BHCluster wrote:
Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
- fakat
#1151 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
- ze kalanga
#1152 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
-
sportman1
#1153 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
Evo neka rs da entitet u Posavini Hrvatima. Derventa,Brod i Samac.
-
Hamolj
#1154 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Karlin nakon otkrivanja karata, odnosno hrvatskog identiteta počinje pričati i hrvatskim jezikom, više nije tačno sad je točno. 
- Lincoln-Burrows
#1155 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Tako je, tačno je srpski.Hamolj wrote:Karlin nakon otkrivanja karata, odnosno hrvatskog identiteta počinje pričati i hrvatskim jezikom, više nije tačno sad je točno.
-
Hamolj
#1156 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Šta je sad ovdje tačno ?Lincoln-Burrows wrote:Tako je, tačno je srpski.Hamolj wrote:Karlin nakon otkrivanja karata, odnosno hrvatskog identiteta počinje pričati i hrvatskim jezikom, više nije tačno sad je točno.
- seln
#1157 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Dajte im ga u Srbiji, jebali vas oni u prkno.ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
- spreca
#1158 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
cesto to ispliva kao i referendum o otcepljenju.......ali spustis vodu i sve odeze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
- spreca
#1159 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Hamolj wrote:Karlin nakon otkrivanja karata, odnosno hrvatskog identiteta počinje pričati i hrvatskim jezikom, više nije tačno sad je točno.
- ze kalanga
#1160 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Nemojte tako gospodine seln. Hrvati su naše komšije. Štaviše, narod koji je podržao bošnjački narod u želji da izađu iz Jugoslavije i da Bosna i Hercegovina postane nezavisna, a vi to tako brzo zaboravili, još uz sve to, nama Srbima prebacujete kako su nam draži, nego vi. Pa nemojte tako, mi vas posmatramo identično, ali, nećemo svojim komšijama Hrvatima zabraniti da ostvare svoje pravo na entitet, ukoliko je to ono što će učiniti da u BiH svi žive srećno. Apsolutno.seln wrote:Dajte im ga u Srbiji, jebali vas oni u prkno.ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
-
Hamolj
#1161 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Krvati su k'o kameleon.spreca wrote:Hamolj wrote:Karlin nakon otkrivanja karata, odnosno hrvatskog identiteta počinje pričati i hrvatskim jezikom, više nije tačno sad je točno.![]()
![]()
zavisi to od prognoze vremena.....zavisi odkle duva/puse
-
tlr
#1162 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Svaka čast, to je pravi pristup. Ne samo konsenzus nego i puna simetrija narodnih prava i to u svim državama 'regije'.ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
Konkretno to znači da treba formirati Republiku Bošnjačku i Republiku Srpsku u Hrvatskoj, također Republiku Hrvatsku (do Zemuna)
Ustavne ovlasti, pravo vetoa i slične stvari samo treba prepisati iz Republike Srpske i ugraditi našim susjedima. Milom ili silom.
Ne treba izmišljati toplu vodu. Barem u BiH se da vidjeti kako to lijepo funkcioniše. 20 godina mira je najbolji dokaz koliko je genijalna takva konstrukcija.
Pošteno? Vjerujem da je to zaista pravi put pomirenju i sveopštoj katarzi zaglupljenih naroda i narodnosti.
Last edited by tlr on 12/12/2016 16:53, edited 1 time in total.
- spreca
#1163 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Pa selen ti to i govori......slabo kontas ili staze kalanga wrote:Nemojte tako gospodine seln. Hrvati su naše komšije. Štaviše, narod koji je podržao bošnjački narod u želji da izađu iz Jugoslavije i da Bosna i Hercegovina postane nezavisna, a vi to tako brzo zaboravili, još uz sve to, nama Srbima prebacujete kako su nam draži, nego vi. Pa nemojte tako, mi vas posmatramo identično, ali, nećemo svojim komšijama Hrvatima zabraniti da ostvare svoje pravo na entitet, ukoliko je to ono što će učiniti da u BiH svi žive srećno. Apsolutno.seln wrote:Dajte im ga u Srbiji, jebali vas oni u prkno.ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
-
junior3
#1164 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Bolje da ne napišem šta će dobti u RS. 
- ze kalanga
#1165 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Poštovani gospodine TLR, bez relativizacije. Do federalizacije, rekli bi oni koji smatraju da je to najbolje rješenje za napaćenu zemlju.TLR wrote:Svaka čast, to je pravi pristup. Ne samo konsenzus nego i puna simetrija narodnih prava i to u svim državama 'regije'.ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.![]()
Konkretno to znači da treba formirati Republiku Bošnjačku i Republiku Srpsku u Hrvatskoj, također Republiku Hrvatsku (do Zemuna)i Republiku Bošnjačku u Srbiji, a isti princip treba primijeniti i na dijelove Republike Srpske odn. FBiH.
Ustavne ovlasti, pravo vetoa i slične stvari samo treba prepisati iz Republike Srpske i ugraditi našim susjedima. Milom ili silom.![]()
Ne treba izmišljati toplu vodu. Barem u BiH se da vidjeti kako to lijepo funkcioniše. 20 godina mira je najbolji dokaz koliko je genijalna takva konstrukcija.
Pošteno? Vjerujem da je to zaista pravi put pomirenju i sveopštoj katarzi zaglupljenih naroda i narodnosti.
Cijenim, da volite humor i satiru, ali... Ovdje se radi o nezadovoljstvu naših komšija Hrvata i samim time, apsolutno ne smijemo sebi dozvoliti luksuz da taj problem bacamo u kantu za smeće. Ne zbog toga što nam je ekološka svijest razvijena, ili što kontamo da Hrvati ni u kom smislu ne bi trebali osjećati taj osjećaj "smeća", već zbog toga što su konstitutivan narod i koji kao takav predstavlja sastavni dio države BiH. Jedan od tri sastavna dijela, da budemo precizniji.
-
asker
#1166 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Cemu komplikacije? Ukinut cemo i ove postojece entitete pa nek braca Hrvati kao i vi Srbi osjecaju cijelu drzavu svojom.ze kalanga wrote:Nemojte tako gospodine seln. Hrvati su naše komšije. Štaviše, narod koji je podržao bošnjački narod u želji da izađu iz Jugoslavije i da Bosna i Hercegovina postane nezavisna, a vi to tako brzo zaboravili, još uz sve to, nama Srbima prebacujete kako su nam draži, nego vi. Pa nemojte tako, mi vas posmatramo identično, ali, nećemo svojim komšijama Hrvatima zabraniti da ostvare svoje pravo na entitet, ukoliko je to ono što će učiniti da u BiH svi žive srećno. Apsolutno.seln wrote:Dajte im ga u Srbiji, jebali vas oni u prkno.ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
-
tlr
#1167 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Znam gospodine Kalanga, no morate razumjeti da slično nezadovoljstvo i frustraciju također osjećaju Srbi i Bošnjaci u Hrvatskoj, a da ne govorim o istim u Srbiji. Zašto, meni iskreno nije jasno. Ja bih bio ponosan da u mojoj sredini sudske instance amnestiraju Mihailovića, Nedića, Stepinca, Džaferovića ... i sve one koje ovi naši narodi smatraju najboljim od najboljih.ze kalanga wrote:
Poštovani gospodine TLR, bez relativizacije. Do federalizacije, rekli bi oni koji smatraju da je to najbolje rješenje za napaćenu zemlju.
Cijenim, da volite humor i satiru, ali... Ovdje se radi o nezadovoljstvu naših komšija Hrvata i samim time, apsolutno ne smijemo sebi dozvoliti luksuz da taj problem bacamo u kantu za smeće. Ne zbog toga što nam je ekološka svijest razvijena, ili što kontamo da Hrvati ni u kom smislu ne bi trebali osjećati taj osjećaj "smeća", već zbog toga što su konstitutivan narod i koji kao takav predstavlja sastavni dio države BiH. Jedan od tri sastavna dijela, da budemo precizniji.
Samo na takav način bi Srbi i Hrvati pokazali ozbiljnost i puno razumijevanje za prava naroda koji su na određenom teritoriju manjina.
Trenutno ustavno uređenje u BiH, RH i RS(rbiji) pušta vodu na sve strane, te neće dugo potrajati, a toga ste vi nadam se svjesni. Također vjerujem da razumijete da jedino stabilno uređenje može biti takvo koje će uzeti u obzir standarde zaštite ljudskih prava na svakom pedlju ovih državotvorevina, a na račun tzv. narodnih tj. kolektivnih prava - koja su trenutno u fokusu politike i od kojih jedan pojedinac nema ništa. Lažem, postoje milijardi duga, koje će kolektivno otplaćivati. Ne treba zaboraviti da im postojeća kolektivna prava daju mogućnost da kolektivno učestvuju u novom ubilačkom pohodu ili da kolektivno budu predmet novog pogroma, te da kolektivno maltretiraju one koji nisu dio nekog izmaštanog kolektiva.
- Point.
#1168 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Kako je srceparajuca ova novonadosla, iskrena srpska briga za bh Hrvate. Osjeti se ta dugotrajna, visevjekovna ljubav, zaista. Koji teritorij bi taj eventualni treci entitet obuhvatao, ako smidem pitati?ze kalanga wrote:Suština je da odlaganje problema ( u konkretnom slučaju, pitanje trećeg entiteta) ne donosi ništa. I kad tad će on ponovo izaći na površinu. Druga dva naroda se ne smiju praviti kao nijemi posmatrači i kulirati to što su njihove komšije Hrvati uskraćeni za svoj entitet. Konsenzus mora postojati.
Licno mislim da su Bosnjaci postali malo prejak zalogaj za separasticku politiku koja dolazi iz manjeg bh entiteta, pa se ide onom starom taktikom zavadi dva partnera da se treci opari. Pa nismo mi toliko glupi bolan, bolan. S obzirom da Hrvata nema u onolikom broju da zadovaljavaju kriterij sopstvenom entiteta, bojim se da ce vasa iskrena briga za komsijama Hrvatima i dalje biti uzrok vase nesanice i nezadovoljstva
- ze kalanga
#1169 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Poštovani gospodine TLR, naša država BiH je država tri naroda, država u kojoj živimo, šta nas briga kako je u susjedstvu, uostalom radi se o nacionalnim državama u kojima su Srbi (Hrvatska) i Bošnjaci (Hrvatska, Srbija) nacionalne manjine.
Stoga, mi kao racionalni građani BiH ne smijemo sebi dopustiti ni na trenutak da jedan od tri konstitutivna naroda posmatramo kao manjinu, to je najveća moguća greška u koracima, veća i od one, itekako ustaljene, moj je ćaća od tvog jači.
Ljubavi nikada nije bilo, ali mi Srbi ne želimo da naše komšije Hrvati budu građani drugog reda. Taktika zavadi pa vladaj jeste odlična, međutim, ona nam nije potrebna da bi vladali u granicama u kojim trenutno vladamo, s aspekta nacionalnog totaliteta, ne ličnog.
I nemojte o brojanjima. Popis je rekao da je Hrvata 540 hiljada. Dakle, pošto su neki ustanovili da je isti kompetentna, ne smijemo zanemarivati taj detalj, jer sve drugo je kontradiktornost. Ili žargonski, što je babi milo.
Što se tiče našeg nezadovoljstva, ono nema apsolutno nikakve veze sa Bošnjacima i Hrvatima, ono je prevashodno posljedica slabog ekonomskog stanja.
Stoga, mi kao racionalni građani BiH ne smijemo sebi dopustiti ni na trenutak da jedan od tri konstitutivna naroda posmatramo kao manjinu, to je najveća moguća greška u koracima, veća i od one, itekako ustaljene, moj je ćaća od tvog jači.
Ne radi se tu o iskrenosti. Već principu.Kako je srceparajuca ova novonadosla, iskrena srpska briga za bh Hrvate. Osjeti se ta dugotrajna, visevjekovna ljubav, zaista. Koji teritorij bi taj eventualni treci entitet obuhvatao, ako smidem pitati?
Licno mislim da su Bosnjaci postali malo prejak zalogaj za separasticku politiku koja dolazi iz manjeg bh entiteta, pa se ide onom starom taktikom zavadi dva partnera da se treci opari. Pa nismo mi toliko glupi bolan, bolan. S obzirom da Hrvata nema u onolikom broju da zadovaljavaju kriterij sopstvenom entiteta, bojim se da ce vasa iskrena briga za komsijama Hrvatima i dalje biti uzrok vase nesanice i nezadovoljstva
Ljubavi nikada nije bilo, ali mi Srbi ne želimo da naše komšije Hrvati budu građani drugog reda. Taktika zavadi pa vladaj jeste odlična, međutim, ona nam nije potrebna da bi vladali u granicama u kojim trenutno vladamo, s aspekta nacionalnog totaliteta, ne ličnog.
I nemojte o brojanjima. Popis je rekao da je Hrvata 540 hiljada. Dakle, pošto su neki ustanovili da je isti kompetentna, ne smijemo zanemarivati taj detalj, jer sve drugo je kontradiktornost. Ili žargonski, što je babi milo.
Što se tiče našeg nezadovoljstva, ono nema apsolutno nikakve veze sa Bošnjacima i Hrvatima, ono je prevashodno posljedica slabog ekonomskog stanja.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#1170 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Ma ja nemajuniti Vosnjacku nitiServsku politiku , nego balansirajuHamolj wrote:Krvati su k'o kameleon.spreca wrote:Hamolj wrote:Karlin nakon otkrivanja karata, odnosno hrvatskog identiteta počinje pričati i hrvatskim jezikom, više nije tačno sad je točno.![]()
![]()
zavisi to od prognoze vremena.....zavisi odkle duva/puse
-
tlr
#1171 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Niste u pravu. Dali ste pravi politički odgovor, jer vaš odgovor je djelimično tačan i na njemu zaključujete tako kako zaključujete. Podsjećam vas da je BiH država tri naroda, ostalih i svih građana i svi oni su konstitutivni.ze kalanga wrote:Poštovani gospodine TLR, naša država BiH je država tri naroda, država u kojoj živimo, šta nas briga kako je u susjedstvu, uostalom radi se o nacionalnim državama u kojima su Srbi (Hrvatska) i Bošnjaci (Hrvatska, Srbija) nacionalne manjine.
Stoga, mi kao racionalni građani BiH ne smijemo sebi dopustiti ni na trenutak da jedan od tri konstitutivna naroda posmatramo kao manjinu, to je najveća moguća greška u koracima, veća i od one, itekako ustaljene, moj je ćaća od tvog jači.![]()
Prijetnja ne dolazi od građana ili ostalih, prijetnja opstanku ovim narodima dolazi od naroda samih.
Ja vas još jedanput molim, ne prijetim, nego molim da ozbiljno shvatite tumačenje političke volje građana. . . Ovo je put na koji vi hoćete da izvedete Bosnu i Hercegovinu. Ista ona autostrada pakla i stradanje kojom su išle NDH i Nedićeva Srbija i ostale zemlje koje su svoju politiku zasnivale na programu krvi i tla.
I još jedno pitanje, u vašim obraćanjima se deklarišete kao MI. Možete li mi dati samo objašnjenje šta konkretno smatrate tim MI? Jesam li i ja dio tog MI ili ste to samo VI tj. TI?
Last edited by tlr on 12/12/2016 17:32, edited 3 times in total.
-
Hamolj
#1172 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Ma jok ba, nisi shvatio poentu. Lahko se prilagode svakoj, ondosno lahko se svakoj uvuku u guz.emillio estevez wrote: Ma ja nemajuniti Vosnjacku nitiServsku politiku , nego balansiraju
- spreca
#1173 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
ze kalanga wrote:
Ne radi se tu o iskrenosti. Već principu.
- ze kalanga
#1174 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Vješto baratate pojmovima, međutim, pretpostavljam da još vještije baratate činjenicom da ipak taj pojam "konstitutivan" ima svoja ograničenja.TLR wrote:Niste u pravu. Dali ste pravi politički odgovor, jer vaš odgovor je djelimično tačan i na njemu zaključujete tako kako zaključujete. Podsjećam vas da je BiH država tri naroda, ostalih i svih građana i svi oni su konstitutivni.ze kalanga wrote:Poštovani gospodine TLR, naša država BiH je država tri naroda, država u kojoj živimo, šta nas briga kako je u susjedstvu, uostalom radi se o nacionalnim državama u kojima su Srbi (Hrvatska) i Bošnjaci (Hrvatska, Srbija) nacionalne manjine.
Stoga, mi kao racionalni građani BiH ne smijemo sebi dopustiti ni na trenutak da jedan od tri konstitutivna naroda posmatramo kao manjinu, to je najveća moguća greška u koracima, veća i od one, itekako ustaljene, moj je ćaća od tvog jači.![]()
Prijetnja ne dolazi od građana ili ostalih, prijetnja opstanku ovim narodima dolazi od naroda samih.
Stoga, tri nabrojana naroda imaju prava, ostali su, barem za sada, statusno - nacionalne manjine.
I na osnovu određenih raspoloživih podataka, ima ih 17.
-
Hamolj
#1175 Re: Trebaju li Bošnjaci preispitati stav o prijateljskoj Hrvatskoj?
Ze kalanga ovogodišnji dobitnik Pulicerove nagrade.