Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#1151 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

cyprus wrote:
To o čemu ti govoriš je metalurgija, a ne metalna industrija... A mi imamo, koliko znam, i jednog i drugog... Mada nisam siguran da to može biti od naročite pomoći u ovom slučaju...
Ajde onda koja fabrika pravi sarafe,eksere i tako..
emric

#1152 Re: Zagađenost zraka Sarajevo

Post by emric »

preludezalude wrote:Potpuno je protuzakonita odluka da se zabrani kretanje vozila koja ne zadovoljavaju euro 3 normu.
Kako da ne. Po kojim zakonima?
preludezalude wrote:Puno pametnije bi bilo da uvedu sistem par-nepar.
Najidiotskija ideja ikad smišljena. Pustiš trulju iz 1982. da vozi, a auto iz recimo 2005. parkiraš da ne zagađuje. A ljudi krv propišali kroz nekoliko zadnjih decenija da smanje emisije štetnih tvari iz automobilskih motora. Ali nama je par-nepar rješenje, nema veze što onaj iz 1982. zagađuje više od 150 modernih automobila zajedno. Genijalno.

Inače, nije magla ništa novo u Sarajevu, uvijek je bila problem. Zuko Džumhur u našoj metropoli, nekad pred olimpijadu:

Image
cyprus

#1153 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cyprus »

славянин wrote:
cyprus wrote:
To o čemu ti govoriš je metalurgija, a ne metalna industrija... A mi imamo, koliko znam, i jednog i drugog... Mada nisam siguran da to može biti od naročite pomoći u ovom slučaju...
Ha imaš google... Evo npr.

https://www.realvitez.ba/proizvodnja/
славянин

#1154 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by славянин »

cyprus wrote:
славянин wrote:
cyprus wrote:
Ha imaš google... Evo npr.

https://www.realvitez.ba/proizvodnja/
Narucivao sam pri izgradnji objekta - dobio sam italijanske eksere i sarafe... i gledao sam na dosta projekata .. isto tako .. imaju oni krovni paneli od atraktiva sto se prave i alu stolarija iz FEALA to bi bilo to sto se tice objekta da je iz bih (i cigla je iz bih :D ) Ima metalnih profila isto sto se vare. Armatura iz Zenice.. Ostalo tj. fina oprema.. od vodokotlica,sijalice,steke,vrata....
cyprus

#1155 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cyprus »

Image

A ovo je valjda mentalitet prosječnog Bošnje...

#hajštafali
emric

#1156 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by emric »

I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1157 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

Nero Histrion wrote:
malakh wrote:http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

sarajevo, 410 aqi i kod američke ambasade. na otoci i alipasinom polju ide i preko 450. trenutačno najzagađeniji grad u evropi.

naravno, djeca nisu išla u školu ni danas, a neće ni sutra.
katastrofa

ovaj Ministar obrazovanja jos nije obustavio nastavu, zato je hitar bio da se uvde srpski, bosanski i hrvatski jezik :oops:

Dino se pravi frajer na FB profilu, kaze izvadjeno par-nepar iz konteksta, nije to uvedeno :?
ja svoju djecu uopće ne vodim u školu, niti ću dok je ovakvog vremena.

to savjetujem svima.
512MB

#1158 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 512MB »

Jebiga, to se desi kad kasaba na vrijeme ne postane grad, nego ostane kasaba. Sarajevo nije mjesto za toliko ljudi, jednostavno kotlina nema kapacitet i to se vec odavno zna, al narod zaboli kita za to, politicare jos vise.

Al nije samo to, u BiH se i kukuruzno brasno pika kao zdravo, il pojest dvi kile janjetine, itd...
edo_79

#1159 Re: Zagađenost zraka Sarajevo

Post by edo_79 »

emric wrote:
preludezalude wrote:Potpuno je protuzakonita odluka da se zabrani kretanje vozila koja ne zadovoljavaju euro 3 normu.
Kako da ne. Po kojim zakonima?
preludezalude wrote:Puno pametnije bi bilo da uvedu sistem par-nepar.
Najidiotskija ideja ikad smišljena. Pustiš trulju iz 1982. da vozi, a auto iz recimo 2005. parkiraš da ne zagađuje. A ljudi krv propišali kroz nekoliko zadnjih decenija da smanje emisije štetnih tvari iz automobilskih motora. Ali nama je par-nepar rješenje, nema veze što onaj iz 1982. zagađuje više od 150 modernih automobila zajedno. Genijalno.

Inače, nije magla ništa novo u Sarajevu, uvijek je bila problem. Zuko Džumhur u našoj metropoli, nekad pred olimpijadu:

Image
Joj al sereš s tim moje auto novo a njegovo trulja, mora na par nepar kmeee, kako te bolan nije sramota .... kupi čovjeku 2005 godište auto pa neće voziti trulju ... problem zagađenja u Sarajevu je lako riješiti .... eliminišite kotlovnice na ugalj, ''kvalitetan'' pelet ili ko zna šta se sve već ne loži u iste, i nećete imati problema sa zagađenjem ....
broj dva

#1160 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by broj dva »

Ocekivati da politika/drzava rjesi problem zagadjenja je nerealno. Prvo, ne vide zagadjenje kao problem za rjesiti nego kao nesto za "izdurati"
Drugo, jednostavno su nesposobni. Trece, vremena su kokuzna. I dalje ljudi po kontejnerima ruju, i dalje roditelji bolesne djece pare za ljekove preko humanitarnih akcija traze, i dalje ih interesuje samo vlastito bogacenje.
Nego treba nauciti mantru "suti, makar ne puca" i "makar je nas covjek" pa ce biti lakse punim plucima smog udahnuti.
stakasa

#1161 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by stakasa »

detroit-mercy wrote:
Dozer wrote:@Detroit
Pa vidis da sam to i napisao - javni prevoz mora biti 100% funkcionalan i tacan.
stakasa wrote:Najbolji su ovi argumenti da ljudi nece da uvedu plin, voze Euro5 auta, prestanu lozit smece, skupo im. Kao da se mora zivjeti u Sarajevu!? Na vlastima je da nametnu i sprovedu norme, ponude alternativu a ima i Ilijas, Hadzici, Blazuj itd
:thumbup:

Ovo bi vjerovatno pomoglo da se Aneks 7 ubrza :D
Sve se svodi na koliko para toliko muzike :mrgreen: ja bi uradio ovo, ja bi uradio ono fercera u drustvima gdje ima love. Penzioner sa 350kmova plate ili onaj sto radi u Bingu za 500kmova ce naloziti sto mu stigne pod ruku.
Nemoj da se zavaravamo, projsek zarad kod nas je oko 880kmova, sta ocekivati :mrgreen: .
Ok, ali postoji i zajednicko dobro. Ovako nezdrav zrak je nesto na cemu svi gube. I ujedno ultimativni dokaz nesposobnosti onih sto su na vlasti. Cesto se prica o dirigovanim haosima, znaju sebi, oni ce se izvuc itd.Od ovoga se ne mogu izvuc, i oni ga disu, ako su i napravili kucu na Poljinama tesko da ce im se djeca vrtit po livadama oko kuce, odgovaralo bi i njima da se ovo rjesi ali ne znaju kako.
Rjesenje je skupo ali se od necega treba pocet. A ne pocinje se. I tu nema velike razlike izmedu vlasti i gradana. Sada da puhne vjetar i sedmicu grane sunce ova bi tema zamrla
SmokingMan

#1162 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by SmokingMan »

Ne znam kako je u drugim naseljima,posebno perifernim,ali na Stupu čim nastupi mrak zrak postaje toliko nepodnošljiv da je nemoguće otvoriti prozor,zrak ima tako ogavan miris/smrad.Mogu slobodno zaboraviti na trčanje ove zime....
°u°

#1163 Re: Zagađenost zraka Sarajevo

Post by °u° »

emric wrote: Inače, nije magla ništa novo u Sarajevu, uvijek je bila problem. Zuko Džumhur u našoj metropoli, nekad pred olimpijadu:

https://i.imgur.com/JuLXHwy.png
Još je u vrijeme Waltera bilo problema s maglom :D

Image
cyprus

#1164 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by cyprus »

emric wrote:I šta je u tome problem, ako ignorišemo korištenje omalovažavajućih naziva za narode? Kad neko konstatuje da je zagađenje postojalo i mnogo ranije onda je to zapravo dobar znak. Možda je konačno vrijeme da se nude rješenja? Gore od toga je čuditi se nečemu što postoji decenijama. Valjda će neko i 2118. pričati "nikad ovako nije bilo", a takvi kao ti ismijavati one druge što kažu da jeste?
Ovo je kao da kažeš "pa šta fali, i prije je bilo silovanja žena ili masakriranja ljudi, samo nije bilo fejsbuka da se o tome priča" :oops: Tačno je da je zagađenja bilo i prije, kao što je tačno i da ogroman broj ljudi svo to vrijeme, bivše i sadašnje, obolijeva i umire od raka pluća i drugih bolesti respiratornog sistema... Ako je vjerovat WHO-u (a đeš njima vjerovat, jel :oops: ), godišnje zbog ovoga u Bosni i Hercegovini umre skoro 10 hiljada ljudi... Al haj, šta ima veze, bilo je i prije, pa navikli smo valjda :oops:

PS Ovo "prosječni Bošnjo" se u narodu više shvata kao stereotipni prikaz tipičnog stanovnika Bosne, nego kao omalovažavajući naziv za pripadnika jedne etničke grupe... Žao mi je, ali ova dvojica (a sve mi se čini i ti) se dobro uklapaju u taj stereotip...

PPS Nije problem magla... Problem je smog... Magle su normalna pojava, te su po pričama ljudi znale biti iste ili čak i gore od ovih sad, ali da li je nivo zagađenja bio isti, nisam baš siguran... Nije prije bilo toliko automobila i toliko kuća na ovim brdima...
Last edited by cyprus on 04/12/2018 09:10, edited 2 times in total.
Haris.ba

#1165 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Treba napraviti prvu transferzalu. Smotati još jedan krak preko industrijske zone u Vogošći, i produžiti cestu prema Ozrenu.

Tamo da se omogući onima koji imaju love da mogu da žive na čistoj havi. A kada trebaju do grada da mogu brzo doći i pobjeći.
Dosadno mii

#1166 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dosadno mii »

stari lisac wrote:Moze se uzet na rate samo sto vecina nebi plin u kucu makar iz nje ne izlazili za vrijeme zagadjenja....
Pa natjerati ih.
Takodjer uvesti zakon da sve kuce u odedjenom razumnom roku moraju imati fasadu.
°u°

#1167 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by °u° »

SmokingMan wrote:Ne znam kako je u drugim naseljima,posebno perifernim,ali na Stupu čim nastupi mrak zrak postaje toliko nepodnošljiv da je nemoguće otvoriti prozor,zrak ima tako ogavan miris/smrad.Mogu slobodno zaboraviti na trčanje ove zime....
Ne znam kako je kod vas u Sarajevu ali u mom naselju u Tuzli s jedne strane zgrade su kuće i otrpilike 100 dimnjaka. S druge strane još više.
Zimi možemo zaboravit za zračenje stana ili bilo kakvo otvaranje prozora već decenijama. Smrdi i kroz zatvorene prozore. Ali nađe se pokoji i da trči :D :-)
Image

A ovaj naš pakšu od gradonačelnika se još nije ni oglasio. Muk. Vjerovatno konta đe potrošit 5 miliona od elektrodistribucije za ovu milione i sljedeće godine. Treba ga pitat i koliko je pljunuo za Plavi orkestar za Novu godinu.

Plus što mi tuzlaci moramo plaćati akcize a imamo najgore puteve u državi, a sav transportni saobračaj se odvija kroz cijelu čaršiju. Obilaznice ni na pameti.

A kad već pričamo o euro normama vozim auto na plin (Scenic II 2006) a naljepnica mi je E3 (originalna 4). Pretpostavljam da je zaljepljena prije ugradnje plina, nije od kako ga ja imam. Problem je što viđam isti model ali dizel s istom E3 etiketom. Viđam i model dizela starije generacije s istom etiketom. Mislim koji klinac :?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#1168 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by malakh »

ovaj zagađeni zrak je nešto zajedničko što obična buranija dijeli sa političarima. :lol: :lol:
ja1977

#1169 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ja1977 »

Neko bi trebao da objasni nasim vlastodrzscima da je ovo opasno i zanjih.
Svi ostali problem se njih previse ne doticu (cijene, obrazovanje.....) ali ovaj zrak udisu i oni kao i njihova djeca.

Tako da im to treba objasniti, (mada ce to tesko ici). Ali, ako i kada shvate, brzo ce naci pare i rijesenja
SmokingMan

#1170 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by SmokingMan »

[quote="°u°"][/quote]

TE Tuzla je vša glavni uzročnik,da sarajevo ima TE,zagađenost bi bila znatno veća nego što je to danas slučaj.Ok i izduvni gasovi autmobila igraju bitnu ulogu u zagađenju zraka,ali to je jedva upola dovoljno da zagađenje bude baš nepodnošljivo.Još kada se tu doda niži (ili nešto nestabilniji parametri) atmosferski pritisak,koji je specifičan za hladnijii period,loša "pozračnost" kotline,dobiješ jedan ovakav scenario.

Ova priložena slika je samo ogledalo onoga što svako jutro,prije nego što pođem na posao,vidim....

U naselju u kojem živim danas ima bar 3 puta više stambenih objekata,najviše kuća,nego što je to slučaj bio prije rata.Naravno,večina domačinstava se grije na čvrsto gorivo.Svakog ljeta,pripremajući se za nadolazeću zimu,moje komšije u ulici zajedno kupe između 5-10 tona uglja,plus ogreva.Mi kući koristimo plin mada gledamo da budemo što ekonomičniji,grijući se na struju kada su temperature nešto iznad nule.
edo_79

#1171 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

TheGodfather001 wrote:Prijedlog mjera i radnji:
1. obustaviti nastavu u svim školskim i visokoškolskim ustanovama
2. skratiti radno vrijeme u svim javnim ustanovama, organima uprave, zajedničkim institucijama na 4 sata najduže ili uvesti dvokratno vrijeme kako bi se rasteretio saobraćaj i gužve
3. zabraniti saobraćaj vozilima ispod EURO 4 norme u 4 gradske opštine (N.G., N.S., Centar i S.G.) (konačno da nečemu posluže naljepnice na vjetrobranskim staklima)
4. povećati broj vozila za pranje ulica i angažirati vatrogasce i CZ FBIH da pomognu oko čišćenja ulica, komunalce da prazne kontejnere stalno
5. uključiti NVO u agresivnu kampanju koja bi podizala svijest o štetnom uticaju loženja svega i svačega na okolinu, a najviše na osobe koje se griju na taj način
6. Komunalnu policiju i redare poslati u ove nove zgradurine koje se griju na pelet, ložiku, ugalj da provjere ispravnost njihovih filtera i ekolokške dozvole
7. dodajte...
Ovo su samo neke interventne mjere iz glave, ali ako ih artikulišemo na pravi način, možda možemo i Vladu usmjeriti "na pravi kolosijek", a ne na par-nepar
Onda lijepo smanjiti registraciju za vozila ispod euro 4 i kapak ;)

Obojica imamo auto sa istom kubikažom, kod mene euro 3 kod tebe euro 4, plaćamo isto dadžbine (gdje su pare od tih naljepnica, eko testova i silnih registracija) i ti možeš ući u N.G a ja ne mogu .... mislim drug de se skontaj malo .....
salik79

#1172 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by salik79 »

edo_79 wrote:
2. skratiti radno vrijeme u svim javnim ustanovama, organima uprave, zajedničkim institucijama na 4 sata najduže ili uvesti dvokratno vrijeme kako bi se rasteretio saobraćaj i gužve
3. zabraniti saobraćaj vozilima ispod EURO 4 norme u 4 gradske opštine (N.G., N.S., Centar i S.G.) (konačno da nečemu posluže naljepnice na vjetrobranskim staklima)
4. povećati broj vozila za pranje ulica i angažirati vatrogasce i CZ FBIH da pomognu oko čišćenja ulica, komunalce da prazne kontejnere stalno
5. uključiti NVO u agresivnu kampanju koja bi podizala svijest o štetnom uticaju loženja svega i svačega na okolinu, a najviše na osobe koje se griju na taj način
6. Komunalnu policiju i redare poslati u ove nove zgradurine koje se griju na pelet, ložiku, ugalj da provjere ispravnost njihovih filtera i ekolokške dozvole
7. dodajte...
Ovo su samo neke interventne mjere iz glave, ali ako ih artikulišemo na pravi način, možda možemo i Vladu usmjeriti "na pravi kolosijek", a ne na par-nepar

Obojica imamo auto sa istom kubikažom, kod mene euro 3 kod tebe euro 4, plaćamo isto dadžbine (gdje su pare od tih naljepnica, eko testova i silnih registracija) i ti možeš ući u N.G a ja ne mogu .... mislim drug de se skontaj malo .....
U Njemackoj i sudovi donijeli takve odluke, plus sto je eko-porez obrnutoproporcionalan s ekonormom, tj. sto je manja euro-norma to je veci porez.
edo_79

#1173 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

salik79 wrote:U Njemackoj i sudovi donijeli takve odluke, plus sto je eko-porez obrnutoproporcionalan s ekonormom, tj. sto je manja euro-norma to je veci porez.
Ako je veći porez za auto s manjom normom, onda nemaš osnova da mi zabraniš ulaz jel tako? Kao što rekoh, riješiti se kotlovnica koje lože bog zna šta, pa tek onda automobile ... koliko se para godišnje inkasira na račun registracija vozila, eko testova, i ostalih lelemudanja, i gdje su pare?
Gray

#1174 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Gray »

edo_79 wrote:
7. dodajte...

Upravo suprotno, treba da budu veći nameti na auta sa manjom normom, a manji na auta sa većom normom, tako da skontaš da ti se više isplati kupiti novije auto nego plaćati eko porez na auta koja više zagađuju.
edo_79

#1175 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by edo_79 »

Gray wrote:Upravo suprotno, treba da budu veći nameti na auta sa manjom normom, a manji na auta sa većom normom, tako da skontaš da ti se više isplati kupiti novije auto nego plaćati eko porez na auta koja više zagađuju.
Kad mi budu obezbijeđeni uslovi da mogu zaraditi toliko da si mogu priuštiti novije auto sve 5, nije niko lud ovdje ..... a trenutno i da imam pare, s ovim cijenama registracije, goriva, poreza, NE PADA MI NA PAMET da uzimam bilo šta novije .... I u Njemačkoj se voze golfovi kečevi i dvice, koji imaju euro -4, a isto tako u Njemačkoj imate gradova gdje ni euro 6 nema pristupa tako da nemojte šuplje bezveze
Post Reply