Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post Reply
sha_ba

#1151 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by sha_ba »

_BataZiv_0809 wrote:
sha_ba wrote: :kiss:
gledaj generalno ovdje oko mene i nema nekog straha, jer masovnog nekog dolaska nije ni bilo, kao imaju plan u slucaju nekog masovnog priliva ljudi...
doduse jako su skratili proces, smanjili primanja, a i socijalu, tako da i nije najinteresantnije bas :mrgreen:
Dobro, tu dje si ti, na referendumu svasta prolazi :D
to si u pravu :lol: :lol:
al sta ce ljudi samo tako znaju :mrgreen:
don vito

#1152 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by don vito »

Izgleda da malo ko od "traumatizovanih sirijsko-afganistanskih ljekara i inzinjera" cita letke o pravilima ponasanja u Njemackoj, odnosno da se smece baca u kontejnere. Ovako izgleda Bremer Straße u Dresdenu gdje se aplicira za azil

Image

jos slika na
https://www.facebook.com/61477416863460 ... =3&theater
don vito

#1153 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by don vito »

Prosle sedmice 34 CDU politicara (uglavnom niskopozcionirani) ustali protiv izbjeglicke politike Angele Merkel
Ustanak se siri. Danas je otvoreno pismo Angeli Merkel potpisalo 126 politicara iz njene stranke, medju kojima je 38 poslanika drzavnog parlamenta. Glavni zahtjev potpisnika je zatvaranje njemačke granice za izbjeglice koji su došli iz sigurnih trećih zemalja u Njemačku.

http://www.focus.de/politik/deutschland ... 12263.html
don vito

#1154 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by don vito »

Specificnost Njemacke je da relativno malo gradjana ima stanove u svom vlasnistvu. Uglavnom stanuju u drzavnim stanovima. Ovih dana hiljade Nijemaca, za koje drzava procijeni da im iznajmljuje "previse kvadrata", mora iseliti iz takvih stanova da bi ih oslobodili za smjestaj ilegalnih migranata. Medju njima su i bracni par Bernd N. (60) i Anita (59) iz Mechernicha. Nije pomoglo ni to sto su znatna vlastita sredstva utrosili za obnovu stana, ni sto su u poznim godinama da se izbacuju na ulicu.

Image

http://www.focus.de/immobilien/mieten/k ... 11547.html

Cak i u bivsoj socijalistickoj jugi bilo je nezamislivo da ste dobili stan od preduzeca/drzave, obnovili ga, sredili, i onda vas izbace iz stana da bi uselili strance.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1155 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Truba »

đe su im djeca da se brinu o njima???

:mrgreen:
don vito

#1156 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by don vito »

Black swan wrote:đe su im djeca da se brinu o njima???
Vjerovatno otisli od njih cim su napunili 18
tututuuuu

#1157 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

Koji debili od politicara, strasno.
Latte

#1158 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Latte »

Vito zasto ne napises da je ovaj bracni par dobio dopis da moraju napustiti stan mnogo prije ovog talasa izbjeglica?
Odnosno da je grad zbog eigenbedarfa stan uzeo ponovo sebi?
Cherry-Cherry

#1159 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Cherry-Cherry »

Znači, država te izbaci iz stana, koji uredno plaćaš, da bi uselila imigrante, koji će da žive od poreza, koji ti plaćaš. :-)
sha_ba

#1160 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by sha_ba »

logicno :mrgreen:
RNG_25

#1161 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by RNG_25 »

Mah, bitno je da siromašni ljudi neke države, koji su rođeni tu i žive tu čitav život, su beskućnici, ili žive jadno, ali se za novopridošle imigrante, pardon izbjeglice iz Pakistana, Afrike (da, čitavog kontinenta) i još koje države nađe besplatnih stanova, kuća, dohodaka i dr.

Jadno i ogavno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1162 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Truba »

tudje je bolje vaznije i prece
ko im je kriv sto se u savrsenoj zemlji nisu snasli
TAFKAP

#1163 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by TAFKAP »

Stan je u vlasništvu grada i on može da da otkaz stanaru u određenim slučajevima kao npr. kada je stan potreban za druge svrhe.

Nigdje u članku ne piše da su stanari renovirali stan, ali piše da su već davne 2014e obaviješteni da se moraju izseliti jer je grad zakonom obavezan da primi određen broj izbjeglica i da im osigura smještaj. Gospodin i gdja se pitaju zašto baš oni:

- Većina stanara gradskih stanova žive u stanovima čija je kirija daleko ispod trenutne srednje kirije, još ako tu žive već godinama/decenijama, kirija je šiša, a oni mlate duplu plaću po današnjim nivoima,

- Većina istih tih stanara žive u stanovima koji su po kvadraturi i broju soba preveliki za njih nakon što su djeca odselila, iz tog razloga grad i daje otkaz, jer u tom stanu/kući može da smjesti (tro-)duplo više osoba ...

Sve po zakonu :izet:
Jbg, i ja bih se bunio da me tako skinu s državne sise :-)
insomnia78

#1165 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by insomnia78 »

Ljudi se kod medjeda sakrise :lol:
Calais, France
jastuk1

#1166 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by jastuk1 »

RNG_25 wrote:Mah, bitno je da siromašni ljudi neke države, koji su rođeni tu i žive tu čitav život, su beskućnici, ili žive jadno, ali se za novopridošle imigrante, pardon izbjeglice iz Pakistana, Afrike (da, čitavog kontinenta) i još koje države nađe besplatnih stanova, kuća, dohodaka i dr.

Jadno i ogavno.
Ma nemoj.

Kako se prva sjetila da živi na račun tuđeg znoja jer je među prvima počela da ubire kamate, tako se i sad sjetila da među prvima počne sa masovnijom imigracijom kako bi osigurala opstanak svog ekonomskog sistema ugrožen stagnacijom potrošnje zbog nepovoljne starosne strukture i prirodnog pada broja stanovnika.

Talk about jadno i ogavno. Ne jarane(ice) nit jadno, nit ogavno, već mudro i proračunato.

Čudi me vakav bezvezni upis od tebe, mislim pored onakvog maestralog o zašto postoji zlo i slobodna volja :thumbup: na drugoj temi.....
RNG_25

#1167 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by RNG_25 »

jastuk1 wrote:Ma nemoj.

Kako se prva sjetila da živi na račun tuđeg znoja jer je među prvima počela da ubire kamate, tako se i sad sjetila da među prvima počne sa masovnijom imigracijom kako bi osigurala opstanak svog ekonomskog sistema ugrožen stagnacijom potrošnje zbog nepovoljne starosne strukture i prirodnog pada broja stanovnika.

Talk about jadno i ogavno. Ne jarane(ice) nit jadno, nit ogavno, već mudro i proračunato.

Čudi me vakav bezvezni upis od tebe, mislim pored onakvog maestralog o zašto postoji zlo i slobodna volja :thumbup: na drugoj temi.....
Hmmm... Možda si upravu. No prije nego ti to i priznam, reći ću ovo - meni je to jadno i ogavno, s obzirom na moje subjektivne stavove, a ovdje nisam to elaborirao (niti imam namjeru) zašto je to tako. Može to sve biti "mudro i proračunato", ali ja sam se samo na jedan primjer "zakačio". Naime, da pod svojom vlašću imaš ljude koji jesu mladi, beskućnici, ili naprosto žive slabo i u dugovima, a s druge strane nudiš besplatne stvari imigrantima od kojih većina nema ni više od srednje škole.

Ne tvrdim ni pokušaj objektiviteta ovdje, samo mi je, onako na prvu, to (bilo) "jadno i ogavno". Usput, svaki upis iza kojeg ne stoji promišljanje je vjerovatno bezvezan upis, a ja nisam imun na takve upise. Shodno tome, mjesta čuđenju nema, zaboravi da čitaš moj post, jer je bitan njegov sadržaj, a ne ko iza posta stoji (općenito govoreći...).
jastuk1

#1168 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by jastuk1 »

RNG_25 wrote:
Hmmm... Možda si upravu. No prije nego ti to i priznam, reći ću ovo - meni je to jadno i ogavno, s obzirom na moje subjektivne stavove, a ovdje nisam to elaborirao (niti imam namjeru) zašto je to tako. Može to sve biti "mudro i proračunato", ali ja sam se samo na jedan primjer "zakačio". Naime, da pod svojom vlašću imaš ljude koji jesu mladi, beskućnici, ili naprosto žive slabo i u dugovima, a s druge strane nudiš besplatne stvari imigrantima od kojih većina nema ni više od srednje škole.

Ne tvrdim ni pokušaj objektiviteta ovdje, samo mi je, onako na prvu, to (bilo) "jadno i ogavno". Usput, svaki upis iza kojeg ne stoji promišljanje je vjerovatno bezvezan upis, a ja nisam imun na takve upise. Shodno tome, mjesta čuđenju nema, zaboravi da čitaš moj post, jer je bitan njegov sadržaj, a ne ko iza posta stoji (općenito govoreći...).
Ok, mislio sam da si mislio šire pod jadno i ogavno, a ne tako fokusirano. Mah, ja samo znam da sam u Njemačkoj da bih do sad već bio u penziji, a tek mi je 40.

Mislim živjeti u jednoj takvoj uređenoj zemlji koja ti nudi mogućnosti kvalitetnog školovanja, nalaženja dobrog i plaćenog posla, ogromnih šansi da poduzetnički poduhvat uspije, kao i raznih mogućnosti investiranja, i to onda ništa ili slabo iskoristiti. :-) Oni koji se u takvom okrilju i takvim okolnostima ne snađu, stvarno mislim da nemaju nikoga i ništa kriviti, ni državu, a pogotovu ne useljenike.
sha_ba

#1169 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by sha_ba »

@jastuk1

koliko shvatih smatras jenu prosjecnu porodicu srednje klase koja zivi od svog rada, ili osobu svejedno, nekoga ko se nije snasao na Zapadu?
jastuk1

#1170 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by jastuk1 »

sha_ba wrote:@jastuk1

koliko shvatih smatras jenu prosjecnu porodicu srednje klase koja zivi od svog rada, ili osobu svejedno, nekoga ko se nije snasao na Zapadu?
Nemam ja niti bilo ko šta da smatra koji je prag pa da se smatra da se neko nije snašao. Ako osoba smatra da se nije snašla, nije se snašla - to je jedini pokazatelj iako subjektivan, sve drugo je samo još subjektivnije.
Gore su spominjani beskućnici, nikakve srednje klase, btw.
RNG_25

#1171 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by RNG_25 »

jastuk1 wrote:Ok, mislio sam da si mislio šire pod jadno i ogavno, a ne tako fokusirano. Mah, ja samo znam da sam u Njemačkoj da bih do sad već bio u penziji, a tek mi je 40.

Mislim živjeti u jednoj takvoj uređenoj zemlji koja ti nudi mogućnosti kvalitetnog školovanja, nalaženja dobrog i plaćenog posla, ogromnih šansi da poduzetnički poduhvat uspije, kao i raznih mogućnosti investiranja, i to onda ništa ili slabo iskoristiti. :-) Oni koji se u takvom okrilju i takvim okolnostima ne snađu, stvarno mislim da nemaju nikoga i ništa kriviti, ni državu, a pogotovu ne useljenike.
Nisu stvari tako jednostavne, a nisu ni svi jednako sposobni. Neću nikoga sada i ovdje kriviti, ali jasno je da se ne može očekivati da svako bude uspješan i dobro plaćen u svom poslu. Onda, tu je i doslovno potreba da studenti uzimaju kredite za školovanje, kredite za stan, za ovo i ono. S druge strane, dođe gomila imigranata u državu kojima se nudi besplatno boravište (možda nije neki kvalitet, ali naglasak je svakako na besplatnosti), besplatno školovanje, prehrana, zdravstvo i td. Malo mi se to čini promašenim, ali opet nisam naročito u to sve ulazio.

Plus, korporacijama je u pravilu draže imati jeftinu radnu snagu (imigranti) s kojima će raditi šta im je volja, radije nego domicilno stanovništvo koje ne želi da ga se izrabljiva. Kako god...
sha_ba

#1172 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by sha_ba »

jastuk1 wrote:
sha_ba wrote:@jastuk1

Nemam ja niti bilo ko šta da smatra koji je prag pa da se smatra da se neko nije snašao. Ako osoba smatra da se nije snašla, nije se snašla - to je jedini pokazatelj iako subjektivan, sve drugo je samo još subjektivnije.
Gore su spominjani beskućnici, nikakve srednje klase, btw.
pa nisu svi socijalni slucajevi, beskucnici, ... ja upravo zato spomenuh srednju klasu i da su ljudi jako izrevoltirani, sto i shvatam i imaju razloga vjeruj, i da ne bude nista protiv izbjeglica nemam.
BHCluster

#1173 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

Image
Za sebe kaže da pripada međunarodnoj zajednici u kojoj se, osim molitve, njeguje međureligijski dijalog i otvorenost prema različitim kulturama. I prije dolaska izbjeglica u Hrvatsku, volontirala je u Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS – Jesuit refugee service) koja pomaže tražiteljima azila. Međutim, čim je čula za izbjegličku krizu, zaputila se izbjeglički kamp Opatovac.

– Odmah po dolasku izbjeglica otišli smo u kamp u Opatovcu i od tada je jedan dio ekipe uvijek tamo na terenu. Radi različitih obaveza, ja sam par dana u Zagrebu, par dana u kampu. Budući da sam desetak godina živjela u zemljama Sjeverne Afrike, učila sam arapski što je sada za mene jako dragocjeno – započinje priču za Faktor, Isusova mala sestra, Vesna Zovkić.

Dobrodošlica na arapskom jeziku

Sestra Vesna, obično dočekuje izbjeglice na samom ulazu u kamp, pozdravi ih, objasni im gdje se nalaze i odgovara na njihova pitanja. Kako kaže, jako su iznenađeni kada progovori na arapskom, a još više kada je pitaju odakle je, a čuju odgovor “naše gore list”.

– Kada se nađemo izvan svoje zemlje, svakome od nas je drago ako nam se netko obrati na našem jeziku, pogotovo ovim ljudima koji su ostavili sve i krenuli na ovaj rizični put pun neizvjesnosti – nastavlja sestra Vesna.

Solidarnost

Svakodnevno se susreće sa puno tuge i jada, sa puno premorenih ljudi koji danima hodaju sami, sa svojim porodicama, a nerijetko i sa malom djecom, bebama rođenim na putu. Svi u kampu se trude dati sve što im je na raspolaganju, a i policija im u tom zadatku neumorno pomaže.

– Upoznala sam policajku koja sa sobom na posao nosi bombone, igračke i čarapice, i koja kaže da u svakom djetetu vidi svoje dijete. Često mi policija skrene pažnju kad vide nekoga bez obuće, da nema jaknu, pa otrčim do skladišta, potražim što treba ili zamolim nekoga od volontera. Svako čini maksimalno što može, ali nekada se dogodi da ne nađemo određeni broj cipela, i svaki puta sam dirnuta njihovom reakcijom. Nema ljutnje, uvijek zahvale na trudu i na dobrodošlici – oduševljeno priča.

Svi u kampu su solidarni, znaju da su tu kako bi pružili pomoć i barem na trenutak olakšali patnju i bol kroz koju ove izbjeglice prolaze.

– Neki dan prolazeći kroz kamp vidim u kolicima momka bez obje noge, petnaestak mu godina, sa svojima je na kraju kolone. Zove se Muhamed, Sirijac je, na tržnicu pala bomba. Sa 12 godina postao doživotni invalid. Zamolim policiju da dođe na čelo kolone, a oni ga, umjesto da čeka par sati pod šatorom, provedu direktno do autobusa i ponude mjesto u sljedećem, praznom autobusu -priča Isusova mala sestra.

Volonter u izbjegličkom centru Gašinci

Ovo za sestru Vesnu nije prvi put da volontira u izbjegličkom kampu. Za vrijeme ratnih devedesetih, sa još jednom sestrom volontirala je u izbjegličkom centru Gašinci kod Đakova, u kojem su bile smještene izbjeglice iz BiH. Većina izbjeglica su bile muslimanske vjeroispovijesti.

– Nakon izbijanja hrvatsko-muslimanskog sukoba ljudi su mislili da ćemo napustiti kamp, samo zato što smo nas dvije bile Hrvatice. Ali naravno da nismo otišle, jer tamo nismo ni došle zbog nekakve nacionalne ili vjerske solidarnosti, nego zbog čovjeka, zbog ljudske solidarnosti. U te četiri godine stekle smo mnogo prijatelja. Zajedno proživljena ratna neizvjesnost povezuje ljude i oni vam postanu kao familija. Razija, Firdesa, Amra, Sehija, Šefika, Nerfid, Nermin… Ne stanu svi na papir, al’ stanu u srce – priča sestra Vesna.

Kako kaže, poštovanje i prihvatanje različitosti je najbitnije.

– Ni onda u Gašincima, ni sada u Opatovcu nema veze ko je koje nacije i vjere, svi smo ljudi. Nema boljih ni gorih nacija, nema boljih ni gorih vjera, postoje samo različite vjere i nacije. Ne moramo sve te razlike razumijeti, dovoljno je prihvatiti tu činjenicu da nas je Bog stvorio različite – nastavlja priču.

Iako u BiH dolazi rijetko, presretna je što u gradovima širom BiH ima kako prijatelja iz ratnih dana koji su različitih nacionalnosti tako i prijatelja koje je upoznala ovog ljeta u okviru projekta “Vjernici za mir”.

– Svi moji prijatelji u BiH, sestre Franjevke, Služavke malog Isusa, svećenici i franjevci koji se zalažu za suživot i dijalog, sve je to dio BiH, a ujedno i dio mene same – zaključuje sestra Vesna.

Vjera odvojena od svakodnevnice

Voljela bih da smo mi vjernici, kršćani i muslimani, malo dosljedniji i da svoju vjeru živimo i izvan zidova naših crkvi i džamija. Da se za sve ove ljude zajedno pomolimo, da njihova sudbina, koju mi osobno ne možemo promijeniti, barem dotakne naše živote.
Bodkin

#1174 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Bodkin »

Kaoko rekoh na pocetku, trebalo je primiti samo ljude iz sirije i mozda iraka. Sve ostalo nista.

Ps. Pozivanje na vjeru i mir je :lol: najveci generator sukoba u historiji
BHCluster

#1175 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:Kaoko rekoh na pocetku, trebalo je primiti samo ljude iz sirije i mozda iraka. Sve ostalo nista.

Ps. Pozivanje na vjeru i mir je :lol: najveci generator sukoba u historiji
Ljudska bica su ta koja odlucuji mir ili rat sve ostale knstrukcije su samo metode do istog. Kad svatimo da smo svi ljudska bica onda mozda nesto bude od nas do tada ce mo gledati ovakve scen koje ce biti samo gore i gore.
Post Reply