Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Intense82
#1151 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
A, vidis ovo je meni klasicna obmana. Ulazak u krnju JUgoslaviju znaci izbjegavanje rata. POgresno!
To bi znacilo ulazak u agresorski rat sa Hrvatskom i Hrvatima, i sve ono sto je Srbiju slijedilo poslije. Ne znam ko je normalan zelio biti agresor i zlocinac? Ne znam ni jednu osobu koja drzi do sebe koja je bila spremna saviti siju pred Srbima.
Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".[/quote]
Svasta...kazes da drzis do sebe...Pa ti izgleda nisi jos cuo za "Dzokere" i "Apostole", Heliodrom, Ahmice, srednju Bosnu...Raspitaj se malo pa se onda javi i izigravaj moralnu gromadu. Sramota je da te ja o tome podsecam.
To bi znacilo ulazak u agresorski rat sa Hrvatskom i Hrvatima, i sve ono sto je Srbiju slijedilo poslije. Ne znam ko je normalan zelio biti agresor i zlocinac? Ne znam ni jednu osobu koja drzi do sebe koja je bila spremna saviti siju pred Srbima.
Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".[/quote]
Svasta...kazes da drzis do sebe...Pa ti izgleda nisi jos cuo za "Dzokere" i "Apostole", Heliodrom, Ahmice, srednju Bosnu...Raspitaj se malo pa se onda javi i izigravaj moralnu gromadu. Sramota je da te ja o tome podsecam.
- Edin H.
#1152 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ja se slazem da bi to vjerovatno znacilo ulazak u rat sa Hrvatima, premda to vec treba pitati Tunju da li je ovo raspravljano. Medjutim problem je sto nisi mogao graditi nezavisnu BiH ni sa Hrvatima. Izabrana je treca opcija, ali konsekvetno to je znacilo rat i sa Srbima i sa Hrvatima, okruzen sa svih strana, bez icije pomoci.Gojeni H wrote:
A, vidis ovo je meni klasicna obmana. Ulazak u krnju JUgoslaviju znaci izbjegavanje rata. POgresno!
Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".
Moralno moguce ispravna odluka, ali zasigurno ne pragmaticna. Placena je velika cijena, a cilj nije postignut. Istina nisu ni Srbi, ni Hrvati dobrim dijelom ostvarili svoje ciljeve.
-
Martinez_
#1153 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ostanak u datom trenutku - bolja opcija po Bošnjake. Sa neupitnim demokratskim promenama u centru došlo bi do posledične decentralizacije i, veoma verovatno, razdruženja.
Videti pod - Crna Gora. Priznata, nezavisna, građanska, nedeljiva, unitarna...
Ovako, kako je sve proteklo, Bošnjaci su zapravo najviše doprineli interesima Republike Hrvatske i Franje Tuđmana. Bez Alijinog savezništva u ratu pitanje kako i kada bi Tuđman zaokružio svoju teritoriju i rešio se remetilačkog faktora.
Ovako, kako je sve proteklo, Bošnjaci su zapravo najviše doprineli interesima Republike Hrvatske i Franje Tuđmana. Bez Alijinog savezništva u ratu pitanje kako i kada bi Tuđman zaokružio svoju teritoriju i rešio se remetilačkog faktora.
-
cekek
#1154 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ravnopravnost će doći na ove prostore kada narodi odu a ostanu samo građani. Ili da u najmanju ruku narodi postanu toliko zanemarljivi kao odrednica da dio sa građanima može normalno prodisati. Upravo to si i sam zaključio sa gore navedena dva načela. Ali to je Diznilend, pa o tome prestajem.Sarajmen wrote: Temeljni demokratski princip ''jedan čovjek-jedan glas'' je kritički predstavljan kao skriveni pokušaj bošnjačke majorizacije unutar BiH, ali se prešutkuje u toj kritici da se zapravo na mala vrata pokušava uvesti nešto drugo, a to ''drugo'' ide ide u prilog načelu ''jedan narod-jedan entitet (država). A to je samo drugi način za osporavanje Bosne i Hercegovine.
A slažem se da temelj bosanskohercegovačke državnosti, predhodne, sadašnje i buduće traba da bude i podrazumijeva i institucionalnu ravnopravnosti naroda i građana. Zato sam i ukazao na fundamentalne vrijednosti ZAVNOBIH-a i njihovu punu kompaktibilnost sa referendumom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Karadzić je u BiH preko plebiscita radio isto ono što je njegov mentor i kolega po struci Rašković, već činio u Hrvatskoj. A obojica po instrukcijama iz Beograda, politički oličenom u Slobodanu Miloševiću.
Bez da se pretjerano ponavljam, slažem se time šta je referendum trebao biti, nemam ništa za dodati ili oduzeti tom dijelu. Slažem se i sa vezom referenduma i vrijednosti ZAVNOBiH-a, ipak je potonji obnovio državnost BiH nakon 480 god. Ali trenutak nije mogao biti gori i nepovoljniji za takve odluke. Nismo bili u položaju da se referendišemo kao npr Škotska ili Katalonija, gdje takve akcije nemaju !ozbiljne! negativne posljedice.
Vezano za Karadžića (i Raškovića): sama odrednica "bosanski Srbin" ili "bosanski Hrvat" je u suštini lukavo pranje ruku od strane Srbije i Hrvatske. Tim odrednicama se u BiH odaje utisak nekog unutarnjeg problema sa kojim matice nemaju nikakve veze što je prodavanje magle. Sjeti se da je u medijima stalno pisalo "bosnian Serb forces" ili "bosnian Croat forces". Time Srbija (a ni Hrvatska) nikada nije dobila po nosu zbog Bosne, Srbija samo zbog Kosova. Pogotovo nakon činjenice da su se i Srbija i Hrvatska uplitale u BiH i gušile je daleko prije 90tih; recimo obaranje sa vlasti Hamdije i Branka.
Ako ja te stvari mogu zaključiti laprdajući na forumu, morali su to znati puno pametniji od mene 1991 i 1992, pogotovo kao direktni akteri datih događaja.
Daleko od toga da Alija nije bio u nepovoljnoj situaciji, kada je bilo kakva odluka teška, ali je brate i očigledno da je napravio neke kardinalne greške, greške koje su se odrazile na cijeloj BiH a ne samo na njegovu političku funkciju - kao što je bilo sa gore navedenim Hamdijom i Brankom.
- Gojeni H
#1155 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
DoEEdin H. wrote:Ja se slazem da bi to vjerovatno znacilo ulazak u rat sa Hrvatima, premda to vec treba pitati Tunju da li je ovo raspravljano. Medjutim problem je sto nisi mogao graditi nezavisnu BiH ni sa Hrvatima. Izabrana je treca opcija, ali konsekvetno to je znacilo rat i sa Srbima i sa Hrvatima, okruzen sa svih strana, bez icije pomoci.Gojeni H wrote:
Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".
Moralno moguce ispravna odluka, ali zasigurno ne pragmaticna. Placena je velika cijena, a cilj nije postignut. Istina nisu ni Srbi, ni Hrvati dobrim dijelom ostvarili svoje ciljeve.
Znam i ja sta knjige kazu o ratovanju s 2 neprijatelja, ali je vrlo tesko traziti saveznika na bilo kojoj strani koja zeli podjelu tvoje zemlje.
Treca opcija je jedina moguca opcija ... prilicno bolna ali jedina.
Cilj nije postignut? Mozda, ali to je isto pitanje percepcije. Onaj potomak pobjegulje navodi nekoliko stranica prije kako zavisimo od Srba jer ne mozemo nista bez njih odluciti. Ja kazem kako Srbi po prvi put u 170 godina zavise od Bosnjaka, jer bi se davno otcijepili da nije tako.
Rat od skoro 4 godine je nekima predug i takvi traze krivca. Ubjedjivati ih da borba za Bosnu jos uvijek traje i trajace jos dugo je Sizifov posao.
Parafraziracu izjavu: "Svako ce naci ono za sto se borio."
-
cekek
#1156 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Skupština je donijela odluku, to stoji. U tom trenutku se SDS već bio samoisključio iz Skupštine, odluku donijeli de facto SDA-HDZ. Znači i prije odluke o raspisivanju referenduma karte bile podijeljene i stavovi jasno izrečeni.Sarajmen wrote:Alija Izetbegović jeste najodgovorniji političar po funkciji koju je obavljao ali i kao predsjednik političke stranke koja se nametnula kao reprezent interesa muslimanskog naroda , primarno u BiH. Ali odluka o raspisivanju referenduma je odluka Skupštine SR BIH na posljednjoj sjednici 24. januara 1992. Možemo i na tu temu, npr ko je sve doprinio da se takva odluka usvoji.
Naravno, ima tu i famozna MZ svoju ulogu koja je hajcala tadašnje SR BiH i Makedoniju da se izjasne i da će biti priznate. Referendum je time postao stvar formalnosti, samo je morao biti legitiman.
Stranci kuhali su i hajcali, mene samo zanima šta je Zimmermann obećao Aliji, to naći k'o lijek za sidu.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1157 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Aha.Martinez_ wrote:Ostanak u datom trenutku - bolja opcija po Bošnjake. Sa neupitnim demokratskim promenama u centru došlo bi do posledične decentralizacije i, veoma verovatno, razdruženja.
A remetilački faktor je Kninska krajina ?
Nikada se nismo pitali šta bi bilo da je hrvatska vojska prešla Dunav , došla do Zemuna i onda vrbovala Aliju da pređe na njenu stranu kako joj ne bi bio "remetilački faktor" ?
Da Alija nije stao na Tuđmanovu stranu , svi Srbi bi živeli u jednoj državi , Tuđmanova Hrvatska bi bila iz tri dela a Milošević aposlutni car.
Ti Bošnjaci....cccc
Iz današnje pesrspektive niti jedna jedina naša dlaka nije vrijedna bilo čije nezavisnosti - hrvatske , mađarske , kineske....
Mi nismo bili sa Hrvatskom zato što smo ratovali za nju , imali smo jednog jedinog zajedničkog neprijatelja - Miloševića i morali smo da se branimo.
Svi.
Iz današnje perspektive , s Miloševićem se trebalo dogovoriti jer SE MOGLO , ne zato što nas je on volio , već zato što je htio da bez rata sa što manje žrtava ostvari ono što je naumio.
Crna Gora jeste jasan dokaz da bi i mi izašli iz Miloševićevog zagrljaja nakon pada Miloševića....bez žrtava što je najbitnije.
Ali onda...to se nije moglo pretpostaviti i sve odluke koje su donesene se trebaju analizirati historijski i naučno a nikako sa predrasudama.
Treba ocjenjivati lopovsku unutrašnju politiku....sve vanjsko političke odluke ili vojne su donošene u onim okolnostima bitno drugačijim od ovih danas.
- Ali Kemal
#1158 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Koliko ja poznato "Srbi se i dalje nose na grbaci"Gojeni H wrote:Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".
Jebote patak to sto pricas nema nikakve logike, zalazes se kao za BiH, a zelio bi skinuti Srbe sa grbace, koji su konstitutivni narod u BiH
Ocigledno je da smatras da su ti Srbi neprijatelji, cak nema ni ono da se kaze cetnici, i zelio bi da ih se rijesis u svojoj drzavi, mislim kako ti bolan mozes tako da razmisljas 2016 godine, cak sam ubjedjen da ni sam ne znas sta bi i kako bi, jer tvoje ideje o jedinstvenoj Bosni i skidanja Srba sa grbace nisu u koliziji.
- Gojeni H
#1159 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Srbe nositi na grbaci u medjunarodno priznatoj Jugoslaviji u odnosu na medjunarodno priznatu BiH u kojoj Srbi nisu vecina su dvije razlicite stvari.Ali Kemal wrote:Koliko ja poznato "Srbi se i dalje nose na grbaci"Gojeni H wrote:Da citiram jednog forumasa sa ove teme "nosili bi Srbe na grbaci jos 200 godina".![]()
Jebote patak to sto pricas nema nikakve logike, zalazes se kao za BiH, a zelio bi skinuti Srbe sa grbace, koji su konstitutivni narod u BiH![]()
Ocigledno je da smatras da su ti Srbi neprijatelji, cak nema ni ono da se kaze cetnici, i zelio bi da ih se rijesis u svojoj drzavi, mislim kako ti bolan mozes tako da razmisljas 2016 godine, cak sam ubjedjen da ni sam ne znas sta bi i kako bi, jer tvoje ideje o jedinstvenoj Bosni i skidanja Srba sa grbace nisu u koliziji.
Srbi u BiH, bez stalnog "podgrijavanja" od strane Srbije nisu nikakav problem.
- Gojeni H
#1160 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Svasta...kazes da drzis do sebe...Pa ti izgleda nisi jos cuo za "Dzokere" i "Apostole", Heliodrom, Ahmice, srednju Bosnu...Raspitaj se malo pa se onda javi i izigravaj moralnu gromadu. Sramota je da te ja o tome podsecam.[/quote]Intense82 wrote:A, vidis ovo je meni klasicna obmana. Ulazak u krnju JUgoslaviju znaci izbjegavanje rata. POgresno!
Dakle, Apostoli i Dzokeri, koji 1992. god. nisu postojali, trebali su biti razlog da mi uzmemo ucesce u napadima na Dubrovnik, Vinkovce, Zadar i ostale hrvatske gradove?
Bojim se da tvoj nivo jos nisam dostigao.
- Ali Kemal
#1161 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Znaci smatras da Bosnjaci mogu da zive sa Srbima samo ako su oni vecina.Gojeni H wrote:Srbe nositi na grbaci u medjunarodno priznatoj Jugoslaviji u odnosu na medjunarodno priznatu BiH u kojoj Srbi nisu vecina su dvije razlicite stvari.
Vjerujem da ne shvatas koliko je ta ideja radi upravo protiv BiH, a samim time i protiv Bosnjaka, jer sa takvim stavom je nemoguce graditi jednu drzavu.
Sama ova recenica je duboko fasisticka, jedan narod je problemGojeni H wrote:Srbi u BiH, bez stalnog "podgrijavanja" od strane Srbije nisu nikakav problem.
Drugo totalno je nerealno da Srbi iz BiH nece imati podrsku od strane Srbije, kao sto nije realno ni da Hrvati nemaju podrsku od Hrvatske.
Sve u svemu te tvoje ideje su nesto najgore za Bosnu i Hercegovinu, medjutim nadam se da ce to sve da ode na smetljiste istorije, inace nema spasa da BiH opstane kao drzava
- nosara
#1162 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Dakle, da je zemlja potpuno "oslobodjena" sve te ljepote bile bi na svakom njenom pedlju...Gojeni H wrote:Ti si nedovrsen.PM72 wrote:Gojeni,Ne ovoj temi, cetnicici, jugo-nostalgicari i nedovrseni ljudi sa nerrealnim ocekivanjima, ipak smatraju da je trebalo uraditi nesto, iako nismo sigurni sta tacno, da bi se sprijecio rat.
U šta mene stvrstavaš od ove tri "kategorije" ;pošto i ja mislim da je trebao uraditi SVE samo da ne ratujemo.Jesam li "četničić","jugonostalgičar" ili "Nedovršeni"?![]()
Uz duzno postovanje, ne vidis krupnu sliku. Dio si jedne grupe bivsih boraca koji su neisprovocirani imali svoju viziju kakva ce zemlja biti poslije oslobodjenja. Potpuno oslobodjenje se nije desilo, imamo politicko uredjenje kakvo jeste, imamo izdaju SDA, katastrrofalnu privatizaciju, i onda si poceo dovoditi u pitanje stvari koje nikada ne bi doveo u pitanje da je svaki pedalj zemlje oslobodjen, te da je vrsena cenzura medija, odnosno masovno pranje mozga od strane vlasti.
Ja mislim da je uradjeno SVE da do rata ne dodje. Ja mislim da nije uradjeno sve da se bolje pripremimo, ali cak i kad ovo kazem nemam krupnijih zamjerki Izetbegovicu, cisto iz razloga sto mi je jasno da ljudi koji su 45 godina slusali jednu pricu, ne mogu promijeniti svijest u roku od samo 2 godine.
Pored toga, tokom svoje poslijeratne karijere, imao sam priliku vidjeti da fenomen neprihvatanja realnosti od strane Bosnjaka i sotalih patriota ima svoju definiciju.
Pranje mozaka je odradjeno, fala lijepa, izdajnicka sda vlada sve u sesnaes', koalicije s agresorima ferceraju, komunjare i dalje najvece zlo na dunjaluku, a i ti guslas supljikanu k'o da nemas ni osnovnu... Evo i bolnice se zamandaljuju, niko ni mukajet, ceka se torabi...
Da je nesposobnjakovic bolje pripremio odbranu, izbjegao bi rat... To se zove ravnoteza...
A realnost ti je, izmedju ostalog, da ce agresor prije zrtve u zajednicu evropskih naroda... Epska sramota i posljedica niza pogresnih odluka od kojih je najpogubnija bila da se bez kurca krene u svadbu...
- Gojeni H
#1163 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ne, ali da se zemlja u potpunosti oslobodila ne bi imali gluuposti kao sto je JMB, ali ono sto najbitnije je da bismo imali bolju osnovu za buducnost.nosara wrote: Dakle, da je zemlja potpuno "oslobodjena" sve te ljepote bile bi na svakom njenom pedlju...
Pranje mozaka je odradjeno, fala lijepa, izdajnicka sda vlada sve u sesnaes', koalicije s agresorima ferceraju, komunjare i dalje najvece zlo na dunjaluku, a i ti guslas supljikanu k'o da nemas ni osnovnu... Evo i bolnice se zamandaljuju, niko ni mukajet, ceka se torabi...
Da je nesposobnjakovic bolje pripremio odbranu, izbjegao bi rat... To se zove ravnoteza...
A realnost ti je, izmedju ostalog, da ce agresor prije zrtve u zajednicu evropskih naroda... Epska sramota i posljedica niza pogresnih odluka od kojih je najpogubnija bila da se bez kurca krene u svadbu...
Jos nisam cuo prijedlog kako se moglo bolje pripremiti za odbranu.
Oni koji predlazu nekakvu alternativu, iznose kilavi, bez ikakve tezine, prijedlog Zulfikarpasica i Filipovica. Bez obzira sta je bilo s Hrvatima kasnije, to je znacilo ucestvovanje u agresiji i genocidu. To bi takodje vjerovatno znacilo trajnu podjelu bosnjackog naroda i kraj Bosne ... zauvijek.
O izdaji SDA, totalno promasenom kmecanju u preuzimanju stalne uloge zrtve, srozavanje poltike na nivo pijacnog prodavaca, jeste bruka i sramota epskih razmjera. Ali, kao sto sam rekao, borba za Bosnu nije prestala 1995. god.
- Gojeni H
#1164 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Da si glup, moglo bi ti se oprostiti. Ovako, bojim se da nemam vremena ... sve je vec objasnjeno.Ali Kemal wrote:Znaci smatras da Bosnjaci mogu da zive sa Srbima samo ako su oni vecina.Gojeni H wrote:Srbe nositi na grbaci u medjunarodno priznatoj Jugoslaviji u odnosu na medjunarodno priznatu BiH u kojoj Srbi nisu vecina su dvije razlicite stvari.![]()
Vjerujem da ne shvatas koliko je ta ideja radi upravo protiv BiH, a samim time i protiv Bosnjaka, jer sa takvim stavom je nemoguce graditi jednu drzavu.
Sama ova recenica je duboko fasisticka, jedan narod je problemGojeni H wrote:Srbi u BiH, bez stalnog "podgrijavanja" od strane Srbije nisu nikakav problem.![]()
Drugo totalno je nerealno da Srbi iz BiH nece imati podrsku od strane Srbije, kao sto nije realno ni da Hrvati nemaju podrsku od Hrvatske.
Sve u svemu te tvoje ideje su nesto najgore za Bosnu i Hercegovinu, medjutim nadam se da ce to sve da ode na smetljiste istorije, inace nema spasa da BiH opstane kao drzava
Majstori zla (ali ne i rata) su u roku od manje od decenije preuzeli sve sfere srpskog drustva i zavili u crno skoro cijeli prostor bivse Jugoslavije.
Sve ostalo je dimna zavjesa.
- fakat
#1165 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Ne opstaju najaci nego oni sto se najbolje prilagode. Jesmo li se trebali naoruzavati, kada i koliko je ovisilo od okolnosti, procjene, i vizije sta zelis i kako to ostvariti. Imamo vlast koja uziva privilegije i na raspolaganju resurse da bi se posvetila tome da vodi narod, izmedju ostalog tu spadaju i obavjestajne sluzbe. Oni su bolje od mene trebali poznavati situaciju ne samo u proljece '92 nego i znatno ranije. Valjda su znali sta se sprema, imamo li saveznike i sta od njih ocekivati, sta je plan B kada referndum izazove srpsku pobunu, sta kada nas napadnu iz sve snage, itd. Ono sto ja vidim jesu samo rezultati jedne politike koja nas vec dugo vodi - da ne ponavljam sve vec poznato, od table "Welcome to RS" pa sve ostalo zbog cega smo drzava u pokusaju.Paul F. wrote:Platili jesmo ceh za sviju. Pitanje je da li je trebalo propustiti priliku međunarodnog priznanja koje se ne nudi često i koje jeste neki vid zaštite. Nekako ispada da je ovako najbolje. Sve učiniti da se rat izbjegne na Jugoslovenskom nivou. Ne naoružavati narod koji neće da ratuje. Time izbjeći situaciju u kojoj bi se bosanski srbi osjetili fizički ugroženim. Ne davanje elemenata srpskoj propagandi da tuli o "islamskoj opasnosti" u Europi. Nekako izdržati prvi udar i insistirati na međunarodnom pravu...fakat wrote:Jos jednom da ponovimo - tema nije ko je pocinio zlocine i ko je odgovoran za rat. Tema je koliko smo sa svoje strane mogli uciniti da to izbjegnemo, godinama smo klizili ka ratu a Srbe nije bilo briga, za rat su bili spremni. Ova tema je jedna opcija, druga je podjela, treca je nastavak pregovaranja. Nismo bili u situaciji da tek tako preglasamo Srbe i ocekujemo da se poklope. Moj stav je o ovome je vrlo prost - rat smo morali izbjeci po svaku cijenu, ne vjerujem da smo se za njega mogli uopste dovoljno spremiti s obzirom na okolnosti i nedostizan disparitet u snazi, mozda da su nas vodili super sposobni i prefrigani lideri a ne nekakve halke i minder efendije. Dopustam da naginjem ka ovom jer mi je muka od svakog ratovanja, ali evo cak i u poredjenju sa cijelom regijom platili smo ceh za sviju.
- LBVIEW
#1166 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Stipu se patetike Jovo- godinama zastupas etnoteritorijalizaciju, dok sada placipickasto zagovaras toboznju drzavu pojedinaca,a sad ti k'o biva i zao nestaka BIH.Koga ti zajebavas?Ali Kemal wrote:Znaci smatras da Bosnjaci mogu da zive sa Srbima samo ako su oni vecina.Gojeni H wrote:Srbe nositi na grbaci u medjunarodno priznatoj Jugoslaviji u odnosu na medjunarodno priznatu BiH u kojoj Srbi nisu vecina su dvije razlicite stvari.![]()
Sama ova recenica je duboko fasisticka, jedan narod je problemGojeni H wrote:Srbi u BiH, bez stalnog "podgrijavanja" od strane Srbije nisu nikakav problem.![]()
Dalje,stav prosjecnog Bosnjaka o opravdanosti napustanja Sloboslavije je za osudu i smetljiste historije i k'o biva opasnost za buducnosti BiH,dok nacin na koji je sumski rajh nastao-genocidom koji se i dan danas bastini u vidu bezbrizbnog zivota pored sekundarnih masovnih grobnica nije problem.
- nosara
#1167 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Gojeni H wrote:Ne, ali da se zemlja u potpunosti oslobodila ne bi imali gluuposti kao sto je JMB, ali ono sto najbitnije je da bismo imali bolju osnovu za buducnost.nosara wrote: Dakle, da je zemlja potpuno "oslobodjena" sve te ljepote bile bi na svakom njenom pedlju...
Kako...? Zasto nema te bolje buducnosti u svim "slobodnim" kantonima...?
Jos nisam cuo prijedlog kako se moglo bolje pripremiti za odbranu.
![]()
Pitaj prvog i zadnjeg komandanta Armije, imao je neke ideje dok si ti jos s komsijama i susjedima tefericio po mahali..
Oni koji predlazu nekakvu alternativu, iznose kilavi, bez ikakve tezine, prijedlog Zulfikarpasica i Filipovica. Bez obzira sta je bilo s Hrvatima kasnije, to je znacilo ucestvovanje u agresiji i genocidu. To bi takodje vjerovatno znacilo trajnu podjelu bosnjackog naroda i kraj Bosne ... zauvijek.
Do podjele je doslo u ratu, a taj pokusaj bega i causa da se izbjegne sukob neravnopravnih bio je odraz realnosti...
O izdaji SDA, totalno promasenom kmecanju u preuzimanju stalne uloge zrtve, srozavanje poltike na nivo pijacnog prodavaca, jeste bruka i sramota epskih razmjera. Ali, kao sto sam rekao, borba za Bosnu nije prestala 1995. god.
Borba u kojoj su nam najveci i najuporniji saveznici ovi reformisti iz grada na vodi...? Sav sam se najezio...![]()
-
Intense82
#1168 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Intense82 wrote:
Gojeni H wrote:
Dakle, Apostoli i Dzokeri, koji 1992. god. nisu postojali, trebali su biti razlog da mi uzmemo ucesce u napadima na Dubrovnik, Vinkovce, Zadar i ostale hrvatske gradove?
Intense82 wrote:
Perfidno si izvrnuo poentu mog posta. No, to je i bilo za ocekivati. Iz tvog pisanja da se zakljuciti da si Bosnjak i da blago receno ne volis Srbe. To mi je potpuno OK i nije sporno. Stvar je u tome sto je sada 2016-ta a maske su daaavno pale. I pored toga sto znas da su Hrvati gledali iskljucivo svoj interes (sasvim prirodno) i sto im nije puno trebalo da Bosnjacima-saveznicima zabiju noz u ledja ti i sada vatreno branis odluku Bosnjaka da se 91/92-ge priklone Hrvatima. Da ne pominjem da i dan-danas rade protiv Bosne koju ti zagovaras. Ako si Hrvat (ili ratni profiter) onda mi je tvoj stav razumljiv. U suprotnom, u pravu si - nismo na istim talasnim duzinama.
I niko ovde ne zagovara ostanak Bosnjaka u krnjoj Yu iz "ljubavi" vec iz interesa. Ta "krnja" bi isto kao i SFRJ ideoloski bila utopija. Sigurno je da ne bi bili 100% ravnopravni sa Srbima ali bi se spasili zivoti i imovina-malo li je? Lobiranje i diplomatija bi ucinili svoje pa bi mozda kroz 10-15 godina bezbolno i na finjaka izasli iz zajednice. Na kraju krajeva, da nije bilo rata svi bi mi danas bili u EU pa bi pitanje granica bilo manje bitno nego 92-ge.
Gojeni H wrote:
Intense82 wrote:
Perfidno si izvrnuo poentu mog posta. No, to je i bilo za ocekivati. Iz tvog pisanja da se zakljuciti da si Bosnjak i da blago receno ne volis Srbe. To mi je potpuno OK i nije sporno. Stvar je u tome sto je sada 2016-ta a maske su daaavno pale. I pored toga sto znas da su Hrvati gledali iskljucivo svoj interes (sasvim prirodno) i sto im nije puno trebalo da Bosnjacima-saveznicima zabiju noz u ledja ti i sada vatreno branis odluku Bosnjaka da se 91/92-ge priklone Hrvatima. Da ne pominjem da i dan-danas rade protiv Bosne koju ti zagovaras. Ako si Hrvat (ili ratni profiter) onda mi je tvoj stav razumljiv. U suprotnom, u pravu si - nismo na istim talasnim duzinama.
I niko ovde ne zagovara ostanak Bosnjaka u krnjoj Yu iz "ljubavi" vec iz interesa. Ta "krnja" bi isto kao i SFRJ ideoloski bila utopija. Sigurno je da ne bi bili 100% ravnopravni sa Srbima ali bi se spasili zivoti i imovina-malo li je? Lobiranje i diplomatija bi ucinili svoje pa bi mozda kroz 10-15 godina bezbolno i na finjaka izasli iz zajednice. Na kraju krajeva, da nije bilo rata svi bi mi danas bili u EU pa bi pitanje granica bilo manje bitno nego 92-ge.
-
Intense82
#1169 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Jel' to meni upuceno?Sarajmen wrote:Pali ste na Bosni jer ona nije šaptom pala, i to je to.
- Ommadawn
#1170 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Koja je poenta u ostajanju u jednoj zajednici ukoliko nisi ravnopravan sa ostalim narodima?Intense82 wrote:
Intense82 wrote:
Valjda je onda prirodno tražiti otcjepljenje iz takve zajednice.
Koje su garancije bile da bi bolje prošli od bugarskih Turaka i Pomaka (bugarskih muslimana) koji nisu htjeli da se pokrste pa ih između maja i septembra 1989 godine 350 000 protjeraše u Tursku?
S obzirom kakvo "sposobno" rukovodstvo Bosna ima od 1992-e na ovamo, sumnjam da bi bilo kakvo otcjepljenje tipa CG i Makedonije bilo moguće.
I sasvim sam siguran da bi za tih 10-15 godina iz Bosne bilo opuhano sve što se opuhati može.
-
cekek
#1171 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Šta da kažem, svaka čast na trudu za postavljanje zapisnika sa sjednice Skupštine.Sarajmen wrote:.................
I da, Čengić i Karadžić su se nešto kao dogovarali, Izetbegović je na kraju insistirao na referendumu. Vjerovatno zbog Badinterove komisije, htio je progurati nezavisnost čim prije.
I da, SDS nije glasao za raspisvanje referenduma 29/1
Kvorum je bio, skupštinska odluka je bila validna. Svaki priučeni pravnik će reći das je sve ok - i jeste. Praktično znamo da nije baš tako.
Zar ti ovo treba za odbranu svojih stavova??Gojeni H wrote: Onaj potomak pobjegulje...
Da, samo što se Alija nije izdogovarao sa Miloševićem o svemu kao što je Tuđman. Niti je Alijina porodica bila cijeli rat u BG već Tuđmanova, a Ankica i Mira se svako malo čule da se ispričaju kako su dječica. Zagreb je bio nedodirljiv (da, pale su granate na Banske Dvore), šta misliš zašto.sabina1 wrote:Mi nismo bili sa Hrvatskom zato što smo ratovali za nju , imali smo jednog jedinog zajedničkog neprijatelja - Miloševića i morali smo da se branimo.
Neki potpuno drugačiji odnosi....
-
cekek
#1172 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Vijeće građana: 130 zastupnika, Vijeće općina/opština: 110 zastupnika, ukupno 240. Odluku je donijelo 125 zastupnika.Sarajmen wrote: (Nastavak rada poslije pauze od sat vremena)
Predlažem da zastupnici u Vijeću općina dignu ruku.
U Vijeću općina imamo kvorum 59.
Molim poslanike u Vijeću građana da dignu ruke da utvrdimo imamo li kvorum.
Možemo punovažno odlučivati. (...)
Mariofil Ljubić: Hvala. Ko je za predloženi zaključak?
Za 123. Uzdržana 2. Usvojen je zaključak da nastavimo sa radom.
(PAUZA)
(Nakon pauze) Pošto je usaglašen prijedlog Odluke kakav je i dostavljen zastupnicima, molim zastupnike da se izjasnimo o Odluci o raspisivanju Republičkog referenduma za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine dizanjem ruku? Ko je za? Hvala. Ko je protiv? Niko. Suzdržan.
Konstatiram da je jednoglasno Skupština BiH usvojila Odluku o raspisivanju republičkog referenduma za utvrđivanje statusa BiH.
Od tih 125, 59 ih je bilo iz VO (kvorum 56), znači iz VG ih je bilo 66 (kvorum 66).
VG SDS: 34, VO SDS 38, ukupno 72. Znači 43 zastupnika mimo SDS-a nisu bila na glasanju. Da budem pošten, SPO je imao jednog zastupnika u VO, znači 42 zastupnika iz nekih drugih stranaka nije bilo na glasanju.
Radi se o glasanju koje je bilo "The Glasanje" za BiH. Mak na konac: kvoruma je bilo ali moraš priznati da je baš nategnuto.
Demokratsko načelo volje većine, kakva god da je. I Hitler i Milošević su došli na vlast voljom većine. Većina očigledno zna najbolje. Ali tu odosmo baš predaleko.
-
cekek
#1173 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Nama dvojici bi bilo najlakše da se složimo da se ne slažemoSarajmen wrote:Kontam, ali nećemo predaleko već do vremena od 29 februara do 1 marta 1992, kada je bosanskohercegovačkom stanovništvu dato pravo da PO SVOJOJ SAVJESTI glasaju za ili protiv. A rezultate tog glasa naroda i građana znamo.
Razlika u viđenju situacije je otprilike jel čaša polupuna il poluprazna
- Edin H.
#1174 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
O kakvoj ti ravnopravnosti pricas? Ko to nije bio ravnopravan u Jugoslaviji? Argumenti su ti na nivou Karadzicevih koji je tvrdio da Srbi ne mogu i nece biti ravnopravni u BiH premda su konstitutivni narod. Premda istina je da se sva zavrzlama uvijek vrtila i vrti oko te price - Muslimani nece da ostanu u Jugoslaviji, jer ce biti manjina, Srbi nece da zive u zajednickoj BiH, jer ce biti manjina.Ommadawn wrote: Koja je poenta u ostajanju u jednoj zajednici ukoliko nisi ravnopravan sa ostalim narodima?
Valjda je onda prirodno tražiti otcjepljenje iz takve zajednice.
Koje su garancije bile da bi bolje prošli od bugarskih Turaka i Pomaka (bugarskih muslimana) koji nisu htjeli da se pokrste pa ih između maja i septembra 1989 godine 350 000 protjeraše u Tursku?
S obzirom kakvo "sposobno" rukovodstvo Bosna ima od 1992-e na ovamo, sumnjam da bi bilo kakvo otcjepljenje tipa CG i Makedonije bilo moguće.
I sasvim sam siguran da bi za tih 10-15 godina iz Bosne bilo opuhano sve što se opuhati može.
Srecom pa su resursi sacuvani u ratu, nista nije "opuhano"...pa nam sada privreda cvijeta.
- Edin H.
#1175 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji
Pa sta je Adil trebao uraditi, kad je vec Alija odbio njegov politicki kompromis? Glasao covjek za referendum i ispalio se za Svicarsku. Ja rekoh i ranije da je on pragmatican.Sarajmen wrote:
Postavio sam zapisanik da se podsjetimo a oni koji ne poznaju materiju a čitaju temu , da se edukuju. Za našu temu je bitno naglasiti koje su sve političke stranke učestvovale u radu sjednice Skupštine , i koje su glasale za odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Osim ovih nacionalnih stranaka SDA, SDS I HDZ, u radu i donošenju odluke su učestvovale i stranka MBO, SDP, DSS, SRS...
Dakle i MBO, stranka Zulfikarpašića i Filipovića, koji se na temi predstavljaju kao alternativa za politički kompromis i aleternativa .... bla bla bla.
Najcudnije u svemu je da kada razgovaras sa obicnim ljudima u to vrijeme, vladao je nekakav entuzijazam, ljudi su bili uvjereni da je nezavisna, jedinstvena, cjelovita i suverena BiH moguca, ne shvatajuci da referendum direktno vodi u rat. Sa druge strane pojedini Srbi su se vec poceli odvajati u neke svoje grupe. JNA se vec ukopala oko Sarajeva, a njihovi predstavnici su se osjecali osioni i silni, zbog oruzja JNA koje su posjedovali i politicke podrske iz Srbije koju su dobijali. Medjutim ovdje je kljucno da je Milosevic bio jako zainteresiran za sporazum, jer mu se nije otvarao jos jedan front, zbog pritisaka Medjunarodne zajednice. Nasuprot Alija je ovo vidio kao mogucnost, sada ili nikada, da izgura nezavisnu BiH ili barem neku Muslimansku drzavicu. Kazem Muslimansku, jer se upravo on na popisu usprotivio Tunjinom prijedlogu da se Muslimani izjasnjavaju kao Bosnjaci, rekavsi da bi takvo nesto razjedinilo Muslimane.