Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#1151 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:
A šta piše na zastavi Jabhat Nusre ?
Nemam pojma, valjda je ispisan sehadet

Image

Image

Kod Nusre je na dnu ispisano jos nesto, nemam pojma sta. Ugl, zastave nisu iste. :D
arzuhal

#1152 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Kitrona wrote: Svugdje se provlaci teza o tome kako su Amerikanci nariktali svrgavanje rezima i to se uzima kao gotova stvar. Sa druge stane citam da je sve pocelo u Tunisu i da je bilo potpuno spontano. Isto tako u Egiptu.
Nikad istina nije jednostavna, niti situacija crna ili bijela. Da nije bilo opravdanog nezadovoljstva naroda (počev od Tunisa pa dalje) tim vladarima, sistemima i režimima nikada se ništa sa strane ne bi moglo ubacit (ukoliko nije riječ o Slovenima, mi smo inače budale pa sve razvalimo kad nam je najbolje). A malo je kazat da su sile, baška zapadne, umješale ne prste nego do laktova ruke ugurali. Ovo što Dugin priča u ovom tekstu predstavlja njegovu priču, lik je veoma obrazovan, jedan je od Putinovih savjetnika, dovoljno je nacionalista i dovoljno mudar da kaže: Rusija mora biti prisutna na Bliskom Istoku ali ne kao zemlja na nečijoj strani, ne kao sila koja podržava jednu stranu, nego samo i isključivo zbog svojih vlastitih interesa, dokle to treba njenim interesima.

Zato i tvrdim da je rusko uključivanje u bombardovanje ISIL-a primarno rukovođeno samo i isključivo ruskim interesom za sređivanjem odnosa sa EU, zbog Krima, Ukrajine i sankcija, te da sebi osiguraju (još jedino) vojno prisustvo na Mediteranu u bazi Tartus, pa onda odlazi pitanje nafte, pa tek onda neđe tamo naka podrška baasističkom režimu Asada i te političke ublehe za raju koja to dudla...

Asada će Rusija pustit nizvodu kada im to bude u interesu, kao što rade i zapadne sile sa onima koje pomažu. Prosto k'o sirijski ful (jedna vrsta graha, aj tako da kažemo) :)

Jer Rusija ne igra enantiodromski :D , kao Ameri, Rusija odigra svoju kartu, a to je košćura-diplomatija, a kad preokrene priču, onda preokrene :mrgreen:
AleksoMKD

#1153 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

Meni se cini da niko ne zeli unistiti ISIS (za sada) osim Kurda i Jezida.

Rusima odgovara da ostane situacija Assad ili ISIS.
Amerima odgovara da Iran salje trupe i da trosi sredstva u borbi protiv njih.
Saudijcima odgovara da neko kolje Shiite i da trose Iran.
Iranu odgovara da siri sferu uticaja i predstavi se kao zastitnik Shiita.
Turskoj odgovara ko god da se bori protiv Kurda.
Assad - vidi pod Rusija.

Mislim da ce ovako trajati godinama. Nadam se da gresim.
arzuhal

#1154 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
DuckZz wrote:Sultan Abdul bataljon (BBP partija).
Jugo-zapad Turske

probaj još jednom
Vidim sad da ovo ipak nije zastava Nusre, iako je veoma slicna (za mene koji ne poznajem arapski)!
Na svakoj zastavi piše isto, jednako te riječi se čuju i u Banja Luci i na Dorćolu, u Beogradu, kao u i tihom dječijem šaputanju kada ih nana ušuška u krevetu (boldirano):

Ja legoh, ja Allah,
ako ustah - inša-Allah,
ako ne ustah: la ilahe illellah
Muhammedu resulullah!

:mrgreen:
Kikibombona

#1155 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Kitrona wrote: Svugdje se provlaci teza o tome kako su Amerikanci nariktali svrgavanje rezima i to se uzima kao gotova stvar. Sa druge stane citam da je sve pocelo u Tunisu i da je bilo potpuno spontano. Isto tako u Egiptu.
Nikad istina nije jednostavna, niti situacija crna ili bijela. Da nije bilo opravdanog nezadovoljstva naroda (počev od Tunisa pa dalje) tim vladarima, sistemima i režimima nikada se ništa sa strane ne bi moglo ubacit (ukoliko nije riječ o Slovenima, mi smo inače budale pa sve razvalimo kad nam je najbolje). A malo je kazat da su sile, baška zapadne, umješale ne prste nego do laktova ruke ugurali. Ovo što Dugin priča u ovom tekstu predstavlja njegovu priču, lik je veoma obrazovan, jedan je od Putinovih savjetnika, dovoljno je nacionalista i dovoljno mudar da kaže: Rusija mora biti prisutna na Bliskom Istoku ali ne kao zemlja na nečijoj strani, ne kao sila koja podržava jednu stranu, nego samo i isključivo zbog svojih vlastitih interesa, dokle to treba njenim interesima.

Zato i tvrdim da je rusko uključivanje u bombardovanje ISIL-a primarno rukovođeno samo i isključivo ruskim interesom za sređivanjem odnosa sa EU, zbog Krima, Ukrajine i sankcija, te da sebi osiguraju (još jedino) vojno prisustvo na Mediteranu u bazi Tartus, pa onda odlazi pitanje nafte, pa tek onda neđe tamo naka podrška baasističkom režimu Asada i te političke ublehe za raju koja to dudla...

Asada će Rusija pustit nizvodu kada im to bude u interesu, kao što rade i zapadne sile sa onima koje pomažu. Prosto k'o sirijski ful (jedna vrsta graha, aj tako da kažemo) :)

Jer Rusija ne igra enantiodromski :D , kao Ameri, Rusija odigra svoju kartu, a to je košćura-diplomatija, a kad preokrene priču, onda preokrene :mrgreen:
Upravo tako...

Ko god u svemu ovome vidi ideale je obicna budala!

Ideale ima jedino jadnik sa puskom u rukama... bez obzira na kojoj strani bio i kakvi ideali bili...
arzuhal

#1156 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

AleksoMKD wrote:Meni se cini da niko ne zeli unistiti ISIS (za sada) osim Kurda i Jezida.

Assad - vidi pod Rusija.

Zato Džeremi Klarkson i moli zapadne sile da bezveze ne bombarduju ISIL, samo će ih više raŽLJutit pa će počet s novim terorističkim aktima po Evropi...Što barem ne odu na Sjeverni pol kako, pa se gore raznesu, onako protestno...Možda bi ljudi počeli da ih i razumiju, da se solidarišu, nešto...Ovako ne valja...
Kikibombona

#1157 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote:
Kikibombona wrote:
Jugo-zapad Turske

probaj još jednom
Vidim sad da ovo ipak nije zastava Nusre, iako je veoma slicna (za mene koji ne poznajem arapski)!
Na svakoj zastavi piše isto, jednako te riječi se čuju i u Banja Luci i na Dorćolu, u Beogradu, kao u i tihom dječijem šaputanju kada ih nana ušuška u krevetu (boldirano):

Ja legoh, ja Allah,
ako ustah - inša-Allah,
Muhammedu resulullah!

Opet ostaje cinjenica da zastava Nusre i ovih drugih nije ista. Postoji neka razlika. Svaka grupa mora biti prepoznatljiva, drugacija... :D
arzuhal

#1158 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote:

Ja legoh, ja Allah,
ako ustah - inša-Allah,
Muhammedu resulullah!

Opet ostaje cinjenica da zastava Nusre i ovih drugih nije ista. Postoji neka razlika. Svaka grupa mora biti prepoznatljiva, drugacija... :D
Pa normalno, font Ariel, Nusra, Symbolica, Niagara, folovi... :mrgreen:
Ironmen

#1159 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

DuckZz wrote:
Kikibombona wrote:
Jugo-zapad Turske

probaj još jednom

Patak jesul tvoju sliku anonymusi objavili ???
AleksoMKD

#1160 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

arzuhal wrote:
AleksoMKD wrote:Meni se cini da niko ne zeli unistiti ISIS (za sada) osim Kurda i Jezida.

Assad - vidi pod Rusija.

Zato Džeremi Klarkson i moli zapadne sile da bezveze ne bombarduju ISIL, samo će ih više raŽLJutit pa će počet s novim terorističkim aktima po Evropi...Što barem ne odu na Sjeverni pol kako, pa se gore raznesu, onako protestno...Možda bi ljudi počeli da ih i razumiju, da se solidarišu, nešto...Ovako ne valja...

Mislim da bi se oni raznosili bez razlike bili bombardovani ili ne, mada je za Ameriku opasnost od ISIS-a minimalna.
Vise su Amerikanaca pobili Americki policajci nego ISIS u istom vremenskom razmaku.
Kikibombona

#1161 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

arzuhal wrote: Pa normalno, font Ariel, Nusra, Symbolica, Niagara, folovi... :mrgreen:
Al kod Nusre ima koji harf vise ili se meni samo cini!? :D
cbrt

#1162 Re: Sirija vol. 2

Post by cbrt »

Assad - vidi pod Rusija.

I nikome ne odgovara pro-zapadna FSA...ma koliko da je mala i beznačajna...ona im je svima kost u grlu
Kikibombona

#1163 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Ironmen wrote:

Patak jesul tvoju sliku anonymusi objavili ???
Jesu!

Potrazi Abu Musab al-Škutori :D
AleksoMKD

#1164 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

cbrt wrote:

Assad - vidi pod Rusija.

I nikome ne odgovara pro-zapadna FSA...ma koliko da je mala i beznačajna...ona im je svima kost u grlu
Nazalost mislim da si u pravu. Preveliki interesi su u pitanju da bi opstala pro-zapadna, sekularna FSA.
arzuhal

#1165 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

AleksoMKD wrote: Mislim da bi se oni raznosili bez razlike bili bombardovani ili ne, mada je za Ameriku opasnost od ISIS-a minimalna.
Vise su Amerikanaca pobili Americki policajci nego ISIS u istom vremenskom razmaku.
ISIS nastoji da nadigra sve, i zapadne sile, i Rusiju, i vražiju mater u ubijanju muslimana, pa onda šta stignu od Jezida i kršćana, i ovo malo po Evropi. Zasad pravo dobro stoje.
_drunken_santa_

#1166 Re: Sirija vol. 2

Post by _drunken_santa_ »

Kikibombona wrote:
DuckZz wrote:
Nemam pojma, valjda je ispisan sehadet

Image

Image

Kod Nusre je na dnu ispisano jos nesto, nemam pojma sta. Ugl, zastave nisu iste. :D
kao zajebani a u carapama. sta ako neprijatelj upadne sad? ja ne bi znao bil se dohvatio cipela il puske?
arzuhal

#1167 Re: Sirija vol. 2

Post by arzuhal »

AleksoMKD wrote:
cbrt wrote:
Nazalost mislim da si u pravu. Preveliki interesi su u pitanju da bi opstala pro-zapadna, sekularna FSA.
Ne mora ni biti baš pro-zapadna, al' da nije naka totalitarna ideologija...Da, na žalost...
AleksoMKD

#1168 Re: Sirija vol. 2

Post by AleksoMKD »

arzuhal wrote:
AleksoMKD wrote: Mislim da bi se oni raznosili bez razlike bili bombardovani ili ne, mada je za Ameriku opasnost od ISIS-a minimalna.
ISIS nastoji da nadigra sve, i zapadne sile, i Rusiju, i vražiju mater u ubijanju muslimana, pa onda šta stignu od Jezida i kršćana, i ovo malo po Evropi. Zasad pravo dobro stoje.
Tocno, plasim se da kada sve zavrsi (za nekoliko godina do deceniju-dve) taj region nece moci ziveti normano vise nikada.
zrakomlat

#1169 Re: Sirija vol. 2

Post by zrakomlat »

DuckZz wrote:Image
:D
Kikibombona

#1170 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

AleksoMKD wrote:
cbrt wrote:

Assad - vidi pod Rusija.

Aj mi nadjite tu sekularnu FSA da je i ja vidim.

Sekularni su valjda oni sto uzvikuju 'tekbir 10 puta u minuti', dok su islamisti oni koji uzvikuju 10 i vise...

Kurdima je zabranjen tekbir, zabranjeno isticanje bilo cega sto ima veze sa vjerom. Nema boga da ces naci pripadnika YPG sa vjerskim obiljezjem ili da uzvikuje vjerske parole. To je prava sekularna vojska.

Inace, vecina pripadnika YPG su muslimani.

Inace, Cheli, zaboravio sam napisati...

Image

Ova devetnaestogodisnja djevojka iz Kobanija koja se proslavila izjavom za BBC je krscanka. Nedavno sam naletio na intervju sa njom. Kaze da je Kurdima vjera na drugom, trecem, cetvrtom... mjestu... ili je nema nikako... al da su svi Kurdi bez izuzetka veliki nacionalisti i borci za nezavisan Kurdistan. Nesto kao Albanci kod nas! :mrgreen:
RepublikanskaGarda

#1171 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Zarobljene Turska cisterna nakon što su kurdske jedinice oslobodile bazu 121. regimente u Hasaci

Image
Image
Image
Lincoln-Burrows

#1172 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

Kikibombona wrote:Nesto kao Albanci kod nas! :mrgreen:
Kod nas? :?
Kikibombona

#1173 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Lincoln-Burrows wrote:
Kikibombona wrote:Nesto kao Albanci kod nas! :mrgreen:
Kod nas? :?
Sta ti nije jasno?

Nije valjda da ne znas nijednog Albanca iz BiH, iz Albanije, Kosova? :D

Imam par drugova Albanaca i kod njih sektastva definitivno nema. :D
_drunken_santa_

#1174 Re: Sirija vol. 2

Post by _drunken_santa_ »

apsurna je tvrdnja da postoji neka "sekularna" frakcija u sirijskom sukobu osim assada. assadov rezim je sekularan, prema tome, zasto bi se formirala neka sekularna pobunjenicka grupa koja bi se borila protiv sekularnog rezima?

da se izbori za demokratske izbore na kojima ce pobjediti islamisti? zasto bi to radili?

da su iskreno sekularni, branili bi sekularnu drzavu. ne moze sekularistima biti prihvatljiviji serijat od diktatora. ako ih toliko sekira diktatura sto se ne potrude da obore vlast u KSA koja, osim sto je diktatura, sijece ruke, vjesa, kamenuje, bicuje - nesto sto assadu nikad nije ni palo na pamet.
Škobo Habu

#1175 Re: Sirija vol. 2

Post by Škobo Habu »

_drunken_santa_ wrote:apsurna je tvrdnja da postoji neka "sekularna" frakcija u sirijskom sukobu osim assada. assadov rezim je sekularan, prema tome, zasto bi se formirala neka sekularna pobunjenicka grupa koja bi se borila protiv sekularnog rezima?
Sekularan je koliko su mu partnerski šiitski Hezbollah i IRG anarho - liberali. :roll:
Locked