmedju žena iz viših slojeva društva i iz gradova i izmedju, recimo, seoske žene, koja se nije ni pokrivala jer joj je to otežavalo rad. Pošto imamo etnografske studije, onda i to znamo. Dakle, prvo to.

Drugo, i u gradovima je bilo žena koje nisu bile iz imućnih porodica i morale su raditi, posebno u periodu Prvog svjetskog rata, kad su muškarci mobilisani. Medju takvima je bila i moja pranana, koja je bila medju ženama koje su borile za ženska prava, radila je u ćilimari i samim tim bila u drugačijoj poziciji od žene koju je babo držao zaključanu u avliji. One su se borile za svoja prava, a takva su uključivala ne samo uska radnička prava, nego i šire društvene ideje.

Treće, zar skidanje feredže nije počelo još sa Austro-Ugarskom? Zar rasprava o skidanju feredža i obrazovanju žena počela prije 2. svj rata sa uvodjenjem pučkih škola? Zar ta debata nije bila poprilično vatrena medju muslimanskim intelektualcima i vjeroučiteljima - muškarcima? Zar reis Čaušević nije držao da se žene mogu otkriti i prije komunista? Zar u AFŽ-u nije bilo žena? Zar misliš da se žene ne ugledaju jedna na drugu, da mladje žene nisu i same često htjele da se skinu? Imam sliku svoje nane iz 1946., kao 17-ogodišnjakinje, otkrivene, kosa joj do ispod pojasa seže. Zakon je donesen tek 1950.. Ali nećeš ti da čuješ da i žena ima volju, džaba je. Rekoh ti ja, nije istorija ni samo muška, ni samo vjerska, ni samo nacionalna.
Meni je veci fenomen, definitivno za socioloskog istrazivanja, spremnost na poslusnost doklegod postoji percepcija jednakosti izazvana opstim drustvenim dresiranjem (obdaniste, skola, vojska, fakultet, radno mjesto, itd.) te obezbjedjenjem osnovnih potreba za fizicko odrzavanje zivota.
Za to ti ne treba istraživanje, samo dvije riječi - feudalizam i zadruga (zadruga kao organizacija porodice).
Ali, takodje sam za detaljno istrazivanje efekata kolektivizacije i posljedica po selo, demografiju, porodicu, ... Ima tu jos interesantnih eksperimenata ciji efekti nikada nisu ni povrsinski prepoznati.
Kakve veze to ima sa ženama i feredžom? Mene više zanima uticaj muškarca na položaj žene, sorry.
Last edited by piupiu on 28/02/2018 07:48, edited 2 times in total.
Bloo
Globalna šefica

#1168 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
riverflow wrote:
Sasvim slucajno znam zene koje nisu mogle dobiti posao u Bosni zbog hidzaba. Dakle, receno im je bez ikakvog ustezanja.
I meni su otvoreno rekli da ako dobijem posao, da cu se.morati pokriti jer su sve pokrivene. Direktno u oci.
Institucija djelomicno finansirana od Kantona Sarajevo.
Skola.
Bloo
Globalna šefica

#1169 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

@Irsar

Ja bih pazljivo i veoma oprezno koristila izraz istina.
Gojeni H

#1170 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

piupiu wrote: E, nećemo tako, Dino. Da li su žene prije toga imale izbor? Ima i izbor prije izbora, oprosti. Ja ti govorim da su mi se pranana i nana borile da se feredže i zarovi skidaju, a ti ništa. Ne želiš čuti, ne svidja ti se ideja da se je tako nešto moglo ženama pasti na pamet, je l' da? Ti ne praviš razliku izmedju žena iz viših slojeva društva i iz gradova i izmedju, recimo, seoske žene, koja se nije ni pokrivala jer joj je to otežavalo rad. Pošto imamo etnografske studije, onda i to znamo. Dakle, prvo to.

Drugo, i u gradovima je bilo žena koje nisu bile iz imućnih porodica i morale su raditi, posebno u periodu Prvog svjetskog rata, kad su muškarci mobilisani. Medju takvima je bila i moja pranana, koja je bila medju ženama koje su borile za ženska prava, radila je u ćilimari i samim tim bila u drugačijoj poziciji od žene koju je babo držao zaključanu u avliji. One su se borile za svoja prava, a takva su uključivala ne samo uska radnička prava, nego i šire društvene ideje.

Treće, zar skidanje feredže nije počelo još sa Austro-Ugarskom? Zar rasprava o skidanju feredža i obrazovanju žena počela prije 2. svj rata sa uvodjenjem pučkih škola? Zar ta debata nije bila poprilično vatrena medju muslimanskim intelektualcima i vjeroučiteljima - muškarcima? Zar reis Čaušević nije držao da se žene mogu otkriti i prije komunista? Zar u AFŽ-u nije bilo žena? Zar misliš da se žene ne ugledaju jedna na drugu, da mladje žene nisu i same često htjele da se skinu? Imam sliku svoje nane iz 1946., kao 17-ogodišnjakinje, otkrivene, kosa joj do ispod pojasa seže. Zakon je donesen tek 1950.. Ali nećeš ti da čuješ da i žena ima volju, džaba je. Rekoh ti ja, nije istorija ni samo muška, ni samo vjerska, ni samo nacionalna.
Za to ti ne treba istraživanje, samo dvije riječi - feudalizam i zadruga (zadruga kao organizacija porodice).
Kakve veze to ima sa ženama i feredžom? Mene više zanima uticaj muškarca na položaj žene, sorry.
:shock:
Ko je tebe nasekir'o? :D

Da li su zene prije toga imale izbora? Dobro pitanje. Vjerovatno nisu. Ustaljene drustvene norme, ali razlike vjerovatno u nijansama. Nikada medjutim necemo saznati koliko je zena osim tvoje nene I pranene bilo protiv nosenja zara.
Kod komunisticke prisile, znamo da je bio veliki broj zena protiv toga.

Ustvari, sva ta prica je sasvim nebitna, bitan je faktor drzave I njenog uzimanja za pravo da namece gradjanima pravila ponasanja u domenu koji bi trebao biti iskljucivo privatni, licni, kakogod. Ti si zadovoljna sto je drzava upotrijebila sredstvo prisile da onemoguci ljudima da se oblace kako hoce, bez udara na minimum drustvene norme ... ti, obrazovana, inteligentna, tolerantna I zena prilicno sirokih pogleda na zivot.

Vidis, to je meni fenomen.

Pokusavam da razumijem. Dosta citam o ruskoj historiji u zadnje vrijeme. Pronalazim bolne, nevjerovatne slicnosti ...
Gojeni H

#1171 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: I meni su otvoreno rekli da ako dobijem posao, da cu se.morati pokriti jer su sve pokrivene. Direktno u oci.
Skola.
Znaju ljudi da ces zavoditi ucitelje. :D

Ustvari, izvinjavam se. Nije nimalo smijesno. Katastrofa!
Bloo
Globalna šefica

#1172 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote: I meni su otvoreno rekli da ako dobijem posao, da cu se.morati pokriti jer su sve pokrivene. Direktno u oci.
Skola.
Znaju ljudi da ces zavoditi ucitelje. :D

Ustvari, izvinjavam se. Nije nimalo smijesno. Katastrofa!
Vjerska obiljezja u odredenim situacijama i lokacijama nisu prihvatljiva.
U drugim pak, ne treba nametati niti vjerska obiljezja niti skidanje istih.

Ubih se ja od zavodenja. :| Dodi da ti teta nesto da...
Euridika
Globalna šefica

#1173 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

sekerbay wrote:
Euridika wrote:.
Sastavih odgovor i kad sam htio da ga postam, samo se desi nešto sa telefonom i moram ga restartovat.
Ako se nekad natjeram, ponovo ću ga napisat, jer tvoj upis itekako zaslužuje odgovor.
I da, mogu ti kazat da si djelomično u pravu :mrgreen:
Halali.
Napiši kad stigneš. Imala bih ja još štošta dodati, što nisam spomenula u onom postu, ali neću ni da uzurpiram temu.
piupiu wrote:
MarlboroGold wrote:

Uh, gdje baš da Rizvanbegovića uzmete za primjer? :cry:
Haramija... užasno težak čovjek bio. I brat, tj. polubrat mu je čudak bio.
Što se tiče njegovog haremluka, još uvijek stoje kuće Rizvanbegovića u Stocu, u dijelu grada koji se naziva Begovina (ime je izvedeno od begovskih posjeda Rizvanbegovića). Renovirane su iza rata. Možete pogledati slike na temi Stolac, na PF Hercegovina. Mislim da na toj temi (ili nekoj sličnoj) ima nešto i samom Ali-pašu i o Hadži-begu, neko je pisao o tom. A ima i na internetu biografije obojice.
piupiu

#1174 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Ti si me nasekir'o. Ovdje su žene još uvijek toliko ponižene i potlačene u svim sferama društva danas, 2018.,, da mi je priča o nekom zakonu iz 1950., koji je ženama kao oduzeo prava, pomalo deplasirana. Gledajući na to iz feminističkog ugla, mislim da je ženi pravo na feredžu i zar pripadalo sve dok su one same odlučivale o tome, i da im je ono oduzeto od strane sistema. Šamiju, jemeniju, maramu su i dalje mogle nositi. Da li je neko išao u zatvor ako se feredža i zar nisu skidali i da li je plaćao kazne? To ne znam, nisam istraživala, a to je zanimljivo pitanja sa aspekta prisile.

Sa isto toliko feminističkog aspekta, postavila sam pitanje da li su u očima društva žene do tog trenutka bile nezavisna i samoodlučujuća bića koja su mogla odlučiti da li će se pokrivati ili ne? Moj odgovor je da većinom nisu. Dakle, s moje tačke gledišta i istorijski gledano, prvo je pitanje zašto žena nema pravo izaći i zadržati se u Čaršiji, zašto mora biti pokrivena preko lica, zašto ne ide u školu, zašto ne može raditi? Tek onda dolaze sva ostala pitanja.
Ti si zadovoljna sto je drzava upotrijebila sredstvo prisile da onemoguci ljudima da se oblace kako hoce, bez udara na minimum drustvene norme ... ti, obrazovana, inteligentna, tolerantna I zena prilicno sirokih pogleda na zivot.
Nisam ni zadovoljna, ni nezadovoljna. Modernizacija je proces koji se u tom trenutku odvijao svuda već skoro 150 godina, odvajanje vjerskog i svjetovnog, Crkve i države, gdje država počinje lupati nogom, čupanje za kosu u moderno doba, to se dešavalo svuda sa manje ili više radikalnim idejama i devijacijama, tako da mi tu nismo upali kao neki strašni izuzetak. Taj je zakon kulminacija jednog procesa, nije donijet sa idejom da se potlači muslimanska žena i da joj se oduzmu prava, nego je donijet zbog vjere u modernizaciju i emancipaciju. Ne zaboravi da su socijalističke ideje i radnički pokreti bili predvodnici borbe za ženska prava još od Charlesa Fouriera. A činjenica je da je zakon donijet u jednoj tradicionalno autoritarnoj kulturi i inspirisan praksom iz jedne još autoritarnije kulture - ruske.

Uprkos tome, ako od mene tražiš vrijednosni sud, ja imam samo ovaj - po mom mišljenju, socijalizam je za ženu u ovoj i dan danas zatucanoj vukojebini učinio više nego što će iti jedan sistem ovdje, i ja sam mu na tome zahvalna.
Pokusavam da razumijem. Dosta citam o ruskoj historiji u zadnje vrijeme. Pronalazim bolne, nevjerovatne slicnosti ...
Slažem se, i sama sam stekla sličan utisak, čak i pisala o tome.
Gojeni H

#1175 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Gojeni H wrote:
Ti si me nasekir'o.

:lol: :lol: :lol:

Gluho bilo! Hajd' ne zafrkavaj, ja sam BO za zene.
... Ovdje su žene još uvijek toliko ponižene i potlačene u svim sferama društva danas, 2018.,, da mi je priča o nekom zakonu iz 1950., koji je ženama kao oduzeo prava, pomalo deplasirana.

Vjerujem da ti je deplasirana, isto kao i onim jadnicima kojima je deplasirana prica danas, u 21. vijeku, o obaveznom porodiljskom bolovanju jer "hiljade ljudi nemaju posla".
Gledajući na to iz feminističkog ugla, mislim da je ženi pravo na feredžu i zar pripadalo sve dok su one same odlučivale o tome, i da im je ono oduzeto od strane sistema.

Kad su odlucivale same za sebe? Daj ba ispasce jos da branim feredzu Boze sacuvaj. Nije poenta u feredzi ...
... Ne zaboravi da su socijalističke ideje i radnički pokreti bili predvodnici borbe za ženska prava još od Charlesa Fouriera.

Hajd' da ti brat preporuci jedan film? Pogledaj Sufrazetkinja I vidi kako su se zene borile za svoja prava. Kad pronadjes ekvivalentu u socijalistickoj zemlji javi da se udaram k'o bekan.
Jedina zena socijalizma vrijedna pomena :oops: je Fanja Kaplan, ali zadrhta joj jadnici ruka.
Slažem se, i sama sam stekla sličan utisak, čak i pisala o tome.
Samo sto tvom srcu godi a meni je porazavajuce. ;-)
Post Reply