Fidel Castro RIP

Post Reply
Gojeni H

#1151 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

jefferson wrote: Koja to zemlja nema samo interese?
To je ko kad se o Libiji pocne raspravljati, te sta se uradi od zemlje te ovako onako, i tamo negdje na 5 stranici oni najveci pobornici gadafija pocnu spominjati Bosnalijek, GP Gradnja i slicno i poslove u Libiji. Znaci samo interes.
U dobra stara vremena dok je Yuga se borila za interese trecih zemlja, nezavisnih i slicno, a radni narod radio, niko nije pita sto je Juga dilala oruzje svima, pogotovo objema stranan u odredjenim ratovima (Irak i Iran npr.). Sve se svodi na dolar, na interes, bila to Amerika, Kuba, Bosna, Juga, Njemacka.
Kada neko spomene "Amerika je imala svoje prste" imam osjecaj ko da se sad rodio majke mi.
Sjooj, jesi se primio na americku pricu.

Nije neistina ovo sto govoris, ali jeste poluistina.

Pokusavas da stavis jednakost izmedju stvari koje nikako ne mogu biti jednake.
Dakle, kada Rusija salje specijalne jedinice u istocni dio Ukrajine, kada negira volju cecenskog naroda i razara Grrozni je agresija i zlocin.
Sve price oko toga kako medju Ukrajincima ima i onih neo-nacista, ili kako je sada Grozni prelijep pod onom Putinovom podguznom muhom Kadirovim su samo opravdanja za nesto nad cim nema opravdanja.

Isto tako, americko zavijanje citavog jednog kontinenta (Latinska Amerika) u crno, dilovanje droge i oruzja, obucavanje odreda smrti, te svrgavanje demokratski izabranih predstavnika vlasti je nista drugo do agresija i zlocin.

Kradja oksigena je kada ti, Fudo i ja raspravljamo da li je Broz bio u pravu kada je prodavao oruzje Iraku, ili da li je Svedska trebala prodavati zeljezo Hitleru. Niti je neku drugu zemlju glava zabolila od SFRJ niti je Svedska s kim u ratu vec 100+ godina.

Elem, neuporedivo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1152 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Cisto sumnjam. Kruscev je ko fol bio otvoreniji radio destaljinizaciju, a uleti u Budimpestu 1956. Tito i kruscev su na inicijativu Krusceva pokusali da izglade odnose, sve islo kako treba, a najdenom 1957 Kruscev Titu dadne papir da potpise priznajuci autoritet Boljsevicke partije naspram KPJ.
Hladni rat je daleko vise odgovarao SSSR-u nego SAD. SSSR onakakv kakave j bio nikad ne bi opstao do 1991 da nije bilo hladnog rata i da su granice otvorene bile. Ko zna, mozda se ne bi raspao, mozda bi se reformirao, ali Komunistickoj partiji i staroj gardi do Gorbaceva, ono stanje je odgovaralo.
Pa dobro ne moramo odmah u krajnost.

Madjarska revolucija je nesto sto nijedna super sila ne bi tolerisala. Cisto sumnjam da bi i americani pustili tek tako drzavu koju su vojnicki oslobodili/zauzeli, kako ti volja. Spomenik Crvenoj Armiji i dalje stoji u centru Budimpeste, a svi ostali su sklonjeni na poljanu.

Isto primijeni i na odnos sa KPJ.

Dakle govorimo o realnostima u datom istorijskom trenutku, a ne o zeljoteci.

Inace glavni idejni tvorac gusenja Madjarske revolucije, Jurij Andropov, je naslijedio Breznjeva. Iako kratkotrajan zbog njegove smrri, taj mandat se smatra uspjesnim.

Kasnije Cejenko isto tako brzo umrije, a Gorbacov je popusio lulu naopako. Preveli su ga zednog preko vode.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1153 Re: Fidel Castro RIP

Post by Truba »

Infidel Castro :D
piupiu

#1154 Re: Fidel Castro RIP

Post by piupiu »

Hakiz wrote:Kako ćemo ispraviti? Političari koji mogu donijeti zakone da se ispravi su plaćeni od korporacija, a narod osim malo galame na ulici i to urijetko ništa efikasno ne radi da natjera političare da donesu te zakone i da ih provedu.

Ko će ispraviti kada ni narod, ni političari, a naročito korporacije ne rade na ispravljanju?
Imaš ti po svijetu potpuno nove generacije ljudi koji su odrasli sa ekološkom sviješću i trude se da žive po ekološkim principima. Sistem neograničenog ekonomskog rasta mora se mijenjati - ali to se neće desiti ni brzo, ni lako, jer ni ti, ni ja nećemo da hodamo u zašivenoj, ispranoj majici. Ali bar možemo kupovati sve ono što nastaje reciklažom, proizvodnjom od prirodnih materijala, podržavati kompanije koje imaju transparentan i ekološki odgovoran proces proizvodnje, nositi platneni ceker, reciklirati šta se da reciklirati, ne voziti auto ako nije prijeka potreba, promijeniti način ishrane, aktivirati se u svim smislovima - i aktivizma i volonterizma kad se treba boriti za očuvanje prirode, obrazovati, obrazovati, obrazovati... jbg, nije lako, ali nije da nema opcija. To u haotičnoj Bosni zvuči kao naučna fantastika, ali ovo nisu nikakve nepostojeće mjere - sve to neko negdje već radi.

Od zemlje do zemlje već postoje nacionalni planovi (uz ogromna ulaganja) za izgradnju ekoloških ekonomija, gradi se i svijest i infrastruktura i prave se zakoni. Mic po mic. Južna Koreja je uložila 40 milijardi dolara u ekološko-ekonomski program, dokle su stigli - ne znam. Nijemci su uložili 14-15 milijardi da očiste proizvodnju električne energije i forsiraju obnovljive izvore - oni su, mislim, i svjetski lider u smart gridovima, Kina!!!! mislim da je tamo udio 'zelenih' industrija oko 4% BDP-a, to je ništa - ali bar rapidno ulažu - mislim da su treći na svijetu po proizvodnji struje uz pomoć vjetra... Neke zemlje na Bliskom istoku imaju velike investicione fondove koji ulažu u razvoj tehnologija (i ekonomija) za post-naftni period... U zemljama koje imaju privatne penzione fondove, ljudi biraju investicije u održive industrije. Ne dešava se sve to dovoljno brzo, ali se zakotraljalo i kotrljaće se sve brže i brže...
zforumas

#1155 Re: Fidel Castro RIP

Post by zforumas »

piupiu

sve to stoji, ali ne mozes uporedjivati BiH i te razvijene zemlje. OK, to jeste smjer u kojem treba ici i na to se treba ugledati. Ali postoji nekoliko banalnih problema. Prvi je taj da je sve sa tim EKO (BIO) predznakom dosta skuplje od "neEKO" proizvoda. U BiH najvecu ulogu igra cijena, vidis da ljudi nisu spremni ubaciti marku za kolica koja ce im se vratiti a kamo li da kupuju platnene cekere ili papirne kese. Ni ove od 5 feninga nece da kupe nego uzimaju one s voca pa u njih trpaju.
Ne mozemo preskakati procese, izmedju ulaganja 15 milijardi u ekolosku ekonomiju i Bosne postoji velika rupa koju su te razvijene zemlje prosle i usvojile u periodu dok smo se mi igrali kauboja i indijanaca. Razvijene zemlje sada iskoristavaju taj kapital koji su ostvarile na neekoloski nacin da bi ispravile krivu Drinu. Mi niti imamo kapital, niti imamo razvijenu ekonomiju a o ispravljanju krive Drine nema smisla ni pricati. Ovo sve govorim na drzavnom nivou, a mi kao pojedinci svakako mozemo nesto uciniti, ali za sada je to jako mali procenat stanovnistva.
Moj bivsi sugradjanin, nick na forumu gradina, je pokrenuo akciju skupljanja PET ambalaze i pokazao da se moze...i sta je drzava, federacija, kanton uradila? Nista...
Opcina prepoznala to i ukljucila se ali dalje od Opcine ne ide...iako imaju kompletno razvijen projekat i sistem kako to raditi.

Fidel nas ekoloski osvijesti :)
sumirprimus

#1156 Re: Fidel Castro RIP

Post by sumirprimus »

jeko kruscev?
piupiu

#1157 Re: Fidel Castro RIP

Post by piupiu »

zforumas wrote:piupiu

sve to stoji, ali ne mozes uporedjivati BiH i te razvijene zemlje...
Znam i sve stoji. S druge strane (da banalizujem do bola), starije žene su uvijek nosile svoj platneni ceker sa sobom, ono, kupi se jednom u pet godina i vozi. Tako odgojene. A mi smo odgojeni da pravimo smeće. To su male stvari i male promjene svijesti i ponašanja, a značajne...

Ali ono gore je bio odgovor Hakizu jer je pesimista u globalnom smislu - pričali smo o opstanku čovječanstva... pa reko' da ga utješim. Evo sad još izguglah da japanske koporacije proizvode pet puta manje zagadjenja po svakom uknjiženom dolaru prihoda nego recimo američke kompanije. I da Kina ima plan da smanji ovisnost o nafti i uglju za 30-40% (zato ulažu u obnovljive izvore energije) u narednih 20-ak godina - hoću reći, to što iz naše perspektive sve izgleda beznadežno, ne znači još da je čovječanstvo propalo. :P
piupiu

#1158 Re: Fidel Castro RIP

Post by piupiu »

zforumas wrote:Fidel nas ekoloski osvijesti :)
:lol:

U to ime, neka mu je vječna slava i hvala! :D
Hakiz

#1159 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

piupiu wrote:

Znam i sve stoji. S druge strane (da banalizujem do bola), starije žene su uvijek nosile svoj platneni ceker sa sobom, ono, kupi se jednom u pet godina i vozi. Tako odgojene. A mi smo odgojeni da pravimo smeće. To su male stvari i male promjene svijesti i ponašanja, a značajne...

Ali ono gore je bio odgovor Hakizu jer je pesimista u globalnom smislu - pričali smo o opstanku čovječanstva... pa reko' da ga utješim. Evo sad još izguglah da japanske koporacije proizvode pet puta manje zagadjenja po svakom uknjiženom dolaru prihoda nego recimo američke kompanije. I da Kina ima plan da smanji ovisnost o nafti i uglju za 30-40% (zato ulažu u obnovljive izvore energije) u narednih 20-ak godina - hoću reći, to što iz naše perspektive sve izgleda beznadežno, ne znači još da je čovječanstvo propalo. :P
Hvala za utjehu, nije da nije potrebna :)

Mene muči nešto drugo, a o tome sam ranije pisao.

Već su počeli da se dogovaraju kako da podijele planete. To jeste, koji dio Mjeseca a koji dio Marsa će eksploatisati ne samo države koje tamo mogu otići, nego već i korporacije zauzimaju dijelove planeta na koje još nisu uspjeli otići.

Čovjek se ponaša kao da je gospodar svemira, a kada misliš da si gospodar i samokontrola i empatija i ostalo se gubi.

Šta god da se dogovorimo neko će reći mani to, odoh ja sebi uzeti više. I tada svaki dogovor propadne.

Mane muči ljudska priroda. Ako u 70.000 godina nismo uspjeli da riješimo problem egoizma i želje za više na račun drugih, ne vjerujem da ćemo to uspjeti i u budućnosti.

Nije želja za više i bolje problematična sama po sebi. Problematična je zato što (skoro) uvijek neko mora da ima manje, neko mora da pati da bi onaj drugi imao više.
Last edited by Hakiz on 01/12/2016 15:33, edited 1 time in total.
Hadzi Lojo

#1160 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hadzi Lojo »

Kakve podjele planeta, to samo mogu sanjati, jos ni na mjesec nisu krocili!
Hakiz

#1161 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hakiz »

Hadzi Lojo wrote:Kakve podjele planeta, to samo mogu sanjati, jos ni na mjesec nisu krocili!
Već su počeli dijeliti, ne sanjati, nego dijeliti. Priprema se i zakonodavstvo o tim stvarima. Rudnici se planiraju, negdje samo u nacrtima, a neki su već počeli sa testiranjem moguće opreme za rudarenje.
Hadzi Lojo

#1162 Re: Fidel Castro RIP

Post by Hadzi Lojo »

Ma uzimaju levatima pare, a profit ce dobiti kad umru!
fakat

#1163 Re: Fidel Castro RIP

Post by fakat »

Prvi sam za to da do kraja zivota vrtim telefon sa brojcanikom ako ce to barem umanjiti neciju patnju na drugom kraju planete. Bojim se da je Hakiz u pravu da dosada i pored hiljada godina civilizacije nismo nikada uspjeli obuzdati covjekovu pohlepu, ratove, robovanje, gomilanje bogatstva, trovanje prirode. Danas doduse imamo dobre eufemizme za sve to.

Da pohvalim jako zanimljive postove hakiza, piupiu, gojenog, i jos bih neke sa ranijih stranica ove teme ali sam ih vec zaboravio :|
jefferson

#1164 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote: Koja to zemlja nema samo interese?
To je ko kad se o Libiji pocne raspravljati, te sta se uradi od zemlje te ovako onako, i tamo negdje na 5 stranici oni najveci pobornici gadafija pocnu spominjati Bosnalijek, GP Gradnja i slicno i poslove u Libiji. Znaci samo interes.
U dobra stara vremena dok je Yuga se borila za interese trecih zemlja, nezavisnih i slicno, a radni narod radio, niko nije pita sto je Juga dilala oruzje svima, pogotovo objema stranan u odredjenim ratovima (Irak i Iran npr.). Sve se svodi na dolar, na interes, bila to Amerika, Kuba, Bosna, Juga, Njemacka.
Kada neko spomene "Amerika je imala svoje prste" imam osjecaj ko da se sad rodio majke mi.
Sjooj, jesi se primio na americku pricu.

Nije neistina ovo sto govoris, ali jeste poluistina.

Pokusavas da stavis jednakost izmedju stvari koje nikako ne mogu biti jednake.
Dakle, kada Rusija salje specijalne jedinice u istocni dio Ukrajine, kada negira volju cecenskog naroda i razara Grrozni je agresija i zlocin.
Sve price oko toga kako medju Ukrajincima ima i onih neo-nacista, ili kako je sada Grozni prelijep pod onom Putinovom podguznom muhom Kadirovim su samo opravdanja za nesto nad cim nema opravdanja.

Isto tako, americko zavijanje citavog jednog kontinenta (Latinska Amerika) u crno, dilovanje droge i oruzja, obucavanje odreda smrti, te svrgavanje demokratski izabranih predstavnika vlasti je nista drugo do agresija i zlocin.

Kradja oksigena je kada ti, Fudo i ja raspravljamo da li je Broz bio u pravu kada je prodavao oruzje Iraku, ili da li je Svedska trebala prodavati zeljezo Hitleru. Niti je neku drugu zemlju glava zabolila od SFRJ niti je Svedska s kim u ratu vec 100+ godina.

Elem, neuporedivo.
Slazem se da se ne moze porediti sa geostrateskog aspekta, sa materijalnog aspekta, kako god.
Ono u cemu se moze porediti je interes! I Rusija (RT i slicno) ubi pricom o civilima u iraku i slicno, a pobise sve zivo u Halepu. Sve je to dvosmjerna ulica i svodi se na interes, manji ili veci.
Samo sto boli kada nasem narodu kazes da stave prst u uhu kada naprave 155mm granatu jer to obezbjedjuje posao, a to sto ta granata zavrsi u Iraku ili Afganistanu, jbg posao je posao.
Stoga, nemoj da budemo englezi. Ono sto je za nas jebeno vazno, za ameriku je sitnis, svi mi to znamo, stoga ne moras mi objasnjavati da Amerika ima delko veci uticaj, daleko nasilinije posljedice itd.
Ovo oko Juzne Amerike i SAD kazem da kada neko to spomene imam osjecaj da se juce rodio majke mi.
jefferson

#1165 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Cisto sumnjam. Kruscev je ko fol bio otvoreniji radio destaljinizaciju, a uleti u Budimpestu 1956. Tito i kruscev su na inicijativu Krusceva pokusali da izglade odnose, sve islo kako treba, a najdenom 1957 Kruscev Titu dadne papir da potpise priznajuci autoritet Boljsevicke partije naspram KPJ.
Hladni rat je daleko vise odgovarao SSSR-u nego SAD. SSSR onakakv kakave j bio nikad ne bi opstao do 1991 da nije bilo hladnog rata i da su granice otvorene bile. Ko zna, mozda se ne bi raspao, mozda bi se reformirao, ali Komunistickoj partiji i staroj gardi do Gorbaceva, ono stanje je odgovaralo.
Pa dobro ne moramo odmah u krajnost.

Madjarska revolucija je nesto sto nijedna super sila ne bi tolerisala. Cisto sumnjam da bi i americani pustili tek tako drzavu koju su vojnicki oslobodili/zauzeli, kako ti volja. Spomenik Crvenoj Armiji i dalje stoji u centru Budimpeste, a svi ostali su sklonjeni na poljanu.

Isto primijeni i na odnos sa KPJ.

Dakle govorimo o realnostima u datom istorijskom trenutku, a ne o zeljoteci.

Inace glavni idejni tvorac gusenja Madjarske revolucije, Jurij Andropov, je naslijedio Breznjeva. Iako kratkotrajan zbog njegove smrri, taj mandat se smatra uspjesnim.

Kasnije Cejenko isto tako brzo umrije, a Gorbacov je popusio lulu naopako. Preveli su ga zednog preko vode.
Cernenko.
Nije to bas tako, eto oni oslobodili Madjarsku pa kao imali pravu uletiti. Daj bolan mojne te spike. Hiljade stranica se ovdje potrosilo o Americi, ali eto Rusi imali pravo uci u Budimpestu, Prag. Sto nisu usli u Rumuniju 1960 kada je Causesku rekao Rusima da se povuku? Sve je to interes, ali Kruscev i mir? :lol: :lol: :lol: :lol:
Dzaba sto su Rusi 1948 zavrnuli pipu koja je stvarila glad u YU, i sto su nas Amerikanci, Frnacuzi i italijani bukvalno hranili, Rusko govno je uvijek ovdje bilo draze od Americke pite.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1166 Re: Fidel Castro RIP

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Cernenko.
Nije to bas tako, eto oni oslobodili Madjarsku pa kao imali pravu uletiti. Daj bolan mojne te spike. Hiljade stranica se ovdje potrosilo o Americi, ali eto Rusi imali pravo uci u Budimpestu, Prag. Sto nisu usli u Rumuniju 1960 kada je Causesku rekao Rusima da se povuku? Sve je to interes, ali Kruscev i mir? :lol: :lol: :lol: :lol:
Dzaba sto su Rusi 1948 zavrnuli pipu koja je stvarila glad u YU, i sto su nas Amerikanci, Frnacuzi i italijani bukvalno hranili, Rusko govno je uvijek ovdje bilo draze od Americke pite.
Tipfeler, kucao sam sa mobitela.

Nisam nigdje pravdao gusenje revolucije, govorim o realnostima tog vemena. Citaj drug.

A zanimljivo je pitanje sto nas i vjecito neposlusnu Rumuniju nisu okupirali, to se slazem.

Kao sto su i pustili Austriju, Finsku i pola Berlina.
uglavnomja

#1167 Re: Fidel Castro RIP

Post by uglavnomja »

sumirprimus wrote:jeko kruscev?
nikita
Gojeni H

#1168 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:
Hakiz wrote:Kako ćemo ispraviti? ...
Imaš ti po svijetu potpuno nove generacije ljudi koji su odrasli sa ekološkom sviješću i trude se da žive po ekološkim principima. Sistem neograničenog ekonomskog rasta mora se mijenjati - ali to se neće desiti ni brzo, ni lako, jer ni ti, ni ja nećemo da hodamo u zašivenoj, ispranoj majici. Ali bar možemo kupovati sve ono što nastaje reciklažom, proizvodnjom od prirodnih materijala, podržavati kompanije koje imaju transparentan i ekološki odgovoran proces proizvodnje, nositi platneni ceker, reciklirati šta se da reciklirati, ne voziti auto ako nije prijeka potreba, promijeniti način ishrane, aktivirati se u svim smislovima - i aktivizma i volonterizma kad se treba boriti za očuvanje prirode, obrazovati, obrazovati, obrazovati... jbg, nije lako, ali nije da nema opcija. To u haotičnoj Bosni zvuči kao naučna fantastika, ali ovo nisu nikakve nepostojeće mjere - sve to neko negdje već radi.

Od zemlje do zemlje već postoje nacionalni planovi (uz ogromna ulaganja) za izgradnju ekoloških ekonomija, gradi se i svijest i infrastruktura i prave se zakoni. Mic po mic. Južna Koreja je uložila 40 milijardi dolara u ekološko-ekonomski program, dokle su stigli - ne znam. Nijemci su uložili 14-15 milijardi da očiste proizvodnju električne energije i forsiraju obnovljive izvore - oni su, mislim, i svjetski lider u smart gridovima, Kina!!!! mislim da je tamo udio 'zelenih' industrija oko 4% BDP-a, to je ništa - ali bar rapidno ulažu - mislim da su treći na svijetu po proizvodnji struje uz pomoć vjetra... Neke zemlje na Bliskom istoku imaju velike investicione fondove koji ulažu u razvoj tehnologija (i ekonomija) za post-naftni period... U zemljama koje imaju privatne penzione fondove, ljudi biraju investicije u održive industrije. Ne dešava se sve to dovoljno brzo, ali se zakotraljalo i kotrljaće se sve brže i brže...
Njemacki Energiewende sistem tranzicije ka zelenim i obnovljivim izvorima energije uzrokovao je da je Njemacka u 2013. god. 25% svoje struje dobijala iz obnovljivih izvora.

Njemacka je odlucila da odradjuje tranziciju, neostavljajuci prostora monopolima ... ljudi, individualci, manje zajednice, itd., se ohrabruju i podsticu da svoje instalacije prikljucuju na gridove. 2 muhe jednim udarcem, cistis zemlju, snazis svoju drzavu i naciju okrecuci se energetskoj nezavisnosti, a sprecavas formiranje novih "zelenih" BP-ijeva, Shell-va i sl.

Veoma lijep primjer za zemlju sa vjetrovima i suncem na jugu, te prelijepim rijekama ...

EDIT: Mozda ce vam biti interesantno da su se Frankfurt i Minhen obavezali na 100-postotnu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije do 2025. odnosno 2050. god. ;-)
Gojeni H

#1169 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

piupiu wrote:

Znam i sve stoji ...
Sve znas, ali ne stoji. Zasto se odmah predajes? ... to ne prilici nama Bosnjacima. :D

Elem, ukoliko izgradis industriju zasnovanu na obnovljivim izvorima energije, i da, kakvog li krsenja bosanske svetosti, ukoliko se ne pusi iz dimnjaka fabrika, vec mozes da dokazes da je mlijeko koje dolazi na stolove EU potrosaca doslo od bosanske krave koja pase travu sa planine ili brda koje nije zagadjeno, ukoliko se voda dobija sa planinskog izvora oko kojeg nema nikakvih dimnjaka, ukoliko ...
Mozda uberemo dvije jabuke - nesto sto mozemo ponuditi drugima i na tome zaraditi, a svojoj djeci, kao odgovorni roditelji ostaviti ljepse i zdravije mjesto za zivot.
detroit-mercy

#1170 Re: Fidel Castro RIP

Post by detroit-mercy »

Gojeni H wrote:
piupiu wrote:
Hakiz wrote:Kako ćemo ispraviti? ...

Njemacki Energiewende sistem tranzicije ka zelenim i obnovljivim izvorima energije uzrokovao je da je Njemacka u 2013. god. 25% svoje struje dobijala iz obnovljivih izvora.

Njemacka je odlucila da odradjuje tranziciju, neostavljajuci prostora monopolima ... ljudi, individualci, manje zajednice, itd., se ohrabruju i podsticu da svoje instalacije prikljucuju na gridove. 2 muhe jednim udarcem, cistis zemlju, snazis svoju drzavu i naciju okrecuci se energetskoj nezavisnosti, a sprecavas formiranje novih "zelenih" BP-ijeva, Shell-va i sl.

Veoma lijep primjer za zemlju sa vjetrovima i suncem na jugu, te prelijepim rijekama ...

EDIT: Mozda ce vam biti interesantno da su se Frankfurt i Minhen obavezali na 100-postotnu tranziciju ka obnovljivim izvorima energije do 2025. odnosno 2050. god. ;-)
A sto je to Njemacka uradila :mrgreen: .
Gojeni H

#1171 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

detroit-mercy wrote:
Gojeni H wrote: Njemacki Energiewende sistem tranzicije ka zelenim i obnovljivim izvorima energije uzrokovao je da je Njemacka u 2013. god. 25% svoje struje dobijala iz obnovljivih izvora.

Nece ljudi da zavise o Rusima i Arapima, a imaju jak anti-nuklearni pokret koji je zahtijevao akciju nakon Fukusime.

A mozda samo svjedocimo ranom prestrojavanju za 4 rajh. :D
detroit-mercy

#1172 Re: Fidel Castro RIP

Post by detroit-mercy »

Gojeni H wrote:
detroit-mercy wrote:
Gojeni H wrote: Njemacki Energiewende sistem tranzicije ka zelenim i obnovljivim izvorima energije uzrokovao je da je Njemacka u 2013. god. 25% svoje struje dobijala iz obnovljivih izvora.

Nece ljudi da zavise o Rusima i Arapima, a imaju jak anti-nuklearni pokret koji je zahtijevao akciju nakon Fukusime.

A mozda samo svjedocimo ranom prestrojavanju za 4 rajh. :D
Rijesavaju se ovisnosti plus kreiras industriju u kojoj ces postati expert i onda prodavati drugima :mrgreen: . Ko ima ima ko nema tesko da ce imati :mrgreen: .
Gojeni H

#1173 Re: Fidel Castro RIP

Post by Gojeni H »

detroit-mercy wrote: Rijesavaju se ovisnosti plus kreiras industriju u kojoj ces postati expert i onda prodavati drugima :mrgreen: . Ko ima ima ko nema tesko da ce imati :mrgreen: .
Naravno. Ko zna - zna. I neka zna, i neka je najjaci, a ostalim prolima kojima nista nije vrijedno paznje - kur.cina. Ha, ja.
dale cooper

#1174 Re: Fidel Castro RIP

Post by dale cooper »

jefferson wrote:
dale cooper wrote:Na stranu Kuba i Fidel, ali da se ne lažemo, Amerika je imala svoje prste u instaliranju brojnih
marionetskih režima širom Južne Amerike i isto tako ih je smjenjivala kada im više nisu bili
korisni. Iako ogavan lik, Henry Kissinger je davno rekao jednu istinu - "Amerika nema stalnih
prijatelja ili neprijatelja, samo interese"
Koja to zemlja nema samo interese?
Bila je to samo konstantacija. Po toj činjenici se Amerika ne razlikuje od bilo koje druge velike sile.
Moj zaključak je da u tome svemu obično najebu ovi mali i slabi za koje Američku vladu ali i stanovnike
Amerike živo boli kurac.
jefferson

#1175 Re: Fidel Castro RIP

Post by jefferson »

dale cooper wrote:
jefferson wrote:
dale cooper wrote:Na stranu Kuba i Fidel, ali da se ne lažemo, Amerika je imala svoje prste u instaliranju brojnih
marionetskih režima širom Južne Amerike i isto tako ih je smjenjivala kada im više nisu bili
korisni. Iako ogavan lik, Henry Kissinger je davno rekao jednu istinu - "Amerika nema stalnih
prijatelja ili neprijatelja, samo interese"
Koja to zemlja nema samo interese?
Bila je to samo konstantacija. Po toj činjenici se Amerika ne razlikuje od bilo koje druge velike sile.
Moj zaključak je da u tome svemu obično najebu ovi mali i slabi za koje Američku vladu ali i stanovnike
Amerike živo boli kurac
.
Kao sto je bolio qrtz prosjecnog radnika u Bratstvu u Novom Travniku sto nase haubice se dilaju zaracenim stranama, sve dok plaCa lijeze svakog mjeseca.
Jbt, mi smo G4 prodali jednom od najgorih rezima na svijetu. kada su ispitivali G4 vojska Mijanamara je striktno bila zainteresovana za specifikacije dejstvovanja po zemlji jer su tako se rjesavali neposlusnih stanovnika.
Naravno, bolio je nekog qrtz u Mostaru sto mi dilamo G4 takvim ljudima.
Hocu reci, sve je inetres, a stanovnici i njihova briga? Jedini razlog sto se kod nas eto ljudi ko slomise od brige je sto ako bi raspravljali o domacima temama i situacijama gdje ljudi imaju nekog uticaja, onda bi mroali pricati i o spostvenoj odgovornosti. Ovako amerika, rusija, fidel pa u nedogled....
Post Reply