medvjed23 wrote:Što mi je nemoralan umjetnik vremenski i geografski bliži, to mi je teže tu diobu napraviti. Relativno nedavno sam saznao da je jedan solidan pjesnik četnik i u trenu sam izgubio interes za njegove stihove. Ne želim ih ni hvaliti ni kritikovati. Ne želim imati dodira s njima. S druge strane, ako je neki sjajan pisac, prije dvjestotinjak godina, na drugom kraju svijeta, primjera radi, ubio čovjeka ili premlatio ženu

postoji realna šansa da ću njegovu moralnu obogaljenost zanemariti, te mirne duše uživati u njegovim riječima.
Hm...možda bi bilo korisno znati koji je to pjesnik, a možda i ne pa te neću ni pitati.
Sve je to ljudski i mogu razumjeti takav odnos prema piscima i poeziji, jer poezija je umjetnost i važnu ulogu u recepciji iste igraju emocije i subjektivnost. Ono što nam je prostorno, vremenski pa samim tim i iskustveno bliže, to emotivno jače doživljavamo (po istom principu, dvostrukih aršina, funkcionišu i empatija i nacionalizam - kod nekih ljudi, naravno) Ali! Čim uključimo razum, postaje jasno da tu nešto ne fercera dobro, s tom razlikom što nam autocenzura ne pravi neke značajne probleme u glavi kad nijemo uživamo u umjetnosti, dok u ispoljavanju empatije svijest o dvostrukim aršinima ipak izaziva nelagodu. Ali i to je prihvatljivo i može se tolerisati sve dok ne uključimo još mrvu racionalnog i dospijemo u domen nauke… e, onda više nema mjesta emocijama i subjektivnom kao kriterijumu izbora.
Razum sasvim jasno nalaže da su značaj i važnost stvorenog umjetničkog djela/naučnih dostignuća/filozofskih sistema...kao produkta ljudskog uma, neuporedivo veći i potpuno nezavisni od mana i nesavršenosti mentalog sklopa koji ih je stvorio. Najbolji primjer za to je bilo koji naučnik i njegovo djelo. Niko nikad neće uspjeti da obezvrijedi značaj Njutnovog ili Arhimedovog zakona zbog eventualnog nemorala, ludosti ili bilo koje druge osobine naučnika koji su ih stvorili, niti može navedene zakone zaobići, ako mu je poziv usko vezan za fiziku, hemiju i ostale egzaktne nauke. Pa čak i kao laik, da bi stekao prosječno, srednjoškolsko obrazovanje, Njutnovo i Arhimedovo djelo kao značajnu i korisnu paradigmu mora savladati. I niko, iole pametan, ne razmišlja o moralu i biografskim podacima ovih naučnika dok masu tijela množi s ubrzanjem da bi dobio vrijednost sile ili dok računa tamo neku zapreminu bojlera ili....štaliveć. Potpuno isto važi - ili trebalo bi važiti - za neposredan kontakt čitaoca/slušaoca/gledaoca sa umjetničkim djelom.
medvjed23 wrote:Baj d vej, počeo sam čitati one debele knjige o Lorki. Ima tu dosta stihova i analiza i tumačenja istih. I na prvim stranicama je najviše pažnje posvećeno sinesteziji

A ima i ponešto o utjecajima, oslobađanju od njih i težnjama da se ponudi nešto sasvim svoje, nešto autentično, da se napravi prelaz od slijeđenja do stvaranja paradigmi

Moglo bi bit da naša mišljenja, razmijenjena na ovoj temi, imaju određena uporišta u mjestima trunku ozbiljnijim od foruma
To je tako zato što smo se oslanjali na nešto objektivno, bazirano na razumu koji ne isključuje emocije i možda na prvu zvuči neprihvatljivo i kontradiktorno, ali nije. To nešto je – nauka o književnosti.
Sinesteziju kao stilsku figuru proučava teorija književnosti i to je samo jedna od tri najznačajnije grane pomenute nauke, a uticaji, značaj nekog pisca u vremenu i izvan vremena u kom je stvarao, tj. one paradigme koje smo spominjali - to je nešto što proučava istorija književnosti. Treća je književna kritika, takođe bitna za razumijevanje i kompletan doživljaj književnog djela. Da je riječ o pravoj pravcatoj nauci, a ne nekoj bla bla praznoj priči, potvrđuje i pomenuto poklapanje sa onim što smo mi ovdje pisali.

Podudarnosti ne bi bilo da ne postoje nekakvi objektivni i univerzalni kriterijumi vrijednosti. Ono što nismo rekli, a poklopiće se sigurno sa sadržajem tih tvojih debelih knjiga o Lorki

je činjenica da su na Lorku uticali Malarme, Rembo, Verlen… a na sve njih zajedno najznačajnija
paradigma u tom nizu – Šarl Bodler. Kolorit, muzika, sinestezija, simbol…itd. - neraskidive su veze, tj. zajedničke osobine koje čine niz tih poetskih paradigmi.
Veze
Priroda je hram gde mutne reči sleću
Sa stubova živih ponekad, a dole
ko kroz šumu ide čovek kroz simbole
što ga putem prisnim pogledima sreću.
Ko odjeci dugi što daljem se svode
u jedinstvo mračno i duboko što je
ogromno ko noć i kao svetlost, boje,
mirisi i zvuci razgovore vode.
Neki su mirisi ko put dečja sveži,
zeleni ko polje, blagi ko oboje,
- drugi iskvareni, pobednički, teži,