Ekspanzija terorizma

Post Reply
Kikibombona

#1151 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kikibombona »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Slažem se da danas to više nije ni lako ni jednostavno kao što je bilo recimo 2013. godine ali je očito da su neke stvari izmakle kontroli. Možda jedino dobro, ako može u opšte biti dobroga u terorističkim napadaima, je to da će se sada možda neke stvari ubrzati. Po meni priritet je uništenje ISIL-a, natjerati zavrtanjem ruke sve iole normalne frakcije u Siriji i Iraku na pregovore po uzoru na Dejton. Dogovoriti neki koliko-toliko funkcionalan model kojim će svi biti zadovoljni i nezadovoljni, omogućiti da svaka od strana sebi bira vlast. Prestati nametati demokratske principe tamo gdje jednostavno nisu kompatibilni.
Dakle, kljuc rjesenja je kod Amerike, Rusije, Turske, Irana, Saudije, Evrope i Izraela. I njima se zajebano dogovoriti. Al' kada bi uspjeli, mogli bi svima zavrnuti ruke i naci rjesenje koje nikoga nece zadovoljiti, ali isto tako, nikoga proglasiti gubitnikom/pobjednikom. Nesto kao Dejton. Bolje i to nego rat.

Zaokret Turske, priblizavanje Rusima, Izraelcima i Irancima, bi mogao ubrzati proces. Problem su Saudi i njihove zebnje. Njima se dize kosa na glavi od bilo kakvog jacanja Irana. A Saudi dobri sa Amerima. Arapsko proljece ce neminovno ojacati Iran, a to se lokalnim igracima nikako ne svidja.

Velike igre se tu igraju.
Drvosjeca iz Dejcica

#1152 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

insomnia78 wrote:Naravno da ne. Samo kazem da je naivno misliti kako ce sve to nestati nestankom Daesha sa tih prostora

S moje sokoćalo
Pa naravno da neće nestati za 24h...to je jedan dug proces. Kako kaže ona stara kineska poslovica da i put od 100000 milja počinje prvim korakom. Taj prvi korak je oduzimanje teritorije i resursa koje imaju na toj teritoriji.
Bodkin

#1153 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Bodkin »

Connaisseur Karlin wrote:
aratet wrote:
Pa BiH ne fukncionira kao normalana drzava, na zalost,upotrjebio si jako los primjer. :D

Ako mislis da u serijatskoj drzavi ne bi bilo kradja,grijesis. ;-)
Izvini sto se mijesam, Bodkin nije za serijat, ali govorio tome kako bi svaki iskreni musliman trebaobiti za to. :D
Znam da nije za serijat,ali nije ni pokusao obrazloziti zasto misli da bi islamskim vjernicima bilo bolje u serijatkoj drzavi. :D

Naucila sam od njega ko su poluvjernici. :D :lol:
Pa jebote odakle ti da ja tvrdim da bi im bilo bolje? Ne znam sta te buni. To isto kao da kazes da zelis drzavu zakona ali ne zelis da zivis u drzavi gdje se postuju ti isti zakoni
arzuhal

#1154 Re: Ekspanzija terorizma

Post by arzuhal »

Trebalo bi, unutar EU, osnovati odrede specijalnih policijskih snaga, i u civilu i u uniformama, sastavljenu isključivo od muslimana, čiji bi zadatak bio pronalaziti ISIL-ovce i lomit ih, al' s tekbirom. Osmisliti to da na neki način da se stalno ponižava ISIL-ovska ideologija. I da ulema glasno podrži te odrede, da ne ispadne "Alijini srbi, prodane duše, jude & mutikaše, nisu pravi k'o Vuk Bačanović...".

Francuzi su konačno shvatili da objavljivanjem slika i videa glorifikuju teroriste, što oni i žele, pa su odlučili da više nema toga, samo tišina nakon napada.
aratet

#1155 Re: Ekspanzija terorizma

Post by aratet »

Kikibombona wrote:
Slažem se da danas to više nije ni lako ni jednostavno kao što je bilo recimo 2013. godine ali je očito da su neke stvari izmakle kontroli. Možda jedino dobro, ako može u opšte biti dobroga u terorističkim napadaima, je to da će se sada možda neke stvari ubrzati. Po meni priritet je uništenje ISIL-a, natjerati zavrtanjem ruke sve iole normalne frakcije u Siriji i Iraku na pregovore po uzoru na Dejton. Dogovoriti neki koliko-toliko funkcionalan model kojim će svi biti zadovoljni i nezadovoljni, omogućiti da svaka od strana sebi bira vlast. Prestati nametati demokratske principe tamo gdje jednostavno nisu kompatibilni.
Dakle, kljuc rjesenja je kod Amerike, Rusije, Turske, Irana, Saudije, Evrope i Izraela. I njima se zajebano dogovoriti. Al' kada bi uspjeli, mogli bi svima zavrnuti ruke i naci rjesenje koje nikoga nece zadovoljiti, ali isto tako, nikoga proglasiti gubitnikom/pobjednikom. Nesto kao Dejton. Bolje i to nego rat.

Zaokret Turske, priblizavanje Rusima, Izraelcima i Irancima, bi mogao ubrzati proces. Problem su Saudi i njihove zebnje. Njima se dize kosa na glavi od bilo kakvog jacanja Irana. A Saudi dobri sa Amerima. Arapsko proljece ce neminovno ojacati Iran, a to se lokalnim igracima nikako ne svidja.

Velike igre se tu igraju.
Kljuc rjesenja je zaustavljanje rata u Siriji.
Bez toga nema sanse se okrenuti prema ISIL-u kada tamo vojnici imaju neke druge mete.
bh.tornjak

#1156 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
arzuhal wrote:Ovi bolesnici iz ISIL-a se na svojim portalima hvale činom klanja svećenika starog skoro 90 godina, to kao herojsko, uspješno, bogougodno djelo, šta?

Jedina stvar zbog koje imam poštovanje spram PKK-a je što oni u svojim terorističkim napadima uglavnom ciljaju turske vojnike i policajce, a ne civile.
Da, i to poprilicno omiljenog u zajednici. To je manje mjesto i skoro svi se poznaju
Gledam bas neki dan, imam iz tog mjesta place na tv-u zbog smrti svog prijatelja svecenika.
Ali eto, pojedine kolege forumasi kazu da je to nekakav, skoro pa normalan, cin pobune, suprostavljanja katolickom zapadu koji sije smrt sirom BI i/ili Francuskoj kao dijelu tog zapada zbog njenih zlocina u Alziru

S moje sokoćalo
de ba @insomnia....mojne tisra...zivota ti...
ko je reko da je to "normalan" cin pobune....???

ja sam reko moje misljenje, sta je uzrok sveg ovog sranja....koje zivotima placaju uglavnom neduzni i oni koji ama bas nista nisu krivi
Connaisseur Karlin

#1157 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:
Znam da nije za serijat,ali nije ni pokusao obrazloziti zasto misli da bi islamskim vjernicima bilo bolje u serijatkoj drzavi. :D

Pa jebote odakle ti da ja tvrdim da bi im bilo bolje? Ne znam sta te buni. To isto kao da kazes da zelis drzavu zakona ali ne zelis da zivis u drzavi gdje se postuju ti isti zakoni
Pa nisi ni obrazlozio,zasto su vjernici jer zele serijatsku drzavu. :) Otkud tebi ideja da iskljucivo islamski vjernici zele svoju serijatsku drzavu,a islamski poluvjernici ne zele takvu drzavu?
aratet

#1158 Re: Ekspanzija terorizma

Post by aratet »

arzuhal wrote:Trebalo bi, unutar EU, osnovati odrede specijalnih policijskih snaga, i u civilu i u uniformama, sastavljenu isključivo od muslimana, čiji bi zadatak bio pronalaziti ISIL-ovce i lomit ih, al' s tekbirom. Osmisliti to da na neki način da se stalno ponižava ISIL-ovska ideologija. I da ulema glasno podrži te odrede, da ne ispadne "Alijini srbi, prodane duše, jude & mutikaše, nisu pravi k'o Vuk Bačanović...".

Francuzi su konačno shvatili da objavljivanjem slika i videa glorifikuju teroriste, što oni i žele, pa su odlučili da više nema toga, samo tišina nakon napada.
Odlicna ideja.
Tim odredima osmisliti neko ime i uraditi neke druge promotivne stvari kako bi obican covjek znao da su oni "pravi", a ISIL-ovi "krivi".
bh.tornjak

#1159 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
Nisam trudna,i zato ne mogu odgovoriti na tvoje pitanje. :)

Da li podrzavas ideju da drzava uvjek kontrolise i donosi sve odluke umjesto tebe ?
Treba l' pomoc?
:D

S moje sokoćalo

bjezi ba tam.....pado sa stolice....ko da je bomba pukla ispod mene.....ahhahahahhahahhaha
Drvosjeca iz Dejcica

#1160 Re: Ekspanzija terorizma

bh.tornjak wrote:
insomnia78 wrote:
arzuhal wrote:Ovi bolesnici iz ISIL-a se na svojim portalima hvale činom klanja svećenika starog skoro 90 godina, to kao herojsko, uspješno, bogougodno djelo, šta?

Jedina stvar zbog koje imam poštovanje spram PKK-a je što oni u svojim terorističkim napadima uglavnom ciljaju turske vojnike i policajce, a ne civile.
Da, i to poprilicno omiljenog u zajednici. To je manje mjesto i skoro svi se poznaju
Gledam bas neki dan, imam iz tog mjesta place na tv-u zbog smrti svog prijatelja svecenika.
Ali eto, pojedine kolege forumasi kazu da je to nekakav, skoro pa normalan, cin pobune, suprostavljanja katolickom zapadu koji sije smrt sirom BI i/ili Francuskoj kao dijelu tog zapada zbog njenih zlocina u Alziru

S moje sokoćalo
de ba @insomnia....mojne tisra...zivota ti...
ko je reko da je to "normalan" cin pobune....???

ja sam reko moje misljenje, sta je uzrok sveg ovog sranja....koje zivotima placaju uglavnom neduzni i oni koji ama bas nista nisu krivi
Ma zna to Insomnia već se malo pravi naivan. Terorizam nema opravdanja, barem ne za psiho-fizički zdravog insana, raspravljati i ukazivati na posljedice i uzroke teorizma nije pravdanje istog.
arzuhal

#1161 Re: Ekspanzija terorizma

Post by arzuhal »

Obama: Hillary neće stati dok ne uništi ISIL

Pa šta misli Hillary, da će biti predsjednica 50 godina!?
arzuhal

#1162 Re: Ekspanzija terorizma

Post by arzuhal »

aratet wrote:
arzuhal wrote:Trebalo bi, unutar EU, osnovati odrede specijalnih policijskih snaga, i u civilu i u uniformama, sastavljenu isključivo od muslimana, čiji bi zadatak bio pronalaziti ISIL-ovce i lomit ih, al' s tekbirom. Osmisliti to da na neki način da se stalno ponižava ISIL-ovska ideologija. I da ulema glasno podrži te odrede, da ne ispadne "Alijini srbi, prodane duše, jude & mutikaše, nisu pravi k'o Vuk Bačanović...".

Odlicna ideja.
Tim odredima osmisliti neko ime i uraditi neke druge promotivne stvari kako bi obican covjek znao da su oni "pravi", a ISIL-ovi "krivi".
To, to.
Kikibombona

#1163 Re: Ekspanzija terorizma

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Imaš, obrnuto, i Kurda, i to veliki broj, koji su protiv PKK, koji su čak i člaovi AKP-a kao i onih koji uopće nisu partijski ili politčki opredjeljeni i angažovani, a ne slažu se s ideologijom PKK-a i sl. Ljudi su beskrajna zagonetka...

Ubijanje civila, stoput sam ovdje naglašavao, je jedina stvar protiv koje sam do kraja i jedino moje iskreno navijanje na ovim temama je za civile, svjedeno o kome se radilo, kojem narodu, naciji, vjeri...Jednako za muslimane sunije kao i za Ukrajince pravoslavce, ne pravim razlike, Kurdi ili Turci...
Prema podacima CIAe, 40% Kurda u Turskoj je protiv PKK. PKK je zakleti neprijatelj plemenskih podjela i upliva religije u politiku. I to naravno odbija veliki broj Kurda kojima je vazno pleme i vjera. To sada pokusava pomiriti kurdska stranka HDP, koja ima za cilj objediniti Kurde sekulariste i Kurde pro-plemenski i pro-religijski orjentisane. U HDP su se uclanili mnogi vjerski sluzbenici u proteklom periodu. :D To je za PKK nezamislivo. Barzani, 'Tajipov haver', planira oziviti KDPB (Demokratska partija sjevernog Kurdistana). To je mali problem, jer je stranka vec decenijama zabranjena. Posto su sada 'haveri', problem predstavlja ime stranke. KDP je konzervativna stranka, nesto kao kod nas SDA. Sekularna, sa naglasenim religijskim identitetom, nacionalisticka (mada tolerise plemena), mafijaska i sl. :D Barzani je itekako popularan u Turskoj. KDP je u kurdskom narodu jos od vremena osnivaca stranke, Mustafe Barzanija, simbol borbe za nezavisni Kurdistan. Tu je i kurdska islamisticka HUDA partija koja vodi oruzane obracune sa PKK itd itd. Ima tu svega i svacega...

Najveci problem je dehumanizacija. Vec sam o tome pisao jedne prilike. Evo, nas rat. Prokleta Biljana Plavsic i njen opis Bosnjaka kao 'genetskog otpada'. U srpskom narodu hvala bogu ima dovoljno ludaka. Al' i taj ludak ne moze ubijati tek tako, bez dobrog razloga. Ne moze ni on tek tako ubiti finog komsiju Murata, bricu, oca dvoje djece, covjeka koji zivi posteno cijeli zivot. Al' ako mu kazes da je Murat 'genetski otpad', da je njegov narod bio u sluzbi otomanskog okupatora koji je decenijama ugnjetavao srpski narod (silovao, ubijao...), da Murat samo ceka prava priliku da kolje i ubija, bla, bla... Taj ludak vise ne vidi Murata kao postenog komsiju, bricu i oca dvoje djece. U njemu se javi mrznja i prezir. I tada je lako ubiti.

E tako isto ovi bolesnici iz ISILa. Indoktrinirana gomila ludaka.
bh.tornjak

#1164 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
Kaligula I wrote: ...naravno, ali treba imati u vidu činjenicu da je oduvijek većina vjernika vjeru upražnjavala više iz običaja i interesa, nego iz pravih religijskih pobuda...neki ovdje na to gledaju u strogo crno-bijeloj tehnici...a to nije tako...mnogo je tu nijansi...
Puno je osoba koje su doslovno napustile danasnje serijatske drzave ,jer im je sistem "divan i krasan". Nmoguce je formirati serijatsku drzavu u skladu sa svim religijskim zakonima,a istovremeno ignorisuci kulturu i tradiciju jedne teritorije. Postoji toliko unutarnjih sukoba medju raznim islamskim pravcim i grupama!
Jest, al' onda bi da uvode te zakone tamo gdje su dosli
Te smeta mu svinjetina, puno mu golotinje, banke uzimaju kamatu, nedaju mu zeni burku...

S moje sokoćalo

eeee....vidis...takve drzava domacin treba lijepo da isprati do granice i kaze....dovidjenja
pa nek ide u tri PM i nek tamo trazi svoja "prava" i nek tamo zivi po sopstvenim nacelima.
ali ne....drzava to drzi....i 80% onih koji naprave belaj su "poznati" policiji koja nista nije poduzela da belaj sprijeci.
jbg.....ispadne da je drzava saucesnik...
Drvosjeca iz Dejcica

#1165 Re: Ekspanzija terorizma

Bodkin wrote:

Pa nisi ni obrazlozio,zasto su vjernici jer zele serijatsku drzavu. :) Otkud tebi ideja da iskljucivo islamski vjernici zele svoju serijatsku drzavu,a islamski poluvjernici ne zele takvu drzavu?

Samo da se nadovežem. Ima i na zapadu kršćanskih zajednica koje žive same za sebe, nekako otuđene od društva. Sjebo sam se k'o foka kada sam prije par sedmica upoznao čovjeka Danca koji je odrastao u toj kršćanskoj zajednici, izašao iz nje sa 16 godina. Roditelji i dalje žive u toj zajednici po tim nekim propisima k'o prije 2000 godina. :oops:
bh.tornjak

#1166 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

Bravo ... genijalno.......to bi bilo to....!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Drvosjeca iz Dejcica

#1167 Re: Ekspanzija terorizma

Zvizdac81 wrote:Daesh je prdina bara. Samo udji na fb stranice nasih portala vidjet ces hiljade latentnih extremista a koliko ih je tek u zemljama bliskog istoka i azije. Linija izmedju prdenja i dizanja u zrak je vrlo tanka. Prije xy godina nije postojao isil pa kad se sjetim stranica tipa kavkaski emirat ... sodoma i gomora nedo bog nikome. Sve su to ljudi koji su indoktrinirani i isprani im mozgovi. Treba im samo trunka licne tragedije ili umnog distresa da predju granicu do bing bang boom
OK stoji konstatacija ali zašto misliš, ako misliš, da na suprotnoj strani nemaš istih takvih koji bi radili ista sranja sa drugim motivom? Pa pogledajmo malo oko sebe je li u Višegradu svake godine imaš okupljanje četnika pod uniformama, jesu li napali novinare N1, pa evo i advokat Tomić dobi batine u sred Bijeljine u po dana jer zastupa "bosanski jezik". Meni je ovo drugo gore od tih latentnih ekstremista na FB brzih na jeziku. :oops:
aratet

#1168 Re: Ekspanzija terorizma

Post by aratet »

Samo da se nadovežem. Ima i na zapadu kršćanskih zajednica koje žive same za sebe, nekako otuđene od društva. Sjebo sam se k'o foka kada sam prije par sedmica upoznao čovjeka Danca koji je odrastao u toj kršćanskoj zajednici, izašao iz nje sa 16 godina. Roditelji i dalje žive u toj zajednici po tim nekim propisima k'o prije 2000 godina. :oops:
Amishi?
arzuhal

#1169 Re: Ekspanzija terorizma

Post by arzuhal »

Evo kako ruka ruku mije, kako se produžava postojanje ISIL-a i stvaraju regruti...

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svij ... ece/176161
insomnia78

#1170 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Zvizdac81 wrote:Daesh je prdina bara. Samo udji na fb stranice nasih portala vidjet ces hiljade latentnih extremista a koliko ih je tek u zemljama bliskog istoka i azije. Linija izmedju prdenja i dizanja u zrak je vrlo tanka. Prije xy godina nije postojao isil pa kad se sjetim stranica tipa kavkaski emirat ... sodoma i gomora nedo bog nikome. Sve su to ljudi koji su indoktrinirani i isprani im mozgovi. Treba im samo trunka licne tragedije ili umnog distresa da predju granicu do bing bang boom
OK stoji konstatacija ali zašto misliš, ako misliš, da na suprotnoj strani nemaš istih takvih koji bi radili ista sranja sa drugim motivom? Pa pogledajmo malo oko sebe je li u Višegradu svake godine imaš okupljanje četnika pod uniformama, jesu li napali novinare N1, pa evo i advokat Tomić dobi batine u sred Bijeljine u po dana jer zastupa "bosanski jezik". Meni je ovo drugo gore od tih latentnih ekstremista na FB brzih na jeziku. :oops:
Ama kojoj covjece drugoj strani?
Njima(Daeshu) su svi ostali na drugoj strani. I budi siguran kad i ako dodje do napada da to sigurno nece biti na teritoriji Mordora. Ni jednom jos nisam cuo, vidio da pozivaju na ubijanje cetnika. Jok, on bi klao reisa

S moje sokoćalo
Drvosjeca iz Dejcica

#1171 Re: Ekspanzija terorizma

aratet wrote:

Amishi?
Nemam pojma, ovaj je iz Danske, Danac. Čovjek skroz normalan i tako mi nešto u priču kao on je odrastao u toj kršćanskoj zajednici. :shock:
bh.tornjak

#1172 Re: Ekspanzija terorizma

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
insomnia78 wrote: Ma nije problem Daesh ko Daesh
Pa ni jedan od ovih napadaca nije is'o direktno tamo da se uclani, ono rodni list i dvije slike" u Daesh
Problem je ideologija koja stvara Daesh
I da danas sutra pobiju sve i jednog u Iraku i Siriji ostaje ideologija koja ce i dalje proizvoditi dzihadiste po svijetu

S moje sokoćalo
Sigurno da će biti ali sigurno manje nego danas. Danas imaš aktivnu mašineriju koja širi propagandu, imaju svoj teritorij, resurse a ako im to uzmeš onda će i za njih biti daleko teže ili će morati uložiti deset puta više truda i resursa da ostvare isti cilj. Po meni Daesh je potrebno što prije eleminisati, ostatke koji pređu u ilegalu neutralisati po potrebi i mjestu kada se naleti na njih. Kada se prekine njihova propaganda onda će manje indoktrinacije stizati do "publike" a to znači manje zatupljenih tom ideologijom.
A ti mislis da je ta masinerije smjestena u Raqi i da su resursi tamo na kamari
Da, fizicko unistenje u Siriji i Iraku bi ih poprilicno uzdrmalo ali bi malo sta promjenili. Cak sam siguran da bi pogorsalo situaciju u Evropi
Pa zamisli da su hiljade ovih likova koji su otisli tamo sa zeljom da poginu i spremni na sve ostali ovdje

S moje sokoćalo
ako se odradi sinhronizovano....tj...fizicki unistavati i unistiti ISIL i istovremeno locirati simpatizere,"spavace" i ostalu gamad pa to pohapsiti...
takodje sjesti za sto sa svim stranama i pokusati politikom rjesavati neke stvari umjesto uvodjenja demokratije itd...itd...itd...
ALI....mnogima to nije u interesu...tako da cemo jos godinama gledati kako neduzni stradaju...dok neki zadovoljno trljaju ruke...
insomnia78

#1173 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Shvatas da se tu radi o vjerovatno, stotinama hiljada ljudi

S moje sokoćalo
Drvosjeca iz Dejcica

#1174 Re: Ekspanzija terorizma

insomnia78 wrote:
Ama kojoj covjece drugoj strani?
Njima(Daeshu) su svi ostali na drugoj strani. I budi siguran kad i ako dodje do napada da to sigurno nece biti na teritoriji Mordora. Ni jednom jos nisam cuo, vidio da pozivaju na ubijanje cetnika. Jok, on bi klao reisa

S moje sokoćalo
A jesi se ti navio sa tim napadom ti ko da navijaš i priželjkuješ da oni naprave neko sranje kod nas, fakat ne kontam. :shock:
insomnia78

#1175 Re: Ekspanzija terorizma

Post by insomnia78 »

Simpatizere, svaki arapski kvart u Evropi ti je prepun simpatizera

S moje sokoćalo
Post Reply