I meni je besmislen zaključak da ako postoji zlo na svijetu, onda Bog ili ne postoji ili je zao.medvjed23 wrote:rasprava o upitnosti stava da na svijetu istovremeno postoje i zlo i jako dobar i svemoguć bog je jalova.. ko vjeruje, naći će sebi i drugima bezbroj izgovora za zlo: iskušenje za žrtvu, test za počinitelja, prilika da učimo i napredujemo.. i ako sve to pobiješ, dočeka te pitanje: šta je zlo ma ovom svijetu naspram vječnog užitka u raju?
Ateizam vs. Religija
- Idemedosumom
#1151 Re: Ateizam vs. Religija
- Connaisseur Karlin
#1152 Re: Ateizam vs. Religija
to upravo napisahIdemedosumom wrote:Nikakva, samo nastaviConnaisseur Karlin wrote:
Idemdosumom, kakve uvrede? Od kad je uvreda reci nekome da je fanatik? Smrcko je fanatik, njemu to ne smeta![]()
Smrcko ima taktiku, ne ulazi u sukob, ali pise tekstove koji su protiv zdrave pameti i humanosti![]()
Ako Smrcak sabura, to je ustvari taktika, nikako vrlina
ja sam Smrcka davno prestala pratiti, povrmeno prctat njegve glposti i ne odgovaram vise na nejgove gluspoti
Last edited by Connaisseur Karlin on 05/04/2018 18:44, edited 1 time in total.
- cendlerbing
#1153 Re: Ateizam vs. Religija
Skandalozne teme. 
- medvjed23
#1154 Re: Ateizam vs. Religija
može biti i indiferentan ili donekle dobar, al nositelj najvišeg dobra i uz to svemoguć, teškoIdemedosumom wrote:I meni je besmislen zaključak da ako postoji zlo na svijetu, onda Bog ili ne postoji ili je zao.medvjed23 wrote:rasprava o upitnosti stava da na svijetu istovremeno postoje i zlo i jako dobar i svemoguć bog je jalova.. ko vjeruje, naći će sebi i drugima bezbroj izgovora za zlo: iskušenje za žrtvu, test za počinitelja, prilika da učimo i napredujemo.. i ako sve to pobiješ, dočeka te pitanje: šta je zlo ma ovom svijetu naspram vječnog užitka u raju?
- Idemedosumom
#1155 Re: Ateizam vs. Religija
Imaš pravo na mišljenjemedvjed23 wrote:može biti i indiferentan ili donekle dobar, al nositelj najvišeg dobra i uz to svemoguć, teškoIdemedosumom wrote:I meni je besmislen zaključak da ako postoji zlo na svijetu, onda Bog ili ne postoji ili je zao.medvjed23 wrote:rasprava o upitnosti stava da na svijetu istovremeno postoje i zlo i jako dobar i svemoguć bog je jalova.. ko vjeruje, naći će sebi i drugima bezbroj izgovora za zlo: iskušenje za žrtvu, test za počinitelja, prilika da učimo i napredujemo.. i ako sve to pobiješ, dočeka te pitanje: šta je zlo ma ovom svijetu naspram vječnog užitka u raju?
- medvjed23
- Bloo
- Globalna šefica
#1157 Re: Ateizam vs. Religija
Idemedosumom je milostiv danas...
- MarlboroGold
#1158 Re: Ateizam vs. Religija
medvjed23 wrote:rasprava o upitnosti stava da na svijetu istovremeno postoje i zlo i jako dobar i svemoguć bog je jalova.. ko vjeruje, naći će sebi i drugima bezbroj izgovora za zlo: iskušenje za žrtvu, test za počinitelja, prilika da učimo i napredujemo.. i ako sve to pobiješ, dočeka te pitanje: šta je zlo ma ovom svijetu naspram vječnog užitka u raju?
Diskutovali smo jednom o ovome koliko se sjećam... o testovima, Srebrenici...
- medvjed23
#1159 Re: Ateizam vs. Religija
da, imajući to na umu napisah komentar
- Cherry-Cherry
#1160 Re: Ateizam vs. Religija
Upravo tako. Ili je svemoguć ali ne i dobar ili je dobar ali ne i svemoguć.medvjed23 wrote:može biti i indiferentan ili donekle dobar, al nositelj najvišeg dobra i uz to svemoguć, teškoIdemedosumom wrote:I meni je besmislen zaključak da ako postoji zlo na svijetu, onda Bog ili ne postoji ili je zao.medvjed23 wrote:rasprava o upitnosti stava da na svijetu istovremeno postoje i zlo i jako dobar i svemoguć bog je jalova.. ko vjeruje, naći će sebi i drugima bezbroj izgovora za zlo: iskušenje za žrtvu, test za počinitelja, prilika da učimo i napredujemo.. i ako sve to pobiješ, dočeka te pitanje: šta je zlo ma ovom svijetu naspram vječnog užitka u raju?
- Bloo
- Globalna šefica
#1161 Re: Ateizam vs. Religija
Argumentum ad hominem (dokaz prema čovjeku), dokaz koji je primjeren stavu i shvaćanjima upravo onog pojedinca kojemu nešto dokazujemo. Vrijednost je takva dokaza samo relativna, jer je izveden s pozicija protivnika te se može osnivati i na nekoj njegovoj zabludi, nedosljednosti, ustupku ili na njegovu primitivnom mentalitetu. Katkada argumentum ad hominem znači i dokaz koji je tako jednostavan da ga svako može razumjeti (bjelodan, »pučki« dokaz), ali i (pogrešno) dokazivanje s pomoću osobnih a nestvarnih argumenata.Smrcak15 wrote:Ad hominem je taktika davljenika u vodi koji se hvata za trunku spasa nakon sto nema spasilackog vesta niti slaufa aka. valjanog argumenta.Idemedosumom wrote:Smrcak, po mnogo čemu se ne slažem s tobom, ali svaka čast što ne uzvraćaš na uvrede i ad hominem napade.![]()
Helem, kakvi smo mi insani pa nam treba vjera da bismo bili fini i kulturni. Bolje bit' nekulturan![]()
Pa daj sta das.
Misljenja sam da ateiste pate od tog sindroma ad hominem, nisu imuni njihove vodje dawkins i kraus, hitchens, pa i on komicar wannabe ricky garvais i ostala kompanija.
Ti i jesi fanatik jer fanatično prihvaćaš svoju religiju. Ti fanatično voliš svog Boga. To nužno ne mora implicirati pežorativnu upotrebu riječi fanatik u tvom slučaju, odnosno kako ti to voliš klasificirati ad hominem napad.
S druge strane, ako pročitaš ostatak definicije šta katkada argumentum ad hominem znači, vidjet ćeš da i sam nisi operisan od istog, dapače često koristiš baš ovaj izraz – tako jednostavno da svako može razumjeti - a dokazuješ stvar u pitanju (da li je Kur'an od Allaha, da li postoji Allah, dokaze za vjerovanje…) baš pomoću lične percepcije i argumenata.
Iako se do sve ove priče došlo na način da si ti postavio pitanje kako mi ateisti zamišljamo Boga, imajući neki razrađen plan, pretpostavljam kako će se konverzacija razvijati.
Ja kao ateista ne zamišljam Boga. Ja sam svjesna da moj mozak ne može da pojmi apsolutno biće ako takvo postoji, te sam svjesna da mu jedino mogu dodjeljivati ljudske osobine koje poznajem iskustveno, odnosno da odem u ljudskoj psihi blizak antropomorfizam ili tačnije antropoteizam.
Za mene bog ne može da operiše između koncepta tanziha i tashbiha ako ti je lakše baratati sa tim pojmovima.
Zamka u koju smo upali u ovoj diskusiji je da smo nečem apsolutnom i transcedentalnom, nepojmljivom pripisali ljudske osobine jer je to jedini način da naš mozak barata sa apsolutnim, putem svođenja na elemente koje razumije.
Ja kao ateista (ne mogu govoriti u ime drugih, samo u vlastito) ili neko drugi ko smatra i vjeruje da je Bog izvan ovog univerzuma – ljudska zla, nesreće, patnje djece, ratovi, silovatelji (pogotovo ova patnja djece koja je i bila tema diskusije) - ne tražim više razloge, opravdanje ili objašnjenje za takve događaje. Desili su se jer smo ljudska bića. Mogu jedino razmišljati o uzrocima, te načinu na koji se takve pojavnosti mogu smanjiti brojčano putem mijenjanja društva i pojedinca.
Možda razumijem tvoje objašnjenje do jedne granice da Allah dopušta patnju tek rođenog bezgrešnog djeteta da bi ga uveo u više sfere Raja. Tvoj odnos sa Allahom je obilježen aspektom tashbiha. Tvoj Bog ima 99 lijepih imena, odnosno epiteta. To su ljudski epiteti jer drugačije ne bismo Ga mogli ni spoznati osim kroz princip „sličnosti“.
Stoga kada potegneš argument da Bog mora da postoji, te ponudiš dokaze svega lijepog na ovom svijetu, predvidljiva je reakcija da će ti neko ukazati i na sve loše na ovom svijetu. Ne samo loše, već užasno i monstruozno i mozgu nepojmljivo – poput patnje djece.
Razumljivo je da tvoj iman u tom momentu se okreće jedinom „racionalnom“ objašnjenju , a u duhu principa kadera, te nudi sugovorniku priču o višim sferama Raja. Ja razumijem da ti u to vjeruješ, pretpostavljam iz razloga da sve biva što Allah želi da se desi, a da se nikada neće dogoditi ono što Allah ne želi da se dogodi. Ljudsko u tebi, jer vjernik u tebi ne može da mrzi Allaha zbog dešavanja nečeg tako strašnog poput patnje bezgrešnog djeteta, te možda vlastite boli koju pri tome osjeća (ako je u pitanju vlastito dijete), prihvaćajući Allahavu odredbu koja se desila, se smiruje objašnjenjem o višim sferama raja.
Jedna od pogrešaka, po meni, je što ti nastupaš sa pozicije branitelja, odnosno objašnjenje nudiš kao opravdanje, i to ljudima koji ne vjeruju u tvog Boga.
Bog ne treba opravdanje. Bog je tebi dao temeljnu istinu vjere. Ne meni. Tebi.
I padaš u zamku apologete Božjih djela kada se dovedeš u situaciju da zbog svog pitanja dobiješ protupitanje koje si i dobio. Zato sam i napisala da mi se gadiš. Ako je tvoja vjera apsolutna, kao i tvoje prihvaćanje, nema potrebe da se spuštaš na nivo gdje objašnjavaš i opravdavaš patnju djece. Dovoljno je da mi napišeš: jer je Allah tako odredio. I ne raskusuravamo se onda sa djecom i njihovom patnjom.
Ja da sam ti pokušala bih pronaći drugi zajednički jezik sa ateistima. Umjesto svih onih sličica i slikovnica koje postavljaš kao nepobitni dokaz postojanja Boga, a koje izazivaju reakcije i vjernika i nevjernika (ne baš pozitivne), te pitanja targetiranih da izazovu određeni odgovor (a često ne izazovu) da bi ti pratio određeni scenarij, a umjesto toga se dovedeš u situaciju da opravdavaš jedno biće kome nije potrebno opravdanje za postupke, te time u suštini negiraš jedan imanski šart, možda da pokušaš sa drugim pristupom ako ti je dawa cilj tvog postojanja na forumu – pronaći zajedničko komunikacijsko tlo sa Drugim, a sa fokusom u stvarima koje su nam zajedničke, možda nešto poput:
Pravda i njeni sljedbenici su ono na čijoj hvali, ljubavi i pohvali su složni svi stanovnici Zemlje, dok je zulum – nasilje i nepravda, nešto što je ogavno i mrsko svim stanovnicima zemlje, kao i zulumćari-nepravedni, koje svi ljudi kude i mrze!
Možda na taj način svijet i postane bolje mjesto.
- HardcoreMX
#1162 Re: Ateizam vs. Religija
ateizam se moze shvatiti kao bijeg od odgovornosti, pokusaj izvlacenja iz kaljuze vlastite i tudje destrukcije, nema tu nikakvih argumenata...osim pravdanje, logicke greske kosenje za razumom, vrijedjanje, ismijavanje, kreveljenje, malogradjanstina etc...
- Connaisseur Karlin
#1163 Re: Ateizam vs. Religija
kakva odgovornosti?HardcoreMX wrote:ateizam se moze shvatiti kao bijeg od odgovornosti, pokusaj izvlacenja iz kaljuze vlastite i tudje destrukcije, nema tu nikakvih argumenata...osim pravdanje, logicke greske kosenje za razumom, vrijedjanje, ismijavanje, kreveljenje, malogradjanstina etc...
- arzuhal
#1166 Re: Ateizam vs. Religija
Lijep, dobar post, u cjelosti. Ovo je centralno mjesto iz kojeg se treba polaziti u ovakvim diskusijama.
Bloo wrote:Ja kao ateista (ne mogu govoriti u ime drugih, samo u vlastito) ili neko drugi ko smatra i vjeruje da je Bog izvan ovog univerzuma – ljudska zla, nesreće, patnje djece, ratovi, silovatelji (pogotovo ova patnja djece koja je i bila tema diskusije) - ne tražim više razloge, opravdanje ili objašnjenje za takve događaje. Desili su se jer smo ljudska bića. Mogu jedino razmišljati o uzrocima, te načinu na koji se takve pojavnosti mogu smanjiti brojčano putem mijenjanja društva i pojedinca.
- Idemedosumom
#1167 Re: Ateizam vs. Religija
Bear fist bumpmedvjed23 wrote:fala

- arzuhal
- harač
#1169 Re: Ateizam vs. Religija
*ebote ona piše traktat "logičaru" kojem je, inter alia, temeljni argument za postojanje duše anegdota o near-death experiance. i onda kažu ateisti nisu tolerantni 
- Idemedosumom
#1170 Re: Ateizam vs. Religija
Experiance? Really? 
- MarlboroGold
#1171 Re: Ateizam vs. Religija
I kad nemaju šta drugo reći, onda ukazuju na greške.
- Idemedosumom
#1172 Re: Ateizam vs. Religija
Ma ima se šta reći, samo što smo sve to već prežvakali mnogo puta, na više tema. Inače nisam grammar Nazi, samo se ovaj previše kurči stranim riječima, da prosječan čitalac mora 5 minuta guglati kako bi sve dešifrovaoMarlboroGold wrote:I kad nemaju šta drugo reći, onda ukazuju na greške.
- edo_79
#1173 Re: Ateizam vs. Religija
Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?HardcoreMX wrote:ateizam se moze shvatiti kao bijeg od odgovornosti, pokusaj izvlacenja iz kaljuze vlastite i tudje destrukcije, nema tu nikakvih argumenata...osim pravdanje, logicke greske kosenje za razumom, vrijedjanje, ismijavanje, kreveljenje, malogradjanstina etc...
- arzuhal
#1174 Re: Ateizam vs. Religija
Kažu: Pogledaj gdje je Bog kod tebe pa ćeš znati gdje si ti kod Njega.edo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?HardcoreMX wrote:ateizam se moze shvatiti kao bijeg od odgovornosti, pokusaj izvlacenja iz kaljuze vlastite i tudje destrukcije, nema tu nikakvih argumenata...osim pravdanje, logicke greske kosenje za razumom, vrijedjanje, ismijavanje, kreveljenje, malogradjanstina etc...
- edo_79
#1175 Re: Ateizam vs. Religija
Sigurno ja kod Boga nisam na istom mjestu gdje je On kod mene ....arzuhal wrote:Kažu: Pogledaj gdje je Bog kod tebe pa ćeš znati gdje si ti kod Njega.edo_79 wrote:Prosto pitanje .... jesmo li svi kod Boga isti?HardcoreMX wrote:ateizam se moze shvatiti kao bijeg od odgovornosti, pokusaj izvlacenja iz kaljuze vlastite i tudje destrukcije, nema tu nikakvih argumenata...osim pravdanje, logicke greske kosenje za razumom, vrijedjanje, ismijavanje, kreveljenje, malogradjanstina etc...