"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post Reply
krater

#1151 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by krater »

Patriotska_Liga wrote: Ti si jedan obični demagog koji progresivnu bošnjačku nacionalističku ideju perfidno izjednačava sa velikosrpskim fašizmom kako bi je diskreditovao. Cijeli tvoj post je na tom fonu. Providno.
:thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1152 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Tomahawk11 »

@Bodkin, najbitnije je u Sarajevu i Banja Luci. To, koliko koga gdje ima i koliko kome se konfrontira.
A taj svijet u mjestima koje polahko poprimaju obiljezja vukojebina....on ugleda svjetlo dana kad dodju izbori :mrgreen:
I poslije toga ponovo u rupu i cekaj nove izbore :skoljka:
¤ jelena ¤

#1153 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ¤ jelena ¤ »

''progresivne nacionalističke ideje'' :idea:

Ono kao... naprednjaci... :facepalm:
Connaisseur Karlin

#1154 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Connaisseur Karlin »

¤ jelena ¤ wrote:''progresivne nacionalističke ideje'' :idea:

Jelena,progresivnost ,takodjer,znaci brzina razvoja procesa,i ovdje vjreovatno znaci,da se nacionalisticke ideje sire i razvijaju jako brzo.
draganbl

#1155 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by draganbl »

relativno84 wrote:
draganbl wrote:Tvoj post je izuzetno nekorektan.
Vise nego korektan, bez pogrdnih naziva prema bilo kome, to sto tebi smetaju cinjenice to je druga stvar.
Nekorektan u smislu netačan. Niko nije ni pominjao da koristiš pogrdne nazive.
relativno84 wrote:
draganbl wrote: Zašto Srbin ne bi imao pravo da se kandiduje u gradu u kome živi? Zato što su neki pripadnici njegovog naroda počinili zločin u tom gradu? Zašto Srbin (ili pripadnik bilo koje druge nacije) ne bi mogao da zastupa prava svih građana podjednako? Zašto ja, koji se zovem Dragan, ne bih mogao dobro da zastupam interese porodica žrtava, mojih žrtava, mojih sugrađana, koji su u Srebrenici doživjeli genocid?
Ne pricamo o pravu, nego o zdravom razumu na koji se pozivas. Mozda je tebi logicno da srbin postane nacelnik tek nakon genocida i to me ne cudi Dragane. Ali ako bi se vodili zdravim razumom srbi nikada to ne bi uradili, jer i sama ta pozicija ne donosi toliko moci, vise je simbolicka tako da bi oni na taj nacin simbolicki pokazali da nece ostvarivati politicke pobjede zahvaljujuci genocidu. Slobodno mozes to reci GENOCID, mada ocito je da ti se malo grlo stegne pa ti lakse prodje zlocin.
Slobodno ću reći GENOCID, u stotinama mojih postova sam napisao da se u Srebrenici desio zločin koji je na međunarodnom sudu u Hagu okarakterisan kao genocid.
Izbjegao si odgovor na pitanja, zašto ja, koji se zovem Dragan ne bih mogao da zastupam interese porodica žrtava? Žrtve genocida u Srebrenici su i moje žrtve, podjednako kao i tvoje. Odakle tebi pravo da meni braniš da ja saosjećam sa žrtvama i da se brinem o njima? Zbog mog imena?
relativno84 wrote:
draganbl wrote: Dalje, to što ti kažeš da je svima više nego jasno nije tačno. To je jasno zatupljenim i zatucanim ljudima, kojima je glasanje na osnovu krvnih zrnaca jedini kriterijum na izborima.
Mozda su po tebi zatupljeni svi kojima je jasno da genocid koji su napravili pripadnici vojske i policije r.srpske postaje kljucni razlog zbog kojed srbin moze napokon biti nacelnik. Ali sta tek reci o broju zatupljenih koji napravise taj genocid zbog pogresnih krvnih zrnaca, pa tek broj zatupljenih koji i dvije decenije poslije negiraju taj genocid.
Nema kolektivne krivice i nijedan Srbin ne snosi a priori krivicu za nešto što je uradio neki drugi pripadnik njegovog naroda.

Zločinci koji su počinili genocid su zločinci sa imenom i prezimenom kojima se sudilo, sudi i biće suđeno (nažalost mnogi će izbjeći pravdu, ali se nadam će veliki broj njih na kraju i biti uhvaćeno i osuđeno).

Glasati po nacionalnoj pripadnosti (samo nek je Bošnjak, da nije Srbin ili obrnuto) ni u jednoj normalnoj glavi ne može biti opravdano i razumno. Slažem se sa tobom da se zatupljenost može vidjeti i u drugim slučajevima, neke od njih i ti pomišeš u svojoj rečenici.
relativno84 wrote:
draganbl wrote: Druga stvar, ne kandiduju Srbi Srbina, a Bošnjaci Bošnjaka, već se kandidati kandiduju na osnovu skupljenih potpisa, podrške političke stranke, koalicije itd. Nema srpskog, bošnjačkog i hrvatskog kandidata.
Upravno suprotno, i jedni i drugi se okupljaju iza svog kandidata, Bosnjak protiv Srbina.
Možda je to Izetbegovićeva, Dodikova logika. Moja nije. Mislim da čak nije ni reisova.
relativno84 wrote:
draganbl wrote: Da bude jasno, ja ne branim kandidata koji je iz reda srpskog naroda, ja nikada ne bih glasao za njega i volio bih da on ne pobijedi na izborima, jer svojom politikom ništa dobro Srebrenici neće donijeti. Ali ja nisam protiv njega zato što je rođen kao Srbin i izjašnjava se kao Srbin, već sam protiv njega zbog njegovih političkih stavova.
Osoba koja negira genocid u mjestu gdje zeli biti nacelnik i pri tome velica osobu koja je odgovorna za taj isti genocid, tesko bi u zemljama gdje vlada zdrav razum i logika bila u poziciji da glasa a ne da se jos i kandiduje.
Slažem se.
¤ jelena ¤

#1156 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ¤ jelena ¤ »

Connaisseur Karlin wrote:

Jelena,progresivnost ,takodjer,znaci brzina razvoja procesa,i ovdje vjreovatno znaci,da se nacionalisticke ideje sire i razvijaju jako brzo.
Da, da...brzim koracima naprijed.
Patriotska_Liga

#1157 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Patriotska_Liga »

Connaisseur Karlin wrote:

Evo odjednom, da ne razdvajam.

Progresivna bošnjačka nacionalistička ideja je ideja o konačnom definisanju i zaokruživanju bošnjačke historijske i kulturne baštine kao i ideja o konačnom definisanju temeljnih bošnjačkih političkih ciljeva. Sve ovo je još uvijek u nedovršenoj formi i svaki Bošnjak koji misli da može da doprinese navedenim ciljevima dobrodošao je da iznese svoj stav. S druge strane postoji konsenzus skoro svih Bošnjaka da treba da se radi na ovim stvarima, tj. konačno se odustalo od teze da se sve bošnjačko mora potisnuti u stranu zarad pridobijanja retrogradnih srpskih i jednog dijela hrvatskih politika u BiH u cilju kreiranja nekog zajedničkog političkog nazivnika. Kome ovo nije progresivno slobodan je da gradi ono što misli da je progresivno, a ova nesuvisla poređenja tipa naprednjaci i slično ne vrijedi uopšte komentarisati.

Nisam mislio na brzinu razvoja procesa, ali svakako da bi i to dobro došlo. Ipak, pseudoljevičarski, jugonostalgičarski, titoistički i slični krugovi čine sve kako bi suzbili progresivni bošnjački nacionalizam, zbog čega je ova ideja usporena i treba joj dodatni vjetar u leđa kako bi na kraju zaživjela kao vodeća ideja među Bošnjacima.
draganbl

#1158 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by draganbl »

Ako se na ovom forumu ta progresivna ideja ne izrodi i ne zaživi, nigdje neće.
Patriotska_Liga

#1159 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Postoje forumi na kojem apsolutno svi članovi razgovaraju na taj način, ovaj forum služi samo za širenje te ideje među onima koji možda do sada nisu razmišljali na taj način. Naravno da je potpuno očekivano da to nailazi na žestok otpor u ranije navedenim krugovima koji vedre i oblače ovim forumom još od njegovog postanka.
Connaisseur Karlin

#1160 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Patriotska_Liga wrote: Evo odjednom, da ne razdvajam.

Progresivna bošnjačka nacionalistička ideja je ideja o konačnom definisanju i zaokruživanju bošnjačke historijske i kulturne baštine kao i ideja o konačnom definisanju temeljnih bošnjačkih političkih ciljeva. Sve ovo je još uvijek u nedovršenoj formi i svaki Bošnjak koji misli da može da doprinese navedenim ciljevima dobrodošao je da iznese svoj stav. S druge strane postoji konsenzus skoro svih Bošnjaka da treba da se radi na ovim stvarima, tj. konačno se odustalo od teze da se sve bošnjačko mora potisnuti u stranu zarad pridobijanja retrogradnih srpskih i jednog dijela hrvatskih politika u BiH u cilju kreiranja nekog zajedničkog političkog nazivnika. Kome ovo nije progresivno slobodan je da gradi ono što misli da je progresivno, a ova nesuvisla poređenja tipa naprednjaci i slično ne vrijedi uopšte komentarisati.

Nisam mislio na brzinu razvoja procesa, ali svakako da bi i to dobro došlo. Ipak, pseudoljevičarski, jugonostalgičarski, titoistički i slični krugovi čine sve kako bi suzbili progresivni bošnjački nacionalizam, zbog čega je ova ideja usporena i treba joj dodatni vjetar u leđa kako bi na kraju zaživjela kao vodeća ideja među Bošnjacima.
Patriotska Liga, treba definistati stavove Bosanjckog Nacionalizma, jer nacionalizam se odnosi na naciju,a primjetila sma da mogi katgoriju Bosnjaka ubacuju u Naciju,a ne etnicku kategoriju. Da li ti pises o etno-nacionalizmu? Progresivni nacionalizam ,koji ti opsisujes u svom postu,ne bi trebao diskriminirati druge dvije etnicke grupe! Od koje perioda se njeguje Bosnjacka istorija i basitna? Gdje su poceci Bosanjanstva? Bosnjastvo je znanto mladje kao etnicka kategorija,ali se mora jasno i citko objasniti Ko su Bosanjaci prije dolaska Otomana! Danas se Bosnjastvo,kao i druge dvije ketogorije puno oslanjaju na religijsku tradiciju,umjesto na ostale istorijske cinjenice. Bosanjci treabaju promjeniti svoje ponasanje,a ne kopirati ponasanje drugih grupa! Politika u BiH doslovno razara sve etnicke grupe! Danas ni Bosanjcak politika ne stiti njene Bosanjke!1
PeppermintSA

#1161 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PeppermintSA »

Nacionalizam u višenacionalnoj državi ne može nikako biti progresivan.
asurbanipal

#1162 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by asurbanipal »

PeppermintSA wrote:Nacionalizam u višenacionalnoj državi ne može nikako biti progresivan.

Osim možda u kontekstu bosnaskohercegovačkog nadnacionalnog identiteta... :mrgreen:
relativno84

#1163 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by relativno84 »

draganbl wrote: Izbjegao si odgovor na pitanja, zašto ja, koji se zovem Dragan ne bih mogao da zastupam interese porodica žrtava? Žrtve genocida u Srebrenici su i moje žrtve, podjednako kao i tvoje. Odakle tebi pravo da meni braniš da ja saosjećam sa žrtvama i da se brinem o njima? Zbog mog imena?
Nisam siguran jel ovo provokacija ali kako god red je da ti odgovorim. Ti Dragane nisi zrtva genocida, i ne mozes da predstavljas iste, jer nisi direkrtno ostecen tim, tvoje ime je tu zanemarivo. Saosjecati mozes, to je tvoja licna stvar ali ocekivati da neko ko ne nosi istu muku u sebi predstavlja zrtve malo je previse.
draganbl wrote:Nema kolektivne krivice i nijedan Srbin ne snosi a priori krivicu za nešto što je uradio neki drugi pripadnik njegovog naroda.
Zločinci koji su počinili genocid su zločinci sa imenom i prezimenom kojima se sudilo, sudi i biće suđeno (nažalost mnogi će izbjeći pravdu, ali se nadam će veliki broj njih na kraju i biti uhvaćeno i osuđeno).
Glasati po nacionalnoj pripadnosti (samo nek je Bošnjak, da nije Srbin ili obrnuto) ni u jednoj normalnoj glavi ne može biti opravdano i razumno. Slažem se sa tobom da se zatupljenost može vidjeti i u drugim slučajevima, neke od njih i ti pomišeš u svojoj rečenici.
Mozda nema kolektivne krivice, ali bi trebalo biti kolektivnog stida, posebno jer imamo na sceni sistemsko ignorisanje cinjenica i svakodnevno negiranje samog zlocina. Glasati po nacionalnoj pripadnosti je problem, ali sve dok se pola drzave naziva po jednom narodu to se cak cini manje bitnim, jer je sve nakaradno.

draganbl wrote:Možda je to Izetbegovićeva, Dodikova logika. Moja nije. Mislim da čak nije ni reisova.
Mislim da je Kavazović bio vise nego jasan sta misli o tome.
Patriotska_Liga

#1164 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Connaisseur Karlin wrote: Patriotska Liga, treba definistati stavove Bosanjckog Nacionalizma, jer nacionalizam se odnosi na naciju,a primjetila sma da mogi katgoriju Bosnjaka ubacuju u Naciju,a ne etnicku kategoriju. Da li ti pises o etno-nacionalizmu? Progresivni nacionalizam ,koji ti opsisujes u svom postu,ne bi trebao diskriminirati druge dvije etnicke grupe! Od koje perioda se njeguje Bosnjacka istorija i basitna? Gdje su poceci Bosanjanstva? Bosnjastvo je znanto mladje kao etnicka kategorija,ali se mora jasno i citko objasniti Ko su Bosanjaci prije dolaska Otomana! Danas se Bosnjastvo,kao i druge dvije ketogorije puno oslanjaju na religijsku tradiciju,umjesto na ostale istorijske cinjenice. Bosanjci treabaju promjeniti svoje ponasanje,a ne kopirati ponasanje drugih grupa! Politika u BiH doslovno razara sve etnicke grupe! Danas ni Bosanjcak politika ne stiti njene Bosanjke!1
Treba definisati.

Da, govorim o etnonacionalizmu kao jedinom prirodnom načinu na osnovu kojega treba formirati države i društva. Ja vjerujem isključivo u koncept etnonacionalne države. Ali da bude potpuno jasan to ne znači da sam spreman da pristanem da se u BiH stvaraju tri takve države, naprotiv. BiH u budućnosti vidim kao bošnjačku nacionalnu državu i za mene to ne predstavlja diskriminaciju bilo koje druge etničke grupe, kao što to nigdje drugo nije slučaj.

Sve to treba definisati vrlo jasno i precizno, ali to je posao bošnjačkih historičara i drugh viđenijih bošnjačkih ličnosti. Ja nisam jedna od tih ličnosti, pa iako imam svoje stavove po tom pitanju nemam namjeru da ih ovdje prezentiram. Ovo se polako dešava i ovo je proces koji će u bliskoj budućnosti biti zaokružen, u to nema nikakve sumnje.
Bodkin

#1165 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Bodkin »

asurbanipal wrote:
PeppermintSA wrote:Nacionalizam u višenacionalnoj državi ne može nikako biti progresivan.

Osim možda u kontekstu bosnaskohercegovačkog nadnacionalnog identiteta... :mrgreen:
Naravno u oba slucaja
Patriotska_Liga

#1166 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Nema osnove za pravljenje bosanskohercegovačkog identiteta jer je repulzivna sila među pojedinim etničkim grupama puno veća od privlačne. To što je diktator Tito na silu držao ove narode u prividnom bratstvu i jednistvu naravno nije nikakvo rješenje, što smo već jednom i gledali.
draganbl

#1167 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by draganbl »

relativno84 wrote:
draganbl wrote: Izbjegao si odgovor na pitanja, zašto ja, koji se zovem Dragan ne bih mogao da zastupam interese porodica žrtava? Žrtve genocida u Srebrenici su i moje žrtve, podjednako kao i tvoje. Odakle tebi pravo da meni braniš da ja saosjećam sa žrtvama i da se brinem o njima? Zbog mog imena?
Nisam siguran jel ovo provokacija ali kako god red je da ti odgovorim. Ti Dragane nisi zrtva genocida, i ne mozes da predstavljas iste, jer nisi direkrtno ostecen tim, tvoje ime je tu zanemarivo. Saosjecati mozes, to je tvoja licna stvar ali ocekivati da neko ko ne nosi istu muku u sebi predstavlja zrtve malo je previse.
Šta znači da ja nisam direktno oštećen genocidom? Kakva je to jezička konstrukcija? Ja govorim o potencijalnom kandidovanju poštenog i dobronamjernog Srbina za načelnika Srebrenice (evo neću sebe navoditi za primjer, jer niti živim u Srebrenici, niti se izjašnjavam kao Srbin). Zbog čega on otpada, samo zato što je Srbin?
relativno84 wrote:
draganbl wrote:Nema kolektivne krivice i nijedan Srbin ne snosi a priori krivicu za nešto što je uradio neki drugi pripadnik njegovog naroda.
Mozda nema kolektivne krivice, ali bi trebalo biti kolektivnog stida, posebno jer imamo na sceni sistemsko ignorisanje cinjenica i svakodnevno negiranje samog zlocina. Glasati po nacionalnoj pripadnosti je problem, ali sve dok se pola drzave naziva po jednom narodu to se cak cini manje bitnim, jer je sve nakaradno.
Već sam nekoliko puta napisao, ne može se jedna nakaradna stvar opravdavati drugom još nakaradnijom, a ti to još uvijek pokušavaš da uradiš.
To što se RS zove po jednom narodu je nakaradno i nenormalno. Šta sad, ja trebam da zbog toga što je to nenormalno prihvatim drugu takođe nenormalnu stvar?
relativno84 wrote:
draganbl wrote:Možda je to Izetbegovićeva, Dodikova logika. Moja nije. Mislim da čak nije ni reisova.
Mislim da je Kavazović bio vise nego jasan sta misli o tome.
Reis je pojasnio šta je mislio. I nije mislio ono što ti kažeš, već ono što ja tvrdim.
¤ jelena ¤

#1168 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ¤ jelena ¤ »

Patriotska_Liga wrote:Kome ovo nije progresivno slobodan je da gradi ono što misli da je progresivno, a ova nesuvisla poređenja tipa naprednjaci i slično ne vrijedi uopšte komentarisati.
Meni nije, jer ta priča o konačnom definisanju, rješenju ili pak obračunu u istoriji je već dobro poznata,

ali tebi jeste progresivno i to je ono što je bitno.

A progresivno, prevedeno na jezik običnog naroda, znači napredno.

Prema tome, ako ti misliš da su tvoje ideje progresivne, tj. napredne, iz toga prostom logikom slijedi da sebe smatraš progresivcem tj. naprednjakom.

Otkud problem s terminom naprednjak i naprednjaci, ako ideje koje zastupaš vidiš kao napredne? :wink:
Patriotska_Liga

#1169 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

¤ jelena ¤ wrote:
Patriotska_Liga wrote:Kome ovo nije progresivno slobodan je da gradi ono što misli da je progresivno, a ova nesuvisla poređenja tipa naprednjaci i slično ne vrijedi uopšte komentarisati.
Meni nije, jer ta priča o konačnom definisanju, rješenju ili pak obračunu u istoriji je već dobro poznata,

Prema tome, ako ti misliš da su tvoje ideje progresivne, tj. napredne, iz toga prostom logikom slijedi da sebe smatraš progresivcem tj. naprednjakom.

Otkud problem s terminom naprednjak i naprednjaci, ako ideje koje zastupaš vidiš kao napredne? :wink:
Problem je u tome što se termin naprednjaci koristi za Vučićevu SNS koja je retrogradna i fašistička. A sa naprednom idejom u izvornom smislu riječi nemam nikakav problem.
¤ jelena ¤

#1170 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by ¤ jelena ¤ »

Patriotska_Liga wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Problem je u tome što se termin naprednjaci koristi za Vučićevu SNS koja je retrogradna i fašistička. A sa naprednom idejom u izvornom smislu riječi nemam nikakav problem.
Hvala na objašnjenju.

Znači...SNS = Srpska napredna stranka...

srpska - etno-nacionalni predznak

napredna - samozvano naprednjaštvo, koje neistomišljenici vide kao retrogradni fašizam.

Da, zaista nesuvislo poređenje sa naprednjacima iz komšiluka, u pravu si. :thumbup:
dale cooper

#1171 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by dale cooper »

Problem kod nacionalizma i nacionalnih stranaka je što po pravilu nemaju šta drugo ponuditi osim
toga. I što nacionalizam uvijek definiše sebe u odnosu prema drugim nacionalizmima, odnosno u
isticanju sopstvene superiornosti. Na ovim prostorima je još gora situacija jer je nacionalizam
pomješan sa šovinizmom pa glavno pokretačko gorivo mu je osim sopstvene superiornosti
i isticanje razlika kao i uvjeravanje da je problem uvijek u onom drugom koji nam želi nauditi
i zbog kojih smo ugroženi. Što znači da je nacional šovinizmu uvijek potreban neprijatelj, neko
naspram koga ćemo uvijek biti moralno superiorni i pokazivati prstom kao uzrokom svih naših problema.
Connaisseur Karlin

#1172 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Patriotska_Liga wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Patriotska Liga, treba definistati stavove Bosanjckog Nacionalizma, jer nacionalizam se odnosi na naciju,a primjetila sma da mogi katgoriju Bosnjaka ubacuju u Naciju,a ne etnicku kategoriju. Da li ti pises o etno-nacionalizmu? Progresivni nacionalizam ,koji ti opsisujes u svom postu,ne bi trebao diskriminirati druge dvije etnicke grupe! Od koje perioda se njeguje Bosnjacka istorija i basitna? Gdje su poceci Bosanjanstva? Bosnjastvo je znanto mladje kao etnicka kategorija,ali se mora jasno i citko objasniti Ko su Bosanjaci prije dolaska Otomana! Danas se Bosnjastvo,kao i druge dvije ketogorije puno oslanjaju na religijsku tradiciju,umjesto na ostale istorijske cinjenice. Bosanjci treabaju promjeniti svoje ponasanje,a ne kopirati ponasanje drugih grupa! Politika u BiH doslovno razara sve etnicke grupe! Danas ni Bosanjcak politika ne stiti njene Bosanjke!1
Treba definisati.

Da, govorim o etnonacionalizmu kao jedinom prirodnom načinu na osnovu kojega treba formirati države i društva. Ja vjerujem isključivo u koncept etnonacionalne države. Ali da bude potpuno jasan to ne znači da sam spreman da pristanem da se u BiH stvaraju tri takve države, naprotiv. BiH u budućnosti vidim kao bošnjačku nacionalnu državu i za mene to ne predstavlja diskriminaciju bilo koje druge etničke grupe, kao što to nigdje drugo nije slučaj.

Sve to treba definisati vrlo jasno i precizno, ali to je posao bošnjačkih historičara i drugh viđenijih bošnjačkih ličnosti. Ja nisam jedna od tih ličnosti, pa iako imam svoje stavove po tom pitanju nemam namjeru da ih ovdje prezentiram. Ovo se polako dešava i ovo je proces koji će u bliskoj budućnosti biti zaokružen, u to nema nikakve sumnje.
Kako je to uospte moguce realizirati sa postojanjem RS?
PM72

#1173 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PM72 »

RS je ustavna kategorija i o tome nema rasprave.Je li nastala genocidom ( za mene jeste) ili je to rezultat pogodbe Miloševića sa zapadom - možemo samo naprđivati. lično bih volio da ne postoji ali ovdje živi 1,3 miliona ljudi koji je vole a to se ne može prekrižiti ili gurnuti u stranu.Silom je ne možemo ukinuti ( te sile i nemamo - realno gledajući niti mi se ratuje za ukidanje iste) tako da nam predstoji još dugi niz godina da trpimo opstrukcije,negacije,sranja i prepucavanja.Naš jedini izkaz je ulazak u EU i tim prestaje postojanje i RS i FBiH a bogami i BiH.a kako stvari stoje - dok mi uđemo u EU - ona će se raspasti.
relativno84

#1174 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by relativno84 »

draganbl wrote:Šta znači da ja nisam direktno oštećen genocidom? Kakva je to jezička konstrukcija? Ja govorim o potencijalnom kandidovanju poštenog i dobronamjernog Srbina za načelnika Srebrenice (evo neću sebe navoditi za primjer, jer niti živim u Srebrenici, niti se izjašnjavam kao Srbin). Zbog čega on otpada, samo zato što je Srbin?
Moras to dozivjeti i prezivjeti da bi shvatao te ljude i njihove potrebe.

Ti govoris o utopiji, jer ta vrsta ljudi kod nas je daleko od politike, i sa sadasnjim okolnostima nikada nece imati ni priliku da nesto urade, bio on Srbin, Hrvat ili Bosnjak. Tesko je tamo naci nekoliko ljudi koji ce otvoreno suociti se sa svim problemima sadasnjosti i proslosti, a ne jos hiljade koje ce podrzati ga. Tako da pricati o Srbinu koji priznaje genocid, zivi u Srebrenici, bavi se politikom i jos na sve to ima podrsku naroda djeluje previse nadrealno.

draganbl wrote:Već sam nekoliko puta napisao, ne može se jedna nakaradna stvar opravdavati drugom još nakaradnijom, a ti to još uvijek pokušavaš da uradiš.
To što se RS zove po jednom narodu je nakaradno i nenormalno. Šta sad, ja trebam da zbog toga što je to nenormalno prihvatim drugu takođe nenormalnu stvar?
Red bi bio onda uklanjati nakaradne stvari, pa da pocnemo od vecih nakaradnosti kao sto je rs pa polako prema manjim.

draganbl wrote:Reis je pojasnio šta je mislio. I nije mislio ono što ti kažeš, već ono što ja tvrdim.
Mi želimo živjeti u miru, ali nećemo biti slijepi da oni koji su ovo sve učinili i oni koji ovo sve negiraju i oni koji se ispod zločinca Radovana Karadžića potpisuju sa “Idemo dalje”, i oni koji su stali iza takvih, mi nećemo biti slijepi na to. Neka ne misle da to ne vidimo – poručio je Kavazović
Primjetno je da ste na istoj liniji razmisljanja.
Patriotska_Liga

#1175 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

PM72 wrote:RS je ustavna kategorija, bla, bla, bla...
I Jugoslavija je bila ustavna kategorija.
Connaisseur Karlin wrote: Kako je to uospte moguce realizirati sa postojanjem RS?
Citiraću jednog čuvenog srpskog oratora kojeg zatrpaše u avliji pod jabukom:

Opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene
¤ jelena ¤ wrote: Hvala na objašnjenju.

Znači...SNS = Srpska napredna stranka...

srpska - etno-nacionalni predznak

napredna - samozvano naprednjaštvo, koje neistomišljenici vide kao retrogradni fašizam.

Da, zaista nesuvislo poređenje sa naprednjacima iz komšiluka, u pravu si. :thumbup:
U mom prošlom postu vrlo jasno piše šta i kako u kratkim crtama. Stoga izvlačenje isključivo etničke odrednice i perfidno poređenje sa srpskim fašistima iz SNS-a smatram najobičnijim bezobrazlukom i nepoštovanjem mene kao sagovornika, zbog čega prekidam svaku dalju raspravu. Doviđenja i prijatno.
Post Reply