crazy_diamond wrote:Alfons Kauders wrote:
WTF?! Pa naravno da ces morati traziti dozvolu od vlasnika!
Mozes li meni tako uci u avliju bez moje dozvole? Ili sjesti na terasi ispred moje vikendice, jer ti se svidja pogled.
E pa nemre kolegice. Privatna imovina je svetinja, 1/1.
Ako pak mislis da se to ne odnosi na imovinu u vlasnistvu nekog malo tamnije koze, to je tvoje misljenje, koje uvazavam - ali zakon ga ne uvazava jer zakon zivo zaboli kurac da li je neko bijel ili smedj. Zakonu je bitno cije ime stoji kraj onog 1/1, a ne koje je rase ili vjere.
Dakle, dok je zakon takav, sorry, privatna imovina ce se tretirati na taj nacin. Ukoliko zelis da uvedemo neke zakonske izmjene koje bi nama bjelcima omogucile da upadamo na tudju imovinu bez pitanja, cisto po osnovu vlasnikove rasne, etnicke, ili vjerske pripadnosti, bojim se da bi imali mali diplomatski problem sa par stotina zemalja na planeti.
Upravo to je sustina,ljudi se boje necega a mene iznenadjuje kako pojma nemaju o osnovnim zivotnim stvarima, ne mozes gaziti po tudjem,bilo da je vlasnik bosnjo ili arap, postoj javna mjesta i javna dobra koja niko i ne prodaje nit se mogu prodati, a postoje i lijepa mjesta gdje imas privatno vlasnistvo,i nasi ljudi ogradjuju svoje,sta je problem sto arapi ogradjuju,i svugdje na svijetu je tako, odes na more, i ne mozes na privatnu plazu neciju
Meni stvarno, ali stvarno nije jasno odakle ljudima ideja da imaju pravo koristiti tudje privatno vlasnistvo? Kaze napravili naselje, jezero i stavili kapiju? Pa sta je tu problematicno - i moj je stari pravio vikendicu kad sam bio klinac, ogradio, i stavio kapiju... I nije pisalo "bujrum svima", vec se znalo da je to privatno, njegovo. Plaze su jos bolji primjer - uzmes koncesiju, izletis lovu, i stavis znak "PRIVATE" - mada je obala pomorsko dobro, tj javno dobro, ali imas koncesiju i jebe ti se. A mi ovdje raspravljamo o 1/1 vlasnistvu, i kako bi gradjani trebali imati pravo da koriste necije kuce za odmor cisto zato jer nisu bijelci?!?
Isto tako, nije mi jasno odakle ljudima ideja da ce se u tim kompleksima za odmor praktikovati serijat? Pa nije to ambasada da ima ekstrateritorijalni status! To je isto kao da ja sad u svojoj kuci proglasim nezavisnost, i pocnem svjesno krsiti zakone BiH, pozivajuci se na svoju imovinu, ili napravim udes svojim autom, pa kazem da je moje 1/1 i da se na njeg ne primjenjuju domaci zakoni.
Mislim, ovo su tako nenormalne ocjene i zakljucci da ih je suvisno komentarisati. Ovo je vise za psihijatriju nego za forumsku raspravu.
Ja ne znam da su arapi kupili bilo koje javno dobro, kupuju neka zemljista koja vrijede tek kad ih oni preurede, sta sad smeta sarajevu onaj osenik naselje, ogradili su se da imaju mir, sta to kome sad smeta i sta ako bosnjo ne moze uci, sta ce ulaziti, kakva su gradjanska prav uskracena time sto je neko nesto svoje ogradio
Imamo mi svoje probleme i bez arapa,mnogi prirodni i istorijski dragulji naruseni su potpuno nelegalnom gradnjom, npr prokosko jezero,ljudi ogradjuju i sto nije njihovo,nase dobre bosnje, a arapi nemaju nikakvog interesa da narusavaju nase ljepote jer upravo radi njih i dolaze,prelaze veliki put i trose velike pare, i sto bi sad oni nesto narusavali, i da hoce ne mogu kupiti i pregraditi dok nije sve cisto
Prokosko i Boracko - katastrofa.
Bjelasnica - izgleda kao da si teleportirao dio Dobrinje na planinu, vertikalni transport i nivo usluge za kurac.
Vlasic - divlja izgradnja vikendica na svakom koraku, nikakva ulaganja u vertikalni transport, isto kao osamdeset i neke
Medjugorje - porez zadnji put placen za Titina vakta.
Blagaj/Vrelo Bune - idioti betonirali obalu 30 metara od izvora
Kravice - napali arapske turiste, neki dan zabranili ulaz nekakvom antifa udruzenju, pod izgovorom da antifasisti nisu dobrodosli
Neum - put od Stoca se gradi 30 godina i vjerovatno se nece nikad ni izgraditi (ostatak pizdarija u Neumu i vlasnistcku strukturu bivsih odmaralista da i ne pominjem
Sarajevo - fiskalni racun je misaona imenica u dvije trecine lokala od Skenderije do Carsije.
Drago mi je da smo sve ovako super uredili, pa nam sad problem sto neko ogradi svoju avliju.
Ja sam veliki ljubitelj prirodnih dobara i nema gdje ne hodam, i nemam nikakav utisak da su arapi bilo sta uzurpirali,niti imaju taj interes,imaju potpuno isti interes ko imi koji to volimo, da dodju gledaju i uzivaju, zahvaljujuci njihovom interesu i masovnosti i nasi ljudi se trude da urede neka zzapustena a lijepa mjesta i da stvore nove sadrzaje,jer sad se moze i zaraditi od toga, i generalno arapska prica ne da je negativna nego je bas suprotno jako pozitivnw za sacuvanje i unapredjenje prirodnih ljepota
Upravo tako. Kad smo vec stoka i ne znamo ih sacuvati za sebe, ovako barem imamo motivaciju da to ucinimo radi nekog drugog, nekog ko cijenu tu ljepotu i ko je spreman kihnuti fine pare da u njoj uziva.