Kako pogledas entitetske Ustave vidjeti ces da se radi o istim narodima u oba entiteta.Connaisseur Karlin wrote:
super, sad treba podrzati odvajanje Federacije od RS
1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- BHCluster
#1151 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- madner
#1152 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Katalonija je logicna posljedica nestanka straha od rata. Nacionalne drzave su izgradjene na strahu od susjeda i centralne vlade. Susjedi su postali bezopasni, centralne vlade prenjele ovlasti na EU.
BiH nije nikakav izuzetak.
- seln
#1153 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Tocno, ali cijenjeno pucanstvo previdja bespuca povijesne zbiljnosti: manje drzavne zajednice povecavaju rizik autokratije.madner wrote:Katalonija je logicna posljedica nestanka straha od rata. Nacionalne drzave su izgradjene na strahu od susjeda i centralne vlade. Susjedi su postali bezopasni, centralne vlade prenjele ovlasti na EU.
Najmracnije doba ljudske povijesti je bio mracni srednji vijek, gdje je svaki feudalac na svom posjedu bio bog na zemlji.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1154 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
E, al si zato ti dovoljno pametan za razliku od nas glupana.hAZNADAR wrote:Mnogo vise od toga. Zalosno je na to podsjecati.Chmoljo wrote:tako što su Mojmilo obnovili.ultima_palabra wrote: Kako su stvoreni uslovi? Tako što je 40% ljudi glasalo za na nelegalnom referendumu?
A uslovi su bolji nego prije 10,20,30,... god. Posebno ekonomski. Zasto nisu jos sacekali i ovaj tajming se da diskutovati. Jedno je sigurno. Sigurno su organizatori referenduma pametniji od nekih tamo BiH forumasa i sigurno znaju sta rade.
Iz naseg ugla i sa nasim stepenom politicke zrelosti,... znamo samo zakljuciti da su Ili glupi nacionalisti, Ili naivni avanturisti.... plus poistovjecivanje sa ovdasnjim igracima gdje mu RS ispade dobrovoljno u BiH i sila koju ne smijemo naljutiti. Eto mi pametniji.
Posto ionako guslas svoje, i ono sto su drugi rekli toliko izmasakriras da bi odgovaralo tvome stavu, ponovicu zbog ostalih:
Krivica za ovu napetost nije samo na njima. Ocito je u Madridu skupina idiota koja ne zna odgovoriti izazovu. Bio sam u Barceloni nekoliko puta i imam ogromne simpatije prema gradu i prema ljudima tamo. Druzio sam se, upoznao ih, zagotivio. Nazalost vec dugo nisam u kontaktu, ali bih im rekao isto - da zagovornici referenduma traze hljeba preko pogace.
TO NIJE UVREDA!
To je stav nekoga ko je prezivio jednu katastrofalnu disoluciju, nekoga ko je vidio da je rat nekome brat, nekoga ko zna kada padne mrtva glava, da je tesko doci do rjesenja. To je stav nekoga ko zeli dobro tim istim Kataloncima.
To je stav nekoga ko je zahvalan na pomoci, a ne nekoga koga se moze kupiti za par fasada.
-
hAZNADAR
#1155 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Kada Balkanac bistri politiku u svijetu i misli da je skuzio necije motive.Fudo387 wrote:Mislim da im je za to trebala promjena Ustava, ako se vec pozivas na demokratsku i legalnu proceduru.Kikibombona wrote:Spanci su trebali postupiti isto kao Britanci i Kanadjani. Trebali su pokrenuti referendusmku kampanju i zagovarati jedinstvo Spanije. Trebali su priznati pravo gradjana Katalonije da se izjasne, da demokratski i civilizovano izaberu svoj put. Umjesto toga Spanci su izabrali jezik i snagu sile. Poslali su policijske siledzije da udaraju narod koji zeli slobodu. Dno dna.ultima_palabra wrote:A kako znamo da je to volja naroda Katalonije? Na referendum je izašlo 43% ljudi, od toga 90% glasalo za.
Pretpostavljam da bi ovi koji nisu izašli glasali protiv, ali smatraju referendum nelegalnim.
Izlaznost bi bila znatno veca da nije bilo upotrebe sile. Spanska drzava je silom onemogucila Katalonce da se demokratiski izjasne.
Zna se kako se to radi, prijedlog u Parlamentu, diskusija, glasanje, i ako prodje, ako dobijes pravo na referendum onda ga odrzis, a ne ovako, grlom u jagode pa nista ne napravis sem belaja.
Katalonci nebi izgradili i povezali, i ekonomski i infrastrukturno i institucionalno,... Kataloniju da su glupi avanturisti koji idu grlom u jagode.
Isto kao kad selektoru prozivamo sedmo koljeno sto je ovako ili onako potavio odbranu u reprezentaciji. Sve mi znamo.
Katalonci znaju sta rade i ovo su i ocekivali buduci da je Madrid to uredno i najavio. Koja im je dalja strategija - pokazace se, ali znaju u sta se upustaju.
Sto se tice parlamenta i prijedloga oko izmjena zakona - znas i sam da to nebi proslo.
Pravo na burku u Austriji u parlamentu, pravo na demokratske izbore u SJ Koreji, Saudiji, Iranu, Kini, ... kroz prijedlog u parlamentu, pravo na bosanski jezik u jednom entitetu u BiH kroz institucije, pravo na kurdski jezik u Turskoj, referendum za nezavisnost Tibeta kroz kineske institucije,......
A da ne govorim u blizoj historiji ko ustavom nije imao pravo ni da glasa, da je slobodan,... sve po zakonu i volji vecine u parlamentu. Idi molim te.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1156 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hAZNAŠ ko da Kikija citam kad pise o Kurdima...
-
Fudo387
#1157 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Cekaj malo,hAZNADAR wrote:Kada Balkanac bistri politiku u svijetu i misli da je skuzio necije motive.
Katalonci nebi izgradili i povezali, i ekonomski i infrastrukturno i institucionalno,... Kataloniju da su glupi avanturisti koji idu grlom u jagode.
Isto kao kad selektoru prozivamo sedmo koljeno sto je ovako ili onako potavio odbranu u reprezentaciji. Sve mi znamo.
Katalonci znaju sta rade i ovo su i ocekivali buduci da je Madrid to uredno i najavio. Koja im je dalja strategija - pokazace se, ali znaju u sta se upustaju.
Sto se tice parlamenta i prijedloga oko izmjena zakona - znas i sam da to nebi proslo.
Pravo na burku u Austriji u parlamentu, pravo na demokratske izbore u SJ Koreji, Saudiji, Iranu, Kini, ... kroz prijedlog u parlamentu, pravo na bosanski jezik u jednom entitetu u BiH kroz institucije, pravo na kurdski jezik u Turskoj, referendum za nezavisnost Tibeta kroz kineske institucije,......
A da ne govorim u blizoj historiji ko ustavom nije imao pravo ni da glasa, da je slobodan,... sve po zakonu i volji vecine u parlamentu. Idi molim te.
Ja sam Balkanac ako mislim da postoji legalan nacin kako da dodju do te jebene nezavisnosti, a ti si ekspert za pravna pitanja pa im
predlazes da se pobiju? Nema tu nikakve misterije, ovo u sta se upustaju vodi u gradjanski rat i krvoprolice, vec su ga imali, pa su imali
fasisticku diktaturu, i taman kad su stali na noge, zive super, daj sve jovo na novo...nema nikakvog smisla.
- dr socrates
#1158 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Vlast u Madridu se nalazi definitivno u teškoj poziciji.Mislim da bi oni objeručke prihvatili da Katalonija izađe iz sastava Španije kada bi znali da će se na tome zaustaviti.
Ako se Katalonija izdvoji taj talas će se sasvim sigurno prenijeti na pokrajine sa baskijskom većinom gdje takođe separatisti imaju veliku podršku.
Poslije toga slijedi ono što je već viđeno na prostoru SFRJ,a to je da su i oni dijelovi zemlje koji nisu razmišljali o separatizmu nakon izlaska Slovenije i Hrvatske nezavisnost uzeli kao glavnu opciju.Tu mislim na BiH i Makedoniju,a u slučaju Španije radi se o Galiciji,Andaluziji i još nekim manjim pokrajinama.
Na kraju će vjerovatno ostati Kastilja i Aragon da sami tvore neku buduću Španiju.Mada bih volio da se prevarim i da Španija opstane u sadašnjim granicama ,ovo mi se čini kao realnija opcija.
Ako se Katalonija izdvoji taj talas će se sasvim sigurno prenijeti na pokrajine sa baskijskom većinom gdje takođe separatisti imaju veliku podršku.
Poslije toga slijedi ono što je već viđeno na prostoru SFRJ,a to je da su i oni dijelovi zemlje koji nisu razmišljali o separatizmu nakon izlaska Slovenije i Hrvatske nezavisnost uzeli kao glavnu opciju.Tu mislim na BiH i Makedoniju,a u slučaju Španije radi se o Galiciji,Andaluziji i još nekim manjim pokrajinama.
Na kraju će vjerovatno ostati Kastilja i Aragon da sami tvore neku buduću Španiju.Mada bih volio da se prevarim i da Španija opstane u sadašnjim granicama ,ovo mi se čini kao realnija opcija.
- Connaisseur Karlin
#1159 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
s politickog aspekta, to je netocno ; stoga odvajanje jednog dijela drzave je razumljivo politicki aktBHCluster wrote:Kako pogledas entitetske Ustave vidjeti ces da se radi o istim narodima u oba entiteta.Connaisseur Karlin wrote:
super, sad treba podrzati odvajanje Federacije od RS
-
Papastadopulos
#1160 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
katalonija, rs, kosovo, istra, skotska, korzika, vojvodina, krim, bavarska itd itd sve je to ISTO, jednostavno to je otkidanje jednog dijela drzave i tako je u svakom slucaju nikakve rezolucije nikakvi propisi, jednostavno ako se neki dio hoce odvojiti onda dati ili svimaili nikom, nema tu ovi su nama pomagali ovi su nama odmagali jednostavno ako se npr katalonija hoce odvojiti od spanije i ako se to dopusti i ako bude priznata kroz koju godinu npr. bavarska se hoce odvojiti od njemacke, nema tu ovo-ono ako ste dali kataloniji mora se dati i bavarskoj i tacka sve ostalo su prese*avanja.
- Connaisseur Karlin
#1161 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Papastadopulos wrote:katalonija, rs, kosovo, istra, skotska, korzika, vojvodina, krim, bavarska itd itd sve je to ISTO, jednostavno to je otkidanje jednog dijela drzave i tako je u svakom slucaju nikakve rezolucije nikakvi propisi, jednostavno ako se neki dio hoce odvojiti onda dati ili svimaili nikom, nema tu ovi su nama pomagali ovi su nama odmagali jednostavno ako se npr katalonija hoce odvojiti od spanije i ako se to dopusti i ako bude priznata kroz koju godinu npr. bavarska se hoce odvojiti od njemacke, nema tu ovo-ono ako ste dali kataloniji mora se dati i bavarskoj i tacka sve ostalo su prese*avanja.
-
hAZNADAR
#1162 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Pa nisam ja tumac misli i strategija,...tamo. Ja samo prihvatam volju Katalonaca da izadju na referendum. I prihvatam rezultate toga sta god da ispadne. Dok ovdje pametnjakovici tvrde kako su avanturisti, kako nemaju pojma u sta se upustaju, kako je to posljedica nekontrolisanog nacionalistickog naboja, daju inspiraciju RS,.... Pa i ako hoce kruha preko pogace - na to imaju pravo. Zive solidno i hoce jos bolje, hoce svoj budzet samo za sebe, i Madrid ne dozivljavaju kao prijestonicu niti ostatak Spanije kao domovinu. Njihovo pravo.Chmoljo wrote:E, al si zato ti dovoljno pametan za razliku od nas glupana.hAZNADAR wrote:
Mnogo vise od toga. Zalosno je na to podsjecati.
A uslovi su bolji nego prije 10,20,30,... god. Posebno ekonomski. Zasto nisu jos sacekali i ovaj tajming se da diskutovati. Jedno je sigurno. Sigurno su organizatori referenduma pametniji od nekih tamo BiH forumasa i sigurno znaju sta rade.
Iz naseg ugla i sa nasim stepenom politicke zrelosti,... znamo samo zakljuciti da su Ili glupi nacionalisti, Ili naivni avanturisti.... plus poistovjecivanje sa ovdasnjim igracima gdje mu RS ispade dobrovoljno u BiH i sila koju ne smijemo naljutiti. Eto mi pametniji.
Posto ionako guslas svoje, i ono sto su drugi rekli toliko izmasakriras da bi odgovaralo tvome stavu, ponovicu zbog ostalih:
Krivica za ovu napetost nije samo na njima. Ocito je u Madridu skupina idiota koja ne zna odgovoriti izazovu. Bio sam u Barceloni nekoliko puta i imam ogromne simpatije prema gradu i prema ljudima tamo. Druzio sam se, upoznao ih, zagotivio. Nazalost vec dugo nisam u kontaktu, ali bih im rekao isto - da zagovornici referenduma traze hljeba preko pogace.
TO NIJE UVREDA!
To je stav nekoga ko je prezivio jednu katastrofalnu disoluciju, nekoga ko je vidio da je rat nekome brat, nekoga ko zna kada padne mrtva glava, da je tesko doci do rjesenja. To je stav nekoga ko zeli dobro tim istim Kataloncima.
To je stav nekoga ko je zahvalan na pomoci, a ne nekoga koga se moze kupiti za par fasada.
Bio si u Kataloniji i vidio samo kako to izgleda i narod. Bio i ja par puta i upoznao masu ljudi, upoznao mentalitet, kulturu, kako sve funkcionise. Mogao si vidjeti nekih slicnosti sa nama u temperamentu mozda ali takodjer da je to skroz drugi svijet. I hajd reci iskreno par stvari kad si vec i sam bio tamo:
Da li ti oruzani sukob tamo uopce izgleda moguc onako brutalan i obiman kao kod nas uz genocid, kulturocid, etnico ciscenje, logore, jame,... a znas da nisu ko Balkanci i da Madrid nije militantan i agresivan kao Beograd 90-tih?
Vidio si kako je Katalonija izgradjena, kako funkcionise grad, infrastruktura,... sto znaci da moraju imati na celu pametne ljude koji znaju sta rade. I po cemu su ti sad u ovome avanturisti koji neznaju u sta se upustaju? A dugo to najavljuju i znali su kakav ce biti odgovor Madrida jer je Madrid to i najavio.
"par fasada"
Njihova pomoc je puno vise od par fasada. Ako vec tako moramo tumaciti olimpijsko selo, stanove, dom zdravlja na Mojmilu, obnovu bolnice u Tuzli, kamernog teatra u SA, dvoranu,... Puno vise i od par konzervi ako cemo tako tumaciti tone humanitarne pomoci.
Njihova najveca pomoc je protest protiv agresije koji je u sutljivoj Evropi bio javan.
Na ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni 1992-ge skrenuli paznju na stradanje Sarajeva. Uputili sluzben poziv svim olimpijskim gradovima da pomognu Sarajevu.
Upravo u Barceloni su se tokom rata odrzavali skupovi podrske Bosni i apeli da NATO intervenise. Jedan je bio 8.jula 1995 neposredno pred pad Srebrenice.
Za vrijeme rata plasirali svijetu medijsku sliku etnickog ciscenja podrinja(Jose Maria Mendiluce Pereiro), kada su se takve vijesti zataskavale.
Trebam li spominjati Juan Antonio Samaran-a a posebno njegov govor na otvaranju igara u Lillehameru gdje je podsjetio na Bosnu?
Mestres x Bòsnia udruzenje pedagoga i nastavnika iz Katalonije koje je poslije rata dolazilo u Sarajevo sa velikim brojem volontera u smislu pomaganja i razmjene iskustava na polju pedagogije. Poseban znacaj u polju nastave za slijepe.
Na okrugle godisnjice srebrenickog genocida uprilicili ceremonije, nastupe umjetnika i citanja imena zrtava.
E pa mene mogu kupiti ovim pobrojanim. Prijatelj me ne moze kupiti parama, fasadom, konzervom, cigarama, picem,..... ali podrskom i suosjecanjem - da. Pa nazivaj me slobodno prodanim. Katalonci su do te mjere ispali ljudi prema nama i prijatelji da je obaveza da ih podrzimo.
-
invincible1921
#1163 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Kad je katalonija bila samostalna drzava zadnji put ? cisto informativno da ne guglam
Ma ne bi im dao...isto tako ne bih dao ni kosovu niti bilo kojim glupostima. Kako je krenulo pocece raja ogradjivat mahale i trazit suverenu drzavu
Haj recimo Baskija imaju najstariji jezik imaju mnoge posebnosti bili su i polu drzava , poseban su narod bla bla mada kao sto neko rece bilo kome da se da samostalnost pravi se opasan presedan koji moze pokrenuti lavinu...
Kod nas raja naravno vazda antiprotivna, ali samo nemoj da njihovu gu.zicu ugrozis. Je.bu majku dodiku za ono sto podrzavaju u drugoj drzavi
Ma ne bi im dao...isto tako ne bih dao ni kosovu niti bilo kojim glupostima. Kako je krenulo pocece raja ogradjivat mahale i trazit suverenu drzavu
Haj recimo Baskija imaju najstariji jezik imaju mnoge posebnosti bili su i polu drzava , poseban su narod bla bla mada kao sto neko rece bilo kome da se da samostalnost pravi se opasan presedan koji moze pokrenuti lavinu...
Kod nas raja naravno vazda antiprotivna, ali samo nemoj da njihovu gu.zicu ugrozis. Je.bu majku dodiku za ono sto podrzavaju u drugoj drzavi
-
hAZNADAR
#1164 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Jel ti to men prijetis likvidacijom?_BataZiv_0809 wrote:hAZNAŠ ko da Kikija citam kad pise o Kurdima...
- Maraschino
#1165 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
sve je jasno samo ovome dodati masu ratova.Papastadopulos wrote:katalonija, rs, kosovo, istra, skotska, korzika, vojvodina, krim, bavarska itd itd sve je to ISTO, jednostavno to je otkidanje jednog dijela drzave i tako je u svakom slucaju nikakve rezolucije nikakvi propisi, jednostavno ako se neki dio hoce odvojiti onda dati ili svimaili nikom, nema tu ovi su nama pomagali ovi su nama odmagali jednostavno ako se npr katalonija hoce odvojiti od spanije i ako se to dopusti i ako bude priznata kroz koju godinu npr. bavarska se hoce odvojiti od njemacke, nema tu ovo-ono ako ste dali kataloniji mora se dati i bavarskoj i tacka sve ostalo su prese*avanja.
-
hizo ramidovic
#1166 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Rodzo moj posteni, rs ti je uljez u ovom nizu...nikako tu ne pripada...Papastadopulos wrote:katalonija, rs, kosovo, istra, skotska, korzika, vojvodina, krim, bavarska itd itd sve je to ISTO, jednostavno to je otkidanje jednog dijela drzave i tako je u svakom slucaju nikakve rezolucije nikakvi propisi, jednostavno ako se neki dio hoce odvojiti onda dati ili svimaili nikom, nema tu ovi su nama pomagali ovi su nama odmagali jednostavno ako se npr katalonija hoce odvojiti od spanije i ako se to dopusti i ako bude priznata kroz koju godinu npr. bavarska se hoce odvojiti od njemacke, nema tu ovo-ono ako ste dali kataloniji mora se dati i bavarskoj i tacka sve ostalo su prese*avanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1167 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Gotov si ako pokrenem svoje vezehAZNADAR wrote:Jel ti to men prijetis likvidacijom?_BataZiv_0809 wrote:hAZNAŠ ko da Kikija citam kad pise o Kurdima...
-
Fudo387
#1168 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Pa eto podrzi, ko ti brani?hAZNADAR wrote:Katalonci su do te mjere ispali ljudi prema nama i prijatelji da je obaveza da ih podrzimo.
Jucer Barselona igrala pred praznim tribinama, murija suta raju na ulici, sjajan razvoj situacije.
Dobro, izdrizite braco Katalonci, haznadar misli na vas.
I kakve koristi imaju od toga?
-
hAZNADAR
#1169 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Koristi?Fudo387 wrote:Pa eto podrzi, ko ti brani?hAZNADAR wrote:Katalonci su do te mjere ispali ljudi prema nama i prijatelji da je obaveza da ih podrzimo.
Jucer Barselona igrala pred praznim tribinama, murija suta raju na ulici, sjajan razvoj situacije.
Imas li ti koristi od svojih prijatelja i oni od tebe?
-
Fudo387
#1170 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Hljeba ti, kakvo je to pitanje i poredjenje?hAZNADAR wrote:Koristi?Fudo387 wrote:Pa eto podrzi, ko ti brani?hAZNADAR wrote:Katalonci su do te mjere ispali ljudi prema nama i prijatelji da je obaveza da ih podrzimo.
Imas li ti koristi od svojih prijatelja i oni od tebe?
- Kikibombona
#1171 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Katalonija se moze porediti sa Kosovom. Nezavisnost Kosova je jednako opravdana kao nezavisnost Katalonije. Cak mozemo uzeti kao primjer Krim na kojem se takodjer vecina gradjana izjasnila da zeli biti dio Rusije.hAZNADAR wrote:Za sve koji i dalje uporedjuju Kataloniju i RS, BiH i Spaniju - neka pogledaju ovu kartu.
Spanija na barem 80% teritorija, kompaktnog i povezanog sa izlazima.
To mu dodje kao da Bosnjaci sjede na bar 80% BiH kompaktnog teritorija i sa izlazom na more. A RS svedena na Bijeljinu sa Semberijom.
Kladim se da bi davno aminovali i naplatili izlazak takve RS. Ali ovako ne moze. Na stranu moral i kako je RS nastala,... prakticno neizvodljivo a i da jeste na toliku stetu ostatka BiH da je onemogucen ikakav opstanak.
Dakle - kada god spomenete moguc izlazak RS konto inspiracije u Spaniji - uvijek pogledajte kartu. I SPanije i BiH sa entitetima.
Sa RS imamo nekoliko problema...
1. RS je nastala na genocidu, kulturocidu i etnickom ciscenju. Srpska politika u BiH je povela osvajacki rat. Okupirali su Posavinu, Srebrenicu i mnoge druge dijelove BiH na kojima Srbi nisu cinili vecinu. Dakle, osvajacki rat a ne demokratska i civilizovana borba za nezavisnost, autonomiju ili konstitutivnost.
2. Cijela BiH je bila etnicki isprepletena. Bilo je nemoguce bez upotrebe sile odvojiti jedan dio.
Da su Srbi trazili autonomiju u BiH mirnim putem, pa i silom ako bi bili napadnuti, takav vid borbe bi se mogao okarakterisati kao apsolutno legitiman. Umjesto toga oni su odlucili napasti Bosnjake i Hrvate.
Dakle, svako poredjenje sa Katalonijom je promaseno. Katalonci nisu napali Madrid i Sevilju. Katalonci mirnim putem, civilizovanim i demokratskim, traze da se postuje volja i teznje naroda. Nacionalne drzave su uglavnom krvlju obojene. Katalonci su pokusali svoju formirati na miran nacin na sto je Madrid odgovorio proljevanjem krvi. Madrid se pokazao kao silnik.
-
PeppermintSA
#1172 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
+1Kikibombona wrote:
Katalonija se moze porediti sa Kosovom. Nezavisnost Kosova je jednako opravdana kao nezavisnost Katalonije. Cak mozemo uzeti kao primjer Krim na kojem se takodjer vecina gradjana izjasnila da zeli biti dio Rusije.
1. RS je nastala na genocidu, kulturocidu i etnickom ciscenju. Srpska politika u BiH je povela osvajacki rat. Okupirali su Posavinu, Srebrenicu i mnoge druge dijelove BiH na kojima Srbi nisu cinili vecinu. Dakle, osvajacki rat a ne demokratska i civilizovana borba za nezavisnost, autonomiju ili konstitutivnost.
2. Cijela BiH je bila etnicki isprepletena. Bilo je nemoguce bez upotrebe sile odvojiti jedan dio.
Da su Srbi trazili autonomiju u BiH mirnim putem, pa i silom ako bi bili napadnuti, takav vid borbe bi se mogao okarakterisati kao apsolutno legitiman. Umjesto toga oni su odlucili napasti Bosnjake i Hrvate.
Dakle, svako poredjenje sa Katalonijom je promaseno. Katalonci nisu napali Madrid i Sevilju. Katalonci mirnim putem, civilizovanim i demokratskim, traze da se postuje volja i teznje naroda. Nacionalne drzave su uglavnom krvlju obojene. Katalonci su pokusali svoju formirati na miran nacin na sto je Madrid odgovorio proljevanjem krvi. Madrid se pokazao kao silnik.
- Connaisseur Karlin
#1173 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
a Spanjilsak nije etnici isprepletenaKikibombona wrote:
izgovri su ti besmisleni
- sinuhe
#1174 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Parlament Spanije nece razmatrati desavanja u Kataloniji do 10. oktobra dok ce se Katalonci sastati u srijedu kada bi, kako su odredili ranije, trebali proglasiti nezavisnost AKO rezultat referenduma objave sto bi se u Bosni reklo sluzbenom listu. 
Last edited by sinuhe on 02/10/2017 20:45, edited 1 time in total.
-
Papastadopulos
#1175 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
opet ti kazem, ako se jedan dio odvoji od neke drzave (u ovom slucaju nema veze kako on nastao), ne moze se nekom eto ajd dati neka nezavisnost a drugom nekom narodu ili vjeri, naciji nije bitno to uskratiti ako cemo se drzati demokratije, dakle uzmi u obzir kataloniju, eto ako dobiju nezavisnost, i sada hoce korzika nezavisnost (uzmimo u obzir da su na primjer protjerali francuze sa poluostrva i oni tu dosli eto bubam reda radi) i sta sada njima eto ne moze zato sto su u proslosti prije 100 godina nesto uradili. ne ide to tako nije bitno uzmi grad zagreb ili zapadna makedonija nije bitno bilo koji dio teritorije neke drzave se moze odvojiti od matice ako se bude ovako nastavilohizo ramidovic wrote:Rodzo moj posteni, rs ti je uljez u ovom nizu...nikako tu ne pripada...Papastadopulos wrote:katalonija, rs, kosovo, istra, skotska, korzika, vojvodina, krim, bavarska itd itd sve je to ISTO, jednostavno to je otkidanje jednog dijela drzave i tako je u svakom slucaju nikakve rezolucije nikakvi propisi, jednostavno ako se neki dio hoce odvojiti onda dati ili svimaili nikom, nema tu ovi su nama pomagali ovi su nama odmagali jednostavno ako se npr katalonija hoce odvojiti od spanije i ako se to dopusti i ako bude priznata kroz koju godinu npr. bavarska se hoce odvojiti od njemacke, nema tu ovo-ono ako ste dali kataloniji mora se dati i bavarskoj i tacka sve ostalo su prese*avanja.