"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Gojeni H

#1151 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:Koliko je dr Smajlović morao, za života, trpiti ponižavanja kojekakvih komunističkih apartčika i delegata, pritiske i maltretiranja...

Tačnije rečeno, to su mu radili "ahbabi" iz IZ-e.
Ti rece "alimi". Sta je bio Smajlovic? Berbo?
Gojeni H

#1152 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote: Eto, postadoh i sektaš. Šta reći za post, nego obična patetika i potvrda od neki dan da se radi o klasičnoj ideologiji kolektiviteta: Tito, to je Partija, Partija, to je Tito, mogli bi komotno prevesti u: IZ, to su muslimani, muslimani, to je IZ. Izvan toga nema ništa, pomnožen si s nulom, ili u još gorem slučaju postaješ sektaš, a da su neka prijašnja vremena proglasili bi čovjeka mulhidom, zindikom, kjafirom i skratili za glavu.
Pa djesi meleke, nek' si mi se ukazao. :D

Ruzna ti ba prica.
Bosnjaci su ocuvali islam kada im je vise od trecine stanovnistva zapalilo za Tursku.
Ocuvali su ga za vrijeme cetnickog genocida u 2. svj. ratuu kao i u komunistickim danima i eri "crvenog reisa".
Ocuvali su ga za vrijeme posljednjeg rata, a i danas ljudi pokusavaju u danima kada ljudi masovno napustaju domovinu, sto trbuhom za kruhom, sto radi pomanjkanja vjere i cilja.

Umanjivati ulogu IVZ moze samo neko ko nece da razmislja, ili onaj ko je protiv muslimana ... ili onaj ko misli da podijeljenost, bez institucija moze da dovede do veceg stepena u nekom metafizickom smislu, ali je tu onda potreban hechim.

Eh, nekad se u Mostar islo po znanje ...
arzuhal

#1153 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Gojeni H wrote:
arzuhal wrote:Koliko je dr Smajlović morao, za života, trpiti ponižavanja kojekakvih komunističkih apartčika i delegata, pritiske i maltretiranja, da bi se sad neki sektaški pajaci nad njim mrtvim iživljavali...

Allaha rahmet eylesin.
Nije Smajlovic vatru jeo radi neke britanske pudlice vec radi Allaha.
Rahmet mu i sreca.
Hvala dragom Allahu što je tako.
arzuhal

#1154 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:Dr. Ahmed Smajlovic je bio intelektulani kapacitet,bio je ipsred vremena muslimanske misli u BiH , a IZ BiH to nije nikad dovoljno prepoznala,pa cak ni danas,jer .npr.dzamija u Zagrebu nosi njegovo ime.On nije bio vehabija,on je bio obrazovan,za razliku od vehaija,koji su vecinom neobrazovani i koje vjera interesuje,ali isklucivo u sferi politike.Dr. Smajlovic nije imao tezenje da poveze religiju sa politikom,zato je svoju ljubav prema islamu nastavio u obrazovnoj instituciji.On je bio romanticar,a ne politicar.
Mala ispravka: nije džamija nego medresa u Zagrebu :mrgreen: Inače, lijepo mišljenje o rahmetli dr Smajloviću :-D
Connaisseur Karlin

#1155 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Dr. Ahmed Smajlovic je bio intelektulani kapacitet,bio je ipsred vremena muslimanske misli u BiH , a IZ BiH to nije nikad dovoljno prepoznala,pa cak ni danas,jer .npr.dzamija u Zagrebu nosi njegovo ime.On nije bio vehabija,on je bio obrazovan,za razliku od vehaija,koji su vecinom neobrazovani i koje vjera interesuje,ali isklucivo u sferi politike.Dr. Smajlovic nije imao tezenje da poveze religiju sa politikom,zato je svoju ljubav prema islamu nastavio u obrazovnoj instituciji.On je bio romanticar,a ne politicar.
Mala ispravka: nije džamija nego medresa u Zagrebu :mrgreen: Inače, lijepo mišljenje o rahmetli dr Smajloviću :-D
Hvala.Upoznala sam njegovu majku,bila je divna zena,a poznajem njegova dva brata,divni ljudi. :)
salik79

#1156 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Connaisseur Karlin wrote:
arzuhal wrote:
Hvala.Upoznala sam njegovu majku,bila je divna zena,a poznajem njegova dva brata,divni ljudi. :)
Znas i Mukija? Necina jaranica? :-D
salik79

#1158 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by salik79 »

Connaisseur Karlin wrote:Svi su :thumbup:
Naravno! :)
nasa

#1159 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Gojeni H wrote:
asurbanipal wrote: Eto, postadoh i sektaš. Šta reći za post, nego obična patetika i potvrda od neki dan da se radi o klasičnoj ideologiji kolektiviteta: Tito, to je Partija, Partija, to je Tito, mogli bi komotno prevesti u: IZ, to su muslimani, muslimani, to je IZ. Izvan toga nema ništa, pomnožen si s nulom, ili u još gorem slučaju postaješ sektaš, a da su neka prijašnja vremena proglasili bi čovjeka mulhidom, zindikom, kjafirom i skratili za glavu.
Pa djesi meleke, nek' si mi se ukazao. :D

Ruzna ti ba prica.
Bosnjaci su ocuvali islam kada im je vise od trecine stanovnistva zapalilo za Tursku.
Ocuvali su ga za vrijeme cetnickog genocida u 2. svj. ratuu kao i u komunistickim danima i eri "crvenog reisa".
Ocuvali su ga za vrijeme posljednjeg rata, a i danas ljudi pokusavaju u danima kada ljudi masovno napustaju domovinu, sto trbuhom za kruhom, sto radi pomanjkanja vjere i cilja.

Umanjivati ulogu IVZ moze samo neko ko nece da razmislja, ili onaj ko je protiv muslimana ... ili onaj ko misli da podijeljenost, bez institucija moze da dovede do veceg stepena u nekom metafizickom smislu, ali je tu onda potreban hechim.

Eh, nekad se u Mostar islo po znanje ...
:thumbup:
Towelie

#1160 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Je li vece zlo IZ (pretpostavimo da jeste) ovakva kakva je, ili je vece zlo potpuna anarhija, rusenje institucije, tumacenje vere kako se kome cefne, odsustvo bilo kakvog reda i pravila?

Koje od ta dva zla odabrati?
Matzan

#1161 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Matzan »

PARADŽEMATIMA UPRAVLJA FATMIR ALISPAHIĆ: Tražio pregovore s Islamskom zajednicom, evo kakav je odgovor dobio!

Na email adresu web-sajta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 19.02.2016. godine pristiglo saopćenje tzv. „Koordinacije nezavisnih džemata“ koje je javnosti dostavljeno putem adrese g. Fatmira Alispahića. S tim u vezi, g. Alispahiću je upućen i odgovor koji agencija MINA prenosi u cijelosti:

Gospodine Alispahiću,

Na email adresu na web-sajta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pristigao je email koji ste uputili u ime navodne „Koordinacije nezavisnih džemata“, a u kojem pozivate reisu-l-ulemu Husein ef. Kavazovića da, 27.02.2016. godine, obezbijedi neki od prostora IZ-e u Sarajevu u kojem bi predstavnici tzv. „Nezavisnih džemata“ Reisu-l-ulemi i javnosti predstavili uvjete pod kojima se može postići dogovor. Niste nam objasnili u kom svojstvu se Vi ovdje pojavljujete: kao njihov član, predstavnik, pravni zastupnik, glasnogovornik, ili samo „poštar“ koji prenosi tuđe poruke. Kako se, međutim, ni četvorica članova navodne „Koordinacije nezavisnih džemata“ također nisu legitimirali na pravi način (bez predstavljanja, bez potpisa i bez adrese), mi Vam sugerišemo da u svojstvu u kojem se najkomotnije osjećate prenesete na Vama poznatu adresu ono što naše džematlije i šira javnost u našoj zemlji već odavno znaju.

Gospodine Alispahiću,

Islamska zajednica je svoju otvorenost pokazala pozivom svim skupinama koje su organizirane izvan institucionalnog okvira IZ-e, a koje nezakonito i nelegalno obavljaju poslove iz nadležnosti Islamske zajednice, da se uključe u institucije IZ-e i pristupe legalnim organima. Ovaj proces na terenu vode muftije i glavni imami, na pravnoj osnovi koja se temelji na Ustavu IZ-e u BiH, Zakonu o položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini te drugim pravnim aktima Države i Zajednice. Islamska zajednica je ovim pokazala svoju otvorenost i spremnost da svi oni koji nisu članovi IZ, nakon učlanjenja steknu prava i preuzmu obaveze koje to članstvo podrazumijeva.

Islamska zajednica će slijediti odluke svojih organa i provoditi ih na teritorijalnom principu. Za sve koji istinski žele razgovore ovo je jedini ispravan put. Islamska zajednica neće ni sa kim pregovarati o onome što je njena misija, zadaća, uloga i njen formalni i stvarni status u BiH a pogotovo ne sa nekim ko dovodi u pitanje njen institucionalni i islamski poredak na štetu muslimana u Bosni i Hercegovini. Tražit ćemo da svi takozvani „džemati“ koji su osnovani mimo propisa i nadležnosti Islamske zajednice budu zatvoreni i oko toga neće biti pregovora ni sa kim pa ni sa Vama niti članovima navodne „Koordinacije“.

Gospodine Alispahiću,

Šta znači Vaš zahtjev za susret i pregovore sa Reisu-l-ulemom u isto vrijeme kada se na web-portalima pojavio snimak obraćanja jednog od bivših članova tih paradžemata, izvjesnog Amira Selimovića, koji, navodno, boravi na ratištu u Siriji, u kojem on najavljuje svoj krvavi pohod na Baščaršiju, upućujući najmonstruoznije prijetnje reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću i muslimanima? Vi bi ste javnosti, također, trebali objasniti zašto u bilo kakvu vezu dovodite paradžemate sa četnicima, kao da koljače nevinih ljudi treba dijeliti po vjerskoj, nacionalnoj i ideološkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. Javnosti je trebalo objasniti ko nastoji „zapodjenuti međubošnjački konflikt“, kao i druga pitanja koja navodite u pismu, ali mi smo očekivali od Vas, prije svega, da jasno dignete svoj glas protiv nekompetentnog, avanturstičkog i senzacionalističkog tumačenja vjere od samozvanih i zlonamjernih misionara koji nam monstruoznim zloupotrebama odvode djecu na strana ratišta da ginu za tuđe ciljeve. To je najmanje što smo od Vas očekivali“, stoji u odgovoru web-sajta Islamske zajednice upućenom g. Alispahiću.

Autor: Mina

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/277 ... dobio.html
Connaisseur Karlin

#1162 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Towelie wrote:Je li vece zlo IZ (pretpostavimo da jeste) ovakva kakva je, ili je vece zlo potpuna anarhija, rusenje institucije, tumacenje vere kako se kome cefne, odsustvo bilo kakvog reda i pravila?

Zasto se moraju birati jedno od dva zla? Treba promjeniti unutarnju strutkturu IZ! Mnogi muslimanni su izgubili povjerenje prema IZ.
Towelie

#1163 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Towelie wrote:Je li vece zlo IZ (pretpostavimo da jeste) ovakva kakva je, ili je vece zlo potpuna anarhija, rusenje institucije, tumacenje vere kako se kome cefne, odsustvo bilo kakvog reda i pravila?

Zasto se moraju birati jedno od dva zla? Treba promjeniti unutarnju strutkturu IZ! Mnogi muslimanni su izgubili povjerenje prema IZ.
Daj Boze da se to desi, ali cisto sumnjam. Ta promena se mora desiti iznutra, a ne verujem da postoji dovoljno volje za tako nesto. Upoznat sam sa stanjem srpskog ogranka IZ i mogu ti reci da te ljude uglavnom zanima status quo i da se ne talasa previse. I pare. Pare ih isto zanimaju puno. :D
SkyLimit

#1164 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by SkyLimit »

Cinjenica je da IZBiH zatvara jedno oko na djelovanje selafistickih propovjednika zbog donacija koje dobija iz Saudijske Arabije i Katara. Kad je profesor Resad Hafizovic puno prije aktuelnih desavanja napisao poznati tekst pod naslovom "Oni dolaze po nasu djecu" bio je napadnut sa svih strana, cak i od strane IZBiH. Danas se ispostavilo da je covjek ama bas sve bio u pravu i sve tacno predvidio. Sad nesto i IZBiH spominje problem odlaska na strana ratista :D

A drzava? Ona bi vjerovatno da zeli puno lakse nego sto nam se zeli predstaviti mogla stati na kraj svemu ovome. Ne prikljucuju se ti gradjani BiH tek tako teroristickim organizacijama, nego im je utuvio tu ideologiju u glavu, nego ih je financijski i materijalno podrzavao, nego im je pomogao i da se domognu tla Sirije i Iraka. Ne vjerujem da je tako tesko doci do tih koji stoje iza svega, zatvoriti ih i baciti kljuc u bunar. Ali kome je stalo? Oni koji ne vole ovu drzavu, ne bi ni sami mogli zamisliti veci poklon od ovih vjerskih fanatika. Da mogu birati, sad bi potpisali da svi Bosnjaci postanu takvi. A ovi sto je kao navodno vole, jedan dio je na istom kursu kao i IZBiH, a ovi drugi se bave pragmaticnim pitanjima moze li tecica kao ubaciti u telekom, kako malog od dajdze ubaciti u opcinu, kakvu novu funkciju u posti izmisliti i svog jedinka zaposliti tu, kakvi paradzemati, kakva strana ratista :lol: :sad:
Diwan

#1165 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Diwan »

Muslimani su sentimentalni prema IZ-i, posebice u atmosferi skorašnjeg rata i stradanja bošnjaka kada je i počela značajnija islamizacija 'bošnjaka' i nacionalizacija muslimana, u kojem IZ-a ima i igra značajnu ulogu uporedo za SDA i drugim instrumentima manipulacije ljudima.

Tako da kad se 'dira' i govori protiv IZ-e, onda mnogi iz tih sentimentalnih razloga ustaju da brane tu instituciju i doživljavaju to kao napad na bošnjaštvo, islam,vjeru i šta već ne.

Ali da živimo u Evropi ili da se nije desio rat i da su stvari mnogo normalnije i kakve bi trebale, vjerujem da bi večina onih slijepih branitelja jedne takve institucije imala slične ako ne identične stavove onima koji s pravom negoduju protiv jedne takve izrabljivačke i razbojničke organizacije, koja ponajmanje ime veze sa vjerom.

Svako otrežnjene je bolno iskustvo, a iziskuje i dosta hrabrosti i muškosti, a ne teatralne izražavanja, patetiku, lažne povike, suze, jeftine srceparajuće postove.

Posebice ako netko želi da ga se uzima ozbiljno u terminima Vjerovanja, a ne u terminima patološko-ideološko-sektaških uvjerenja nastalim na lažnoj tradiciji i učenju.

Dakle, svaki onaj koji ima pretenziju da se upiše kod Boga kao vjernik, mora težiti istini, ma kakva ona bila i gdje se nalazila, a ne da bude obični podanik religijskog sistema i institucije istog utemeljenog na podvalama, lažima, krivim tumačenjima, manipulacijama, ličnom interesu itd.

Ovakva seljačka IZ-a, treba ljude vjernike, a ne podanike i udbaše, licemjere, treba pametne, prosvijećene, a ne one koji žive u vremenu osmanlija, treba inteligentne, a ne magarce natovarene korumpiranim knjigama i učenjima istoka; treba skromne a ne pohlepne, treba poštene a ne korumpirane, treba hrabre, a ne kukavice itd itd.
Connaisseur Karlin

#1166 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Towelie wrote:

Daj Boze da se to desi, ali cisto sumnjam. Ta promena se mora desiti iznutra, a ne verujem da postoji dovoljno volje za tako nesto. Upoznat sam sa stanjem srpskog ogranka IZ i mogu ti reci da te ljude uglavnom zanima status quo i da se ne talasa previse. I pare. Pare ih isto zanimaju puno. :D
Razumijem te i dijelim tvoj stav.
nasa

#1167 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Samo da vas podsjetim da pricamo o BiH i IZ u ovakvoj BiH.
IZ zajednica npr. nece ovisiti toliko od stranih donacija pa time i upitnih namjera donator kad BiH bude bogatija pa kod nas neki "hadzija" obnovi i sagradi ili da stipendije i tako, pa kad nam obrazovanje bude bolje u gimnazijama mozda bude bolje i medresama itd.
Mislim, ne kazem ja da ne treba kritikovati i traziti boljje ali treba biti i realan.
arzuhal

#1168 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

"Taj čovjek je bio alkoholičar, ali povukao se. Dakle, svi se mijenjamo. Dok je bio ovdje bio je miran, nikada nikog nije dirao. Pio je, ali onda se povukao u vjeru. U džamiju je išao ovamo gore u Gračanicu jer mu tu nisu dali", kaže jedan od njegovih susjeda.

http://www.slobodnaevropa.org/content/r ... 69445.html

Ovaj dio mi je privukao pažnju jer je to nešto što sam i sam nekoliko puta imao prilike zapaziti (ne propitujući istinitost ovog konkretnog slučaja, A. Selimovića), znam na žalost za takve slučajeve, o tome sam diskutovao s prijateljima, ukazivao: kada mi, bh. muslimani (bilo nezainteresiranošću džematskog imama ili, upravo obrnuto i naopako, izraženom zainteresiranošću nabrijanih, smrknutih džematlija onim stvarima koje ih se ne bi trebale ticat), oni, dakle, muslimani koji galame, protestuju i odbacuju vehabijski radikalizam i šta-sve-već-ne, braneći naš pitomi bosanski islam (ili kako god ga k'o krstio), naprosto izmarškamo nekog pojedinca, nekog neprilagođenog, najurimo, kao čopor, istjeramo ga iz džemata jer je pjano, ili je bio takav dojučer, šta će drogeraš u džamiji, šta ima on dolazit i on i svu mu familiju znam da su lopovi, i sl.

Poznata mi je i ta mračnija strana naših džemata, odnosno pojedinih džematlija u nekim džematima, nekad je to riječ samo o jednom čovjeku koji uspjeva da kontaminira cijeli džemat, spremnost na kritiziranje, tersanje, etiketiranje...I, kako rekoh, pouzdano znam da su svakojaki komentari na račun nekog nepodobnog imali za posljedicu tjeranje takvih pojedinaca u ono što danas zovemo - paradžemat. Pokušavajući da se stavim u košulju takvih pojedinaca i sam sam nalazio emotivno opravdanje za takav nečiji postupak: ako me neko tjera iz džamije i džemata, na bilo koji način, ako su uznemireni zbog mene, otići ću tamo gdje će me prihvatiti bez predrasude.

Nastanak paradžemata i sve o čemu pričamo se, naravno, ne temelji na ovoj pojavi, ali bude tu uvijek i pojedinaca koje sami dobre Bošnje, svojim zaumnim terslucima, otjeraju od sebe a onda kukaju: otkud da on uradi ovo ili ono...

Jedna od stvari koje sam naučio od velikana tesavufa je i ta posebna blagost koju valja ispoljiti prema nekome ko se tek vraća Allahu, blagost u pristupu i postepenost u postupku...A kada ljudi urade obrnuto, onda je za očekivati i obrnut učinak, jel...
sahara1428

#1169 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

arzuhal wrote:"Taj čovjek je bio alkoholičar, ali povukao se. Dakle, svi se mijenjamo. Dok je bio ovdje bio je miran, nikada nikog nije dirao. Pio je, ali onda se povukao u vjeru. U džamiju je išao ovamo gore u Gračanicu jer mu tu nisu dali", kaže jedan od njegovih susjeda.

Ovaj dio mi je privukao pažnju jer je to nešto što sam i sam nekoliko puta imao prilike zapaziti (ne propitujući istinitost ovog konkretnog slučaja, A. Selimovića), znam na žalost za takve slučajeve, o tome sam diskutovao s prijateljima, ukazivao: kada mi, bh. muslimani (bilo nezainteresiranošću džematskog imama ili, upravo obrnuto i naopako, izraženom zainteresiranošću nabrijanih, smrknutih džematlija onim stvarima koje ih se ne bi trebale ticat), oni, dakle, muslimani koji galame, protestuju i odbacuju vehabijski radikalizam i šta-sve-već-ne, braneći naš pitomi bosanski islam (ili kako god ga k'o krstio), naprosto izmarškamo nekog pojedinca, nekog neprilagođenog, najurimo, kao čopor, istjeramo ga iz džemata jer je pjano, ili je bio takav dojučer, šta će drogeraš u džamiji, šta ima on dolazit i on i svu mu familiju znam da su lopovi, i sl.

Poznata mi je i ta mračnija strana naših džemata, odnosno pojedinih džematlija u nekim džematima, nekad je to riječ samo o jednom čovjeku koji uspjeva da kontaminira cijeli džemat, spremnost na kritiziranje, tersanje, etiketiranje...I, kako rekoh, pouzdano znam da su svakojaki komentari na račun nekog nepodobnog imali za posljedicu tjeranje takvih pojedinaca u ono što danas zovemo - paradžemat. Pokušavajući da se stavim u košulju takvih pojedinaca i sam sam nalazio emotivno opravdanje za takav nečiji postupak: ako me neko tjera iz džamije i džemata, na bilo koji način, ako su uznemireni zbog mene, otići ću tamo gdje će me prihvatiti bez predrasude.

Nastanak paradžemata i sve o čemu pričamo se, naravno, ne temelji na ovoj pojavi, ali bude tu uvijek i pojedinaca koje sami dobre Bošnje, svojim zaumnim terslucima, otjeraju od sebe a onda kukaju: otkud da on uradi ovo ili ono...

Jedna od stvari koje sam naučio od velikana tesavufa je i ta posebna blagost koju valja ispoljiti prema nekome ko se tek vraća Allahu, blagost u pristupu i postepenost u postupku...A kada ljudi urade obrnuto, onda je za očekivati i obrnut učinak, jel...
:thumbup:
Connaisseur Karlin

#1170 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Image

Dali je OK da clanovi SDA predsjednistva i clanovi stranke prakticiraju religijsku molitvu na kongresu,tj. politickom skupu?
Vjerovatno je u BiH postalo oubicajeno u svim politckim strankama ( hrvata i srba).
sahara1428

#1171 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

Šta mislite o odgovoru IZ-a paradžematima, je li rješenje ultimatum "integracija ili ukidanje" ili pak nastavak dijaloga ...
zvucnikk

#1172 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zvucnikk »

arzuhal wrote:"Taj čovjek je bio alkoholičar, ali povukao se. Dakle, svi se mijenjamo. Dok je bio ovdje bio je miran, nikada nikog nije dirao. Pio je, ali onda se povukao u vjeru. U džamiju je išao ovamo gore u Gračanicu jer mu tu nisu dali", kaže jedan od njegovih susjeda.

Ovo je tacno ovako kako si ti opisao.
Licno sam se uvjerio, dosao na namaz 10 minuta ranije, klanjao 2 rekata radi sebe, zavrsio i sjeo.Kad cujem 5m od mene kako mutevelija, ili sta je vec u dzamiji (lik oko uplata,razglasa itd petlja ) kako naglas govori "haram je klanjati par minuta prije ezana.Nisam htio se raspravljat sa njime, ali jedan momak koji je "selefija,vehabija " poce mu govorit kako nije u pravu, i gdje pise "haram" i kako on zna, ali dzaba ne mozes protiv njega.

Nazalost u vecini dzemata, konce drze ljudi koji nemaju neku zainteresovanost za razne dijaloge, akcije, ukljucivanje stanovnistva u rad IZ, transparentnost u trosenju sredstva.Kod nas se obicni "drzac kljuca dzamije, toliko postuje, da mi se nekad povraca.
A opet sa druge strane kad vidim ove "selefije,vehabije ", kako bez posla, bez nekog zanimanja vozaju auta, zene se i izdrzavaju djecu,povazdan nesto se okupljaju i druze, sat prije namaza sat poslije namaza, zapitam se sta je konacno istina,da li za nas normalne nema mjesta.
Jer istina je da vecina ti ljudi koji se laktaju da budu nesto u vjerskoj zajednici ili da postanu nesto (kao ove daije,sejhovi ) ne vuku na dobro.
jao_situacije

#1173 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

Connaisseur Karlin wrote:Image

Dali je OK da clanovi SDA predsjednistva i clanovi stranke prakticiraju religijsku molitvu na kongresu,tj. politickom skupu?
Vjerovatno je u BiH postalo oubicajeno u svim politckim strankama ( hrvata i srba).
i kakve to veze ima sa paradžematima
zakupili ljudi prostor i nek rade šta god žele
Connaisseur Karlin

#1174 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

jao_situacije wrote:

Ima veze sa IZ !

Mjesanje religije i politike !
jao_situacije

#1175 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

jao_situacije wrote:

Ima veze sa IZ !

Mjesanje religije i politike !
hajde molim te pročitaj naslov teme
ja ne vidim riječi politika a ni sda
ovdje se raspravlja o paradžematima a ne o stranačkom skupu sda, nemoj ići u offtopic tema je jako bitna i nema potrebe da ubacuješ irelevantne gluposti
hvala
Post Reply